Wiebe Nik
24-12-2011 om 03:29
Merkwaardige zin in brief op ouders.nl (borstvoeding en samen slapen)
Op www.ouders.nl staat een stukje van Henk Boeke n.a.v. een mail die is rondgestuurd door de Stichting Wiegedood met daarin kritiek op de Nederlandse vertaling van het boek 'Slapen met je baby'. Even los van de hoofdpunten van dit stukje en deze brief, en van de inhoud van dit boek (discussieer daarover gerust in dit draadje hoor!) – ik kwam een bizarre zin tegen in de brief van de Stichting Wiegedood:
"De suggestie dat de borstvoeding tussen 15 en 40 maanden zou moeten duren, gaat voorbij aan de reële Nederlandse omstandigheden."
Dan vraag ik mij af: wat bedoelen ze met die "reële Nederlandse omstandigheden"?! Welke "reële omstandigheden" heb je nodig om een kind tussen 15 en 40 maanden borstvoeding te geven? Het is mijn ervaring dat je daar helamaal niets voor nodig hebt: geen verlof, geen kolfrecht, geen vrije tijd, geen begeleiding, geen geld, geen materiaal, geen speciale arbeidsomstandigheden, geen borstvoedingscafé's, geen goedkeuring – helemaal niets, want op die leeftijd gebeurt de borstvoeding alleen nog maar af en toe, voornamelijk 's avonds voor het slapen gaan of 's ochtends bij het wakker worden, of op wat voor momenten geschikt zijn voor moeder en kind. En je hebt inmiddels al veel ervaring. Het kan gewoon thuis, niemand hoeft het te merken of te zien, het kost geen extra tijd of geld, kolven is niet meer nodig, kind kan daarnaast gewoon eten, drinken en leven net als alle kinderen. Kind is niet afhankelijk van de borstvoeding en het vormt geen enkele belemmering voor het zelfstandig worden. Ik denk dat bij de meeste kinderen van die leeftijd die nog borstvoeding krijgen, de meeste mensen uit de omgeving dat niet weten. Waar gáát dat zinnetje over?!
Dit los van de discussie of langdurig borstvoeding veel of niet zo veel beschermt tegen borstkanker, of moeders wel of niet zo lang borstvoeding zouden moeten geven, etc., en los van de discussie of samen slapen wel of niet goed is en op welke leeftijd, etc..... Ik vind dit zo'n raar zinnetje dat het voor mij de rest van de, op het eerste gezicht heel redelijke, brief enigszins ondergraaft. Zo'n onlogische zin roept bij mij ook de vraag op: waar gaat dit nu eigenlijk over?
En waarom zouden deze experts (kinderartsen etc.) zich op deze manier impliciet willen richten tegen de aanbeveling van de Wereldgezondheidsraad om ten minste twee jaar borstvoeding te geven?
En wat heeft dat te maken met wel of niet samen met de baby slapen de eerste 6 maanden?!
-----------------------------------
Overigens: Kenniscentrum Borstvoeding is een ludieke actie begonnen en geeft 25 boeken 'Slapen met je baby' gratis aan deskundigen om er een recensie over te schrijven. Zie http://www.borstvoeding.com/ Ik heb zelf geen enkele band met Kenniscentrum Borstvoeding trouwens.
-----------------------------------
p.s.
Onbelangrijk voor deze discussie maar omdat het misschien toch ter sprake komt, mijn achtergrond:
Ik heb mijn kind ruim 50 maanden borstvoeding gegeven, waarvan de laatste tijd af en toe, eens in de paar dagen/weken. Ik was dat nooit zo van plan, maar het is vanzelf zo gelopen. Een belangrijke factor was o.a. dat ik te lui (teerhartig etc.) was om actief af te bouwen en daar ook niet de noodzaak toe zag. Het was nl. helemaal niet belastend. De eerste 6 maanden, ja die vond ik zwaar, maar toen kind ouder was dan een jaar vond ik de borstvoeding totaal geen belasting maar meer iets erbij. Ik ben geen thuisblijfmoeder maar ben na het bevallingsverlof meteen weer gaan werken, eerst parttime maar daarna met verschillende soorten werk naast elkaar min of meer fulltime of vier dagen per week, onregelmatig. Ik ben ook voor werk een paar keer een paar dagen op reis geweest, en vaak 's avonds weg. Kind ging 3 lange dagen per week naar kinderdagverblijf en nu 3 dagen naar naarschoolse opvang. Vader zorgt vanaf de beëindiging van mijn bevallingsverlof ongeveer 50 % voor kind, we verdelen de zorg dus eerlijk. We wonen en werken in Nederland. Dan vraag ik mij af: aan welke "reële Nederlandse omstandigheden" ben ik dan voorbijgegaan?!
