Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Het koningsontbijt

http://www.eo.nl/ditisdedag/item/koningsontbijt-is-ongezond/
Thijs van den brink vind het maar onzin, broodje pindakaas/chocola/muisjes mag best. Cohen van het voedingscentrum vind het geen aanbeveling.
Pindakaas,muisjes, chocola was en is bij ons thuis geen dagelijkse kost. Ik zou het inderdaad ook niet leuk vinden als kinderen daar thuis om gaan vragen. Het is geen gezond ontbijt.


Wikke

Wikke

25-04-2014 om 00:53

pindakaas is hartstikke gezond

Ik begrijp niet waar het idee vandaan komt dat pindakaas niet gezond zou zijn. Pindakaas is hartstikke gezond. Pindakaas zit vol met gezonde olie, eiwitten, vitamines B1, B3 (niacine), linolzuur, inositol en resveratrol. (wikipedia) Hangt er wel vanaf welke pindakaas je neemt, het beste is die puur uit pinda's bestaat; met toegevoegd gehard plantaardig vet is natuurlijk slecht.

Ik dacht dat een paar jaar geleden het voedingscentrum propageerde dat een boterham met pindakaas gezonder was dan een boterham met kaas. En nu zou pindakaas opeens slecht zijn?!

vlinder72

vlinder72

25-04-2014 om 07:10

pfffff

Gezeur. Mijn kerngezonde niet te zware kinderen bepalen zelf wat ze op hun brood doen. Dat kan zijn worst, muisjes, vlokken, pindakaas, jam, chocolade pasta etc. En ik heb alles in huis.

oja, ze hebben ook geen van vieren gaatjes in hun tanden.

Alsof heel Nederland aan de humus en avocadopasta zit ' s morgens.

Wat is ongezond?

Wat gezond eten is, is voor iedereen individueel bepaald. Een kind met lactose intolerantie geef je geen melk, bij een dik kind smeer je liever geen chocoladepasta op brood en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Over dat koningsontbijt maak ik mij niet druk, daarna gaan de kinderen sporten, dus die paar koolhydraten teveel in het bloed worden wel verbrand.
Ik heb ooit eens nagezocht en uitgerekend (ben diëtiste van opleiding) met welk broodbeleg kinderen voldoen aan de aanbevolen hoeveelheden voor hun leeftijdscategorie. Daar kwam uit dat de helft van de boterhammen met zoet beleg belegd kan worden. De gezonde vleeswaren (rookvlees en andere magere soorten) zijn nu eenmaal niet de favorieten van kinderen, die gaan liever voor de worst en dus het slechte vet.
Ik heb zelfs nog wel wat positiefs te melden over dat ontbijt: er zit fruit en groente in ieder pakket. Op mijn ontbijttafel staat dat nooit. Te bewerkelijk in de korte tijd die wij aan het ontbijt besteden.

Vlinder

"Alsof heel Nederland aan de humus en avocadopasta zit ' s morgens."
LOL! Helemaal eens. Even een cliché van stal halen: er zijn geen ongezonde voedingswaren, er zijn wel ongezonde voedingspatronen. En als een kind iets van het Koningsontbijt echt niet mag hebben (zoals mijn oudste) , geef je zelf iets mee. Ik zag trouwens op iedere tafel een appel liggen hoor.
Voedingscentrum: "Pindakaas is niet per definitie een slecht product maar het moet niet door school aan kinderen gegeven worden." Kom op zeg! We hebben het niet over lolly's of zo. Kijk, als school hardcore snoep ging uitdelen was ik ook niet blij. Maar dit vind ik zeer zwaar overdreven. En nogmaals: als je kind iets echt niet mag hebben (dieet, allergie), geef je toch iets anders mee?

Zijspoor: hebben jullie de uitzending van P&W gezien, over gezonde voeding? (17 april, nog wel terug te vinden denk ik). Chaotische uitzending waar niemand wijzer van werd. Daar kwam niemand goed uit de verf (zeker Midas Dekkers niet, die viel me erg tegen met zijn onbeschofte gedrag). Maar goed, ook de vrouw van het Voedingscentrum vond ik niet overtuigend.

ik ben er geen fan van

Wij eten hier niet geweldig gezond en de kinderen eten hagelslag, chocopasta etc op brood. Ik ben er alleen niet blij mee als onder de vlag van "Koningsontbijt' allerlei producenten van ontbijtproducten een ingang vinden om in de school hun waren te slijten. En dat dan met een verantwoord sausje overgieten. Idem met schoolontbijt, voorleesontbijt en weet ik veel wat voor ontbijt.

