Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Kaaskopje

Kaaskopje

05-09-2016 om 21:42

Alleen openbare scholen

Toen mijn kinderen nog klein waren, was ik nog voorstander van bijzonder onderwijs. Je moest als ouders voor een school kunnen kiezen, die paste nij je opvattingen en godsdienst. Mijn eigen kinderen zijn om die reden naar katholiek basisonderwijs gegaan. Niet dat eij zo religieus zijn, maar het is toch handig als ze iets van het christelijke geloof meekrijgen, zo dacht ik. In de praktijk was "onze" school heel bescheiden op dit gebied. Dat kwam mij in de loop der jaren wel goed uit. Van mij hoefde het allemaal niet meer zo uitgesproken christelijk. Maar goed, andere mensen hangen nog wel aan onderwijs dat bij hun opvattingen en geloof past, dus... wie ben ik om daar iets van te vinden. Maar de ontwikkelingen die momenteel gaande zijn in Nederland zijn voor mij eigenlijk de druppel. Onderwijs en godsdienst mogen wat mij betreft gescheiden worden. Een mede-forumster was daar jaren geleden al voor en ik vind nu dat ze gelijk had. Dat de ontwikkelingen islamitische scholen betreft is nu "toevallig" zo, maar het legt wel iets bloot. Het moet op een school om de kwaliteit van het onderwijs gaan en niet om het privé leven van het bestuur en personeel. En ook niet om de achtergrond van leerlingen. Dus dat geldt net zo goed voor christelijke scholen.

Zouden jullie kunnen leven met godsdienstvrij onderwijs?


Nee dus

Je eigen vrijheden, zoals christelijk onderwijs, wegdoen omdat je tegen Islamitische scholen bent. Er zijn toevallig ook Islamitische scholen die het wel goed doen en goed onderwijs geven.
Geen kruisje meer om je nek mogen als buschauffeur omdat je tegen hoofddoekjes in de bus bent.
De vrijheid van godsdienst is daarvoor veel te belangrijk.

prima, maar...

Ik ben ook van de lijn 'geloven doe je maar in je eigen tijd'. Maar ik denk dat je met 'de ontwikkelingen die momenteel gaande zijn in Nederland' doelt op het gedonder rond de beweerde Gülenscholen. Eentje daarvan is de Witte Tulp in Amsterdam-Osdorp, ik woon er vlak bij (bij een huis in de straat daar dwars op hangt al weken een enorme Turkse vlag over de halve gevel, naar ik vermoed om de mensen op de Witte Tulp te pesten). Dat is geen confessionele school, die school is openbaar en presenteert zich als volstrekt neutraal. Het is mij niet duidelijk in hoeverre dat in de praktijk ook zo uitwerkt, maar mijn kinderen zitten op een andere buurtschool, ik zit daar in de MR en daar hebben we het ook wel eens over de Witte Tulp gehad (ze schenen nogal heftig naar leerlingen te hengelen) en op geen enkel moment is zelfs maar de indruk gewekt dat het een soort verkapte islamitische school was. Een groot deel van de ouders is zo te zien van Turkse origine, maar dat kan je hebben - bij 'onze'school zijn de Marokkanen vziw de grootste groep en er is verder niks Marokkaans aan die school.

Dus ja, ik ben voor openbaar, niet-confessioneel onderwijs - als je religieuze scholing voor je kinderen wilt regel je dat maar buiten de school om (zoals overigens het gros van de Nederlandse moslims doet), maar het gedonder rond de Gülenscholen los je daarmee op geen enkele manier op.

Maar misschien was dat niet waar je op doelde toen je het had over de huidige ontwikkelingen.

Groeten,

Temet

Vesper Lynd

Vesper Lynd

05-09-2016 om 22:01

Zeker

Ik heb er nooit anders over gedacht en heb bewust gekozen voor een openbare basisschool. Oudste gaat nu wel naar een RK middelbare school, maar daar wilde ze graag heen. In de praktijk merkt ze (gelukkig) niet veel van die christelijke achtergrond. Bij levensbeschouwing kwamen alle stromingen/religies aan de orde.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-09-2016 om 22:04

AnneJ

Ik heb het niet over vrijheid van godsdienst. Dat zie je mij toch niet zeggen? Ik heb het over scheiding van onderwijs en godsdienst.

