Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

VMBO why not?

Waarom gruwelen zoveel ouders toch zo van het VMBO? Deze week kwam ik al 2 ouders tegen die zeiden: 'als mijn kind maar geen VMBO advies krijgt!'


Knurf

Knurf

16-11-2013 om 20:24

omdat

de banen op VMBO-niveau niet voor het oprapen liggen?

Ef

Ef

16-11-2013 om 20:55

nou ja...

HAVO banen ook niet...

Was ontzettend blij

en trots zijn wij met het VMBO advies voor zoonlief.

6 jaar geleden werd hij getest met als uitslag een IQ van 76
En het advies, hij moet maar naar SO.

Verhuisd en van school veranderd, Daisy reader aangeschaft, actieve begeleiding ingehuurd en volledige medewerking van leerkrachten en ambulante begeleiding vanuit het SO zorgde ervoor dat hij vorig jaar, na de intensieve begeleiding en externe hulpverlening met een IQ test van 86-96 de reguliere basisschool afrondde.

Wat zijn wij ontzettend blij dat hij VMBO advies kreeg!
We zijn super trots op zijn eigen inzet en alle inzet van leerkrachten, en het begeleidingsteam.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

16-11-2013 om 21:48

Blij of niet blij zou er voor mij aan liggen

hoe mijn kind zou zijn. Ik heb niets tegen het VMBO, als dat het niveau van mijn kind zou zijn zou ik er geen probleem mee hebben als dat het advies is. Nou is het punt mss dat veel ouders geen reëel beeld hebben van de capaciteiten van hun kind?

Aagje

chaos

Ik zou me zorgen maken over chaos op school. Mijn indruk, klopt dat wel? dat een hoger schooltype meer leerlingen heeft die gemotiveerd zijn of door ouders gemotiveerd worden gehouden. Misschien een vooroordeel? Maar als mij kind een vmbo advies zou krijgen zou ik op zoek gaan naar een school die goed georganiseerd is met goede begeleiding voor zorgleerlingen. En sommige vmbo scholen zijn al praktisch gericht dat kan misschien ook helpen. Als leerlingen niet zo theoretisch zijn is het handiger als ze wat te doen hebben. Na het vmbo kun je een aantal goede mbo opleidingen doen. Daar zou ik me minder zorgen over maken.

Tango

Tango

16-11-2013 om 22:43

Snap het ook niet

Dochter hier had VMBO-T advies. Een moeder van school waar ik voorheen nog vrij vaak mee omging, met een heel slimme zoon, zei ook een keer zoiets tegen mij. Ze wist toen niet dat mijn dochter dat advies had. De vriendschap is inmiddels aardig verwaterd, overigens niet alleen door die opmerking hoor. Maar ik vond het wel erg bot. Dochter stond er notabene bij en was al niet blij met haar advies (had zelf ook liever HAVO gehad).
Maar zelf heb ik er niets op tegen. VMBO kinderen moeten er ook zijn, net zoals HAVO en VWO kinderen. En op alle niveau's is werk te vinden, dus die opmerking van Knurf slaat ook nergens op.
Overigens hier nog een zoon die gelukkig nog maar in groep 5 zit maar VMBO-T w.s. echt niet gaat halen. Bij hem ben ik blij als hij het haalt maar ook al tevreden als het Basis of Kader wordt. Met een IQ van 74 zal het ook nog wel praktijkonderwijs kunnen worden. Het belangrijkste vind ik echter dat hij gelukkig is op school.

Politiek correct

Die opmerking is mss wel bot maar wel eerlijk. De meeste mensen zijn politiek correct en zeggen dat er niks mis mee is, maar denken ondertussen zolang mijn kind er maar niet heen hoeft. En nog steeds gaat de meerderheid hierheen dus om er nou op neer te kijken...

Overigens hoeft het niet per we iets te zeggen over je kansen later. Ik ken zat geslaagde mensen met een matige opleiding en minder geslaagde mensen die gestudeerd hebben. Uteindelijk moeten ze het zelf doen, alleen kunnen ze dan beter voor zichzelf beginnen als zzper / ondernemer. Dus meer risico nemen en gemotiveerd zijn om hard te werken.

