Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Elisa Gemani

Elisa Gemani

20-01-2015 om 17:21

Bekritiseerde rekentoets wordt niet aangepast

"Bekritiseerde rekentoets wordt niet aangepast

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) piekert er niet over om de rekentoets aan te passen. Organisaties uit het onderwijsveld willen dat de rekentoets alleen wordt ingezet om het rekenniveau van leerlingen vast te stellen.
Met een toets alleen verbeter je het rekenonderwijs niet, maar het kan wel ,,een stok achter de deur zijn'', aldus de bewindsman dinsdag in de Tweede Kamer. Maar volgens hem is het ,,echt een keer tijd dat we resultaten zien en dat leerlingen op het terrein van rekenen het beter gaan doen''.

Met de toets krijgt rekenen een onevenredig groot gewicht, schreven onder meer de VO-raad, de PO-raad, de Algemene Onderwijsbond (AOb), CNV Onderwijs en scholierenorganisatie LAKS maandag in een brief aan de vaste Kamercommissie Onderwijs. Ze erkennen wel dat het rekenonderwijs beter moet worden." (AD 20-1-2015)


Barvaux

Barvaux

20-01-2015 om 17:27

ach

(vloekwoord)

Hij draait wel bij als er straks veel MBO'ers geen diploma dreigen te krijgen. Mensen die dan meteen zonder baankansen zijn... Samen met natuurlijk de gewone middelbare scholieren die zonder diploma van school gaan. Juist dat wat ze met de startkwalificatie hebben bereikt gooien ze nu weer weg.

autimama

autimama

20-01-2015 om 18:44

Zonde

Mijn kind zit op speciaal voortgezet onderwijs en doet examen over 2 jaar verspreid. Hij is een redelijk goede leerling maar heeft een zware onvoldoende voor zijn rekentoets. Die zal hij niet kunnen ophalen door zijn grote problematiek. In andere vakken is hij wel goed, ook de examens die hij nig moet doen zullen wel lukken.

Maar die ellendige rekentoets weegt zo zwaar...

Als moeder van een kind met bepaalde diagnose kijk ik liever wat die wel kan, en niet naar wat die niet kan. Nu de anderen nog. Misschien kan hij dan toch toch die zo gewenste en bij hem passende MBO-opleiding doen. Want zoals het er nu voor staat ziet het er niet best uit. Hij is heel slim, maar kan echt niet rekenen. Het is geen dyscalculie maar een ander probleem.

hier

Dochter haalt gelukkig voldoendes maar vind de rekentoets moeilijk doordat er zoveel tekst geinterpreteerd moet worden. Waren het alleen cijfertjes haalde ze een tien.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

20-01-2015 om 20:16

Begrijpend lezen

Ja, het is eigenlijk geen rekentoets maar een toets begrijpend lezen met cijfertjes. Mijn zoon (3 VWO, ADHD)kan rekenen als de beste maar dit soort vraagstelling vindt hij heel moeilijk. Het leidt hem af van het eigenlijke rekenwerk. Gelukkig krijgen ze bij hem op school een uur per week rekenen als vak maar ik heb er een hard hoofd in...

Katniss

Katniss

20-01-2015 om 20:23

Hoera

Dochter heeft deze week in de herkansing de toets gehaald met slechts 6 fouten. Ik weet alleen nog steeds niet of dit 'de echte' was of dat ze er volgend jaar weer een krijgt. Misschien dat ik toch nog maar eens een mailtje eraan waag om daar achter te komen.

Barvaux

Barvaux

20-01-2015 om 22:16

katniss

Lijkt me niet. Ik dacht dat het allemaal in maart is.

Katniss

Katniss

20-01-2015 om 22:55

Nee

Ze wist het inmiddels zelf wel. Schijnbaar telt de rekentoets van dit jaar wel mee (voor het examen?), maar volgend jaar komt er weer een.

28 januari

Wordt er in de vaste kamercommissie onderwijs weer over de rekentoets gesproken. Na de VO raad, de PO rad en allerlei onderwijsorganisaties heeft nu ook de mbo-raad zijn grote bezwaren geuit aan de kamercommissie en de pers. Spannende dag, de 28e

Andersom

Mijn dochter kan prima de som uit het verhaaltje halen, maar hoeveel 4 x 6 is weet ze pas na drie minuten nadenken. Als ze de toets met een rekenmachine zou mogen maken was het allemaal niet zo'n probleem.

Wij hebben dit boek voor haar gekocht om te oefenen: http://www.bol.com/nl/p/startrekenen-3f-rekenen-deel-a-b-deel-leerwerkboek/9200000014954232/. Het zou toch wel zuur, of beter gezegd onverteerbaar zijn als ze haar toets niet haalt terwijl haar examencijfers verder voldoende zijn voor een diploma.

skik

Barvaux

Barvaux

21-01-2015 om 15:33

skik

Een heel groot deel van de toets mag dus met rekenmachine...

