Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Katy

Katy

09-04-2014 om 14:41

Wat voor advies krijgt mijn kind?

Mijn dochter zit nu in groep 7 en ik heb net het rapport gekregen. Ik vroeg me af wat voor een advies ze zal krijgen.
Groep 6: rekenen C, Begrijpend lezen B, Spelling A, Woordenschat C, DMT A.
Groep 7: rekenen B, begrijpend lezen B, spelling A, Woordenschat C, DMT A.

Ik wil haar graag op het VWO. Lukt dit met deze cijfers?

Ze doen geen Entreetoets.


Molleke

Molleke

09-04-2014 om 15:29

Hmmmm

Dochter had vergelijkbare scores alleen had af en toe een A op rekenen maar een C op spelling. Mijn dochter doet TL en het gaat supergoed. Ze stroomt waarschijnlijk door naar de Havo. Ik denk persoonlijk dat VWO te hoog gegrepen is. Voor begrijpend lezen is belangrijk. Ik denk eerder aan de HAVO. Heeft ze volgend jaar wel cito?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

09-04-2014 om 15:44

moeilijk

Moeilijk te zeggen welk advies de leerkracht zal gaan geven, kijk maar eens in het archief. Hangt ook van de regio af, en de afspraken die daar gelden. Gaat ze wel een cito eindtoets doen? Daarnaast is het nogal verschillend welke toegangseisen de middelbare scholen stellen.
Maar... in z'n algemeenheid kun je zeggen dat A-scores bij VWO horen, B-scores bij havo en C-scores bij TL. Dus puur op basis van de scores die je nu noemt, zou VWO te ambitieus zijn.

Welke regio

Volgens mij moet dat heel precies te voorspellen zijn. Het hangt wel af van de regio waar je woont. Welke provincie? Welke grote stad is er in de buurt?
Elke regio heeft zijn eigen toelatingsprocedure. Aan de hand daarvan kun je tamelijk precies voorspellen welk advies de bo school zal geven.

Dalarna

Dalarna

09-04-2014 om 15:50

Ik denk

Als ze dubbeladviezen geven zal het waarschijnlijk op basis van wat je nu zegt havo/vwo zijn, zeker geen vwo of ze moet echt duidelijk iets laten zien in de klas wat wij niet weten.

Ze moeten iets doen volgend jaar: nio of cito?

Dalarna

Dalarna

09-04-2014 om 15:52

Oh

Ik ga naar havo, niet eens havo/vwo die woordenschat viel niet echt op maar ik zou haar wel naar een havo/vwo brugklas willen hebben.

HAVO

Het gaat eigenlijk vooral om rekenen en begrijpend lezen. Met vooral B en een enkele keer C wordt het een HAVO advies. Voor VWO heb je vooral A met eventueel een enkele B nodig.
Als ze de NIO of CITO (wat doen ze bij jullie op school?) erg goed maakt kan ze wellicht naar een HAVO/VWO brugklas.

Tenminste: in regio midden Nederland...

Katy

Katy

09-04-2014 om 16:16

vwo

Ze heeft moeite met rekenen maar dat gaat wel iets beter nu. Ze oefent veel op squla en dat heeft wel geholpen. Op de M6 had ze een C voor rekenen maar op de E6 een D helaas. Nu dus op de M7 een B.
Begrijpend lezen stabiel op een B.
Volgend jaar krijgt ze het drempelonderzoek en de NIO. Ze doen niet mee aan de eindcito.
We wonen in Den Haag.

Ze wil heel graag naar het VWO. Of zelfs naar het Gymnasium. Is dit echt niet haalbaar met deze cijfers?

Katy

Katy

09-04-2014 om 16:18

spelling?

Telt spelling niet mee dan? daar heeft ze altijd een A op namelijk.

Karin

Karin

09-04-2014 om 16:31

Katy

Volgens mij is er vanaf volgend jaar sprake van de verplichte eindtoets. Die wordt gemaakt door Cito. Ik denk dat de school niet anders meer kan. Maar dat weet ik niet zeker.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

09-04-2014 om 17:14

Katy

"Ze wil heel graag naar het VWO. Of zelfs naar het Gymnasium. Is dit echt niet haalbaar met deze cijfers?"

