Annieno
12-02-2013 om 16:34
School is geen opvang...
Ik heb het hier ook al eens voorbij horen komen. School is geen opvang. Maar die uitspraak (gehoord vooral door mensen in het onderwijs) begint me nu onderhand de keel uit te hangen. Regel het maar eens; schoolgaande kinderen (basisschool) en een inkomen. En werkgevers hebben dan toch liever een kinderloze (zeker in geval van vrouw). Dat komt toch ook wel door dat gatenkaasrooster van school. Ik heb me daar echt op verkeken en sinds ik schoolgaande kinderen heb heb ik echt een flinke stap terug moeten doen op werkgebied. Dat betreur ik meer dan me lief is.
Zelf heb ik nog geluk. We werken samen mijn man en ik, hoewel ik veel minder werk dan ik zou willen, maar man kreeg minder werken dan 36 uur niet voor elkaar. Ook heb ik zich erop dat ik meer moet mantelzorgen (mijn moeder is chronisch ziek en dat gaat niet zo goed).
Maar voor een klasgenoot van dochter die een alleenstaande moeder heeft, is de maat vol. Vrijdag hebben ze (weer eens) een vrije dag. Lekker aan de vakantie geplakt, zodat de wintersporters er vroeg vandoor kunnen. Maar voor degenen die moeten werken is dat een drama. Ik had die moeder dus over d'r toeren aan de lijn. De BSO is bijna niet te betalen, zeker zo'n vrije dag kost haar honderd euro, en haar vrije dagen raken op. Bovendien heeft ze uitzicht op een werkloos bestaan want er komt een reorganisatie aan op haar werk. Toen ze dit probleem op school voorlegde kreeg ze te horen "de school is geen opvang". Dus nu vang ik haar kinderen op. Ik moet ook werken maar doe dat thuis, in de hoop dat de kinderen elkaar bezig houden (zijn 8 jaar en ouder moet lukken).
Ook dat tussendemiddag gedoe begint me erg tegen te staan. hier in de buurt geen continue rooster (in deze omgeving is er maar een school en die sprak ons om andere redenen niet aan)
Carnaval werd hier vorige week gevierd. En wel in de middag, zodat de kinderen tussen de middag thuis moesten omkleden. Normaal blijven ze dan over, maar omdat er op de overblijf niet geschminkt kon worden heb ik maar weer thuis gewerkt. In de ochtend verkleed of geschminkt komen mag niet. Had ik natuurlijk ook strenger kunnen zijn en ze ongeschminkt naar school kunnen sturen. Maar dan zijn ze kansloos voor de prijs van leukste kostuum. Ze hebben overigens niet gewonnen .
Nu weet ik dat in grote steden er al veel brede scholen zijn die voor een compleet dagprogramma zorgen. Ze zijn er hier ook mee bezig, maar als dat rond is dan zijn mijn kinderen van school af. En is dat wel te betalen? Hier hebben we de BSO gestopt, omdat het de moeite niet loonde, en omdat ze niet naar clubjes brengen.
En ok de school is geen opvang, maar ze verachten dan wel dat ouders taxichauffeur zijn en schoonmaker en tussenschoolseopvang en voorleesmoeder(0 vaders hier) en dat de kinderen worden aangemoedigd bij een toernooi. Dat gaat me zo dus steeds meer tegen staan, ook vanwege het geluid dat er steeds te weinig ouders zijn de rijden ed. (mailtjes met: je moet rijden, anders kan het niet doorgaan!!
Ik heb altijd veel gedaan voor school, maar dit voorval is toch een beetje de druppel. School beseft niet (of keurt het af) dat beide ouders moeten werken. En dat dat geen uitzondering meer is, maar eigenlijk voor alle kinderen geldt.
Overigens is vrijdag een ongeoorloofde vrije dag. De schoolinspectie heeft school op de vingers getikt, maar deze dag wordt nog gedoogd ivm geboekte vakanties.
Hanne.
12-02-2013 om 17:09
Zie een paar topics hoger
Het verhaal sluit volgens mij naadloos aan bij de post van Moeder 5 een paar toppics hoger.
Leg de lat voor jezelf niet zo hoog. Een vrije dag is aangekondigd en daar kan je opvang voor regelen. En dat een extra BSO dag 100 euro kost geloof ik geen moer van. Dat is netto meer dan 8 euro per uur! Dan moet je of een hele dure BSO hebben en heel veel verdienen (en weinig terug krijgen) of heel veel kinderen hebben. Dat het (blijkbaar) een ongeoorloofde vrije dag is daar zou ik wel een probleem mee hebben.
