Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Manja

Manja

17-08-2015 om 17:25

Rooster bovenbouw VO

Weer ben ik verbaasd als ik het rooster van mijn dochter zie. Vier dagen tot 20 over 4, 3 tussenuren. 1 keer eerste uur vrij. En een keer de eerst 2 uur.
Met 40 minuten fietsen ( gaat geen bus) 5 uur thuis.
Wanneer worden de ll verwacht hun huiswerk te doen? In die drie tussenuren kom je niet ver. Eerst een plek veroveren in het studiehuis. En lekker doorwerken lukt daar moeiZaam.
Het is toch heel redelijk om 2 keer te kunnen sporten per week. Aan bijbaantjes door de week hoef je niet te denken. Blijven er 2 doorde weekse avonden over. En het weekend.
20 vier vrij, 5 uur thuis. Even relaxen lijkt me heel nodig. 6 uur eten. 7 uur beginnen.
Wat verwachten leraren eigenlijk de bovenbouw vwo qua tijdsinvesterIng.
Ik vind het veel. En ik vind elke zaterdag en zondag aan je huiswerk ook niet wenselijk.
Hoe is dat bij jullie?


Katniss

Katniss

17-08-2015 om 17:30

Minder 'erg'

Dochter heeft drie tussenuren, waarvan twee aan elkaar en daarna nog een uur les (dat is dus wel vreselijk onhandig en jammer). Een dag heeft ze tot 16.00 les, een dag tot 14.20 uur en drie dagen tot 15.10 uur. Een keer het eerste uur vrij, en een dag de eerste drie uur vrij.
Ik weet niet precies wanneer ze haar huiswerk doet, ik denk direct nadat ze thuis is (dan ben ik er vaak nog niet).

Dees

Dees

17-08-2015 om 17:36

simpel toch

Ik had ook zo'n rooster ik sportte 3 avonden in de week en werkte 2 avonden en de zaterdag. Zonder problemen VO en HBO gered. Huiswerk maakte ik in de avonden of de ochtenden voor school (bijvoorbeeld als ik pas het 2e of 3e uur hoefde te beginnen, verder maakte ik al het bekende huiswerk van de week erop al op de zondag.

Manja

Manja

17-08-2015 om 17:49

Dees, wel een beetje blasé

Niet iedereen redt het met jouw methode. Mijn kind moest in de derde klas, toen ze drie keer in de week om 2 uur thuis was al best hard werken.
En op school wordt gezegd dat elke dag twee uur huiswerk het minimum is, weekend mee gerekend. Dat zou dus minimaal 14 uur per week zijn. Ik zie mijn kind echt niet op vrijdagavond beginnen. Dat snap ik.
Dus dat is op de twee vrije avonden elke week max 3 uur per avond ( om 6 uur weer opstaan, 7 uur op de fiets) en dan in het weekend 8 uur verspreid over za en zo.
Ik vind het veel. Zaterdag sportwedstrijd, moet kunnen. Veel tijd over is er niet

lisanne

lisanne

17-08-2015 om 17:59

vorig jaar

Afgelopen schooljaar had mijn jongste dochter (V4) zo'n rooster. Iedere dag van 1e t/m 8e uur op school muv een dag. Dan had ze het 1e uur vrij. Ze heeft dat jaar geleerd effectief met tijd om te gaan. In de tussenuren deed ze veel, niet alleen in de mediatheek maar ook in andere ruimtes en ze heeft heel goed leren kaarten.
Tja, vervelend, ze hoopt dit jaar een heel ander rooster te hebben (ze heeft nog 2 weken vakantie).
Het is even schrikken en dingen uitproberen maar uiteindelijk zal je kind ook wel hier wegwijs in worden.

