Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op

Restjes middageten, wie krijgt voorrang om ze 's avonds op te eten ?

Soms is er van het middageten wat over. Soms net niet genoeg voor een 'volle maag' voor het avondeten voor 1 persoon. Soms voor 1,2 a 2 personen. Ik heb twee kinderen. Vroeger thuis was het de gewoonte dat (ik en mijn broer) eerst mochten nemen, was dan het restje op, dan was het op en aten ma en pa een boterham. Nu bij ons thuis wil mijn man het restje vaak opeten. Hij vindt dat hij dat voorrecht heeft. Gevolg : zoon vindt papa een klein beetje egoïstisch (want zoon verheugt zich vaak ook op het restje). voorbeelden van de restjes : nog enkele stukjes stoofvlees met veel saus/aardappelen waar gebakken patatjes van gemaakt worden of koude aardappelsla,...
Heb het er met manlief al over gehad, kwam ruzie van, ouders hebben voorrang vindt hij. Dus zit zoon boterham te eten terwijl pa geniet van het restje. Moet ik dan echt koken met de bedoeling genoeg rest over te houden ? (wat best moeilijk is want ene dag wordt haast het dubbel aantal aardappelen gegeten dan de andere dag)
Dus mijn vraag : wie krijgt het restje als het maar zo weinig is ?


Katniss

Katniss

18-01-2015 om 22:14

Eerlijk delen

Sorry dat ik het zeg, maar wat een kinderachtige man! Ik vind dat de kinderen voorrang hebben want die moeten er nog van groeien. Verder kunnen volwassenen 'altijd' al eten wat ze lekker vinden en hebben kinderen het maar te doen met wat hun ouders voor ze halen/maken. En als man voet bij stuk houdt, wat ik echt heel onaantrekkelijk zou vinden, zou ik er een om-en-om schema van maken.
Hier zijn ook wel eens lekkere dingen over en meestal verdeel ik dat onder de kinderen, of we delen met zijn drieën.

Angela67

Angela67

18-01-2015 om 22:14

wat kinderachtig van je man

ik zou zeggen, laat zoon en man een rooster maken of loten .
bij ons gaan restjes in de diepvries en eens in de xx weken maken we er een restjes maaltijd van.
gr Angela

Barvaux

Barvaux

18-01-2015 om 22:15

Jullie eten dus 's middags warm? Hoe krijgen jullie dat voor elkaar dan dat iedereen tegelijk thuis is en dat daarvoor gekookt kan worden?

De oplossing lijkt mij heel simpel: elk restje wordt gewoon gedeeld door iedereen die er wat van wil, ook al is het heel klein. Ik vind het ook niet eerlijk dat een kind het altijd krijgt en om de beurt is niet eerlijk omdat het restje de ene keer lekkerder is dan de andere keer.

Je zorgt dus dat het restje klaar staat, vraagt wie er wat van wil en deelt het door het aantal personen. Niemand heeft meer recht dan een ander.

Barvaux

Barvaux

18-01-2015 om 22:17

In de tussentijd waren er al andere reacties: je kunt de restjes ook invriezen en als er voldoende is voor een hele maaltijd allemaal tegelijk presenteren maar ik vind dat maar lastig.

Met zo'n kinderachtige man zou ik niet kunnen leven overigens maar ik vind ook niet dat kinderen meer rechten hebben dan hun ouders. Samen delen dus.

Fiorucci

Fiorucci

18-01-2015 om 22:19

delen

Delen vind ik een heel belangrijk iets om mee te geven in de opvoeding, evenals een ander ook iets gunnen. En als ouders leef je voor, vind ik.

Mikke

Mikke

18-01-2015 om 22:20

Hier

Jullie eten 's middags warm? Wij 's avonds. Dat betekent dat restjes blijven staan voor wie er overdag thuis is. Soms wordt het gegeten als lunch, soms blijft het staan. Er wordt in elk geval niet om geknokt.

En als meer mensen willen dan wordt het gedeeld, hoe weinig het ook is. En als een van de twee (of meer) het té weinig vindt, dan mag hij z'n portie ook afstaan . Wij zijn hier in huis gelijk, niemand heeft meer recht op iets dan 'n ander. Niet de ouders én niet de kinderen. Al zou ik mijn kinderen iets wat ze extreem lekker vinden natuurlijk wel gunnen (en dan zelf niet nemen, en man ook niet)..

Als het minder is dan een normale portie, dan bewaar ik het trouwens niet. Ik kook niet om over te houden, maar om het precies op te laten gaan. We hebben dus ook maar heel weinig kliekjes.