Mailtjes als 'je moet rijden anders kan het niet door gaan' leg ik met een glimlach naast me neer. Ik moet nl werken anders staat er geen eten op tafel. Dan fiets ik in het weekend zelf wel langs de kinderboerderij.
Carnaval in de middag betekent hier waarschijnlijk dat de kinderen ongeschminkt komen, of dat ik een costuum regel dat ze zelf kunnen aantrekken en waarbij schmink niet nodig is. Sterker nog, zelfs als ik thuis was red ik het niet om in de lunch even 3 kinderen goed om te kleden en te schminken.
En als werkende ouders nu eens zouden stoppen met zichzelf in 100 bochten te wringen om het onmogelijke mogelijk te maken dan merkt school vanzelf dat niet alles mogelijk is. Nu houden we het met z'n allen in stand.
Tineke
12-02-2013 om 18:18
Ach ja
Ik zie het ervan komen, kostscholen. Dan kan school ook buiten onderwijstijd alle opvang bieden. Alleen in het weekend of vakanties de kinderen thuis, heerlijk samen alle tijd voor quality-time. Geen gedoe meer met kinderen doordeweeks. Scheelt toch een hoop gedoe.
P
12-02-2013 om 19:26
Annieno
Ik kan me herinneren dat ik dat eerder gelezen heb van die middag en dat schmincken. Ik kan me niet voorstellen dat een school in de randstad zoiets zou presteren, hier in de buurt in ieder geval niet.
Ik sluit mij wel aan bij Hanne, je doet het zelf, je houdt het zelf in stand en alle ouders om je heen ook. Stop er gewoon mee, trek aan de bel, zeg dat dit niet werkt voor werkende ouders.
Niet meer meerijden dus naar uitjes, daar ben ik allang mee gestopt en jawel van de week komt er gewoon een bus voor een voorstelling 7 km verderop! Misschien betalen we wat meer schoolgeld maar dat heb ik er wel voor over.
Mussie
12-02-2013 om 19:27
Wel duur zo'n extra dag
Toen mijn kinderen op de BSO zaten kostte een normale dag geen 100 euro maar een extra dag afnemen was ontzettend duur. Dat zal in dit voorbeeld ook aan de hand zijn denk ik.
Ik heb het zeker te doen met jou en bovengenoemde moeder. Mijn kinderen zijn nu ouder maar die belachelijke dingen die er soms verzonnen werden! Ik vind het advies hierboven mooi: leg de lat niet te hoog. Al die extra dingen laat je lekker zitten. En verder, bedenk dat het eindig is.
An
12-02-2013 om 19:32
Plotseling?
Ik vind het wel heel erg schelen of die vrije vrijdag al aan het begin van het schooljaar bekend was of dat het plotseling is ingepland. Als het al maanden vaststaat snap ik je niet, is het de afgelopen maand pas bekend geworden dan zou ik ook in een hoge boom klimmen. Dat zou hier ook veel problemen geven. Onze school doet gelukkig nooit aan plotselinge vrije dagen.
Groet, Angelique
cqcq
12-02-2013 om 19:44
Eerste prijslijst die ik ik vinden...
http://www.kidslodge.nl/wp-content/uploads/2012/02/Prijslijst-BSO-2012.pdf
En ja hier kost een extra dag 100 euro. Het kan zomaar jouw BSO zijn.
Rafelkap
12-02-2013 om 19:46
Heksenvet
Ja! Er komen nu ook al bso's met zwemlessen erbij. Scheelt weer. Nu nog opvang met kapper, tandarts en schoenenservice, zodat er ook echt geen gedoe meer is (behalve bevallen, dat blijft een gedoe)
Jesse_1
12-02-2013 om 21:02
Goed lezen, kosten bso
Deze moeder heeft meerdere kinderen. Drie geloof ik zelfs. Met een bruto uurprijs van ?6 per uur, vaste tijden 8.00-18.00 en drie kinderen ben je dus ?180 bruto kwijt. Dat is echt een hoop geld hoor. En wat je terugkrijgt krijg je pas na afloop van het kalenderjaar terug.
Hanne.
12-02-2013 om 21:10
Hele dure
In het voorbeeld van ccq kost een incidentele dag ongeveer het zelfde als een reguliere dag.
Het is alleen een verschrikkelijk dure bso met een uurtarief van tussen de 7 en de 8,80 euro per uur (ex vervoerskosten!)
Dat een incidentele dag het zelfde of iets meer (50 ct per uur)kost dan een reguliere dag is volgens mij redelijk gebruikelijk
Hanne.