Anna G.

Anna G.

05-09-2016 om 22:12

heel erg eens

Ik ben voor een strikte scheiding tussen kerk en staat, dus ook voor afschaffing van gelovige scholen. Als mensen daar meer over willen leren, kunnen ze dat buiten schooltijd doen.

Ook streng christelijke scholen dringen hun mening op aan gezinnen die het in hun ogen niet doen zoals het hoort. En uiteraard ook andersom. Een homoseksuele leraar zal daar door ouders ook op worden aangesproken.

De Turkse tafeldame bij DWDD stelde het ook al voor vandaag, maar ik zie het in Nederland helaas niet gebeuren.

En het ergste is: je hebt niet eens een keuze in NL. Qua basisschool nog wel, maar voor de VO keuze waar wij voor staan niet. De verhouding tussen scholen op religieuze basis en praktiserend gelovigen is compleet zoek.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-09-2016 om 22:25

Temet

Uiteraard doelde ik op het "gedoe" rond zgn Gülenscholen-besturen. En inderdaad schijnen de scholen zich als openbaar te profileren. Voor dit speelde had ik geen idee, zeg ik eerlijk.

Astrid

Astrid

06-09-2016 om 00:01

Nee

Ik vind een vrijheid van keuze in wat dan ook een groot goed.

zeker voor

Religie is iets voor thuis, in de privé-sfeer. Niet iets wat je altijd maar uit zou moeten dragen. Ik ben zeer voor openbare scholen waar dan wel les gegeven wordt in de achtergronden van alle religies en stromingen. En laat een kind daar dan zelf zijn mening maar over vormen.

Wie daar wat op tegen heeft, heeft wel erg weinig vertrouwen in a) zijn eigen kind en b) zijn eigen god.

Geen vertrouwen in de school

De christelijke scholen van mijn kinderen gingen respectvol om met geloof. Inderdaad was er ook actief betrokkenheid bij diverse geloven.
Een atmosfeer waarin geloven gewoon geaccepteerd wordt vind ik te verkiezen boven een school met een atmosfeer waarin geloven toch wel als iets achterlijks wordt gezien.
En die tegenstelling ervaar ik helaas wel op mijn werk.
Zo sterk dat ik vaak mijn mond maar houdt en niet in discussie ga of juist in discussie ga zo disrespectvol wordt er omgegaan met geloven.
Alle geloven dan, alhoewel ik de indruk heb dat men zich ook meer permitteert daarin omdat de Islam zo onder vuur ligt, kun je de rest gelijk mee bashen. Zo'n cultuur heb je niet graag op school als je zelf wel een geloof belijdt.

@nnemoon

@nnemoon

06-09-2016 om 08:48

Ook voor

Ik ben het helemaal eens dat geloven iets voor thuis is. Mijn zoon zit op een bijzondere school op algemene grondslag. Iedereen met welke geloofsovertuiging is dus welkom. Er wordt op school uitleg gegeven aan de verschillende soorten van geloven en in groep 6 en 7 brengen de kinderen een bezoek aan een protestantse kerk, een katholieke kerk, een synagoge en een moskee.

Mijn zoon is gereformeerd, gedoopt en gaat in zijn vrije tijd ook naar cathechisatie.

We wonen in een wijk met verschillende culturen, mijn zoon komt ook vaak bij vrienden waarvan de moeder een hoofddoek draagt. Prima iedereen is anders en daar hebben we respect voor.

Dat zou iedereen in de wereld moeten hebben!