Pyn

Pyn

18-01-2015 om 22:34

Net andersom

Hier gaat het sowieso naar de kinderen. Ik weet niet, zo'n klein genoegen gun ik hen dan gewoon. En man ook. Dus het gaat naar de kinderen, en dan zo'n beetje om de beurt. Dat is misschien het andere uiterste, wij ouders hebben natuurlijk ook rechten
Dus waarom doen jullie (en wij vanaf nu misschien ook) het niet gewoon om de beurt? Ongeveer dan, want ik ga geen lijstjes bijhouden. Je moet elkaar ook iets gunnen.

Moni

Moni

18-01-2015 om 22:50

lastig te beoordelen

Wij eten altijd 's avonds warm en dat geldt voor iedereen die wij kennen. Als er eten over is, dan wordt het bewaard voor de lunch of voor het avondeten als er een kind eerder moet eten ivm sport. Tijdens de lunch zijn de kinderen nooit thuis behalve in het weekend. Wij als ouders soms wel (een van ons).
Ik zou de restje invriezen voor een restjesbuffet 1x per week. Dan is het feest want dan mag iedereen eten wat die wil. En natuurlijk maak je er nog wat lekkers bij.
Het is wel een compliment voor de kookkunst. Iedereen wil het hebben

Als het buffet niet werkt, dan is het eerlijk delen.

Invriezen.

Ik heb weinig restjes maar soms zorg ik dat er bijvoorbeeld extra gehaktballen zijn. Die worden gedeeld. Als mijn man zo kinderachtig zou zijn dan zou ik de restjes invriezen en pas opwarmen als er voor iedereen iets is.
Bij mijn man zou het restje niet smaken als zoon verlangend zit toe te kijken met een boterham.

Moni

Moni

18-01-2015 om 22:59

Oja, extra gehaktballen (klein) doe ik ook

Die gaan in de vriezer en worden gegeten met een pitabroodje als een soort hamburger voordat ze gaan sporten (laat). Echt eten doen ze erna.

Vedoke

Vedoke

18-01-2015 om 22:59 Topicstarter

hmm om beurt, is te overwegen

's middags warm, wel op zondag, soms op woensdag (werk 4/5) andere dagen 's avonds warm hoor (restje is dan soms voor dag erna). Dit keer was het iets wat maar 1 kind + man lekker vond, ikzelf en de andere zoon hadden geen interesse. Dus om beurt kan dan ook ingewikkeld worden. Ik kook ook niet om over te houden, maar een restje dat nog genoeg is voor bijna 1 persoon bij de boterham 's avonds, dat gebeurt wel eens.
Ikzelf vind het eerder normaal dat je het je kinderen gunt, maar manlief denkt hier dus helemaal anders over. Wou even weten wat bij anderen zo de gewoontes zijn. Dank voor jullie reacties!.

Jaina

Jaina

18-01-2015 om 23:04

Anders

Wij eten twee keer per dag warm (als we thuis zijn 's middags althans en dat is niet zo heel vaak). Restjes vries ik in en zijn ideaal voor tussendoor (iemand die laat thuis komt, iemand die 's avonds nog een keer honger krijgt, om mee te nemen naar werk). Heel soms doe ik de restjes van de vorige maaltijd bij de huidige maaltijd. Vaak als ik weet dat we iets eten wat X niet echt lekker vind en dan kan hij dat krijgen. Dat is officieel tegen mijn beleid van eten wat de pot schaft maar goed principes zijn er om af en toe van af te wijken Of als het best past bij de maaltijd. Wie er dan wat van wil kan wat krijgen.

Het hele systeem is dus anders.

Vroeger heb ik ook een poosje een kliekjes dag gehad 1x in de week. Dat was toen we een veel kleinere vriezer hadden en kleinere minder uithuizige kinderen die niet tussendoor ook willen eten. Dat was ook best gezellig. Voor iet wat wils. Zoiets zouden jullie ook kunnen doen.

Anders zou ik gewoon het restje verdelen onder wie wil. Ook als het dan maar heel weinig is. Ik vind niet dat kinderen of ouders perse voorrang moeten hebben. Al zou ik het zelf de kinderen wel gunnen.

Het klinkt overigens alsof brood bij jullie niet zo'n geliefde maaltijd is. Misschien is 2x warm eten een optie? Niet dat je dan perse twee keer hoeft te koken. Je kan bijvoorbeeld 's middags gewoon extra maken en het dan 's avonds opbakken, eventueel met salade/brood/soep erbij zodat het een volwaardige maaltijd is.

