Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Rana

Rana

26-10-2014 om 14:11

Kom ik wel rond?

Zoals jullie weten zit ik in een echtscheiding. Het convenant is nu binnen, en daaruit blijkt dat ik inclusief partneralimentatie moet gaan rondkomen van 1082 euro per maand. Mijn netto huur is zeshonderd euro, en ik rijd in een klein zuinig autootje. verder heb ik geen eisen, of andere hoge kosten. Wie heeft ervaring om van dit bedrag rond te komen? in mijn eentje? is dat haalbaar?


Hortensia

Hortensia

26-10-2014 om 14:36

Ervaring

Ik zou als ik jou was eens een afspraak maken met de sociale raadslieden in je gemeente (google!) voor een inkomsten-check na echtscheiding.

Je zou recht kunnen hebben op diverse toeslagen (huurtoslag bijvoorbeeld).

Barvaux

Barvaux

26-10-2014 om 14:47

precies

Je hebt nog huurtoeslag en zorgtoeslag.

Waar moet je rekening mee houden

Wonen: naast de huur: gas, water, licht en verzekeringen. Heb je helemaal geen eigen geld overgehouden aan de scheiding? Anders zou je bijna kunnen kijken of je niet beter kunt kopen. 600 euro huur betalen per maand, dat zou met kopen een woning van 90.000 euro zijn. En dan krijg je nog belasting terug. Google voor de grap eens op woningen in heel Nederland voor die prijs. Je komt dan wel aan de randen van Nederland uit, maar er is zomaar een schitterende woning in Friesland te vinden, in Winterswijk is wat te koop voor die prijs etc.

Ziektekosten: premie en reserveren voor eigen bijdrage (30 euro per maand reserveren, als je het niet nodig hebt kun je het laten staan)

Persoonlijk: ik zou rekenen op 50 euro per week voor eten en drinken. Maar er komen ook nog wat kosten bij: kleding, kapper. Dat hoeft niet veel te zijn.

Auto: wegenbelasting en verzekering, en benzine (minstens één tank per maand zou ik rekenen). Dan heb je geen afschrijving en geen reservering voor onkosten.

Je kunt inderdaad wellicht huurtoeslag en zorgtoeslag krijgen. Dat kun je zelf ook al berekenen op de site van de belastingdienst. Maar partneralimentatie wordt beschouwd als inkomsten, dus het kan ook zijn dat je belasting moet betalen. Ook dat kun je berekenen op de site van de belastingdienst. Dat bedrag zou je dan maandelijks opzij moeten zetten.

Het zal even rekenen zijn en elke cent die je zelf kunt verdienen zou welkom zijn. Kijk dus ook even naar mogelijkheden om wat (meer) te verdienen.

Tsjor

Celin

Celin

26-10-2014 om 15:50

kopen kan vaak niet

Kopen kun je vaak alleen als je een contract hebt op je werk. Partneralimentatie tellen ze bij de hypotheekberekening niet mee, want dat is "eindig". Ik had een aardige som mee, waarvan ik ongeveer 25% van de koopsom makkelijk contantje kon betalen. Toch kreeg ik geen hypotheek, tenzij ik mijn baas zover kreeg dat ik een contract kreeg. En dat was niet het geval.

Als je spaarpot te hoog is, zoals in mijn geval na uitgekocht te zijn, dan krijg je geen huur/zorgtoeslag. Die bedragen zijn online te vinden.

Ik had daardoor de keus of minder te gaan werken en in aanmerking te komen voor de toeslagen, of zoveel mogelijk werken en sparen. Heb dat laatste gedaan. Probeer bijstand in elk geval te voorkomen, want dan mag je ook maar weer een bepaald bedrag hebben op je spaarrekening en moet je het overtollige stuk eerst opmaken. Zonde, dat stuk gebruik ik liever om tzt een nieuwe(re) auto te kopen en/of voor mijn begrafenis ooit achter de hand te houden.