Laura

Laura

21-01-2015 om 15:37

in de volkskrant

Op de site van de Volkskrant stonden vandaag 15 vragen uit een toets die je kunt maken. Ik had er 12 goed en ik ben biomedisch wetenschapper. Dus wel wat hoger opgeleid dan VWO-5. Twee vragen vond ik best moeilijk.

Ook moeten ze goed lezen, want soms staat erbij "rond af op een decimaal", soms "op twee decimalen". En dan is het fout als je 3,45 schrijft ipv 3,4. Iets om je kinderen voor te waarschuwen.

Toetst van alles behalve rekenen

http://www.volkskrant.nl/dossier-onderwijs/met-zon-toets-leer-je-toch-niet-rekenen~a3835420/

De Volkskranttoets werd door een redacteur met 10 jaar Natuurkunde op hoog niveau geanalyseerd.

Van een toets leer je uiteraard niet rekenen maar verder "Zo toetst de rekentoets van alles - je gezichtsvermogen, je leesvaardigheid, je kennis van de tapijtbranche - behalve de rekenkunst. Het is een beetje alsof je bij het zwemexamen moet uitrekenen hoeveel tegeltjes er in een wedstrijdbad passen. Handig om te kunnen natuurlijk, maar niet als je ooit onverhoopt in de gracht valt.

En áls het bij de toets dan eindelijk rechttoe-rechtaan om rekenen gaat, met - hosanna - een goeie oude optelsom, klopt het officiële antwoord niet.

Kan dit gedrocht met als zijn Jannen en Jannekes en tapijten en taarten even héél snel bij het grofvuil?"

Barvaux

Barvaux

24-01-2015 om 08:38

lees

Wel ook even de reacties want de schrijver maakt ook fouten.

Rekenaar

Rekenaar

24-01-2015 om 11:14

Ik had ze allemaal goed

Maar het is wel heel goed lezen en concentreren. Bovendien ben ik afgestudeerd in een beta-studie...Ik kan me voorstellen dat dit voor een puber behoorlijk ingewikkeld is.

Voorstanders

Barvaux, ik denk het ook: een jaar wachten tot de nieuwe examenresultaten bekend zijn en de direkteuren moeten erkennen dat 40% of meer van de leerlingen weliswaar geslaagd zijn voor de reguliere toetsen, maar gezakt zijn voor de rekentoets. Met de vraag erbij: wat nu? Een jaar overdoen alleen voor de rekentoets? Terwijl het vaak kinderen zijn die al jarenlang problemen hebben met rekenen? Maar wel blindelings (zonder rekenmachine en papier) als timmerman berekeningen kunnen maken over het benodigde materiaal etc.?
Ik zou zeggen: we gaan staken. Geen extra investeringen meer in de vorm van hulp, bijlessen en extra oefenen voor een toets die aan alle kanten niet deugt.

Ondertussen vraag ik me af waar nog de voorstanders zitten. De staatssecretaris, oké, blind geworden door input die dramatisch is gaan doen, die de hele kwestie is gaan verleggen naar middelbaar onderwijs en beroeps- of hoger onderwijs.
De HBO's zijn vóór de rekentoets en willen zelfs een verzwaring op korte termijn. Het gaat dan met name om techniek, verpleegkunde en PABO's. Op de PABO's geldt overigens al zo'n eis: mijn zus moest op haar 50ste de taal- en rekentoets halen. Terecht natuurlijk als het een indicatie zou zijn over het taal- en rekenniveau (wat het niet is). Zij slaagde ervoor, terwijl zij na de basisschool de huishoudschool (vergelijkbaar met VMBO K heeft gedaan. uur op basis van de kennis die ze had opgedaan op de basisschool, 40 jaar daarvoor (en afgesloten met een huishoudschool-advies). Als de HBO's hun eisen met betrekking tot taal en rekenen zouden preciseren en verbinden met hun eigen opleidingen, dan hoeft de rest van Nederland daar geen last van te hebben en kunnen ze met voorbereidende zomercursussen en toelatingsexamens de leerlingen die dat willen op het gewenste taal- en rekenniveau krijgen.
Waar zitten nog meer voorstanders? Ik ben daar wel benieuwd naar, want de tegengeluiden zijn inmiddels heel fors.

