Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Kaaskopje

Kaaskopje

12-07-2016 om 10:04

Luizenpluizen meer iets voor laaggeletterde bijstandstrekker

Hier zakt míjn mond van open:

In het boek ‘Kluitjesvolk. Het hoeft niet' schopt Marianne Zwagerman met haar hakken stevig tegen heilige huisjes aan. Een van de zaken die ze behandelt gaat over werkende moeders. Zwagerman vraagt zich af of je als werkende moeder wel of niet luizen moet pluizen of dat het zonde is van je (duurbetaalde) tijd.

Ze schrijft: “Presentator Dolf Jansen verweet mij asociaal gedrag toen ik tijdens de uitzending zei dat je ook kan weigeren om luizenmoeder te zijn. Ik vind het juist asociaal om als goed opgeleide vrouw- en laten we niet vergeten dat wij als maatschappij in die opleiding hebben geïnvesteerd- op school luizen te vangen, iets wat elke ongeletterde bijstandstrekker ook zou kunnen doen."

"Om die reden vind ik ook dat je als carrièrevrouw niet je eigen kopjes koffie moet maken of koffie moet halen: daar ben je te duur voor. Het is diefstal van het bedrijf waar je voor werkt. En broodroof van mensen die niet jouw capaciteiten hebben en veroordeeld zijn tot de kopieermachine. Luizenmoeder is zo’n argument dat vrouwen graag van stal halen om hun werkontwijkende gedrag te legitimeren. Zoals vrouwen zich sowieso vaak verschuilen achter hun nageslacht.”


Kaaskopje

Kaaskopje

12-07-2016 om 10:07

Iets weigeren

Dat mijn mond openzakt heeft overigens niets te maken met dat ik vind dat je niets mag weigeren. Natuurlijk wel. En in feite hoef je dan ook helemaal geen reden op te geven.

ach

Sommige mensen drukken alles uit in geld. Een nogal beperkte zienswijze. Wie zichzelf 'te duur' vindt om wat dan ook te doen, heeft geen idee hoe arm hij is

Wilgenroosje

Wilgenroosje

12-07-2016 om 10:14

Bah

Wat een arrogantie.

Máxima pluist ook luizen op de basisschool van de prinsesjes. Dat doe je ook (en misschien wel vooral), om je betrokkenheid bij de school en dus bij het dagelijks leven van je kinderen te tonen

"en veroordeeld zijn tot de kopieermachine."
Vreselijk zeg, ik kan bijna niet geloven dat iemand dit echt meent. Wat een minachting spreekt hier uit.

En trouwens... bij het koffie-apparaat worden vaak de mooiste ideeën geboren.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

12-07-2016 om 10:17

Pauze

Een wandelingetje naar de koffie-automaat is juist heel erg nodig voor een verplichte pauze en even in beweging komen om gezondheidsklachten te helpen voorkomen. Luizen pluizen is juist heel erg leuk, dan spreek je weer eens wat kinderen en ouders op school.

Helena

Helena

12-07-2016 om 10:20

nou Wilgenroosje

"Máxima pluist ook luizen op de basisschool van de prinsesjes. Dat doe je ook (en misschien wel vooral), om je betrokkenheid bij de school en dus bij het dagelijks leven van je kinderen te tonen"

Luizencontrole lijkt me niet een taak van school. Meer een taak van ouders zelf. Dat dat ooit op scholen is ingevoerd is waarschijnlijk te danken aan een paar fanatieke ouders met tijd te veel.
Dat Maxima dat ook doet, is waarschijnlijk meer een pr-stunt dan dat ze daar zoveel voldoening uit haalt.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

12-07-2016 om 10:25

Tijd teveel

Het kost me een keer of vijf per jaar 1,5 uur. Daar merk je dus amper wat van en ik geloof wel in het nut ervan. Er zijn niet veel ouders die hun kinderen wekelijks op luizen controleren, zoals de GGD graag wil. Ik ook niet trouwens, alleen als ze krabben