Moni

Moni

17-08-2015 om 18:06

Als ze om 19 uur begint, kan ze best veel doen

zeker als ze het eerste uur of de eerste twee uur vrij is. Dan kan ze ook wat later naar bed.
Huiswerk vóór of na sporten kan ook, afhankelijk van het tijdstip.
Je kunt ook schuiven in de etenstijd. Ze fietst 40 minuten, jij vindt dat ze een uur pauze nodig heeft en daarna nog een uur tijd om te eten. dat is best ruim. Je kunt ook eerder of later eten, dan kan ze vóór het eten nog wat doen.

Mijn jongste heeft meer tijd nodig voor huiswerk dan oudste. Hij gaat nu naar 3 atheneum. Hij begint 45 minuten na thuiskomst aan zijn werk. Hij sport twee keer per week en geeft ook nog één keer zelf training en heeft muziekles 1x per week. We hopen op een gunstige indeling dit seizoen.
Op een dag met alleen training krijgen (1,5 uur) kan er nog wel wat huiswerk gedaan worden. Als hij ook training moet geven op dezelfde dag, lukt dat niet. Dat betekent goed plannen.
En acht uur werken voor school in het weekend is geen uitzondering. Uitgaande van 10 uur slaap, houd je dan per dag in het weekend 10 uur over om andere dingen te doen.
Oja, hier ook een wedstrijd op zaterdag.

wij hebben nog 2 weken vakantie

Dus t rooster weten we niet,meestal is het hier wel veel meer tussenuren. Vorig jaar 6 en dat was erg weinig.

Manja

Manja

17-08-2015 om 18:12

Lisanne

Bedankt voor je steun! Hahaha
Ja ze zal zich wel redden. Maar ik blijf het veel vinden. Ze is langer op school dan menig werkende nederlander. En die zou ool echt niet zitten te wachten op nog 10 tot 14 uur extra werk thuis.
Ik heb vroeger ook vwo gedaan. Maar nooit had ik zulke roosters. Ik herinner mij dat we 1 keer per week tot half 4 moesten en dat vonden we al een verschrikking. En savonds huiswerk heb ik nooit gedaan.
Al die dingen als profielwerkstukken en andere verslagen, balansverslagen, verslagen over gedichten enz hadden we echt niet. Paar samenvattingen inleveren en klaar was kees. We hadden ook maar 7 vakken en geen ckv en maatschappijleer waar toetsen/ verslagen van verwacht worden.
Ik vind serieus dat er veel meer van de vwo-er wordt gevraagd

Jaina

Jaina

17-08-2015 om 18:18

Hoort erbij

Niemand heeft beloofd dat het makkelijk zou zijn toch? De bovenbouw is voor sommige leerlingen gewoon heel hard werken. En daarbij hoort ook dat je soms niet naar je sport kan gaan. Hier worden er ook wel eens activiteiten afgezegd omdat ze te veel huiswerk hebben. Dat hoort erbij. Sommige kinderen kunnen het inderdaad toe met een uurtje huiswerk per week maar er zijn ook kinderen die echt elke dag twee uur moeten werken. Het hoeft ook niet makkelijk te zijn. Er is is niks mis met hard werken.

Jaina

Jaina

17-08-2015 om 18:24

Ochtend

Als ze vaak het eerste uur vrij is kan ze ook van de ochtend gebruik maken. Dat doet mijn dochter ook vaak. Die staat dan vroeg op en maakt 's ochtends een groot deel van haar huiswerk. Een avondmens zal dat niet zien zitten maar die kan weer 's avonds langer door gaan als ze 's ochtends het eerste uur vrij is en dan langer slapen. Dus je hebt toch echt wel wat aan die tijd.
Overigens op school hier in Frankrijk zijn de tijden nog veel onhandiger. Tussen de middag een pauze van bijna twee uur en hierdoor wel elke dag tot 17:00/17:30 naar school. Behalve de woensdagmiddag, dan zijn ze vrij. Maar zaterdagochtend hebben ze in de bovenbouw van de middelbare school ook weer les. Dat kan effectiever maar je doet er weinig aan. Mijn dochter maakt van de lange pauze gebruik om haar huiswerk te doen maar mijn zoon en nichtje zullen dat weer nooit doen want die maken alleen huiswerk als er iemand naast ze staat om ze te dwingen. D

