Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Barvaux

Barvaux

09-02-2015 om 20:24

Autorijlessen: wel/niet betalen?

Ik wil graag weten wat er voor constructies te verzinnen zijn met het wel/niet/gedeeltelijk betalen van autorijlessen. Wie weet heeft iemand iets verzonnen waar wij niet aan hebben gedacht.

Oudste wil over anderhalf jaar aan een HBO opleiding beginnen en dat zal waarschijnlijk op 1,5 uur rijden afstand met ov zijn. Op kamers zie ik hem echt niet doen en dat is ook veel duurder. Er bij werken gaat wel maar dan zou hij veel moeten lenen want wat wij willen betalen is al bijna minder dan een kamer kost.

Wij willen dus de studie, de boeken en alle schoolzaken betalen, kost en inwoning bij ons thuis en de kosten als hij mee gaat op vakantie (500) die hij ook kan krijgen als hij niet mee gaat op vakantie.

Hij zal dan hobby's, zakgeld, zorgverzekering en kleding zelf bij elkaar moeten gaan scharrelen, dus werken. Hij mag alleen lenen als wij door omstandigheden ons deel niet bij elkaar krijgen (werkloos of iets dergelijks).

Nu zitten we nog met de autorijlessen. We hebben besloten dat jongste die sowieso van ons krijgt omdat zijn opleiding veel goedkoper zal worden dan oudste. Ik vind dat als het er in zit oudste ook de rijlessen mag krijgen maar daar is mijn man het (nog) niet mee eens. Hij (en ik) hebben het ook zelf betaald.

Ik dacht aan een constructie van half/half, dus elk bedrag wat komt betalen wij voor de helft of dat hij mag beginnen met lessen als hij ons 1000 euro geeft en dat wij dan alles betalen (de eerste 1000 is dus door hem gespaard).

Nog andere ideeën? Als het een kind van ons is gaat het gemiddeld 5x afrijden en ik schat zo in dat dat 3000 euro gaat kosten. Mocht het echt maar 1000 worden ofzo dan vind ik het niet zo'n probleem om dat er ook bij te betalen maar ik houd gewoon niet van onvoorziene kosten.


Evanlyn

Evanlyn

09-02-2015 om 20:44

Barvaux

Misschien de eerste 1000 euro betalen, of minder als hij maar 20 lessen nodig blijkt te hebben (je weet maar nooit)?

Hij moet trouwens best veel zelf betalen zie ik. Dat moet natuurlijk niet ten koste van de studie gaan. Is het de bedoeling dat hij dan met de auto naar de studie gaat, omdat je die anderhalf uur OV noemde? Maar waar haalt hij die auto dan vandaan?

Mijn ouders betaalden rijlessen voor me zonder enig zicht op een auto, omdat ze vonden dat het bij mijn opvoeding hoorde. Toen de kosten de spuigaten uit gingen lopen ben ik uit eigen beweging een tijdje gestopt, totdat ik het zelf kon betalen. Maar goed, ik kon overal makkelijk heen met OV.

Moni

Moni

09-02-2015 om 20:47

Ik hoor vaak dat kinderen een deel betalen

In welke constructie ze dat doen,weet ik niet. Ik zou wel zorgen dat er een prikkel in zit dat kind snel slaagt. Dat doe je niet door voor hem een basisbedrag te stellen. Ik zou eerst het minimaal aantal lessen, kosten daarvoor en examenkosten bepalen. Daar kan hij dan de helft van betalen. De rest betalen jullie. Na het eerste examen betalen jullie nog maar een kwart (of een derde of nog steeds de helft) net wat jullie willen. Zo is het ook voor hem belangrijk om snel te slagen.
Wij zijn al begonnen met droge rijlessen. Als ik met oudste in de auto zit, bespreek ik alles wat we tegenkomen op de weg. Dan wordt ze zich alvast bewust van die dingen. Dat bewustzijn is nog niet vanzelf aanwezig

Over dat lenen. Volgens mij gaan jullie niet over het feit of hij gaat lenen of niet. Dat is aan hem. Jullie hoeven er niet voor te tekenen of zo.
Ik zou de verantwoordelijkheid bij hem neerleggen. Dat verantwoordelijkheidsgevoel heeft hij bij de studie ook hard nodig.
Je kind steeds meer loslaten hoort bij deze periode. Maar als ze eenmaal studeren, is het echt aan het kind om beslissingen te nemen. HIj kan beslissen om te gaan lenen en daarmee op kamers te gaan.
Probeer op tijd je taal aan te passen over wat hij wel of niet mag.