En over samen in bed slapen: dat heb ik bij onze jonge baby nooit aangedurfd. Kind sliep wel bij ons op de kamer, in eigen bedje, we hebben precies de aanwijzingen van Stichting Wiegedood opgevolgd. Het leverde zware nachten op. Maar ik sta er wel achter dat we dat toen zo gedaan hebben. Wel heb ik spijt dat we niet een handiger bedje naast ons bed geregeld hebben, waar ik hem makkelijker in en uit had kunnen halen. Daar zou Stichting Wiegedood meer aandacht aan kunnen besteden. (En, niet onbelangrijk, die zware nachten hadden juist als risico dat ik met kind in bed ongepland in slaap viel, hij is zelfs een keer zo op die manier uit ons bed gevallen, omdat ik toen te moe was en hij aan de verkeerde kant bij me was gelegd.) Pas toen kind een stuk ouder en steviger was, hebben we hem als noodmaatregel in ons bed laten slapen, omdat we het niet meer opbrachten om steeds 's nachts op te staan. Hierdoor sliepen we allemaal veel beter en langer. Kind was toen ook oud genoeg om te laten merken dat hij dat het allerfijnste wilde en niet anders wilde. Ik zag toen wat een belangrijke behoefte dit voor hem was. Pas toen we het idee hadden dat hij er aan toe was, hebben we hem in één keer op zijn nieuwe eigen kamer laten slapen, op een volwassen formaat matras. Dat laatste bleek de sleutel te zijn: kind wilde gewoon niet in een klein peuter-/kinderbed slapen. Sindsdien slaapt hij probleemloos alleen.
dc
24-12-2011 om 08:42
Beetje jammer
"Als tenslotte de voorwaarden worden behandeld waaraan moet worden voldaan om samen slapen veilig te maken komen vele mitsen en maren aan de orde. Zo veilig is het kennelijk ook in de ogen van voorstanders toch niet!
Het is maar de vraag of een doorsnee lezer zich aan al deze voorwaarden zal houden om het 'bedding-in' veilig toe te passen. Te vrezen valt dat alleen zeer sterk gemotiveerde en ontwikkelde ouders dat zullen kunnen opbrengen. Vanderveen zelf benadrukt dat er 'zorgvuldige inspanningen' nodig zijn."
Met andere woorden, de gemiddelde nederlandse ouder is TE DOM om richtlijnen op te volgen, dus je kunt het maar beter helemaal afraden.
En ik snap de "reële Nederlandse omstandigheden" ook niet. Maar goed, mijn kinderen zijn dan ook grootgebracht in frankrijk en engeland Maar ook hier zie ik geen probleem om langer te voeden. Inderdaad gewoon 's ochtends en 's avonds.
Alledrie mijn baby's hebben bij mij in bed geslapen tot ze zo'n 5/6 maanden waren. Nou ja, aan het begin van de avond in een cosleeper, en na de eerste borstvoeding verder in mijn armen. Ik heb het nooit als "eng" gezien, maar ik word dan ook onmiddelijk wakker als er iets is. Nu geef ik mijn 8 maanden oude dochter nachtvoeding op een stoel in haar kamer, en ik vind het inderdaad een stuk risicovoller. Veel meer kans in een gevaarlijke situatie in slaap te vallen. Dus als ik te moe ben, dan neem ik haar weer veilig mee naar bed om te voeden!
