Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op
Stenna

Stenna

29-09-2015 om 23:49

Wat is dat met die topmodel wedstrijden

Kennen jullie dat beeld van de eerste keuring voor hollands topmodel 2015? Ik weet niet precies hoe lang geleden het al is, kwam het toevallig tegen want zie dat programma normaal niet. Was dan ook geschokt. Al die honderden jonge schaars geklede meisjes in rijen ingedeeld en staand, en dan zo'n jury die er tussen door loopt en ze beloert om ze uit te zoeken. Lijkt wel een slavinnenmarkt (om het cliche vleeskeuring maar even te vermijden). Wat bezielt die meisjes om dat te willen? Zo vernederend (de rest van het progamma en hoe ze daarin behandeld worden ook). Als ik een dochter zou hebben die daaraan mee zou willen doen, zou ik alles op alles zetten om het uit haar hoofd te praten. Of te verbieden, als ze nog minderjarig was. Daar ben je toch veel te goed voor. Waarom wil je zoiets? Ik snap daar niks van. Oneindig veel leukere en interessantere dingen die je kunt ondernemen als je jong en mooi bent en in een rijk westers land geboren. En dan kies je voor zo'n zoiets, met z'n honderden tegelijk op een rijtje gekeurd worden op je maten?
Of ben ik nou gek (of oud en zeventigerjaren feministisch)?


bieb63

bieb63

30-09-2015 om 00:04

Nee je bent niet gek

Maar gewoon nilet kijken. En als je wel kijkt, je gewoon lekker verbazen.

Stenna

Stenna

30-09-2015 om 00:26

jamaar

de eigenlijke vraag is waarom meisjes dat willen? Zichzelf dat willen aandoen, bedoel ik (ook al stelde ik ook de vraag of ik gek was)

Ad Hombre

Ad Hombre

30-09-2015 om 07:07

Als je dat niet snapt...

Moet je je toch gaan afvragen of je hele vrouwbeeld wel realistisch is.

Het verschil tussen hoe een vrouw hoort te zijn en hoe vrouwen in de praktijk zijn is volgens mij veel groter dan bij mannen. Daar gaapt een enorm gat. En als je dat niet ziet moet je je toch eens gaan afvragen of je tijdens je leven je ogen wel open hebt gehad of dat je vooral de verhalen hebt geloofd.

Kun je wel eigenlijk wel een feminist zijn als je de 'lagere' impulsen van de vrouw ontkent? Of is feminisme alleen maar weer een ander ideaalbeeld waar vrouwen aan moeten voldoen (en daarmee gewoon weer een nieuwe vorm van onderdrukking)?

[ my take: gekeurd en bewonderd worden en concureren op looks met andere vrouwen zijn heel elementaire elementen van het seksuele spel. Hoewel veel vrouwen zullen zeggen dat ze het vreselijk vinden, kun je aan dit soort symptomen zien dat het wel degelijk een sterke drijfveer is. Sommige vrouwen zijn zelfs feministisch genoeg om dat in zichzelf en anderen te herkennen en te accepteren ]

Jamie

Jamie

30-09-2015 om 07:49

interessant...

Ik heb dat geloof ik wel eens gezien maar dat beeld was vorig jaar toch?

Lijkt het niet een klein beetje op wat jongens doen? Wie kan het best... wie kan het verst... wie kan het hoogst... wie heeft de grootste... maar dan anders? Natuurlijk staan alle Bvoetballers niet halfnaakt op een rij maar worden bewegend gekeurd op de kwaliteiten voor het selectieteam. Topclubs laten de groeischijven van jonge keepertjes op de foto zetten om hun verwachte eindlengte te weten voor ze daar jaren van geld en tijd in investeren.

Overigens denk ik vooral dat ze uit zijn op een eenvoudige manier van bijverdienen. Veel meisjes willen op de een of andere manier rijk en beroemd worden (en krijgen later spijt) en de slimme exemplaren financieren hiermee hun studie.