Hier bleek er trouwens ook iets ontbijterigs aangeboden te worden: krentebol, appel, pakje appelsap (van de Duitse discounter achter de school). Ik vind het volkomen onnodig, maar als er dan toch zo nodig ontbijt moet worden aangeboden dan vind ik dit geen slechte oplossing, al is er op die appelsap op zich wel wat aan te merken.

Het is wat mij betreft niet per se het soort producten waar ik bezwaar tegen heb als wel de product placement die hier feitelijk plaatsvindt.

groeten,

Temet

maar los daarvan

Waarom die ontbijten? Er wordt volop gemekkerd over de epidemie van overgewicht die Nederland zou overspoelen. Waarom moet er dan om de haverklap eten aangeboden worden? Als je op zo'n sportdag die kinderen een waterijsje geeft is het toch mooi zat?

Ik heb het niet over het Kerstdiner zoals dat op veel scholen wordt gehouden, dat is een feestelijke maaltijd die komt in plaats van het gewone avondeten, op een aparte tijd. Maar om onder schooltijd eten te gaan verstrekken aan kinderen die gewoon thuis ontbijten en eten van huis meekrijgen - het is onzin. Ik snap dat het leuk en gezellig is, maar je kan niet èn mekkeren over overgewicht en kinderen die teveel eten èn ondertussen zelf ook eten gaan aanbieden. Dan ben je onderdeel van het probleem geworden. En dat het " af en toe een keertje" is, maakt daarbij niet uit, er zijn zoveel gelegenheden waarbij 'af en toe' wat ' voor deze ene keer' extra wordt verstrekt dat het structureel geworden is.

Gewoon ophouden met die onzin, nergens voor nodig. Handje pepernoten met Sint, waterijsje met Koningsspelen, Kerstdiner en basta.

Groeten,

Temet

Knotje

Knotje

25-04-2014 om 09:17

eens met Temet

stoppen met die onzin. Mijn kleuter vertikte het vanochtend om een boterham of een cracker te eten want "dat mag niet van de juf". Ze is vanaf half 6 op dus ze moet gewoon iets eten. Gelukkig had de juf niets gezegd over fruit, ze wilde wel een banaan.

Blijkbaar

Verschilt het erg van school tot school, hier is het vziw het eerste ontbijt dat dit jaar aangeboden wordt. Verder hebben we idd alleen het kerstdiner gehad. Ik zie het probleem (hier) dan ook niet zo: de kinderen hebben een kopje thee thuis gehad, en voor de rest eten ze op school. Waar ze dezelfde pindakaas erop smeren als thuis, het is dus niet dubbelop.
Ook die sluikreclame heb ik niet gezien: er lag gewoon een klodder chocopasta op tafel (een drol! riep dochter verheugd). Hier vinden ze het in elk geval erg feestelijk, maar ik kan me voorstellen dat je je, als het schering en inslag wordt, even achter de oren krabt.

Fiorucci

Fiorucci

25-04-2014 om 12:17

Ongezond?

Alleen maar kaas en worst op je brood is ook beslist niet gezond. Alles met mate, en dus ook pindakaas.

hier

Hebben we geen koningsontbijt, maar hadden we een Paasontbijt. Leuk toch voor de kinderen? Mijn zoon vindt het geweldig en eet veel meer dan bij zn ontbijt thuis. Iets van zien eten doet eten. En gezond of ongezond.. de mensen die hierover zeuren hebben nog 364 dagen van het jaar om thuis een gezond ontbijtje voor te schotelen.

Ik zou mijn energie liever stoppen in zaken die ik echt belangrijk vind.

Limi

Limi

25-04-2014 om 14:20

ik was erbij

Positief in groep 1 was dat iedereen zelf probeerde het brood te smeren. Dat doen ze thuis echt niet allemaal. Ook hebben verschillende kinderen voor het eerst broodkorsten gegeten en iemand bruin brood.

Er was niemand die thuis alleen maar vieze biopasta krijgt en nu helemaal los ging met 5 boterhammen met hagelslag hoor. Met 4 soorten beleg op tafel kenden ze er altijd wel eentje en kozen ze die. En die kwam uit een wit plastic bakje waarin het was overgeschept, want 1 pot voor 6 tafels was niet zo praktisch.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

25-04-2014 om 15:31

Ach joh

Das toch leuk voor die kinderen.

Hier hadden we net het voorjaarsontbijt achter de rug (waarbij de kinderen een ontbijtje voor een ander kind moesten maken in een versierde doos) en vandaag dan het Koningsontbijt, gesponsord door de plaatselijke buurtsuper.

