Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Dendy Pearson

Dendy Pearson

13-09-2014 om 13:11

VWO, hoeveelheid werk valt tegen

Onze dochter doet sinds 2 weken het vwo. En dat valt best tegen.
Vooral de hoeveelheid werk en het zelf moeten uitzoeken. A.s. maandag krijgt ze al een s.o. en dat weet ze sinds vrijdag. Dus moet ze ook in het weekend aan de slag. Ze heeft toen ze nog op de basisschool zat nooit wat hoeven doen en zelfstandig gaan denken is nogal lastig nu.

Is dit herkenbaar? Ik help haar nu, ik wijs haar erop dat ze aan het werk moet. Maar ze baalt enorm.


Wennen

Het is wel jammer dat de s.o. niet eerder is opgegeven. Ik gun de leerlingen wel minstens een week om zich daar op voor te bereiden. Ook al gaat de s.o. waarschijnlijk over stof die ze al eerder hebben moeten leren en dus zelf hebben moeten bijhouden. Maar juist in het begin is dat nog zo lastig, om zelf die discipline op te brengen. Ik overhoor nu heel veel mondeling in de klas tussendoor, ik merk dat dit helpt, ook al krijgen ze daar geen cijfer voor. Je helpt haar nu en ik denk dat jouw dochter dat, zolang het geen strijd wordt tussen jullie beiden, voorlopig nodig heeft.

Het is wel heel herkenbaar, ik ben regelmatig mentor van een eerste klas havo/vwo en helaas is/zijn de eerste periode/twee periodes toch wel behoorlijk afzien, voor de één wat meer dan voor de ander. Inmiddels heb ik ook de ervaring met mijn eigen kinderen. Beide kunnen ze goed leren, maar hebben ze ook de eerste periode begeleiding van thuis nodig (gehad).

Evanlyn

Evanlyn

13-09-2014 om 14:27

hier

Hier zeggen ze dat je voor de kerst echt niet moet verwachten dat het allemaal goed gaat. Het gaat alle kanten op. En eigenlijk zijn ze boos dat hun onbezorgde jeugd voorbij is. Daar geef ik ze groot gelijk in, maar het is niet anders. Bovendien was de basisschool stomvervelend, daar zouden ze toch ook niet meer naar toe willen.

Net een heel gesprek met zoon gehad: wat gebeurt er als ik helemaal geen huiswerk meer maak? Nou, dan zak je eerst af naar HAVO, dan VMBO, en dan verder, net zolang tot je op een niveau komt waar je het ook zonder huiswerk maken wel redt. Maar dan word je later dus geen computerprogrammeur.

Dat soort gesprekken helpen wel een beetje. Ik denk dat zoon blij is dat hij zijn weerzin mag uitspreken. De negens die hij haalt, helpen ook wel een beetje (even).

bibi63

bibi63

13-09-2014 om 14:32

Ja, dat is het VWO

Ik ben er niet verbaasd over. Maar uiteraard is er in de beginfase gewoon begeleiding nodig van ouders (helpen plannen bijv.). En huis/leerwerk in het weekend hoort er ook gewoon bij.
Bibi

geen huiswerk in het weekend

lijkt me een illusie.
Wanneer moet je anders je proefwerken voor maandag leren? En er is toch ook altijd wel huiswerk wat je vrijdag op krijgt voor maandag. Op vrijdagmiddag huiswerk maken doen er ook niet veel.Alhoewel mijn dochter van VWO 3 gisteren de halve middag bij een vriendin het practicumverslag van het practicum van die dag gemaakt heeft.....
En een so wordt hier geregeld voor de volgende dag of twee dagen tevoren opgegeven, dat is dan inderdaad stof dat je al voor eerdere dagen hebt moeten leren en eigenlijk al in het hoofd hoort te zitten.
Trouwens, een SO zou je toch eigenlijk in redelijk korte tijd moeten kennen als je het huiswerk bijgehouden hebt.
Eerste SO altijd spannend, maar het went snel genoeg. De volgende keer kijkt ze misschien pas zondagmiddag wat ze voor maandag moet leren..... ook niet handig, maar wel relaxter voor de zaterdag.

Annet

Annet

13-09-2014 om 14:58

Ja hoor, ze doen altijd huiswerk in het weekend

Oudste zit nu in de 6e, jongste in de 2e. Huiswerk maken in het weekend is heel gewoon. Op de groeps-app van jongste zie ik heel wat uitwisselingen over het huiswerk waar ze mee bezig zijn.

En in de vakanties

En de hele kerstvakantie blokken, want een proefwerkweek in januari en dat werkstuk af moeten hebben. Maar dames, dat was 40 jaar geleden toch ook al zo?

