MoederSterretje
23-01-2022 om 03:44
Is Kanjertraining soms schadelijk?
Kanjertraining was iets wat ik als een groot pluspunt van onze school heb gezien toen ik mijn kind inschreef. 'Tot ik de negatieve kanten daarvan had ervaren. Nu weet ik het niet meer zo zeker dat deze huis-tuin-en-keuken
psychologie, waar geen wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan over
de effectiviteit en de werking, wel zo goed is.
In groep 0 (voor de kids die in januari al 4 worden) gebeurde het eerst met het
vriendinnetje van mijn dochter en daarna met mijn dochter zelf. Het meisje werd al gauw de beste vriendin van mijn dochter en de meiden speelden heel leuk en op een gelijkwaardig niveau samen. De moeder van het vriendinnetje vertelde dat het meisje last had van haar 1 jaar oudere broertje en ook het meisje klaagde over hem dat hij haar speelgoed afpakte, haar soms een mep verkocht, etc. Kortom, dat hij bazig was. Om het meisje te helpen sterker en zekerder te worden, kreeg ze op school tijdens de Kanjertraining “ik ben de baas”-lesjes. Tegen het einde van dat schooljaar werd het meisje zo bazig over mijn dochter dat mijn oppas die dat meemaakte, een klacht bij mij indiende. Het meisje pestte en kleineerde mijn dochter (en die dag ook de oppas). De oppas waarschuwde mij dat dit echt niet kon. De situatie was dusdanig ernstig dat de meisje in verschillende groepen 1 zijn geplaatst.
Toen mijn dochter,dat nogal verlegen was in de buitenwereld, maar niet op haar mondje gevallen is thuis, deze “ik ben de baas”-lesjes kreeg, gebeurde iets vergelijkbaars. Ze werd thuis brutaal en onhandelbaar en ik moest haar zelfs vaker dan gebruikelijk, time-outs geven. Met de eerder opgedane ervaring met het vriendinnetje, was ik er echter al op voorbereid dat dit niet haar gebruikelijke zelf was. Het effect op de verlegenheid van mijn kind was minimaal (als die er al was), maar de negatieve effecten waren behoorlijk, echter gelukkig tijdelijk.
Een ander groot nadeel van de Kanjertaining is het schuld geven aan het slachtoffer (je bent een bang konijntje en je moet niet zo zielig doen). Ook dit
heeft flink in gehakt op mijn kind, dat dan maar niet meer meldde dat ze gepest werd
Deze “ik ben de baas”-lesjes en “blaming the victim” zijn te simplistisch voor
woorden. Als de oplossing zo simpel lag, dan was niemand meer verlegen of onzeker. Wat een veel grotere rol heeft gespeeld bij mijn dochter, was de lieve en grappige juf in groep 1 die haar veel vrijheid gaf. In groep 2 kwam de lockdown welk onverwacht positief effect had op de verlegenheid van mijn dochter. Ze communiceerde via de tablet met de klas (omdat wij wegens gezondheidsredenen langer thuis waren dan de rest) en iedereen wilde met haar praten. Ze werd vrolijk en veel zekerder in haar contacten met de buitenwereld. Maar toen aan het einde van groep 2 ze weer naar school ging en haar (nieuwe) vriendinnetje mijn dochter bij het spel begon uit te sluiten, had ik genoeg van deze “blaming the victim”- pseudotherapie en heb ik de moeder gemeld dat mijn kind niet meer met haar kind mocht spelen. Dit had direct gewenst effect en alles is weer in orde.
Nu in groep 3 echter, keren de “Ik ben de baas”-lesjes terug, en is het weer
zwaar thuis. Mijn dochter is van mening dat zij de baas is en niet de ouders. En dit keer ben ik degene die gepest wordt. Ik heb mijn dochter voorgelicht dat dit toch echt niet waar is dat zij de baas is en dat kinderen die zich ernstig misdragen soms zelfs uit huis worden geplaatst. Dus dat uiteindelijk dan de Nederlandse staat de baas is. Ik vind het echter jammer dat door deze pseudotherapie mijn kind eerder op het slechte pad dan op de goede pad gebracht wordt. Vooral omdat haar onzekerheid weer op gaat spelen.