Ik vind dat verder allemaal prima, de kinderen vinden het gezellig en school regelt het van A tot Z. En dat gezonde broodbeleg? Ach, het is wachten op het moment dat men er achter komt dat werkelijk niks echt gezond is. Alles met mate, dan kom je het verst, denk ik dan maar.

Precies

Er zijn ook mensen die brood niet gezond vinden, en zo kan je wel blijven doorgaan.

Fiorucci

Fiorucci

25-04-2014 om 17:34

Ach....

Volkoren brood, glutenvrij brood, halvarine, sojamelk, halfvolle melk, appelstroop, pindakaas, hagelslag, smeerkaas, chocopasta, een zak appels, snoeptomaatjes en komkommer. Ik vind het wel loslopen hoor. Ik las in de krant dat de koning Allbrans at, op de school waar hij op bezoek was,en aardbeienkwark.

May

May

25-04-2014 om 20:06

Leuk toch..

Zo lang ze niet iedere dag op school ontbijten en er geen friet, kroketten en snoep bij zitten.. Lekker laten doen en je druk maken om wat echt belangrijk is..

Lucerna

Lucerna

25-04-2014 om 21:27

Fio

De koning had dat thuis gegeten... De schoolkinderen waren juist teleurgesteld dat hij niet met hen mee at.

Tango

Tango

26-04-2014 om 14:23

Geen probleem

Ik vind het echt geen probleem als mijn kinderen 's morgens een boterham met muisjes, chocoladepasta, hagelslag o.i.d. eten. Ben al blij als er 's morgens een boterham in gaat.
Op school ontbijten hoeft van mij ook niet hoor, maar af en toe wel gezellig. Hier hadden ze het met pasen al gedaan dus met de Koningsspelen niet. School deed overigens helemaal niet mee met de Koningsspelen.
Volgens mij kun je tegenwoordig niets meer eten dat gezond is. Brood schijnt ook al heel ongezond te zijn, lees ik op een zeer irritantie reclame die steeds op mijn Facebook verschijnt. Krijg je een tarwebuik(?) van.

Fiorucci

Fiorucci

27-04-2014 om 09:21

Lucerna

Ach, dat is ook wel een beetje flauw van hem..

Kaaskopje

Kaaskopje

27-04-2014 om 12:53

Zijn we ook zo streng voor onszelf?

Als je op je werk een lekkere attentie krijgt omdat het Pasen wordt of Kerst, zeg je dan ook 'hou die onzin lekker zelf?' Vast niet. Of ga je nooit uit eten met je kinderen, waarbij de teugels voor een keer gevierd worden? Dan eet je mogelijk ook een calorierijk toetje na, of zit er net even meer saus bij dan je thuis zou doen. Waarom moet het op school per definitie 100 procent verantwoord zijn? Zolang je er zelf niet meer van maakt en je kinderen gewoon blijft voeden zoals je verstandig vindt, gooien die sporadische schoolontbijtjes echt het leven van je kind niet overhoop. En als ze al gaan zeuren om hagelslag druk je dat toch lekker de kop weer in. Daar sta je achter tenslotte dus kost dat de kop in drukken je geen moeite.

En wat Fiorucci ook al zei: het is totaal achterhaald om over zoet broodbeslag te klagen. Als je dat een bezwaar vindt, zul je voortaan brood met kale sla, komkommer of fruit moeten geven.

bibi63

bibi63

27-04-2014 om 13:08

haha kaaskopje

Je slaat de spijker weer op z'n kop. Helemaal mee eens.
En zelfs met sla of komkommer staat die boterham tegenwoordig ook ter discussie...
En verder vind ik het sowieso gemier, dan schaffen we de pepernoten tijdens sinterklaas ook maar gelijk af.
Bibi

Hanne.

Hanne.

27-04-2014 om 14:06

sporadisch

Als het sporadisch zou zijn zou ik het niet zo'n probleem vinden. Het probleem is m.i. dat er wel heel vaak iets sporadisch gebeurt.

2x sporadisch op school ontbijten en een sporadische paaslunch op de BSO. En opa en oma willen ook sporadisch een chocolade ei geven en op de sport is er ook sporadisch paaseieren zoeken. En nu is het vakantie dus gaan we sporadisch logeren (wat vaak ook extra ongezond eten oplevert).

En ja dan wil ik zelf ook nog sporadisch iets extra's doen.

