Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op
margje van dijk

margje van dijk

27-06-2011 om 18:55

Teken petitie voor behoud van de thuisbevalling

Op goed geluk af dat dit wellicht de beste plek is voor een berichtje als dit, en in de hoop dat het toegestaan is zoiets zonder toestemming te posten, wil ik jullie vragen om onderstaande petitie te tekenen, als je het er mee eens bent.

We hebben hier op het forum al vaak discussies gevoerd over al dan niet pijnloos bevallen. Het ging er dan vaak om dat vrouwen het récht moeten mogen hebben om met bijvoorbeeld een ruggeprik te bevallen.

Nu is er een andere keuze in het gedrang, namelijk het hele thuisbevallen. En niet in het minst doordat thuisbevallen een slecht(er) imago heeft gekregen.

Ik vind dat jammer.Ik bewaar bijzonder fijne herinneringen aan mijn thuisbevallingen, en ik had het niet graag anders gehad. Ik gun de volgende generatie(s) die keuze ook nog.

Wil je ook tekenen, hier kan het:

http://petities.nl/petitie/baas-over-eigen-bevalling

Groeten,
Margje


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Wel

Een ziekenhuisbevalling brengt risico's met zich mee. Problemen in de communicatie en ingrepen met risico's, ook invaliderende en mortale risico's, ziekenhuisinfecties, het inleveren van eigen keuzes. Dat moet je afwegen tegen het risico dat er geen tijdige hulp zou zijn als er thuis problemen ontstaan.

Brianna F

Brianna F

27-06-2011 om 20:33

Geen ziekte

Zwangerschap en geboorte zijn geen ziekte, maar het wordt steeds meer die richting ingetrokken door er een ziekenhuisgebeurtenis van te maken, met allerlei medische toestanden eromheen. Ik ben voor een thuisbevalling in de vertrouwde omgeving,en geen klinische aangelegenheid zoals men nu voorstelt. Let wel: 2 keer thuisbevallen, 3e keer in het ziekenhuis ivm voorliggende placenta, maar dat had net zo goed thuis kunnen gebeuren, het ging prima. Maar dan neem je geen risico's met zo'n indicatie.

krin

krin

27-06-2011 om 20:50

Twijfel

Ik ben zelf naar tevredenheid in het ziekenhuis (met verloskundige, in het begin) bevallen en ben het niet eens met het gevoelen dat dat een klinische gebeurtenis met grote kans op onnodige ingrepen is. Het kan in het ziekenhuis net zo gemoedelijk en autonoom als thuis. Natuurlijk is deze mening enigszins gekleurd door het vermoeden dat kind ernstig in de problemen was gekomen als ik thuis was bevallen met een Beatrijs Smulders-type met medisch-ingrijpen-fobie.
AnneJ: "Problemen in de communicatie" - die heb je overal waar twee of meer mensen met elkaar overleggen, dus ook thuis. "ingrepen met risico's" - tegenover het risico van te laat ingrijpen; "ziekenhuisinfecties" - tja; "het inleveren van eigen keuzes" - hoeft helemaal niet.
Mijn idee is vooral dat de twee minder sterke tegenpolen zijn dan gedacht, en desondanks nog dichter naar elkaar toe kunnen groeien om het beste van beide methodes te combineren. Dus de bevalling zoveel mogelijk autonoom in het ziekenhuis (of ziekenhuisachtige setting).
De thuisbevalling als recht, hm.

Zelf kiezen

vind ik, ik wilde absoluut niet thuis bevallen maar in het ziekenhuis, en gelukkig maar anders was mijn zoon er ook niet geweest, hij had het niet overleefd. en bij de volgende heb ik weer voor het ziekenhuis gekozen nu verplicht door de complicaties van de eerste. gelukkig mogen we zelf kiezen.

