Puinhoop
28-08-2011 om 13:32
Goede voornemens in de opvoeding
Als opvoeder bevind je jezelf regelmatig in de reflectie-modus; je laat je misstappen, fouten en tekortkomingen de revue passeren en vraagt je af hoe je een gegeven situatie beter had kunnen aanpakken. Van daar uit kun je opvoeddoelen formuleren die als handvat fungeren voor een aanpak die beter bij je waarden past.
Ik ben nieuwsgierig naar andervrouws goede voornemens in de opvoeding. Om een startsignaal te geven, zal ik jullie vertellen in welke richting ik mijn één van mijn voornemens wil formuleren: TV kijken.
Graag put ik uit mijn eigen opvoeding om tot een vergelijk te komen met de opvoeding die ik geef. Zo herinner ik me de televisie uit mijn jeugd -tot in mijn vroege tienerjaren zwart/wit overigens- als vrij overzichtelijk. Mijn ouders gebruikten een tv-gids waarin elk gezinslid aanstrepen kon waar diens voorkeur naar uit ging. We keken voornamelijk in gezinsverband; elke vrijdagavond kwam er een film, waar we dan met een bakje chips en een glas cola resp. wijn en kaas (voor de ouders) naar keken. Die film bespraken we ook, soms tijdens en altijd na de film. Er waren verscheidene Nederlandse series waar we ook als gezin naar keken (Herenstraat 10 bv., of 'De fabriek'). Slechts op woensdagmiddag, na het zwembad (waar ik dan met een vriendinnetje heen was geweest) werden er kinderprogramma's uitgezonden. Wie herinnert zich nog 'De dieren van het groene woud' of 'Maya de Bij' of de serie van 'Erik of het klein insectenboek'? Daarnaast was er doordeweek natuurlijk Sesamstraat of de Fabeltjeskrant voor mij en voor mijn broer en zus was er Toppop.
En daar hield het wel zo'n beetje op. Later pas kwamen de commerciële zenders in opmars, maar tot die tijd keken we eigenlijk alleen de 2 en later 3 Nederlandse zenders.
Maar hoe is diezelfde televisiecultuur verworden in mijn eigen huishouden? We hebben natuurlijk nu een overstelpend aanbod van merendeels Amerikaanse pulp-zenders. Ook zijn er kindernetten die de hele dag uitzenden, zoals Nickolodeon, Jetix en Disney . Wat daar getoond wordt vind ik om te janken; het geweld, de ijdelheid en de schuttingtaal van de commerciële zenders, maar dan in tekenfilmvorm gegoten.
Mijn ouders keken nooit alleen tv waar wij bij waren -deels omdat dat ook overdag niet werd uitgezonden. Mijn man daarentegen gaat in het weekend overdag regelmatig zitten zappen. Dat hebben onze kinderen overgenomen; zodra ze zich dreigen te gaan vervelen vragen ze of de tv aanmag.
Nu wil ik heel graag hun kijkgedrag kwalitatief verbeteren door
a) de tv alleen op vaste tijden aan te bieden
b) de keuze voor het programma te beperken door die pulpzenders van ons menu te verwijderen
c) hun persoonlijke voorkeuren te laten aanstrepen in de gids.
Daarmee hoop ik te bereiken dat ze gerichter tv gaan kijken en dat ze er iets van opsteken, in plaats van zich passief te laten amuseren. Jullie moeten namelijk even weten dat wanneer ik ze midden in één van die schreeuwerige tekenfimpjes onderbreek om te vragen waar het over gaat, ze meestal geen flauw idee hebben!
Ik hoop dat jullie willen meedenken over de Nederlandse televisie-cultuur voor kinderen en jullie eigen opvoeddoelen willen formleren betreffende dit onderwerp!
Fiorucci
28-08-2011 om 14:35
Je spreekt jezelf tegen
Ze mogen geen pulp kijken, maar wel aanstrepen wat ze willen zien. Dat kan ik niet rijmen met elkaar....
Met mate mogen ze hier passieve pulp kijken, dat doe ik zelf namelijk ook weleens.
Puinhoop
28-08-2011 om 15:14
Het zout op de slak
Ze mogen aansterepen wat ze zien willen binnen het kader van de door mij goedgekeurde zenders.
Helder?
Fiorucci
28-08-2011 om 17:30
Helder
Ehm, ja, nou ja, weet je, ik voed meer op vanuit de losse pols. Ik ben niet zo voor het censureren. Natuurlijk kijken ze geen porno,grof geweld en overmatige ellende. Maar het mag ook gewoon nutteloos en leuk zijn. En inderdaad, hoe oud zijn je kinderen?
Primavera
28-08-2011 om 17:47
Omze regels voor tv kijken
Mijn opvoeddoelen wat tv betreft zijn beinvloed door de gangbare italiaanse levensstijl, maar wellicht vind je het toch ook interessant.
1) Er wordt niet naar de TV gekeken tijdens het eten, wij hebben dan ook heel onitaliaans geen tv in de keuken/eetruimte. Ik heb namelijk het schrikbeeld in mijn hoofd van zoals ik veel italiaanse kinderen zien doen die gedachteloos het eten al of niet naar binnen schuiven terwijl ze naar het beeldscherm staren en praten met elkaar onder het eten is er niet meer bij.