Barvaux

Barvaux

09-02-2015 om 20:58

uh evanlyn

Hij heeft toch gratis ov als hij studeert?

Evanlyn

Evanlyn

09-02-2015 om 21:08

maar ik dacht dat jullie het te ver vonden, vandaar de lessen. Mijn gedachtegang was dus: hij moet al best veel werken naast zijn studie en nou moet hij ook nog anderhalf uur heen en terug (ttaal 3 uur) met OV, dan willen jullie hem liever in een auto hebben om tijd te besparen.

Maar eigenlijk zien jullie het dus net als mijn ouders: het hoort bij de opvoeding?

Barvaux

Barvaux

09-02-2015 om 21:13

Moni en evanlyn

Met hij 'mag' alleen lenen bedoel ik dat ik niet wil dat hij geld leent om te kunnen feesten en uitgaan. Dat zal hij zelf moeten verdienen door een bijbaantje. Er wordt hier niet geleend voor dat soort dingen want wat leer je je kind dan? Lenen voor de leuk! We proberen zijn studie te betalen en dat kan alleen als hij thuis blijft wonen. Als hij op kamers wil zal hij veel meer zelf moeten betalen en dus lenen. Iets wat mag maar daar had ik het niet over: ik doelde op lenen voor de leuk. Daar gaat hij maar voor werken.

Overigens Evanlyn, jij vond dat hij veel zelf moet betalen, ik heb berekend dat het 150 euro in de maand is als hij niet opeens hele dure andere hobby's begint en als hij niet opeens wel heel veel geld gaat besteden aan uitgaan. Enig idee wat een kamer kost? Als hij in de zomer na zijn diploma gaat werken komt hij een eind maar hij kan dus ook zelf besluiten wat minder uit te geven aan deze of gene. In die 150 zitten dus zijn huidige hobby's, kleding, zorgverzekering etc in en ik vermoed dat hij al één van de twee hobby's laat vallen voor zijn studie dus dan wordt het al minder wat hij nodig heeft. Hij is zelf vrij in het bepalen hoeveel hij wil werken voor de 'leuk'.

Over het rijbewijs: Ik wil niet dat dat rijbewijs zomaar betaald wordt maar hem stimuleren om het snel te halen vind ik een beetje vreemd. Alsof ik met mijn 4x en mijn man met zijn 6x terwijl wij het allebei zelf betaalden dat deden omdat het niet genoeg gestimuleerd werd? Het was duur zat toen.

Moni

Moni

09-02-2015 om 21:16

Ook over lenen voor de leuk heb je niets te zeggen

Dat is zijn keuze.

Ik zoek nog even de website die heel veel tips geeft over rijlessen.
Dat jullie niet gelijk geslaagd zijn, betekent niet dat hij niet gestimuleerd hoeft te worden. Er zijn veel mogelijkheden.

Barvaux

Barvaux

09-02-2015 om 21:16

Evanlyn

Met de auto kost waarschijnlijk 15-20 euro per dag alleen aan brandstof... dat doen we dus maar niet

Ik weet niet zo goed hoe ik het zie. Ik zie het voor mijn jongste als behorende bij zijn studie en een vergroting op de kans op werk. Bij mijn oudste is dat minder een issue.

Het gaat mij dus meer om: hoe denken anderen er over? Wat voor constructies zijn er mogelijk? Als we hem 1000 zelf laten betalen kan hij zelf bepalen of hij daar zijn gewerkte geld aan uitgeeft of dat hij het aan zijn sport doet, zijn tweede hobby of aan uitgaan of wat dan ook. Keuzes maken dus.

