Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Penotti

Penotti

07-03-2015 om 15:44

Basisinkomen

Wat vinden jullie van het basisinkomen?

Dat wil zeggen, in plaats van allerlei toeslagen en uitkeringen krijgt iedereen een basisinkomen. Onvoorwaardelijk en hoog genoeg om een (sober) bestaan van te leiden. Soort AOW alleen dan voor iedereen. Werken wordt dan een keuze.

Aan de ene kant lijkt me het niet zo'n gek idee. Al dat bureaucratische gedoe met toeslagen e.d. kan worden afgeschaft. Mensen die even geen werk hebben hoeven geen bibliotheek aan te leggen aan bewijzen van hoe hard ze zoeken naar werk, naast hun 'tegenprestatie' voor hun uitkering.

Aan de andere kant, zouden mensen die het ondanks hun basisinkomen, toch niet lukt om rond te komen en in de schulden komen, verslaafd raken, dakloos, enzovoort, niet nog meer dan nu gezien worden als eigenschulddikkebult-sukkels?

Zou er niet een schreeuwend tekort komen aan mensen voor het vuile en zware werk?

En is het eigenlijk wel zo eerlijk? De een kan goed leven met z'n basisinkomen, terwijl een ander, bijvoorbeeld door een handicap, meer kosten heeft en dus erbij zal moeten werken terwijl hij het sowieso al moeilijker heeft dan degene zonder handicap. Dan kan je dat basisinkomen natuurlijk aanvullen met speciale toeslagen maar dan komen we weer bij het punt dat juist voor basisinkomen pleit (bureaucratie).

En natuurlijk, hoe gaan we het betalen... Ik denk dat er maar heel weinig mensen zijn die hun hele leven op de bank gaan zitten, uiteindelijk wil iedereen wel wat doen met z'n leven en iets nuttigs doen. Maar dan nog, hoe moet het betaald worden? Zie bijv. de website basisinkomen.nl voor ideeën hierover... Ik vind het niet allemaal even overtuigend overkomen.

Toch vind ik het ook niet meteen een slecht idee, het blijkt namelijk wel echt mogelijk te zijn, bijv. in Zwitserland. En het lijkt me heerlijk, niet dat ik meteen zou stoppen met werken, maar de zekerheid dat je altijd een inkomen hebt.

Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken.


bieb63

bieb63

07-03-2015 om 15:50

Huh Penotti

En hoe moet iemand dat dan doen als hij/zij een behoorlijk betaalde baan heeft, een flinke hypotheek enz enz, en het bedrijf waar hij werkt gaat failliet o.i.d. Die persoon kan toch onmogelijk leven van zo'n basisloon alleen al door de hypotheek....?

Kaaskopje

Kaaskopje

07-03-2015 om 16:42

Mooi ideaal

maar volgens mij heel moeilijk uitvoerbaar.

Ik ben momenteel weer 'tussen 2 banen in' en ik gruw van het gedoe wat me weer ten beurt valt, maar het lijkt mij ook niet gezond als iederéén een inkomen krijgt waarvan te leven is. Ik vrees dat er dan toch een situatie ontstaat waarin een aantal mensen het wel makkelijk vindt. En wie moet dat basisinkomen uitkeren? Moeten bedrijven dan een deel van het loon aan de overheid afdragen? En de rest als salaris verwerken? Hoe zie je dat voor je?

Barvaux

Barvaux

07-03-2015 om 16:52

tja

De vraag is vooral hoe hoog dat dan moet zijn. Iedereen betaalt een ander huur/hypotheekbedrag dus hoe bepaal je dat basisinkomen X voor iedereen voldoende is om van te leven?

Ik zie niet zo'n probleem in hoe we het moeten betalen omdat je nu uitkeringen geeft als iemand niet kan werken. Als je over gaat op een basisinkomen en al dat gedoe met die toeslagen stopt en houd je ook weer geld over en daarmee betaal je dan dat basisinkomen.

Penotti: waar zou het basisinkomen volgens jou ongeveer moeten liggen?

Penotti

Penotti

07-03-2015 om 19:15

Belasting

De financiering zou dan geregeld worden door de Belastingdienst. Net zoals je nu ook een deel van je loon afdraagt aan de Belastingdienst. Het zou dan misschien wel een wat groter deel worden. Ik vermoed dat dat het moeilijkste punt zou zijn, omdat ik niet denk dat er voldoende draagvlak zal zijn om (veel) meer belasting te betalen. Aan de andere kant hoeven er ook veel dingen niet meer uit de belastingpot betaald te worden, de toeslagen en uitkeringen maar ook de salarissen van medewerkers van de belastingdienst en de gemeente die over die dingen gaan. Daar bespaar je dan dus op. Toch zou je denk ik nog steeds een stuk meer belasting betalen dan nu.