Er zijn een paar dingen:
* je kind doet straks een eindtoets, die wordt door scholen vaak erg belangrijk gevonden
* de leerkracht geeft een advies (staat los van eindtoets). Het hangt van de leerkracht (en regionale afspraken af) op basis waarvan dit advies wordt gegeven. Mijn jongste kreeg dit jaar een VWO-advies, ondanks de C's op begrijpend lezen (en ook wel eens een B op spelling). Hadden we in de stad 25 km verderop gewoond, dan was dit ondenkbaar geweest
* en daarnaast heb je nog de toelatingseisen die middelbare scholen stellen. De een let vooral op de eind cito, de ander kijkt vooral naar het advies van de leerkracht. Het ene gymnasium eist 547 op de cito, de ander neemt genoegen met 543.

Ik weet niet hoe het in Den Haag geregeld is. Op basis van wat ik hier altijd lees, denk ik dat de kans dat jouw dochter naar een gymnasium kan, steeds kleiner wordt.
Hier zitten we dus nog goed: kind gaat wel naar gymnasium. Ondanks diverse B's en C's de afgelopen jaren.

Katy

Katy

09-04-2014 om 17:22

Ijsvogeltje

Hartelijk bedankt voor je uitgebreide antwoord. Hier heb ik echt iets aan.
Ze doen echt geen EindCito volgend jaar. Het staat in de school-nieuwsbrief van deze maand dus ik weet het zeker. Alleen de NIO en het drempelonderzoek dus volgend jaar.
Mag ik vragen hoe jouw dochter toch een VWO advies heeft gekregen?

Geen idee hoe het geregeld is in Den Haag. Maar dat maakt toch niks uit want vanaf volgend jaar telt toch vooral het schooladvies? Het gaat toch niet meer om de eindtoets.

Annet

Annet

09-04-2014 om 17:25

Schooladvies = cito

In veel regio's moet het schooladvies gebaseerd worden op het Leerlingvolgsysteem vanaf groep 6 (LVS). Dan tellen alle citoscores vanaf groep 6 en inderdaad niet de eindtoets of entreetoets.
Google maar eens plaatsingswijzer en voortgezet onderwijs.

Katy

Katy

09-04-2014 om 17:39

als ik..

kijk naar de plaatsingswijzer (van Friesland) dan heeft mijn dochter geen schijn van kans om in het VWO terecht te komen maar geldt dit dan ook in Den Haag?

Dalarna

Dalarna

09-04-2014 om 17:55

LVS

De LVS cijfers gelden vanaf groep 6 en met een D op rekenen heeft jouw dochter echt een ernstig probleem als ze gymnasium wil doen. Woordenschat is ook nog belangrijk en dat zijn C's en zelfs begrijpend lezen heeft ze geen A. Ze heeft dus alleen een A op spelling en A's zijn VWO. Je ziet toch hopelijk zelf wel dat dit gewoon niet mogelijk is?

Katy

Katy

09-04-2014 om 18:01

2 x een A

Ze heeft 2 keer een A. Op spelling en DMT. Telt lezen en spelling dan niet mee?

Dalarna

Dalarna

09-04-2014 om 18:14

Katy

Nou dat zijn de minst belangrijke onderdelen. Begrijpend lezen moet echt een A zijn voor het VWO en het liefst rekenen ook of in ieder geval hoge B's maar jouw kind heeft in groep 6 nog D's gescoord. Dat betekent dat op die test 75% van de kinderen beter scoorde dan zij!

Dendy Pearson

Dendy Pearson

09-04-2014 om 18:48

DMT?

Ik had begrepen dat de DMT op heel veel scholen niet eens meer wordt gedaan? Omdat het totaal niet belangrijk is.

