Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Spaarder

Spaarder

20-05-2016 om 10:20

Hoeveel spaargeld?

N.a.v. een ander draadje waar een gezin ging scheiden en maar over 8000 € spaargeld bleek te beschikken, vroeg ik mij af wat nou normaal is. Ik vond dat nl erg weinig en je ziet dat ze daardoor nu in de problemen komen. Wij zijn zelf fanatieke spaarders en in de luxe dat dat kan. Ik ging er eigenlijk vanuit dat alle gezinnen wel een behoorlijke buffer hebben en vond dit op internet:

Een gezin met kinderen in een koopwoning heeft gemiddeld spaarsaldo van 27.750 euro.
bron: geld.nl

Dat is best een behoorlijk bedrag toch? Hoe is het bij jullie? Kleine steekproef, anoniem antwoorden mag natuurlijk. Het gaat om wat (werkende) gezinnen gemiddeld als spaargeld hebben.


carola

carola

20-05-2016 om 10:28

dapper hoor, fanatieke spaarders

Sparen is niet zo motiverend met de rente van tegenwoordig. Wij steken liever geld in het aflossen van onze hypotheek en het tijdig opknappen van het huis zodat het waarde behoudt.

Onze buffer is rond 15.000

Noet

Noet

20-05-2016 om 10:33

Spaarder

dat bedrag van 27.750 moet wel enigsinds genuanceerd worden.

Het gaat om mensen met spaargeld. Allemensen die dus geen spaargeld hebben vallen hier al helemaal buiten en worden niet meegenomen in de berekening.

Gemiddeld is wat anders dan het meest voorkomend. Neem aan dat de miljoenen van WA en Max lekker mee tellen om het gemiddelde omhoog te krijgen.

Ik denk dat dit bedrag wat optimistisch is voor vele gezinnen met kinderen in een koopwoning. En dat 10.000 - 15.000 veel vaker voorkomt.

evenzo

evenzo

20-05-2016 om 11:08

niet

We sparen voor de kinderen, die kunnen waarschijnlijk redelijk ok hun studietijd door gaan komen. Verder sparen we voor een reis of iets. Man is zzp er en heeft zakelijk een buffer mocht hij even zonder werk zitten. Bedoel je dat ook?
Een nieuwe fiets, wasmachine of een schilder iets moet uit de lopende rekening komen of deels van het potje reis (die is nu zo'n 7000 maar na de reis gewoon weer 0 .

Mochten ouders onverhoopt er niet meer zijn wat ook nog 20 jaar kan duren (hoop ik met heel mijn hart natuurlijk) dan los ik dan wel een deel van het huis af, met geld van verkoop van hun huis zeg maar. Daar ga ik nu niks in stoppen in onze hypotheek.

bieb63

bieb63

20-05-2016 om 11:09

geen idee

Maar zoals Carola al zegt: de rente levert niets op...... Dus beter aflossen als je wat overhoudt. Uiteraard is het wel handig om wat spaargeld achter de hand te hebben voor als bijv. de wasmachine stuk gaat en dat soort zaken.
Maar waarom iemand persé duizenden euro's spaargeld zou moeten hebben? En dan nog met de gedachtegang dat je anders in de problemen komt als je ooit gaat scheiden. Mwah, een apart argument om te sparen.
En verder zijn er heel veel mensen, ook met een koophuis, die aan het eind van de maand niet heel veel overhouden, ook al leven ze niet op grote voet. Stel dat je 100 euro over kunt houden en je zet dat apart, dan duurt het toch echt heel wat jaren voor je aan de 25.000 bent, zelf 10.000 duurt dan nog behoorlijk lang. En met de kanttekening dat er van tijd tot tijd ook nog wel eens van die rekening geplukt moet worden voor een kapotte wasmachine, een auto die vervangen moet worden (als is het 2e hands), kosten aan je huis (onvoorzien of zaken die van tijd tot tijd moeten gebeuren).
En niet te vergeten: er wordt ook vaak voor kinderen gespaard voor latere studie e.d.
Dus nee, ik denk dat de 'gewone' man blij is met een buffertje van een paar duizend euro en dat iets van 25.000 niet bepaald standaard is.

Noet

Noet

20-05-2016 om 11:13

evenzo

dat spaartegoed van de kinderen valt nog onder jullie vermogen en telt voor het staatje van het nibud wel mee.