2) TV wordt niet als achtergrondgeluid gebruikt. Als je iets anders gaan doen dan gaat hij uit.
3) We hebben geen vaste tijden of tijdsbeperkingen voor TV, wel een paar voorwaarden. Eerst huiswerk en dan TV. Als één van de kinderen het huiswerk niet af heeft gaat de TV niet aan, omdat dat voor zoveel afleiding zorgt dat er vervolgens van dat huiswerk niks meer terecht komt. Als er vriendjes of buurkinderen aan de deur komen om te spelen gaat dat voor en de TV dus uit. Mensen en zeker vrienden zijn belangrijker dan tv-programma's.
4) Zappen is niet toegestaan en dat geldt zowel voor kinderen als ouders. Als je TV wilt kijken zoek je eerst maar even op internet op (of laat je opzoeken) of er iets leuks is en hoe laat dat begint. Is er niks dan kies je maar een DVD. Als het programma is afgelopen gaat de tv uit.
5) TV en computer mogen niet tegelijk aan omdat ze in dezelfde ruimte staan en ik geen twee verschillende geluidsbronnen tegen elkaar in wil horen gaan. Nintendo spelen voor de TV mag ook al niet. Ze moeten het maar eens worden wat ze willen doen. Oudste heeft sinds kort wel een eigen labtopje en kan dus desgewenst op de slaapkamer computeren als de rest tv kijkt.
6) Kinderen moeten aanspreekbaar blijven als ze voor de tv zitten. Als ik helemaal geen reactie krijg als ik ze ergens voor roep of iets vraag dan gaat de tv zonder pardon uit en blijft uit. TV-zombies worden niet getollereerd en moeten acuut afkikken. Sinds deze maatregel blijkt dat het toch geen echte zombies werden, maar oost-indische tv-zombies waren.
7) Inhoud tv-programma's wordt door de ouders beperkt. We houden niet de oficiele leeftijdengrenzen aan maar bekijken wel of we iets geschikt of niet geschikt vinden. Pulp mag met mate, maar dan wel door ons goedgekeurde onschadelijk geachte pulp. We hebben geen echte pulpzenders alla Nickledon op de TV, dus dat scheelt al veel. De kinderen kunnen nu vrij goed inschatten wat wel of niet goedgekeurd wordt door ons. Bij twijfel komen ze het vaak vragen. Af en toe hebben ze wel eens een misser, maar als het geluid of de inhoud van wat ze kijken me niet aanstaat, teveel geschreeuw ofzo, dan gaat de tv gewoon uit zonder dat ze het afkijken.
8) We beargumenteren onze keuzes met onze kinderen. We leggen bijv. uit waarom we bepaalde pulp niet goed vinden, laten de kinderen zie dat bepaalde schreeuwerige taal eigenlijk helemaal niet leuk is. We leggen uit hoe reclames in elkaar zitten en hoe die op je gevoel spelen, hoe veel talentjachten, quiz en ander tvspelgedoe e.d. doorgestoken kaart zijn, welke onwaarheden er worden verteld en dat je altijd eerst je verstand in moet schakelen en dingen na moet slaan voor je iets van de tv aanneemt.
Groeten Primavera
Vic
28-08-2011 om 20:07
Jeetje
Wat vindt je man ervan? Ik zou er niet blij van worden als ik een zapverbod zou krijgen. Ik heb het ook wel op zaterdagmiddagen, dan kom ik er ineens achter dat er zwemmen/schoonspringen/turnen is op Eurosport. Typisch zo'n zender waarvan ik nooit naar de programmering kijk, maar altijd leuk om eens iets op te zien als dat zo voorbij komt.
Mijn kinderen mogen kijken wat en wanneer ze willen, behalve tijdens het eten of als ik vind dat de tv al lang genoeg aan staat. Herriezenders mogen ook, maar met gedempt volume. En geen andere spellen met geluid (of skype) als de tv aan staat.
Kiki
28-08-2011 om 22:34
Wil je het nu over tv-kijken hebben?
of over goede voornemens in de opvoeding? Of over jouw goede voornemens in de opvoeding over het televisie kijken.
In dat geval wil ik best mijn opvoeddoelen wat betreft de TV met je delen. Ik houd het TV kijken zo lang als mogelijk buiten de deur, ik heb daarom ook geen televisie-aansluiting.
Verder geloof ik niet dat je maatregelen er toe zullen leiden dat je kinderen alleen nog maar naar "leerzame" programma's zullen kijken en er dan ineens wel iets van opsteken. Ik ben sowieso niet overtuigd van het 'leerzame' aspect van de TV
Kaaskopje
28-08-2011 om 22:35
Brrr
wat een regels lees ik hier.
Primavera, je zegt dat je opvoeddoelen zijn beïnvloed door de Italiaanse opvoedstijl, maar vervolgens geef je aan dat jouw kinderen een stuk minder blootgesteld worden aan de tv dan Italiaanse kinderen.
Verder gebeurt bij ons zo'n beetje alles wat jij verbiedt. Ik zit hier nu op de computer en heb op de achtergrond Zomergasten aan staan.