Vic

Vic

27-06-2011 om 21:11

Ik weet het niet

Een bevalling is zo onvoorspelbaar en veel vrouwen die thuis beginnen moeten alsnog naar het ziekenhuis. Ik heb zelf twee bevallingen gehad die niet volgens het boekje liepen en die ik en/of het kind thuis niet hadden overleefd. Als ik dan ook nog verhalen hoor van vrouwen waar de verloskundige een keer komt kijken bij 2 cm. ontsluiting, en zich vervolgens 6 uur niet meer laat zien. Ik denk dat een thuisbevalling alleen verantwoord is als het niet de eerste is, en als voorgaande bevallingen probleemloos zijn verlopen. En dan nog blijft het een risico.

Massi Nissa

Massi Nissa

27-06-2011 om 21:14

Ja, zelf kiezen

Net wat Louise zegt, laat de keuze aan de moeder - die natuurlijk wel goed voorgelicht moet zijn. En stel randvoorwaarden (ziekenhuis goed bereikbaar bij thuisbevallingen, autonomie nij ziekenhuisbevallingen). Mijn ervaringen zijn vergelijkbaar met die van krin. Ik ben tweemaal in het ziekenhuis bevallen en werd juist heel vrij gelaten in mijn keuzes. Maar ja, ik was ook steeds amper in het ziekenhuis of het kind was er al, dus veel ervaring heb ik eigenlijk ook weer niet. Ik heb beide keren 90% van de bevalling thuis gedaan.
Groetjes
Massi

ishtar

ishtar

27-06-2011 om 22:51

Zelf kiezen

mits goed begeleid en voorgelicht.
Heb zelf 3 thuisbevallingen en 1 op medische gronden ziekenhuisbevalling achter de rug (dat was de 3e) Toen moest 'men' zo ongeveer wel weten 'hoe' ik beval. (erg rap, na een 'aanloopje') Maar toch met 6 cm me nog aan een infuus willen leggen omdat 'het niet opschoot'. een krappe 20 minuten later was zoon er, zonder infuus Dus ik geloof wel dat er meer risico op onnodig ingrijpen is.

+ Brunette +

+ Brunette +

27-06-2011 om 23:45

Nee.

Heb hemel en aarde moeten bewegen om in het ziekenhuis te mogen bevallen. Het was een knusse bevalling met gedempt licht en een mooi schilderij aan de muur, heb er uitstekende herinneringen aan. Best of both worlds. Oja, er was na de bevalling nog een complicatie met de placenta, gelukkig hoefde ik niet met gillende sirenes naar het ziekenhuis - ik was er al.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-06-2011 om 00:41

Wel

Bij de bevalling van mijn oudste dochter moest ik in het ziekenhuis bevallen door een medische indicatie. We zijn er achteraf gezien veel te vroeg naar toe gegaan. 7 uur in de ochtend waren we bij de poort van het ziekenhuis en 10 voor 7 ´s avonds (onder Sesamstraat) was ze er. Ik heb gedurende die dag meerdere malen zo'n verhipte band om mijn buik gehad om te kijken of alles nog goed ging. Dat vind ik al te veel neigen naar een medisch gebeuren in plaats van iets wat erg natuurlijk is. Maar goed... je zit er en je geeft je er maar aan over. Ze hebben goed voor ons gezorgd, ik kan niet anders zeggen. De tweede dochter mocht ik thuis krijgen en dat heb ik (voor mij) uiteraard gedaan. Het was een ander soort bevalling, dat speelt mee. Bij de eerste had ik veel rugpijn, bij de tweede had ik eigenlijk nergens last van behalve dan dat ik af en toe liet merken 'oh, dat was er weer een'. Bij béide bevallingen had ik last van nabloedingen. Bij de ziekenhuisbevalling werd er pas een dag later iets mee gedaan. Thuis werd er flink vaart mee gemaakt omdat ik als het niet ophield alsnog naar het ziekenhuis zou moeten. Dat was niet nodig. De vroedvrouw heeft goed werk gedaan.
Ik zal dus nooit meegaan in dat er geen andere keuze is dan een ziekenhuisbevalling. De veiligheid van een ziekenhuisbevalling is heel erg betrekkelijk. Bovendien blijf ik voorstander van een echt natuurlijke bevalling en met de acceptatie van de ruggenprik als heel gewone pijnstiller bij een doorsnee bevalling gaat er voor mij veel van dat natuurlijke verloren. Je móet dan naar het ziekenhuis en dat terwijl je helemaal niet weet of het thuis misschien heel ontspannen verloopt en daarmee prettiger dan met de toeters en bellen in een ziekenhuis.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-06-2011 om 00:45