Hortensia

Hortensia

26-10-2014 om 16:17

kopen?!?

Ik ben altijd weer verbaasd als ik zoiets hoor nadat iemand aangeeft een laag inkomen te hebben.

Ten eerste: geen hypotheker die dat doet!
Ten tweede: ja, je bent goedkoper uit dan met huren. Hier in de straat zijn zowel huur- als koophuizen, laatst is er een koophuis verkocht en die mensen betalen veel minder per maand dan ik (en dan reken ik de HRA nog niet eens mee).
Maarrrrrrr.......

Als er hier iets kapot gaat bel ik de woningbouw.
Als er bij de buren iets stuk gaat moeten ze het zelf fixen. Een kapotte kraan is nog te maken. Een weigerende verwarmingsketel wordt al minder... Om over groot onderhoud maar te zwijgen!

Ten derde: je moet het maar net kunnen combineren met je werk. Zo makkelijk is het niet meer om te switchen van baan...

Je geeft zelf de reden al

' laatst is er een koophuis verkocht en die mensen betalen veel minder per maand dan ik (en dan reken ik de HRA nog niet eens mee).' Reken die wel eens mee en kijk dan eens hoeveel je per maand minder kwijt bent met een koopwoning. In vergelijking met buren ben ik ruim 500 euro per maand minder kwijt dan zij zijn met huren. En dan zijn ze afhankelijk van de woningbouwvereniging om wat aanpassingen te doen. Dubbele ramen bijvoorbeeld, krijgen ze niet. Ik kan zelf bepalen of ik daarvoor wil gaan sparen of niet.
Bovendien: als je hypotheek vast zet voor 10 jaar heb je een bedrag dat altijd gelijk blijft. Huren stijgen. En fors ook.
Als je huurtoeslag krijgt en je gaat meer verdienen ben je dat weer kwijt, doordat je minder huurtoeslag krijgt. Als je koopt en je gaat meer verdienen krijg je (vreemd genoeg) meer geld terug van de belastingdienst als je in een hogere schaal valt.
Wat betreft onderhoud, dat ligt er ook aan hoe handig je zelf bent. Een verwarmingsketel kun je vervangen, maar je kunt hem ook huren.
Er is overigens nog een voordeel aan een koopwoning: als je een kamer wil verhuren kan dat. Dat kan bij een huurhuis niet. Als je onder een bepaald bedrag blijft hoef je het niet op te geven aan de belastingdienst. Ik weet niet hoe hoog dat bedrag nu is, maar ik heb zo een jaar mijn studie bekostigd.
Maarrrrrrr....... de enige echte maar is, dat de banken niet mee willen werken.

Tsjor

Hortensia

Hortensia

26-10-2014 om 20:31

Tsjor

Klopt helemaal.

Maar als je rond moet komen met nog geen 1100 euro incl. alimentatie zul je toch echt die dure huur moeten ophoesten, accepteren dat de huurtoeslag elk jaar minder wordt en hopen dat je niet economisch gebonden bent aan een dure regio zodat je eventueel naar een goedkopere regio kunt.

Want echt, je krijgt met zo'n inkomen nog niet eens een hypotheek voor een schuurtje.

Krom, ja. En heel frustrerend.

Hortensia

Ik deel je frustratie volledig. De crisis rond hypotheken is ook niet gekomen doordat mensen het niet meer konden betalen, maar doordat de waarde van het huis daalde. Daar merk je niks van, als je maar niet verhuist.
Afgelopen zaterdag in Trouw een overzicht: 13% van de huurders dreigde de huur niet meer te kunnen betalen, tegenover 4% van de kopers. Dat was in 2012. Momenteel heeft het kabinet veel drastischere plannen met de huren. En hebben de woningbouwverenigingen behoorlijke bedragen open staan die ze zijn kwijtgeraakt door allerlei handel van de woningbouwverenigingen zelf.
Het blijft allemaal een vreemde zaak, die woningmarkt.

