Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
HGP

HGP

15-07-2024 om 10:06

School kosten aanrekenen?!

Een beetje ongebruikelijke vraag, maar kan je school gemaakte onkosten aanrekenen?

Wat is er aan de hand? 
Sinds ca 2 jaar zit school met een hulpvraag m.b.t ons kind.
Tal van gesprekken, tal van derden die er bij betrokken zijn en nul resultaat.
(Het dient gezegd te worden dat we al heel erg vaak de "problematieken" en evt oplossingen kenbaar hebben gemaakt en dat daar structureel niets mee gedaan is. Er is zelfs nooit in die richting gekeken. Alsof school het wiel opnieuw wou uitvinden en daar ook de credits voor wil ontvangen)

Wij hebben uiteindelijk het heft in eigen hand genomen en na pak 'm beet 3 maand alles uitzoeken, tal van gesprekken enz zijn we er uit. Onze vermoedens bleken juist

Mooi voor ons, maar dat wás dus een taak voor school en de deskundigen die er bij betrokken waren.
2 jaar wanprestatie, wat we uiteindelijk zelf opgelost hebben.

Gezien dit niet onze taak is/was, het ontiegelijk veel tijd, geld en energie heeft gekost sta ik op het punt om alle kosten maar terug te halen.

Maar in hoeverre is dat mogelijk, in hoeverre sta je in je recht? Wat zijn de mogelijkheden?

Nu snap ik dat je er wat voor over moet hebben om het beste voor je kind te krijgen, maar er zijn grenzen én wat mij dus stoort is de continuïteit van wanprestaties.
Derden hebben goed verdiend met 0,0 resultaat en uiteindelijk hebben wij al het werk gedaan

(En hoeveel werk was het om een en ander voor elkaar te krijgen? Wel, als ondernemer heb ik de handel on hold gezet, webshop lange tijd offline...enkel de focus om deze ellende een goed eind te geven. Dat is niet best! )


Niet. Als jij ervoor kiest om bepaalde onderzoeken of therapieën te willen voor je kind en je betaalt dat zelf, dan is dat je goed recht en ook begrijpelijk, maar niet iets wat school voor jou gaat betalen. 

Zeker indirecte kosten als gedorven inkomsten kun je moeilijk hard maken en ook niet terug eisen. Dat is het risico van ondernemerschap. 

Dit is een vraag voor een gespecialiseerde rechtshulpverlener. Steek daar je licht maar eens op (zoek op advocaat en onderwijsrecht, misschien vind je daar wat). Soms zijn er gratis inloopspreekuren. 

Maar denk aan het oude spreekwoord: wie recht om een koe, die geeft er éen toe. Zelfs als je in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand (www.rechtsbijstand.nl) dan kost het toch altijd nog geld. En mocht het tot een rechtszaak komen die je verliest, dan kost het nog meer geld. 

HGP

HGP

15-07-2024 om 10:27 Topicstarter

@MamaE 
Het gaat me niet om gederfde inkomsten, dat is ook moeilijk hard te maken.

Waar het me om gaat is dat school werkelijk niets gedaan heeft met info wat wij al talloze keren (zo ongeveer vanaf dag 1) al aangegeven hebben, school dus alles terzijde heeft gelegd en het zelf wil oplossen. 
Daar is he-le-maal niets van terecht gekomen.

Kortom: 2 jaar wanprestatie ten top, ze hebben tijd genoeg gehad. 

Ik, met al mijn onkunde op dit vlak, kan in een paar maand de boel wel regelen, dit terwijl de betaalde deskundigen er niets van bakken. 

Mijn uren had ik heel anders kunnen besteden, mijn tijd is ook niet gratis en onbeperkt, de telefoonkosten moeten wel betaald worden... 
Veel onkosten gemaakt dankzij een school die zijn eigen gang gaat. 

Daar zit ik mee

Allereerst fijn dat jullie nu weten wat er qua problematiek speelt bij jullie kind. Dat moer ook opluchting geven.