Ely

Ely

30-09-2015 om 09:00

Gister zapte ik langs

Een programma van Sophie Hilbrand op npo3. Zij interviewde een kerel (ik geloof dat hij bekend moest zijn maar geen idee) van 51 die vrouwen boven de 40 niks meer vond, klaar, uitgerangeerd. Het was -wat mij betreft- een 'interessant' interview. Ik heb ff geen tijd om t op te snorren maar kijk maar eens. Ben benieuwd naar je reactie dan daarop

Ad Hombre

Ad Hombre

30-09-2015 om 09:28

Ely (OT volgens mij)

Was dat een vraag aan mij? De relevantie is me niet geheel duidelijk, maar vooruit:

- Het komt wel vaker voor lijkt me. Mannen met een hogere status willen die nog wel eens gebruiken om aantrekkelijkere c.q. jongere vrouwen te claimen dan waar ze normaal gesproken voor 'in aanmerking zouden komen'.

- Het komt maar weinig voor dat iemand dat zo rigoreus uit in het openbaar. Dat getuigt niet bepaald van goede smaak en een gezonde emotionele ontwikkeling.

- Ik ken heel wat aantrekkelijke vrouwen van boven de 40. Boven de 50, daarentegen...

guera

guera

30-09-2015 om 09:30

Oei ad hombre

Wel een beetje glad ijs. Deels ben ik het met je eens maar bij dit soort programma's zit er een vernederende factor in. Ik erken de lagere impulsen en ben ook voor de verschillen tussen man en vrouw ipv de soms extreme nivellering van de verschillen. Maar het moet wel waardig blijven en vanuit power. Niet vanuit onderdanig 'kijk mij es mooi zijn gedrag' de onzekerheid spat er vaak af. Dit zijn geen power vrouwen maar meisjes met soms een laag zelfbeeld. Ze zijn te jong, te dun en maken de keuze vanuit onzekerheid en niet vanuit sterkte. Ze denken sterk te worden door de bevestiging van een of ander jurylid.

Astrid

Astrid

30-09-2015 om 10:26

oei

Een vrouw van 45 kun je dan beter laten gaan, want de houdbaarheid is niet zo lang meer? Ik vind dat er tussen mannen en vrouwen boven de 50 mensen zitten die hoe langer hoe mooier worden eigenlijk. Ik word zelf ouder en hetgeen ik aantrekkelijk word ook. Ik zou er niet aan moeten denken een jongetje van 25 op te moeten voeden of iemand te vinden met bv nog jonge kinderen.

Enfin, terug naar het onderwerp: geld en aandacht/bewondering en reizen.
Een hoop van die meisjes zijn behalve geestelijk volledig onrijp ook nog eens vreselijk onzeker en hebben grootse, meestal niet al te realisitische toekomstdromen. Bij een enkeling komt dat uit.
Tja en dan gunnen een hoop ouders hun kind het "grote geld" en hun meisjesdroom. Daar gaan mensen vrij ver voor: "als t kind maar gelukkig is".
Ik hoorde een uitgenodigde gast (voorheen meen ik deelneemster aan het programma??) zeggen dat ze met een klus in heel korte tijd 15000 euro had verdiend.
Nou als ik de maten had.....

Ad Hombre

Ad Hombre

30-09-2015 om 10:29

guera

Dat zal ongetwijfeld soms het geval zijn, maar ik vind het nogal aanmatigend om maar te denken dat dat voor al die meisjes geldt. Ze zijn jong, ja, maar te jong om te weten wat ze doen? Niet in staat om dit soort beslissingen weloverwogen te nemen?

Je kunt daar best hoofdschuddend naar kijken, en als ik een dochter had zou ik waarschijnlijk ook niet graag zien dat ze meedeed aan zo'n circus, maar ja, een dochter als topmodel, dat willen veel ouders dan weer best. En we kopen die blaadjes wel toch? (nou ja, ik persoonlijk dan weer niet)

Keuzevrijheid betekent ook dat je keuzes vanuit onzekerheid mag maken.

Astrid

Astrid

30-09-2015 om 10:29

correctie

hetgeen ik aantrekkelijk word moet zijn: aantrekkelijk vind.

bloemetje

bloemetje

30-09-2015 om 10:45

logisch toch?

Waarom meiden meedoen aan zo'n programma? Dat is mij volstrekt logisch: veel meiden dromen van een carrière als (top)model.Net zoals veel jongetjes dromen van een carrière als (top)voetballer. Ja, een model wordt op haar uiterlijk beoordeeld, sterker nog: daar gaat het om.
Wanneer je tot de happy few behoort die het 'maakt' in modelellen-wereld, dan heb je een zeer goed betaalde baan. Het is toch niet vreemd dat meiden (en jongens) zo'n baan ambiëren?
Natuurlijk zijn ze 'geestelijk onrijp'. Maar dat is toch normaal als je die leeftijd hebt?

mirreke

mirreke

30-09-2015 om 11:15

Als ik dit draadje met reacties en al lees

krijg ik de indruk dat er toch heel veel is misgegaan in de opvoeding en het wereldbeeld van zowel mannen als vrouwen als het om feminisme en gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen gaat...

