Stormvogel
08-01-2025 om 13:27
Zoon (7) eet geen groente
We hebben drie kinderen en de jongste van 7 jaar heeft een beperkt eetpatroon.
Hij eet pasta, brood, friet, zoet beleg, kipfilet en boterhamworst. Hij eet appelmoes, appels en peren en soms mango. Broodje knakworst en pannenkoeken eet hij ook.
Dat is het wel zo'n beetje.
Hij eet geen andere soorten fruit, geen enkele groente en ook geen pizza. Hij eet geen pastasaus.
Hij wil niet proeven en niet proberen. Boos worden of dwingen heeft geen enkele zin - hij eet er niet door en snapt ook niet waarom we boos worden. Voor beloningen is hij niet gevoelig (misschien nu wel, maar een jaar geleden niet)
Hij is gezond en vrolijk, niet te dik of te dun, en hij lijkt zelf geen last te hebben van dat hij zo weinig eet.
Inmiddels beginnen wij het als ouder wel een probleem te vinden (met name omdat het gedoe geeft met avondeten) en heb ik hulp ingeschakeld van de jeugdarts waar we komende week contact mee zullen hebben.
Ik ben benieuwd of er hier meer mensen zijn met (voormalig) moeilijke eters en jullie tips en ervaringen.
Gaat het vanzelf over over?
Wat werkt wel en niet om je kind meer te laten eten?
Bedankt alvast.
Peaches
08-01-2025 om 21:01
Ja, zo irritant, 'je moet gewoon...' van mensen die denken dat het aan hun super opvoedskills ligt dat hun kinderen zo goed eten.
En ook het omdenken: de kinderen van een familielid van mij eten gewoon echt nauwelijks. Daar zit van alles achter natuurlijk. Maar zij kan echt blij zijn als ze een stukje taart eten. Elke calorie die erin gaat is winst. Dat relativeert wel...
MijnNaamIsHaas73
08-01-2025 om 21:08
oja ik zag laast op insta iemand die pasta van kikkererwten kookte in bouillon. Dan heb je al weer wat andere voedingsstoffen
MijnNaamIsHaas73
08-01-2025 om 21:13
MijnNaamIsHaas73 schreef op 08-01-2025 om 21:08:
oja ik zag laast op insta iemand die pasta van kikkererwten kookte in bouillon. Dan heb je al weer wat andere voedingsstoffen
Edit: Ik lees nu dat je dat soort dingen ook al geprobeerd hebt.
Mugske
08-01-2025 om 21:42
mijn dochter 'luste' geen soep en wilde dat ook niet proeven. Ze doet mee aan kooklessen in het buurthuis en daar eten ze ook van wat ze gekookt hebben. De daar gemaakte soep luste ze dus wel. Daarna ging ze ook andere soep proeven. Ze zal het niet zelf kiezen, maar eet het wel. Zo buiten de deur met een groepje andere kinderen is toch anders dan thuis met een ouder koken.
Geen specifieke tips over groentes, want dat vindt mij kind juist lekker.
Netherfield
08-01-2025 om 21:53
Stormvogel schreef op 08-01-2025 om 14:42:
Dank voor jullie reacties.
@LOTD; fijn om te horen dat het relatief meevalt wat hij nu eet en dat het goed is gekomen bij jou.
Meehelpen met koken vindt hij zeker leuk, hij snijdt ook graag groente en rauwkost, maar hij eet het niet. Dus ook niet proeven.
Hij eet geen groente zoals ik schreef, en dus ook geen rauwkost. Niks.
Ik denk het belangrijkste is om er geen strijd van te maken. We bieden nu vaak een alternatief aan maar denk dat het advies zal zijn om daar mee te stoppen en dat vol te houden. Pff.
Met hem gaat het goed maar ik zou gewoon zo graag eens met zijn vijven aan tafel willen en een gerecht eten dat iedereen gewoon eet, iets gezonds, niks exotisch, maar zonder strijd, gedoe, en geklaag dat men na het niet willen eten trek heeft.
Mijn dochters zijn nu 14 en 16. De jongste lust meer als de oudste, maar nog steeds houdt het niet over. Ze zijn lang en slank en bijna nooit ziek. Vanaf dat de oudste 4 is ben ik gestopt met de strijd. Sindsdien is het gezellig aan tafel en ik kook regelmatig apart voor hun, of apart voor ons, net hoe je het bekijkt. Ooit gaan ze vast wel meer dingen lusten en anders maar niet. Qua groente eten ze sperciebonen, snijbonen, broccoli, komkommer en rauwe wortel. Fruit: appel banaan mandarijn, de jongste ook peer. Aardappels in alle verschijningsvormen. Rijst. Pasta.
Maak je er niet druk om. Als hij goed groeit en gezond is maakt het niet uit. En ik kook dus dubbel. Vind ik geen probleem.