Ping

Ping

20-05-2016 om 11:14

heu

145.000
Elk jaar lossen we een aanzienlijk deel van de hypotheek af. Het meeste is trouwens van mijn partner. Geen zorgen of de wasmachine het begeeft dus.

evenzo

evenzo

20-05-2016 om 11:17

noet

Ok als TS dat inderdaad ook bedoelt al is dat geld waar ik verder niet bij kan dan komen we dik op iets met 4 nullen voor 2 kinderen....maar goed als de wasmachine kapot gaat heb ik daar geen hol aan natuurlijk.

Ping

Ping

20-05-2016 om 11:21

evenzo

vier nullen:
0000
10000
990000

Niet dat het mij verder iets aangaat ☺

Noet

Noet

20-05-2016 om 11:24

evenzo

voor het nibud telt zelfs geld dat vast zit in je hypotheekspaarpot zoals bij een spaarhypotheek of een beleggingspot bij je hypotheek mee. Dus niet de overwaarde in je huis, maar echt het vermogen dat je opgebouwd hebt om nog af te lossen.

Dat je er niet bij kunt doet er niet toe voor het Nibud, want daar heeft geld.nl zijn info vandaan.

Spaarder

Spaarder

20-05-2016 om 11:26

Eens

Eens dat sparen niets meer oplevert, maar het zit er zo ingebakken he? Aflossen hebben we laten voorrekenen maar levert ook niets op, althans de woonlasten worden er nauwelijks minder door. Dus dan liever op de bank zodat je er tenminste nog bij kunt.

Geen idee wat nibud onder dit bedrag valt. Spaargeld van de kinderen lijkt me wel, want dat moet je toch ook bij je vermogen optellen?

Wilgenroosje

Wilgenroosje

20-05-2016 om 11:29

Ping

Ik heb op school geleerd dat je daarbij moet kijken naar het aantal nullen achter de 1.

Dus een getal met 4 nullen ligt tussen de 10.000 en de 99.999

carola

carola

20-05-2016 om 11:34

hoezo worden met hypotheek aflossen de woonlasten niet lager?

Hoe bedoel je dat spaarder?

Als je geen hypotheek meer betaalt, heb je toch alleen nog je woningonderhoud en de ozb?

Noet

Noet

20-05-2016 om 11:41

Carola

dat hangt sterk af van de constructie van je hypotheek. Bij een spaarhypotheek zit je met bandbreedtes waarbinnen je mag aflossen per jaar. Daar zie je vaak dat de looptijd verkort wordt, maar dan nemen je woonlasten nog niet gelijk af. Ook kan aflossen geld kosten omdat je van sommige banken een adviseur moet gebruiken, die willen geen direct contact met de consument. (Eigen ervaring)

Bij een aflossingsvrije hypotheek is het idd aflossen en het maandbedrag gaat omlaag. Dat is wat dat betreft de ideale hypotheek, alleen jammer dat wanneer je niet aflost hij blijft doorlopen tot je dood en geen rekening houdt met je lagere inkomen na je pensionering en de stop van de rente aftrek na 30 jaar.

Spaarder

Spaarder

20-05-2016 om 11:41

carola

Nou wij beschikken niet over zoveel spaargeld dat we de hele hypotheek zouden kunnen aflossen. We hebben een duur huis met hoge hypotheek en het bedrag wat we kunnen aflossen zet in dat opzicht geen zoden aan de dijk. De woonlasten worden er niet substantieel lager door.

Denk: hypotheek 5 ton en we zouden 35k kunnen aflossen en dan nog voldoende buffer overhouden. Schiet niet voldoende op. Althans, dat vinden wij.

Spaarder

Spaarder

20-05-2016 om 11:43

Noet

Wij hebben deels aflossingsvrij en deels nog een oude beleggingshypotheek, dus aflossen is mogelijk zonder boete. Maar dan nog...

Kaaskopje

Kaaskopje

20-05-2016 om 11:46

Jaaa... ik spaar! )

Dankzij Jumbo ga ik sparen. We hebben een klein bedragje op de rekening staan wat 'over' is, maar echt sparen komt er gewoon niet van bij ons. En het leuke van Jumbo is, dat er ook rénte op zit! Wel 1 euro per boekje, met een waarde van 25 euro, dus 26 in totaal. Jumbo heeft het afgekeken van AH en ik ben er wel blij mee. Zo spaar je langzaam maar zeker toch wat op.