Jaina

Jaina

16-11-2013 om 23:52

Hangt ervan af

Bij een kind wat meer kan zou ik het inderdaad enorm zonde vinden als ze een VMBO advies zouden krijgen. Bij een kind waarvoor VMBO een goed niveau is zou ik er minder een probleem mee hebben. VMBO heeft natuurlijk ook weer veel verschillende niveaus. Bij mijn kinderen zou ik een laag VMBO advies ook jammer hebben gevonden omdat geen van mijn kinderen op zo'n jonge leeftijd al enig idee had wat ze wilden worden. Bij VMBO-T speelt dat probleem niet maar bij de lagere vormen van VMBO moet je al vrij vlug een richting kiezen en dat was voor mijn kinderen niet geschikt geweest. Er zijn natuurlijk ook kinderen bij wie dat niet zo is en die graag juist wel jong een bepaalde richting uit willen. Mijn kinderen waren allemaal nog wel erg 'jong' geestelijk toen ze 11/12 waren en ik ben blij dat zij een langere vormingsperiode op de middelbare school (gehad) hebben. Met 18 naar het vervolgonderwijs was/is voor hun ook vroeg genoeg.Maar goed je kan ook hele andere kinderen hebben voor wie juist een langere schoolperiode niet geschikt is.

Verder moet je misschien inderdaad beter zoeken naar een goede VMBO school. Het lastige is natuurlijk dat niet gemotiveerde leerlingen vaak afzakken en hoe lager het niveau is hoe meer niet-gemotiveerde leerlingen je tegenkomt. Dat is jammer voor de wel gemotiveerde leerlingen. Op het VMBO zitten gemiddeld meer lastige leerlingen en dat kan erg sfeer bepalend zijn. Dus ik kan me voorstellen dat je een VMBO school met extra veel zorg uitkiest (hoewel je natuurlijk elke school met zorg moet uit kiezen)

Overigens..

Is er nu een boek uit en dat heet 'Havo is geen optie', dus er zijn ouders die er nog heftiger over oordelen. Boek is geschreven door iemand die jarenlang op een Wassenaarse school heeft gewerkt.

Inderdaad onzin

Als je kind het advies krijgt wat bij hem of haar past, is het prima. Welk niveau dan ook. Deze ouders, met vooroordelen, geven eigenlijk aan dat hun kind niet goed genoeg presteert. Er is hoogstens iets mis met hun eisen en verwachtingen?
Ik ben gelukkig als mijn kind dat is. Of hij nu een blije bakker wordt of een hartchirurg.

ZC

ZC

17-11-2013 om 07:48

het publiek

De kinderen die er zitten, die trekken me niet. Dan zal er best een niet-rokende, serieuze, goed opgevoede bijzitten, maar ik zie er te weinig.

Tigress

Tigress

17-11-2013 om 09:03

Mijn zoon

Mijn zoon doet VMBO-T en ik prijs mij gelukkig. Hij is doorgestroomd van het BO en had in het begin wat problemen door de grote klassen. (Van 12 leerlingen naar 22) Maar hij doet het goed en zit inmiddels in zijn 3e jaar. En hahaha, hij rookt niet, is serieus en goed opgevoed.

Dalarna

Dalarna

17-11-2013 om 09:05

nou nou knurf

VMBO zelf heeft geen baankans maar als je voorkomt dat je dochter of zoon een MBO opleiding gaat doen die opleidt tot werkloosheid is daar wel degelijk veel werk in!

pooh bear

pooh bear

17-11-2013 om 09:07

grootste nadeel

Het grootste nadeel van het VMBO vind ik dat kinderen al een beetje moeten kiezen wat ze willen.
De VMBO scholen hebben allemaal verschillende praktijkvakken.
Aan de andere kant als ze willen kunnen ze na 4 jaar toch weer een compleet andere richting kiezen.
Toen dochter in groep 5 zat vertelden ze ons dat het waarschijnlijk vmbo zou worden. Toen schrokken we wel een beetje. Niet omdat we perse hoger voor haar wilden. Maar omdat hier maar twee vmbo scholen zijn en we die allebei niet zagen zitten voor onze dochter.
In groep 8 kreeg ze uiteindelijk vmbo kader/tl advies. En hier waren we eigenlijk heel trots op. Ze hebben het heel lang over Basis gehad.
We zijn bij die 2 scholen gaan kijken. En ook bij wat scholen die wat verder weg zaten. En uiteindelijk heeft ze een perfecte school gevonden. Een kleine school met maar 230 leerlingen.
Wel een die een flink stuk verder weg.
Overigens mocht dochter TL proberen maar ze heeft er voor gekozen om gemengd theoretisch te doen. Omdat ze niet alleen leervakken wil.
Op dit moment weet ze precies wat ze wil. En daarvoor zou ze op de goede plek zitten. Maar goed dat kan natuurlijk nog veranderen.

