Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Corona en andere virussen

Ik ben best wel bang voor virussen zoals corona. Wat doen jullie om dit tegen te gaan?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Wilgenkatje

Wilgenkatje

13-02-2020 om 16:21

Niks bijzonders

Als ik thuis kom, handen wassen. Elke dag schone handdoek ophangen. Dat is het wel.

Flavia

Flavia

13-02-2020 om 16:26

Het advies van de WHO volgen

handen wassen, niet in iemands gezicht niezen etc.
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

Er waren al jaren Coronavirussen rond, dit is net als het griepvirus elk jaar, een mutatie.

De kans om dood te gaan aan Corona is nog altijd lager dan dat je aangereden wordt door een auto en overlijdt. Ook aan griep overlijden per jaar meer mensen dan tot nog toe aan Corona.

Anca

Anca

13-02-2020 om 16:40

Relativeren

Als je geen longaandoening of een weerstandsaandoening hebt, hoef je niet bang te zijn, dat is het geen gevaarlijker virus dan griep of een stevige verkoudheid. Of sta je ook ieder jaar te bibberen van angst als je hoort dat mensen verkouden zijn of griep hebben? Probeer het te relativeren, bang zijn gaat je niet helpen. Na het toilet en voor het eten je handen wassen wel.

Chrono

Chrono

13-02-2020 om 16:53

Wuhan

Ik heb besloten voorlopig niet naar Wuhan te reizen.

Zonder dollen, ik maak mezelf wel zorgen over al die virussen, maar ik ben dan ook ingedeeld in de categorie "kwetsbaar". Ik heb een fles desinfecterende handgel klaarstaan. En ik heb afgesproken met mijn specialist om in geval van een uitbraak geen weerstandsverlagende, niet-levensreddende medicatie meer in te nemen. Liever reumaklachten en meer weerstand dan geen reumaklachten en een slechtere weerstand.

Voorzichtig

Al een tijdje geef ik bewust geen hand als ik een afspraak heb in het ziekenhuis. Zonodig neem ik inderdaad wel mijn weerstandverminderende medicatie want anders kom ik niet meer vooruit in de wereld en het is nog niet mijn tijd om achter de geraniums te zitten.
Ik heb dit jaar weer een griepprik genomen, misschien helpt het. En ik heb in keuken, toilet en badkamer natte doekjes staan zodat je snel even een toiletbril of deurknop of lichtknop of zoiets van voedingsbodem kan ontdoen.
Zoon schrok zich het apezuur omdat ik onlangs iemand had ontmoet die uit Hubei kwam. Echter die is al meer dan een jaar in Nederland en dat lijkt me een wat te lange incubatietijd.
Soms denk ik aan de hysterie in het AIDStijdperk met de huidige houding tegenover Chinese mensen. Zo vind ik wel dat je voorzichtig moet zijn en je voorzorgen nemen, maar toch wel doorgaan met je leven.
Vooralsnog lopen we hier in Nederland weinig kans op een uitbraak.
Maar, o ja, ik ga ook niet naar mensenmassa's. SAIL is er dit najaar, daar ga ik tegen die tijd wel even over nadenken.

Weinig

Ik werk op een scholengemeenschap en wissel dagelijks met vele (ook hoestende en proestende) pubers pasjes en boeken etc uit. Ik maak mij geen enkele illusie dat als er een virus rondwaart dat ik daar dan aan ontkom
Dus gewoon wat elk verstandig mens doet: een beetje gezond leven door goed te eten, veel buiten te zijn en te bewegen. Zodat je weerstand een beetje op peil blijft.

Tine Winkel

Tine Winkel

13-02-2020 om 17:58

ik doe weinig ook

maar wel een tip: zorg voor weinig hand-gezicht contact. Via de handen komen veel virussen over. Als je ervoor zorgt dat die virussen niet in je neus/luchtwegen komen, is de kans op verkoudheid veel kleiner. Een van de dingen die je kunt doen, is regelmatig je handen wassen of ontsmetten. Heel bewust niet met je handen aan mond/neus zitten helpt ook (ofwel: stop met nagelbijten of neuspeuteren en zo). Ik heb, sinds ik niet meer nagels bijt, veel minder last van verkoudheden. Dat KAN natuurlijk toeval zijn, maar ik vind het wel een logisch iets.

Flavia

Flavia

13-02-2020 om 18:02

Tine

precies wat op de site van de WHO staat idd.
Niet met je handen in je gezicht komen.

Moeilijk!

Handenwassen, handgel, niezen in je arm, geen probleem, maar niet aan mijn gezicht komen vind ik zó moeilijk! Ondanks de oogdruppels heb ik toch regelmatig last van jeukende oogleden. Mijn neus kriebelt soms, als ik nadenk hou ik vaak mijn hand tegen mijn mond. Ik probeer erop te letten om het te laten, maar als ik in gedachten ben, valt dat niet mee!