Tsjor

Overigens

Hetzelfde gebeurt met het nieuwe inburgeringsexamen: voor de leestoets zakt 40%, iedereen die er verstand van heeft ziet, dat die toets niet klopt met het gewenste niveau (A2), maar volgens het ministerie is het niet duidelijk dat het aan de toets ligt. Dus er wordt eerst onderzoek naar gedaan. en ondertussen zakt 40%. Voor die mensen hangt daar veel van af, namelijk de mogelijkheid om hier te kunnen blijven leven. Ook dar is de vraag: waar komt die enorme push vandaan, dat men zelfs bij bewezen mislukking door gaat met herhalen van hetzelfde.

Tsjor

Hortensia

Hortensia

24-01-2015 om 12:43

triest

Zowel voor die toets als voor dat inburgeringsexamen, wat Tsjor aanhaalt.... Wat verschrikkelijk triest voor degenen die hierdoor zakken. Het is toch ingrijpend levensbepalend. Als je je inburgeringstoets niet haalt heb je een probleem. Als je je rekentoets niet haalt ook. En dan?

Ik vind dat nogal wat!

elsje78

elsje78

25-01-2015 om 09:27

aangepaste rekentoets

Er is wel een mogelijkheid om een aangepaste rekentoets te maken, er zitten allerlei voorwaarden aan (school en leerling moeten aantoonbaar moeite gedaan hebben de achterstand ongedaan te maken, individuele begeleiding, aantonen dat de achterstand daardoor niet kleiner is geworden)

Dan krijg je voor 2F een toets met de makkelijkere 2F vragen en een aantal 1F vragen, ook mag een rekenmachine gebruikt worden bij alle opgaven.

Als leerling verklaar je vooraf dat je op de hoogte bent van het feit dat je het standaard niveau niet gaat halen. Meer informatie kan je vinden op de site van het College voor toetsen en examinering, aangepast rekenexamen.

Is ook niet ideaal, en wat de gevolgen zijn voor doorstromen naar opleidingen waar 3F voor vereist is weet ik niet, maar voor leerlingen met echt ernstige rekenproblemen kan dit interessant zijn.

Barvaux

Barvaux

25-01-2015 om 09:39

elsje78

Kun je een directe link geven?

Niet zonder gevolgen

Deze http://www.balansdigitaal.nl/stoornissen/dyscalculie/dyscalculie-op-school/rekentoets/(aangepaste)-rekentoets-en-dyscalculie-mbo/

Aangepaste toets is niet zonder gevolgen voor doorstroomkansen.

elsje78

elsje78

25-01-2015 om 19:18

dit schooljaar volgens mij nog zonder gevolgen

Omdat het nog een pilot is. Ik denk ook dat deze aangepaste toets echt een optie is voor leerlingen die echt zeer ernstige rekenproblemen hebben.

Hier is ook het een en ander te vinden:

http://www.examenblad.nl/onderwerp/pilot-dyscalculie-rekentoets-vo/2014

Volgend jaar verplicht? Veel weerstand - gelukkig

http://www.trouw.nl/tr/nl/4556/Onderwijs/article/detail/3838358/2015/01/27/Rekentoets-maakt-het-probleem-vooral-groter.dhtml

Ik zag gisteren op het nieuws ook een onderzoeker die meldde dat het peil van taal en rekenen gedaald bleek omdat het niveau op de PABO gedaald was. Daar wordt inmiddels al jaren extra aandacht besteed aan het niveau van de aankomende leerkrachten en volgens deze onderzoeker zijn de eerste resultaten daarvan al merkbaar op de basisscholen. Dus het is gewoon even geduld tot de nieuwste lichtingen van de PABO het niveau weer gaan opkrikken.

"Nederland kwam in 2009 op het gebied van rekenen als elfde uit de bus. Bovenaan staat Shanghai-China. Ook Hongkong China moeten we boven ons dulden. Natuurlijk is dat pijnlijk. Maar is dat reden om het hele voortgezet onderwijs in Nederland met een rekentoets op te zadelen die ook nog eens niet deugt?

De elfde plek op de wereldranglijst. is voor het ministerie van onderwijs reden tot paniek. Dus toen werd besloten dat het voortgezet onderwijs het rekengat moest gaan dichten. De Nederlandse middelbare schoolleerlingen moesten een rekentoets krijgen. Deze rekentoets moet vanaf 2015-2016 deel uit gaan maken van de zak/slaagregeling.

De rekentoets wordt nu al verplicht afgenomen op scholen. Hij is echter nog geen onderdeel van de zak/slaagregeling bij het eindexamen. Dat komt dus volgend jaar, als het ministerie z'n zin krijgt. Dat valt echter nog te bezien. Belangrijke organisaties in het onderwijsveld zijn mordicus tegen. Zoals de VO-raad, de belangenorganisatie van werkgevers in het voortgezet onderwijs."