Wat ik wel jammer vind is dat het boek blijkbaar slecht vertaald is, er allerlei gevoelsargumenten bij zijn gehaald, etc. Dat helpt het veilig samen slapen niet, en de discussie erover ook niet. Ik ben voor eerlijke feiten, zodat ouders vervolgens hun eigen weloverwogen keuzes kunnen maken. En ik vind dat beide kanten veel te veel op gevoel spelen, en niet genoeg op feiten.
Ik bedoel dus deze zin:
"Als tenslotte de voorwaarden worden behandeld waaraan moet worden voldaan om samen slapen veilig te maken komen vele mitsen en maren aan de orde. Zo veilig is het kennelijk ook in de ogen van voorstanders toch niet!"
Dat is toch een onder de gordel rotargument? In een eigen bedje slapen is blijkbaar ook zo veilig niet, want (ff uit mijn hoofd):
- je moet een specifiek hard dik matras hebben
- in een spijlenbedje
- zonder omlijning
- zonder kussen
- zonder dekbed
- zonder knuffels
- warm genoeg, maar niet te warm
- in een kamer met een temperatuur van 18 graden
- in de buurt van de ouders
- met baby op de rug, vooral niet op de buik en blijkbaar ook niet op de zij, want dan kan de baby op de buik rollen
Wat is het verschil met het rijtje "regels" voor samen in een bed slapen dan??
dc
24-12-2011 om 09:36
Vertaling
En met de fouten in de vertaling en onduidelijkheid met vertaalde termen, weer eens een bewijs dat je vertalen gewoon over moet laten aan vertalers, en niet zelf moet gaan knoeien
(Ik heb zelf jarenlang als vertaalster gewerkt en heb te vaak gezien hoe het werk onderschat wordt.)
Fiorucci
24-12-2011 om 10:01
Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb altijd mijn baby's in mijn bed laten slapen en de voorwaarden zijn echt niet zo uitgebreid dat het de door jou genoemde zin rechtvaardigt.
Leen13
24-12-2011 om 10:43
Risico
Het is onmogelijk om elk risico uit te bannen. Daar ga ik vanuit. Het is een samenspel tussen ouder en kind waar je ook voor toegerust wordt. Nog, als de poes bij ons in bed slaapt registreer ik haar bewegingen zoals dat met mijn kinderen ging. En natuurlijk kan zo'n biologisch systeem ook falen, vanzelf of onder invloed van alcohol of oververmoeidheid, maar eerlijk gezegd heb ik daar nog nooit van gehoord. Wel kinderen die alleen gelaten in bed ineens niet meer bleken te leven.
De Nederlandse realiteit is ook mijn realiteit. Dat je een soort van subversief zou zijn als je op vraag voedde en je kind bij je in bed sliep. De Nederlandse norm was in ' mijn tijd' 9 maanden voeden maximaal en als het voeden niet ging, gauw over op de fles. Sprookjes over te weinig voeding of hongerluiers en een kind met schoenen aan hoort niet meer aan de borst.
Die mentaliteit zorgt dat je je eigen omgang met je kind gaat verzwijgen. Dat is de Nederlandse realiteit. Mijn moeder was daar al zo bedreven in, dat ze zelf ging geloven in dit soort CB-praatjes waar ze zich in haar tijd al niet aan hield en ik in mijn tijd ook niet.
Als je namelijk de regeltjes volgt is er ook geen garantie dat het goed gaat, dat is veel complexer.
Jammer dat de standpunten dan zo uiteen moeten lopen dat je beter je mond kunt houden want het is niet goed of het deugt niet.
galaxias
24-12-2011 om 12:46
Ik ken de lactatiekundige die dit boek vertaald heeft persoonlijk en ik weet hoeveel tijd en energie (en overleg met de schrijver) ze heeft gehad voor de vertaling klaar was. Het is erg jammer dat er in de publicatie van Stichting Wiegendood een andere suggestie gewekt wordt. Ik hou niet van modder gooien, maar er zijn genoeg redenen om te denken dat een aantal leden van deze stichting de vertaalster in een kwaad daglicht willen zetten.