Ik wil echt niet doen alsof ik er verstand van heb, maar ik zou op basis van wat jij neerzet echt nooit denken dat dit kind naar een VWO kan.
Waarom wil jij dat zo graag?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

09-04-2014 om 18:56

Katy

Het hangt dus echt van de regionale afspraken af hoe het leerkracht-advies tot stand komt. In deze regio heeft de leerkracht (nog?) alle vrijheid om zelf te bepalen welk advies het kind meekrijgt. Ik heb een slim kind, meerdere keren hebben we de afgelopen jaren om tafel gezeten of kind misschien beter zou versnellen (klas overslaan). Aan zijn capaciteiten is dus nooit getwijfeld. Maar daarnaast is hij een stuiterbal met een slechte concentratie, waardoor hij vaak slordig werkt en onnodige fouten maakt en zeker niet altijd maximaal scoort. Het zal duidelijk zijn dat wij erg blij zijn dat het schooladvies hier echt de inschatting van de leerkracht is, en niet op basis van cito-scores.
Onze zoon gaat straks naar een gymnasium waar een cito van 543 wordt gevraagd. Dat is een score die ook haalbaar is als je op 1 onderdeel aanzienlijk minder scoort. Gelukkig heeft hij gepiekt op het juiste moment en had een eindscore van 547.

Zus

Zus

09-04-2014 om 19:01

havo

Gezien haar scores lijkt mij havo realistischer, misschien zelfs vmbot, vanwege het rekenen... Mijn dochter heeft altijd A's op begrijpend lezen, woordenschat en rekenen gescoord en op spelling en DMT D's en enkele keer een C, vaak een E zelfs. Ze heeft vwo advies gekregen en cito deed ze 546. Daar maak ik uit op dat spelling en DMT van ondergeschikt belang is. Maar goed, dan is 1 voorbeeld, al lees ik hier op OOL vergelijkbare ervaringen.

Katniss

Katniss

09-04-2014 om 19:03

DMT en spelling

Dat zijn volgens mij ook de makkelijkste onderdelen, in de zin van dat je met wat oefening snel hoger scoort. Begrijpend lezen is werkelijk een kunst. Ik weet niet of je wel eens opgaven hebt gezien, maar ik vind het knap dat kinderen daar A's voor halen.
Als je echt denkt dat je kind beter kan dan dit en het er niet uit komt, zou je nog kunnen vragen of ze een NIO kan doen. Dat doet onze school soms voor kinderen die onverhoopt laag hebben gescoord op de eindcito. Mijn collega heeft voor zijn dochter een WISC-test laten doen, omdat ze zowel op de NIO als de eindcito laag scoorde (kaderniveau). Ze kan uiteindelijk naar de havo.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

09-04-2014 om 19:04

Mijn dochter

heeft voor de DMT altijd een D gehad, ze is ook nooit AVI-uit gekomen.
Met verder altijd A's en een eindscore van 550 mag ze natuurlijk gewoon naar het VWO.
De DMT is dat stomme woordjes lezen en wordt op de basisschool van mijn jongste ook al 2 jaar niet meer gedaan. Het leestempo toetsen gaat nu met iets met een tekst. Geen idee hiervan verder.

Katy

Katy

09-04-2014 om 19:44

jammer

VWO zit er dus duidelijk niet in.

Ik begrijp dat rekenen, begrijpend lezen dus heel belangrijk zijn en dat spelling, DMT, woordenschat er niet toe doen.
Rekenen was op de M7 toets echt net een B dus het kan zijn dat dit op de E7 toets weer een C zal zijn. Zit Havo er dan wel in of wordt het zelfs VMBO-T.
Ik weet dat ik wat optimistisch ben maar ik hoop dat jullie gewoon eerlijk jullie mening geven Dus als je denkt VMBO dan wil ik dat gewoon weten hoor.

Zus

Zus

09-04-2014 om 20:05

Katy

Wat zegt de juf eigenlijk, hoe doet ze het op methodetoetsen? Ik denk dat daar dan vooral het onderscheid tuasen vmbo-t en havo kan blijken. Is een vmbot/havo brugklas bij jou in de regio mogelijk? Ik ken trowuens een meisje dat puur vmbo scores had, ook op cito, toch naar een havo/vwo brugklas mocht en het daar prima doet vooralsnog.