Waarom zouden 2 kinderen hetzelfde moeten willen doen? Als mijn ene dochter op de computer wil en de ander tv wil kijken vind ik dat geen enkel bezwaar.
Man zapt regelmatig. Ik vind het vervelend, dat zal ik niet ontkennen, maar je kunt niet bij voorbaat met zekerheid zeggen of je een programma leuk genoeg vindt om uit te kijken en dan zie ik er geen probleem in om af te haken en iets anders te zoeken. En als een programma is afgelopen komt er mogelijk een ander leuk programma achteraan.
Hoewel ik 90 procent van de tijd aanspreekbaar ben tijdens het kijken komt het wel eens voor dat ik opeens helemaal in het verhaal zit en ik niet hoor dat iemand iets tegen me zegt. Dat kan gebeuren. Ik zou echt uit mijn vel springen als iemand de tv dan uit zou zetten omdat ik zombiegedrag vertoon. Ik zit dan in het verhaal, dat mag toch?
En de regel die Berber toepast klinkt mij iets te autoritair in de oren.
Kaaskopje
28-08-2011 om 22:47
Kiki
Ik ben niet met je eens dat tv niet leerzaam is. Door tv te kijken verbreed je, vind ik, je blikveld meer dan wanneer je alleen maar in je eigen straat rond mag kijken. We hebben heel wat opgestoken van programma's als Klokhuis en Willem Wever. Aan de hand van wat op tv komt raak je soms zomaar in gesprek over wat je gezien hebt. Het komt bij ons ook voor dat we dan persé meer willen weten over wat we gezien hebben en zoeken dat op de computer op. Gewoontes in Amerikaanse series, blijken realiteit te zijn en ik heb op tv meer van het Engels landschap mogen aanschouwen dan ik in mijn leven werkelijk heb gezien. Ik noem maar een paar punten. Ik vind dat tv bijgedragen heeft aan de kennis die ik heb en gun mijn kinderen dat ook.
Fiorucci
29-08-2011 om 06:58
Kiki
Tv kan bijzonder leerzaam zijn, is mijn ervaring. En niet alleen voor kinderen.
Fiorucci
29-08-2011 om 06:59
Primavera
Regel 8 pas ik veelvuldig toe. Maar dan moet je soms wel pulp kijken natuurlijk en reclame. Maar mijn dochter mag best Hollands next topmodel kijken, en we hebben het er zijdelings over, omdat we samen kijken. Je kunt dan relativeren, uitleggen hoe je er tegenaan kijkt, etc. met verbieden lukt dat niet.
Kiki
29-08-2011 om 07:43
Fiorucci
Ik geloof echt niet dat kinderen veel leren van televisie, zo geloof ik ook niet dat kinderen het meeste van hun schermtijd vullen met Willem Wever en Klokhuis. Dat soort stellingen zijn worden de wereld ingeslingerd voor ouders om het veelvuldig kijkgedrag van hun nageslacht te verklaren. "Het is niet erg want ze kijken Klokhuis?" Kinderen van 2 tot 4 kijken 2 uur televisie per dag! Oudere kinderen nog meer. Je hebt baby-televisie (dat is leuk joh Kiki, daar worden ze zo lekker rustig van) Hoeveel procent denk je dat daar van educatief is? Natuurlijk doet niemand dat hier, maar zijn het de andere ouders die niet op OOL zijn.
Een andere leuke is: Maar we hebben het over wat ze zien en bespreken het na. Twee uur schermtijd per dag of meer en ouders zitten die avond braaf aan de keukentafel om al die programma's na te bespreken. Ik wens het hevig te betwijfelen om eerlijk te zijn. Wellicht bespreek je de tien minuten van het jeugdjournaal na, als je dan niet net zelf bezig was met koken, maar de overige 1 uur en 50 minuten worden echt niet nabesproken hoor.
Ik weet dat ik de enige ben die zo denkt hoor, niet alleen op OOL, maar ook ver daarbuiten. Mensen menen niet zonder te kunnen. Maar zet dat ding maar eens uit of gooi hem de deur uit. Binnen twee weken weet je niet meer dat je hem had en geloof me je bent echt niet dommer als je geen televisie kijkt. Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat mijn beide kinderen een veel betere woordenschat dan gemiddeld hebben en ook meer algemene kennis hebben dan gemiddeld, want je hebt ook boeken namelijk. Daar leren ze ook uit of ze leren ook door dingen te doen. Iets wat je niet doet als je TV kijkt.
Lichtelijk ot, maar mijn huis staat nu te koop en weet je wat het eerste is wat de makelaar zei "Je moet het op een gewoon huis laten lijken, mensen moeten er hun meubels in kunnen visualiseren, er moet een TV komen in de woonkamer" of woorden van die strekking. Zoveel waarde hecht men aan de televisie en zo ingeweven is hij in ieders bestaan dat er geen bod wordt gedaan op een huis waar er geen TV is.
Temet
29-08-2011 om 09:15
Kiki
Mwah. Ik durf de stelling wel aan dat ook mijn kinderen een grotere woordenschat hebben dan hun gemiddelde leeftijdsgenootjes, maar er wordt bij ons thuis vrij veel tv gekeken.