Begrijp mij goed, de oefeningen in vertrouwen die de kinderen doen zijn volgens mij prima in orde. Maar wat ik ook niet begrijp is het feit dat de ouders erbuiten worden gehouden. Alsof het effect van wat je doet zich alleen tot de school beperkt en alsof alles wat je doet oneindig goed zou zijn. Zulke wondermiddelen bestaan volgens mij niet. De onzekerheid van
mijn dochter (dat mondjesmaat weer terug begint te komen) wordt
verborgen achter bravoure (dat keiharde kanten begint te krijgen).
Soms dien je een wat bijsturen als het mis dreigt te gaan, is mijn mening. Maar hoewel de Kanjertraining de kinderen “leert” om met kritiek om te gaan (het slachtoffer moet dan een ander speelkameraadje zoeken, de pestkop is dus de baas) is kritiek op onze school uit den boze.
Ik ben heel benieuwd wat andere ouders van dit alles vinden. Naar mijn mening leert de Kanjertraining mijn kind een harteloze en keiharde opstelling aan dat de pestkop de baas is (de vlerk is goed materiaal om daar leiders van
de maken). Het leert mijn kind dat het je eigen schuld is als je slachtoffer bent van iemands vervelende of agressieve gedrag. Tot slot leert het onverschilligheid aan (“ik haal mijn schouders op”: nou en dat je iets vindt) en heeft het verborgen racistische elementen omdat de vlerk de zwarte pet op heeft en de kanjer de witte pet.
MoederSterretje
28-01-2022 om 20:29
alhambra schreef op 28-01-2022 om 19:46:
[..]
Precies, ik ken genoeg introverte mensen die prima voor zichzelf opkomen en grenzen stellen. Die trekken 1x hun mond open en dan is het klaar.
Ik ben volledig met
je eens. Maar daarvoor hoeft mijn kind niet elke week te worden
getraind tot het een gedachteloze marionet wordt dat reageert op de
woorden witte pet en dan daar alles voor doet
Het zinnetje “Stop, hou op, ik vind het niet meer leuk” is genoeg en die kent ze wel inmiddels.
Biscuitje
28-01-2022 om 20:35
Tabel heet: "Algemene kenmerken van de vier kanjertypen"
Vertrouwen:
Kanjertijger:
ik vertrouw en ben te vertrouwen
Gele pet konijn:
Ik wil te vertrouwen zijn, maar durf niet verantwoordelijk te zijn.
Daardoor ben ik niet te vertrouwen.
(dit is niet waar in een fijne klas)
Zelfbeeld:
Kanjertijger:
Positief
Gele pet konijn: Slecht
(dit is niet waar in een fijne klas)
Meningover anderen:
Kanjertijger: Positief
Gele pet konijn: vijandig
(dit is niet waar)
Dit zijn de aannames van de kanjertraining over de gele pet konijn.
En dus als het konijntje huilt, dan stelt het zich aan. Het is ook niet te vertrouwen, dus wat het zegt klopt niet. En het houdt niet van de juf want eigenlijk heeft het een vijandig beeld van de mensen.
Dat staat letterlijk in de handleiding voor leraren. Te bizar voor woorden, maar de gele pet konijntjes kunnen niet verwoorden wat met ze gebeurt.
Lieve moeder van sterretje,
Je kind is geen geel konijn. De kanjertraining gaat over gedrag. Het zou kunnen dat jouw dochter soms gedrag laat zien wat in de kanjertraining beschreven wordt als het gedrag van het gele konijntje. En alleen op een moment dat dat het geval is kan je kijken naar welk ander gedrag wellicht wenselijke is. Jij schrijft overal bij dat de beschreven gedragskenmerken niet waar zijn. Dan gaat het dus niet over jouw dochter. Jouw dochter laat dit gedrag dus niet zien en hoeft niet te veranderen. Gedrag hoeft alleen veranderd te worden als een kind het negatief beschreven gedrag laat zien. Als jouw dochter wel te vertrouwen is of niet vijandig is dan gaat het dus niet over haar.
