Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Anoniem

Anoniem

29-02-2020 om 13:54

Wat gebeurt er als Corona ....

De overhand neemt? En het niet te beteugelen is?


Wendelmoed

Wendelmoed

29-02-2020 om 14:13

Pech

Als het coronavirus de overhand neemt, oftewel als ons afweersysteem er collectief niet tegenop gewassen is, dan gaan we allemaal dood. Het zij zo.

Maar tot nu toe wijst niets daarop.

Ad Hombre

Ad Hombre

29-02-2020 om 14:15

Anoniem

Best guess: Het Wuhan scenario.

Iedereen opsluiten in z'n huis en centrale bevoorrading om de besmettingssnelheid terug te brengen. Als dat eenmaal effectief is hard gaan nadenken wat je vervolgens gaat doen. Maar voordat we zover zijn zijn we waarschijnlijk minimaal duizenden doden verder of de regering moet zo slim zijn om snel hard in te grijpen, maar dat zie ik zo snel niet gebeuren.

Er is deze week een meeting van alle gezondheidsministers. Ik hoop dat ze daar gaan leren van Italie wat er moet gebeuren.

Pirata

Pirata

29-02-2020 om 14:20

zoals mijn 12-jarige zegt:

Zoals mijn 12-jarige zegt: dat is heel goed voor het milieu. Al die fabrieken die stil komen te liggen en veel minder verkeer.
Wel vervelend dat niet iedereen het gaat overleven. Maar na een tijdje is iedereen hopelijk immuun.

Nachtmerrie anoniem?

https://www.nd.nl/geloof/katholiekinside/954806/98-jarige-bisschop-in-china-genezen-van-coronavirus

Heb je soms een nachtmerrie gehad Anoniem? Dan weet je dat het niet realistisch is.

Er schijnen nu zelfs al patiënten genezen te zijn van het coronvirus. Een 98 jarige Katholieke priester met hartritmestoornissen en chronische longproblemen werd weer uit het ziekenhuis ontslagen.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5033191/corona-besmet-genezen-hubei-wuhan-belgie

"Zij overleefden het coronavirus: 'Blij dat ik weer buiten ben'"

Kaaskopje

Kaaskopje

29-02-2020 om 14:31

In een goed georganiseerd land

Als het onze en om ons heen, zal het iets extra sterfte betekenen, maar meer niet. Ik zou me in landen met meer chaos, bijgeloof en corruptie een stuk nerveuzer voelen.

Bereid je gematigd voor door de regels in acht te nemen, een lichte vorm van een buffertje in huis halen ( in Japan zijn ze vooral bezorgd om vieze billen na wc-bezoek geloof ik) en betaal je telefoonrekening en zorgverzekering op tijd, altijd wijs om te doen. Misschien is Netflix of iets dergelijks ook leuk om te doen voor als je in quarantaine moet. Oh ja... een koortsthermometer... Nu ik erover nadenk...,die hebben wij wel geloof ik, maar zonder volle batterij. Even een hand op her voorhoofd, ja warm, niet warm is mijn methode, is nu niet zo handig.

koffie

koffie

29-02-2020 om 15:39

Gecontroleerde uitbraak

Dan moet je (moeten we) proberen om niet iedereen tegelijk te laten besmetten. Maar het zien uit te spreiden over een jaar of zo. Als uiteindelijk inderdaad ongeveer de helft van de wereldbevolking besmet zou raken, is het wel zo praktisch als die niet allemaal deze maand ziek worden. Want dan wordt het lastig met ziekenhuisbedden en zo.

En dat is dus precies wat de verschillende overheden aan het doen zijn. Zodra een besmetting is vastgesteld die persoon isoleren. Dat voorkomt niet alle besmettingen (want tja, je bent al voordat je positief getest wordt besmettelijk), maar verlaagt het aantal wel aanzienlijk.

Qua mortaliteit lijkt dit virus niet gevaarlijker dan de griep (2-3%). En misschien is het zelfs wel gunstig als het al veel massaler verspreid is dan we denken. Want dat zou betekenen dat het in veel gevallen zo licht verloopt dat je je niet eens realiseert dat je misschien covid-19 hebt. En zou het sterftecijfer dus vele malen lager zijn dan dat van de griep.

Ad Hombre

Ad Hombre

29-02-2020 om 15:51

koffie

"Dan moet je (moeten we) proberen om niet iedereen tegelijk te laten besmetten. Maar het zien uit te spreiden over een jaar of zo."

Dat is de crux.

"Als uiteindelijk inderdaad ongeveer de helft van de wereldbevolking besmet zou raken, is het wel zo praktisch als die niet allemaal deze maand ziek worden. Want dan wordt het lastig met ziekenhuisbedden en zo."