Ik heb dat ooit nog eens genoemd in een door mij gestart draadje over 'wat nam je je voor over de opvoeding en liep toen toch mis': mijn kinderen kijken meer tv dan ik wenselijk vind. De werkelijkheid blijkt weerbarstig, en deel van die werkelijkheid is een partner die hier anders over denkt dan ik (ook een moderne mythe, wat mij betreft, het "eén lijn trekken in de opvoeding" - een apart draadje waard, maar dat terzijde).
Ik wil best geloven dat er voordelen zijn te bedenken aan een leven zonder tv, maar het is nou ook weer niet de baarlijke duivel.
Ik geloof overigens dat je wel degelijk veel van tv kan opsteken, maar ik geloof ook dat het daar in de praktijk veel minder van komt dan in theorie (voor volwassenen alleen al omdat bijvoorbeeld de meeste knappe documentaires naar de late uren worden verbannen).
Groeten,
Temet
Temet
29-08-2011 om 09:19
Overigens
Overigens ben ik voor de opvoeding overgestapt op de methode-Karel Appel: ik rotzooi maar wat aan.
Overigens 2: Primavera maakte een opmerking dat de tv niet als achtergrondgeluid gebruikt mag worden: als er niet wordt gekeken gaat-ie uit. Dat is nou zo'n standpunt waar ik het in theorie helemaal mee eens ben maar waar ik in onze praktijk van ben teruggekomen. Zoon heeft ernstig de neiging aan het scherm geplakt te zitten. OP een gegeven moment was hij wat anders gaan doen terwijl de tv aanstond, en partner zei toen ook "de tv staat aan en je kijkt er niet eens naar, hij kan wel uit" - zoon onmiddellijk weer aan het scherm gekluisterd. Dat doe ik dus mooi niet, als het ding aanmag en ze kiezen er zelf voor zich door wat anders te laten afleiden, zoveel te beter wat mij betreft, en dan laat ik dat ding gewoon aanstaan tot het moment dat-ie anders ook had uitgemoeten.
Groeten,
Temet
ayla
29-08-2011 om 09:31
Kiki
Mijn kinderen hebben ook een woordenschat die ver bovengemiddeld is en we hebben tv. Ja van tv kunnen ze leren, documentaires over geschiedenis, de natuur andere culturen. Wat is daar verkeerd aan? En soms hoef je toch niet te denken, soms willen zij en ik als we moe zijn even onderuit kunnen kijken naar topchef of een andere serie. Ook hersenen hebben af en toe rust nodig Natuurlijk kun je zonder, 100 jaar geleden deden ze ook zonder. Maar waarom zou je, de tc brengt een stukje wereld naar je huis waar kinderen van kunnen leren. Mogen jouw kinderen wel op de pc?
Primavera
29-08-2011 om 10:10
Leerzaam en zappen
TV kan alleen leerzaam zijn als het 'bij' andere leerzame dingen komt en niet 'in plaats van'. Er zitten maar een beperkt aantal uren in een dag en niet alles is even leerzaam. Veel programma's zijn alleen voor vermaak bedoeld. En hoewel je natuurlijk in elk programma wel iets leerzaams kan ontdekken (al was het maar als voorbeeld hoe het niet moet), zijn er meestal veel een stuk interessantere en meer leerzame bezigheden aan te wijzen die je op dat momen ook zou kunnen doen. Ik denk dat dat ook één van de redenen is dat veel ouders televisietijd voor hun kinderen beperken.
Wij beperken de tv-tijd echter niet omdat het aanbod per dag behoorlijk verschilt en hebben liever dat de kinderen leren om actief te kiezen wat ze de moeite waard vinden om te kijken en wanneer ze liever iets anders wat leuker en/of leerzamer is gaan doen. Het kan zo voorkomen dat ze bijvoorbeeld op één dag de hele middag kijken en dan ook nog 's avonds een interessante documentaire zien en vervolgens de tv weer dagenlang uit staat.
Op vakantie kijken we over het algemeen helemaal geen tv, omdat er daar veel unieke bezigheden zijn die thuis niet mogelijk zijn. Zonde om die tijd voor de tv te verspillen. Thuis vinden we het ook voor onszelf prettig om niet iedere avond automatisch voor de tv te zakken en vervolgens het beste of minst slechtste uit te pikken, maar van te voren beslissen of er uberhaubt iets aangeboden wordt waarvoor het de moeite loont om de tv aan te zetten.
Vic, waarom denk je dat mijn man wil zappen? De regels die we wat tv kijken thuis gebruiken zijn langzaam aan in overleg zo gegroeid. Het is een kleine moeite om even op internet te kijken wat er op een bepaalde tijd op tv is, daar hoef je niet voor te zappen en zo voorkom je dat je passief blijft hangen voor programma's waarvoor je nooit de tv zou aanzetten, maar hooguit het etiket verdienen dat ze niet stom genoeg zijn om de tv voor uit te zetten.