Ping

Ping

20-05-2016 om 11:48

oei

Als het spaardeel van de hypo meetelt dan zitten wij op 220.000.
Dat trekt het gemiddelde wel op vermoed ik. Mijn man is nogal zuinig. Ik mag pas na de zomer een nieuwe kookplaat aanschaffen zegt ie. Mooi niet dus. :-p

Noet

Noet

20-05-2016 om 11:50

Spaarder

ik heb mijn hypotheek inmiddels met 1/3e afgelost en mijn maandlast is daarmee gehalveerd.
Dit komt omdat ik daardoor ook de risico opslag ben kwijt geraakt omdat ik onder de executiewaarde van mijn woning kwam.

En het process versnelt zich omdat ik steeds sneller tot het minimum aflos bedrag kom omdat ik de besparing gelijk weer op een spaarrekening zet.

Ik mis nu een aflossing omdat ik van dat geld een nieuwe keuken plaats.

Ik verwacht mijn hypotheek in nog 7 jaar volledig afgelost te hebben. Dat aflossingsvrije deel in elk geval. Want dat blijft doorlopen tot je dood en houd geen rekening met inkomens verlies na je pensionering en einde renteaftrek na 30 jaar.

Ergens zul je ooit dat geld moeten ophoesten, dan doe ik dat graag nu ik het kan missen. Een ton op de bank levert minder op dan een ton in mijn huis op het moment 0.7% ontvangen tegen 4.8% niet meer betalen. En het valt gelijk niet meer onder mijn vermogensrendementsheffing in box 3 want het is overgeheveld naar box 1 en op overwaarde betaal je geen vermogensrendementsheffing.

X

X

20-05-2016 om 11:51

Sparen

Wij hebben nu nog ongeveer tienduizend euro op een vrij opneembaare spaarrekening staan. Wel hebben wij net een verbouwing achter de rug. Als het echt nodig is trekken wij geld uit de zaak, maar dat is nog niet nodig geweest.

Dubbeltje op z'n kant

Dubbeltje op z'n kant

20-05-2016 om 11:54

Ondanks lage rente wel een spaargeld

Toch wel handig om een flinke buffer te hebben als jij of je man in de wia of ww komt. Je verlaagde hypotheek helpt je dan niet om brood te kopen. Hier ong 25000, helft voor studie kind en helftominkomenwdaling (hopelijk) tijdelijk op te vangen. Ook dan de mogelijkheidom zelf een omscholing te betalen. Ik zou alleen extra aflossen als je echt over hebt.

joetje

joetje

20-05-2016 om 12:04

sparen bij de Jumbo

En het fijne van die Jumboboekjes is dat je ze ook per pagina mag inleveren, met 2,50 aan zegels krijg je dan 2,60.

Peanuts voor mensen met een grote spaarrekening, maar als je moet schuiven met dubbeltjes is het een heel prettige manier van sparen.

Ik heb ca. 2000 euro spaargeld. Dat was ooit meer, maar het leven neemt soms een wending die niet zo leuk is en ik ben blij met elke dag dat ik niet aan dat beetje spaargeld hoef te knabbelen. Dat gaat vrij goed, door een strenge budgettering.

Ik ben afgekeurd en moet rondkomen op bijstandsniveau, dus een nieuwe buffer opbouwen is lastig, maar ik bewaar wat ik over hou van mijn weekbudget en de opbrengsten van het zegelboekje in een potje om te kunnen gebruiken bij onverwachte uitgaven, zoals een kapotte fiets, kleding die vervangen moet worden en onverwachte reiskosten. En als de wasmachine kapot gaat, gaat dat van het spaargeld.

Maar er moet niets geks gebeuren, zoals een onverwachte verrassing van de belastingdienst, zoals ik in het verleden al eens heb meegemaakt. En met de steeds grotere zorgkosten voor eigen rekening, zoals het eigen risico en zorg die steeds minder vergoed wordt, zie ik de toekomst eerlijk gezegd somber tegemoet.