Niet lastig. Het wordt een slachting.

koffie

koffie

29-02-2020 om 16:11

Apocalyps

Mijn glas is altijd halfvol. En áls het een slachting wordt, dan heeft het weinig zin om me daar druk om te maken. Daar heb ik als individu namelijk bijzonder weinig invloed op.

Ad Hombre

Ad Hombre

29-02-2020 om 16:14

koffie

"Daar heb ik als individu namelijk bijzonder weinig invloed op."

Helemaal waar. Je kunt hoogstens jezelf en de mensen die je nastaan redden. Maar waarom zou je je daar druk om maken?

Tijgeroog

Tijgeroog

29-02-2020 om 16:19

Vergrijzing

Ik denk dat het de vergrijzing een stukje terug zou kunnen dringen, omdat het met name ouderen en zieke mensen zijn die overleven. Het is redelijk vergelijkbaar met gewone griep, alleen omdat nog niemand er weerstand tegen heeft worden meteen heel veel mensen er ziek van. Dat maakt het logistiek ingewikkeld, en maakt de impact groter.

Voor mezelf en m’n gezin ben ik er niet bang voor. Alleen jammer dat m'n vader op dit moment al zo ziek is, en het al zo spannend is of hij het gaat overleven. Zo’n griep erbij kan hij er even niet bij hebben.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

29-02-2020 om 16:24

Nou Ad

Dat geldt misschien enigszins als die mensen bij je in huis wonen. Daarna niet meer.

koffie

koffie

29-02-2020 om 16:32

Als het werkelijk zo'n slachting wordt als jij voorziet, dan weet ik niet of het wel zo fijn is als ik en mijn dierbaren het overleven. Misschien moet ik dan maar zorgen dat we zo snel mogelijk besmet raken en te laat hulp zoeken? Niet meer te redden, maar nog wel voldoende morfine beschikbaar om het einde relatief prettig te laten verlopen.

En nu wat serieuzer: natuurlijk ben ik begaan met het welzijn van mijn dierbaren. Goed voorbereid is iets anders dan in paniek zijn. "Slachting" klinkt paniekerig. En paniek werkt averechts.

Ad Hombre

Ad Hombre

29-02-2020 om 17:32

koffie

Paniek is als je niet voorbereid bent. Wij zijn hier al drie weken mee bezig, want niet wegneemt dat het toch nog eng is als het echt gaat gebeuren.

Ad Hombre

Ad Hombre

29-02-2020 om 17:37

AnneJ

Ik zat eigenlijk te wachten tot RK die postte...

Voorbereid

Een ranking van landen in hoeverre ze in staat zijn met een uitbraak om te gaan:
https://www.statista.com/chart/20629/ability-to-respond-to-an-epidemic-or-pandemic/
Je kan het slechter treffen dan hier dus.

skik

Waarom verwacht je dat?

Hoezo zou het virus de overhand krijgen? Zelfs in Hubei zijn maar 77.658 besmettingen, op een totaal aantal inwoners van 59 miljoen.

Ad Hombre

Ad Hombre

29-02-2020 om 19:05

skik

Is de mate van slappe knieen bij politici een criterium?

Maar serieus, het aantal ziekenhuisbedden per duizend inwoners is hier minimaal: 3.3 tegen 13 in Japan. Het aantal IC bedden in het hele land is 2000. Een ernstig zieke Coronapatient houdt een IC bed 2 tot 3 weken bezet.

Ik was pas in een ziekenhuis (Leeuwarden) en het viel me op dat er op de gang aansluitingen voor zuurstof e.d waren, mogelijk om extra noodbedden te kunnen aansluiten. Dus ik vermoed dat er wel wat noodcapaciteit is, maar ik betwijfel of ze een full-fledged Corona uitbasrting aankunnen. Ik denk dat ze dat nergens kunnen. Dus als beperkt houden mislukt hebben we toch echt een serieus probleem.

Ad Hombre

Ad Hombre

29-02-2020 om 19:06

Sydney

Niemand gelooft de Chinese cijfers.

Tijgeroog

Tijgeroog

29-02-2020 om 19:15

Sydney

Dat er in China niet meer besmettingen zijn komt doordat ze die hele streek op slot gegooid hebben. Maar ondertussen komen er op steeds meer plaatsen op de wereld nieuwe besmettingen, en je kan niet de hele wereld 2 maanden stil leggen.
Daarom verwacht ik dat het zich over de wereld verspreidt, de meeste mensen zich beroerd voelen, sommigen flink ziek worden en een klein deel dood gaat. Net als bij elke griep. En dat we het gewoon maar uit moeten zitten. Accepteren, geen paniek.

