Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Monique

Monique

06-03-2013 om 13:20

Fruit eten in de pauze...kan school dat verplichten?

Ik heb even weer een vraagje,

Er is op onze basisschool een project geweest waarbij de kinderen twee maal per week gratis fruit of groente kregen. Je hoefde dan de kinderen niet wat mee te geven van thuis. Ik koop altijd heel erg veel fruit en groen want mijn kinderen eten zich helemaal gek in het fruit/groente ze eten zo een hele groene paprika op bij wijze van.. Toen het project af was gelopen, wilde de school daar mee door gaan. Wel goed natuurlijk, maar ze verplichten nu de ouders om op woensdag én donderdag fruit of groente mee te geven. Alles wat anders is mogen de kinderen niet eten en krijgen ze zo weer mee naar huis.

Buitenom of dit gezond is of niet, Maar mag dat eigenlijk wel???

groetjes, Monique


j.j.m. Marsman

j.j.m. Marsman

06-03-2013 om 13:33

Ik moet nog even zeggen

dat ik dit dus een keer ben vergeten. Het is lastig omdat dit alleen op woensdag en donderdag is. Herkent dit iemand???? dat het niet meevalt om elke dag precies het goede mee te geven aan iedereen?? Dus mis je 1x wat, dan krijg je meteen 'straf' want jouw kind krijgt dan helemaal niets te eten in de pauze. Dat rotgevoel bedoel ik dus.

En dus vroeg ik mij af of school dit verplichten kan.

groetjes, Monique

Volgens mij kan een school dat gewoon verplichten. Net als ze regels kan stellen aan traktaties (alleen "gezonde" traktaties) of aan drinken ("geen pakjes").
Kan me voorstellen dat het een rotgevoel geeft. Als het je echt dwars zit, zou je de mr kunnen vragen voor je op te treden. Als er meer klachten van ouders zijn, kunnen zij hier wel bemiddelen.
Maar heel eerlijk gezegd: in mijn vijftienjarige "carriere" als basisschoolmoeder, waaien dit soort initiatieven met een paar maanden meestal weer over. Even uitzitten dus.
n@nny

dc

dc

06-03-2013 om 13:40

Bij ons niet

Bij ons op school krijgen kinderen van school fruit 's ochtends. Maar voor oudste die niet tegen fruit kan (buikpijn, uitslag op gezicht en handen enzo) mag ik wat anders meegeven, maar dan iets wat gezondachtig is. Ik geef yoghurt of kaas ofzo mee. Ik zou het even aankaarten op school dat het lastig is, en dat je het niet leuk vindt als je kind niets heeft tijdens de pauze.

anna van noniemen

anna van noniemen

06-03-2013 om 13:46

Al eens eerder ook hier aangegeven

mijn zoon zat 30 km verderop op speciaal onderwijs, daarvoor werd hij om 7:30 al opgehaald. Dus hij had voor 7 uur zijn ontbijt al. School ging toen ook ineens Gruiten, en ja, dan mochten ze alleen fruit of groente. Ik was het daar ook niet mee eens, zoon zat en zit aan de onderkant qua gewicht, moest vroeg eten, en dan kreeg hij zijn eerste echte eten pas om 12:00 uur met de pauze, meer dan 5 uur later!! Dat vond ik te lang....De afspraak werd dan wel dat hij wel het groente of fruit moest proeven, en daarna zijn eigen koek of wat dan ook mocht nemen....
Voor sommige kinderen is alleen fruit veel te weinig!

Ella2007

Ella2007

06-03-2013 om 13:52

Zelfde, ook ondergewicht

Mijn dochter zit ook op het randje van ondergewicht, ik geef haar vaak gemengde noten mee. Ook gezond qua vezels-vitaminen-mineralen en er zit toch meer in qua calorien als fruit en dat kan ze goed gebruiken. Er zijn nu eenmaal verschillen tussen kinderen. De een heeft meer calorien nodig dan de ander.
Zoonlief nam altijd boterham mee. Ook nooit wat van gezegd. Als het maar gezond is denk ik dan.