Tango

Tango

12-07-2016 om 10:35

Luizen pluizen

Is nou net het enige dat ik op school niet wil doen. Niet omdat ik hoog opgeleid ben, niet omdat ik het vies vind, maar omdat ik bij mijn eigen kinderen die beesten vaak al over het hoofd zag, laat staan in een klas van 30 kinderen. Ik zou er zeker weten eentje door laten die uiteindelijk wel luizen heeft. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben. Bij mijn eigen kinderen vond ik altijd pas luizen als ik ging kammen met nat haar. Die mogelijkheid bieden ze op school niet.
Verder heeft het ook nog te maken met de reactie van juf van dochter destijds. Ik stuurde eens een mailtje om te vragen of er nog op luizen gecontroleerd werd. Vond ze het meteen nodig om mij te vragen. Begrijpelijk, maar aan de andere kant, er was een vaste luizenmoeder (die dus gewoon niet kwam blijkbaar) en ik deed op dat moment al zoveel voor school dat ik dit er niet bij wilde doen. Ook om bovenstaande reden natuurlijk.

@Emma

@Emma

12-07-2016 om 10:37

Werkontwijken

Ik geloof dat er heel veel luizenmoeders zijn die werkontwijkend gedrag vertonen. Sterker nog, ik weet zeker dat de hele school van mijn dochter daarop draaide.... er was geen doorkomen aan toen ik me opgaf als luizenmoeder.
Natuurlijk hoef je niet uit te leggen waarom je dit soort dingen niet wil doen. Mag het er dan ook ietsje minder dik bovenop liggen waarom zij dit dan wél doen?
Trouwens, nog nooit een luizenvader gezien, jullie wel?
Laaggeletterde bijstandstrekkers, daar wordt over het algemeen denigrerend over gedaan. Walgelijk de term alleen al.....In de ouderraad van de vo school van mijn dochter zitten mensen met een bijstanduitkering, moeten die ander vrijwilligerswerk gaan doen? Laaggeletterdheid is een groot, maatschappelijk probleem waar heel veel mensen mee worstelen(ook jongeren). Als het al zo zichtbaar was als mevrouw Zwagerman doet voorkomen was het probleem al een stuk kleiner.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

12-07-2016 om 10:49

Doet me denken

Aan een collega van vroeger...

Die vond dat hij, aangezien hij de duurste consultant was, geen koffie hoefde te zetten. Dat moesten de junioren en stagiaires maar doen. Ugh wat een kwal was dat.

Blijkt maar weer dat intelligentie en sociale vaardigheden niet altijd hand in hand gaan....

Rozemarie

Rozemarie

12-07-2016 om 10:50

Ja, zo kun je alles goed praten waar je geen zin in hebt of waar je je schuldig over voelt of waar je je te goed voor voelt. Zeg dan eerlijk, ik heb er geen zin in maar kom niet aan met dat je te duur bent om dat te doen en doe niet denigrerend over mensen die het volgens jou zouden moeten doen. Kortom, geen goed woord over voor deze Marianne Zwagermans denkwijze.
Verder heb ik wel degelijk luizenvaders gezien. Meer dan 1 zelfs.
En misschien niet de taak van school maar ik was destijds wel blij dat er mensen waren die dat luizen checken deden want dat heeft toch wel wat luizenplagen voorkomen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

12-07-2016 om 10:52

Ik vind overigens juist

Dat je veel respect moet hebben voor de mensen van de repro, receptie en de koffie.
Die kunnen je maken en breken

Els

Els

12-07-2016 om 10:54

Verschuilen?

Zoals vrouwen zich sowieso vaak verschuilen achter hun nageslacht.
Deze vrouwen zetten alle zeilen bij om te voorkomen dat hun nageslacht zo sociaal arm wordt als mevrouw Zwagerman!

Sally MacLennane

Sally MacLennane

12-07-2016 om 10:58

Marianne Zwagerman, blergh

Toevallig heb ik haar gisteren nog op de radio horen kwetteren. Vol oordelen over de gemiddelde werkende Nederlander die niets interessants te zeggen heeft en, oh gruwel, woont in Hoofddorp of Almere. De opmerking van de presentator dat daar de huizen wél betaalbaar zijn, daar ging ze niet op in. Tja...