Lenin

Daar begon het maxis e mee hè, iedereen hetzelfde en evenveel. Heeft ook niet gewerkt

Trouwens

China heeft nu ook zo een principe: als je kapper/arts of wat dan ook bent, moet je je diensten gratis aanbieden aan de mensen die dat niet kunnen betalen.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-03-2015 om 19:45

MarSy

Ik denk niet dat TS het Marxisme nog eens over wil doen. Het gaat om een basisinkomen wat aangevuld wordt naar opleiding, ervaring, gewerkte jaren, etc.. Alleen heb je dan in principe geen bijstand meer bijvoorbeeld. Voor alles wat je meer wilt hebben dan het basisinkomen zul je nog steeds naar beroeps- of wetenschappelijk onderwijs moeten en arbeid moeten verrichten.

Ik vind het overigens niet ondenkbeeldig dat we in 'een' toekomst nog eens uitkomen bij een vorm van basisinkomen. De maatschappij zal steeds verder geautomatiseerd, gedigitaliseerd, e.d. worden, waardoor het aantal werknemers af zal nemen, maar het aantal mensen wat een inkomen nodig heeft niet. Je ziet het nu al gebeuren. Winkels dreigen om te vallen, omdat webwinkels het overnemen. Klantenservices worden steeds meer ontmoedigd door je als bedrijf te presenteren als 'internet'-xxx. Er zullen altijd 'echte' mensen nodig blijven om het een en ander aan te sturen, maar het kan met steeds minder op den duur. En ook weer op den duur, kun je niet iedereen de ww of de bijstand insturen. Dat vraagt dan om een andere oplossing.

Tja

Ik zie toch wel heel veel overeenkomsten, ik denk niet dat we daar naar toe moeten.

Trouwens er komt wel meer ICT/automatisering, maar wel weer andere mogelijkheden.

Barvaux

Barvaux

07-03-2015 om 19:56

tja

Ik denk dat zoiets alleen kan met vrijwilligerswerk als het meer is dan de bijstand nu. Verder: inderdaad, wat moet je als je eerst goed betaald kreeg en je baan kwijt raakt? Ineens naar het basisinkomen? Dan kun je dus meteen je huis verkopen als je niet een flinke buffer hebt, nu ga je niet ineens naar de bijstand.

idioot idee

Idioot idee.

Net als dat idee wat telkens weer de kop op steekt: alle huisvrouwen moeten minimumloon krijgen. Wie gaat dat betalen? Ja dan krijgen we een belastingdruk van 80% en word ik ook huisvrouw.

vlinder72

vlinder72

07-03-2015 om 21:36

Zwitserland

Zwitserland heeft helemaal geen basisinkomen. Er komt alleen een referendum over het basisinkomen. Maar dat schiet tot nu toe niet erg op.

Voordelen.

Een basisinkomen voor iedereen om een sober leven te kunnen leiden. Geen verplichting tot solliciteren, geen controles bij uitkeringsgerechtigden, geen aow, geen bijstand.
Al die controles kosten ook bakken met geld. Heb je nu bijstand en je kan enkele uren gaan werken lever je zoveel in dat werken ook niet loont.
Mensen die na ontslag willen omscholen kunnen dat doen, zonder sollicitatieplicht en gezeur. Hebben dan weer meer kans op een baan.
Iedereen betaald ww premie over de gewerkte uren en krijgt dus meer bij ontslag. We betalen meer belasting, maar dat kunnen we missen, het basisinkomen krijg je extra. Geen aow premies meer afdragen, hoger netto loon, en stoppen met werken wanneer je wilt.

Klinkt goed, misschien voor iedereen nog een moestuin erbij

Kaaskopje

Kaaskopje

08-03-2015 om 01:20

Hardop meedenken

... doe ik nu

Ik zie dat veel denken dat het basisinkomen betekent dat er niet meer in zit dan dat basisinkomen als je werkloos raakt of iets dergelijks, maar dat lijkt me onzin. We hebben nu ook niet allemaal het bijstandsniveau als we in de ww zitten, of een ander soort uitkering krijgen. De basis is een bepaald bedrag en dat wordt aangevuld naar de persoonlijke situatie. Iemand die zijn baan kwijtraakt, krijgt dus nog steeds 75/70 procent van het laatst verdiende loon, maar dat zal nooit lager worden dan het basisinkomen. Iemand in de AOW krijgt het basisinkomen met daarbovenop eventueel een aanvulling vanuit het pensioen.