Groeten Primavera
Asa Torell
29-08-2011 om 10:15
Tv als achtergrond
Ik zou willen dat dat hier kon! Maar nee, zoon verandert in een heuse zombie door dat ding (zie ook draadje bij 6-12 jaar), met bovendien een evenredig aan de kijktijd afnemend humeur. Juist daarom mag ie ook niet zo veel en lang aan, alleen op redelijk vaste tijden (voor en na het eten, en in het weekend s ochtends vroeg). Anders zou ik er veel soepeler mee zijn. Gelukkig wil er hier ook geen volwassene overdag in het weekend kijken.
Wat programma's betreft heb ik weinig beperkingen, zoon heeft weliswaar een voorkeur voor Nickelodeon (zucht) maar ook van een lieve Mickey-Mouse dvd wordt hij even slecht gehumeurd. Ik laat hem wel weten wat ik van bepaalde programma's vind, maar dat zal wel in de categorie 'mijn moeder had vroeger altijd zo veel commentaar op mijn smaak' belanden vrees ik.
Ik heb overigens in het algemeen helemaal niet het idee dat tv nou zo goed/leerzaam of juist zo slecht is, volgens mij wordt het vaak groter gemaakt dan het is. Het is maar net hoe je er mee kunt omgaan, zoon zal dus wel moeten leren dat het voor hem een problematisch ding is, op zijn minst voorlopig.
Rafelkap
29-08-2011 om 10:22
Beeldschermen
Hier geen computer voor de kinderen, geen d.s., wel t.v. maar dan tussen 17 en 17.45 (i.i.g. sesamstraat en kro kindertijd of een dvd-tje). Een enkele keer als het hard regent mag er ook even worden gekeken, maar dat is uitzondering.
Er zijn prachtige jeugddramafilms op tv of dvd die ik mijn kinderen niet wil onthouden, wat dat betreft ben ik voor een tv en ik vind tv even 'slecht' (passief makend) bij overmatig- en pulp-gebruik als computers of d.s..
Die commerciele zenders programmeer ik niet en tegen de tijd dat er hier een d.s. in huis komt kan daar ook niet ongelimiteerd mee worden gespeeld. Ik wil dat mijn kinderen spelen, niet passief hangen en ik wil ook niet dat ze pulp kijken of beluisteren. Dus geen cars, pokemon, k3 etc.
Zelf kijken we ook alleen journaal en dvd of iets wat is opgenomen.
Lijkt me wel lastig om je beeldschermopvoeding 'terug te draaien', Peenvogel. Of zijn je kinderen nog jong?
Tango
29-08-2011 om 10:24
Hier kijken de kinderen nauwelijks TV-programma's. Alleen kijkt Tangodochter graag talentenjachten, verder niets eigenlijk. Ze vragen er niet naar en ik vergeet het mede daardoor ook. Ik zou ze graag naar het jeugdjournaal willen laten kijken, maar denk er dus gewoon niet aan die TV tijdig aan te zetten.
DVD's kijken ze wel: Harry Potter, Toy Story en dit weekend was Otje aan de beurt. Dan zitten ze dus echt wel eens uren voor de TV. Niet pedagogisch verantwoord of leerzaam, maar zo lekker na een drukke schoolweek en in een weekend met regen.
TV en computer mag bij ons wel samen aan staan, maar dan moet degene achter de computer het geluid uitzetten of een koptelefoon opdoen.
Doordeweeks wordt er dus nauwelijks TV gekeken, behalve eens een filmpje op woensdagmiddag. Als het mooi weer is, ook veel minder, want dan gaan we weg of spelen de kinderen buiten.
Op vakantie gaat er een dvd-speler mee voor in de auto en die kan natuurlijk ook gebruikt worden in de caravan. Erg handig als wij nog even willen blijven liggen en de kinderen al op zijn. Verder geen TV en computer op vakantie. En daar vragen ze dan ook helemaal niet naar.
Hier dus eigenlijk nauwelijks TV beleid maar ook echt geen TV-verslaafde kinderen. Tangoman zou wat mij betreft iets minder mogen zappen. Die zet 's avonds standaard de TV aan, hoewel er vaak niets bijzonders te zien is. Ik pak dan maar een boek.....
Asa Torell
29-08-2011 om 10:31
Wat betreft het effect van opvoeding
Hier het voorbeeld met de gebruikelijke 1-persoonsstatistiek: man heeft een groot deel van zijn jeugd zonder tv gesleten, maar kijkt verreweg het meest en ja, ook als er eigenlijk niks op is kan hij er een hele avond voor blijven hangen. Ikzelf, wel altijd tv gehad, kijk hooguit 2x per jaar naar een specifieke serie.
dc
29-08-2011 om 10:53
Kindafhankelijk
Ik heb hier 1 kind dat in een zombie veranderd, en van wie de televisie eigenlijk nooit uit hoeft en een ander die het na een kwartiertje wel weer gezien heeft. Bij de oudste limiteer ik, met de jongste niet.
Ik hou zelf ook van stompzinnig hangen, dus ik zie niet in waarom ik dat mijn kinderen zou verbieden. Ze kijken dus wat ze willen zien en kunnen met oog op hun leeftijd. Zolang ze beiden fit zijn, het goed doen op school, doe ik niet zo moeilijk. En in de vakanties mogen ze meer hangen van me dan tijdens schoolperiodes. Daar is het immers vakantie voor.
