Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Leonie

Leonie

10-07-2015 om 17:57

welk advies en welk schoolniveau?

Ieder jaar zijn hier weer de discussies: kind krijgt bepaald schooladvies van de bo, ouders zijn het er niet mee eens/wel mee eens. Soms wordt niveau aangepast, soms niet. Daarom, puur uit nieuwsgierigheid, welk advies kreeg jouw kind van de basisschool en welk niveau zit het nu?


Leonie

Leonie

10-07-2015 om 18:02

hier

Kind 1, advies VWO, vonden wij terecht, is begonnen op gymnasium, op eigen verzoek overgstapt naar atheneum, een keer gedoubleerd, nu over naar atheneum 6.
Kind 2, advies VWO, wij als ouders twijfelden daaraan, kind begonnen in h/v brugklas daarom, na brugklas atheneum, nu is het nog even spannnend, over naar atheneum 5 of blijven in atheneum 4. Wij denken het eerste.
Kind 3, advies TL, wij dachten eerder aan havo, is begonnen op tl, heeft diploma tl op zak en gaat nu naar havo4.

vlinder72

vlinder72

10-07-2015 om 18:09

havo

Havo advies. Heeft dit jaar de brugklas mavo/havo gedaan. Gast nu door naar Havo 2.Voor de aardigheid vemeld ik er nog even bij dat hij op zijn eindcito een score van 530 had. Totaal verknald dus.

Katniss

Katniss

10-07-2015 om 18:17

Ongewijzigd

Kind met cito van 549 en vwo-advies, gaat volgend jaar naar 5 vwo.

Elke

Elke

10-07-2015 om 18:19

Hier

Kind 1: vwo-advies, gaat nu naar 5 vwo.
Kind 2: vwo-advies, gaat nu naar 3 vwo.

Ik was het helemaal eens met het advies van school, op het vwo zitten ze prima op hun plek...

Yeti

Yeti

10-07-2015 om 18:20

Hier

Schooladvies vwo, cito score 548, nu net overgegaan naar 2 gymnasium.

Caroline

Caroline

10-07-2015 om 19:17

bij ons

1e kind met 540 cito, advies Havo, naar Havo , net geslaagd
2e kind met 522 cito, advies VMBO-t, na 2 jaar VMBO-t over naar 3 Havo en nu naar 4 Havo.
3e kind naar groep 8, voorlopig advies VWO

ijsvogeltje

ijsvogeltje

10-07-2015 om 19:21

hier

Oudste had een havo/vwo-advies en een cito-score van 543. Is naar gymnasium gegaan en doet daar komend schooljaar eindexamen,
Jongste had vwo-advies en een cito-score van 547. Is ook naar gymnasium gegaan, en gaat nu over naar de tweede klas.

Hadewich

Hadewich

10-07-2015 om 19:45

Hier

Oudste had vwo-advies van basisschool, ondanks een cito op havo-vwoniveau. Is dit jaar geslaagd voor gymnasium, gewoon in 6 jaar.

Jongste had heel een heel hoge vwo-score op de nio, had al een groep overgeslagen. Op vwo een keer blijven zitten, volgend jaar vwo 5. We wachten dat jaar even af, misschien daarna toch havo 5.

Bekende OO'er

Bekende OO'er

10-07-2015 om 19:48

Hier

Oudste kreeg eerst havoadvies (tot ieders verbazing moet ik zeggen vooral van andere ouders op school), toen een 544cito, leerkracht groep 8 dacht dat hij een havo/vwo advies had gegeven, ging toen draaien en zij dat hij hem wel in een vwoklas zou praten maar zoon had al gekozen voor een havo/vwoklas met technasium op andere school. Had elk jaar de cijfers voor VWO maar gaat nu met hoge cijfers naar havo5 en staat klaar voor het HBO.

Jongste was een ander lang verhaal met verschillende scholen en toestanden en adviezen en vooral enorme achterstanden met gezeur maar had uiteindelijk een 521 cito. Advies van basisschool was vmbo-basis met lwoo. Is na al dat gedoe aangenomen op vmbo-basis en komt net ietsje te kort voor kader2. Hoop dat hij volgend jaar wel mag.

Barvaux

Barvaux

10-07-2015 om 19:49

Hadewich?

