Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

Wat te doen als jij of je kind als fietser wordt aangereden?

Een ongeluk waarbij je zelf of je kind betrokken raakt, is een nachtmerrie. Het overkomt je zomaar en opeens moet je van alles regelen, terwijl je hoofd daar helemaal niet naar staat. Hier zijn een paar tips die je op weg kunnen helpen.

Als voetganger aangereden door een auto

Ben je als voetganger aangereden door een auto? Stel, je bent met je kind aan het oversteken en een auto stopt niet op tijd. Wat doe je? Net als bij een fietsongeluk is het belangrijk om direct te kijken hoe het met iedereen gaat. Zijn er ernstige verwondingen, bel dan meteen 112. Is het minder ernstig? Zorg alsnog dat je gegevens uitwisselt met de automobilist en dat de situatie goed wordt vastgelegd. Dit is niet alleen belangrijk voor schadeclaims, maar ook als er later discussie ontstaat over de schuldvraag. Voetgangers worden in Nederland bijna altijd extra beschermd in dit soort situaties, dus het recht staat meestal aan jouw kant.

Aangereden op de fiets door een auto

Je fietst nietsvermoedend door de stad, en plotseling schiet er een auto uit een zijstraat die je niet heeft gezien. Voor je het weet lig je op de grond en ben je aangereden op fiets door auto. Wat nu? Allereerst: probeer rustig te blijven. Kijk of je jezelf veilig kunt verplaatsen en controleer of je gewond bent. Zelfs als het lijkt mee te vallen, kun je beter toch even naar een arts gaan – sommige klachten komen pas later. Zorg dat je gegevens uitwisselt met de bestuurder en vraag om getuigen die kunnen bevestigen wat er is gebeurd. Maak foto’s van de situatie en eventuele schade. Het klinkt misschien overdreven, maar het kan enorm helpen bij het verhalen van schade. Voor je kind gelden dezelfde stappen. Check ook hoe ze zich voelen, want een ongeluk kan mentaal flink wat impact hebben.

Regel je rechten goed

Bij een ongeluk draait het niet alleen om medische hulp, maar ook om praktische zaken. Of je nu fietser of voetganger bent, je hebt waarschijnlijk recht op een schadevergoeding. Dit kan gaan om medische kosten, maar ook om gemiste inkomsten of schade aan je spullen. Verzamel bewijs, zoals bonnetjes, rapporten en foto’s. Laat je niet afschrikken door het papierwerk; er zijn genoeg mensen die je daarbij kunnen helpen.

Denk ook aan mentale impact

Een ongeluk kan emotioneel zwaar zijn, zeker als je kind erbij betrokken is. Schroom niet om hulp te zoeken als je merkt dat het moeilijk is om alles te verwerken. Een goede afronding begint met goed voor jezelf en je gezin zorgen.

Lees ook: