Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
Als we denken aan de tijd die we met ons gezin doorbrengen, denken we al snel aan het avondeten. Dit is het moment van de dag waarop we samenkomen, deel uitmaken van elkaars leven en contact maken.
Uit onderzoek blijkt dat in Nederland maar liefst 79% van de ouders aangeeft dat het avondeten een cruciaal moment van samenzijn is. Dit is niet alleen een moment om onze magen te vullen; het is een kans om verhalen te delen, elkaar te steunen en de dagelijkse drukte even los te laten. Maar hoe zorgen we ervoor dat onze maaltijden niet alleen voedzaam, maar ook gezellig zijn? Dit is precies waar de “HelloFresh inspiratie voor op tafel” om de hoek komt kijken.
Bijna 60% van de Nederlandse kinderen moet aan tafel blijven tot iedereen klaar is met eten en 56% moet eten wat de pot schaft. Dit zijn niet zomaar regels; ze zijn voor veel gezinnen belangrijk voor het creëren van een gezonde eetcultuur binnen ons gezin. Het idee erachter is om kinderen te leren dat er niet altijd een keuze is tussen verschillende gerechten.
Natuurlijk kan dit een uitdaging zijn, vooral als kinderen bepaalde voorkeuren hebben. Sommige smaken zijn vaak een bron van frustratie, maar het doel is dat ze leren proeven en waarderen wat hun ouders hen voorschotelen. De kans is groter dat ze een nieuw gerecht lekker vinden dan ze denken. In plaats van alleen hamburgers, pannenkoeken of friet te serveren, kunnen ouders nieuwe gerechten en smaken introduceren die normaal niet op het menu staan.
Een ander opzienbarend feit is dat 73% van de Nederlandse ouders vindt dat schermen tijdens het eten van tafel moeten. Als je het van een afstandje bekijkt, lijkt het een eenvoudige regel. Maar waarom lijken vooral vaders het moeilijker te vinden om deze richtlijn te volgen dan moeders? Uit onderzoek blijkt dat vaders vier keer vaker een tablet of telefoon aan tafel toestaan dan moeders.
Julie Lootens, diëtiste bij HelloFresh, legt uit waarom je een scherm aan tafel liever wil vermijden: “Het gebruik van een scherm tijdens de maaltijd zorgt voor afleiding.” Als kinderen bezig zijn met een scherm, zijn ze zich minder bewust van wat ze eten. Ze missen de signalen van hun lichaam die hen vertellen wanneer ze genoeg hebben gehad. Dit kan leiden tot een ongezondere relatie met eten en zelfs tot ongewenste eetpatronen in de toekomst.”
Eten met kinderen brengt ook zijn eigen frustraties met zich mee. Zoals het onderzoek aangaf, is het niet altijd gemakkelijk om kinderen het eten te laten eten dat je ze voorschotelt. Van kinderen die het niet lekker vinden tot ruzies aan tafel, er zijn talloze obstakels. Maar laten we niet vergeten dat deze momenten ook hun charme hebben.
Stel je de top vijf van frustraties aan tafel eens voor: kinderen die niet willen eten (11%), de partner die met zijn telefoon bezig is (15%) en de erkenning dat kinderen het eten dat ze voorgeschoteld kregen gewoon niet lekker vinden (17%). Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om alles perfect te maken, maar met een beetje creativiteit kun je hier wel op inspelen.
Stel vragen of maak er een spelletje van om verschillende smaken te proeven. Dit laat niet alleen zien dat je openstaat voor hun voorkeuren - het haalt ook de druk van de eettafel en moedigt kinderen aan om te ontdekken. Door op een positieve manier te reageren, zorg je ervoor dat eten met het gezin een leuke en leerzame ervaring blijft.
Het is belangrijk om niet alleen na te denken over wat we eten, maar ook over waar voedsel vandaan komt en hoe het onze gezondheid beïnvloedt. Onze kinderen gezonde, verse ingrediënten geven is meer dan alleen een manier om ze vol te stoppen; het legt de basis voor hun toekomstige eetgewoonten en welzijn. Het creëren van een gezonde balans is dus essentieel.
De gegevens in het onderzoek benadrukken ook de waarde van “eten wat de pot schaft”. Als ouders kinderen meenemen in de wereld van het eten, van waar ingrediënten vandaan komen tot hoe ze worden bereid, helpt dit hen ook beter te begrijpen wat er op hun bord ligt. Dit geeft ze niet alleen een gevoel van controle, maar inspireert ze ook om goed voor zichzelf te zorgen.
Een positieve eetcultuur in huis begint met het maken van gezonde keuzes en het bevorderen van open communicatie over eten. Kinderen moeten het gevoel hebben dat ze hun mening kunnen geven over wat ze lekker vinden en wat niet, zonder druk of schuldgevoel. Dit vereist een open houding van de ouders, die moeten uitnodigen tot gesprekken aan tafel.
Kinderen aanmoedigen om hun voorkeuren te delen helpt niet alleen om betere relaties op te bouwen, maar leert hen ook om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Het avondeten moet een veilige plek zijn waar iedereen zich welkom voelt om zijn of haar voorkeuren te delen. Hierdoor zullen ze zich eerder op hun gemak voelen om nieuwe dingen te proberen.
Door samen te koken, bij het maaltijdproces te zijn en nieuwsgierigheid aan te moedigen, creëren gezinnen een ruimte waar het oké is om samen te falen, te leren en te groeien. Het wordt niet alleen een kans om heerlijk te eten, maar ook een kans om het gezin dichter bij elkaar te brengen.