Bijstandsgerechtigden (geen bijstands"trekkers") en andere uitkeringsgerechtigden zitten zelden uit hun neus te eten. Er is altijd wel een groepje die wel boerend en bierdrinkend op de bank zit, maar die is niet representatief voor een hele groep.

Ze doen aan mantelzorgen. Ze doen vrijwilligerswerk. Ze doen ook aan luizenpluizen, ja. Ze vangen de kinderen in de buurt op omdat ze dan toch thuis zijn.

Werk dat ook héél goed door hoogopgeleide hardverdienende mensen gedaan zou kunnen worden. Moeten, misschien zelfs wel. Zodat ze nog een beetje contact hebben met "het gewone volk" in plaats van vanuit een ivoren torentje op hen neerkijken en vooroordelen voeden.

Luizenpluizen is voor iedereen, ja, ook voor de hoogopgeleide grachtengordelmamma die zich daar eigenlijk te goed voor vindt. Uitkeringsgerechtigden zijn geen mensen die de rotklusjes moeten opknappen waar de hoogopgeleiden zich te goed voor voelen.

Zij verdienen normaal, volwaardig werk voor een normaal, volwaardig salaris met alle rechten en plichten die daarbij horen. En klusjes als luizenpluizen is niet alleen maar voor "laaggeletterde bijstandstrekkers". Als je je daar te goed voor voelt moet je misschien maar geen kinderen nemen.

@Emma

@Emma

12-07-2016 om 11:02

Ginny Twijfelvuur

Klopt!
Mensen die je te vriend moet houden: conciërges, koffiemensen, schoonmakers, huismeesters, receptionisten, kopieer- en andere apparaatreparateurs, roostermakers......Als die je gaan terugpesten heb je pas echt geen leven

Kaaskopje

Kaaskopje

12-07-2016 om 11:04

Het klusje zelf

sla ik liever over, als ik eerlijk ben. Ik vind het een akelig klusje. Misschien ben ik wel íets té panisch voor luizen. Wij hebben er gelukkig maar twee keer mee te maken gehad. Daarnaast moet ik met mijn neus op de hoofdjes gaan staan om ze goed te kunnen zien, dus nee... brrr. Dus ik ben ontzettend blij dat anderen het doen en blijkbaar nog leuk vinden ook.

Taruh

Taruh

12-07-2016 om 11:05

@Emma

ja, op de vorige school van mijn dochter hadden we 5! luizenvaders.
Was altijd wel gezellig, zowiezo waren de vaders daar behoorlijk actief.

Er waren ook veel ouders die masterclasses gaven over hun werk. (Zo heeft dochter André Kuipers mogen ontmoeten toen de kleuters het over planeten hadden)

investeren in de school van je kinderen is investeren in de toekomst van de kinderen. Hoe moeten ze anders weten over al die leuke beroepen: laborant, researcher, systeemanalist etc.

Wilgenroosje

Wilgenroosje

12-07-2016 om 11:19

Helena #6

Zeg ik ergens dat ik het een taak van school vind dan? Scholen vinden het kennelijk nodig om dit te organiseren en als dat het beleid op scholen is, dan komen de ouders opdraven om die hoofdjes te bekijken. En ik denk, in tegenstelling tot wat jij denkt, niet dat dat door fanatieke ouders, met teveel tijd is opgezet. Ik denk dat dat is bedacht door wanhopige leerkrachten en ouders, die het een goed idee hebben gevonden om collectief, eens in de zoveel tijd de hele school te controleren. Voorkomen kan niet. Het niet teveel uit de hand laten lopen kan op die manier wel. Een kwestie van samenwerken dus.

En natuurlijk zal het de hobby van Máxima niet zijn, maar ik heb ook niet de indruk dat het een type is dat dat met enorme tegenzin doet. Maar ik ken haar alleen van tv, dus dat is een aanname.