Ilva

Ilva

06-03-2013 om 13:57

Hier ook

Sinds vandaag is het iedere woensdag fruitdag bij ons op school. Mijn kinderen eten juist niets tussendoor. 's-Ochtend ontbijten ze goed en tussendemiddag eten ze thuis, tussendoor zijn ze niet gewend dus ook geen fruit. Thuis eten ze genoeg fruit. Maar ik hoorde op het schoolplein ook al dat er een discussie was geweest tussen een moeder en de directeur. Dochter eet geen fruit (ook buikpijn e.d.) maar directeur had er geen oren naar. Kind moest fruit eten en mocht niet iets anders. Er werd zelfs gedreigt met de schoolinspecteur. Moeder heeft toch geweigert en heeft zelf de schoolinspectie opgebeld. Die vertelde dat school zoiets nooit kon verplichten, wel aanmoedigen maar niet verplichten.

Gruiten

Gruiten

06-03-2013 om 14:28

Hier

Hier werd 10 jaar geleden (nieuwe school) door de ouderraad gevraagd om extra aandacht voor fruit zodat een kind van één van de ouderraadsleden niet altijd de enige was met fruit.

Prima idee, eens per week fruitdag maar het was geen verplichting.

Na een aantal jaren (en vooral heel veel nieuwe leerkrachten) was het opeens verplicht bij sommige leerkrachten en mocht er niets anders meer totdat men er achter kwam hoe het oorspronkelijk bedoelt was.

Hier is het zo dat het geen verplichting mag zijn. Sommige mensen doen op woensdagmiddag boodschappen en als je er dan achter komt dat op woensdagmiddag je op zaterdag gekochte fruit op of verrot is dan zit je.

Ik ben van mening dat als school zoiets verplicht stelt ze er zelf ook voor moeten zorgen: fruit van school dus.

Men mag niet verplicht stellen wat je mee moet nemen al begrijp ik wel weer dat ze bepaalde dingen niet tolereren (zakken chips om 10 uur of zakken snoep).

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

06-03-2013 om 15:34

Hier

Na de actie van de Europese gruiten moeten de kinderen op dinsdag en donderdag iets gezonds meenemen. Dat moet maar net uitkomen met mijn boodschappen en ik heb geen puf/zin om me aan de eisen van het hapje te houden. Wie betaalt, bepaalt.
Het ergste is nog dat kinderen die op dinsdag of donderdag jarig zijn gezond moeten trakteren. Naar de MR gaan heeft geen zin want dit schijnt uit de koker vande MR te komen.
Enige tijd terug was het draadje over basisschoolmoe. Daar heb ik nu een beetje last van.

Rosa van der Zanden

Monique

Monique

06-03-2013 om 17:27

Inderdaad

Basisschoolmoe...daar heb ik ook last van. Sinds oudste naar het voortgezet gaat ben ik helemaal klaar met de betutteling van de BS, niet dat het daar perfect is, maar dat gemier en geregel heb je daar niet. Maar goed...we moeten nog een paar jaar. Ik had al zo'n onderbuikgevoel dat dit niet te verplichten is. De leus: wie betaald, bepaalt vindt ik ook een goeie, die is voor de volgende discussie.

Tango

Tango

06-03-2013 om 21:36

Fruit

Hier nemen de kinderen elke dag fruit mee als tussendoortje. En ook nog een beker drinken erbij. Koeken mogen niet, wel een boterham als je geen fruit lust. Ik heb er geen problemen mee. Zit weleens krap in het fruit, maar appels blijven gelukkig lang goed, dus die heb ik eigenlijk altijd wel.

Monique

Monique

06-03-2013 om 22:15

Fruit is wel goed, maar

dan kun je inderdaad nog beter zeggen dat je alleen fruit of een boterham mee mag geven. Het punt is dat je de ene dag dit en de andere dag dat MOET. En als dat nou het enige was, maar zo langzamerhand is er zoveel waar je je aan moet houden en aan moet denken dat het niet zo gek is dat je dat één keer vergeet, daar wordt je dan dus gelijk op afgerekend.