Ad Hombre

Ad Hombre

08-03-2015 om 07:49

Fantastisch idee

Laten de Zwitsers het vooral gaan uitproberen. Leuk experiment. Werkt het dan nemen we het allemaal over (wie wil al dat gedoe met bijstandsuitkeringen?). Werkt het niet dan sturen we een deel van onze ontwikkelingshulp voortaan naar Zwitserland. Want dat is het risico, dat je je hele economie en (dus) maatschappij naar de gallemiezen helpt. Niet doen dus, laat iemand anders het maar uitproberen.

Voorlopig moeten we maar eens zien hoe we de grootschalige (maar vertraagde) effecten van de automatisering het hoofd gaan bieden.

basisinkomen/bijstand

Kaaskopje, de bijstand is toch een basisinkomen? Of moet die bijstand voor jou omhoog?

Barvaux

Barvaux

08-03-2015 om 12:01

Ad en andere tegenstanders

Hoe kun je tegen iets zijn als niet bekend is wat de voorwaarden zijn? Ik vind het een vreemde discussie.

Als het basisinkomen nu eens op bijstandsniveau zou liggen of lager en bij elke vijf uur vrijwilligerswerk in de week komt er wat bij? Heb je enig idee hoeveel je gaat besparen op allerlei kosten?

Verder denk ik dat het zonder toeslagen niet lukt omdat iedereen andere vaste lasten heeft (huur kan dus verschillend zijn).

Katniss

Katniss

08-03-2015 om 13:36

Basisinkomen + salaris?

Als je dan zo'n basisinkomen hebt, zeg 1000 euro, mag je dan ook je huidige salaris houden? En geldt het voor alle 18+ ers, dus een gezin met 2 volwassen kinderen krijgt 4000 euro?
Klinkt aanlokkelijk, maar ik denk dat we de belasting wel moeten verhogen.

Penotti

Penotti

08-03-2015 om 15:52

Geen communisme

Het basisinkomen heeft niks te maken met communisme. Het is niet eens een links idee. Het betekent alleen een voor iedereen hetzelfde basisinkomen, niet dat alle inkomens gelijk moeten zijn. De meeste mensen zullen nog wel iets meer willen dan alleen hun basisinkomen en gaan werken of ondernemen, waarbij jet ene loon hoger is dan het andere, net als nu.

Het verschil met de Bijstand is dat er aan een bijstandsuitkering allerlei voorwaarden kleven, sollicitatieplicht, niet te veel spaargeld, etc. Het basisinkomen is onvoorwaardelijk.

Misschien zou het betalen van de ww premie niet afgeschaft moeten worden, zodat je bij werkloosheid niet meteen terugvalt naar alleen basisinkomen.

Wat betreft de hoogte wordt er meestal uitgegaan van 60 procent van het mediaan inkomen. Dat is zo'n 1500 euro. Lijkt mij wel heel veel. Zou zelf eerder denken aan 1000 euro.

Celine

Celine

08-03-2015 om 19:11

Bruto of netto

Jullie noemen diverse bedragen, bijv. 1000 euro. Bedoelen jullie daar bruto of netto bedragen mee? Wel handig om dit aan te geven.

Ad Hombre

Ad Hombre

08-03-2015 om 19:21

Barvaux

"Hoe kun je tegen iets zijn als niet bekend is wat de voorwaarden zijn? Ik vind het een vreemde discussie. "

Voorwaarden??? Leef jij in een merkwaardig soort universum waar een of andere hogere macht de voorwaarden bekend maakt?

In mijn universum zijn kansen en risico's. En de risico's zijn hier huizenhoog. Leuk voor in het casino, maar hier staat iets te veel op het spel. Dus, hoe kun je er voor zijn?

Barvaux

Barvaux

08-03-2015 om 20:18

Geen idee wat je met je universum wil maar volgens mij kun je beter discussiëren door het noemen van man en paard: dus bijv 800 euro als basisinkomen. Ben jij tegen élk basisinkomen en zo ja: ben jij tegen de bijstand?

Nogmaals, voordelen.

De voordelen die ik noemde lijken me een enorme vooruitgang. Daarbij ook nog het sociale aspect. Wie nu in de bijstand zit vinden we toch een beetje losers, als hard werkende medemens?
Met het basisinkomen zijn we allemaal gelijk, sociaal gezien, "ik ben niet lui maar ik ga een boek schrijven het komende jaar en heb genoeg aan mijn basisinkomen".
"Ik ben niet eerkeloos maar ga me omscholen en leef van mijn basisinkomen".
En voor ons persoonlijk "Wij zijn eerder gestopt met werken, leven van hat basisinkomen".