Dymo
09-01-2025 om 09:12
MMcGonagall schreef op 08-01-2025 om 20:51:
Dat soort adviezen is inderdaad irritant. Pastasaus pureren met veel groente, alsof kinderen daar intrappen. Sowieso aten ze al geen saus. Wel kale pasta met geraspte kaas en een schijfje komkommer ernaast. Of geef ze soep en pureer er groente door, knappe jongen die er soep in kreeg. Bij mijn oudste heb ik wel redelijk wat uit de kast getrokken om haar te laten eten, tot aan vier dagen logeren bij opa en oma die haar wel groente zouden leren eten (niet dus). Ik kon omdenken toen een collega zei dat haar jongens goed aten, alles behalve groente. Heel slimme insteek.
Dat was een tip van mij, fijn dat je het irritant vond. Misschien moeten jullie eens aan je kinderen vragen WAAROM ze geen groente willen eten. Mijn dochter vond de structuur van veel soorten groenten niet lekker voelen in haar mond. En daarom at ze voor de zekerheid maar helemaal geen groente. Door de hele boel te pureren tot het glad was, had ze dat gevoel niet meer. Door mij te 'helpen' in de keuken met kijken of dingen gaar of knapperig waren, had ze de eigen regie. Als het namelijk niet naar haar zin was, kon ze het ook weer uitspugen. Dat mocht aan tafel niet.
Als je tips vraagt, krijg je ongetwijfeld ook tips die niet werken of waar jouw kind niet 'intrapt'. Hoef je niet meteen de goedbedoelende tipgevers af te fakkelen.
Een arts zei ooit tegen mij: "kinderen gaan eten wat ze nodig hebben als je er niet allerlei andere/vervangende rotzooi in stopt. Dus gezonde voeding aanbieden, willen ze niet eten, dan niet. Niks anders geven. Volgende maaltijd beter."
Broadway
09-01-2025 om 09:51
MamaE schreef op 08-01-2025 om 16:55:
Ik zou er wel moeite mee hebben als een kind helemaal geen groenten eet. Want daar zitten wel belangrijke voedingsstoffen in. Dus in ieder geval een hapje proberen van alles. En ik zou het ook niet gaan vervangen door dingen als frietjes, broodje knakworst of iets dergelijks. Dat kan af en toe een keer, maar ik vind dat echt geen volwaardige avondmaaltijd. En dan maar extra fruit in plaats van groenten of een extra boterham met hartig beleg.
dat is een leuk streven, maat hij-eet-het-niet. wat doe je dan? laten zitten tot 22 uur? trechter zoals bij ganzen?
Broadway
09-01-2025 om 09:52
MamaE schreef op 08-01-2025 om 17:11:
[..]
Dat snap ik, maar dat betekent niet dat ik het groente weigeren moet gaan faciliteren door een broodje knakworst als volwaardige avondmaaltijd aan te bieden of meerdere keren per week frietjes te serveren.
oh, maar nu zeg je dat het je niet om het niet eten van groenten gaat maar om het bieden van een alternatief. waar zit de key voor jou?
Zebra04
09-01-2025 om 10:16
Hier ook een lastig etende dochter, van inmiddels bijna 19! Echt alles geprobeerd, heel veel commentaar gehad van andere ouders (je moet gewoon... ik zou gewoon...)
Ze vind het zelf heel naar, maar kán het gewoon echt niet!
We zijn er inmiddels achter dat ze waarschijnlijk een vorm van ARFID heeft, ik wilde dat ik dit eerder had geweten!
Voor alle ouders die worstelen met eetproblemen van hun kind: zoek het maar eens op, wie weet is het herkenbaar!
(ook voor alle ouders die denken dat het aan de ouders van het moeilijk-etende-kind ligt, zodat je misschien iets meer begrip kunt opbrengen!)
Betekent natuurlijk niet dat alle moeilijk etende kinderen dit hebben!
Anoniemvoornu
09-01-2025 om 10:16
Je hebt een jaar geleden belonen geprobeerd , mischien toch nog een keer proberen? verder durf ik niet reageren want verschillende goedbedoelde adviezen worden als weggezet als irritant, beetje naar sfeertje
IngridT
09-01-2025 om 10:37
Mugske schreef op 08-01-2025 om 21:42:
mijn dochter 'lustte' geen soep en wilde dat ook niet proeven. Ze doet mee aan kooklessen in het buurthuis en daar eten ze ook van wat ze gekookt hebben. De daar gemaakte soep lustte ze dus wel
Anekdote: Mijn middelste at best ok. Maar qua fruit weigerde hij categorisch peer te eten. Vies. Nou ja. Geen drama.
Ik maakte vaak leuke ''fruit bakjes'' voor m'n kroost met partjes van van alles en nog wat (appel, peer mandarijn, banaan, druifje, whatever) maar deed daar voor hem dan geen peer bij.