Zelf heb ik het, (naast mijn werk), jarenlang gedaan. En ontzettend leuk?...nou nee, maar het had toch altijd wel iets gezelligs. Het ging er nogal relaxed aan toe, ook als er luizen waren, dus de kinderen begonnen al te juichen als we de klas in kwamen. Ff afleiding van de lessen. En wij kwamen daarna, bij het koffie-apparaat , weer tot zinvolle gesprekken. Goed voor je netwerk.

Verder probeerden we een vaste ploeg van een stuk of 8 ouders te houden, dus als je een keer niet kon was er geen man overboord. Dat scheelt misschien in het verplicht voelen. Als je kon dan was je er, als je een keer echt niet kon, dan waren er genoeg anderen. Vele handen maken licht werk.

tante Sidonia

tante Sidonia

12-07-2016 om 11:29

volgens mij

is de schrijver van het stukje diep in haar hart voor slavenarbeid. Hoe noem je het anders als ze dus eigenlijk vindt dat er een tegenprestatie moet komen als je een uitkering hebt?

Theekopje

Theekopje

12-07-2016 om 11:30

Flamebait

Het klinkt mij in de oren als flamebait. Even lekker wat ongenuanceerde uitspraken doen en kijken of je iedereen op de kast kunt krijgen.

Luizenpluizen is gewoon iets dat af en toe moet gebeuren, net als allerlei andere klusjes. Niemand is daar te goed voor en fijn als het in samenwerking kan.

En verder over te duur zijn voor sommige taken: bedrijfseconomisch is dat ook zo. Alleen gebruiken sommigen het als een excuus om geen rotklusjes te hoeven doen.
Ik schenk ook koffie in en maak mijn eigen kopietjes op mijn werk. En heb net zoveel respect voor de huismeester en de administratief medewerkster als voor alle andere collega's.
Alleen is het voor de organisatie niet handig als ik al mijn tentamens zelf ga kopiëren en nieten en in enveloppen ga stoppen. Lees: ik heb mijn tijd voor andere dingen nodig die de kopieermevrouw niet kan doen, en het is goedkoper om voor die dingen een kopieermevrouw in te huren dan mij extra uren te geven voor kopieerwerk.
Maar datzelfde geldt voor schoonmaken. Een beschaafd mens ruimt zijn eigen rotzooi op, maar ik lap niet de ramen. Daar is een ramenlapper voor ingehuurd. Dat is een keus van de organisatie en mijn baas zou niet blij zijn als ik een dag besteed aan het lappen van de ramen en mijn examenzittingen komen daardoor in de knel. Dus in die zin zou ik ook kunnen zeggen dat ik te duur ben om ramen te lappen. Het moet alleen geen flauwe smoes zijn om dan maar alle klusjes aan een ander over te laten.

Ava

Ava

12-07-2016 om 11:37

Ademhalen

Ik denk dat ze groot gelijk heeft. Hetzelfde geldt namelijk voor ademhalen: daar heb je nog altijd geen opleiding of diploma voor nodig. Dus, wat is het nut. Ik zou zeggen, maak deze houding waar en hou gelijk meteen op met ademhalen.

Klaar.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-07-2016 om 12:34

Theekopje

Ja, precies, ieder zijn taak. Dat is heel normaal. Dat heeft ook te maken met doeltreffend werken, tijd optimaal gebruiken e.d..

Adam Smith

Als ik destijds bij economie goed heb opgelet (dat deed ik niet altijd) is dit de theorie van Adam Smith. Als iedereen zich nou specialiseert en doet waar-ie goed in is dan levert dat per saldo meer op dan wanneer iedereen alles probeert te doen.

Economisch gezien heeft mevrouw Zwagerman gewoon gelijk. Als ik het bedrag zou verdienen dat eigenlijk bij mijn opleiding en werk hoort (dat doe ik niet, maar dat valt nu even buiten de discussie) dan is het veel efficiënter als ik een uur werk en van het geld dat ik daarmee verdien anderhalf tot twee uur iemand anders inhuur om laaggeschoold werk te doen. Zoals schoonmaak.