En dan nog een kleine opmerking. Je schrijft heel vaak dat kinderen dominant moeten zijn maar het gewenste gedrag is niet dominant maar assertief. Dat een kind kan opkomen voor zichzelf, een eigen mening heeft en niet over zich heen laat lopen. Dat is heel wat anders dan dominant.
Ik ben ook niet zo heel enthousiast over de kanjertraining maar de interpretaties die jij er aan geeft kloppen echt niet en als het op de school van jouw dochter wel zo wordt toegepast moet je daar echt het gesprek over aan gaan.
Jouw extreme, herhalende, uitgebreide wijze van schrijven komen op mij over alsof je wellicht zelf ook wel wat hulp kan gebruiken. Als dat zo is, ga dan vooral naar de huisarts. Je komt namelijk over alsof je het psychisch niet meer helemaal op een rijtje hebt. Sterkte!
Biebel
28-01-2022 om 20:50
MoederSterretje schreef op 28-01-2022 om 20:04:
[..]
Lees het rapport van
staatssecretaris Dekker en lees het Kanjerboek, zou ik zeggen
Deze opmerking begrijp ik niet. Ik zeg je dat je manier van reageren hier waarschijnlijk lijkt op de wijze waarop je met school communiceert. Dat heeft helemaal niets te maken met kanjertraining en wat anderen daar van vinden.
Zie je dat je het hier ook doet? Je duikt meteen de kanjertrainingfuik in, net zoals je dat doet als je kind je wat vertelt. Je staat niet open voor de echte boodschap en blijft je eigen overtuiging uitzenden.
Prachtwacht
28-01-2022 om 21:38
MoederSterretje schreef op 28-01-2022 om 20:29:
[..]
Ik ben volledig met
je eens. Maar daarvoor hoeft mijn kind niet elke week te worden
getraind tot het een gedachteloze marionet wordt dat reageert op de
woorden witte pet en dan daar alles voor doet
Het zinnetje “Stop, hou op, ik vind het niet meer leuk” is genoeg en die kent ze wel inmiddels.
Gedachteloze marionet? Echt, TO…
Dit kan zo niet hoor. Je bent echt verloren geraakt inmiddels.
MamaE
28-01-2022 om 22:38
Je kunt in plaats van er zo op te focussen ook tegen je kind zeggen dat die trainingen onzin zijn en dat ze zich er niks van aan moet trekken. Op school gewoon meedoen, maar de informatie ene oor in en andere oor uit. Ze is geen konijn, ze is niet geel en ze is wel goed genoeg zoals ze is.
ruteli9
28-01-2022 om 23:14
MoederSterretje schreef op 28-01-2022 om 19:30:
[..]
Ja het is geweldig
dat alles dan gaat werken. Maar bekijk het eens van de kant van het
verlegen konijntje. Het kan nooit de leiderschapsrol ervaren want dat
zijn de Kanjertijgers en de zwart-witte petten. Als het de witte pet
erbij pakt, is het nog liever en rustiger. Ik zie de uitgelaten
kindjes in de klas en ben vol bewondering (net als de juf) en dat is
ook goed. Maar dit goed bedoelde instrument maakt mijn verlegen kind
alleen maar onzeker. Ze zegt inmiddels letterlijk “mama, ik ben
niet goed.” Dat heeft ze nooit thuis gehoord. De theorie is echt
super, maar kinderen voelen haarfijn aan wie er de leiding heeft en
de goedkeuring. En nogmaals, ze is verlegen maar was altijd best
dapper. Ik zie aan haar dat ze zichzelf steeds meer inhoudt. Vandaag
liepen we buiten en ik wilde samen huppelen, maar dat durfde ze niet
meer. Het zijn misschien kleine dingen, maar daaraan merk ik dat het
niet werkt. Hoe goed bedoeld. De Kanjertraining bekrachtigt de
leiders in de groep en iemand moet die bekrachtiging geven.