Aanvulling

Ik schrijf bovenstaande natuurlijk heel erg vanuit mijn beleving. Dat ik het thuis prettiger vond dan in het ziekenhuis is mijn beleving. Ik kan me voorstellen dat er vrouwen zijn die zweren bij een ziekenhuisbevalling en dat als ontspannen en prettig ervaren.

Jujube

Jujube

28-06-2011 om 00:56

Nee

Ik teken niet. Ik ken aardig wat mensen die begonnen met een thuisbevalling en toch naar het ziekenhuis moesten vanwege onvoorziene complicaties. Het was meerdere malen kantje boord, omdat er medische hulp moest worden verleend. En ook éénmaal echt te laat. Zelf ben ik, tot grote tevredenheid, 3 keer poliklinisch bevallen met verloskundige.
Groet,
Jujube

Fiorucci

Fiorucci

28-06-2011 om 07:23

Wel getekend

Ik heb wel getekend, mits de voorlichting beter wordt en zowel artsen en verloskundigen minder star vasthouden aan hun eigen voorkeur. Ik vind dat de mogelijkheid er moet blijven.

tonny

tonny

28-06-2011 om 08:20

Thuis moet mogen

hier tweemaal thuis (prima) en tweemaal ziekenhuis (met indicatie).

Schoondochter: eerste keer ziekenhuis wegens trage ontsluiting (bekend verhaal; zo vaak komt de baby zodra moeder de verloskamer heeft bereikt) en tweede thuis, die was er zo!

Natuurlijk moeten risico's goed worden ingeschat.
Verder is nooit alles uit te sluiten, op alle plaatsen kan er sprake zijn van onverwachte en ernstige complicaties. In het ziekenhuis zijn is niet gelijk aan een goede afloop. Helaas.

margje van dijk

margje van dijk

28-06-2011 om 09:07

Artikel ouders online

Voor de goede orde: Ik zag dat er ook een artikel over de thuisbevalling staat op de hoofdpagina van Ouders Online, die ook verwijst naar deze petitie (geschreven door Rachel Verweij).

Margje

margje van dijk

margje van dijk

28-06-2011 om 09:15

Izar

Ik ben geen deskundige en ken de cijfers niet (misschien weet Biene dit soort dingen wel?). Maar ik heb wel vriendinnen die hier veel mee te maken hebben (en deskundig zijn). Uit hun mond weet ik wel tweedehands te vertellen dat men inderdaad eerder ingrijpt in het ziekenhuis dan thuis, los van die medische indicatie. Je kunt je dat ook voorstellen: gynaecologen leren tijdens hun opleiding hoe je ingrepen moet plegen. Ze leren niet om niets te doen en af te wachten. Het resultaat is vaak een ingreep, waar het ook zonder had gekund.

Natuurlijk moet je je richten op een betere voorlichting (zowel thuis als ziekenhuis), betere coördinatie tussen verloskundigen en gynaecologen, goede protocollen en dergelijke. Er gaan an sich ook heel veel thuisbevallingen (erg) goed. Dat de hele optie zou verdwijnen voelt voor mij net als dat hele orkesten vandaag de dag verdwijnen: wat weg is krijg je niet meer terug. En ik vind dat jammer.

O ja, Izar, je vroeg ook nog of poliklinisch bevallen o.l.v. een verloskundige mogelijk is. Daarvoor zijn volgens mij de 'kraamklinieken' in oprichting. Maar normaal gesproken heeft de gynaecoloog de regie in het ziekenhuis. Op dat punt gaan er ook juist dingen mis (verloskundige heeft iets al geprobeerd of vastgesteld, maar gynaecoloog wil het nog een keer proberen want hij wil het met eigen ogen zien/vaststellen, wat van hem uit ook weer logisch is. Resultaat: onnodig gedoe).