Moni

Moni

09-02-2015 om 21:16

website met tips

http://www.leren.nl/dossier/rijbewijs/

Hierin staan ook de tips over meerijden (oftewel kind wegwijs maken in verkeer terwijl jij rijdt)

optellen en aftrekken

Ik snap wel dat je je kinderen allebei tegemoet wil komen en niet te grote verschillen wil laten ontstaan maar zo zou ik het toch zelf niet doen.
Als je het kunt betalen, betaal het gewoon. Het leven is een stuk duurder vergeleken met vroeger en vooral voor jonge mensen is het fijn als je ze wat mee kunt geven.
Ik heb vroeger ook alles zelf betaald, studie, autorijles, en was al vroeg op kamers, waar mijn broers en zussen wel studie en autorijles betaald kregen. Maar daar werd gewoon geen punt van gemaakt. Wie het nodig had en het was er dan werd daar in voorzien.
En zo doe ik het ook met mijn kinderen. Ik kan het niet precies afmeten maar wat ik heb daar doen we het mee.
Zoon kon de rijles van zijn vader krijgen, maar toevallig is hij helemaal niet geïnteresseerd in autorijles en heeft zijn handen vol aan zijn studie.

Barvaux

Barvaux

09-02-2015 om 21:19

Moni

Daarin verschillen we dan van mening. Ik voed mijn kinderen zo dus niet op. Lenen is niet voor de leuk en doe je alleen als dat nodig is. Lenen is prima om een huis te kopen of voor je studie of voor een goedkope tweedehands auto om bij je eerste baan te kunnen komen voor je salaris krijgt. Niet omdat je wil feesten tijdens de studie in combinatie met zo min mogelijk werken. Feesten/hobby/dure kleding: prima maar dan werk je er ook voor.

Hoezo jongste goedkoper naar school?

Ik heb nog totaal geen idee wat mijn kind totaal aan school gaat kosten. Hij is 16, misschien zit hij tot zijn 20e op school, maar dat kan ook 25 worden, ik heb geen glazen toekomstbol. Weet jij dat voor beide kinderen al precies wanneer ze stoppen met leren?

Ik heb 1 kind, maar als ik 6 kinderen had kregen ze of allemaal het rijbewijs van ons of allemaal alles zelf betalen. Staat los van schoolkosten. Wij gaan zeker het rijbewijs niet betalen, vooral niet als er gratis ov is. Zoon kan zolang hij op school zit geen auto, benzine, verzekering, reparaties betalen, dus een rijbewijs is wat zinloos. Ook staat er hier geen auto tot zijn beschikking, die hebben we zelf nodig.

Als hij het kan betalen en hij begint met rijlessen krijgt hij geld als eenmalige bijdrage voor een aantal lessen, that's it.

niet

Ik vind rijles helemaal niet bij de opvoeding horen, je kunt immers prima zonder rijbewijs, zeker hier in ons mini landje. Dus ik ga er niet aan meebetalen bij mijn kinderen. Daar werken en sparen ze zelf maar voor.

Moni

Moni

09-02-2015 om 21:25

Qua opvoeden zijn we het helemaal eens

Hier wordt ook niet geleend voor de leuk.

Maar het feit blijft dat het de keus van je zoon is, en niet van de ouders.
Dat betekent dat je de omslag moet gaan maken van opleggen aan je kind naar meedenken met je kind.

Mijn oudste heeft net opgezocht hoeveel ze komend jaar (start met studie) mag gaan lenen. Daar houd ik echt geen preek bij.

Angela67

Angela67

09-02-2015 om 21:34

Barvaux OT

hier heb je helemaal niets aan (hoewel), maar ik word soms zo moe van jouw vooruitgeplan en gekijk. wat als je nou eens effe niets doet eraan, en gewoon kijkt hoe het gaat?
ik ben zelf ook een planner hoor, maar beetje meer in the moment (en meer ruimte voor ideeen van je kinderen als die tzt komen) lijkt me ook fijn voor de opvoeding?
gr Angela
ps ja ik zal het draadje niet meer lezen

Verjaardagskado

Wij hebben dochter een geldbedrag voor autorijlessen gegeven. Van oma kreeg ze ook een enveloppe. Het is een leuk begin, de rest mag ze zelf betalen.

Wij hebben ook nagedacht over hoe we dat aan wilden pakken. Ik denk dat dochter 1 wel makkelijk en redelijk snel haar rijbewijs zal halen. Dochter 2 gaat er heeel lang over doen, dat denken niet alleen wij, vooral ook zijzelf. Eerlijk zal het nooit worden. Als wij zeggen dat ze op onze kosten hun rijbewijs mogen halen dan gaat de één aanzienlijk meer kosten dan de ander. Geven we een bedrag, dan zal de één daarmee een heel eind op weg zijn en de ander lang niet. We hebben dus voor een bedrag als verjaardagskado gekozen. Dat bedrag communiceren we niet naar de anderen, het is geen vaststaand bedrag, dus we kunnen nog wat variëren mocht dat nodig zijn.

skik

Monet

Monet

09-02-2015 om 21:49

schenking oma/opa?