Ik heb wel bepaalde andere regels. Zo eten we altijd samen aan tafel en dan is de tv dus uit.
Ik heb er meer moeite mee dat als mijn zoontje van 5 bij buurjongen (8) is, zijn ouders zonder nadenken dingen voor 12+ opzetten (star wars, harry potter, etc.). Tot nu toe heb ik hem nog op tijd kunnen "redden", maar heb ik hem met veel gehuil en drama daar weg gehaald. Beetje lastig als andere ouders echt geen limiet hebben...
Fiorucci
29-08-2011 om 11:13
Kiki
Allereerst: ik had het over leerzaamheid in het algemeen, niet specifiek voor kinderen. Mijn kinderen zijn nu tussen de 11 en 19 en kijken natuurlijk onzin, maar ook Discovery, Animal Planet, National Geographic, etc. nee, ik ga niet plechtig zitten voor nabespreken. We kijken als gezin tv, journaal, en hebben het erover tijdens dat programma of tijdens het eten ofzo. Nogmaal, ik voed op uit losse hand en plan dit niet in. Het leuke van oudere kinderen is dat dat soort gesprekken vanzelf ontstaan. En het hebben van een tv sluit veel boeken lezen niet uit natuurlijk, er zijn uren zat in een dag!!
Fiorucci
29-08-2011 om 11:16
En ook ik durf glashard te beweren dat mijn kinderen een bovengemiddelde woordenschat hebben, en ook kennis. De jongste voorop, ook in de engelse/amerikaanse taal. Ze keek al jong Simpsons met haar grote broers..
Kaaskopje
29-08-2011 om 11:21
Kiki
Een tv ís ook normaal in het leven van nu. Je kunt dat willen negeren, maar ik vind écht dat je je kinderen daarmee treft.
Als wij op vakantie zijn kunnen we prima zonder tv als die tv niet aanwezig is. Geen bibberhandjes dus. Hetzelfde met de computer. Maar als we weer terug zijn willen we er toch weer graag naar kijken en gebruik van maken.
Je hebt aan een kant wel gelijk dat ik meer zou lezen zonder tv en computer. Dat is gewoon zo, maar is het heel erg dat ik dat nu minder doe? Moet je boeken lezen om 'bij te blijven'? Ik heb heel wat boeken gelezen in mijn leven en nu staat het op een lager pitje.
Tv programma's nabespreken doen wij inderdaad haast niet, maar we praten er tijdens het kijken soms wel over. Wat we van het getoonde vinden bijvoorbeeld. Mijn jongste dochter heeft de neiging om naar programma's te kijken waarin (vaak extreem) gedrag van mensen aan bod komt. Je kunt zeggen van die programma's wat je wilt, maar je leert ervan dat niemand hetzelfde is en dat er achter veel voordeuren dingen gebeuren waar je geen weet van hebt. Het zijn niet de programma's die ik aan zou zetten, maar ik zie er geen verkeerds in.
Krin
29-08-2011 om 11:31
Tja
Ik mag zelf graag bankhangen, of dat nu voor een intellectueel verantwoorde Zomergast is of voor dat programma waar dochters hun moeder tot een make-over dwingen omdat ze op haar 55ste nog in glimmend gouden minirokjes loopt.
Zoon is gek op schermen van alle soorten, en omdat hij er zelf niet mee kan ophouden (en er op den duur lamlendig en sikkeneurig van wordt) hebben we een tijdregeling getroffen waar we ons aardig aan kunnen houden. Daarbinnen mag hij van alles kijken, en ik gluur zo nu en dan mee om zo nodig in te grijpen. Over het algemeen vindt hij tv saai, dus zet hij liever een dvd op (Tom en Jerry, op het moment, uiterst gewelddadig, dus En dan kijk je eens samen het Jeugdjournaal en krijg je meteen de kans een verantwoord antwoord te geven op de vraag van zoon wat ze bedoelen met "gedwongen tot seks" (nav DSK). Zie dat maar eens terloops ter sprake te brengen tijdens het tv-loze ganzenbordenavondje, nietwaar.
Mijn goede voornemen is en was hem (en mezelf) te leren dat tv/computer/WII net als elke andere bezigheid beter niet ten koste kan gaan van andere, meer sociale bezigheden, dus dat afwisseling het beste is.
Primavera
29-08-2011 om 11:34
Kaaskopje
Met beinvloed door de italiaanse opvoedstijl bedoel ik beinvloed door het schrikbeeld van italiaanse tv-gewoonten. Om een paar voorbeelden te noemen:
Huishoudens waar de hele dag een tv als achtergrondgeluid staat te tetteren ongeacht wat er gedaan wordt of wie er komt en die je dus teeds moet overschreeuwen als je wilt communiceren.
's Middags op bezoek komen bij kenissen waarvan de kinderen samen met die van ons in de klas zitten en vervolgens ipv vriendjes twee in pyama gekleedde zombies vinden die gebiologeerd naar een serie schreeuwtekenfilms staren en verder geen boeh of bah van af kan.
Kinderen of volwassenen die alleen met de tv aan in slaap kunnen vallen (Dat zou killing zijn voor mijn sexlife).