Dit is wel interessant wie hier verantwoordelijk is. 
Vanuit school valt het ze zeker aan te rekenen, dat ze met jullie 'input' over jullie kind niks gedaan hebben. Heb je dit ook op mailwisseling of iets dergelijks op zwart en wit staan? Daar mag je zeker wel een mail of klacht over indienen.
Aangezien jullie je echt verkeerd behandeld voelen, denk ik dat een officiële klacht beter op zijn plaats is. Probeer dat goed te verwoorden en ook met voorbeelden, data en gesprekken en namen.
Ook de gevolgen die je hier beschrijft voor jullie van het wanbeleid.

Daarna zou je rechtsbijstand kunnen informeren?

Ik zou wel een brief op poten sturen naar het bestuur van de school. Liefst met zoveel mogelijk bewijs erbij. En misschien een klachtenprocedure starten. Hoe dat moet staat op de website van school. Als je daar je gelijk haalt, dan zou ik kijken of je nog wat centen terug kunt halen. Begin je met een procedure via de rechter, dan denk ik dat direct alle hakken in het zand gaan. Waarschijnlijk krijg je met een brief aan het bestuur en vervolgens een klachtenprocedure meer voor elkaar.

Nieuwsgierige vraag: blijven jullie wel bij deze school? Ook na de gebleken wanprestatie?

Wat betreft je laatste opmerking over de uren die je erin hebt gestoken: dat zou ik voor me houden. Je bewijst daarmee alleen maar dat er geen goede routekaart beschikbaar is van zorgverleningsland en dat het dus waanzinnig ingewikkeld is daar je weg in te vinden. Dat geldt dus ook voor school. En zij zijn verantwoordelijk voor een heleboel kinderen, alle tijd die ze in jouw kind steken, gaat ten koste van de anderen. Ik kan me dan ergens wel voorstellen dat ze dat niet doen. Hoe kwalijk ook voor jouw kind.

Het lastige is, vermoedelijk, dat je het achteraf wilt declareren bij school. Heb je ze "aangeklaagd" voor wanprestatie, aangegeven dat je hulp bij derden gaat zoeken en deze rekening gaat presenteren? Heeft school kunnen reageren op je plannen en de gevolgen voor hun? 
Vervelend dat je kind niet eerder de juiste hulp heeft gekregen, uit ervaring weet ik wel dat er soms veel gepraat wordt maar weinig gedaan, zeer frustrerend.

Ik snap niet goed waarom je dit zou doen. Hier ook flink verkeerde aanpak en niet de juiste inzet van de school gekregen. Maar wat koop je ervoor? Ik denk dat dit niet zo makkelijk lukt. En als je in 3 maanden alles ontdekt heb, dan heb je dat denk ik ook via een duurdere weg gedaan. 

HGP

HGP

15-07-2024 om 11:04 Topicstarter

@Jonagold
Inzake school:
Kind heeft vorige week 2 dagen meegedraaid op de nieuwe school, na de vakantie gaat ze daar heen. Papierwerk is al geregeld!

Feit: ze was helemaal om, wil niet terug naar oude school (we zitten in laatste 4 dagen voor vakantie, zelfs dat wil ze niet! Ze wil naar de nieuwe school! )
Ze heeft in de 2 proefdagen met 2 juffen gepraat (doet ze op oude school zelden), gepraat/gespeeld met andere kinderen (deed ze ook zelden), kwam op dag 2 hand in hand met een ander meisje uit de klas lopen, op dag 2 ook speelverzoek (maar kon even niet)...en kan toeval zijn, maar ook het eten wat ze mee had naar school was in die 2 proefdagen op. Normaal eet ze de helft niet op.

Afijn, een compleet ander kind, 180° anders, dan we gewend zijn! (en wat we van de oude school horen hoe ze daar is) 

Alles wat ik dus had gehoopt, maar niet had verwacht! 

Weet je wat het gekke is??
De oude én nieuwe school behoren beiden tot dezelfde stichting, zitten op een steenworp (nou ja, 2 km) van elkaar...enig verschil: de nieuwe school is een begaafdheidsprofielschool. 