Katy

Katy

09-04-2014 om 20:17

zus

ze gebruiken bij rekenen de methode pluspunt en ze zit wel vaak aan de instructietafel. Na elke toets heeft ze wel een punt of r blad. Dit betekent dat ze dus onvoldoende heeft op die toets. De methodetoetsen gaan dus slechter dan de Cito. Maar dit komt denk ik omdat ze dus vaak op Squla heeft geoefend.

*bella*

*bella*

09-04-2014 om 20:55

maar wat

Maakt dat je haar graag op vwo wilt? Dat lijkt me de belangrijkste vraag.

bibi63

bibi63

09-04-2014 om 21:15

Den Haag

In Den Haag heb je het zeer populaire Haganum voor de gymnasten. Je raadt het al: daar komt ze echt niet op met deze scores, al helemaal niet omdat daar altijd geloot moet worden. Dus nee, dat kun je vergeten.
Verder zijn er in Den Haag e.o. heeeeel veel, ook goede, scholengemeenschappen. Ik zou zeggen: pleit voor een HAVO/VWO brugklas, dan zie je wel wat het het 2e jaar gaat worden. Of kies voor het Dalton (Voorburg), daar zitten alle niveaus in de brugklas bij elkaar en kan elk kind zich nog bewijzen en alle kanten op.
Gr. Bibi

BOVO Haaglanden

Op de site van BOVO Haaglanden staat de regionale procedure, maar het lijkt erop dat veel aan de VO scholen wordt overgelaten. Wat erop neerkomt dat de populairste scholen de strengste eisen zullen hebben. Heb je al een school op het oog? Wellicht dat deze soepeler is en haar een kans wil geven.

Zus

Zus

09-04-2014 om 21:24

Katy

Rekenen is dus echt een wat lastiger vak voor haar. Op zich heeft ze nog een jaar om daarmee aan de slag te gaan. Verder is het lastig speculeren wat ze aan zou kunnen straks, het duurt ook nog een jaar gelukkig.

Jillian

Jillian

09-04-2014 om 21:30

Oefenen

Gelijk naar het gymnasium zie ik met deze score ook niet zo zitten maar een havo/vwo brugklas moet mogelijk zijn en dan kan ze alsnog naar het vwo. Je hebt trouwens ook mavo/havo/vwo brugklassen. Mijn zoon heeft daar gezeten. We dachten van hem dat het vmbot zou worden en nu doet hij havo dus dat heeft heel goed uitgepakt. Er is dus nog niks verloren en je dochter kan dus best naar het vwo gaan uiteindelijk.
Ik zou alvast wat gaan kijken naar scholen met gemengde brugklassen (havo/vwo en mavo/havo/vwo)om te kijken wat de mogelijkheden zijn.
En verder veel oefenen. Rekenen is een kunstje wat je met veel oefenen beter kan leren beheersen. Begrijpend lezen kan je ook oefenen. Het lezen zelf natuurlijk maar ook de vraagstelling bij het begrijpend lezen. Je kan materiaal vinden met teksten en vragen. Dit kan je thuis oefenen. Ook de vragen van begrijpend lezen zijn een beetje een kunstje wat je moet leren beheersen. Oefenen kan daarbij helpen.
Gymnasium zit er misschien nog steeds niet in dan maar een havo/vwo advies zal misschien wel tot de mogelijkheden behoren.

katy

Waarom denk je dat ze naar het VWO kan. Of hoe komt het waarom ze dat zelf denkt? Naar het VWO gaan meestal de kinderen die in de klas tot de best behoren. En niet de kinderen die op rekentoetsen onvoldoendes halen en extra instructie nodig hebben. Ook begrijpend lezen is een heel belangrijk punt waarop ze niet super scoort.
Daarom vraag ik me ook af waar jij en zij denkt dat ze naar het vwo zou moeten.
Met wat je nu schrijft lijkt VMBOT/havo veel meer voor de hand te liggen. En dat is prima toch, als dat is wat bij paar past? Of vind je haar een typisch VWO kind?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.