De maatschappij is nou eenmaal zo dat je voor jezelf op moet komen en dat mensen met een grote mond de halve wereld hebben. Daar kan je je druk om maken, over balen en vervelend vinden voor jezelf of je kind. Of je doet er iets mee en je leert je kind ermee om gaan. Ik zelf ben ook van nature een rustig type. Ik kan dat vervelend vinden of omarmen dat ik zo ben en daar de kracht van inzien. Door op mezelf te reflecteren en door schade en schande ouder te worden heb ik geleerd dat het ook heel krachtig kan zijn. Mijn eigen kinderen zijn zelf ook vooral geel/wit, tja deal with it. Je kan erover in zitten of in je eigen kracht gaan staan. Dat probeer ik mijn eigen leerlingen ook te leren. Hoe jij het hierboven omschrijft lijkt het iets minder goeds te zijn, maar kinderen die de geel/witte pet op hebben zijn enorm krachtig in de klas en kunnen de groep positief stimuleren.
Leene
28-01-2022 om 23:47
ruteli9 schreef op 28-01-2022 om 23:14:
[..]
De maatschappij is nou eenmaal zo dat je voor jezelf op moet komen en dat mensen met een grote mond de halve wereld hebben. Daar kan je je druk om maken, over balen en vervelend vinden voor jezelf of je kind. Of je doet er iets mee en je leert je kind ermee om gaan. Ik zelf ben ook van nature een rustig type. Ik kan dat vervelend vinden of omarmen dat ik zo ben en daar de kracht van inzien. Door op mezelf te reflecteren en door schade en schande ouder te worden heb ik geleerd dat het ook heel krachtig kan zijn. Mijn eigen kinderen zijn zelf ook vooral geel/wit, tja deal with it. Je kan erover in zitten of in je eigen kracht gaan staan. Dat probeer ik mijn eigen leerlingen ook te leren. Hoe jij het hierboven omschrijft lijkt het iets minder goeds te zijn, maar kinderen die de geel/witte pet op hebben zijn enorm krachtig in de klas en kunnen de groep positief stimuleren.
Ja dat kan. Maar dat gebeurt alleen als de klas veilig is. En een klas is niet veilig dankzij de Kanjertraining maar ondanks. Zie mijn eerdere postings. Klas van dochter super veilig en aantal positieve bekrachtigers in de klas. Maar dat lag niet aan de kanjer training. Gewoon de combinatie van kinderen bij elkaar. Klas van zoon onveilig. En daar heeft de Kanjertraining meer kwaad dan goed gedaan.
Ik wil ook nog kwijt dat ik een gruwelijke hekel heb aan de term ' in je eigen kracht gaan staan' . Sowieso al en al helemaal als het over kinderen gaat. Mijn zoon moest dat ook doen, in een zijn eigen kracht staan, niet teveel huilen en bangig doen. Slot van het liedje is dat hij zo getraumatiseerd was dat hij EMDR nodig had. Zit nu op een andere school. Huilt nauwelijks meer, is veel gelukkiger.
Natuurlijk ligt het pest gedrag niet aan ( of niet alleen aan ) de kanjer training. Maar de klas had elke week Kanjertraining. En maar sociaal wenselijke antwoorden geven. Maar sociaal gedrag hebben ze er niet van geleerd. Het enige wat helpt is de klas verantwoordelijk houden voor de sfeer in de klas. En het spijt mij om te zeggen, de meeste juffen en meesters krijgen het niet voor elkaar in een klas waar het niet loopt. Enkele gunstige uitzonderingen daar gelaten.
Als jou hoor over ' in je kracht zetten' ( bij jonge kinderen! Sorry laat je nakijken) krijg ik weer allemaal flashbacks van wat er met zoon is gebeurd.
Dat gezegd hebbende snap ik TO ook niet goed. Heb een gesprek, kijk of de school veilig is voor je dochter, zo niet wissel dan van school. Wij hebben spijt dat we zo lang zijn doorgegaan.