Bij mij waren de zoons in de gelukkige omstandigheid dat oma jaarlijks een schenking deed. Daar is voor beiden onder andere het rijbewijs mee betaald en oma hoefde minder belasting te betalen.
Leuke regeling, maar dan moeten grootouders wel in de positie zijn om zoiets te doen.

Katniss

Katniss

09-02-2015 om 21:56

Het belangrijkste diploma

Wat mij betreft is je rijbewijs zo ongeveer het belangrijkste 'diploma' dat je kunt hebben naast je middelbareschooldiploma. Het levert je zoveel vrijheid, flexibiliteit en bovendien grotere baankansen op. Daar wil ik dus best aan bijdragen als dat financieel lukt. Mijn ouders hebben mijn lessen tot mijn eerste rij-examen en het eerste examen betaald, daarna half om half (nog 10 lessen + een examen, ieder de helft dus). Zoiets zal het wel worden, waarbij er natuurlijk ook nog overlap is met studiekosten (er vanuit gaande dat ze niet binnen 2 maanden haar rijbewijs heeft).
Ik zou het dan weer 'niet eerlijk' vinden, stel dat mijn jongste vmbo en MBO o.i.d. zou gaan doen, dat ik voor jongste dan meer betaal omdat haar opleiding goedkoper is. Er zal misschien toch al 'ongelijkheid' ontstaan wanneer oudste het huis uit is en er meer geld beschikbaar is voor jongste.
Sowieso mogen ze altijd mijn auto gebruiken als ik hem zelf niet nodig heb.

Nur

Nur

09-02-2015 om 21:57

Lastig

Het verschil in leeftijd tussen de oudste en jongste is hier best groot. Ik kan dus misschien nu wel of juist niet in staat zijn om een rijbewijs te betalen en dan straks andersom. Dat is dan ook niet echt eerlijk. Ik vind een rijbewijs ook niet echt bij de opvoeding behoren. Misschien zou dat anders zijn als we echt afgelegen zouden wonen en de auto de enige mogelijkheid zou zijn om makkelijk naar school/werk te gaan. Dan is het waarschijnlijk een grotere prioriteit. In onze situatie met OV vlakbij veel minder.
Ik heb zelf mijn rijbewijs ook pas veel later gehaald omdat ik midden in de stad woonde en dus geen auto nodig had. Ik heb het overigens zelf betaald.
In elk geval betaal ik dat dus niet voor de kinderen. Ze kunnen het zelf bij elkaar werken. Het is niet heel principieel hoor. Ik heb alleen nu het geld niet en ik vind het vervelend om dan voor de oudste kinderen niet te betalen en straks voor de jongste kinderen wel. Ik zou het misschien wel doen als mijn kinderen heel weinig in leeftijd zouden verschillen zodat ik zeker zou weten dat ik ze hetzelfde kon bieden.

Barvaux

Barvaux

09-02-2015 om 22:01

angela

Tja.. je zult het niet geloven maar mijn zoon vroeg er zelf om. Hij wil graag weten waar hij aan toe is en wat hij moet gaan betalen. Deze appel viel niet ver van de boom. Verder: wat is er mis met vragen hoe anderen het doen met dat rijbewijs?

Angela67

Angela67

09-02-2015 om 22:04

Barvaux OT

dan heb ik helemaal niets gezegd, als jouw zoon het zelf vraagt
en gezien de antwoorden van mensen is het iets waar zeker meningen over bestaan, dus ik kan me voorstellen dat als je daar iets over wilt weten dat ook hierom OO wederom een bron van inspiratie en info is!
Ik kreeg alleen de indruk dat je de eerste les ongeveer wilde gaan plannen voor over anderhalf jaar . . . maar ik snap waar mijn gevoel vandaan komt dus daar zal ik je niet mee lastig vallen!
gr Angela

Katniss

Katniss

09-02-2015 om 22:06

Wanneer beginnen?

Ze mogen toch tegenwoordig al met 17 lessen? Spannend, ik hoop dat dochter er ook een beetje zin in heeft en dat ik haar niet onder druk hoef te zetten Het lijkt me heerlijk als ze dan nog mee gaat op vakantie, dat ik dan niet in mijn eentje 600 km hoef te rijden.