Het is nog efficiënter als ik werk waar ik zelf slecht in ben uitbesteed aan iemand die er a) beter in is en b) minder per uur kost dan ik. Daarom is het economisch vaak ook geen slecht idee om niet zelf aan je fiets te prutsen maar dat over te laten aan de vakman m/v. Als je de vrije tijd die je vermorst met die fietsreparatie besteedt aan werken kunnen de kosten van de fietsenmaker er wel uit en draag je nog bij aan de werkgelegenheid ook.

Als luizenpluizen een taak van school was (dat is het m.i. niet) en het werk was noodzakelijk dan zou het inderdaad beter zijn als daarvoor mensen werden aangetrokken. Die daarvoor dan betaald werden. Hoeven ze voor die uren ook geen bijstand te ontvangen.

Er zijn twee maren aan. 'Maar' 1 is dat het luizenpluizen of het zelf sleutelen aan je fiets ook voordelen kan hebben voor degene die het doet. Iemand kan het wel sociaal vinden om luizen te pluizen, of het ontspannend en bevredigend vinden om aan haar fiets te prutsen.

'Maar' 2 is dat veel klusjes, en dan vooral de klusjes die in hoofdzaak op het bordje van vrouwen worden geschoven, niet gaan om het bereiken van een resultaat maar om het tonen van je goede wil. Met luizenpluizen bestrijd je geen hoofdluis, met luizenpluizen laat je zien dat je een goede moeder en een sympathiek mens bent. Daarom doet Maxima het ook: zodat Het Volk kan zien dat zij zo gewoon en sympathiek is, dat zij zich conformeert aan de algemene Nederlandse norm, zodat Het Volk sympathie voor het koningshuis krijgt/houdt. Wie, in eigen en andervrouws belang, wil dat er aan dit soort sexespecifieke corvees een eind komt doet er dan ook goed aan om stelselmatig te weigeren. Of, een nog sterker statement, in haar plaats de werkster te sturen

Wat niet wegneemt dat Zwagerman (geen idee wie het is trouwens) zich nodeloos kwetsend uitlaat en daarmee haar eigen betoog ondergraaft. Maar waarschijnlijk gaat het haar niet om de inhoud van haar betoog maar om een imago als vrijdenker en bestrijder van heilige huisjes.

Groeten,

Temet

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

12-07-2016 om 13:04

Ja nee klopt

Ik word niet betaald om te kopieren en brieven in enveloppen te steken. Dat doen andere mensen bij ons in de organisatie. Dat wil echter niet zeggen dat ik niet af en toe eens een handje help.
Juist om de twee maars die Temet noemt. En vooral die tweede maar, die betaalt zich echt wel uit. Goodwill in onbetaalbaar.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

12-07-2016 om 13:05

Onbetaalbaar

zebra

zebra

12-07-2016 om 13:13

net als Tango

is luizen pluizen het enige wat ik destijds niet gedaan heb op de basisschool. Niet omdat ik het niet wilde of geen tijd had maar vooral omdat ik die dingen echt over het hoofd zou zien en daar schiet niemand wat mee op.
Mijn mening is dat sommige ouders veel tijd en zin hebben om dingen op school te doen en anderen niet. Dat is ieder zijn keuze! Ik denk wel dat hoogopgeleide ouders vaker een fulltime (of bijna fulltime) baan hebben en daardoor vaker weinig of geen tijd om allerlei dingen te doen zoals luizen pluizen ed.

Taruh

Taruh

12-07-2016 om 13:29

Zebra

dat ben ik niet met je eens.
Op de huidige school van dochter met meer lager opgeleide ouders dan de vorige school zie ik vooral de hoger opgeleide ouders met drukke banen actief zijn.

Op de vorige school was de ouderpopulatie gemiddeld hoger opgeleid en er was veel meer ouder activiteit, gevraagd door school, maar vooral ook zelf aangeboden omdat er mogelijk een meerwaarde voor de leerlingen zou zijn.

Wie wil er nu niet Andre Kuipers vragen mogen stellen. Heeft ook met het type onderwijs te maken, Freinet is veel meer vanuit de leerling en minder met standaard onderwijsmethoden. Dus een masterclass chemie van een ouder van een kind uit groep 3 gegeven in groep 7 en 8 is helemaal niet zo gek daar.
Dat zie ik op de huidige school van dochter niet gebeuren.

zebra

zebra

12-07-2016 om 13:40

Taruh

dat kan natuurlijk dat er op de school van jouw kind juist meer hoogopgeleide ouders helpen. Maar bij zoon zag ik destijds vooral veel lageropgeleide ouders rondlopen, ben zelf ook niet hoogopgeleid overigens.