Als school het niet verplichten kan ben ik dáár niet van gediend.

Hanne.

Hanne.

06-03-2013 om 22:41

Snap ik niet helemaal

Even voorbijgaande aan het mag het/is het gezond;

Hoezoe moet je de ene dag dit en de andere dag iets anders. Je "moet" toch alleen op fruitdagen fruit meegeven. De rest van de week mag je het toch gewoon zelf uitmaken.

Monique

Monique

06-03-2013 om 22:49

Dat klopt

en normaal gaat dat ook allemaal goed, totdat je een keer vergeet dat het opeens woensdag is en dus fruitdag. Je geeft dan per ongeluk een koekje mee ipv fruit, die je kind dan niet op mag eten en terwijl het trek heeft, zit te balen omdat de rest van de klas lekker fruit eet. Kijk als dit het enige is wat je moet onthouden is dat geen punt, maar tegenwoordig mag je wel een secretaresse in dienst nemen en zou ik de enigste zijn die wel eens wat vergeet?

Sukran

Sukran

07-03-2013 om 03:10

Ja maar

kan een school dan zo maar een kind niet laten eten?! Als een kind z'n fruitje niet bij zich heeft, krijgt-ie dan niets? En als fruit niet voldoende zoden aan de dijk zet, dan is het toch van de zotte dat daar geen uitzondering in gemaakt kan worden? Ik vind dat toch zo'n raar principe. Bijna iedereen weet hoe sjacherijnig een mens kan worden als-ie te laag in z'n suiker komt te zitten, niet op tijd eet. Kunnen we niets aan doen. Heeft te maken met hoe het menselijk lichaam werkt. Kinderen eten onthouden is toch vragen om narigheid in de klas? Mijn kind is in ieder geval niet te harden als-ie niet iets fatsoenlijks in z'n mik krijgt. Wat doen de docenten zichzelf aan?!
Nou ja, weinig constructief in deze discussie, behalve dan dat ik als ouder heel boos zou zijn als mijn kind niet zou mogen eten wat-ie nodig heeft. En een stuk fruit, is niet voldoende. Daar moet een boterham bij.

amk

amk

07-03-2013 om 07:28

Maar,

met reden kan ik me voorstellen dat een kind en fruit en een boterham mee heeft of alleen een boterham, maar waarom er koeken meegegeven worden is mij onduidelijk. Wat is er makkelijker dan een stuk fruit?

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

07-03-2013 om 08:34

Amk

Wat is er makkelijker dan een stuk fruit? Nou, iets wat niet bederft en je dus altijd op voorraad in je kast hebt. Creamcrackertjes of doppinda's of zoiets.
Elke dag fruit kan ik onthouden maar de ene keer wel en de andere keer niet lukt me niet. Op de gruitdag kregen ze ook pauzehap van mij mee omdat ik het vaak vergat. De gruiten van school lieten vaak te wensen over, kregen ze een stukje komkommer en dat was het.
Ik heb ook veel moeite met het traktatiebeleid. Niet altijd gezond/altijd ongezond, nee als je jarig bent op een dinsdag of een donderdag moet je gezond trakteren. Mijn kind is over 4 maanden en nog wat dagen (op een dinsdag) jarig, is nu al aan het aftellen. Zit met 18 kinderen in de klas. Lijkt me dat 18 snoepjes op jaarbasis niet zoveel uitmaken.
Waar ik ook moeite mee heb is de grote ommezwaai in beleid. Bij de kleuters was kind veel te mager en ik heb toen eiwitshakes mee gegeven als pauzehap. Aan de juf uitgelegd waarop ze laconiek reageerde, 'het is jouw kind, ik ga me niet bemoeien met wat je hem geeft zolang het geen chocoladerepen of zakken snoep zijn.' Ditzelfde kind op dezelfde school krijgt nu allerlei eisen voor het hapje opgelegd. Ik vind het een ondoordachte, onsympathieke en onzinnige regel.
Basisschoolmoe, anders kan ik het niet verwoorden.
Rosa van der Zanden

Tineke

Tineke

07-03-2013 om 08:45

En dan...