Jamie

Jamie

30-09-2015 om 11:24

mirreke

Dan heb je mijn reactie niet gelezen

Ook naar jongens wordt gekeken als die ver willen komen in hun sport: ze moeten lang zijn, of juist kort, bepaalde spieren hebben op bepaalde plekken en ga zo maar door. Niets nieuws onder de zon.

Verder: waarom is blijkbaar alleen jouw opvoeding en het feminisme goed? Er zijn nu eenmaal vrouwen/meisjes die dit willen en in mijn ogen moeten ze dat lekker zelf weten. Ik zie geen verschil in wat ze met turnmeisjes doen maar jij blijkbaar wel?

Ik koop die bladen niet en ik kijk niet naar die programma's maar dat maakt mij dan nog geen beter mens of verder in het feminisme. Waarom mag feminisme niet betekenen dat je doet wat je zélf wil? Dus werk doen wat je zélf wil? Nee, blijkbaar mag je als vrouw alleen mee doen met de feministenkudde?

Ad Hombre

Ad Hombre

30-09-2015 om 11:43

mirreke

Citaat uit een opinie van Veerle Weustink:

http://www.volkskrant.nl/opinie/je-bent-feminist-als-je-jezelf-ziet-als-feminist~a4149988/

"Toch wordt iemands feminisme - vooral als de persoon in kwestie zich profileert als extreem vrouwelijk of sexy - vaak in twijfel getrokken. Deze twijfel is te terug te brengen naar een concept dat Roxanne Gay, Amerikaanse professor, schrijfster en blogger, uitlegt in haar essaybundel Bad Feminist. De heersende opvatting is dat er zoiets bestaat als 'goed feminisme' en 'slecht feminisme'. Als je zegt dat je een feminist bent, wordt verwacht dat je in je dagelijks leven alles uitdraagt wat een 'goede feminist' betaamt: focus op uiterlijk banaal vinden, niet genieten van muziek of films waar vrouwonvriendelijke boodschappen in voorkomen en vooral niet jezelf profileren met nadruk op je vrouwelijkheid.

Gay verzet zich tegen de labels 'goede feminist' en 'slechte feminist', omdat deze classificering verstikkend is. De meeste vrouwen voldoen niet aan de criteria van een 'goede feminist', ikzelf ook niet."

Astrid

Astrid

30-09-2015 om 12:03

bloemetje/mirreke

bloemetje: Natuurlijk zijn ze 'geestelijk onrijp'. Maar dat is toch normaal als je die leeftijd hebt?

Precies, heel normaal, daardoor wel gevaarlijker om in zo'n volwassen wereld te moeten kruipen op die leeftijd, ver van huis en met alle verleidingen en gevaren van dien. Maar ook heel logisch dat je op die leeftijd nog een soort "prinsessendromen" hebt en daardoor nog geen overzicht hebt op wat het allemaal in zal houden. Hopelijk zijn daar dan ouders bij die dat kunnen begeleiden als een meisje/jongen door zou breken.

Mirreke: Mijn reactie dan blijkbaar ook niet, of niet goed. Ik ben nooit zo van het feminisme, sommigen slaan daar ook wat in door in mijn ogen. Mijn kinderen werden door mij en mijn wereldbeeld opgevoed. Als dat toevallig niet het jouwe zou zijn, betekent dat toch niet dat er iets mis is gegaan?

caton

caton

30-09-2015 om 15:08

maar wat is het verschil?

mijn dochter wil al sinds ze de film 'achtste groepers huilen niet' oncoloog worden. Dus doet ze heel hard haar best op school (VWO 3). Zij heeft die droom en ze heeft het geluk dat ze een goed stel hersens heeft, zodat ze die droom waarschijnlijk ook waar kan maken. Wat is het verschil met een meisje dat topmodel wil worden, die de juiste looks heeft voor dit vak?

guera

guera

30-09-2015 om 16:04

Caton

Daar is niks mis mee. Maar in dit geval gaat het om de vleeswaren keuring bij betreffend programma. Als een meisje dat als droom heeft en ze wordt gescout oid niks mis mee. De moeite zit meer in het programma wat mij betreft.