Niks

Behalve de normale hygiëne in acht nemen. Dus handen wassen voor eten en na toilet bezoek

Kaaskopje

Kaaskopje

13-02-2020 om 21:55

Niks

Wat corona betreft denk ik niet dat ik snel blootgesteld ga worden aan dit virus. Angst voor Aziatisch (China, Vietnam, Korea, etc.) uitziende mensen, landgenoten, vind ik ronduit hysterisch.

Ik heb de griepprik gehaald, hopelijk zat het heersende griepvirus daar ook in. Want daar kan ik overál mee in aanraking komen.

Bosbes

Bosbes

15-02-2020 om 11:05

nikserdeniks! + pleidooi tégen anti-bacteriele zeep

Ongeveer 2% van de met Corona besmette mensen gaat eraan dood. Degenen die eraan dood gaan zijn vrijwel altijd oud, en nog met andere aandoeningen (hart-en vaatziekten, diabetes).
Er is dus weinig om ons zorgen over te maken.

O ja, ik zit heel veel aan mijn gezicht. Altijd al gedaan. Ik ben absoluut niet vaker ziek of verkouden dan anderen.

Anti-bacteriële zepen (werken trouwens niet tegen virussen) komen hier in principe niet in huis. Waarschijnlijk verstoren die het bacteriële evenwicht op je handen in een ongunstige richting en maken je dus kwetsbaarder voor vervelende infecties.
Ik zou zeker niet klakkeloos aannemen: anti-bacterieel, dus goed.

Chrono

Chrono

15-02-2020 om 12:12

Lekker bosbes

"Degenen die eraan dood gaan zijn vrijwel altijd oud, en nog met andere aandoeningen (hart-en vaatziekten, diabetes)."
Ja, dat geeft niks inderdaad. 🙁
Ook fijn om dit te lezen, een chronische aandoening hebbende.

Kopzorg

Kopzorg

15-02-2020 om 12:40

Ik lees dat anders.

Iemand die goed gezond is, hoeft zich niet zo druk te maken, als die besmet wordt dan komt hij er wel doorheen.
Iemand die niet zo fit is van zichzelf moet wat voorzichtiger zijn om besmetting te voorkomen.

Dat is hier thuis ook het geval. De fitte puber is verkouden en d dan denk ik, ach....... Dat komt wel goed maar tegelijkertijd wordt ik extra gefocust op handen wassen ook te voorkomen dat de niet fitte puber besmet wordt. Hij zal niet overlijden aan de griep, als hij d dat zou krijgen maar het hebben van koorts en tijdelijke bedlegerigheid doet zijn herstel geen goed op dit moment.

Begrijp me goed ik vind het voor beiden vervelend als ze griep krijgen maar voor de een is herstel makkelijker dan voor de ander en jongste kan het er nu gewoon ach jhr even niet bij hebben.

Toch

Een besmetting op het cruiseschip wat vast zat bij thailand en nergens mocht aanmeren. Iedereen moet weer daar blijven maar.... 3 Nederlanders blijken vandaag al op schiphol te zijn geland en al thuis te zijn. Ja...dat vind ik wel eng.

Ik was mn handen vaker en maak klinken etc vaker schoon maar werk met kinderen dus virussen hangen regelmatig aan me,al ben ik gelukkig zelden ziek. ( oei effe afkloppen)

zebra

zebra

16-02-2020 om 12:29

thuis niks extra's

althans niet bewust. Handen wassen na toiletbezoek, na aanraking met dieren en voor het koken doe ik altijd al.
Op het werk pas ik wel iets vaker handdesinfectie toe maar daar is de kans om in aanraking te komen met zieke mensen een stuk groter (zorginstelling). Doorgaans heb ik wel een vrij aardige weerstand maar de laatste dagen helaas wel erg verkouden.

Snap de heisa niet zo

Corona is geen Ebola of zo, het sterftecijfer is niet significant hoger dan bij gewone griep en met de verspreiding (dankzij de maatregelen) loopt het ook wel los.

skik

Pennestreek

Pennestreek

16-02-2020 om 13:58

Ik snap het ook niet

Tenzij je tot een kwetsbaren groep behoort lijkt er mij weinig aan de hand. Bovendien is het hier nog niet, dus wat voor zin zou het hebben om nu al vaker handen te wassen? Complete nonsens.
Als het virus hier opduikt, en dat zal vast gebeuren, dan is het natuurlijk wel verstandig om je gebruiken een beetje aan te passen. Maar dat zou ik dan doen om verspreiding tegen te gaan, ik werk in een verpleeghuis dus zit midden tussen kwetsbare mensen. Voor mezelf maak ik me ook dan totaal geen zorgen.

Ontwrichtend door het grote aantal zieken

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe ernstig het allemaal is.