Maar echt TO niet alles ligt aan de Kanjertraining. Maar aan het feit of de juf een veilige sfeer kan creëren.
Mevrouw75
29-01-2022 om 07:39
Leene schreef op 28-01-2022 om 23:47:
[..]
Ja dat kan. Maar dat gebeurt alleen als de klas veilig is. En een klas is niet veilig dankzij de Kanjertraining maar ondanks. Zie mijn eerdere postings. Klas van dochter super veilig en aantal positieve bekrachtigers in de klas. Maar dat lag niet aan de kanjer training. Gewoon de combinatie van kinderen bij elkaar. Klas van zoon onveilig. En daar heeft de Kanjertraining meer kwaad dan goed gedaan.
Ik wil ook nog kwijt dat ik een gruwelijke hekel heb aan de term ' in je eigen kracht gaan staan' . Sowieso al en al helemaal als het over kinderen gaat. Mijn zoon moest dat ook doen, in een zijn eigen kracht staan, niet teveel huilen en bangig doen. Slot van het liedje is dat hij zo getraumatiseerd was dat hij EMDR nodig had. Zit nu op een andere school. Huilt nauwelijks meer, is veel gelukkiger.
Natuurlijk ligt het pest gedrag niet aan ( of niet alleen aan ) de kanjer training. Maar de klas had elke week Kanjertraining. En maar sociaal wenselijke antwoorden geven. Maar sociaal gedrag hebben ze er niet van geleerd. Het enige wat helpt is de klas verantwoordelijk houden voor de sfeer in de klas. En het spijt mij om te zeggen, de meeste juffen en meesters krijgen het niet voor elkaar in een klas waar het niet loopt. Enkele gunstige uitzonderingen daar gelaten.
Als jou hoor over ' in je kracht zetten' ( bij jonge kinderen! Sorry laat je nakijken) krijg ik weer allemaal flashbacks van wat er met zoon is gebeurd.
Dat gezegd hebbende snap ik TO ook niet goed. Heb een gesprek, kijk of de school veilig is voor je dochter, zo niet wissel dan van school. Wij hebben spijt dat we zo lang zijn doorgegaan.
Maar echt TO niet alles ligt aan de Kanjertraining. Maar aan het feit of de juf een veilige sfeer kan creëren.
Ik lees helemaal niet een kind dat in een pestklas zit, maar een kind dat haar moeder thuis wat vaker een grote mond geeft en daarom is de kanjertraining volledig uit z’n verband gerukt schadelijk.
En tsja, je kan kotsneigingen krijgen van uitdrukkingen, maar dat maakt nog niet dat waar ze voor staat ook gewoon kloppen.
Leene
29-01-2022 om 11:20
Mevrouw75 schreef op 29-01-2022 om 07:39:
[..]
Ik lees helemaal niet een kind dat in een pestklas zit, maar een kind dat haar moeder thuis wat vaker een grote mond geeft en daarom is de kanjertraining volledig uit z’n verband gerukt schadelijk.
En tsja, je kan kotsneigingen krijgen van uitdrukkingen, maar dat maakt nog niet dat waar ze voor staat ook gewoon kloppen.
Ik snap ook niet goed waar TO heen wil eerlijk gezegd.
En al hoewel het 'off topic" is. De term "in je eigen kracht staan of zetten"' zou verboden moeten worden.
Hoor ik ook vaak in het welzijn werk. In je eigen kracht zetten... bij mensen met mega veel problemen, vaak is het "zoek het zelf maar uit"
In je eigen kracht zetten bij een kind van 6, tuurlijk joh. Kinderen moeten die eigen kracht vaak nog vinden.. en vaak zijn mensen al laat in hun tienerjaren of nog vééél ouder en al lang en breed volwassen als ze hun eigen kracht vinden.
Ouders en onderwijzend personeel moeten voorwaarden scheppen zodat iemand veilig kan opgroeien. En een programma als Kanjertraining kan helpend zijn maar ook erg verkeerd uitpakken. En dat is een feit en niet wat jij zegt dat waar de uitdrukking voor staat gewoon klopt. In je eigen kracht zetten is gewoon een gigantisch vage kreet die vreselijk verkeerd kan uitpakken. Die uitdrukking op zich zegt geen ene rot moer.