Manja

Manja

17-08-2015 om 19:26

Ik weet

Het hoort erbij. Maar daarom hoef ik het nog niet normaal te vinden. Bedenk eens dat jij als werkende dagelijks na 5 uur thuis komt. Dan plof je even neer, kopje koffie. Hopelijk heb je een partner om om de beurt te koken en alles is een beetje achter de rug om 7 uur. Dan heeft je baas je nig wlke dag, ook in het weekend 2 uur extra werk mee gegeven.
Ik zou het niet accepteren als mijn baas dat deed.
Twee avonden sport. Je wilt ook nog eens naar een familielid of vriendin. En je moet toch ook de tijd hebben om te douchen enz.
Een uur of 10 op bed, 6 uur eruit en hup op de fiets naar school, elke dag 80 minuten ( heen en terug)
En in het weekend heeft je baas ook bedacht dat je nog flink wat uren kan gaan werken.
Ik blijf het zwaar vinden. Er zijn niet veel volwassenen die zo'n weekvulling hebben.

Jaina

Jaina

17-08-2015 om 19:35

Manja

Ik werk in het (hoger) onderwijs dus ik kan me van alles indenken bij zo'n week invulling. Het onderwijs is nu eenmaal vaak rennen of stil staan. Periodes van inactitviteit (vakantie) worden afgewisseld met periodes van flinke activiteit.

Hoeveel tijd school kost verschilt ook heel erg per kind. Mijn dochter moet er ook hard voor werken en zit elke dag ook meerdere uren aan haar huiswerk. Haar oudere zus keek zelden een boek in. Die haalde alleen op inzicht al hoge cijfers. Twee uur per dag is best veel. Ik heb het idee dat de meeste leerlingen daar niet aan toekomen. Sommige kinderen zoals mijn dochter hebben dat echter wel nodig. Staan ook veel kinderen tegenover die het met minder kunnen. Mijn nichtje redt het met een half uur per dag ook prima (mits ze dat half uur echt werkt). Dus nichtje heeft dagelijks effectief veel meer tijd voor andere dingen dan dochter. Oudere zus precies hetzelfde. Die was na school echt vrij want die lukte het in 90% van de gevallen om alles tussendoor te doen. Sommige kinderen hebben geluk (of juist pech)

Amare

Amare

17-08-2015 om 19:37

niet overdrijven Manja

'Er zijn niet veel volwassenen die zo'n weekvulling hebben.'

Nee, maar er zijn al helemaal geen pubers die 38 uur per week op school zitten. En na een schooldag nog het huishouden moeten doen, zoals veel volwassenen. Of moet jouw dochter iedere dag koken en afwassen voor het hele gezin?
Er zijn trouwens wel volwassenen die een fulltime baan combineren met een gezin en een avondstudie.

Van een dagje om 5 uur klaar zijn wordt een puber heus niet moe hoor. Zeker niet met alle tussenuren en eerste uren vrij. Jeetje, er is sprake van 3 (!) tussenuren op een dag en dan nog is het huiswerk niet af?
Maar ze zal wel moeten kiezen. Als ze én twee keer per week wil sporten én het hele weekend vrij wil houden, zal ze toch op andere uren haar huiswerk moeten doen.

nou

Als gemiddelde huiswerktijd op VO wordt eigenlijk altijd genoemd 1 uur per dag. Het dubbele, wat hier nu voorbijkomt, lijkt mij in ieder geval wel wat overdreven.
Als je de helft van de 'vrije' doordeweekse uren (in dit geval per week 3 uren vòòr school en 3 tussenuren) aan huiswerk besteedt, houd je dan nog zo'n 4 uur per week over. In het weekend 2 uur per dag en je bent er al. En daar kan dan best af en toe nog een half uur of uurtje 's avonds bij zonder dat het nou extreem zwaar wordt, toch?