G
Borstvoedingscentrum Panta Rhei
24-12-2011 om 12:59
De recensie van de stichting wiegedood
Beste lezers,
De recensie van de Stichting Wiegedood vraagt om een zorgvuldige reactie van mijn kant. Daar ben ik mee bezig, maar ik las nu eerst tijd in voor mijn gezin.
Tussen Kerst en Oud en Nieuw zal ik een weloverwogen, met James McKenna kortgesloten reactie geven.
Met vriendelijke groet,
Marianne Vanderveen-Kolkena IBCLC
Borstvoedingscentrum Panta Rhei
24-12-2011 om 13:00
De recensie van de stichting wiegedood
Beste lezers,
De recensie van de Stichting Wiegedood vraagt om een zorgvuldige reactie van mijn kant. Daar ben ik mee bezig, maar ik las nu eerst tijd in voor mijn gezin.
Tussen Kerst en Oud en Nieuw zal ik een weloverwogen, met James McKenna kortgesloten reactie geven.
Met vriendelijke groet,
Marianne Vanderveen-Kolkena IBCLC
Borstvoedingscentrum Panta Rhei
24-12-2011 om 13:09
Vertalen en vakkennis
Beste lezers,
Het is bijzonder dat zonder slag of stoot wordt aangenomen dat er fouten in de vertaling zitten. Inmiddels heb ik de Stichting Wiegedood gevraagd om aan te geven waar de inconsistenties in mijn vertaling zitten of dat ze doelen op inconsistenties in de tekst van Jim McKenna; dit zijn namelijk twee geheel verschillende dingen.
Ik heb wél antwoord van de stichting ontvangen, maar níet op deze vraag. Ik nodig iedereen van harte uit om mij te laten weten om welke fouten het gaat. Elkaar napraten zonder de vinger op de zere plek te leggen, levert niemand wat op.
Wat het vak van vertalen betreft: er is voor een goede vertaling niet alleen een gedegen kennis van beide talen nodig, maar zeer zeker ook kennis van het vakgebied waarover het boek handelt. Over die kennis beschik ik en ik ben er, met mijn proeflezers, dan ook krachtig van overtuigd dat de vertaling het origineel zeer nauwkeurig volgt. Waar die daarvan afwijkt, is dit in overleg met Jim McKenna gebeurd en is het een update aan de huidige visie op borstvoeding.
Nogmaals: iedereen is uitgenodigd om mij te laten weten waar de 'missers' zich bevinden. Mijn mailadres is [email protected] en ik zal mijn best doen alle reacties zorgvuldig te beantwoorden.
Met vriendelijke groet,
Marianne Vanderveen-Kolkena IBCLC
www.borstvoedingscentrumpantarhei.nl
Wiebe Nik
24-12-2011 om 13:24
Vertalen
Allereerst een goede oproep van Marianne Vanderveen-Kolkena om haar een overicht van de missers te sturen. Laten we elkaar niet gaan napraten zonder het zelf gelezen te hebben, en laten we zeker die brief van de Stichting Wiegedood niet napraten zonder het zelf kritisch bekeken te hebben. Die brief oogt redelijk, maar er staan een paar hele rare dingen in waardoor ik de rest ook niet zomaar vertrouw (dc kwam ook met een goed punt over een andere passage).
Ik ben het met Marianne Vanderveen-Kolkena eens dat het vertalen van een gespecialiseerde tekst vakkennis vereist. Ik schrijf zelf in een gespecialiseerd vak en heb mijn Nederlandse teksten wel eens door een professionele vertaler in het Engels laten vertaler. Nou, daar staan dan grote fouten in en vervelende nuance-verschillen, verkeerde woorden, etc. Ik schrijf daarom liever zelf direct in het Engels en laat het corrigeren door een Engelstalige vakgenoot.
Hombre
24-12-2011 om 14:36
Sekte?
Als ik de site van dat Panta Rhei gedoe bekijk heb ik meer de indruk met een sekte van doen te hebben dan een rationele organisatie. Als ik het stuk van Henk Boeke lees en de reacties hier wordt die indruk wat mij betreft bevestigd. Een sekte die in de verdediging schiet als ze voelt dat ze wordt aangevallen.