En dan ook nog

Dat is allerminst voorbehouden aan het vwo. Vooral maakwerk breekt weekenden, feestweken en vakanties en dat gewoon vanaf vmbo-b.

Hier ook

Dochter hier ook. 8 jaar basisschool en nooit meer dan anderhalf uur in de week huiswerk gemaakt. Nu zeker anderhalf uur per dag. En in het weekend nog meer. Ze sport op maandag dus de dingen die al zijn opgegeven voor dinsdag moeten ook gemaakt in het weekend. Morgen hebben we hier een feest dus alles moet vandaag.
Zucht steun, 36 pauzes nemen en klagen en zeuren.
Kan de wchhol geen oudercursus geven hoe ouders dit moeten begeleiden? Ik ben afgelopen jaar wel in gesprek geweest met de basisschool of er aan de potentiële vwo kandidaten niet meer en moeilijker huiswerk gegeven kan worden. Kinderen die met moeite naar vmbo kunnen en al jaren gewend zijn om thuis veel en hard te werken hebben lang niet zo een zware overgang. Helaas heeft de basisschool nog geen verandering ingezet.

vlinder72

vlinder72

13-09-2014 om 15:29

LiesK

Dat geldt toch voor bijna alle kinderen. Mijn mavo/havo leerling had vroeger nooit huiswerk mee. Hooguit een beetje leren voor een toets of topo. Dus hoe kom je erbij dat vmbo leerlingen wel gewend zijn aan veel huiswerk. Bij ons op school kregen de nu VMBO leerlingen echt niet continu huiswerk mee. Mijn zoon heeft afgelopen week ook voor het eerst zeker 1,5 per dag aan zijn huiswerk gezeten. En hij moet dit weekend zijn Engels nog doen en woordjes leren voor Frans en een toets leren voor aardrijkskunde (toets is woensdag).

alle kinderen hetzelfde.

Bij on skregen alle kinderen hetzelfde huiswerk. Mijn dochterdeed dat in 5 minuten. Haar vriendinin 20 en anderen in 30 minuten. Na nnooit ve er l hoeven doen nu anderhalf uur is een grote overgang. Haar vriendin die toen lang werkte en nu vmbo doet vind sat het huiswerk meevalt.

zelfs in het weekend?

Hier wordt juist vooral in het weekend huiswerk genaakt. Alles voor de week erna wat al opgegeven is en later ook dat wat je al weet dat je verwachten kunt voor de komende week.
Door de week is er vaak minder tijd (laat uit en 's avonds sporten bijvoorbeeld) en is het meer een beetje bijhouden en eventueel nog een extra keer leren voor een proefwerk/so.

Een uur per dag huiswerk is gemiddeld. Dat betekent dat er ook zat kinderen zijn die meer dan een uur nodig hebben. Wen er maar aan

Moeder van kind met dyslexie op vmbo-basis

Moeder van kind met dyslexie op vmbo-basis

13-09-2014 om 16:09

maar

.... waarom laat je het haar zelf uitzoeken? Waarom help je niet een beetje met plannen? Ik vind dat elk kind recht heeft op hulp aan het begin, een beetje sturing, een beetje plannen.

Hier ben ik vanaf het begin gaan plannen en nu na vier weken gaat hij het een beetje over nemen. Juist in het weekend doet hij al het maakwerk wat er voor de komende week op staat zodat al het werk wat er nog bij kwam het enige was. Werkt perfect.

Verder: als je kind op het juiste niveau zit moet ze rekening houden met 1 uur huiswerk per dag, dus 7 uur per week en ook 9 uur in de herfstvakantie (twee weekenden en de werkweek ertussen). Dus opgeteld iets van 44 x 7 uur per schooljaar = 308 uur huiswerk. Soms heb je geluk en heb je een school die geen toetsen geeft na een vakantie maar dan heb je dus in schoolweken meer huiswerk en ben je de vakanties bijna vrij.

Moeder van kind met dyslexie op vmbo-basis

Moeder van kind met dyslexie op vmbo-basis

13-09-2014 om 16:10

dus

Eigenlijk zeg ik dus hetzelfde als Jippox maar die reactie had ik nog niet gezien.