Nu VWO5 en dan naar Havo5 wellicht? Je weet zeker dat die stap mag en kan? Hier kan dat dus niet en moet je beginnen met havo4 ongeacht wat je op het VWO hebt gedaan hoger dan vwo3.

Adrienne

Adrienne

10-07-2015 om 20:10

tot nu toe

Dochter haalde altijd A's op de Cito's en wilde eind groep 6 dat het wat sneller ging. Na wat overleg en doortoetsen (geen IQ-test, hadden we niet zo'n zin in), deed ze groep 7 niet. Kreeg VWO+ -advies. Doet het op het gymnasium tot nu toe wisselend, maar gaat nu als 13-jarige redelijk goed over naar 3 gym (veel zessen gemiddeld, ook paar zevens en een acht, in ieder geval niet lager dan een 6).

Zoon is nu klaar met de basisschool en wordt bijna 12. Voorlopig advies in groep 7 was Havo/vwo omdat hij bij Cito's best veel I-en haalde, maar ook wel wat II-en, school twijfelde nog en dat kan ik ook wel begrijpen. Midden groep 8 waren alle citoscores een I en zijn werkhouding was goed, dus hij kreeg nu toch VWO-advies. Zoon staat erop dat hij net als zus gymnasium gaat doen (hij gaat naar een scholengemeenschap maar gaat daar dan inderdaad naar 1gym), maar dat woord kan hij niet altijd goed uitspreken (meestal zegt hij 'gynnasium'). Laatst merkte ik ook dat hij de maanden van het jaar niet allemaal in volgorde weet....zucht. Rekenen/ natuurkunde-achtige dingen is hij trouwens wel heel erg goed in, woordenschat officieel wel (volgens school/toetsen), maar thuis vinden we dat niet echt.
Even afwachten dus!

Hadewich

Hadewich

10-07-2015 om 20:27

Barvaux

Jahoor, school kwam er zelf mee. Hier kunnen ze zelfs van vwo 4 naar havo 5, maar dan moet er wel extra gewerkt worden: dan is er nog geen voorexamenjaar geweest waarin bijv. met het profielwerkstuk wordt begonnen en waarin veel boeken voor de talen worden gelezen. Als ze van vwo 5 naar havo 5 gaan, hebben ze dat jaar wel gehad.

We gaan er gewoon van uit dat vwo 5 wel lukt hoor! Maar zo niet, dan is er nog geen man overboord.

Leonie

Leonie

11-07-2015 om 11:07

Wat veel gymnasiumleerlingen hier. En veel atheneum ook trouwens. En dat terwijl de meeste leerlingen op het vmbo zitten.
Hier gaan trouwens ook redelijk wat leerlingen nog van v5 naar h5. Vaak zijn het doubleurs die (nog steeds) weinig doen, spijbelen etc. Met een h5 diploma op zak kun je toch weer wat meer dan met een overgang v4-v5. Dit is voor het eerst dat er zoveel deze stap maken. Dat heeft oa te maken met de strengere examennormen. School hanteert die ook voor overgang v5-v6 (en volgens mij ook voor v4-v5, daar gaat ook een aantal naar h4 of h5). Dus maar 1 5 in de kernvakken etc.

En hier...

De meester van groep 6 vond mijn dochter ondanks haar goede scores een 'typisch VMBO-ertje' omdat ze zo'n 'sloom schaapje' was (zijn letterlijke woorden). Omdat dochter deze meester ook in groep 8 zou krijgen en dus afhankelijk was van zijn advies én omdat er enorm werd gepest in de klas, ging dochter naar een andere school. De ervaren juf die ze daar kreeg testte het kind, werkte wat hiaten weg en gaf gymnasiumadvies. Dochter is nu fluitend over naar 6 gymnasium. Als zij volgend jaar haar diploma heeft, sturen we een kopietje naar beide basisscholen.