Daarom ook tevens mijn ergernis: 
School ging zijn eigen gang, dacht het op te kunnen lossen, luisterde niet naar ons/deed er niets mee en de oplossing lag in eigen kring/eigen stichting en feitelijk om de hoek.
Als de oude school een beetje meegewerkt had dan was een hoop ellende, achteraf, vrij eenvoudig te voorkomen geweest.

HGP

HGP

15-07-2024 om 11:26 Topicstarter

Prachtwacht schreef op 15-07-2024 om 10:54:

Ik snap niet goed waarom je dit zou doen. Hier ook flink verkeerde aanpak en niet de juiste inzet van de school gekregen. Maar wat koop je ervoor? Ik denk dat dit niet zo makkelijk lukt. En als je in 3 maanden alles ontdekt heb, dan heb je dat denk ik ook via een duurdere weg gedaan.


Er is geen duurdere weg bewandeld, alles op eigen kracht en met behulp van wat mensen die wel wat overredingskracht hebben (o.a. GGD arts) en in haar geloven.
Maar het was geen makkelijke route, dat moet gezegd worden.

Wat ik er voor koop om dit te doen?
Ik koop er niks voor, maar zie het als genoegdoening en de gemaakte kosten terughalen.
Kosten die ik niet zou moeten dragen, al helemaal niet als school eens geluisterd had naar wat wij al 2 jaar lang vertellen
Gevalletje "wie niet wil luisteren..."

Anderzijds: stel dat je een auto met schade naar een bedrijf brengt, die firma prutst er 2 jaar doelloos mee om met 0,0 resultaat. Die firma wil wel euro's zien, ondanks wanprestatie (want ja, uren gemaakt enz)
Dan trek je de auto er weg, brengt het naar een ander, daar kan je ook weer betalen...en die kosten probeer je dan toch ook bij de eerste firma te leggen, dit omdat je vanwege wanprestatie naar een ander moet en wéér kosten moet maken.
En voor die kosten wil jij niet opdraaien omdat een ander het verprutst. 
Zo zie ik 't.

Ik wil best wel wat doen, ik ben echter geen filantropische instelling.
Moet ik het zootje van een ander oplossen, wat ik vaak voor klanten doe, dan kost dat ook geld.
In mijn beleving is dit dus niet veel anders. 

We kunnen er wel sentimenteel over doen, het is school enz. enz. 
Maar net als begravenissen: het is, onder de streep, een zakelijke transactie

Ik zou blij zijn met de handvatten die je nu hebt én met de positieve berichten over de nieuwe school. En ik zou het verleden achter mij proberen te laten.
Ik snap je frustratie heel goed hoor, maar bedenk dat alles wat je er nu verder nog aan tijd en aandacht in gaat stoppen allemaal op een negatieve manier energie van je vreet.
Terwijl: de vooruitzichten zijn positief! Als je je op de toekomst richt geeft je dat een veel beter gevoel, een heel andere energie.
Dat lijkt mij eerlijk gezegd meer waard dan dat eventuele geld dat je nog los weet te peuteren

Ben je niet gewoon boos op jezelf dat je dit 2 jaar hebt laten duren?

HGP schreef op 15-07-2024 om 11:26:

[..]


Er is geen duurdere weg bewandeld, alles op eigen kracht en met behulp van wat mensen die wel wat overredingskracht hebben (o.a. GGD arts) en in haar geloven.
Maar het was geen makkelijke route, dat moet gezegd worden.

Wat ik er voor koop om dit te doen?
Ik koop er niks voor, maar zie het als genoegdoening en de gemaakte kosten terughalen.
Kosten die ik niet zou moeten dragen, al helemaal niet als school eens geluisterd had naar wat wij al 2 jaar lang vertellen
Gevalletje "wie niet wil luisteren..."