Margje

Hanne.

Hanne.

28-06-2011 om 09:26

Wel mogelijk

Ik vind dat thuis bevallen zeker mogelijk moet blijven, maar ik kan me voorstellen dat er wat meer voorwaarden aan verbonden worden. Een screening vooraf bijvoorbeeld.

Mijn ziekenhuis bevalling heeft me helemaal niet het gevoel gegeven dat het veiliger was. Ik heb in de 36 (aanloop) uren van toen ik met gescheurde vliezenbinnen kwam tot vlak voordat ik ging persen steeds de zelfde arts (co of assistent) aan m'n bed gehad. De wallen stonden op het laatst onder zo'n ogen. Geen prettig gevoel vond ik.

En toen ik eindelijk persdrang had kwam er net een nieuwe arts die eerst weer van alles wilde uitzoeken....

Jolanda123

Jolanda123

28-06-2011 om 09:28

In het ziekenhuis bevallen olv verloskundige

ik ben voor 14 jaar geleden in het ziekenhuis bevallen onder leiding van een verloskundige. De VK "huurt" daar als het ware verloskamer, en mochten er toch redenen voor zijn, dan is hulp sneller aanwezig.

het kan dus wel

Maar goed, of die mogelijkheid er nu nog is?

Fiorucci

Fiorucci

28-06-2011 om 09:46

Over ziekenhuis

Ik geloof direct dat er baby's zijn die nu nog hadden geleefd, als hun moeder in het zh bevallen zou zijn. Maar het zh is natuurlijk niet zaligmakend, ook daar worden grove fouten gemaakt met veel ellende tot gevolg.
Ken zat schrijnende voorbeelden om mij heen, allemaal in het zh bevallen.....http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/2442673/2011/06/07/Gynaecoloog-berispt-om-schuld-aan-dood-baby.dhtml

Rembrand

Rembrand

28-06-2011 om 10:06

Fiorucci

Ik geloof ook dat er ouders zijn wiens kindje nu had geleefd als hun moeder thuis bevallen zou zijn......
Ik mocht zelf ( nadat mijn eerste zoon via een spoedkeizersnede geboren werd) niet meer thuis bevallen. In het ziekenhuis was het echt veiliger werd mij verteld. Toen ik daar dus ging bevallen van de tweede vond de dienstdoende gyn. dat ik nog te vrolijk was en wilde mij op het infuus met weeënopwekkers aansluiten. Hij had namelijk een vergadering 's middags en moest deze voorzitten. De klus moest voor die tijd geklaard zijn. Ik wilde dit niet ( en zelfs de kraamverpleegkundige zei tegen hem dat ze nu wel weer eens bevalling zonder bijstimulatie wilde !!).
Uiteindelijk is de gyn. naar zijn vergadering gegaan en heeft mijn verloskundige de bevalling "gedaan" zonder dat er ook maar één dienstdoende gyn. in de buurt was !!!
Ik was pisnijdig !! Wat een schijnveiligheid.
Ik woonde notabene op 5 autominuten van het ziekenhuis.
M.

krin

krin

28-06-2011 om 10:11

Tja

Zo is je overtuiging vaak geïnspireerd door de voorbeelden het dichtst bij je. Zo heeftmijn moeder het vier keer thuis gedaan, mijn zus drie keer en diverse andere bekenden deden het ook probleemloos thuis, desnoods met waxinelichtjes en sfeermuziek.
Toch blijf ik van mening dat 'in het ziekenhuis bevallen' niet hezelfde is (hoeft te zijn) als ploeteren met een afwezige gynaecoloog. Of een gyn die likkebaardend klaarstaat met zijn arsenaal aan hulpmiddelen en infusen.
Het kan, zoals Jolanda123 ook schreef, bijna overal met een verloskundige, poliklinisch. Pas als de verloskundige het niet meer weet, wordt de gyn erbij gehaald. Net zoals wanneer de vk het thuis niet meer weet en je naar het ziekenhuis wordt afgevoerd.