En dan komen ze in de brugklas, en dan is er geen hond meer die er nog op let. Dat is echt zo'n grappige overgang, wat er in het broodtrommeltje gaat, al geef je het in wegwerpzakjes mee, hoeveel er weer mee naar huis gaat, in de prullenbak gekieperd wordt, of je nu fruit of snickers meegeeft, etc. Cola, fristi, water of energy. Helemaal compleet eigen verantwoordelijkheid.

Amk

Nou, een kind dat geen fruit lust, bijvoorbeeld? Al sinds de eerste hap bijvoeding niet. Ik word er ook wat simpelig van. Twee kinderen van mij krijgen elke dag fruit mee want ze vinden het lekker, de derde walgt van vrijwel iedere vorm van fruit (zelfs blikfruit). Die krijgt iets anders mee. Gelukkig doen de leerkrachten daar niet moeilijk over.
En totaal offtopic: ik vind "gruit" een afgrijselijk, onnatuurlijk knutselwoord en "gruiten" vind ik nog veel afgrijselijker. Met zo'n woord wil ik het niet eens meer eten, al vind ik het lekker

amk

amk

07-03-2013 om 10:54

Genista en anderen

niet lusten in die vorm vind ik ook een reden.

hoezo blijft fruit niet een week goed?
Ik doe maar 1x per week boodschappen.
Appels blijven zeker meer dan een week goed. Als je ze in de groente la legt zeker 2 - 3 weken. Ze worden tenslotte ook geplukt in de herfst en gaan dan de koelcel in.
Bananen houden het ook prima een week uit, tomaten ook 2-3. Als je fruit op de dag zelf of de avond er voor schilt en schoonmaakt is het de dag er na echt nog niet bedorven. Het ziet er wellicht minder fris uit, maar dat is cosmetisch en nog prima eetbaar.

amk

amk

07-03-2013 om 10:55

Rosa

en waarom dan niet elke dag fruit mee?
Ze moeten toch elke dag fruit eten.

Fransien

Fransien

07-03-2013 om 11:13

Zucht

Hier is het op school de regel dat er gevraagd wordt om een gezonde tractatie (en juf heel blij is als het geen al te ongezonde wordt) en dat lollies absoluut niet mogen vanwege de stokjes. Tussendoortjes zijn vrij, graag fruit-groente en een klein koekje, uitzondering voor de lollies dus en een gezinszak chips, daarvan is de moeder op de hoogte gesteld dat dat echt niet de bedoeling was. Bij de overblijf is brood of broodvervanger verplicht, ze doen niet moeilijk over salade, wel over chips en grote zakken snoep. Klein snoepje geen punt, fruit altijd goed, maar geen zakken vol aub.
Mijn kinderen zijn eerder te mager dan te dik en ik kan rustig een boterham meegeven als tussendoortje, of een plak koek. Nog nooit iets over gehoord. Als ze echt te mager zouden zijn en shakes nodig hadden, zou dat waarschijnlijk geen punt zijn. En als ik eerlijk ben vind ik dat ook wel zo normaal.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