Ov. Gratis?

Nee toch? Dat is toch ook een lening?

En ot: ik vind dat je hier echt wel van te voren over na mag denken!

Barvaux

Barvaux

09-02-2015 om 22:18

angela

Mijn zoon zou over een half jaar kunnen beginnen als wij het gaan betalen...

Katniss: met 16,5 mogen ze dus beginnen en met 17 afrijden en dan tot 18 met jou er naast rijden.

Marsy: er verandert niets met het ov en dank voor je steun in je laatste alinea.

Juno

Juno

09-02-2015 om 22:27

Wij zijn er nog niet uit

Ik wil de kinderen graag een flink bedrag geven, genoeg voor lessen + eerste examen. Dat wat gemiddeld gezien nodig is. Ik vind een rijbewijs echt belangrijk, met OV kost het hier een uur om alleen nog maar bij een trein te komen. Het draagt enorm bij aan zelfstandig dingen kunnen doen. Ooit een buuf gehad mét kinderen en zonder rijbewijs. Onvoorstelbaar vind ik dat, je kan nog niet eens zelf naar het ziekenhuis bij paniek, altijd afhankelijk zijn. Verschrikkelijk.
Ik vind een rijbewijs er bij horen maar wel mede gefinancierd door kind. Man weet nog niet wat hij vindt. Toevallig van de week over gehad, oudste wordt 17 en doet volgend schooljaar eindexamen en gaat dan het huis uit. Inderdaad, je schooldiploma, je rijbewijs en EHBO is het meest belangrijk. EHBO noem ik nu omdat mijn kind van het weekend gered is door iemand die de moeite heeft genomen dat te leren.

Katniss

Katniss

09-02-2015 om 22:58

Juno

Jeetje, wat is er gebeurd? Gaat alles nu goed met hem/haar?

Juno

Juno

09-02-2015 om 23:12

Katniss

Dat wat je altijd ziet op tv en leest in de krant: gevalletje comazuipen. Gelukkig is hij in de stabiele zijligging gelegd waardoor hij niet in zijn overgeefsel is gestikt, gelukkig hebben ze 112 gebeld en gelukkig heeft hij het gered.

Katniss

Katniss

09-02-2015 om 23:13

Heftig

Dat is schrikken! Hopelijk houdt hij er verder niets aan over (en doet hij het nooit meer).

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

09-02-2015 om 23:55

Rijbewijs hoort bij de opvoeding

Maar ze mogen er zelf ook wel wat voor doen. Vandaar dat wij de helft betalen. Niet 1000 euro vooruit, maar ieder iedere les de helft van de kosten. Dan blijft het overrzichtelijk.

Als hij hier in de regio gaat studeren betalen wij alles en mag hij zelf werken voor alles wat ie niet van zijn zakgeld kan betalen. Of daarvoor lenen. Daar ga ik dan namelijk niet over. Hij is dan 18+ en kan en mag dat reglelen zonder mij. Ik ga dat mijn 18+ kind dus niet voorschrijven en ik ga dat zeker niet controleren. Wel ga ik hem vertellen dat de studiebijdrage van ons aan hem in principe een lening is. Ik heb er namelijk teveel gezien die van pa's en ma's zuurverdiende centen er lustig op los feestten. En dat gaat hier dus niet gebeuren.

Wat mij betreft krijgen ze allemaal hetzelfde of ze nu mbo-2 gaan doen of naar de universiteit.

Enne Barvaux: even voortbordurend op de opmerking van Angela: word je dan zelf niet af en toe moe van je totaal dichtgetimmerde plannen?

Barvaux

Barvaux

10-02-2015 om 08:08

ginny

Ik begrijp je niet, je timmert het nog dichter dan ik lijkt het wel...

Verder ben je heel dubbel: kind mag wel lenen want daar ga je niet over maar moet ook jouw geld terugbetalen (in principe een lening, wat is dat?) want het mag niet gaan feesten van jouw geld maar wel van geleend geld van de overheid?

Barvaux

Barvaux

10-02-2015 om 08:09

evanlyn

Ik zou nog graag zien waarom jij het veel vindt? Als ik hier lees dat een kind zelf zijn autorijlessen moet betalen dan komt dat op meer geld uit (een les kost al rond de 50 euro, vier lessen in de maand is dus al 200 en eigenlijk wil ik dat mijn kind dubbele lessen volgt).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.