40 maanden borstvoeding, tsk....
Die irritante iphone/ipad handtekening kan ook uit! Settings/OO/Handtekening
Wiebe Nik
24-12-2011 om 15:13
Hombre
Tss Hombre, wat een rare irrationele posting van jou. Kun je uitleggen en specificeren waar je je diskwalificaties op baseert?
- Waardoor precies op de site van Panta Rhei krijg je de indruk dat Borstvoedingscentrum Panta Rhei een 'sekte' is?
- Wat in het stuk van Henk Boeke bevestigt bij jou deze indruk?
- Welke reacties op dit forum bedoel je precies? Wat is er 'sektarisch' en 'verdedigend' aan deze reacties?
- Wat is er mis met 40 maanden borstvoeding? Keur je het af dat ik 50 maanden borstvoeding heb gegeven?
Graag antwoord op deze vragen.
Wiebe Nik
24-12-2011 om 15:27
Het stukje van henk boeke
Het stukje van Henk Boeke vind ik een zwak stukje. Het lijkt niet meer dan een onkritische samenvatting van de brief van Stichting Wiegedood/Landelijke Werkgroep Wiegedood, zonder hoor en wederhoor en zonder aanvullend eigen onderzoek o.i.d. Jammer.
dc
24-12-2011 om 15:37
Juist goed
Hij blijft zo neutraal mogelijk, beschrijft enkel de reactie van stichting wiegedood op het boekje.
Wat ik zo vervelend vind aan deze discussie, is dat ik nooit goed weet te vinden waar ze allemaal hun cijfers vandaan halen. Het liefste zou ik gewoon een overzicht willen hebben met verschillende omstandigheden en de bijbehorende cijfers over de laatste 15 jaar bijvoorbeeld.
Hoeveel gevallen zijn er nu eigenlijk waarin een kindje is gedood doordat het lag in het ouderlijk bed? Zonder dat de ouders onder invloed zijn van alchol, drugs, medicatie of nicotine, een te zacht matras en dergelijke? Is het echt gevaarlijk, of is het enkel zo voor de compleet idiote ouders die halfdronken naast een baby gaan liggen? En worden we vervolgens gewoon allemaal over een kam geschoren?
M. Vanderveen-Kolkena IBCLC
24-12-2011 om 16:57
Exemplaar van het boek voor wie vertaalfouten vindt
Hallo,
In aanvulling op het bovenstaande wil ik graag doorgeven wat ik net op Twitter heb gemeld.
Over smaak valt te twisten, maar een vertaler mag feiten, werk en intenties van de schrijver geen geweld aandoen. Vergelijk daarom origineel en vertaling met elkaar. De eerste 5 inzenders die in 'Slapen met je baby' vertaalfouten vinden, mogen zich per mail bij mij melden. Zij komen daarmee in aanmerking voor een exemplaar van het boek.
Let op: het gaat dus niet om "Ik vind deze zinsconstructie niet mooi", maar om echte fouten ten opzichte van de originele versie van het boek van Jim McKenna.
Mail naar [email protected] als je denkt fouten te hebben gevonden. Op serieuze inzendingen geef ik een serieus antwoord.
Met vriendelijke groet,
Marianne Vanderveen-Kolkena IBCLC
www.borstvoedingscentrumpantarhei.nl
Leen13
24-12-2011 om 17:09
Verdediging
Zonder expliciete weergave van de gemaakte fouten door de criticasters zelf zou ik me niet gaan verdedigen.
Als je op de tekst afgaat zou ik me alleen wel druk maken over het stukje over de illustraties: bedjes met knuffels, kussen en dekbedje, zijn niet handig. Daar is voor niemand discussie over denk ik. Ook zijligging is niet handig, hoewel het voor mij wel afhangt van de leeftijd van een baby, zodra ze dit zelf gaan doen, ga ik ze niet meer terugdraaien.
De rest van de kritiek heb ik niets mee. Zal wel.
galaxias
24-12-2011 om 19:07
Jammer
Wat ik persoonlijk erg jammer (en niet echt professioneel) vind is dat Henk niet met de vertaalster heeft gecommuniceerd. Zo krijg je wel erg eenzijdige berichtgeving. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn ?