12-02-2013 om 21:11
Direct terug
En kosten kan je direct retour krijgen. via mijn toeslagen.nl vul je in dat je deze maand 11 extra opvang uren per kind hebt en een maand later vul je in dat je weer 11 uren naar beneden gaat.
Vic
12-02-2013 om 21:13
Bso
Hier betaal je voor een hele dag bso voor 3 kinderen 11 x 6,30 x 3 = € 207,90 bruto. Ik weet niet hoe het zit met hogere inkomens en hoeveel je dan terug krijgt voor je tweede en volgende kind, maar het lijkt me zeker niet ondenkbaar dat je op 100 euro uitkomt. Als de betreffende dag al een bso-dag is, betaal je natuurlijk alleen de extra uren (dus van 07.30-14.30 uur).
Vic
12-02-2013 om 21:15
Hanne
Ja, dat is handig. Ik wijzig het liefst zo min mogelijk in mijn toeslagen want het is zo al ingewikkeld genoeg. En wat een werk bovendien, zelfs drie jaar na afloop van een jaar ben ik nog uren bezig om Toeslagen van extra informatie te voorzien.
gonniegans
12-02-2013 om 21:39
Denk ik alternatieven
Als je 3 kids hebt op de BSO verzin je toch iets anders? Je kan voor veel minder iemand inhuren die op je kids past. Je bent gek als je € 18 bruto per uur betaalt.
Onze naschoolse opvang bestaat uit een studente uit de straat die maar wat graag een extra zakcentje verdient.
Hanne.
12-02-2013 om 21:55
Ach
Ik betaal met veel plezier voor 3 kinderen (2 bso en 1 kdv).
De BSO heeft m.i nl duidelijk voordelen tov een studente. Er is geschoold en gescreened personeel. De BSO is niet dicht als één leidster ziek is, de BSO is altijd open als de school dicht is (een student moet neem ik aan ook nog wel eens naar college)
En al met al betaal ik netto iets van 9 euro per uur incl eten en drinken (en voor het KDV luiers). Da's ongeveer net zo veel als ik de schoonmaakster betaal.
Hanne.
12-02-2013 om 21:58
Vic
Uit ervaring weet ik helaas dat het ook heeeel erg fout kan gaan. Door een fout in het systeem heb ik al eens 6 (!) maanden helemaal geen toeslag gekregen. Da's nu 3 jaar geleden en de eindafrekening van dat jaar is nog niet rond (en dus van de jaren daar na ook niet).
Aan de andere kant, je kan ook bij aanvang van het schooljaar kijken hoevaak je extra bso nodig denkt te hebben. Dat door 12 delen en bij je uren per maand optellen. Ben je in een keer klaar.
Maar goed, we dwalen af, het ging over de druk die er al dan niet op ouders wordt gelegd. Ga ik even een logo op een judopak naaien. Ook zo'n opgelegde verplichting...
Ginny Twijfelvuur
13-02-2013 om 00:36
School is geen opvang
Nee dat klopt. En hier zit de bso voor studiedagen al in de prijs. Of dagen dat je bso afneemt ten minste. Het lijkt me in ieder geval heel sterk dat zo'n dag echt 100 euro kost, netto. Voor het eerste kind betaal je afhankelijk van je inkomen een beste prijs per uur, maar 2e en 3e kinderen zijn nog steeds bijna "gratis" te brengen. Daar valt geen werkstudent voor in te huren.
Met een laag inkomen kom je met 3 kinderen echt niet boven een totaal bedrag van 5 euro per uur uit. Dat is dus tientjeswerk.
Bruto is een ander verhaal, dat snap ik, en bij een laag inkomen kan zelfs 30 euro extra al te veel zijn, ook dat snap ik. Maar daar kun je de school niet op aankijken.
P
13-02-2013 om 07:02
Brede school
Annieno: wat versta je eigenlijk onder een brede school? Mijn kind zit op een brede school maar ik merk weinig verschil met gewoon een school met BSO om de hoek.
Er worden soms wat extra activiteiten gedaan maar dat is dan 4x na school en daarvoor betaal je ook nog en het begint meestal pas 3 kwartier nadat de school uit is. Verkijk je daar niet op!
Doro
13-02-2013 om 09:03
Brede school
de brede scholen hier in de grote stad (voornamelijk in de achterstandswijken) hebben vaak vanaf groep 5 een continu rooster van 0830 -1630. Na 1500 uur is er een korte pauze zodat de kinderen iets kunnen eten en drinken. Vervolgens tot 1630 doorbuffelen. Engels, studievaardigheden, begrijpend lezen en met wat geluk 1 middag per week sport. Om 1630 gaan ze naar huis, kunnen wat eten en douchen en zijn zo ontzettend afgedraaid van die lange dag dat ze lekker om 1900 in bed liggen. Heb je fijn de avond voor jezelf.