Dalarna

Dalarna

17-11-2013 om 09:11

Jaina

Dat geroep over al vroeg een richting kiezen op basis/kader is eigenlijk ook een fabeltje. Na twee jaar kies je een sector, er zijn er vijf: landbouw, techniek, zorg en welzijn, intersectoraal en economie en dat is niet zo heel veel anders dan 1 jaartje later in havo 3 of vwo 3 een profiel kiezen. Daarna kun je nog vaak switchen naar een andere richting op het mbo.

@Jaina

bij de lagere vormen van VMBO moet je al vrij vlug een richting kiezen

Drie jaar lang krijgen ze erg veel praktijkvakken zoals
dierverzorging, mechanisatie, koken, houtbewerking, kunst&cultuur, muziek, tuin en planten, gymnastiek, lassen, metaalbewerking

Eind derde jaar moeten ze kiezen bij VMBO Basis in welke 2 praktijkvakken ze examen gaan doen.

En je hebt gelijk, de ongemotiveerde leerlingen die van de havo/GT afzakken naar het VMBO komen samen bij de gemotiveerde en "ook ongemotiveerde" VMBO leerlingen. Dat gaat dan dus dubbelop.

En ik hoop dan ook van ganser harte dat mijn zoons persoonlijkheid sterk genoeg is om "nee" te blijven zeggen tegen ongewenst gedrag en durft op te staan bij negatief groepsgedrag.

Dalarna

Dalarna

17-11-2013 om 09:16

Lastig

Het is erg lastig, mensen zijn al zo blij dat hun kind de mavo mag doen en kiezen dan meteen maar voor een school met mavo en hoger en roepen dan dat kind naar school X gaat (zolang ze maar niet moeten zeggen dat het school Y is waar ook basis en kader zit natuurlijk).

Hier hebben we een zoon die op basis/kader afstevent en drie vmboscholen in de buurt. We gaan waarschijnlijk kiezen voor de school met de slechtste beoordeling van de onderwijsinspectie, vooral doordat zij blijven vechten voor hun kinderen op alle mogelijke manieren om ze zo lang mogelijk aan hun school vast te houden. Dat ze dan misschien toch hun examen niet halen zorgt voor de slechte cijfers. Dat ze een geweldig systeem hebben om de school klein te houden ziet niemand, dat ze daardoor elke week elk kind bespreken wat maar enig aandacht nodig heeft in een klein team ziet niemand. Dat ze overal bovenop zitten ziet niemand... men geeft alleen maar af op die school!

Nu maar hopen dat het volgend jaar voor mijn zoon wordt wat hij er vurig van hoopt...

Knurf

Knurf

17-11-2013 om 09:28

Dalarna en Ef

'maar als je voorkomt dat je dochter of zoon een MBO opleiding gaat doen die opleidt tot werkloosheid is daar wel degelijk veel werk in!'

Ik vraag me af of je als ouder nog veel in te brengen hebt bij de schoollkeuze van je kind als die 16 is en doorstroomt naar het MBO.

'HAVO banen ook niet...'

Niet lullig bedoeld, maar HAVO zelf is ook eigenlijk niks. Net als MAVO en VWO. Het zijn voorbereidende, algemene 'opleidingen' die gevolgd zouden moeten worden door een beroepsopleiding, ongeacht of dat MBO, HBO of universiteit is. Vroeger was je met HAVO heel wat, tegenwoordig is dat slechts het begin.

pooh bear

pooh bear

17-11-2013 om 09:42

Kiezen

Natuurlijk kiezen ze pas in de derde in welk vak ze echt examen doen. Maar niet alle vmbo scholen bieden hetzelfde aan.
Dus moeten ze toch in groep 8 al een beetje kiezen. Hier waren twee scholen waar dochter wel interesse in had maar allebei met totaal andere praktijkvakken.
Zo moest ze dus niet alleen kijken welke school ze leuk vond maar ook welke richting ze op zou willen.
En nu denkt ze het te weten maar dat kan natuurlijk nog een paar keer veranderen.

Knurf

Knurf

17-11-2013 om 09:47

klopt Pooh bear

'Natuurlijk kiezen ze pas in de derde in welk vak ze echt examen doen. Maar niet alle vmbo scholen bieden hetzelfde aan.'

Klopt, er zijn hier in de regio verschillende VMBO's die maar een of twee 'sectoren' aanbieden, bijvoorbeeld groen/landbouw, of juist techniek. Bij HAVO-VWO is dat niet, daar worden op de scholen alle mogelijkheden geboden (op één categoraal gymnasium na dan, dat geen atheneum aanbiedt).