G
Hombre
24-12-2011 om 19:12
50 maanden?
Vijftig maanden borstvoeding? Dat klinkt bijna als sexueel misbruik.
Ik denk niet dat je kind daar later tegenover zijn of haar vriendjes voor uit zal willen komen. Maar waarom stoppen bij 50 maanden? Ga gewoon door tot ze uit huis gaan! Ben ik de enige die vindt dat er hier iets niet helemaal in orde is of schrijft de politieke correctheid tegenwoordig voor dat we alles dat mensen met hun kinderen uitvreten maar normaal moeten vinden?
Die irritante iphone/ipad handtekening kan ook uit! Settings/OO/Handtekening
Leen13
24-12-2011 om 19:42
Hoe lang?
Borstvoeding geven is nog normaal? Ik heb een arts gekend die haar kinderen tot 6 a 7 jaar borstvoeding heeft gegeven. Die kwam op mij toch echt totaal compos mentis over. Het werd alleen gewoon verzwegen vanwege het commentaar van de omgeving.
Omdat het zo lichamelijk is stuit het mensen tegen de borst denk ik. Maar dat is ook al zo als je ergens anders voedt dan thuis. Er zijn altijd mensen die het wat laag bij de gronds vinden.
Ik zag bij mijn kinderen dat ze tot ongeveer 4 jaar een grote melkbehoefte hadden. Ik heb ze zelf niet zo lang gevoed maar ik denk dat dat bij mijn kinderen 'normaal' was geweest als ik dat wel had gedaan.
Ik was het commentaar bij mijn dochter echt wel zat toen ze ongeveer 2,5 jaar was en ben toen gestopt. Het was ook niet meer zo belangrijk. Ik vond het wel heel leuk dat ze zelf ook haar poppen borstvoeding gaf, gewoon shirt omhoog en even aanleggen.
Hombre
24-12-2011 om 20:02
Normaal
Je moet je kinderen opvoeden zonder ze onnodig te beschadigen. En ze op zo'n manier opvoeden dat ze zich er later voor moeten schamen is ook iets wat een goede ouder achterwege laat. Als 80% van de mensen (ik doe maar een gooi) het creepy vindt als je je kind tot 50 maanden de borst geeft ga je wat mij betreft te ver. Een puber vindt het straks ueberhaupt al genant om te bedenken dat hij of zij aan de borst van z'n moeder heeft gedronken, laat staan als dat ook nog eens idioot lang is vergeleken met zijn of haar peers.
Tot je tiende met je kind in bed slapen valt ook onder die noemer. Daar zal geen kind later voor uit willen komen. Het is toch de bedoeling dat je je kinderen opvoedt tot onafhankelijke zelfstandige wezens? Daar hoort op een normale tijd ophouden met borstvoeding of cosleeping bij.
Maar goed, inderdaad, zoals de vorige schrijfster schreef, als 50 maanden nog normaal is, waar leggen jullie dan de grens? Wanneer wordt het echt abnormaal en creepy?
Die irritante iphone/ipad handtekening kan ook uit! Settings/OO/Handtekening
Lua
24-12-2011 om 20:14
Huh?
Hombre: "Een puber vindt het straks ueberhaupt al genant om te bedenken dat hij of zij aan de borst van z'n moeder heeft gedronken, laat staan als dat ook nog eens idioot lang is vergeleken met zijn of haar peers."
Is hoelang je borstvoeding hebt gehad dan gespreksonderwerp bij pubers?
krin
24-12-2011 om 20:47
Genant
Alles wat ouders doen vinden pubers genant. Het idee dat ze hem/haar ooit hebben gemaakt is hen een gruwel. Ik schaamde me de ogen uit de kop om de manier waarop mijn vader zijn zachtgekookte eitje at, en dat zag zelden iemand buiten de familie. Ik bedoel maar. Waar een puber zich voor schaamt, vind ik geen criterium.
Ik zie overigens ook niet in hoe lang voeden en samen slapen de zelfstandigheid van een kind in de weg staan. Zolang je oplet dat het niet jouw behoefte wordt, in plaats van die van je kind, kun je heel ver gaan.