Doro
Jesse_1
13-02-2013 om 10:01
Lieneke
Ik reageerde meer op degenen die riepen dat het onmogelijk was dat ze 100 euro kwijt was aan bso en dat het meeviel omdat ze geld terug krijgt van de belasting. Ik heb niet gezegd of gesuggereerd dat school iets met de kosten te maken heeft.
Hanne.
13-02-2013 om 10:13
Waardeloze moeder
Wat jammer dat je het gevoel hebt een waardeloze moeder te zijn. Als ik je berichtjes lees zie ik nl vooral een moeder die zich in allerlei bochten wringt om alles voor de kinderen te doen. Klinkt zeker niet als waardeloos.
Werk en gezin fijn combineren begint m.i. ook met realiseren dat je niet op alle fronten alles perfect kan doen. En dus accepteer ik enerzijds dat ik op school geen leesmoeder/overblijfmoeder/knutselhulp etc kan zijn en anderzijds accepteer ik dat ik mijn cariere op een iets lager pitje heb moeten zetten.
En omdat ik dat geaccepteerd heb maakt het me dus niet zo veel uit wat de omgeving er van vindt (overigens hier met name werkende ouders, en familie die vooral bewondering voor ons heeft). Ik heb ik ook geen enkel probleem om een klassenmoeder 'af te wimpelen' of aan te geven dat ik geen hapjes kan komen brengen, maar dat ik 's morgens best een paar pakken drinken aan kan leveren.
Als ik mezelf door stress en frustratie helemaal over de kop werk heeft ook niemand er wat aan. Dan zit ik straks ziek thuis en ben ik geen goede moeder én geen goede werknemer.
rodebeuk
13-02-2013 om 10:15
Bso tarieven
Er zijn bso-organisaties die voor incidentele opvang uurtarieven van 8, 10 of zelfs 12 euro rekenen. Dit om ouders te bewegen tot het nemen van een totaalpakket (voor een tarief van 6-7 euro) omdat ze dan meer continuiteit in de bedrijfsvoering hebben.
Er is niets in het wettelijk stelsel dat zich hiertegen verzet, het mag gewoon.
Dit alles onder het mom van marktwerking. Alsof je dan je kind op die incidentele dag op een andere opvang zou kunnen brengen.
Tineke
13-02-2013 om 11:04
Kostschool
Het gaat niet om de houding van school die niet deugt, maar het gaat jou om het concept dat niet deugt. Bedenk dat de opvang van kinderen niet het probleem van juf is, maar in het huidige schoolconcept, van ouders.
Wat jij wilt is kostschool. Los van of het met of zonder nacht is. Maar wel: een organisatie die zowel voor onderwijs als voor opvang zorgt. Plus zo 'thuis' voor kinderen, dat ouderparticipatie niet meer nodig is.
Maylise
13-02-2013 om 11:28
Bso
Het is al een verbetering dat er BSO opvang beschikbaar is. Ik heb wel meegemaakt dat de school een studiedag had geregeld en dat ze vergeten waren eerst te overleggen met de BSO. En aangezien ze de enige school waren die gekozen hadden voor deze vrije dag ging de BSO niet open.
Scholen schijnen inderdaad maar moeilijk te kunnen wennen aan het fenomeen werkende moeders maar ik zie wel meer een mentaliteitsverandering. De school waar ik het over had heeft nu een continu rooster en regelmatig overleg met de BSO om dingen op elkaar af te stemmen.
Ik zou het wel mooi vinden als de school een opvangsplicht zou krijgen. Een van de dingen die ik prettig vind in Frankrijk is dat we hier nooit gezeur hebben met studiedagen en dergelijke. Kinderen kunnen altijd naar school; desnoods met een alternatief programma. In feite is het rooster hier ook redelijk ouderwets (lange pauze tussen de middag want vroeger ging iedereen dan natuurlijk thuis eten) maar de slag naar de moderne tijd is wel gemaakt met professionele gratis opvang tussen de middag (je betaald alleen voor het eten)
Voor werkende ouders toch een stuk makkelijker allemaal.
Tineke
13-02-2013 om 11:57
Zielig?