Lieverdje

Lieverdje

06-09-2016 om 09:10

Openbaar om andere reden

Ik heb niet zoveel tegen scholen met een religieuze grondslag, alhoewel wij zelf a-religieus zijn en scholen die streng in de leer zijn van mij niet zo hoeven. Maar om dat nu ter discussie te stellen gezien de 'recente ontwikkelingen' vind ik een beetje flauw. Wij wonen in de Bible Belt en daar kom je toch ook bijzondere dingen tegen

Ik ben er wel heel erg voor om alle scholen openbaar te maken, dus toegankelijk voor alle kinderen. Ik kan mij enorm opwinden over de basisscholen hier in de woonplaats, waar duidelijk een scheiding is tussen elitescholen en zwarte scholen. Slechts eenderde van de scholen is openbaar, en van de scholen die niet openbaar zijn is een groot aantal 'algemeen bijzonder', of zogenaamd katholiek. Die scholen doen niets aan religie maar hebben een torenhoge virtuele muur om hun school getrokken zodat ze alleen gezinnen van hun keus kunnen toelaten. Gevolg is dat alle niet zo gewenste gezinnen automatisch op de openbare scholen terechtkomen waar ze meer met opvoeden en conflictbeheersing bezig zijn dan met onderwijs.

Jaina

Jaina

06-09-2016 om 09:31

Openbaar

Ik heb geen bezwaar tegen religieuze scholen maar ik onderschrijf wat lieverdje schrijft . Veel religieuze scholen zijn dat alleen in naam en onderscheiden zich in niets van de gemiddelde openbare school. Ja wat vaag gepraat over lief zijn voor elkaar (alsof ze op de openbare school niet lief moeten zijn voor elkaar ). Je kan het overgrote deel van de katholieke scholen in Nederland openbaar laten worden en in de praktijk zal je er niks van merken. En dat is dus gewoon inderdaad een soort marketing of ongewenste elementen buiten de deur houden. Dus wat dat betreft maakt het voor veel scholen niet uit.
Maar he hebt natuurlijkook serieuze religieuze scholen die het wel uitdragen.
Alleen openbare scholen zou kunnen maar dan krijg je wel eindeloos gedoe over Darwin, seksuele voorlichting (ook op de openbare school met agenda), en andere zaken. En voor mensen die afwijkend van de massa over dergelijke zaken denken moet er ook ruimte zijn en ze zouden niet gedwongen moeten worden een verlicht seculier programma te volgen alleen omdat de meerderheid dat propageert.

Anna G.

Anna G.

06-09-2016 om 09:38

sponsoren??

"Maar he hebt natuurlijkook serieuze religieuze scholen die het wel uitdragen."

De vraag is of we daar ons belastinggeld aan willen uitgeven, of dat ouders die dat per se willen zelf een hogere ouderbijdrage moeten betalen. Denk aan streng islamitische scholen die zaken prediken die onwenselijk zijn in onze maatschappij (bijv. over Joden of homo's), of de refo school in Kampen (?) die onlangs een zeer discriminerende mail over 'een zwarte man' uitstuurde of die ouders verbiedt om een TV in huis te hebben.

Scholen die met hun principes in de middeleeuwen zijn blijven hangen, ze bestaan aan islamitische en christelijke zijde. Moeten wij dat willen en daarvoor betalen?

Kaaskopje

Kaaskopje

06-09-2016 om 09:41

Lieverdje

Ik gaf ook aan dat dit voor mij de druppel was . Ik ben inmiddels voor een volledige scheiding van school en welk geloof dan ook. De streng gereformeerde scholen in Nederland hadden voor mij ook al lang de deuren mogen sluiten. En daarbovenop komen de ontwikkelingen van de laatste jaren.

Zelf betalen?

Religieuze ouders zijn ook burgers. Het onderwijs aan hun kinderen verdiend net zo goed financiering door de overheid.

Tav

Tav

06-09-2016 om 09:55

het gaat voooral over geld

Wat mij betreft worden alleen openbare scholen door de staat gesubsidieerd. Geloofsgemeenschappen die iets anders willen moeten dat maar zelf regelen, natuurlijk wel onder toezicht van de Inspectie. Maar niet van onze centen.