@Knurf & Pooh Bear

Ik geloof dat wij geluk hebben met het VMBO bij ons in de buurt.
Hier bieden ze drie jaar lang 8 praktijkvakken aan.
Het is een combinatieschool van voorheen LHNO/TS en agrarisch onderwijs.
Het is ook inclusief traktorrijbewijs.

Dalarna

Dalarna

17-11-2013 om 10:58

toch

Toch leg je je echt niet vast hoor met die keuze....! Je kunt na MBO 2 ook gewoon naar een andere MBO3 opleiding. Mijn zoon wil in de electriciteit maar ik kies dus juist niet voor de school die dat apart heeft maar voor de school die algemeen in techniek is. Hij krijkgt dan dus electra maar ook andere dingen. Hij hoeft echt niet nu al te beslissen.

Knurf: je hebt ook genoeg HBO en universitaire opleidingen waar je gewoon toch geen baan in krijgt en ja ik voed mijn kinderen wel zo op dat ze snappen dat het niet slim is om bepaalde opleidingen te gaan doen. Natuurlijk kun je pech hebben maar ik hoop wel dat die wildgroei aan opleidingen die opleiden tot werkloosheid snel gestopt wordt. Dat is gewoon een gevaar voor de gemeenschap! Ze laten iedereen maar toe!

beperkte doorstroommogelijkheden

Ik heb helemaal geen probleem met VMBO als dat het best bij mijn kind zou passen. Uiteindelijk moet hij gelukkig worden. Ik heb wel een probleem met de beperkte doorstroommogelijkheden van tegenwoordig. Doorstromen naar Havo wordt ontmoedigd, vroeger was dat andersom. Als doorstromen naar Havo er niet in zit is een meer praktische opleiding een voor de hand liggende keus.

Ook vind ik de ROC's een stuk minder dan de vroegere MBO's. Vroegah bood (in mijn beleving) een ROC een leer/werk traject aan voor LBO'ers. Vier dagen werken en 1 dag naar school, vooral voor timmermannen, hoveniers, etc. Als je Mavo/Havo had ging je bijv. naar een Meao waar een heel ander soort volk rondliep. Nu worden alle MBO opleidingen op 1 hoop gegooid en het ROC lijkt minder waard dan een vroegere MBO opleiding. Hoe denken jullie daarover? Of is dit puur mijn beleving?

Knurf

Knurf

17-11-2013 om 13:47

Dalarna

'Natuurlijk kun je pech hebben maar ik hoop wel dat die wildgroei aan opleidingen die opleiden tot werkloosheid snel gestopt wordt'

Het hangt er een beetje vanaf hoe je tegen dergelijke opleidingen aankijkt. Er zijn zat banen waarbij het hebben van een academisch diploma voldoende is, ongeacht in welke richting dat is. Dan maakt het onderwerp dus niet uit, als je maar in staat bent om op een (min of meer) wetenschappelijke manier naar je werk te kijken. Op zich is dat ook niet zo gek, aangezien mensen die wel een opleiding hebben gevolgd in een sector waarin werk zat is, ook vaak in andere sectoren terecht komen. De leraar die vergunningen verleent voor de gemeente, de jurist die beleidsmedewerker wordt, de econoom die manager wordt. Niet iedere biotechnoloog komt bij DSM op in de proeffabriek terecht, en niet iedere archeoloog vertrekt naar Egypte om opgravingen te doen.

Marie

Marie

17-11-2013 om 13:53

VMBO en MBO

Iemand begon over het vroeg een richting moeten kiezen op het VMBO. Dat is hier na de brugklas, maar vroegah (jaren 80) was dat immers nog veel eerder?

Toen moest je na de zesde klas immers al kiezen? Al dan niet afnankelijk van je leerprestaties, wat je vader deed, of de instelling van de meester (ik had nog zo'n meester die de kinderen uit de beter gesitueerde milieu's naar de Havo stuurde en kinderen van de arbeider naar het LBO).

Destijds was het echt nog wel zo dat als je een jongen was en je kon niet goed leren me naar de LTS ging, meisjes naar de Huishoudschool, kinderenvan de boer naar de Landbouwschool en als je dat niet zo zag zitten de LEAO en als je het wat beter kon de Mavo.

Er wordt inderdaad door veel mensen denigrerend gedaan over het VMBO, terwijl wat vroeger de LTS, LHNO en LEAO was nu VMBO kader is. Veel scholen noemen VMBO-TL nu ook weer MAVO, omdat dat wat intelligenter klinkt.