Bezuinig de scholen maar weg

Hartelijk dank rector (art. Trouw) voor het zo helder in beeld brengen van de werkelijke makkes van ons onderwijsbestel.
Er waren klachten over de rekenkwaliteiten van leerlingen. Daar zijn allerlei plannen voor bedacht - samen met de scholen! Scholen zouden voor beter onderwijs zorgen. Daar zijn ze voor. De overheid mag zich niet met les geven bemoeien en beperkt zich dus tot het verplicht stellen van toetsen waar leerlingen worde afgerekend op wat ze geleerd is.

Die toetsen komen.

Van beter onderwijs komt het kennelijk niet, zie wat Schrama daarover zegt.
Hij jammert wat over leerlingen die getoetst worden op iets waar ze geen les in krijgen.
De leerlingen zullen het zichelf eigen moeten maken.

Het bestond niet

Mirjam, ik weet niet precies waar je het vandaan haalt dat 'de scholen' ermee instemde dat er beter onderwijs zou komen voor het rekenen. Op de middelbare scholen, MBO's en HBO's bestond dat vak helemaal niet. en nu nog niet. Er waren en zijn ook geen docenten die opgeleid zijn om iets als rekenen op een MBO te geven.
In die zin vond ik de opmerking van de rector helder: een toets die zwaarder weegt dan alle andere vakken bij elkaar, voor een vak dat niet bestaat en waar ook geen docenten voor zijn.
Ken jij een lerarenopleiding voor rekenen? Er worden nu snel aanvullende cursussen uit de grond gestampt, niet om het rekenen, maar vanwege die toets.

Tsjor

Angela67

Angela67

27-01-2015 om 21:00

en dan vraag je je af

waarom hoor ik geen enkele school zeggen: wij gaan onze leerlingen voorbereiden? niemand maar dan ook niemand durft te zeggen wat er moet gebeuren, namelijk rekenles gaan geven. Ja ik snap ook wel dat als je een idee oppert, dat je dan de aap op de schouder krijgt. Maar je kunt als school toch tegen de overheid zeggen dat er eerst geld voor moet komen. Of je zegt gewoon dat de ouders ervoor moeten zorgen
gr Angela

four

four

27-01-2015 om 21:03

rekenles

Nu is er inderdaad geen geld. Oudste twee krijgen dus helemaal geen rekenles (gelukkig geen punt: ze hadden een goede basisschool, dus oudste heeft inmiddels de toets ruim gehaald, en voor middelste zie ik ook geen problemen). Jongste heeft wel rekenles, maar dat betekent alleen dat ze voor een computerprogramma gezet worden waar ze moeten oefenen. Dat noem ik geen les.

Angela67

Het regent 'rekenlessen' in allerlei vormen, maar die zijn gericht op 'de toets halen'. Dat zegt helemaal niets over 'rekenen'. Rekenen was geen vak, behalve op de basisschool. Ik vind het onzin dat je een heel circus gaat opzetten met rekenlessen, opleidingen voor rekendocenten, gevarieerde programma's voor vmbo,havo, vwo, mbo en hbo etc. etc. En dat straks niemand meer weet dat het eigenlijk begon met een toets. Die ook nog eens slecht was.
Mij verbaast het nog steeds dat deze trein niet tegen te houden is.

Tsjor

Angela67

Angela67

27-01-2015 om 22:45

maar als iedereen vindt dat er beter gerekend moet worden

dan wacht je toch niet totdat pabo-docenten het beter aan kleine kinderen gaan leren? Dan ga je toch in ieder geval gewoon goede rekenlessen geven als middelbare school? Dan laat je zien dat je zelf als middelbare school je leerlingen een serieuze, goede basis in rekenen gunt en er voor zorgt dat ze dat leren. Dat er dan nog ergens een of andere suffe toets is, daar moet je je politiek tegen blijven verzetten en je krachten bundelen. Maar doe iets aan goed rekenonderwijs!
gr Angela

Angst en beven

Mijn dochter doet, als ze niet blijft zitten dit jaar, volgend jaar haov-examen en is dus van de eerste lichting bij wie de rekentoets meetelt. Proefkonijn dus. Nu de toets nog niet meetelt, zakt ca. 40% van de havisten voor de toets. Als het voor het echie is, zal het percentage geslaagden vast hoger zijn, maar ik ben benieuwd wat er gebeurt als bijvoorbeeld 20% zijn diploma niet haalt alleen vanwege de rekentoets. Het zal dan vast allemaal wel aangepast worden voor de volgende jaren, maar daar hebben de examenkandidaten van 2015/2016 niet zoveel aan.

Er zijn wel rekenlessen op school, maar die zijn altijd sluitpost en gaan regelmatig niet door, ze werken ook niet met een echte methode maar met wat losse kopietjes. We moeten het dus maar weer zelf gaan oppakken m.b.v. een werkboek dat we zelf aangeschaft hebben.

skik

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.