Religie kan de meeste mensen weinig meer schelen. Toch kan een ouder gedwongen worden zijn kind naar een christelijke school te sturen, via een lotingssysteem. Dat gaat recht tegen de vrijheid van onderwijs in. Dat lijkt misschien geneuzel, maar zou jij je kind graag gedwongen op een islamitische school terecht zien komen, hoe verlicht ook?

Natuurlijk zijn de meeste scholen helemaal niet zo christelijk meer, maar wees dan eerlijk en schaf het af. Dan kan er ruimte komen voor scholen die bijvoorbeeld passend onderwijs echt serieus nemen, of die volgens andere onderwijsconcepten werken of andere accenten leggen.

Volgens mij zitten de meeste moslims trouwens ook niet direct op islamitische scholen te wachten. Degenen die dat wel willen, betalen er maar zelf voor. En anders regelen ze het religieus onderwijs maar buiten schooltijd, dat kan prima. Idem voor christenen en andere gelovigen.

Dees

Dees

06-09-2016 om 09:55

voor

Voor! met als enige reden dat ik vind dat een kind zijn/haar eigen identiteit moet ontdekken. Thuis krijgen ze al voldoende mee van hun religie en op school kunnen ze dan zonder die indoctrinatie gewoon leren.

AnneJ ik vind dat er voor het religieuze deel apart betaald moet worden door de ouders. Ik bedoel bijbels, liedboeken en de uren van de docenten welke aan godsdienstonderwijs worden besteed moet wat mij betreft opgehoest worden door de ouders. Als ik mijn kind extra muziekles wil geven moet ik dat ook gewoon zelf betalen.

Tja Dees

Als de overheid dan de geplakte paashazen bij het openbaar onderwijs, de eurithmie bij de Vrije Scholen, en de Pluspakketten bij de hoogbegaafden ook zelf laat betalen.

Voordelen

Voordelen van bijzonder onderwijs zijn dat je er ook nog enig overzicht over hebt. Er gebeurt al genoeg in achterkamertjes op religieus gebied.
Gebeurt het openlijk dat kun je mensen in elk geval aan de wet houden en confronteren daarmee.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-09-2016 om 10:06

Jaina

Je zou Darwin toch net zo kunnen behandelen in de lesstof als godsdiensten? Ik heb op een katholieke MEAO gezeten en daar kregen we van een pastoor les over álle geloven. Het was een moderne pastoor, want hij gaf ons ook voorlichting over de Amsterdamse Wallen dmv een rondleiding aldaar). Maar op openbaar onderwijs, zou wat mij betreft dus aan alles aandacht besteed mogen (of moeten?) worden. Zéker op het voortgezet onderwijs.

Ik ben het met je eens wat katholiek onderwijs betreft. Ik heb werkelijk niets gezien van nadrukkelijk christelijk getinte lesstof. Inderdaad lief zijn voor elkaar. Wat er wel op wees, was een adventskrans bij de ingang en er werd aan kerst en pasen gedaan. De eerste communie was een privézaak, daar kreeg je alleen informatie over voor als je dat buiten school zou willen oppakken.

Wat betreft seksuele voorlichting... vanuit mijn beleving is het belachelijk dat dit niet besproken zou mogen worden op school, maar goed je zou voor bepaalde onderwerpen misschien de gelegenheid kunnen bieden om daar vrijstelling voor te vragen. Ik vraag me wel af of die ouders werkelijk denken dat school het enige kanaal is waar kinderen hun voorlichting vandaan krijgen. Mijn eerste ervaring hiermee was op straat. Waarna ik vervolgens naar huis snelde met de vraag wat het een en ander inhield, mijn moeder daarmee flink in verlegenheid brengend. Moest zij het mij vertellen, terwijl ze dat overduidelijk liever had overgeslagen.