Met kerst is het overigens niet anders. Dan moet ook iedereen ineens iets extra's dien. Met als resultaat dat er buitenshuis 3x patat was gegeten en ik net kerst dus maar geen fruetjes heb geserveerd.

En dat vind ik jammer. De kinderen krijgen buitenshuis zoveel extra's dat ik zelf mijn voeding er op aan moet passen. En oma de BSO of sport is nog min ofmeer mijn keuze om ze heen te sturen. Maar ik ben verplicht de kinderen aan de schoolmaaltijden deel te laten nemen!

Kaaskopje

Kaaskopje

27-04-2014 om 15:11

Hanne

Mijn schoonmoeder zou onze hond graag vetmesten met lekker hapjes als ze de kans kreeg. Gewoon omdat ze dat zo leuk vindt. Dat kan ik me voorstellen, maar het is onze hond en het is haar verboden door ons om hem met lekkere hapjes te voeren. Kortom, je kunt je ouders/schoonouders ook vertellen dat ze zich in moeten houden, het is jouw kind tenslotte.

Wat de extra's rond pasen en kerst betreft: gelukkig is dat maar twee keer per jaar en niet het hele jaar door.
En als ze rond kerst wel drie keer patat aangeboden krijgen, dan zou je ook eens met die mensen kunnen praten waarom het altijd patat moet zijn. Het zou mij persoonlijk geen moeie kosten om de frituurpan tijdens kerst dicht te houden, omdat ik kerst niet het moment vind om patat te eten, maar zo heeft iedereen zijn opvatting over wat wanneer leuk en lekker is.

Ik snap best dat ouders van kinderen die aanleg hebben om wat steviger te zijn, zich zorgen maken over het effect van allerlei extra's. Het is ook goed om al die extra's in de gaten te houden, maar als je het zelf redelijk verstandig aanpakt, dan lijkt het mij stug dat een paar weken waarin wat vaker extraatjes voorbij komen op school/bso in een heel jaar dé oorzaak zijn van flink overgewicht. Als je weet dat er een 'ongezonde' maaltijd op school aankomt, dan hou je het thuis was gematigder als dat nodig is. Wat is daar op tegen? Als mijn kinderen op de bso pannenkoeken kregen, dan aten we die week geen pannenkoeken thuis.

Waar ik me denk ik een beetje aan erger is het slachtoffergehalte in reacties als de jouwe. Natuurlijk is het belangrijk dat kinderen goed en gezond eten, maar die paar momenten op school náást wat je normaal wel toestaat zijn niet dé oorzaak van het hele probleem.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

27-04-2014 om 15:57

En hoeveel eten ze er uiteindelijk van?

Ik weet niet hoe andere kinderen dit doen, maar op dat schoolontbijt wordt door mijn kinderen hoogstens 2 boterhammen gegeten. En paaseitjes zoeken vinden ze allebei heel leuk, maar ze eten ze nauwelijks op. Ik heb ze nu nog in een pot staan en eigenlijk zijn het de volwassenen die ze hier opeten.

Ik heb wel wat moeite met de chocolade paashazen die door de opa's, oma's en de werkgever worden gekocht. Die moeten altijd zo groot en luxe zijn en ze staat hier altijd te verpieteren. Maar we kijken hier een gegeven paard niet in de bek.

Wij kopen zelf geen paaseitjes of pepernoten, die komen van buitenaf ons huis wel in. Dat geldt trouwens ook voor snoep, ik koop het nooit en het is er toch

Op de school waar dochter op zit is het koningsontbijt als lunch gebruikt en de school waar zoon op zit heeft er niet aan meegedaan. Persoonlijk vond ik het koningsontbijt helemaal niet zo ongezond. Het nationale schoolontbijt komt op mij veel meer over als een reclamestunt.

Hanne.

Hanne.

27-04-2014 om 16:30

kaaskopje

Ik spreek de mensen die mijn kind patat/chocoladeieren geven er ook op aan. Helaas krijg je dan als antwoord 'ach het is maar 1 keer'. En als het dan de school/BSO is die dat antwoord geeft sta je redelijk met je rug tegen de muur.

ik zie niet in waarom ik opa en oma wel aan kan spreken maar school niet.

Vooral ook omdat school de kinderen geen beperking op lijkt te leggen. Mijn 7 jarige at 2 bekers yoki en een beker chocolademelk en 4 boterhammen pasta bij het paasontbijt. Het fruit dat ik had meegegeven kreeg ik weer retour...

Dendy Pearson

Dendy Pearson

27-04-2014 om 16:42

Maar Hanne

Hoe vreselijk is dat dan? Want jouw 7-jarige is daarna ook nog druk geweest met de koningsspelen. En dat fruit geef je dan toch 's middags?