Ely

Ely

30-09-2015 om 17:20

Sorry Ad

Maar t was voor Stenna bedoeld. Zij verbaast zich blijkbaar over hoe er naar vrouwen/ meisjes wordt gekeken bij die programma's dus ik denk, ik doe er een schepje bovenop

dot

dot

30-09-2015 om 18:09

Beetje OT

Mooi om te zien dat 1 van die meiden vertelde dat ze transgender is. Geen probleem (natuurlijk), alleen maar leuke reacties.

Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat meisjes zo'n carrière willen. En dat ze daarom "gekeurd" moeten worden lijkt me redelijk logisch

Ad Hombre

Ad Hombre

30-09-2015 om 18:31

Ely

Dan trek ik hierbij mijn reactie officieel in...

bloemetje

bloemetje

30-09-2015 om 21:00

overal wordt gekeurd

Overal wordt gekeurd. Wil je doorbreken als zanger, dan wordt je stem en zang oneindig vaak gekeurd. Wil je doorbreken als danser, dan zul je in audities steeds weer moeten laten zien wat je kan. Wil je carrière maken op een callcenter, dan wordt steeds weer beoordeeld hoe je aan de telefoon overkomt. Doe je aan turnwedstrijden: idem. Etc. etc.

Modellenwerk gaat om het uiterlijk, dus ja, dan word je beoordeeld op je uiterlijk. En natuurlijk in kleding die weinig te raden over laat. Logisch toch? Dat is niet alleen bij zo'n programma, maar ook bij iedere casting die een model doet. Hetzelfde voor de acteur of de danser die een auditie doet voor een rol.

Deze meisjes doen dit geheel vrijwillig. Sterker nog: dit is hun droom. Ik snap niet goed wat daar mis mee is. Ik bedoel: ze gaan niet de prostitutie in ofzo, ze willen model worden. Op de catwalk lopen of voor fotoshoots. Hard werken, veel reizen, maar als je geluk hebt: een interessant leven en een goed inkomen.
Iemand schreef dat het 'gevaarlijk' is omdat sommige meisjes nog jong zijn. Volgens mij is het helemaal niet zo uitzonderlijk dat jonge mensen dromen najagen. Turnsters die 30 uur per week trainen (en vele jaren jonger zijn dan deze meiden), andere topsporters, toptalenten in de muziek, boybands, jongeren die eigen succesvolle bedrijven opstarten... Er zijn tal van voorbeelden van jongeren die een 'ander pad' volgen. Die hun dromen, ambities of talenten najagen. Ja, dat is anders. Maar anders mag. En is echt niet altijd gevaarlijk.

Jamie

Jamie

30-09-2015 om 21:43

bloemetje

Je zegt precies wat ik wil zeggen en als je kijkt naar al die toptalenten in de muziek: alsof die allemaal zo lekker terecht komen. Drank en drugs is nog hun minste probleem

Katniss

Katniss

30-09-2015 om 21:52

Och

Ik vind het allemaal best. Die meisjes willen model worden en dat draait nu eenmaal om uiterlijk en afmetingen.
Maxim Hartman vond ik wel grappig (uit het programma van Sophie Hildebrand). Hij ziet er niet heel bijzonder strak uit voor een 51-jarige, maar daar heeft hij zelf volgens mij een heel ander idee over. Aparte kijk ook op relaties, net alsof het alleen om uiterlijk draait. Je zou toch meer wijsheid verwachten van een vijftiger.

Ely

Ely

30-09-2015 om 22:40

Hahaha

Herkenbaar hoor Ad, mijn man voelt zich ook geregeld onterecht aangesproken. Zal wel aan mijn communicatie liggen )

En Katniss; ik had er gemengde gevoelens over. Enerzijds vond ik het een soort armoe en anderzijds had ik meelij; die man lijkt niet te denken met zijn hoofd

Stenna

Stenna

01-10-2015 om 08:35

correctie

Ik ben niet het soort feministe die moeite heeft met vrouwelijkheid, verschillen tussen man en vrouw, of aandacht voor uiterlijk. Helemaal niet zelfs. Natuurlijk vergelijk ik mezelf ook wel met andere vrouwen (van mijn leeftijd dan . Lees zelfs veel bladen Maar er is een grens. En voor mij wordt die grens bij dat keuringsbeeld overschreden. Ik vind het vernederend, hoe die meisjes daar zo staan en bekeken worden. Toch echt wel anders dan bij voetbalselectie hoor, sorry. En zoals gezegd snap ik de keuze niet zo om jezelf dat aan te doen, met zo'n piepkleine kans dat je echt het grote geld gaat verdienen (de meeste winnaressen breken ook niet echt door, dacht ik?).

bloemetje

bloemetje

01-10-2015 om 08:53

Stenna

Mijn interpretatie van feminisme is vooral dat meisje de vrijheid hebben om te doen wat ze willen.