Anderzijds: stel dat je een auto met schade naar een bedrijf brengt, die firma prutst er 2 jaar doelloos mee om met 0,0 resultaat. Die firma wil wel euro's zien, ondanks wanprestatie (want ja, uren gemaakt enz)
Dan trek je de auto er weg, brengt het naar een ander, daar kan je ook weer betalen...en die kosten probeer je dan toch ook bij de eerste firma te leggen, dit omdat je vanwege wanprestatie naar een ander moet en wéér kosten moet maken.
En voor die kosten wil jij niet opdraaien omdat een ander het verprutst.
Zo zie ik 't.

Ik wil best wel wat doen, ik ben echter geen filantropische instelling.
Moet ik het zootje van een ander oplossen, wat ik vaak voor klanten doe, dan kost dat ook geld.
In mijn beleving is dit dus niet veel anders.

We kunnen er wel sentimenteel over doen, het is school enz. enz.
Maar net als begravenissen: het is, onder de streep, een zakelijke transactie

Ik geloof dat het vooral energieverspilling is. Ik snap erg goed dat het een frustrerende situatie is, want zelf ook een soortgelijke ervaring met een school. Maar ja, scholen reageren nou eenmaal niet als garagebedrijf. Ik zou daarom op de toekomst met nieuwe school richten. 

HGP

HGP

15-07-2024 om 11:52 Topicstarter

wil40 schreef op 15-07-2024 om 10:45:

Het lastige is, vermoedelijk, dat je het achteraf wilt declareren bij school. Heb je ze "aangeklaagd" voor wanprestatie, aangegeven dat je hulp bij derden gaat zoeken en deze rekening gaat presenteren? Heeft school kunnen reageren op je plannen en de gevolgen voor hun?
Vervelend dat je kind niet eerder de juiste hulp heeft gekregen, uit ervaring weet ik wel dat er soms veel gepraat wordt maar weinig gedaan, zeer frustrerend.

School weet hoe ik er in sta, de wanprestaties zijn bekend (is al vaak ter sprake gebracht...niet als zijnde letterlijk wanprestatie, maar wel alle ellende welke wij hebben ervaren) 

Een officiele klacht gaat spoedig op de post, dat wordt een lang verhaal...

En of school had kunnen reageren op je plannen en gevolgen: 
Sja, goede vraag. 
School heeft bij ons een historie van miscommunicatie, eigenrichting enz. Komen beloftes niet na en al wat niet meer. Ze hadden vast kunnen reageren, maar dat is niet hun sterkste kant. (ter idee: mij is in de afgelopen 2 schooljaren al een keer of 7 gevraagd om het telefoonnummer van de logopedist. Alle keren ter plekke het nr. gegeven. School had de logopedist naar eigen zeggen graag een keer gesproken, maar daar doen ze dus ook niks mee.) 

Inzake de verandering van school: daar hadden ze sowieso niet op kunnen reageren!
De laatste tijd is een en ander in een stroomversnelling gekomen, last minute 2 proefdagen op nieuwe school (ook omdat situatie bekend was, daarom heeft nieuwe school er haast achter gezet). Op 2e proefdag nieuwe school gelijk actie ondernomen, school accepteerde haar, terplekke papieren getekend en de directeur was zelfs zondag (kreeg app van hem) nog in actie om e.e.a. klaar te maken, dit vóór de vakantie begint.

"Vervelend dat je kind niet eerder de juiste hulp heeft gekregen, uit ervaring weet ik wel dat er soms veel gepraat wordt maar weinig gedaan, zeer frustrerend."

Sja, en daarom heb ik ook de stekker uit de hulp van school getrokken. 
Veel geouwehoer, 0 resultaat... neem de orthopedagoog in kwestie: zo'n kind verdient iets van 5000(+) per maand, kwam niet verder dan beamen wat een ander zei, wat opmerkingen doen als "ja jaaa...dat is misschien ook wel een mogelijkheid"
Voor dik 5000 p/m en zo'n zittend baantje zou ik hemel en aarde bewegen om iets voor een kind voor elkaar te krijgen  en dan zie je zulke lui...frustrerend.
Maar goed, we zijn er nu van af.