Manja

Manja

17-08-2015 om 19:52

amare

Je mag vinden dat ik overdrijf.
Ik vind dat niet. Het gaat niet om een keertje om 5 uur klaar zijn, het gaat 4 keer per week het hele schooljaar om 5 uur klaar zijn.
3 keer per week vertrek ze om 7 uur op de fiets en is om 5 uur ´s avonds thuis. 1 keer vertrekt ze om 8 uur en is om 5 uur thuis. en 1 keer vertrekt ze om 9 uur en is om 3 uur thuis, dat is de vrijdag.
En hallo jeetje , 3 tussenuren zijn niet op 1 dag. Ik heb het over de hele week. En dan is 3 tussenuren (50 minuten per keer) effectief ongeveer 2 uur studeren.
Hele weekend vrij houden heb ik het niet over.
Ze zit dus opgeteld 37,5 uur op school. klokuren. en dan dagelijks 80 minuten fietsen. En ja, als je na een schooldag thuis komt,op de fiets weer of geen weer, is een uurtje even zitten en warm worden en droge kleren aan doen zoals vandaag echt geen overdreven lange tijd
Maar goed. Blijkbaar hebben jullie allemaal wonderkinderen die dat allemaal zonder enige moeite doen. Ik heb die wonderkinderen niet. EN met 2 uur per dag huiswerk maken is mijn kind geen uitzondering in haar klas.

huh?

Ze moet 40 minuten fietsen en vertrekt om 7 uur? Hoe laat begint die school dan?

Christel

Christel

17-08-2015 om 20:01

Maar

roosters veranderen zo vaak. Vorig Jaar begon mijn oudste, toen 6e, nooit het eerste uur. Vond hij fijn als avondmens. Nooit voor 17.00 uur thuis. Jij vindt het veel, zelf hebben ze daar helemaal geen last van.

Nu gaat hij studeren in andere stad, zijn dagen worden nog veeeeeel langer.

esta

esta

17-08-2015 om 20:01

rekenen wij ook op

Hier het rooster nog niet gezien, maar hier is het ook vrij standaard dat er drie of meestal 4 middagen tot 4 uur op school wordt gezeten. Een uur reistijd, dus dat is om vijf uur thuis. Begin schooldag om 8.10 (3 keer in de week) en twee keer om 8.55. Lange dagen dus, en daarna nog de circa 2 uur huiswerk per dag. Hier tot nu toe dan ook geen bijbaantjes. Deze lange dagen zijn een consequentie van de school waar ze voor heeft gekozen.

Angela67

Angela67

17-08-2015 om 20:02

ik vind het ook veel

ik ben er nog niet achter waar nou het grootste verschil zit met 'ons' vroeger, want qua rooster (33 schooluren van 50 min) kwam ik daar vast ook wel aan. Ik woonde op minder fietsminuten-afstand dan onze oudste (ik 10 min, hij 30 min), dus ok, dat scheelt dus 40 min per dag.

Maar een van de dingen die mij opvalt is dat al het nakijkwerk ook thuis moet gebeuren (met electronisch leeromgeving bijv). Ten eerste is dat natuurlijk kat op het spek binden, want ja, weet je, doen al die pubers dat . . . (ik snap het, je hebt alleen jezelf er mee als je niet nakijkt maar die discipline heeft nog lang niet elke puber en vind ik ook niet nodig). En dan mag er wel in de les gewerkt worden, sterker nog, je móet wel in de les werken want bij veel lessen wordt er weinig tot niet uitgelegd, maar als je daar niet zo goed in bent om je in zo'n klas goed te concentreren, dan komt er veel werk op thuis aan. En dan heb ik het inderdaad nog niet over verslagen etc.