Bijzonder dat het jou juist vrouwen zijn die elkaar beperkingen willen opleggen.

Deze meisjes willen dit. Het is een 'business' waar ook nog eens heel erg veel vrouwen in werkzaam zijn (of mannen met 'vrouwelijke' trekjes). De modeshows en bladen hebben vooral een vrouwen-publiek. En ook het programma wordt vooral door vrouwen bekeken.

Jamie

Jamie

01-10-2015 om 08:54

stenna

Als je maar een paar fotoshoots hebt gehad verdien je vele malen meer dan je buurjongen bij de AH over het hele jaar verdeeld dus dan is het al lucratief.

zelf inderdaad

Lastig onderwerp. Maar ik vind het standpunt dat meisjes dat zelf en vrijwillig moeten wensen te doen wel geldig. Hoewel je je kunt afvragen hoe 'vrijwillig' het allemaal is.
Mijn dochter is een beeldje en we schertsen weleens dat we haar beslist zouden opgeven voor een modellencarriere ware het niet dat we liever zien dat ze andere talenten ontwikkelt. En dat we niet kapot zijn van de dieetrages die daar heersen en waar dochter buitengewoon ongeschikt voor is. Met aanleg voor een eetstoornis.
Maar ik ken ook zo'n beeldje van een meid waarvan ik me vroeger al afvroeg of ze niet betere begeleiding kon krijgen bij haar adhd. Ik heb altijd het idee dat ze haar carriere, model, escort, paaldanseres, prostitutie in het topsegment, is begonnen omdat ze verder niets kan terwijl ze heel intelligent is. Maar ogenschijnlijk een vorm van ADHD, vlammen en presteren maar ondertussen een puinhoop van je leven maken financieel en wat betreft relaties en kinderen.
Maar ja, het is ook een leven, met wat scherpere hoogte- en dieptepunten zullen we maar zeggen.
Maar Doutzen Kroes vind ik dan wel weer geweldig! Zag onlangs nog een foto van haar met een peuter aan de borst. Op Ibiza, dat wel.

Mieke

Mieke

01-10-2015 om 12:24

Begeleiding

Als je naar Holland's next top model kijkt lijkt het alsof meisjes aan hun lot overgelaten worden. Ze worden midden in een stad gedropt en succes ermee meiden. Zo is het in het echt niet. Tenminste niet wat ik tot nu toe gehoord heb.

De 14 jarige dochter van een vriendin van mij is ongeveer een jaar geleden op straat gescout door een modellenbureau. Dat meisje loopt nu af en toe modeshows. Ze wordt juist van A tot Z begeleid. Als ze een ticket krijgt naar Japan of zo dan krijgt haar begeleiding dat ook. Ze boeken een hotelkamer voor haar en voor haar "oppas". Maar het blijft haar lichaam waar het om gaat dus ze heeft ook een waslijst aan instructies wat ze wel en niet mag eten. Anorexia is dus absoluut niet de bedoeling (hoewel ik direct geloof dat dat een groot probleem is)

Dat gefocus op je licham moet je willen. En zij wil dat. En haar ouders vinden het goed zolang haar schoolresultaten er niet onder lijden. School werkt ook mee.

Niki73

Niki73

01-10-2015 om 12:32

Dat interview van Sophie Hilbrand

Ik heb zitten schuddebuiken van het lachen. Wat een debiel, die vent. En dan nog met een uitgestreken gezicht beweren dat dat voor alle mannen geldt. Gelukkig weet ik beter. Ik heb de afgelopen jaren heel wat afgedatet en kan getuigen dat je als 40+-vrouw nog prima aan de man kunt komen. Ik heb nu een relatie met een man van mijn eigen leeftijd. Beiden halverwege de 40.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.