Trijntje

Trijntje

18-01-2015 om 23:05

Rare vraag misschien

Maar zijn jullie Vlaams? Ik heb ooit een Vlaams vriendje gehad en daar was het thuis een soort 'hiërarchisch'; vader eerst, dan de zonen en dan de moeder . Als ik daar mee at (oudste zoon, mijn vriendje woonde niet meer thuis maar we gingen er weleens eten) bleek ik trouwens gelijkgeschakeld te zijn met moeder. Tweede keer opgeschept krijgen was alleen voor heren.
Enfin, schiet jij ook niks mee op
Ik zou toch overwegen om wat meer te koken. Waarom niet? En dat dan verdelen.

Puck

Puck

18-01-2015 om 23:08

Delen

Ook al is het weinig dan nog zou ik het delen, allebei dan maar een heeeeeel klein beetje ipv scheve gezichten.

Astrid

Astrid

18-01-2015 om 23:23

het klinkt

Het klinkt een beetje als van vroeger: vader krijgt het grootste stuk vlees.
Ik voeder mijn kinderen eerst, misschien is dat moeders eigen?

Hanne.

Hanne.

19-01-2015 om 09:15

niemand

Niemand heeft hier het eerste recht. Meestal verwerk ik het in een nieuw gerecht, bewaar ik het voor restjesdag of een dag dat er iemand niet met het gezin mee eet.

en mocht iedereen het willen dan kan er gedeeld worden. Allemaal 1 hap vlees en 1 gebakken aardappel.

Barvaux

Barvaux

19-01-2015 om 09:25

maar

Het lijkt er op dat je vindt dat het een hele portie moet zijn voor één persoon en dat vind ik vreemd. Wat is er mis met iedereen die wil een deel en daarna iedereen die nog honger heeft boterhammen?

Om en om is echt niet handig want dan krijg je inderdaad dat iemand net aan de beurt is en die dag liever een boterham heeft dan het kliekje en dan krijg je gedoe. Allemaal delen wat er is is veel simpeler. Wie niet wil of wie vindt dat het te weinig wordt begint gewoon aan de boterham.

Omdat dit probleem 1/2 dagen per week is zou ik er toch rekening mee houden en 's avonds ook iets warms geven bij de boterham zoals soep ofzo want blijkbaar worden jouw kliekjes op dat tijdstip 's avonds erg gewaardeerd. Beter nog: 's avonds warm en bij de lunch een boterham

tante Sidonia

tante Sidonia

19-01-2015 om 10:54

bij ons

Ligt het aan wieee het ' kan hebben' en dat is zoon. Man en ik zijn beiden te zwaar en eten een gewone boterham met mager beleg, beter dan ietsss extra'ss. En extra aardappeltjess of vlees zijn vaker voorr hem, voor kind dus.
Maar meestentijds doen wij overblijfseleen gewoon in de vrriezer als aanvulling voor een anderee keer.

vlinder72

vlinder72

19-01-2015 om 11:13

Restjes dag

Hier eten wij de restjes een andere keer 's avonds op. Dan eten wij van alles en nog wat + nog iets erbij.

Wij hebben wel vorig jaar een au pair gehad die altijd alle restjes opat. Nou ja, het vlees vooral. Wij zijn met zijn zessen dus met au pair met zijn zevenen. Meestal koop ik vlees in aanbieding. Ik bak dan alles en bewaar wat er over is. De kinderen eten meestal niet een hele hamburger of zo dus er is altijd nog wel wat over. Dat bewaar ik dan in de koelkast voor de dag erna of zo. Welbewust en gepland.

Helaas dacht onze Au Pair daar anders over. Als wij niet thuis waren at ze gerust drie hamburgers op of drie rundervinken. Groenten at ze niet. Bloedirritant vond ik dat. Ze bleef het ook gewoon doen. Ook als wij aangaven dat dat niet de bedoeling was omdat die drie overgebleven hamburgers voor morgenavond waren. En ze kwam echt niets tekort. Ze at 's avonds met ons mee en brood en beleg was altijd beschikbaar. Maar nee, ze moest en zou altijd ons vlees opeten.

Dus ik kan mij wel iets voorstellen dat die restjes irritatie opwekt als iemand niet doet wat je verwacht.

Thursday Next

Thursday Next

19-01-2015 om 11:40

hier

eet puber de restjes vaak op als ze uit school komt, vooral pasta en rijst.
Man eet 's ochtends ook nog wel een rest spaghetti. Daarvan maakt hij meestal zoveel dat er over is voor hem 's ochtends en voor puber 's middags.