Tsjor

Barvaux

Barvaux

26-10-2014 om 21:24

tsjor

'Er is overigens nog een voordeel aan een koopwoning: als je een kamer wil verhuren kan dat.Dat kan bij een huurhuis niet. Als je onder een bepaald bedrag blijft hoef je het niet op te geven aan de belastingdienst.'

Dat is niet waar. Je kunt ook een kamer verhuren in een huurhuis, je mag alleen niet onderhuren.

Oké

Dat wist ik niet, ik dacht dat het beschouwd werd als onderhuur. In elk geval is het dan een mogelijkheid om extra inkomsten te genereren: een kamer verhuren.

Tsjor

Rana

Rana

26-10-2014 om 22:57

nou tsjor

Een kamer verhuren? Zal niet gaan.ik heb maar 1 slaapkamer.

Rana

Rana

26-10-2014 om 23:02

toeslagen

Ik heb berekend dat ik recht heb op 265 euro huurtoeslag en 60 euro zorgtoeslag. Dus dan kom ik op een inkomen van 1400 euro. Dat moet toch wel gaan lukken?

kamer verhuren met een uitkering

Als je een kamer gaat verhuren en je het een uitkering kom je toch echt uiteindelijk in de problemen hoor. Die inkomsten worden namelijk van je uitkering ingehouden.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-10-2014 om 00:01

Tamelijk onreealistisch voorstel Tsjor

Als je het zélf wilt, is er natuurlijk niks op tegen, maar je kunt toch niet verwachten dat iemand zomaar naar een totaal andere provincie verhuist vanwege de lagere huizenprijzen? En daarnaast... met net aan 1000 euro inkomsten een huis kopen, welke kwaliteit van wonen mag je daarvan verwachten? En hoe wil je van die 1000 euro de buitenboel goed onderhouden als je zelf niet zo handig bent? En hoe wil je problemen in huis oplossen als je amper geld hebt om de maand rond te breien? Het mag dan zo zijn dat procentueel gezien meer mensen de huur niet meer kunnen betalen ten opzichte van mensen die de hypotheek niet meer aankunnen, maar hoe zit het met de staat waarin het huis verkeert van de mensen die wel een koophuis hebben, maar voor het onderhoud eigenlijk geen geld vrij kunnen maken?

Afgelopen jaar is bij ons de buitenkant weer geverfd, gratis. Wij hebben die handigheid niet om het zelf te doen en het geld niet om het te laten doen. Ik ben echt blij dat ik niet wakker hoef te liggen van dat soort zaken.

Katniss

Katniss

27-10-2014 om 00:05

Werken?

Heb je werk of een uitkering? Ik denk toch werk, want de bijstandsuitkering voor een alleenstaande is echt geen 1000 euro. Is er geen mogelijkheid om meer uren te werken? Krantenwijk?

Hortensia

Hortensia

27-10-2014 om 09:06

Krantenwijk, kamer verhuren en de realiteit

Een krantenwijk levert een inkomen op dat je kunt vergelijken met het jeugdminimumloon van een 14-15jarige.
Beter dan niks, maar zet het zoden aan de dijk? Plus de kosten die je aan je fiets hebt, want reken maar dat die slijt!

Ik wil niet lopen "ja-maren", maar dit zijn, net als het idee om een huis te kopen omdat dat goedkoper is dan huren, goedbedoelde adviezen waar je in de praktijk helaas weinig aan hebt.

Idem dito kamerhuur. Los van het feit of je er de ruimte voor moet hebben, het betekent ook: extra verbruik gas, licht en water, geen privacy meer (of ga je zelf een keukenblokje plus sanitair bijbouwen? En wat vindt de woningbouwvereniging daarvan?)... Makkelijk gezegd, maar in de praktijk best lastig.

Bel maatschappelijk werk in je gemeente voor een inkomstencheck. Ik kreeg die tip pas geleden ook, en werd doorverwezen naar de sociaal raadslieden. Daar hebben we alles op een rijtje gezet. Ik vond het heel verhelderend!