Het bedrag moet iets boven het bijstandniveau zitten. Ik vind 1000 euro een mooi rond bedrag. Dan gaan man en ik parttime werken. Maken we ruimte voor een ander die ook wat uurtjes boven op zijn basisinkomen wil verdienen.

Ik ben het eens dat Zwitserland mag gaan proefdraaien.

MozesKriebel

MozesKriebel

08-03-2015 om 21:34

Echt?

Denken jullie (de voorstanders) serieus, echt dat het zou werken? Dat je vuilnis nog opgehaald zal worden? Dat zoiets 'eerlijk' uitvoeren niet net zo'n santenkraam zal worden als het huidige systeem waardoor je alsnog enorme overhead hebt? Dat het geen impact zal hebben op ons economisch systeem? Welvaartsdaling heeft meer impact dan alleen een beetje consuminderen en wat minder belasting voor het milieu. Nagedacht over de lange termijn effecten? De internationale positie van Nederland?
Of wil je eigenlijk gewoon bijstand zonder sollicitatieplicht? In de hoop dat dat een beetje ambtenaren scheelt? Of ook alle andere toeslagen schrappen?

vlinder72

vlinder72

08-03-2015 om 21:58

ik geloof er ook niet in

Ik denk dat de economie volledig instort. Als ik mijzelf als voorbeeld neem. Ik heb best een goede baan. Je hebt er de nodige opleidingen/certificaten voor nodig. Mijn man en ik werken beiden. Onze twee jongste kinderen gaan naar de BSO. Dat kost bruto ongeveer 625 er. Gelukkig krijgen wij een klein deel via toeslagen terug. Ik verdien per maand zo'n 1700 euro netto.

Stel er komt een basisinkomen van 1000 euro. Waarom zou ik dan blijven werken? Toeslagen ve t vallen dus de kosten voor BSO stijgen. Ik vind mijn werk heel leuk maar ik wil ook best de hee l dag bij mijn kinderen zijn. Ze uit school halen. Ze begeleiden met hun huiswerk. Overdag zelf mijn huis doen. Boodschappen doen bij verschillende supermarkten om op die manier zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Overblijfmoeder worden. Knutsel/kook/luizenmoeder. Ik kom de dag wel door.

Het lijkt mij wel wat

Toen ik er voor het eerst van hoorde haalde ik ook wel even mijn wenkbrauwen op, maar na een documentaire over het Mincome-project in Canada begon ik er wel wat in te zien. Jammer dat je de invoering van een basisinkomen niet zo makkelijk even ala experiment kan doen.

Skik

Vlinder72

Terwijl jij luizen pluist kan die moeder die alleen 2 kinderen opvoed aan de slag. Zij heeft alleen die 1000 basisinkomen, jij hebt het salaris van je man erbij. Je man en die vreemde dame betalen belasting. Nu doe jij dat met je man voor haar bijstandsuitkering.

Misschien wil ik jou baan wel, ik heb bijvoorbeeld 5 jaar basisinkomen genoten en intussen de vereiste diploma's op zak. Mijn man is vuilnisman en zo hebben we het gered. Hij heeft geen zin in een studie en ik ga voor meer inkomsten zorgen, misschien wil jij op mijn kinderen passen?

Katniss

Katniss

08-03-2015 om 22:29

Nou...

Deze moeder die alleen twee kinderen opvoed ziet 1000 euro extra ook wel zitten En helemaal als mijn oudste dan 18 wordt, komt het geld in bakken binnen.

Katniss

Valt ook wel weer mee, je krijgt al jaren geen kinderbijslag meer.....en andere toeslagen indien je die ontving. En vergeet de verhoging van de belasting niet over je inkomen, die bakken geld moeten wel ergens vandaan komen!

MozesKriebel

MozesKriebel

08-03-2015 om 23:01

Wil40

Waarom zou die moeder die alleen voor twee kinderen zorgt dan wel aan de slag gaan als ze het nu niet doet?
Er is volgens mij niemand die zegt; o maar nu werk ik bewust niet en wanneer het basisinkomen wordt ingevoerd ga ik het wel doen. En er zijn wel mensen die zeggen dat ze dan stoppen met werken.
Je man vuilnisman? Zou iemand dat soort werk willen doen als thuis kan zitten voor een bedrag wat niet veel minder is?
Dream on

En je zoon van 18

Als hij meer wil dan 1000 moet hij werken. Kijk, 2 belastingbetalers in een gezin i.p.v. een bijstandsmoeder met volwassen diplomaloze zoon Als zoon nog naar school gaat heeft hij die 1000 nodig voor zijn studie. Er zijn geen toelages meer, dus ook geen studietoelage.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.