Niets bewaren

Als restjes ruzie geeft, kunt je dit voorkomen door niets te bewaren. Zo is iedere maaltijd voor ieder gelijk.
Hier hebben we de twist om restjes niet. Maar als tijdens een maaltijd woorden vallen over zaken zoals huiswerk etc wat op de sfeer drukt, gooi ik de restant weg. Want ik heb er geen behoefte aan de volgende dag herinnert te worden aan die o zo gezellige discussie. Wat strijd oplevert, doe je de deur uit omdat het het niet waard is.

Angela67

Angela67

19-01-2015 om 12:09

flanagan?

jij gooit eten weg omdat het je herinnert aan een discussie?

Kaaskopje

Kaaskopje

19-01-2015 om 12:19

Mijn mond valt open

Ik moest ten eerste twee keer beginnen om te kunnen constateren dat jullie warm eten tussen de middag en dat diezélfde dag dus al irritatie ontstaat over wat er tussen de middag overgebleven is. Wat een..ahum... bijzondere gewoonte! En dat je man zijn recht hierin opeist vind ik zachtgezegd nogal jaren '50. Ik zou mijn man er vierkant om uitlachen als hij dat soort eisen ging stellen.

Oplossing: niemand krijgt het restje dezelfde dag. Na vijf dagen restjes houd je kliekjesdag.

Als ik eens voorstel om de volgende dag overgebleven eten op te eten van de dag ervoor is dat al op een te korte termijn, dat willen de meesten niet, laat staan dat ik gezeur zou krijgen over kliekjes van een paar uur eerder...

Nu man en ik meestal met z'n tweeën eten, gaat bijvoorbeeld overgebleven stamppot de vriezer in. Meestal is dat genoeg voor een volledige maaltijd en hebben we zo een makkelijke dag.

minder koken

Zorg gewoon dat er geen restjes overblijven. Wij hebben eigenlijk nooit restjes. En als het eten eens iets te karig uitvalt, dan nemen we wat extra fruit bij het toetje, of musli in de yoghurt ofzo.

Angela67, (ot)

Als het eten mij niet smaakt om wat voor reden dan ook, smaakt het mij de volgende dag ook niet.

Angela67

Angela67

19-01-2015 om 13:16

flanagan

jij noemt het ot, maar ik vind het best voedselverspilling dus in die zin wel passen in een draadje. Je hoeft het toch niet zelf op te eten?
gr Angela

Half a twin

Half a twin

19-01-2015 om 13:23

Ik neem hier het recht op voorrang om de restjes van het avondeten op te eten bij de lunch de volgende dag, ik lunch op de meeste dagen van de week thuis. Het gaat dan om 1 aardappel en een goede eetlepel bietjes waar ik met een klein blikje vis een slaatje van maak voor bij de korsten van het brood. Of ik maak die korsten lekker met h wee t laatste stukje worst dat nog overbleef na stamppot boerenkool met worst.
Dat is namelijk mijn klus, man en kinderen smeren hun brood voor mee naar school/werk en de eerste sneetjes van het brood blijven altijd liggen voor mij. Voor het wegwerken van al die korsten verdien ik een bonus, de kliekjes dus.
Niets zo lekker als het laatste stukje lasagne van gisteren bij mijn brood vandaag.

Angela67 (ot)

En voordat het uit zijn verband wordt getrokken; ik heb het over restjes en dit gebeurt maximaal een paar keer per jaar dus niet dagelijks en bij elke discussie.
Gezellig samenzijn is wel de smaakmaker van het eten.

Mijntje

Mijntje

19-01-2015 om 13:24

die mag het zeggen

Nee, vader heeft geen voorrang. Die wordt te dik van teveel eten (heeft hij al een buikje?), zoon zit ws nog in een groeispurt. Als er gezeur blijft zou ik vooraan zelf lekker de restjes opmaken? Wie kookt er trouwens? Die mag het zeggen

Of idd: minder koken, en langer opsparen, zodat je het allemaal bij elkaar kan doen en met z'n allen kan delen.

Angela67, voedselverspilling

Normaal bewaar ik restjes verdeeld in kleine schaaltjes in de koelkast als tussendoortje. Restjes zoals pizza of spaghetti etc. voor na een lange schooldag. Van een paar restjes en pannenkoeken maak ik een kliekjesdag. Van oud brood bak ik nog wentelteefjes en yoghurt van 1 dag over tijd eten we ook op. Wanneer het zich voordoet dat etensresten worden weggegooid nadat men boos van tafel loopt, kan een ander voedselverspilling noemen, ik weet dat dit zo weinig gebeurd dat ik daar geen moeite mee heb.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.