Hou er met het aanvragen van de toeslagen ook rekening mee dat er wordt gekeken naar je totale jaarinkomen van 2014. Ik weet niet hoe dat wordt berekend als je net bent gescheiden (inkomen van je ex). Even een zijstapje: ik heb zelf de pech dat ik een flinke inkomstendaling heb gehad halverwege dit jaar. Mijn huidige inkomen is erg laag, maar als je naar het jaarinkomen kijkt is het toch hoger en krijg ik niet alle toeslagen volledig. Best lastig. Maar het is te overleven. Kwestie van alle inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten, kijken wat je kunt schrappen, en blij zijn met wat nog wel kan (zoals een dak boven je hoofd en een kachel die brandt ).

Ik zie in je andere topic dat je alleen zonder kinderen bent, dan zit je i.i.g. boven bijstandsniveau.

Moet te doen zijn

Met 1400 euro moet het te doen zijn. Maak een goede begroting en houd je uitgaven bij.

Persoonlijk vind ik 600 euro huur voor een flat met maar een slaapkamer enorm veel geld.

Ik snap dat het kopen van een huis niet direkt mogelijk is. Maar het kan wel helpen om je gedachten anders te laten gaan. Vaak zitten mensen vast aan iets. Natuurlijk, als je werk hebt is het prettig als je in de buurt kunt wonen. Maar Nederland is klein, en er zijn in Nederland echt prachtige streken waar je heel goed kunt wonen.

Tsjor

Rana

Rana

27-10-2014 om 09:33

oke

Grappig.op mijn vraag of ik rond kan komen met dit inkomen reageert iedereen dat ik meer werk moet zoeken, danwel een kamer moet verhuren, of goedkoper moet gaan wonen.Op korte termijn gaat dit allemaal niet lukken. Wat ik concludeer uit deze reacties is dat het krap gaat worden.dat ik er net aan van rond zal gaan komen. Dat was ook eigenlijk mijn vraag.of dat zou kunnen.

Barvaux

Barvaux

27-10-2014 om 09:39

Tsjor

Je moet echt ophouden over kopen, met zo'n inkomen krijg je geen hypotheek, ook niet aan de andere kant van het land en heeft TS dan wel werk? Verder: wat heb je aan een huis van 90.000? Daar heb je vooral opknapwerk aan en achterstallig onderhoud.

Zeshonderd euro is een heel normaal bedrag tegenwoordig voor een huurhuis en zolang je onder de sociale huurgrens zit heb je toch recht op huurtoeslag en dan maakt de prijs niet eens zoveel uit.

Krantenlopen gaat via stukloon, daar schiet je dus echt niets mee op, kun je beter postbezorger worden, dan krijg je een uurloon en geld als je ziek bent.

GWL-kosten

Je schrijft in het andere draadje dat de stookkosten 110 euro zullen zijn. Is dat niet achterlijk veel voor een flatje met één slaapkamer? Ik zou eens heel goed nakijken of je dat naar beneden kan krijgen.

En verder denk ik dat je prima rond kan komen met een inkomen van 1400 euro voor jou alleen.

skik

Rana

Rana

27-10-2014 om 10:29

skik

De GWL schatting heb ik overgenomen van de vorige bewoonster.De woning is goed geïsoleerd, dus ik vermoed dat ik wel minder ga betalen,maar zij betaald al 2 jaar 110 euro. vandaar.

Mijntje

Mijntje

27-10-2014 om 10:34

auto

Ik denk dat veel mensen in jouw situatie hun auto weg doen ivm de hoge kosten.

Barvaux

Je bent te negatief over de woningen. Maar het is allemaal niet in de randstad. 'Out-of-the-box' denken helpt je om te bepalen wat je wel wil. Niet in Friesland wonen, bijvoorbeeld. Dat maakt het prijskaartje voor wat je wel wil dragelijker.
Verder heb ik de argumenten al gegeven.