Tot ik dat op een dag een keer vergat (of hem t bakje van z'n broer voorzette, ik weet het niet meer) en hij bij de eerste hap van een stuk geschild fruit blij verbaasd uitriep....''jammie!!! Creche-appel!!!''
😂
MamaE
09-01-2025 om 10:47
Natuurlijk kun je een kind niet dwingen te eten en ga je een kind ook niet urenlang aan tafel laten zitten. Maar als ouder bepaal je wel het aanbod. En dat is in mijn ogen in de basis wel gezond. Als je ongezonde alternatieven gaat aanbieden, lijkt me dat niet de oplossing. Geen enkel kind gaat groenten eten als het anders pannenkoeken of frietjes krijgt.
Dus ja, ik zou het zeker problematisch vinden als mijn kind helemaal geen groenten zou eten, maar dan biedt ik liever fruit als alternatief aan dan iets ongezonds.
Stormvogel
09-01-2025 om 10:57
Anoniemvoornu schreef op 09-01-2025 om 10:16:
Je hebt een jaar geleden belonen geprobeerd , mischien toch nog een keer proberen? verder durf ik niet reageren want verschillende goedbedoelde adviezen worden als weggezet als irritant, beetje naar sfeertje
Vervelend om te lezen dat je je verder niet durft te reageren. Een advies is zeker niet irritant, maar wel als het niet aansluit bij de situatie.
Stel dat je een kind hebt dat vanwege autisme erg veel behoefte heeft aan structuur en als gevolg van het ontbreken daarvan nu tegen problemen aanloopt, dan is het irritant om advies te krijgen van een ander met makkelijke flexibele kinderen: hij moet 'gewoon' wat relaxter en flexibeler worden'.
Wat je wel wil is iemand die zegt: ok, hij heeft autisme.Wat betekent dat voor hem? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat hij krijgt wat hij nodig heeft zodat hij daardoor goed kan functioneren en huidige problemen minder worden.
On topic:
Ik denk dat belonen nogmaals proberen inderdaad de moeite waard is. We hebben dat eerder geprobeerd, maar het werkte niet, dus maar even gelaten. Hij is nu ouder dus wie weet werkt het wel.
In het geval van mijn zoontje is onze grote uitdaging dat we willen dat hij uberhaupt groente, of in elk geval iets nieuws gaat proberen. Dus dat hij die eerste stap zet. Als hij dat heeft gedaan, dan kan je kijken wat hij wel en niet lekker vindt en waarom dat is. En wat je kan doen om het voor hem beter te maken. Groente pureren in een saus bijvoorbeeld werkt heel goed voor mijn oudste twee kinderen, maar niet voor hem want hij eet nu uberhaupt geen groente.
Dus de grote vraag is: HOE krijgen we hem zover dat hij dingen gaat uitproberen? En dan gaat het daarna pas om WAT hij dan gaat uitproberen.
Stormvogel
09-01-2025 om 11:02
Zebra04 schreef op 09-01-2025 om 10:16:
Hier ook een lastig etende dochter, van inmiddels bijna 19! Echt alles geprobeerd, heel veel commentaar gehad van andere ouders (je moet gewoon... ik zou gewoon...)
Ze vind het zelf heel naar, maar kán het gewoon echt niet!
We zijn er inmiddels achter dat ze waarschijnlijk een vorm van ARFID heeft, ik wilde dat ik dit eerder had geweten!
Voor alle ouders die worstelen met eetproblemen van hun kind: zoek het maar eens op, wie weet is het herkenbaar!
(ook voor alle ouders die denken dat het aan de ouders van het moeilijk-etende-kind ligt, zodat je misschien iets meer begrip kunt opbrengen!)
Betekent natuurlijk niet dat alle moeilijk etende kinderen dit hebben!
Beter laat dan ooit duidelijkheid zullen we maar zeggen...
Ik heb het opgezocht, ARFID. Sommige dingen herken ik maar andere ook niet. Hij heeft voorzover ik weet geen nare ervaringen met eten waardoor hij niet meer wil eten of er bang voor is, en zelf ook geen last dat hij weinig eet. Hij is niet ondervoed, hij is vrolijk en sociaal.
En aan ouders ligt het inderdaad niet. We hebben 3 kinderen en we bieden aan allemaal hetzelfde aan. Dochter eet heel goed, zoon minder maar nog steeds acceptabel, en jongste zoon eet het minst en het minst gezond.
Stormvogel
09-01-2025 om 11:05
Nu ik alle reacties lees is mijn conclusie dat het de moeite waard is om nog een keer te proberen om hem meer en gezonder te laten eten. Hopelijk heeft de arts ook nog tips.
En werkt dat niet, dan laat ik het los, want dan hebben we alles geprobeerd. Dan dus accepteren, vitaminepillen blijven geven en ervanuitgaan dat het goed komt zoals ik bij velen gelukkig lees.