Veel huishoudens hebben altijd een tv aan tijdens het eten, waardoor er van tafelgesprekken niks meer terecht komt en het eten gedachteloos naar binnen wordt geschoven ipv te proeven. Zelfs in veel restaurants hebben ze een tv hangen, niet mijn idee van een gezellig etentje. Ik vind het een echte sfeer-killer.
Een moeder toegeeft dat haar kinderen eigenlijk veel te veel en vooral rotzooi kijken, maar vindt dat ze niet anders kan omdat het de enige manier is om haar zoons rustig te krijgen.
Pubers die ieder vrij moment naar het bigbrother-kanaal kijken of soortgelijk aapjeskijkprogramma's en de volgende dag alleen maar met leeftijdsgenoten kunnen bespreken wat er in die tv-programma's gebeurd is. Zittenblijvers en pluri-zittenblijvers zijn statistisch hoog vertegenwoordigd in deze groepen, gek hé? Hun ambities zijn meestal om ook in zo'n nietsdoeners-programma terecht te komen om als voorbeeld te dienen voor andere nietsdoenerige kijkers.
Volwassenen die alles wat ze op tv zien voor waar aannemen en geen flauw benul hebben dat veel dingen die objectief lijken in werkelijkheid toch de subjectieve mening van de maker uitzenden.
Echtparen waarvan de man na het werk voor de tv ploft en al zappend van sportevenement naar sportevenement de schaarse vrije tijd doorbrengt ten koste van de gezinstijd.
Of het excuus van een moeder, ja ik kan niet anders, want als ik de jongste (4) zijn lievelingspulp niet laat kijken dan weigert hij te eten. In hetzelfde gezin staat in de woonkamer een andere tv waar de godganse dag met playstation of wii op gespeeld wordt en de moeder die klaagt dat ze moeilijk leeftijdsadequate spellen (< 12+) kan vinden voor haar kinderen, (die dus onder de 8 zijn,) die ze niet in een paar uur hebben uitgespeeld...
Brrr, dat zijn nou gewoontes waarvan ik de rillingen krijg.
De TV staat bij ons in dezelfde ruimte als de computer en is ook de ruimte waar binnenshuis gespeeld of gelezen wordt. Kinderen die ervoor kiezen om iets anders te gaan doen hoeven daarin niet gehinderd te worden door het achtergrondgeluid van de tv en daarom zullen ze het alle 4 eens moeten worden wat ze in die ruimte gaan doen.
Met aanspreekbaar blijven bedoel ik: tot reactie bereid als iemand je duidelijk roept. Je kan best eens de eerste roep missen, maar het moet niet zo zijn dat ze zo gebiologeerd worden dat ze me als ik gillend op mijn kop voor ze zou staan, me nog niet zouden opmerken. Ik roep ze heus niet zomaar. Als ik en mijn man 's avonds tv kijken, kunnen we ons ook niet van de wereld afsluiten, maar zullen we toch ergens alert moeten blijven of toevallig één van de kinderen niet wakker wordt en ons nodig heeft.
Het nut van zappen zie ik niet. Je kunt prima in tv-gidsen of op internet van te voren zien of er iets leuks achter een programma aankomt en ook van te voren besluiten of het de moeite is om wakker te blijven of dat je liever naar bed gaat. Bij zappen gaat het in de eerste plaats om tv-kijken en pas in de tweede plaats om de inhoud. Het komt er vaak op neer dat je zoekt naar iets wat er het beste mee door kan als het uitgekozen programma tegenvalt. Bij van te voren kiezen zet je de tv gewoon uit als je iets verkeerd blijkt te hebben ingeschat. Ik hoef dan niet iets anders te zoeken waar ik dan halverwege inval. Ik ben niet bang dat ik iets wezelijks mis. De meeste dingen worden toch wel vroeg of laat herhaald en als ze niet herhaald worden dan is het kennelijk niet interessant genoeg (meer).
De TV is voor mij een gebruiksvoorwerp waarmee je moet leren omgaan en moet geen opdringerige huisgenoot worden.
Groeten Primavera
Kaaskopje
29-08-2011 om 11:36
Oh ja
Mijn oudste dochter is toen ze een jaar of 10/11 was getest in het ziekenhuis, omdat ze veel hoofdpijn had. Een van die testen was hoe haar ontwikkeling was en haar algemene ontwikkeling was bovengemiddeld. Laat ik ook eens opscheppen
Oh ik zei trouwens dat we geen tv programma's nabespreken, maar ik doe dat wel met mijn man. Het komt voor dat we aan de hand van wat we gezien hebben een heel leuk gesprek krijgen over hoe wij erover denken.
Vic
29-08-2011 om 11:46
Tja
Ook even pochen dan Mijn kinderen hebben een voorliefde voor lawaaierige tekenfilms en simpele programma's als Funniest Homevideo's en Ter land ter zee en in de lucht, en toch allebei een bovengemiddelde woordenschat. Jongste is daarbij ook nog grote fan van Lingo, en kan dat heel aardig meespelen (zit pas een week in groep 3).