Tsjor

Rana

Als je van 1082 had moeten rondkomen, met een huur van 600, gas en licht van 110 (en dan nog een ziektekostenverzekering van bijna 100 plus verzekeringen plus een auto dan had je het niet gered. Vandaar de mogelijkheden om oftewel je kosten te verlagen oftewel meer inkomen te verdienen. En natuurlijk de toeslagen aan te vragen.
Met 1400 zou je het wel moeten redden.

Tsjor

Barvaux

Barvaux

27-10-2014 om 11:08

tsjor

Ik ga er even van uit dat er kinderen zijn want TS schrijft op OO... In dat geval heb je er helemaal niets aan om zo ver van je kinderen te gaan zitten. Als er geen kinderen zitten heb je daar geen werk. Wat wil je nu precies?

Laat jij even zien dat iemand met zo'n inkomen een hypotheek krijgt?

Barvaux

Het probleem van de banken heb ik al lang genoemd.
Het is mij nog niet duidelijk of er werk is. En vooral: of er een arbeidskontrakt is. Ik weet van heel dichtbij, dat het soms mogelijk is een hypotheek te krijgen als de werkgever een verklaring ondertekent dat hij/zij van plan is degene na een tijdelijk kontrakt langer werk aan te bieden. Maar ik heb ook al genoeg duidelijk gemaakt, dat het me meer ging om 'out-of-the-box' denken en andre overwegingen de revu te laten passeren.
En er zijn geen kinderen.

Tsjor

Rana

Rana

27-10-2014 om 11:27

verkeerde discussie

Hoewel ik de gedachte gang begrijp is het voor mij totaal geen optie om te verhuizen naar een deel van Nederland waar ik goedkoop een woning kan kopen.mijn werk, kinderen, en het feit dat ik geen hypotheek krijg op mijn ww +alimentatie inkomen sluiten dat gewoon uit. Mijn auto zal het eerste zijn wat ik ga opgeven indien nodig. Ik woon in de randstad. Hier is een huur van 600 euro redelijk normaal.

Barvaux

Barvaux

27-10-2014 om 11:29

Tsjor

Je kunt je tips wel vrolijk consequent 'out of the box' denken noemen, ik vind ze dom Laatst ook weer een collega van mijn man die zijn huis in de verkoop had: moet je doen joh, ik betaal veel minder aan de hypotheek dan jij aan de huur. We zijn het hem gaan voorrekenen: wij moeten, omdat je nog geen huis hebt, meer dan het dubbele van onze huur gaan betalen.

Verder krijgt TS huurtoeslag van 265 euro dus waar woon jij goedkoper dan voor 350 euro en vergeet nog steeds het onderhoud niet en vooral de plotselinge ellende. Wil je daar echt iemand instorten met zo'n inkomen? Nee dat wil je niet maar je wil wel blijven roepen dat het goed is om 'out of the box' te denken... prima maar blijf wel redelijk.

Rekenen

90.000 hypotheek in 30 jaar terugbetalen, dat is 3000 per jaar. Aan rente (5%, kan lager) betaal je 4500 per jaar. Totaal: 7500 per jaar = 620 per maand. Bruto. Ongeveer 1/3 terug van de belastingdienst: 410 per maand netto. En dat voor de komende tien jaar. Overigens staat de rente met NHG voor 10 jaar op dit moment op 2,8% als laagste. Dan wordt het sommetje helemaal riant: 3000 aflossing plus 1520 rente is 4520 op jaarbasis, dus 376,66 per maand, bruto.
Mijn advies zou dan zijn: laat de belastingen niet per maand, maar per jaar uitbetalen (dus bij je aangifte), zodat je dan één keer per jaar een bedrag hebt wat je kunt gebruiken voor onderhoud etc.
Barvaus, jij vergeet de constante verhogingen van de huren en de dreigende kortingen op de huursubsidie.
Nogmaals: de banken werken niet mee, helaas. Maar redelijk is het idee wel.

Tsjor

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.