Omdraaien van de feiten

er wordt gesteld dat thuis bevallen minder medisch ingrijpen met zich mee brengt tov de ziekenhuis bevallingen. Dat is natuurlijk erg makkelijk zo gesteld. Alle vrouwen die thuis beginnen en dan alsnog naar het ziekenhuis moeten doen dat omdat het thuis niet luktte en ze dus extra hulp nodig hadden. Zo kan je een argument wel erg makkelijk aan elkaar breien.

Er wordt ook genoemd dat vrouwen die thuis bevallen tevredener zijn. Ook dat is logisch, als je dan thuis kan bevallen dan is er geen (groot medisch) ingrijpen nodig geweest en dus ja dan ben je al snel tevreden. Vergeet niet dat een groot deel van de 1e bevallingen alsnog in het ziekenhuis met ingrepen plaats vinden.

Dit soort stellingen vind ik niet recht doen aan de waarheid. ALS het allemaal goed gaat dan is een thuisbevalling fantastisch, MAAR het gaat heel vaak niet goed. Die stellingen doelen alleen op die groep waar geen enkel ingrijpen noodzakelijk was, het is dus mi niet eerlijk om dit zo losjes even te noemen, zeker als het om zo'n belangrijk punt gaat. Verdiep je dus eerst eens echt goed in de materie, zoek eens op hoeveel 1e bevallingen eindigen in spoedsectio's, de risico's van tang en vacuumverlossingen worden nooit genoemd, dan moet zo'n kind er zsm uit omdat er te lang is door gegaan. Verder moet je ook de overige belangen mee nemen, het vak verloskundige staat op de tocht, nu waren het ook de verloskundigen die op een gegeven moment niet door een deur konden met de gynaecologen die meer veiligheid (altijd aenestesist aanwezig, altijd een specialist in de nacht aanwezig ipv aio).

Wat wel feiten zijn is dat vrouwen zonder verplaatsing van huis naar ziekenhuis minder risico's lopen. Dat is dus een punt voor in het ziekenhuis bevallen.

Pluspunt van de thuisbevalling is dat het er veel hygienischer is en doorgaans veel rustiger. En ALS het helemaal goed gaat dan is een thuisbevalling natuurlijk veel intiemer, mooier en knusser. Maar ook dat is slechts beleving.

De vrouw moet altijd de baas blijven over haar eigen lichaam, echter er zit ook een ander lichaam in die buik en het is dan aan de arts of verloskundige te bepalen wanneer het niet meer veilig is voor beide. Dus nee, het gaat niet alleen om de volledige zeggenschap van de vrouw.

Als er niets is waaruit kan blijken dat een thuisbevalling niet gaat lukken dan moet elke vrouw die mogelijkheid hebben. Dus ja, de thuisbevalling moet mogelijk blijven, echter niet vanwege de argumenten die genoemd worden in dit stukje, want die slaan nergens op.

Overigens, als ik ook nog even mag uitwijden. De bevalling van Mandarijntje had niet gefilmd moeten worden, dan had niemand meer een keizersnede aangedurft. hahaha het was bijzonder spectaculair, de hele ok stond vol, ik ben heen en weer geschud, de specialist stond te vloeken, gestress en gedoe, kind zat helemaal vast (ja bij een keizersnede komen ze er ook niet altijd makkelijk uit, dat heb ik weer).

maar ik lag daar als de Boeddha zelf, ik was zo gelukkig en blij, ik wist zeker dat ze alles zouden doen om haar eruit te krijgen en dat we het zouden redden. Ach ja, mijn bevalling, geplande keizersnede, was prachtig. Overigens denk ik ook met een fijn gevoel terug aan het eerste deel van de bevalling van mijn oudste, met 10 cm ontsluiting ben ik van de trap afgelopen, in de auto gestapt richting de hel. Maar die eerste uurtjes thuis, die waren fantastisch.