Moni

Moni

20-05-2016 om 12:29

Wij kiezen niet voor aflossen

Dat zou voor een deel best kunnen maar we weten ook dat we over een jaar hele hoge kosten kunnen krijgen ivm omstandigheden. Die gaat niemand voor ons betalen.
Daarom willen wij maximale flexibiliteit houden in plaats van lagere woonlasten. En daarom hebben wij een flinke buffer.
Gelukkig hebben we al jaren geleden gekozen voor sparen in plaats van uitgeven en was dit ook mogelijk qua inkomen.

Huurder

Huurder

20-05-2016 om 12:37

Geen koophuis

dus maar wel een bedrag op de spaarrekening van meer dan 35.000 euro. Daar betalen we dan ook de studie van de kinderen mee, de vakantie, onverwachte uitgeven etc. Wij hebben dus later nooit een afgelost koophuis, kunnen geen huis verkopen en van dat geld gaan leven in een huurhuis dus we doen het zo. Ook geen ouders met een koophuis.

Wel balen dat spaargeld nu zo weinig opbrengt, ik vind dat ook niet eerlijk. De eigenaars van koophuizen hebben weer extra voordeel door de lage rente en de hypotheekrenteaftrek maar de huurders met spaargeld hebben dubbel nadeel. Ik hoop dus ook dat de rente weer snel gaat stijgen maar ik koop er nu niets meer om vanwege die reden. Het staat er prima en ik ga er niets geks mee doen, zoals bijvoorbeeld beleggen of iets dergelijks.

Spaarder

Spaarder

20-05-2016 om 12:57

Huurder

Hopelijk gaat de vermogensbelasting omlaag, want die is nu gebaseerd om irreele rendementen. Dat zou dan toch weer een meevaller zijn.

Spaarder

Spaarder

20-05-2016 om 12:59

Noet

Over een inkomstendaling na pensionering maar ik me niet veel zorgen eigenlijk. Man heeft een pensioen dat gebaseerd is op eindloon. Komt je AOW nog bij. Met inflatie wordt alles toch goedkoper over tig jaar.

Alicia

Alicia

20-05-2016 om 12:59

spaargeld

Wij gebruiken spaargeld om tegenvallers op te vangen. Een spoedoperatie van de kat, een kapotte auto, een reparatie aan het huis. Dat de rente nu zo laag is, is voor ons dus geen reden om niet meer te sparen.

Spaarder

Spaarder

20-05-2016 om 13:07

Alicia

Maar hoeveel buffer is voor jullie gezin dan genoeg? Vind je het bedrag van een nieuwe wasmachine (bijvoorbeeld) voldoende?

bieb63

bieb63

20-05-2016 om 13:10

Ik zat me af te vragen (ben niet zo goed in economie...)

Stel dat men massaal (huizenbezitters in dit geval) niet meer gaat sparen, of minimaal voor onverwachtse zaken (want levert geen rente op) en van het geld dat overblijft telkens hypotheek aflossen (zodat de woonlasten lager worden). Wat gebeurt er dan met de banken? Als mensen massaal minder gaan sparen, hebben de banken veel minder om te investeren (en dus te verdienen). En als mensen hun hypotheek steeds sneller gaan aflossen, verdienen de banken ook minder aan rente.
Ik vroeg het me af. Hoe zou dat doorwerken?

Alicia

Alicia

20-05-2016 om 14:47

spaarder

'Maar hoeveel buffer is voor jullie gezin dan genoeg? Vind je het bedrag van een nieuwe wasmachine (bijvoorbeeld) voldoende?'

We hebben nu nog iets van 8000 euro staan, na twee tegenvallers. De komende maanden gaan we dat dus weer bijsparen.
En nee, het bedrag van een wasmachine vinden wij niet voldoende, de operatie van de kat was al stukken duurder dan dat.

evenzo

evenzo

20-05-2016 om 15:26

ping

Nu 30K totaal voor beide kinderen en oplopend we sparen zeker nog 8 jaar voor ze door. Weet niet of ze er beide 4 jaar van kunnen studeren maar een end op weg zijn ze dan wel. Mar als hypo e d ook meetelt sjee ja dan krikt dat alles wel omhoog. En lijfrente pensioen dingen dan? nou dan komt er nog wel wat bij. Ik vind dat wel sparen maar ook weer niet. Ik vind sparen voor buffer en onverwachte dingen. Nou dat hebben we dan dus niet :0

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.