Dus vakantie-dagen zijn hier heel veel waard, je merkt echt dat die nodig zijn om op te laden.
In een ander draadje ging het over langere vakantie in de zomer, met dan meer uren door het jaar heen, maar dan lijkt het me helemaal moeilijk worden. Liever wat meer 'losse vakantieweken' door het jaar heen om het wat te breken.

gr Angela

Manja

Manja

17-08-2015 om 20:06

Begintijd

De eerste bel gaat om 10 voor 8

Hier....

Een kind in v4 dat dit jaar 3 dagen tm het 9e uur naar school moet!!!!!!! En dus pas om 1645 op de fiets kan stappen. En dus pas tegen 1730 thuis is. Ik heb al jaren kinderen op deze school, maar dit is bizar. 9e uur werd tot nu toe slechts in noodgevallen ingeroosterd.

Tuurlijk kun je huiswerk maken op school, maar dat lukt niet altijd even goed als thuis.

Ik vind het nogal extreem,. Het zal welnemen, maar leuk is anders. Snap ook niet waar dit opeens vandaan komt...

Katniss

Katniss

17-08-2015 om 20:08

Vroeger

Ik kwam vroeger weg met alleen het maakwerk waar een sanctie op stond voor niet maken, en incidenteel woordjes en topo leren, dingen die je niet vanzelf oppikte in de les. Gemiddeld een half uurtje per week, schat ik. Een keer per jaar een spreekbeurt en eens een boekbespreking, maar ik hoefde op het vwo echt niet de talloze werkstukken en samenwerkingsprojectjes te doen die dochter nu heeft. Dat zijn er echt veel, ik denk voor ieder vak (8) wel een stuk of vier per jaar. Dochter is ook een wat serieuzere werker dan ik was, en is ook wel 1 a 1,5 uur per dag bezig (vertelt ze net).

Agatha

Agatha

17-08-2015 om 20:08

Ik vind het wel veel

zeker met dat fietsen erbij.
Maar ik vind ook dat ze veel tijd kwijt is aan haar huiswerk, ook al is ze geen uitzondering in haar klas. Jammer dat ze tijdens de les niet meer mogen werken, zodat ze thuis alleen nog het leerwerk (en verslagen e.d.) hoeven te doen.

Moni

Moni

17-08-2015 om 20:08

Over die klokuren

Volgens mij zijn het ongeveer 32 klokuren per week of minder. Een klokuur is meestal 50 minuten. Dat is een werkweek van 27 uur per week. Pauzes zijn op je werk ook niet doorbetaald maar je bent er wel. Nadeel is de drie tussenuren, 2,5 uur in echte uren. Dat is pech.
Die uren kan ze besteden aan haar huiswerk. Laten we er dan nog 10 uur bijtellen aan huiswerk, dan komt ze op 37 uur per week aan werk. Net zoveel uren als een fulltime werkende Nederlander.
Haar lesuren zijn heel wat relaxter dat de werkuren van een volwassene. Daarnaast heeft ze thuis niet de verantwoordelijkheden van een volwassene (terecht). En ze heeft veel meer vakantie dan een volwassene.
Haar huiswerk kan ze flexibel verdelen over de week, inclusief het weekend.

Je doet alsof ze een heel zwaar leven heeft. Ik denk dat het wel meevalt.

Manja

Manja

17-08-2015 om 20:12

Christel

De roosters veranderden hier eigenlijk nooit. Mijn oudste is al van school af. Bij hem vond ik het ook druk en laat . Hij kon er wat beter tegen dan de jongste. Dat is een 14 jarig meiaje dat naar vwo 4 gaat, normale leeftijd voor begin v4. Maar ik vind het jong voor de uren die ze maakt.

Katniss

Katniss

17-08-2015 om 20:12

Relaxt?

Ik heb het jaren gedaan, maar moet er nu toch niet aan denken om hele dagen te moeten opletten en 'meedoen'. Met 33 man in een klein lokaaltje, en bij de bel spullen inpakken en binnen vijf minuten naar een ander hokje. Dan heb ik het nu toch een stuk beter voor elkaar op mijn werk, waar ik zelf mag bepalen wanneer ik naar de wc ga, koffie drink of een luchtje ga scheppen.