Uit de Volkskrant van vandaag:
Les 4: Te snel handelen uit angst kan tot onnodige maatregelen leiden
Dat laat onverlet, vindt Ira Helsoot, hoogleraar besturen van veiligheid aan de Radboud Universiteit, dat mensen geneigd zijn ‘te snel in een soort risico-regelreflex te stappen’. Als de Chinezen nooit hadden ontdekt dat het hier ging om een nieuw virus, dan zou een soort van zware verkoudheid de wereld zijn overgetrokken, en was alle heisa ons bespaard gebleven, zegt hij.

Wat nu gebeurt, zegt Helsloot, is een herhaling van het Mexicaansegriepscenario, een episode die hij onderzocht. ‘Zowel toen als nu, moeten we constateren dat er tientallen miljarden zinloos zijn uitgegeven. Dit is geen ebola, dat onderscheid moeten we wel maken. Bij een zware griep vallen er ook duizend doden. Dat is echt niet mis, maar sommige dingen zijn gewoon zoals ze zijn.’

Het ingewikkelde is, zegt Helsloot, dat experts op een gegeven moment het idee moeten loslaten dat ze het virus kunnen bedwingen, en dat bestuurders moeten zeggen: nu kunnen we even niets meer voor u doen. ‘Dat er zoiets is als het noodlot, dat begrijpen gewone burgers prima.’

Tijgeroog

Tijgeroog

29-02-2020 om 19:19

"Niemand gelooft de Chinese cijfers."

Dat ook. Waarschijnlijk zijn er veel meer zieken in China. Allemaal mensen die een beetje hoesten en daarna weer herstellen. Die zich er vaak zelf ook niet bewust van zullen zijn dat ze ziek waren. Geen paniek.

Precies

'Allemaal mensen die een beetje hoesten en daarna weer herstellen. '

Dusssss

bicyclette

bicyclette

29-02-2020 om 20:10

Sydney

"Zelfs in Hubei zijn maar 77.658 besmettingen, op een totaal aantal inwoners van 59 miljoen."

Dankzij alle draconische maatregelen!
Scholen en bedrijven zijn gesloten, je mag niet zomaar naar buiten, er is heen openbaar vervoer.

Daarom hebben ze het weten te beperken tot dit aantal (wat in werkelijkheid ongetwijfeld hoger ligt).

Leesvoer

Interessant leesvoer in tijden van viruspaniek: The Stand van Stephen King. Zo erg zal het niet worden want mensen genezen ook gewoon van het corona-virus. Ik vind het wel erg veel paniek om iets waar 97% van de mensen gewoon van geneest. Je zult maar bij die 3 procent horen ja, maar dat geldt voor de griep ook.

Allemaal angst


https://www.youtube.com/watch?v=IZPGp5H4jJ4

"En dat is allemaal angst, allemaal angst.
De allergrootste schreeuwerds, zijn dikwijls het bangst.
En als er ooit iets gebeurt, nou dan moet het zo wezen.
Wie het meeste angst heeft,
heeft vaak het minst te vrezen."

Ad Hombre

Ad Hombre

01-03-2020 om 20:22

AnneJ

Vaak. Niet altijd.

Hoeveel homo's zijn gestorven aan AIDS?

Ja Ad

Voordat er medicatie was en beschermingsmogelijkheden.

Hoeveel mensen zijn er overleden aan Polio voor er een vaccinatie was?

Ad Hombre

Ad Hombre

01-03-2020 om 23:16

AnneJ

"Hoeveel mensen zijn er overleden aan Polio voor er een vaccinatie was?"

Wat wil je daarmee zeggen? Tegen dit virus zijn ook geen vaccinaties of effectieve behandeling (behalve beademing, en dat is nauwelijks schaalbaar, zoals wij in de IT zeggen).

Behandeling

We weten al wat het is, symptomen kunnen bestreden worden, men 'kanaliseert' de besmetting, het is stukken minder dodelijk dan in de aanvang van de AIDS epidemie, daar ging iedereen in het begin dood aan. Dus die vergelijking gaat gewoon mank en is onnodig paniek zaaien.

Ad Hombre

Ad Hombre

02-03-2020 om 00:47

AnneJ

"Dus die vergelijking gaat gewoon mank en is onnodig paniek zaaien."

Het was niet bedoeld as vergelijking. Zoals je weet was Robert Long homo en dat album Vroeger of Later uit 77 was een van mijn moeders favorieten. Dat was de tijd dat homo's nog frank en vrij konden doen waar ze zin in hadden. Een paar jaar later kwam AIDS en stierf een halve generatie homo's een vreselijke dood. Rock Hudson, Freddy Mercury.

Er was dus wel degelijk iets om bang te zijn. (gelukkig ontspring Robert zelf de dans)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.