Verder ben ik het eens met Anna G.. Ik was de school uit Kampen even vergeten, maar ik was ook in shock dat een directeur van een Nederlandse school zó'n brief naar de ouders had gestuurd. Het kan zijn dat jij dat gemist hebt. http://www.joop.nl/nieuws/christelijke-school-betreurt-rondsturen-racistische-mail
De directeur zal dit nu zelf ook betreuren, gezien de consequenties voor hemzelf. Maar dit speelde dus ook mee in mijn druppel die de emmer deed overlopen.

Vrijstelling

Zo'n brief van een directeur is belangrijk. Het is toch prima als die discussie in de openheid plaatsvind?
Ik vind overigens ook dat ik een vrijstelling mag vragen voor dokter Corrie. Ik zit er niet op te wachten dat mijn kinderen op zo'n popi manier sexueel voorgelicht worden, dat doe ik wel thuis met respect voor de persoonlijke en levensbeschouwelijke sfeer in mijn gezin als men het zo bot wil overbrengen. Er dient wel een goede balans te zijn tussen overheid en burgers. Je wilt geen staatsscholen en staatsopvoeding. Dat is de andere kant van de medaille.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-09-2016 om 10:14

AnneJ

Hoogbegaafdheid heeft niets te maken met levensovertuigingen en religie. Net zoals scholen voor moeilijk lerende kinderen e.d. niets te maken hebben met geloof e.d..

Kaaskopje

Kaaskopje

06-09-2016 om 10:18

AnneJ

Die brief van de directeur was nou niet bepaald bedoeld om een discussie te openen, maar om te voorkomen dat ouders en leerlingen in katzwijm zouden vallen bij het zien van een inboorling op hun school.

Even los van wat ik wil, maar misschien zijn er wel mensen die staatsscholen prefereren, dus dat 'je dat niet wilt' is jouw mening, maar niet van iedereen.

De kwaliteit van de school

Het gaat erom Kaaskopje dat de school van de overheid geld krijgt en dat zelf mag aanwenden en dat niet elke afwijking, die vaak juist kleur en kwaliteit geeft aan de school op wat voor manier dan ook, geoormerkt wordt van staatswege. Dat is kortzichtig en controlerend. En anti diversiteit.
Het is niet voor niets dat openbaar onderwijs vaak minder goed presteert dan bijzonder onderwijs. Er mist dan een duidelijke gedeelde orientatie en cultuur. Kan wat mij betreft ook expliciet humanistisch zijn overigens, maar door die kleur mee te geven, iedereen heeft uiteindelijk een levensbeschouwing en er is niets mis mee om daar uiting aan te geven of daar een gezamenlijkheid in te zoeken, voeg je waarde toe aan het dagelijks leven en aan de opvoeding van kinderen.

Kaaskopje (terzijde)

De Witte Tulp in Amsterdam is een openbare school, De Roos in Zaandam, een andere beweerde Gülenschool, is vziw wel een islamitische school.

Ik ben reuze benieuwd hoe het er op de Witte Tulp in de praktijk uitziet. Het is verleidelijk te denken dat het een soort verkapt islamitisch onderwijs is. Maar een autochtone Nederlandse die ik kende had haar zoon er ook ingeschreven (de school van eerste keuze was vol), ik neem aan dat er wel meer leerlingen met een niet-islamtische achtergrond zitten, al is het dan misschien maar een handjevol, en ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat de school dan toch stiekem de kindertjes een beetje islamitisch gaat zitten opvoeden. Zoals gezegd, ik heb daar ook nooit iets over gehoord, al ken ik geen mensen die er hun kinderen hebben zitten. De Nederlandse over wie ik het net had was een leidster op mijn dochters kdv, dochter zit daar al enige tijd niet meer en ik spreek die vrouw nooit meer. Weet ook niet of haar zoon daar nog zit.

Hoe dan ook, ik denk dat de conclusie vooralsnog moet zijn dat die school zich niet alleen als openbare school profileert, maar ook daadwerkelijk een openbare school is.

