27 april 2022

(Her)ontdekken wat je zelf nodig hebt als ouder

De geboorte van een kind is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Alles wordt op zijn kop gezet. Niet alleen jouw lichaam heeft flink wat te verduren, maar ook jouw dagelijks leven, de relatie met je partner, het huis, jullie werk en jullie sociale leven veranderen drastisch. De eerste tijd met jullie pasgeborene is dan ook grotendeels gewijd aan het vinden van een nieuw ritme binnen het gezin. Maar hoe zit het met jezelf? Hoe ontdek je wat jij nodig hebt als ouder? En hoe vind je jezelf weer terug na zo’n grote gebeurtenis?

Negen maanden op, negen maanden af

Als moeder draag je de baby tot wel negen maanden bij je en dat heeft veel impact op onze fysieke en mentale gesteldheid. Over deze impact op ons lijf en ons hoofd wordt veel gezegd en geschreven. Maar laten we ook niet vergeten dat we na de bevalling tijd nodig hebben om te herstellen. Het komt heel vaak voor dat vrouwen na de bevalling zichzelf fysiek en mentaal kwijt zijn. De vermoeidheid, de hormonale veranderingen, de zorgtaken, de fysieke veranderingen en de nieuwe gezinsdynamiek zorgen ervoor dat je tijd nodig hebt om te wennen aan de nieuwe situatie en aan jouw nieuwe rol. Een bevalling is bovendien niet niks. Het lichaam heeft echt de tijd nodig om te herstellen.

(Her)ontdekken wat je nodig hebt

Veel vrouwen, en ook mannen, geven aan dat ze de eerste maanden met een pasgeborene erg zwaar vinden. Het is dan ook niet gek dat we in deze maanden minder aan onszelf denken en misschien zelfs onszelf een beetje kwijtraken. Maar uiteindelijk is het wel belangrijk om te (her)ontdekken wat jij nodig hebt. Naast mama ben je namelijk ook vrouw en mens. En kinderen worden groter en zelfstandiger. Maar hoe word je weer jezelf en ontdek je wat je nodig hebt?

Neem tijd voor jezelf

Misschien vind je het prettig om zoveel mogelijk thuis te zijn bij jouw zoon of dochter of misschien snak je naar een uurtje voor jezelf. Het is hoe dan ook belangrijk om zo af en toe echt tijd voor jezelf te nemen. Plan een afspraak bij de kapper in, ga een dagje met vriendinnen weg of schakel een oppas in om zelf even tot rust te kunnen komen. Het is moeilijk om weer in contact met jezelf te komen als je geen moment de gelegenheid hiervoor hebt. Creëer die rustmomenten dus heel bewust en regelmatig.

Pak je hobby’s op

Wat deed je graag in jouw vrije tijd voor je ouder was? Las je veel boeken? Speelde je graag piano? Of deed je mee aan marathons? Het is belangrijk om deze hobby’s, of nieuwe hobby’s, op te pakken na de bevalling. Dat hoeft niet direct: je hebt die eerste weken wel wat anders aan je hoofd, uiteraard. Maar probeer geleidelijk aan weer de dingen te doen waar je energie en voldoening van krijgt. Geloof ons: het is geen verspilling van tijd. Het zorgt er juist voor dat je weer oplaadt en in contact komt met jezelf.

Stop met vergelijken

Volg jij ook veel mommy bloggers en mommy influencers op social media? En betrap je jezelf erop dat je jouw leven met dat van hun vergelijkt? Probeer hiermee te stoppen. Influencers en bloggers kunnen een bron van informatie zijn, maar je moet je realiseren dat je slechts een fractie van hun leven te zien krijgt. Het lijkt misschien alsof zij alles voor elkaar hebben, maar dat is vaak slechts schone schijn. Door jezelf en jouw gezin te vergelijken met anderen, ga jij je niet beter voelen. Bovendien ontdek je niet wat jij nu zelf wilt en wie jij zelf bent als moeder en mens. Laat je gerust inspireren, maar laat jouw leven niet bepalen door wat anderen doen en zeggen.

Praat erover

Dat de eerste maanden met jouw baby rozengeur en maneschijn moeten zijn is een hardnekkig misverstand. Natuurlijk kun je op een roze wolk zitten en geen seconde met jouw kleintje willen verliezen, maar in de praktijk zijn die eerste maanden ook gewoon erg zwaar en vermoeiend. Daarnaast is het gevoel jezelf te zijn verloren veelvoorkomend en soms zelfs beangstigend. Denk dus niet dat je hier alleen in bent en praat er vooral met iemand over. Een partner, ouder, vriendin of professional kan een luisterend oor en advies bieden, maar ook op ons forum kun je in contact komen met gelijkgestemden om erover te praten en adviezen uit te wisselen.

Weg met het schuldgevoel

Tijd voor jezelf vinden is lastig met een gezin, maar ook het schuldgevoel doet vaak een duit in het zakje en zorgt ervoor dat moeders, en vaak ook vaders, geen tijd nemen om tot rust te komen en zichzelf te (her)ontdekken. Maar dit schuldgevoel is absoluut niet nodig. Je hebt recht op tijd voor jezelf en het is zelfs gunstig voor iedereen in het gezin. Als jij beter in jouw vel zit, is dit direct merkbaar in jouw fysieke en mentale gesteldheid. Je bent niet alleen een gelukkiger en completer mens, maar ook een gelukkigere moeder. Een beter voorbeeld kun je niet zijn voor jouw kind.