Nieuwe school die wel wil meewerken, een toegankelijke directeur die je gewoon een appje kan sturen, leuke  en toegankelijke docenten...en belangrijker: een kind die na 2 dagen op de nieuwe school weer helemaal happy is.

Voordat je een klacht schrijft; scheid hoofd- en bijzaken, persoonlijke voorkeuren en let op je taalgebruik.

Een orthopedagoog is geen 'kind', ook niet als die net van de opleiding komt. Als je die als zodanig benadert, snap ik best dat ze niet heel hard voor je rent. Doe ik ook niet voor mensen die mij niet serieus nemen en me als een kind behandelen.
Daarnaast heb je thuis veel minder kinderen dan een school. Jij kunt heel veel tijd aan jouw kind besteden, een school en ook professionals, hebben veel meer casussen waarover ze hun tijd moeten verdelen. Dat is wel goed om je te realiseren. 

Dat je de directeur op zondag kan appen...tja, van mij hoeft dergelijk informeel contact buiten werktijd niet. Ik verwacht niet van school dat ze in de avonduren en weekenden reageren op mails. Ik hoef ook niet te appen met de juf van mijn kind. 
Als er zeven keer naar het nummer van dezelfde therapeut zou worden gevraagd zonder dat er contact wordt opgenomen, zou ik dat wel meenemen in de klacht.
Het is wel heel fijn dat je kind zich op de nieuwe school zo thuis voelt en dat ze moeite voor haar doen. Ik hoop dat ze er een fijne tijd gaat hebben.
Verder zou ik je vooral richten op de toekomst. 

Jouw tijd is zakelijk gezien niet gratis, maar de zorg voor je kind is niet iets zakelijks.
Als je je kind naar de opvang brengt, krijgen de leidsters betaald om ervoor te zorgen en op te letten. Een oppas betaal je ook. Als je dat thuis zelf doet, krijg je daar niet voor betaald. 
Het is nu eenmaal vaak zo dat als je dingen zelf betaalt, dat je zelf kunt kiezen wat, wanneer, waar en hoe en met wie dingen wel en niet gedeeld worden. Als een externe partij moet betalen, ben je van hun afhankelijk. Daar kun je veel kritiek op hebben, maar het systeem gaat zich niet aan jouw wensen en idealen aanpassen.

HGP

HGP

15-07-2024 om 12:06 Topicstarter

Roos55 schreef op 15-07-2024 om 11:38:

Ben je niet gewoon boos op jezelf dat je dit 2 jaar hebt laten duren?

Leuk dat je dat zegt...serieus!

Ja en nee...
Wat mij betreft had ik de stekker er al veel langer uit getrokken.
Ik heb het helaas niet alleen voor het zeggen, mijn vrouw is er ook nog.
Zij is altijd wat bang dat als we iets niet doen, dat we er later spijt van krijgen, dat, in deze, school ook een kans moet krijgen enz. 

Omwille van mijn vrouw heb ik dus te lang gewacht. (normaliter ben ik vrij kort door de bocht, maar wil geen echtscheiding )
Heb de afgelopen dagen dat ook met haar besproken én het feit dat ik mezelf wel voor de kop kan slaan dat ik te lang gewacht heb, dit omwille van háár gemoedsrust.

Dát zit mij echt niet lekker, heb haar ook gezegd dat ik de volgende keer wél mijn gevoel laat spreken en (veel) eerder actie ga ondernemen als 't mij niet zint.

(leuk detail: nieuwe school gaf aan dat school leidend is in o.a. geval van bijv. hulpvraag.
Direct gezegd: akkoord, totdat ik de stekker er uit trek. Zag de verbazing bij de directeur/IB-er )

Afijn, mijn vrouw...ken haar al 18 jaar en ze zegt wel vaker dat ik wel heel vaak gelijk heb. Ook achteraf gezien is ze van mening dat we veel eerder hadden moeten ingrijpen. Vanaf heden zal ze (gelukkig) ook minder twijfelen aan mijn gevoel en we zitten nu dus wat meer op 1 lijn. 

Maar ik had veel eerder moeten ingrijpen en dat aspect zit me wel wat dwars

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.