Maar goed ik haak af want ik snap TO ook niet en ik krijg weer allemaal flashbacks van die afschuwelijke tijd die mijn kind heeft moeten doormaken.
Mevrouw75
29-01-2022 om 12:04
Leene schreef op 29-01-2022 om 11:20:
[..]
Ik snap ook niet goed waar TO heen wil eerlijk gezegd.
En al hoewel het 'off topic" is. De term "in je eigen kracht staan of zetten"' zou verboden moeten worden.
Hoor ik ook vaak in het welzijn werk. In je eigen kracht zetten... bij mensen met mega veel problemen, vaak is het "zoek het zelf maar uit"In je eigen kracht zetten bij een kind van 6, tuurlijk joh. Kinderen moeten die eigen kracht vaak nog vinden.. en vaak zijn mensen al laat in hun tienerjaren of nog vééél ouder en al lang en breed volwassen als ze hun eigen kracht vinden.
Ouders en onderwijzend personeel moeten voorwaarden scheppen zodat iemand veilig kan opgroeien. En een programma als Kanjertraining kan helpend zijn maar ook erg verkeerd uitpakken. En dat is een feit en niet wat jij zegt dat waar de uitdrukking voor staat gewoon klopt. In je eigen kracht zetten is gewoon een gigantisch vage kreet die vreselijk verkeerd kan uitpakken. Die uitdrukking op zich zegt geen ene rot moer.Maar goed ik haak af want ik snap TO ook niet en ik krijg weer allemaal flashbacks van die afschuwelijke tijd die mijn kind heeft moeten doormaken.
Het gaat nu over de kotsterm ‘in je eigen kracht staan’, maar waar we (je) op reageerde was gewoon: Ik zelf ben ook van nature een rustig type. Ik kan dat vervelend vinden of omarmen dat ik zo ben en daar de kracht van inzien. Ergo: ik ben ik. Daar hoef je geen hele verhalen over het welzijnswerk bij te halen en iemand neer te halen (‘bij een kind van 6, laat je nakijken!’). Bij een kind van 6 zeg je gewoon wat dat kind goed doet of wat dat kind een beetje kan veranderen (en dat is precies dat in de kracht staan, waar jij blijkbaar wat blind van woede door raakt). Whatever the term je op een forum bezigt. Het gáát niet eens om alles maar ‘zelf maar uit te laten zoeken’.
Ik vrees dat die tijd met je kind alles een beetje kleurt.
PhilDunphy
29-01-2022 om 13:37
Als ik google, vind ik dit als eerste hit:
"In je kracht staan houdt in dat je de dingen doet die bij je passen, die je kunt en waar je in gelooft, kortom dat je 'congruent' bent. Dat je dingen bereikt en vrede hebt met jezelf. En dat je soms dingen niet bereikt en nog steeds vrede hebt met jezelf. Dit zijn allemaal manieren van zelfverwezenlijking."
Hoezo is dat zo vreselijk?
Leene
29-01-2022 om 14:30
PhilDunphy schreef op 29-01-2022 om 13:37:
Als ik google, vind ik dit als eerste hit:
"In je kracht staan houdt in dat je de dingen doet die bij je passen, die je kunt en waar je in gelooft, kortom dat je 'congruent' bent. Dat je dingen bereikt en vrede hebt met jezelf. En dat je soms dingen niet bereikt en nog steeds vrede hebt met jezelf. Dit zijn allemaal manieren van zelfverwezenlijking."
Hoezo is dat zo vreselijk?