Wij hebben twee dochters, eentje doet Basis en de anderd VWO. We zijn op beide even trots, ze doen gewoon beide een opleiding die in hun vermogen ligt.

Nog even over het MBO. Ik ken iemand die les geeft op een ROC en die zegt dat wat nu de MEAO is lang niet het niveau heeft van het MEAO-diploma wat ik heb.
Wat dat betreft heb je wel gelijk hoor Gonniegans. En dan al verschillende soorten opleidingen...., waarvan ik me dan afvraag, wat voor beroep ze daarmee kunnen uitoefenen. En vaak hebben verschillende niveaus tegelijk les met leerlingen die verkort, versneld, BOL, BBL doen. En die worden allemaal op een andere manier beoordeeld, kennis van mij vind het wat dat betreft niet zo leuk als leraar.

Wij gaan binnenkort naar een voorlichting op een ROC en dan maar eens horen wat ze te bieden hebben voor onze dochter (die na 4 jaar VMBO nog steeds geen idee heeft wat ze wil worden.....)

Katniss

Katniss

17-11-2013 om 14:19

Ik herken het helemaal niet

Ouders in mijn omgeving kiezen liever voor een niveau lager dan dat het kind 'op zijn tenen moet lopen'. Een vriendin van dochter had vmbo/havo-advies, en haalde vervolgens een cito van 543. Ouders zagen havo helemaal niet zitten want dat was vast te moeilijk. Toch naar de vmbo/havo-klas gegaan waarna ze met prachtige cijfers doorstroomde naar 2 havo.

Marie

Marie

17-11-2013 om 14:42

Katniss - inderdaad

Wat jij beschrijft zie ik ook in mijn omgeving. Ouders die besluiten om kind TL te laten doen, omdat Havo zo moeilijk is en dat Havo gekozen wordt omdat VWO zo moeilijk lijkt. Inderdaad omdat men bang is dat kind "op de tenen moet lopen".
En dan heb ik het over kinderen waarbij uit de Cito e.d. blijkt dat ze dat hogere niveau aan zouden moeten kunnen, maar dat de ouders dat eng vinden.
Wij hebben zoiets van laat ze het gewoon proberen, maar zo denkt nieg iedereen erover dus.

Technisch VMBO

Mijn zoon zit in 3 Havo en had laatst zijn oog laten vallen op een MBO opleiding die hem zeer interessant lijkt. Maar hij loopt ernstig achter bij VMBO'ers die techniek gedaan hebben. Volgens mij heeft hij het helemaal niet in zijn vingers, dus je moet er ook nog maar voor in de wieg gelegd zijn om een goede technische VMBO'er te zijn.
Voor de MBO opleiding is ook een strenge voorselectie en als ik die selectie zou doen, zou ik ook mijn zoon afwijzen. Helaas voor hem...

Dus als je daar wel voor in de wieg gelegd bent, is Havo volgens mij juist tijdsverspilling aan leervakken die je niet liggen en krijg je veel te weinig praktijkonderwijs dat je wel ligt.
Dus "why not", in ons geval, voor technisch VMBO niet handig genoeg en slim genoeg voor Havo.
Mijn zoon is nu aan het rondkijken of er HBO opleidingen zijn die hem aanspreken.

Dalarna

Dalarna

17-11-2013 om 15:17

Moedermop

Hoe jij naar de zaak kijkt zou bepalen dat je helemaal niets aan mavo hebt want dat zit er dan helemaal tussenin. Er zijn gewoon nog steeds leervakken op het mbo waar jouw zoon het dan makkelijker zou hebben maar om hem af te wijzen vind ik wat ver gaan hoor.

Kinderen van kader en van mavo kunnen allebei naar een mbo4 opleiding en inderdaad de kaders hebben een voorsprong op praktijk en de mavo'ers op theorie. Hoe het uiteindelijk uit pakt op het mbo ligt aan je motivatie en hoe je je inzet.

Dalarna

Dalarna

17-11-2013 om 15:18

basis?

"Er wordt inderdaad door veel mensen denigrerend gedaan over het VMBO, terwijl wat vroeger de LTS, LHNO en LEAO was nu VMBO kader is. Veel scholen noemen VMBO-TL nu ook weer MAVO, omdat dat wat intelligenter klinkt."

Hmm is dat wel zo? Kader stroomt uit naar mbo3/4 en mbo 4 is ook de uitstroom van mavo. Ik geloof dus niet dat LBO gelijk is aan kader, meer aan basis.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.