Ik zal wel tekenen

Ik ben twee keer in het ziekenhuis bevallen. Bij de oudste omdat ik het niet zag zitten om op een kamer in een studentenhuis te bevallen, bij de jongste omdat ik niet meer thuis mocht.

Oudste werd uiteindelijk een sectio, en ik blijf met het knagende gevoel zitten dat het anders had kunnen lopen. Jongste was er binnen 3 uur uit, dat had net zo makkelijk thuis gekund volgens mij. Ze was dysmatuur, moest naar kinderafdeling, in verwarmd bedje, maar ik vraag me af of ze dat ook had gemoeten als ze thuis geboren was. Ik weet het niet.

Maar ik vind dat iemand die gezond van lijf en leden is en die de beschikking heeft over een goede slaapkamer in principe niet thuishoort in een ziekenhuis.

Maylise

Maylise

28-06-2011 om 11:09

Ik teken niet

Ik teken niet. Dat is niet zozeer vanwege mijn voorkeur voor ziekenhuis bevallingen maar vooral omdat ik de club achter de petitie niet ken dus dan teken ik nooit.
Statistisch gezien weet ik niet of thuisbevallen even veilig is als in het ziekenhuis bevallen. Dat is ook lastig te vergelijken omdat vrouwen die thuis bevallen sowieso al geen medische indicatie hebben en geen grote problemen tijdens de bevalling. Zoals Manda al schrijft dat geeft een vertekend beeld.
Persoonlijk moet ik er niet aan denken om thuis te bevallen. Twee van mijn kinderen hadden dat zeker niet overleefd. Daarnaast heb ik persoonlijk veel betere ervaringen met gynaecologen dan verloskundigen. Ook in mijn omgeving hoor ik dat. Misschien een gekleurd beeld maar dat is dus ook echt mijn persoonlijke ervaring.
En nog een bijzonder belangrijk pluspunt van het ziekenhuis: de ruggenprik. Kan ik iedereen aanraden.

Maar nogmaals dat is niet waarom ik de petitie niet teken. Anderen mogen hun eigen voorkeur hebben. Waar ik me in Nederland wel aan erger is dat vrouwen die zonder indicatie in het ziekenhuis bevallen een eigen bijdrage moeten betalen. Dat maakt de keuzevrijheid voor een ziekenhuisbevalling juist minder groot.

margje van dijk

margje van dijk

28-06-2011 om 11:15

Maylise

(Even kort want ik kan eigenlijk niet reageren)

Maylise: "Ik teken niet. Dat is niet zozeer vanwege mijn voorkeur voor ziekenhuis bevallingen maar vooral omdat ik de club achter de petitie niet ken dus dan teken ik nooit."

Zoals ik eerder in de draad al zei: op ouders.nl staat een artikel geplaatst van "deze club". Ik denk dat de redactie niet zomaar alles plaatst en dat dat dus niet een of ander schimmig clubje is.

Toevallig ken ik enkele betrokken die deze kar trekken, vandaar ook dat ik dit hier geplaatst heb. Maar of dat voldoende aanbeveling is voor jou, weet ik ook niet

Margje

margje van dijk

margje van dijk

28-06-2011 om 11:23

Manda

"Alle vrouwen die thuis beginnen en dan alsnog naar het ziekenhuis moeten doen dat omdat het thuis niet luktte en ze dus extra hulp nodig hadden. Zo kan je een argument wel erg makkelijk aan elkaar breien"

Natuurlijk is het niet zo simplistisch dat je gecompliceerde(re) bevallingen vergelijkt met thuisbevallingen.

Er zijn ook vrouwen die hoe dan ook in het ziekenhuis beginnen, omdat ze dat zelf willen. Zo'n groep kun je vergelijken met een groep die thuis begint. Als je de groepen probeert representatief evenwichtig samen te stellen, dan kun je daar wel redelijke conclusies uit trekken.