Hier

Kind 1: vwo-advies, heeft vwo-diploma gehaald
Kind 2: havo-advies, zit in 4 havo
Kind 3 & 4: vwo-advies, gaan na de zomer starten in de brugklas

skik

kaatje66

kaatje66

11-07-2015 om 12:42

hier

in groep 7 basis kader advies. Door een juf die na een jaar pas in de gaten kreeg dat ze niet goed kon rekenen. Voorgaande jaren leerkrachten al mee bezig geweest. Wij ook al eerder aangegeven. Laten testen en dyscalculie en ook achterstand in rekenen door slecht rekenonderwijs. Meester in groep 8 de hiaten weg gewerkt en elke dag geautomatiseerd. Cito 528/ nio 107 in groep 8.
Nio moest ze doen omdat ze wilde weten of ze voor leerwegondersteuning in aanmerking kwam (niet)
Van meester kgt advies gekregen. Vorig jaar geslaagd met 3 achten en 4 zevens. Nu MBO4 met vingers in haar neus. Over naar leerjaar 2
De nio die standaard in de eerste klas van het vmbo-t gemaakt wordt gaf HAVO aan.

Hier

Jeetje stoepkrijt wat een verhaal. Sloom schaapje doet nu gym6, echt groot gelijk dat je dat terug gaat melden naar die school. Sowieso, dat een leraar dat uberhaupt zegt!!!

Hier:
1e kind, basisschool klas overgeslagen en 550cito, nu met gemak over naar 3 gym
2e kind, naar groep 8 met vwo pre-advies. We zijn erg tevreden over school van oudste, daar gaat jongste waarschijnlijk ook heen,

Lusithania

Lusithania

11-07-2015 om 16:33

Hier

De oudste kreeg een havo/vwo advies. Cito was 547 en wij kregen hem in een vwo brugklas. Hij gaat nu naar 6 vwo.
De jongste kreeg een havo(/vwo) advies. Cito was 543 en ze begon in een havo brugklas. Daarna naar 2 vwo en met een mooi overgangsrapport door naar de 3e. Helaas is ze het hele jaar al ziek en 'advies' van school is 3 havo.
Maar ze gaat na de zomer naar het speciaal onderwijs en kan daar havo/vwo gaan doen.

Mel

Mel

11-07-2015 om 22:30

Hier

Oudste: havo/vwo advies
Cito scores in groep 6,7 en 8: alles A's, behalve rekenen altijd B's
Nio score 116 ( verbaal 122 performaal 106)
Gaat nu over naar Havo 4, NG/NT profiel met wiskunde B, natuurkunde, scheikunde en biologie
Dit profiel hadden we niet verwacht omdat we haar altijd (relatief!) zwak vonden op reken/wiskunde gebied. Maar ze had aan het einde van 3 havo zelfs voor wiskunde D een positief advies van de wiskundeleraar

Middelste: vwo advies
cito scores gr 6,7 en 8: altijd alles A / I
Eindcito 550
Nio (gedaan in gr 7): 131 (verbaal 122 performaal 131)
Is nu over naar VWO 2 (zit in klas voor hb kinderen, doet het prima)

Jongste: over naar gr 7

tweelingdochters uit groep 8

Oudste dochter kreeg vrijwel meteen atheneumadvies, dat gaat ze ook doen. Op basis van cito/nio kreeg jongste dochter vmbo advies, maar dat vond zijzelf (en wij ook) echt schokkend. Juf besloot tot een havo/vwo advies en de eindcito gaf dat ook aan. Zij gaat dus vrolijk naar het havo/vwo. Benieuwd zijn we wel hoe ze het daar gaan doen (allebei). Jongste heeft veel moeite met rekenen, maar met bijles en er zelf hard aan werken heeft ze toch genoeg opgehaald. Andere scores waren ook allemaal erg hoog, sommige vwo-niveau.
We zijn dan ook erg blij met de juf die naar het hele kind keek, en niet alleen naar die scores. Mooi dat juf gelijk kreeg met die eind-cito...

MoederVan3

MoederVan3

12-07-2015 om 12:23

Klopt allemaal redelijk

Van oudste weet ik eindcito niet meer, CITO-scores waren wisselend: A, B, af en toe een C. Advies HAVO/VWO. Dito brugklas. Daarna HAVO, met wat druk van ons, in vijf jaar afgerond.
Middelste, CITO's A's en B's. Eindcito: 443. HAVO/VWO advies. HAVO/VWO brugklas. Daarna VWO. Uiteindelijk met fraaie lijst geslaagd voor VWO en doet het nu heel goed op uni.
Jongste, CITO's gingen alle kanten op, mede doordat hij 1 keer gedoubleerd is. In groep 7 en 8: C's (begrijpend lezen), D's (spelling) en soms een E (rekenen) voor CITO, eindtoets: 519. Advies VMBO B/K met LWOO. Soepel door VMBO-basis gerold.