Jaina

Jaina

12-07-2016 om 14:34

Verschil

Er is natuurlijk wel een verschil tussen vrijwilligerswerk en betaald werk. Als ik op mijn werk ook alle lichte administratieve taken zelf zou moeten doen dan kom ik inhoudelijk aan veel minder toe. Dat is ook prima maar dan ben ik wel een heel duur betaalde kracht voor het werk wat ik verzet. Dit terwijl die taken prima gedaan kunnen worden door een minder specialistische en minder dure werknemer. Dus voor de werkgever is het alleen maar slim om inderdaad bepaalde logistieke zaken te laten doen door goedkopere werknemers. Als je de duurdere werknemers al die dingen ook laat doen ben je als werkgever gewoon veel duurder uit.

Bij vrijwilligerswerk valt die hiërarchie weg. Vrijwilligerswerk is toch iets wat je extra doet en gratis dus de noodzaak om laagbetaalde krachten in te zetten voor de makkelijkste baantjes is er niet. Daarnaast draait vrijwilligerswerk meer om andere zaken. Je doet het niet vanwege het geld maar om andere redenen. Daarom is het beter te verantwoorden dat die hoog betaalde werknemer gaat luizen pluizen dan dat hij kopietjes gaat maken voor de hele afdeling op zijn werk.

Mijn persoonlijke afwegingen bij vrijwilligerswerk zijn ook heel anders dan op werk. Vind ik het leuk? Zie ik er het nu van in? Ik zou geen vrijwilligerswerk gaan doen wat me heel erg tegenstaat omdat ik er niks aan vind. Als ik vrijwilligerswerk doe dan moet ik daarvoor andere dingen laten staan dus het is voor mij persoonlijk wel zaak dat ik het leuk en nuttig moet vinden.

Vrijwilligerswerk op de scholen van mijn kinderen heb ik heel weinig gedaan eigenlijk. Ik heb ooit een termijn gehad in de medezeggenschapsraad. Verder zet ik me wel eens als chauffeur in bij activiteiten en uitjes. Maar dat was het eigenlijk wel. Ik doe vrijwilligerswerk voor andere organisaties maar voor de school dan eigenlijk weer heel weinig. Heeft overigens niks met opleiding te maken. Wel met beschikbare tijd, hoe leuk ik het vind en hoe nuttig.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-07-2016 om 15:05

Hoog en laag

Ik vraag me af of je zo stellig kunt verdelen in hoog werkt veel en laag minder. Hoog verdiend meer en kan zich daarom minder uren werk permitteren. Desgewenst uiteraard. Als ik met drie dagen werk meer zou verdienen dan nu met 4, zou ik niet persé 4 dagen hoeven te werken, als man ook een goede baan heeft.

Maar goed, ik weet niet of je wel of niet willen helpen op het inkomen moet toespitsen. Het gaat m.i. om of je bereid bent om af en toe eens iets belangeloos te doen. Waarom zou je elke handeling in geld uit moeten drukken? Als je er letterlijk inkomen door misloopt, moet je gewoon 'nee' zeggen en er niet van alles omheen hangen.

hoog/laag

Een ander verschil tussen hoog- en laagopgeleid, behalve het inkomen (dat verschil is vaak minder dan je zou denken trouwens) zijn regelmogelijkheden. Hoogopgeleiden kunnen vaak makkelijker iets later beginnen of iets eerder weg, halen desnoods thuis wat in, etc. Wie achter de kassa zit of kantoren schoonmaakt moet gewoon altijd op dezelfde tijd op plaats X zijn.
Het geldt natuurlijk niet altijd en voor alle soorten werk, maar ik vermoed dat gemiddeld gezien de hoogopgeleiden het hier makkelijker hebben dan de laagopgeleiden.

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.