Kaaskopje
29-08-2011 om 11:56
Primavera
Ai... ik vrees dat ik deels aan jouw schrikbeeld voldoe. Nu staat de tv uit bijvoorbeeld. Ik heb overdag weinig behoefte aan dubbelop, maar ik heb er geen moeite mee als de tv wel aanstaat als behang. De tv staat ook gewoon zoals bij de meeste mensen in de huiskamer. Ik vind het vreselijk ongezellig om 'vermaak' zo in huis te plaatsen dat de gezinsleden de huiskamer wel uit moeten om er gebruik van te kunnen maken. Daarom staat de computer ook gewoon in de huiskamer. Ik vind het gezelliger.
De tv staat bij ons ook onder het eten aan. Dat hij aanstaat is geen punt van discussie voor ons, maar man en ik denken anders over 'erdoorheen praten'. Van mij mag het, van hem niet. Dat is dan ook een probleem voor mij, ik sta redelijk alleen in het standpunt dat de tv dan maar uit moet. Voor de rest mag iedereen kijken wanneer en hoelang hij/zij wil. Het regelt zich over het algemeen zo dat niemand de hele dag als een zombie zit te kijken. En áls dat al eens gebeurt... nou ja, dan had diegene blijkbaar behoefte aan een dagje helemaal niks doen. Dat kan af en toe zo zijn als je altijd naar school of iedere dag naar je werk moet.
Tango
29-08-2011 om 12:58
O ja, lingo
Daar wil Tangozoon nu af en toe weleens naar kijken, maar meespelen dat lukt hem echt nog niet na 2 weken groep 3 Tangodochter heeft ook zo'n periode gehad dat ze Lingo keek, nu kijkt ze weer met zoon mee.
Jillian
29-08-2011 om 13:32
Regels
Wij hebben heel lang geen televisie gehad. Ik heb het ook geen seconde gemist in die tijd. Ik heb ook niet de indruk dat de algemene ontwikkeling van mijn kinderen hier onder te lijden had. Er bestaat namelijk ook zoiets als boeken. Daar kan je ook heel veel van leren.
Na onze verhuizing hebben we er voor gekozen om wel een televisie te nemen. De televisie staat niet in de woonkamer. Heerlijk is dat. De woonkamer is een plaats waar het altijd rustig is en waar je rustig kunt lezen of spelletjes spelen. De televisie staat in de ruimte naast onze woonkeuken. Er staat gewoon een bank voor dus je kan er ook zitten kijken.
Tijdens het eten kijken we geen televisie. Dat vind ik echt heel erg. Ik vind het zonde van het eten en ik vind het zonde van het hoogtepunt wat het gezamenlijke avond eten toch is. 'S avonds nodig we ook vaak mensen te eten uit. Dat is echt een rustpunt waar we met elkaar kunnen genieten van gezelschap en van het eten. Als ik bij anderen kom waar de televisie wel aan staat vind ik dat ook niks.
Televisie als behang vind ik ook verschrikkelijk. Constant dat geluid in je oren. Ik kan daar niet tegen. Daarom is het ook zo fijn dat de televisie in een aparte ruimte staat. Zo hoeven de andere huisgenoten geen last van de televisie te hebben.
Wij hebben ook een televisie gids en als onze kinderen televisie willen kijken dan zoeken ze eerst een programma uit wat ze willen zien. Hebben ze wat uitgekozen dan gaan ze kijken. Komt daarna nog iets anders wat ze willen zien dan mag dat ook maar op een gegeven moment moet de televisie natuurlijk wel uit.
Daarnaast wisselen de regels af en toe. Het afgelopen schooljaar hebben we de regel gehanteerd dat er op schooldagen geen televisie werd gekeken. Dat was op zich een prima een regel. De schooldagen zijn pas om 15:00 afgelopen en eer we thuis zijn en een snack hebben gehad is het zo 15:45-16:00. Dan blijft er nog 2,5 uur over om te spelen voor we eten 's avonds (om 18:30) en daarna is het tijd voor bad, spelletje en bed. Ik zou het zonde vinden als die 2,5 uur ook nog voor de helft op zou gaan aan televisie kijken.
Voor onze middelbare scholier geldt deze regel ook maar hij mag wel mits hij zijn huiswerk af heeft 's avonds gaan kijken als de andere kinderen in bed liggen. In de praktijk kiest hij overigens zelden voor de televisie maar eerder voor de computer.
Af en toe kijken we samen met het hele gezin. Dat gaat meestal om een film.
Ik kijk regelmatig mee met de kinderen en als ze ergens naar kijken wat ik om allerlei redenen niet vind kunnen dan mogen ze daar niet meer naar kijken. In de praktijk valt dat overigens wel mee. Bijna alle gangbare kinderprogramma's komen wel door mijn keuring heen. Er mag heus wel een verkeerd woord vallen. Er zijn enkele programma's waarvan ik liever niet heb dat ze die zien.
Al met al probeer ik er voor te zorgen dat de televisie geen prominente plaats in ons bestaan inneemt. Ik heb er geen spijt van dat we gekozen hebben voor een televisie toen we hier kwamen wonen. Het feit dat de televisie niet in de huiskamer staat is erg prettig want zo vermijden we dat de televisie ook bij de huisgenoten die niet kijken last veroorzaakt of dat ze toch mee gaan kijken terwijl ze eigenlijk geen interesse voor het programma hebben.