Natuurlijk is dat op zich niet vreselijk. Alleen wordt die term als een stoplap gebruikt. Je moest eens weten hoe vaak die term gebruikt wordt in de welzijnssector. Mensen met een laag IQ, grote sociale problemen en psychische klachten. ' we moeten ze in hun eigen kracht zetten' wat er vaak op neer komt dat je niet alles voor hen overneemt. Maar je blijft mensen houden die je blijvend of in elk geval langdurig moet begeleiden. Niet omdat je ze afhankelijk wil houden maar omdat het hen echt niet lukt om zelfstandig hun leven op te pakken. Te vaak heb ik meegemaakt dat zij het bos in werden gestuurd met ' je moet in je eigen kracht gaan staan'
En lees nog eens rustig door wat je zelf hebt opgeschreven. En stel je dan een jong kind voor. ' je moet dingen doen die bij je passen en waar je zelf in gelooft, dat je dingen bereikt en vrede hebt met jezelf. We hebben het hier over kinderen, niet over 60 jarigen.
Nogmaals wat wij volwassenen moeten doen is zorgen voor veiligheid. En helaas lukt dat lang niet altijd. Niet in gezinnen en zeker nooit niet op scholen. Het maakt geen knal uit met welke mooie programma's en welk gewauwel je dan ook aankomt. Als je die veiligheid niet kan bieden ben je nergens. En veilig heid biedt je echt niet door tegen een kind te zeggen dat hij in zijn eigen kracht moet gaan staan en niet zielig doen en verantwoordelijkheid nemen voor de periode op school terwijl je ondertussen de klas weg laat komen met buitensluiten en treiteren.
En ja natuurlijk ben ik beïnvloed door de situatie met mijn eigen kind. Maar was hij nu nog maar de enige ... Helaas is dat niet zo. Pesten is een plaag en dat los je niet op met Kanjertrainingen en vaag geneuzel van in je eigen kracht gaan staan
Leene
29-01-2022 om 14:32
nooit uit de zin ' zeker niet op scholen moet weg... gelukkig lukt het op sommige scholen goed
Mevrouw75
29-01-2022 om 14:48
Leene schreef op 29-01-2022 om 14:30:
[..]
Natuurlijk is dat op zich niet vreselijk. Alleen wordt die term als een stoplap gebruikt. Je moest eens weten hoe vaak die term gebruikt wordt in de welzijnssector. Mensen met een laag IQ, grote sociale problemen en psychische klachten. ' we moeten ze in hun eigen kracht zetten' wat er vaak op neer komt dat je niet alles voor hen overneemt. Maar je blijft mensen houden die je blijvend of in elk geval langdurig moet begeleiden. Niet omdat je ze afhankelijk wil houden maar omdat het hen echt niet lukt om zelfstandig hun leven op te pakken. Te vaak heb ik meegemaakt dat zij het bos in werden gestuurd met ' je moet in je eigen kracht gaan staan'
En lees nog eens rustig door wat je zelf hebt opgeschreven. En stel je dan een jong kind voor. ' je moet dingen doen die bij je passen en waar je zelf in gelooft, dat je dingen bereikt en vrede hebt met jezelf. We hebben het hier over kinderen, niet over 60 jarigen.
Nogmaals wat wij volwassenen moeten doen is zorgen voor veiligheid. En helaas lukt dat lang niet altijd. Niet in gezinnen en zeker nooit niet op scholen. Het maakt geen knal uit met welke mooie programma's en welk gewauwel je dan ook aankomt. Als je die veiligheid niet kan bieden ben je nergens. En veilig heid biedt je echt niet door tegen een kind te zeggen dat hij in zijn eigen kracht moet gaan staan en niet zielig doen en verantwoordelijkheid nemen voor de periode op school terwijl je ondertussen de klas weg laat komen met buitensluiten en treiteren.
En ja natuurlijk ben ik beïnvloed door de situatie met mijn eigen kind. Maar was hij nu nog maar de enige ... Helaas is dat niet zo. Pesten is een plaag en dat los je niet op met Kanjertrainingen en vaag geneuzel van in je eigen kracht gaan staan
Sorry hoor, maar je bent er nu wel heel erg veel bij aan het trekken. Iemand gebruikt de term 'kracht' als semi-metafoor op een forum waar volwassene schrijven en jij haalt er de hele welzijnssector bij en hebt het over kinderen van 6 die je dat niet moet aandoen.