Manja

Manja

17-08-2015 om 20:17

Moni

De uren die ik optel zijn de uren die ze op school is. 3 keer van 10 voor 8 tot 20 over 4. En twee keer iets korter.Ik zeg niet dat ze een zwaar leven heeft. Ik vind dat ze het druk heeft. Ook het dagelijks 80 minuten fietsen bij elk weertype draagt daar aan bij. En niet iedereen kan zo gemakkelijk in een lawaaiige klas huiswerk maken en op een met moeite veroverd plekje in het studiehuis zich concentreren.
Maar nogmaals wees blij met jullie superkinderen die dat allemaal met gemak doen.

Jaina

Jaina

17-08-2015 om 20:23

Nou

Ik zeg niet dat mijn dochter het met gemak doet. Mijn dochter moet echt hard er voor werken. Ik weet echter wel dat er ook genoeg kinderen zijn waarbij dat niet het geval is. Dat ze hard moet werken vind ik overigens geen minpunt. Daar leer je ook heel wat van: doorzettingsvermogen, zelf-discipline... Niks mis mee. Dat zijn zaken waar je ver mee komt.

Moni

Moni

17-08-2015 om 20:37

Mijn jongste moet er ook hard voor werken

En ja, hij sport er ook bij. Hij fietst 60 minuten per dag.
Dat is niet omdat het een superkind is maar omdat wij het normaal vinden dat de uren zo zijn en hij ook. En het ook normaal vinden dat de weekenden afgestemd worden op zijn huiswerk. Vier uur huiswerk per zaterdag en per zondag is hier gewoon. Als hij niet zoveel zou sporten, zou hij meer kunnen doen door de week en had hij meer vrije tijd in het weekend.
Een superkind is hij niet. En met gemak gaat het ook niet.

Heeft je dochter al eens oortjes geprobeerd met muziek in het studiehuis? Bij mijn oudste scheelde dat heel veel.
Het valt ook niet mee om te gaan werken terwijl er zoveel afleiding is. Toch kan ze het leren en ze zal daar veel profijt van hebben. Ook als ze gaat studeren. Afleiding is overal.

Dochter zelf

Wat vindt je dochter er zelf van Manja? Want ik lees wel dat jij het als zwaar ervaart, vindt dat er te weinig tijd voor huiswerk, sport en bijbaan overblijft. Mij lijkt twee avonden sporten én een avond werken, waarvan jij vindt dat dat normaal zou moeten zijn en dus zou moeten kunnen, trouwens best veel voor een vo-scholier. Mijn dochter heeft 1100 lesuren over 38 weken ingepland staan (lesuitval wegens studiedagen en roosterweek zijn daar al afgetrokken) dus zij is 3x per week om half zes 's avonds thuis. Maar die doet er dus helemaal niks meer naast door de weeks.

skik

Manja

Manja

17-08-2015 om 21:15

Skik

Nee hoor van mij hoeft ze echt niet een avond te werken. Zou ook niet lukken. Mag ze ook nog niet. Ze is 14. Ze zou straks graag wat meer geld om handen hebben, maar ziet ook niet wanneer ze dat zou moeten doen op haar 15e straks. Je mag niet na 19 uur werken. En zaterdag heeft ze naast sport ook tijd nodig om bij te slapen en huiswerk.
Ik vind echt dat een kind van 14 of 15 tijd moet hebben om te sporten of een andere manier te ontspannen. En ik geloof best Skik dat dat er bij je dochter er bij inschiet. Daarom vind ik dat ook jouw dochter het druk heeft.
Ze vindt het zelf ook druk, vorig jaar al toen ze in de derde toch eerder thuis was.
En een avond sport betekent die avond eigenlijk geen tijd voor huiswerk: vertrek om 7 uur, trainen van half 8 tot kwart voor 9 en om half tien gedoucht en al weer binnen. Tien uur gaat ze toch echt op bed.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.