Is jouw kind te dik of wil je niet dat jouw kind pasta eet?

Tonny

Tonny

27-04-2014 om 18:09

Verwennerij en onmatigheid

Tja. Dat hoort bij feestjes. Even over de grenzen van het gewone.

Mijn destijds negenjarige dronk ooit bij een trouwerij in de familie zeven flesjes fristi. Heerlijk vond hij dat. Gezond, nee, allicht niet.

Hanne, ik weet de leeftijd van je kind(eren) niet, maar probeer niet al te zuinig en te matig te doen. Goed al je kind zich bewust wordt van wat verstandig voedsel is en wat niet, maar als er niks ernstigs speelt, laat de teugels dan even vieren en lach om die vier pastaboterhammen waar hij zo van genoot.

bibi63

bibi63

27-04-2014 om 19:56

Ik snap hanne wel een beetje

Wij hebben ook een periode gehad dat in ca. 3 weken tijd van alles viel: feestdagen (die thuis, bij familie, maar uiteraard ook op school en clubs gevierd worden), familieverjaardagen en partijtjes. Alles in 3 weken tijd. Ja, dan vond ik het ook wel teveel van het goede en baalde daar wel eens van. Ik kon niet veel anders dan om de schaarse dagen / maaltijden thuis in die periode het heel karig te houden en verder geen extra's. Maar ik kan moeilijk school verwijten dat zij een kerstdiner organiseren of pepernoten uitdelen, omdat wij toevallig in die periode ook veel verjaardagen en kinderpartijtjes hadden. Het was niet anders. Overigens hadden we dan ook wel weer lange periode's dat er niets bijzonders was en we het in de hand konden houden én met het voordeel dat ik dan zonder gewetensbezwaren de kinderen op een ijsje kon trakteren.
Gr. Bibi

amk

amk

27-04-2014 om 20:40

veel gelehenheden

Ik vind dat er steeds meer gelegenheden worden ge-upgrade tot 'feest' of gelegenheid tot extra en luxe eten.

Verjaardagen, kerst, sinterklaas, pasen, st maarten, en dat duurt allemaal enkele weken, zowel op school, bso, clubs en ook nog thuis. Dan de verjaardagen van vriendjes en vriendinnetjes, de familie, op school, schoolactiviteit: hockeytoernooi waar het publiek ook getracteerd wordt, een dag later het schoolvoetbaltoernooi, week later schoolkorfbal, o ook nog het techniektoernooi, het afsluiten van het schooljaar, het verenigingsjaar etc. Er is elke dag iets of iemand die vindt dat er reden is voor iets extra's en verwennerij en je bent er niet altijd bij.
Als je het geluk hebt met een kind als dat van mij dat niet houdt van koek, veel snoep, pannenkoeken, patat pizza dan houden ze vanzelf wel maat maar genoeg kinderen die dat heel moeilijk vinden. Het overgewicht komt wel ergens vandaan natuurlijk.

wat is gezond?

Als diëtiste heb ik een klein voordeeltje ten opzichte van de leken die het beter (denken te) weten. Een juf die mij verzoekt gezonder de lunchtrommel te vullen krijgt de volgende dag de cijfers voorhaar neus. Ze wilde mijn zoon zien met boterhammen met margarine en boterhamworst in zijn trommel, niet de pindakaas en vruchtenhagel die hij kreeg. Als drinken vond ze yogi achtige dingen gezonder dan dubbelfris.
Haar idee van lunch was vetter dan de mijne, qua koolhydraten was het ongeveer gelijk.
gelukkig kennen mijn kinderen goed hun grenzen en overeten ze zich bijna nooit. Over zo'n feestelijke maaltijd op school maakmik mij niet druk.

Hanne.

Hanne.

27-04-2014 om 21:55

kinderen en grenzen

Misschien dat het toverwoord wel is kinderen en grenzen.

Mijn kinderen kennen hun grenzen niet. En dan kom je dus op een ontbijt van 1000 Kcal of een kind dat kotsmisselijk terug komt van het kerstdiner. Waarbij lachend door juf wordt gezegd dat er sneller gegeten werd dan dat ze op het bord konden leggen!

Zeker in een periode dat er veel van dergelijke activiteiten zijn. En zeker bij een school die strenge regels heeft voor het tienuurtje en het lunchpakket vind ik dat niet prettig.

Dat heeft weinig te maken met hoe gezond ik het ontbijt vind of hoe zuinig of matig ik met eten ben.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.