Marjoleine64

Marjoleine64

12-07-2015 om 12:54

Hier

Heeft oudste volgens de huidige normen een jaar extra gekleuterd omdat hij er sociaal nog niet aan toe was om eerder door te gaan (hij is van eind oktober). Wij waren het daar uiteindelijk wel mee eens, de klas erboven was heel groot en druk, zijn eigen klas was een veel kleinere rustigere klas. Hij kreeg met een cito 549 een solide VWO advies, en gaat nu naar 6VWO technasium met een extra vak. Redelijke cijfers zonder extreem veel te doen.
Jongste is juist een jonge leerling, en had ook cito 549 en VWO advies. Hij gaat nu naar 4 VWO (gymnasium/technasium ook met extra vak). Ook mooie cijfers zonder er heel erg hard voor te werken.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

12-07-2015 om 13:53

Hier

Oudste: top cito en super nio, vwo advies en nu over naar 5 vwo+, + staat voor verbreding en verdieping, en het volgen van een eigen profiel.
Middelste: matige cito en goede nio, havo/vwo advies en nu over naar 2 vwo. Mevrouw kiest echter voor 2 havo.

Stoetel

Stoetel

13-07-2015 om 00:54

en hier

Oudste: Cito 549, overduidelijk vwo-advies. Heeft Gymnasium gedaan en studeert nu.
Tweede: Cito 545, vwo-advies. Na brugklas naar havo 2 gegaan en dat past veel beter (grappig, wij vonden het altijd al een typisch havo kind)
Derde: Cito 550, ook overduidelijk vwo-advies. Na de vakantie naar de brugklas, ik ben benieuwd hoe hij dat gaat ervaren.
Nummer 4 moet nog even wachten, dat zal ook wel een vwo-ertje worden.

Stoetel

Stoetel

13-07-2015 om 00:54

aanvulling

De tweede heeft in de brugklas ook nog de Nio gedaan, daar kwam ook havo-niveau uit.

Yura

Yura

13-07-2015 om 11:41

Klopt redelijk

Oudste havo/vwo advies, cito 544, nu over naar 6 atheneum
Jongste in de eerste instantie havo/vwo advies, later op ons verzoek (en vanwege goede proefcito's) bijgesteld naar vwo-advies, cito van 548, nu over naar 5 gymnasium met een extra keuzevak

Bekende OO'er

Bekende OO'er

13-07-2015 om 11:55

vergeten jullie niet

dat door het enorme aantal VWO'ers je hier een vertekend beeld krijgt? VWO'ers zitten namelijk nooit te laag, dit in tegenstelling tot alle andere leerlingen die wél te laag kunnen zitten.

Yeti

Yeti

13-07-2015 om 12:55

Dat van dat grote aantal vwo-ers viel mij ook al op. Maar waarom reageren de anderen dan niet?

Mel

Mel

13-07-2015 om 13:04

die anderen

zitten niet op het ouders online forum

Veel ouders (van middelbare scholieren) die hier mee lezen en schrijven hebben kinderen op het vwo, denk ik.
Niet allemaal natuurijk, maar wel meer dan het nederlandse gemiddelde.

Leonie

Leonie

13-07-2015 om 13:14

precies

Ik had inderdaad ook al eerder in dit draadje gezegd dat er veel gymnasium en atheneumleerlingen hier rondlopen. En anders havo. En dat terwijl het grootste deel van de leerlingen op het vmbo zit 60 % toch?).
En wat mij ook opvalt is dat hier weinig kinderen doubleren of afstromen. Want dat laatste gebeurt ook geregeld.
Ik ben eigenlijk deze draad vooral begonnen, juist vanwege ons kind 3. Tl advies, vlgs ons havo en nu gaat hij na tl alsnog beginnen op de havo. Volgens ons zit hij nu pas op zijn nieveau. Maar ja, nu maar kijken of kind 3 dit gaat afmaken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.