Lies k ea

Het is echt onzin dat het voor de vwo ers zo veel moeilijker is om te wennen op het VO!
Op de basisschool is hef huiswerk niet te vergelijken met VO. Ook vmbo kinderen zijn dagelijks met hun huiswerk bezig ook in het weekend. Het is voor hen nog moeilijker plannen.
Gewoon wennen
En ook hier staat de zondag in het teken van huiswerkvoor de hele week. Om door de week zo veel mogelijk te kunnen sporten en niets af te hoeven zeggen. Zaterdag vrij en sport en zondag huiswerkdag

basisschool en vo school zeggen het

Echt wel dat het voor vwo ers moeilijker is om te wennen aan huiswerk. Ze hebben in ons huidige onderwijs systeem 8 jaar nauwelijks iets hoeven doen. 5 minuten aan een topo toets besteden was veel.
De vo school waar dochter nu zit zei het ook meteen dat de brugklas een zwaar jaar ging worden, voor het werst in hun leven moeten ze nu echt aan de bak, langer dan 5 minuten per dag. De basisschool had dat ook toegegeven. Ze gaan werken aan een systeem waarbij potentiële vwo kandidaten ander huiswerk krijgen, zodat ook zij aan huiswerk gewend zijn eind groep 8.

bibi63

bibi63

13-09-2014 om 17:08

Tja liesk

Dat wist je toch van te voren? Heb je toch vast wel besproken met je kind eerder? Is het nou voor jou of voor je kind een verassing? Dat eerste snap ik sowieso niet.
Bibi

bibi63

bibi63

13-09-2014 om 17:09

Verassing, hm verrassing natuurlijk...

ach

er zijn ook huiswerkvrije basisscholen. En er zijn ook vwo-ers die zo blij zijn dat ze eindelijk wat boeiends te doen krijgen dat ze hun huiswerk fluitend maken, helemaal uit zichzelf (ik heb er nu 1 hier in huis, kan alleen nog niet zeggen hoe lang dat zo blijft natuurlijk...)
De overgang naar het VO is voor ieder kind groot, en ze moeten allemaal wennen aan hun nieuwe leven mèt huiswerk. Ik denk niet dat je een lijn tussen de niveau's kunt trekken die bepaald wie het zwaar zal vinden en wie niet.

Nou liesk

Op onze basisschool had niemand huiswerk. Alleen af en toe topo. Verder niets .
Dus alle kinderen moeten wennen. Ach en dat gaat snel genoeg. Mijn vwo kinderen waren veel sneller gewend dan hun vmbo vriendinnen

Huiswerk op de basisschool

Is naar mijn mening ook helemaal niet nodig. De kinderen die van de basisschool af gaan hier halen zonder huiswerk ook het nivo wat bij hun IQ te verwachten is en doen het prima op het VO

Mussie

Mussie

13-09-2014 om 18:30

Helpen

Hee Dendy,
het is heel herkenbaar. Gelukkig is dit de tweede keer dat ik een brugklasser heb dus ik was een beetje voorbereid. De eerste keer weet ik niet wie meer schrok van de verandering, hij of ik! Wat hierboven al gezegd wordt, juist in het weekend moet er gewerkt worden. En dat was voor ons als gezin best wennen. Zaterdag gaat op aan sporten,boodschappen, opruimen etc.en dan hadden we zondag om iets gezelligs met z'n allen te doen. Nu is zondag dus vaak een huiswerkdag. Want er moet eerst uitgeslapen worden, dan moet er rustig ontbeten worden, dan moeten er allemaal andere dingen gebeuren en om een uur of twee wordt er pas aan het huiswerk begonnen.
Ik heb mijn brugklasser vanmiddag moeten dwingen om twee vakken huiswerk voor deze week te maken. Nu is we een vriendje hier om te logeren en morgen gaan ze met een heel stel naar de kermis. Afspraak is dat hij om drie uur thuis is en dan gaat er gewerkt worden. Maar hij kan dit dus echt niet alleen bedenken. Ik moet hier wel bij helpen, of beter gezegd sturen en dus soms dwingen. Enige troost is dat het went hoor! Echt waar.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

13-09-2014 om 18:34

Nou

Weet niet meer wie erover begon, maar ik begeleid haar natuurlijk wel.
Op de basisschool kregen alle kinderen huiswerk mee en de kinderen die wat moeite hadden met dingen kregen extra werk om thuis te oefenen. Mijn dochter heeft echt nog nooit langer dan 10 minuten naar huiswerk gekeken op de basisschool. En nu is iedereen buiten en zij zit aan het huiswerk. En daar is ze niet aan gewend. Ik trouwens ook niet.

Vroeger kregen wij trouwens de so's onverwacht, dat was gewoon stof wat je moest kennen. Alleen proefwerken kreeg je van tevoren op. Maar iets als proefwerkweken ken ik ook niet, mijn man ook niet trouwens.