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

06-09-2016 om 10:30

AnneJ

Ik heb redelijk zicht op wat er gebeurt door de scheiding in bijzonder onderwijs en openbaar onderwijs en ik zie dat de hoofddoekjes (om het even zeer oneerbiedig te zeggen) zich concentreren op de openbare school. Terwijl de katholieke school zo weinig aan godsdienst doet, dat het niets uitmaakt. Het enige verschil zou kunnen zijn dat op de openbare school ook aandacht besteed kan worden aan het Suikerfeest. De katholieke scholen zijn zeer in trek. Waaróm zou je je kunnen afvragen? Is dat zuiver vanwege béter onderwijs? Of zou je kunnen concluderen dat het ook een vluchtroute is voor ouders die hun kind willen scheiden van kinderen van ouders met een andere levensovertuiging, of mening dan de hunne?

Astrid

Astrid

06-09-2016 om 10:33

Kaaskopje

Wat vind je er nu zo erg aan, of moet ik zeggen: waar ben je nu zo bang voor, zoals je zelf mensen verweet die niet blij waren met een stroom vluchtelingen?
Waarom moet alles weg, gescheiden worden en is een incident (het zijn net mensen he die gelovigen) voor jou een druppel die maakt dat je een mening krijgt die overal genoeg van krijgt? Waarom kunnen we nu niet ineens lekker allemaal samenleven en moeten mensen waar jij volgens mij totaal geen last van hebt, behalve in je hoofd, doen wat jij vindt?

Jaina

Jaina

06-09-2016 om 10:34

Kaaskopje

Een katholieke pastoor in de tijd dat jij op het MBO zat was hoogstwaarschijnlijk een progressieve liberale man die weinig op had met kerkregels. En dat is prima maar met waarlijk rooms katholiek onderwijs heeft het weinig meer te maken.
Daarom kan het inderdaad voor de meerderheid van de scholen zonder veel moeite worden afgeschaft.
Maar ik heb er wel moeite mee als democratie een dictatuur van de meerderheid wordt ipv de overuigingen van minderheden te beschermen. En op een openbare school is dat niet gewaarborgd want Darwin wordt behandeld als de waarheid, het homohuwelijk wordt gezien als normaal en godsdienst als een privé zaak. En juist op dat soort zaken onderscheiden streng religieuze scholen zich.

Pimpelpaars

Pimpelpaars

06-09-2016 om 10:34

Keuze

Ik zou het niet erg vinden als er alleen nog maar openbare scholen zouden zijn. Ik ben een christen en kerkelijk actief. Mijn oudsten hebben op een pc school gezeten en dat was een vreselijk slechte school. Vooral op sociaal gebied. Wat een rotsfeer.

Ik wist oas beter toen mijn jongsten naar de openbare school gingen. Daar zijn ze heel wat liever voor elkaar. Minder racisme, minder pesten, betere leerlingen, flexibelere leerkrachten. Over de hele linie is de openbare school beter.

Ik vind het wel belangrijk dat scholen onderling verschillen. Zodat kinderen die op de ene school vastlopen, kunnen overstappen naar een school met een andere sfeer/visie. Dat vind ik een groot goed.

Dus wel openbaar, maar geen staatsscholen, geen eenheidsworst.

Ik vind particulier (bijzonder) onderwijs geen goed idee. Dat geeft een tweedeling.

overigens

Ik vind ook dat het volstrekt achterhaald is dat we in Nederland nog zoveel confessionele scholen hebben. Het gros van de leerlingen van het gros van die scholen heeft helemaal niet de godsdienst die de school in naam aanhangt. Ik denk dat de Prot. Christ. kindertjes op de Prot. Christ. basisschool naast 'onze' basisschool op de vingers van twee handen zijn te tellen. En dan zijn die kindertjes vermoedelijk ook nog van een andere Prot. richting dan de bewuste stichting.

Nee, gewoon alles openbaar - dat kan je nog differentiëren naar onderwijsmethodiek - en verdere religieuze vorming doen de ouders maar zelf, al dan niet met behulp van hun kerk/moskee/sjoel/wat dan ook.

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.