Ik vind kindertjes niet snel zielig. Dat voorop. Ik ben beslist ook niet tegen werkende ouders. Maar ik vind wel dat je consequenties moet aanvaarden. Als je werkt, kun je op dat moment niet voor je kinderen zorgen. Dat kun je naar kinderen en naar school duidelijk communiceren. Je hoeft je niet schuldig te voelen als jij je kinderen niet kan schminken tussen de middag.
Als jij dat wel echt zielig vindt, dan moet je wellicht een andere keuze maken. Kleiner wonen, en alle dagen beschikbaar voor de kinderen. Daar wordt je leven eenvoudiger van. Maar ik denk ook dat het nu eenvoudiger voor je zou kunnen zijn: voel je niet schuldig. Sta voor je keuzes. En verwacht van school niet dat ze je opvang zijn, want zoals het nu is, zijn ze dat gewoon niet. Dat is niet eens een mening, maar gewoon een feit. Zorg zelf voor achterwacht in noodgevallen (vriendin die andere dagen werkt of familie), zodat je je dan ook niet schuldig of verscheurd voelt. En bekijk aan het begin van het schooljaar het rooster, wanneer zijn de vakanties en vrije dagen? Dat valt allemaal te plannen. Houd je alleen nog noodsituaties over, zoals school in de fik, of stukke cv bij -20. Maar ook dat valt op te lossen, zeker als je dat samen met andere ouders regelt.
rutiel
13-02-2013 om 13:12
Eens met heksenvet
Wat jij wil is begrip van school (of van de oudercommissie) voor jouw standpunt. Dat zit er niet in volgens mij. Logisch, want school/oudercommissie kijkt vanuit een eigen perspectief, met eigen belangen. Net als dat jij dat doet. Je zult moeten leren leven met het feit dat jouw 'nee' teleurstelling oplevert.
Je maakt zelf in je leven de afweging waar je voor kiest. Werk ik? Dan kunnen mijn kinderen dus niet geschminkt worden met carnaval. Is dat erg? Mwah... het betekent dat ze niet als 'mooist verkleed kind' gekozen gaan worden. Vind ik dat onaanvaardbaar? Dan neem ik die dag vrij.
Het is, zoals Heksenvet zegt, echt je eigen schuldgevoel dat je parten speelt volgens mij.
n@nny
Gerry D
13-02-2013 om 14:17
N@nny
Hm, N@nny, als ik dit soort reacties lees dan ben ik toch weer heel blij dat hier gewoon een school is met continuerooster. Onze vorige school had ook een overblijf met de bijbehorende mentaliteit dat kinders eigenlijk thuis hoorden te eten. Het zou zo maar op onze vorige school kunnen gebeuren, dat er alleen thuis gesminkt zou mogen worden, waarbij heel duidelijk een hele groep kinderen gedupeerd zou worden en dan wel vrolijk de mooiste kiezen natuurlijk. En ja, dat vind ik dus vanuit school gezien verwijtbaar gedrag. Een school hoort een voorbeeld te geven over hoe je met elkaar omgaat. En een wedstrijd houden waarbij een hele groep kinderen door je eigen schoolbeleid kansloos is... Ik snap eerlijk gezegd niet hoe iemand dat niet als op z'n zachtst gezegd een enorme misser in sociaal gedrag van school kan zien. Dat je het sminken niet organisatorisch rondkrijgt of daar als school geen zin in hebt, soit. Maar hou dan geen wedstrijd!
bibi63
13-02-2013 om 14:47
Helemaal eens met heksenvet en nanny
En verder: je schrijft ergens dat je ervan baalt dat je baas het niet leuk vindt als jij vrij moet nemen omdat kind ziek is. Nee, dat vindt baas niet leuk en dat is logisch. Maar ook dat is iets wat je van te voren weet: als je kinderen wilt/hebt én je werkt, dan zal er wel eens een calamiteit/ziekte zijn waardoor je onverhoopt niet kunt werken. Het lijkt er zelfs op dat jij vindt dat school dan maar ziek kind moet accepteren omdat anders jouw baas boos wordt.... Ik denk echt dat je de knop moet omdraaien: je hebt kinderen, dus je zult tegen dit soort dingen aanlopen. Daar kun je niemand de schuld van geven. Als je alle flexibiliteit voor je kinderen wilt dan is een aupair een optie. Die neemt alle taken van jou over als jij moet werken. Dat doet een school niet en zelfs een BSO niet.
Bibi
bibi63
13-02-2013 om 14:52
Ook helemaal eens met lienneke
Dus inderdaad: school is geen opvang. School is een recht en plicht om onderwijs te krijgen vanaf je 4e.
Bibi