Margje

Belle Époque

Belle Époque

28-06-2011 om 11:25

Waar ik wel voor zou tekenen...

...is een petitie waarin wordt ge-eist dat er wordt GELUISTERD naar de (aanstaande) moeder.
In de tijd dat ik moeder werd waren thuisbevallingen zaligmakend. Ik wilde géén thuisbevalling. Niet omdat een ziekenhuisbevalling voor míj zaligmakend zou zijn, maar omdat ik er goede redenen voor had. Maar nee, ik mocht niet.
Pas toen de specialist die ik heb vanwege een chronische ziekte zich ermee ging bemoeien gingen de ziekenhuisdeuren open.
Bij de tweede mocht zelfs dat niet meer baten, maar "gelukkig" kreeg ik vrij heftige bekkeninstabiliteit en mocht ik alsnog naar het ziekenhuis.
Ik heb zelf ook ervaren dat ziekenhuisbevallingen niet perfect zijn (gelukkig geen traumatische dingen), maar voor ons zou een thuisbevalling ook niet bepaald ideaal zijn geweest. Helaas, in die tijd was je pas echt een moeder als je onverdoofd en thuis beviel )))

Margje

"Als je de groepen probeert representatief evenwichtig samen te stellen, dan kun je daar wel redelijke conclusies uit trekken. "

Het is heel simpel inderdaad, alle mislukte thuisbevallingen die alsnog eindigen in het ziekenhuis met vacuum's, tangen, sectio's worden niet meegerekend. Dus dan kan je de thuisbevalling natuurlijk als ultiem omschrijven maar dat geldt slechts voor die vrouwen waarbij het allemaal mee zat, kwestie van puur geluk dat het kind door dat bekken kon, er niets scheurde en tal van andere zaken die vrouwen mee maken nadat ze thuis begonnen zijn. Je kan geen discussie voeren over de risico's van bevallen (thuis of ziekenhuis) als je de feiten niet wil mee nemen.

margje van dijk

margje van dijk

28-06-2011 om 11:37

Nee natuurlijk niet

Natuurlijk tel je een ingreep bij een bevalling die thuis begint en bij het ziekenhuis eindigt wél als een ingreep bij de thuisbevalling.

M (sorry, kan weinig schrijven)

Margje

nee dat doe jij en ik misschein maar dat doet de pro-thuisbeval-lobby en de die hard (tja) verloskundigen kliek niet, nooit in hun stukken worden de cijfers gemeld van mislukte thuisbevallingen, het te lang door gaan, de complicaties van met persweeen en gebroken vliezen in de auto stappen op zoek naar een ziekenhuis die plek heeft.

Ik snap wel dat je in zo'n kort stukje als intro van zo'n petitie niet alle feiten erbij kan schrijven maar ik vind het ook niet recht doen om te schrijven dat thuisbevallingen minder medisch ingrijpen met zich mee brengen.

Ik vind het geweldig dat er zo kritisch gekeken wordt naar bevallen in NL. Maar met half onderbouwde argumenten komt de thuisbeval-lobby niet verder en dat is jammer.

margje van dijk

margje van dijk

28-06-2011 om 12:03

Manda

Ik ben met je eens dat er veel niet deugt, veel moet verbeteren. Maar waarom begin je meteen met "pro-thuisbeval-lobby en de die hard (tja) verloskundigen kliek"? Dan kan ik ook wel over de gynaecologenmaffia beginnen. Je kunt toch gewoon alternatieven bespreken zonder alles meteen in extreme hoekjes te duwen à la Geert Wilders of zo.

De meeste verloskundigen heten geen Beatrijs Smulders, zijn goed opgeleid en zeer goed in staat om bevallingen te begeleiden, net als gynaecologen. Beide beroepsgroepen blinken uit in waar ze goed in zijn. Het zou toch prachtig zijn als als je een vorm vindt waarin dat allebei tot z'n recht komt? Ik wil daar wel voor pleiten in ieder geval.

Margje

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.