In de Wikipedia staat: 'De ernst van de ziekte wordt niet gevaarlijker ingeschat dan influenza. Door het ontbreken van immuniteit in de bevolking wordt gevreesd dat er een pandemie kan ontstaan. Het potentieel grote aantal zieken kan dan ontwrichtend werken voor de samenleving. '

https://www.parool.nl/wereld/hoe-zit-het-precies-met-coronavirus-covid-19-alles-wat-je-moet-weten-in-11-vragen~b64c42f9/
"Van alle bij instanties bekende patiënten met het nieuwe coronavirus heeft ongeveer een kwart ernstige tot zeer ernstige klachten."
"Mannen van middelbare leeftijd lopen de grootste kans om ziek te worden ..............Vrouwen en kinderen lijken minder vatbaar voor het virus."

Paasei

Paasei

16-02-2020 om 15:51

Oh jee..

Ik zal mijn man vast waarschuwen Anne..

Ik maak me niet zo'n zorgen over het virus hier, ondanks het feit dat ik zelf ook tot de 'kwetsbaren' behoor. Je kunt altijd iets pakken, griepprik of niet, en de gezondheidszorg is hier goed genoeg om de kans op overleven zo groot mogelijk te houden. Waar ik me meer zorgen over maak, is of het virus snel uit woedt in China. Mijn zoon heeft de kans om de reis van zn leven te maken, a.s. zomer, een rondreis door China. Maar als het reisadvies niet binnenkort wordt aangepast gaat de hele reis niet door.. en dat zou zo zonde zijn!

Ad Hombre

Ad Hombre

16-02-2020 om 16:29

Die heisa

"het sterftecijfer is niet significant hoger dan bij gewone griep"

Bij goede medische verzorging wellicht.

"Van alle bij instanties bekende patiënten met het nieuwe coronavirus heeft ongeveer een kwart ernstige tot zeer ernstige klachten."

Zodanig dat ze in een ziekenhuis moeten worden opgenomen met zuurstof en beademingsapparatuur.

Als je dan even bedenkt hoeveel ziekenhuisbedden we in Nederland hebben (nu al vaak te weinig) en hoeveel beademingsapparaten (eerlijk gezegd geen flauw idee) dan snap je dat we als er onverhoopt toch tien- of honderdduizenden ziek tegelijk ziek worden toch wel degelijk in de grote problemen gaan komen.

Hopen dat het sterftecijfer dan nog zo laag blijft.

"Degenen die eraan dood gaan zijn vrijwel altijd oud, en nog met andere aandoeningen (hart-en vaatziekten, diabetes)."

Jammer van die klokkenluider/dokter die op z'n 34e en zo te zien kerngezond binnen een paar dagen van besmet naar morsdood ging. Een hoge uitzondering? Kan natuurlijk...

Nog een paar van die vervelende uitzonderingen in dit filmpje (drie dode kinderen, niet kijken als je er niet tegen kunt):


https://www.youtube.com/watch?v=Rv_J8UcnDbM&t=14s

Angela67

Angela67

16-02-2020 om 16:36

Een tweede reden

Net zoals vaccinatie bedoeld is voor zowel individu als groep geldt dat ook voor verstandige maatregelen nemen. Dus ook al denk je zelf niet zo kwetsbaar te zijn, je oude buuf van 85 wil je niet opzadelen met een gezonde familie next door die wel besmettelijk is.
Gr Angela

MoederVan3

MoederVan3

16-02-2020 om 17:37

Niet druk maken

Ad Hombre heeft ongetwijfeld gelijk dat als het Coronavirus hier even hard gaat huishouden als in Huwan, onze gezondheidszorg te kort gaat schieten. Ik ga me echter geen zorgen maken. Je kan alleen maar hopen dat de autoriteiten verstandige maatregelen nemen waardoor een pandemie wordt voorkomen en zelf normale hygiëne maatregelen in acht nemen.
Verder heb je geen invloed op het verloop, dus dan heeft het weinig zin om je verschrikkelijk druk te gaan maken.

SARS, Mexicaanse griep

De vorige uitbraken van nieuwe griepvarianten zorgden ook voor een hoop reuring. Apocalyptisch zou het worden. Is ook weer overgewaaid.

skik

Ad Hombre

Ad Hombre

16-02-2020 om 20:30

Skik

Ik help het je hopen.

En anders

Doen we er toch niets aan. Echte apocalyptische toestanden laten zich vast niet tegenhouden door een pompje handzeep (al heb ik een keer een SF-film gezien waarin onoverwinnelijke buitenaardse wezens vernietigd werden door het draaien van polka-muziek of zoiets).

Ad Hombre

Ad Hombre

17-02-2020 om 08:04

Sydney

The war of the worlds, wereldberoemd SF boek en film.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/The_War_of_the_Worlds_(boek)

Wat de marsbewoners de das om deed was (insert spooky twilight zone muziek) een virus!

Nee Ad

Die was het niet.

Mars Attacks!

De ruimtewezens worden verslagen door jodelmuziek uit de platencollectie van een oma.

Belgje

Belgje

17-02-2020 om 11:35

Uit het leven gegrepen, Sydney

Jongeren worden 's nachts uit metrostations geweerd door klassieke muziek te draaien: https://www.bruzz.be/samenleving/klassieke-muziek-moet-hangjongeren-uit-metro-weren-2007-07-10

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.