En normaal. Pff. Wat is normaal nou helemaal?
Massi Nissa
24-12-2011 om 21:12
Precies, krin
Wat is er nu *niet* verschrikkelijk genant aan je ouders als je puber bent? AnneJ, mijn dochter geeft haar Barbies de borst . Hombre, in sommige culturen, bijvoorbeeld de Caribische, is samenslapen van moeders en (grote) kinderen doodnormaal. Ik wed dat er onder jouw voorouders ook heel wat met zijn vieren, zessen of achten in een bedstee hebben geslapen.
Ik zie eigenlijk het probleem ueberhaupt niet zo. Als mensen lang willen voeden of lang met hun kinderen samen willen slapen: more power to them.
Groetjes
Massi
Hombre
24-12-2011 om 21:47
Geen grenzen dus?
Dus met je zestiende nog met moeders borst in bed is allemaal prima? Is dat wat jullie zeggen, Massi en Krin?
De opmerking van Krin dat het voor het kind moet zijn en niet voor de moeder is wel raak. Want dat is het net. Het zijn de ouders die vastzitten in hun new-age wereldbeeld met bijbehorende aanbidding van andere culturen die hiervoor kiezen. Ze doen het omdat ze het zelf Zo fijn vinden. Die kinderen, ach, da's voor een beetje manipuleervaardige ouder geen enkel probleem. Die krijg je wel mee.
De connectie met seksueel misbruik die ik eerder legde is misschien niet eens zover gezocht. Op het hoogtepunt van de new-age waan waren er nogal wat mensen (google Brongersma) die vonden dat seks met kinderen ook maar moest kunnen, als het kind het wilde. Inmiddels is het besef wel gerezen dat je kinderen kun manipuleren om in te stemmen met seks, directe dwang is niet nodig, ligt allemaal veel subtieler. Volgens mij speelt hier hetzelfde mechanisme, natuurlijk op een ander niveau, maar toch.
Die irritante iphone/ipad handtekening kan ook uit! Settings/OO/Handtekening
Tigerfeet
24-12-2011 om 21:50
Ziek
Vind ik het om de link te leggen tussen iets moois als borstvoeding geven en sexueelmisbruik.
tigerfeet
Wiebe Nik
24-12-2011 om 22:31
Hombre: walgelijk
Walgelijk vind ik het om door Hombre beticht te worden van "seksueel misbruik" omdat mijn zoon tot ca. 4 jaar borstvoeding heeft gehad. De natuurlijk speenleeftijd van kinderen ligt tussen 2,5 en 7 jaar. Na ca. 7 jaar kunnen kinderen niet meer aan de borst drinken omdat ze dan het zuigreflex niet meer hebben. Zoals vaak geadviseerd wordt, heb ik de borstvoeding niet actief beëindigd maar het op zijn beloop gelaten. "We zien wel" dus. Ik heb het absoluut niet opgedrongen. Vanaf zijn tweede jaar heb ik nooit meer de borst aangeboden maar alleen gegeven op verzoek van het kind. Op een gegeven moment ben ik gaan uitleggen dat alle kinderen een keer stoppen met de borstvoeding als ze groter worden. Lange tijd wilde zoon nog heel graag 's avonds voor het slapen gaan. Overigens, als ik er niet was om hem naar bed te brengen, dan was dit geen probleem, het duurde dan alleen wat langer voordat hij in slaap viel. Zoon is uit zichzelf gestopt door er niet meer om te vragen. Aan de hand van wat ik hierover gelezen heb, denk ik dat dit verloop volstrekt normaal is.
Zoon is overigens erg gezond, vrolijk en loopt flink voor met zijn taalontwikkeling. Hij is een hele goede, fijne, makkelijke, gezonde eter die veel lust en zich niet overeet (zelfs met snoep geeft hij aan dat hij genoeg heeft!). Op school gaat het erg goed.
Hombre, ik vind je kwalificatie van borstvoeding als seksueel misbruik inderdaad ziek. Ik heb trouwens geen enkele affiniteit met New Age-achtige zaken, integendeel.