Katniss

Katniss

13-09-2014 om 18:39

Normaal

Mijn dochter heeft op de basisschool ook altijd alleen maar het verplichte maakwerk gemaakt (5 minuten per week) en af en toe een topotoets geleerd (kwartiertje). Dat viel dus best tegen in de brugklas en ze raakte er zelf door ontmoedigd. Had ze ook nog de pech dat ze vriendinnen had die schijnbaar moeiteloos negens haalde, terwijl dochter een uur per dag bezig was en zessen en zevens haalde. Vervolgens heeft ze ook nog 3 weken gemist door ziekte dus ook de onvoldoendes vlogen haar om de oren. De hele brugklas is moeilijk gebleven, de tweede ook nog, en eigenlijk kan ze pas sinds eind derde klas echt zelfstandig plannen en uitvoeren. Ik denk dat de meeste kinderen daar wel sneller mee zijn
Desondanks ben ik niet voor meer of moeilijker huiswerk op de basisschool. De situatie op het v.o. boots je toch niet na, dus de voorbereiding blijft nihil, en ik zie er echt het nut niet van in om basisschoolkinderen met uren huiswerk per week op te zadelen. Daar mogen ze later in hun schoolcarriere nog genoeg van genieten.

Eens met Katniss

Ik vind eerder dat wij op het VO ervoor moeten zorgen dat de overgang wat soepeler kan verlopen, dus niet meteen ladingen huiswerk op moeten geven.

Misschien dat sommige basisscholen iets meer huiswerk zouden kunnen geven in groep 8.

Mikke

Mikke

13-09-2014 om 19:13

Inderdaad

Hier maakte niemand op de basisschool huiswerk, dus voor zowel vwo als vmbo is het even hard wennen. Ik ben het dus met Katniss eens dat het de taak van het VO is om het huiswerk op een brugger-vriendelijke manier vorm te geven.

Het 'grappige' is dat de huiswerkdruk in de brugklas verreweg het hoogst was, vooral omdat er streng op werd gecontroleerd dat iedereen het deed. Dáár hadden mijn kinderen dus last van, dat je OOK je huiswerk moet maken als je de stof allang beheerst. Zonde van de tijd en ook op geen enkele manier door ons nog te verdedigen...

Maar gelukkig wordt het elk jaar een stukje soepeler (of: krijgen ze eindelijk de verantwoordelijkheid die ze ook prima in de brugklas al aan hadden gekund :S) én het huiswerk ook in kwantiteit minder. In elk geval voor mijn kind (nu vwo 4).

Moeder van kind met dyslexie op vmbo-basis

Moeder van kind met dyslexie op vmbo-basis

13-09-2014 om 19:59

Grappig Mikke

Er zijn mensen hier die altijd roepen dat je op het VWO juist niet gecontroleerd wordt, dat je daar alleen maar leerwerk hebt en geen maakwerk en dat maakwerk veel meer tijd kost. Dank je voor jouw verhaal, dat is ook mijn ervaring.

Het ligt meer aan de leerkracht of de school of ze kinderen controleren op het VWO.

Mussie

Mussie

13-09-2014 om 20:27

Mikke

MIjn ervaring met VWO is beperkt, ik heb zelf een VWO diploma en mijn kind zit in 4 VWO dus kan moeilijk een alomvattend oordeel geven. Maar ik kan me niet voorstellen dat maakwerk lang zal duren of heel erg belastend zal zijn als je de stof beheerst. Als je de stof nog onder de knie moet krijgen, kun je er natuurlijk wel even mee bezig zijn.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

13-09-2014 om 20:32

dochter;s grootste probleem

Waar mijn dochter het meest moeite mee heeft zijn de nadenkvragen. Niet de rijen franse woordjes, iets uit haar hoofd leren kost geen moeite. Maar zelf bedenken wat de theorie van Darwin betekent voor de hedendaagse maatschappij kost haar moeite.

Annet

Annet

13-09-2014 om 20:39

Daar mag ze blij mee zijn Dendy

Nadenkvragen kunnen lastig zijn maar zijn met wat routine in de loop van de tijd goed op te lossen. Binnen 3-6 maanden gaat het beter.
Al die woordjes zijn hier het probleem. Als je niet makkelijk al die woordjes onthoudt (of nog erger: dyslectisch bent) dan blijf je t/m 3 VWO veel tijd besteden aan die rotdingen. En dat voor elke vreemde taal.

Katniss

Katniss

13-09-2014 om 20:49

Heel anders dan vroeger

Ik heb zelf ook vwo gedaan en zie dat het nu heel anders is dan vroeger. Ik heb nooit huiswerk gedaan anders dan woordjes leren of het weinige maakwerk, heel incidenteel eens een spreekbeurt. Mijn dochter heeft nu heel veel maakwerk voor alle vakken, regelmatig werkstukken, samenwerkopdrachten, boekbesprekingen, etc. Of, ook heel leuk (not) een speciaal samengesteld opdrachtenboekje voor wiskunde waarvoor het cijfer drie keer meetelt en waarmee je zeker 5 uur bezig bent. En daar dan de avond voor het inleveren om 19.00 uur achter komen. Nou, had ik toch nog een 7 voor

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.