Om in de kerstsfeer te blijven:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Madonna_Litta.jpg
Voor meer informatie en literatuurverwijzingen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Borstvoeding
Hombre
24-12-2011 om 23:14
Zoals gezegd dames
Het ligt op een geheel ander niveau, maar ik zie toch wat mechanismen die me bekend voorkomen. Ook hier speelt de spanning tussen wat de volwassene wil en wat goed is voor het kind. Ik zie geen reden om de 50 maanden dame te beschuldigen van seksueel misbruik (dat deed ik ook niet, gelieve zorgvuldig te lezen), maar ik ben er niet van overtuigd dat wat ze doet in het belang is van haar kind.
Ik vind het wel opvallend dat ik in deze discussie geheel alleen sta, de hele OO populatie staat als een 'man' achter jullie. Ik heb het niet zo op dat soort van consensus.
Die irritante iphone/ipad handtekening kan ook uit! Settings/OO/Handtekening
Hombre
24-12-2011 om 23:18
De vraag blijft staan
Wanneer beginnen jullie het abnormaal en schadelijk te vinden als er nog borstvoeding wordt gegeven? Bij 4,5,6,7,8,9,10 jaar? Iedereen heeft toch wel ergens een grens?
Alleen al het feit dat ik geen antwoord op die vraag krijg vind ik tekenend. Nee, borstvoeding is iets moois en alle relativering en begrenzing moet daar ver vandaan blijven. Typisch niet?
Die irritante iphone/ipad handtekening kan ook uit! Settings/OO/Handtekening
galaxias
24-12-2011 om 23:21
Hombre
Alleen mannen (en sexueel verstoorde vrouwen) bedenken de mogelijke link tussen lang voeden en sexuele gevoelens. Zo maak je van iets heel normaals en puurs iets smerigs. Waarom ben je er niet van overtuigd dat langer dan gemiddeld (in Nederland) borstvoeding geven niet in het belang van het kind is ? Wat voor schade zou je je kind aandoen door het lang borstvoeding te geven ? Ik denk er meer kinderen onder lijden als ze geen borstvoeding hebben gehad ! Sterker nog; ik weet het wel zeker. En dan gaat het niet alleen om de gezondheidsnadelen van kunstvoeding, maar ook om de emotionele aspecten !
G
( ik wens je overigens wel een Zalig Kerstfeest, want zalig zijn de armen van geest).
Mini
24-12-2011 om 23:33
Hombre
Ik begrijp wel wat Hombre zegt en vind de rea's erg overtrokken, als je goed en serieus leest wat Hombre zegt zou je zo niet reageren.
De pro borstvoeding lobby doet mij soms ook de mond openvallen, en ik kan meegaan in zijn zorgen. Waarom reageren jullie altijd zo fel, waars. omdat jullie je eigen waarheden moeten overschreeuwen om ze geloofwaardig te maken? Laat een ander toch een kritisch geluid maken, waarom is dat zo bedreigend?
Ik ben een vrouw, heb zelf borstvoeding gegeven voor zover dat ging, en mijn broek zakt af van dingen als "Ik denk er meer kinderen onder lijden als ze geen borstvoeding hebben gehad ! Sterker nog; ik weet het wel zeker. En dan gaat het niet alleen om de gezondheidsnadelen van kunstvoeding, maar ook om de emotionele aspecten!"
.... wat een flauwekul.. brrrrr
Wiebe Nik
25-12-2011 om 00:07
Hombre: ik had al antwoord gegeven maar je leest niet goed
Hombre, ik had al antwoord gegeven maar je leest niet goed. De natuurlijke leeftijd waarop mensenkinderen stoppen met borstvoeding is ongeveer tussen de 2,5 en 7 jaar. Na 6-7 jaar schijnt het drinken uit de borst niet meer mogelijk te zijn omdat de kinderen dan het reflex verliezen.
Lees alsjeblieft dit eerst eens:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Borstvoeding
En als je het vreemd vindt of het er niet mee eens bent, lees dan eerst de literaar die onderaan het artikel genoemd staat, en reageer daarna weer hier.