07-03-2013 om 11:36

Amk, fruit hoeft niet 's ochtends

Het meest storende vind ik de betutteling van de regeling én het onpraktische van dan wel en dan niet. Toch een korte uitleg:
Mijn kinderen eten om 7.15. Drie uur later hebben ze iets substantiëlers nodig dan een appeltje. Ze moeten het tijdens het buiten spelen opeten en spelen op een veld tegenover de school en mogen niet alleen de weg oversteken.
Ik heb bovenbouwers, de tijd van een bakje fruit maken ligt al jaren achter me. Het moet makkelijk eetbaar zijn omdat ze buiten eten en er anders te weinig tijd voor spelen overblijft. Citrusvruchten en kiwi vallen daarom af.
Ik let op gezonde voeding, het is niet zo dat mijn kinderen met cake, pauzekoeken of giraffenekken op school zitten. Ik snap gewoon niet waar school zich mee bemoeit. Kind 1 eet wat hij wil, kind 2 heeft complete paniek en stress als het niet de juiste door school voorgeschreven hap is.
Mijn fruit en groente blijft geen weken goed hoor, als de appels een week halen ben ik al blij.
Verder eten ze meer dan genoeg groente en fruit. Ik zie het ook niet zo heel zwartwit per dag, soms eten ze heel veel en hebben ze voor ruim drie dagen fruit op en soms eten ze een dagje geen fruit. Verder eten ze zoveel groente tussendoor dat we de regel hebben ingesteld dat ze moeten vragen als ze iets willen. Het is me te vaak gebeurd dat ik zonder paprika's of champignons zat als ik wil gaan koken.
Rosa van der Zanden

Maylise

Maylise

07-03-2013 om 12:23

Rosa

Misschien kan je dochter dan gewoon op maandag of woensdag trakteren ook al is ze op dinsdag jarig? Ik kan me voorstellen dat een 'gezonde' tractatie niet echt als feestelijk wordt gezien. Nog afgezien van de discussie van wat wel of niet een gezonde tractatie is.
Als de school daar echt zo moeilijk over doet zou ik kind gewoon een dag eerder of later die tractatie meegeven zodat kind gewoon kan tracteren op wat ze zelf wil.

Wikke

Wikke

07-03-2013 om 12:38

Gedroogd en bevroren fruit

Een praktische tip: ik vind het handig om altijd gedroogd fruit in huis te hebben om mee te geven. Denk aan rozijnen, gedroogde abrikozen, gedroogde mango... op het laatste is mijn kleuter gek, het is nogal duur maar ook erg geconcentreerd, een enkel stukje is genoeg voor erbij. Eventueel in wat water voorweken om het wat sappiger te maken. Meestal combineren we dit met vers fruit of groente (komkommer, paprika). Een voordeel is ook dat het gedroogde fruit de sappen van het verse fruit in het bakje absorbeert, zodat het minder een kliederboel wordt.

In het begin gaf ik ook een paar bevroren aardbeien, frambozen of bessen mee, ook reuzehandig; maar kleuter wilde dat op een gegeven moment niet meer. Gaf ook veel vlekken. Dat bevroren fruit kun je ook altijd op voorraad hebben in de diepvries, en er af en toe wat uit halen. Heel handig vind ik zelf. Als je het bevroren meegeeft, is het op tijd ontdooid.

Ik vind de keuze van het fruit ook moeilijk, ook omdat ik het liefst biologisch fruit en seizoensfruit koop en dat kan duur zijn en de keus is niet zo groot. Kleuter is een enorm goede, gezonde eter maar heeft een grote hekel aan bruingeworden banaan, appel e.d. (ik ook). Vandaar dat we er ook komkommer, paprika e.d. bij doen (zijn ook vruchten).

Wij eten thuis nooit 's ochtends vast iets tussendoor, en fruit eten we niet op vaste tijdstippen, maar ik vind het prima dat ze op school halverwege de ochtend fruit met water/thee/melk nemen.

Gedroogd

Dat gedroogde fruit vind ik meer een vorm van "juf pleasen". Qua voedingswaarden stellen rozijnen ook niet veel meer voor en er zit knap wat suiker in. En nee dus, ze "moeten" niet elke dag fruit van mij. Ik ben blij dat twee van mijn kinderen het eten omdat ze het lekker vinden.
Het is overigens ook geen reden om dan maar koeken mee naar school te geven.

P

P

07-03-2013 om 16:39

Genista/amk

Ik vind de voedingswaarde van een appel ook niet zo gek veel voorstellen...

Appels kopen alleen omdat die zo lekker lang houdbaar zijn voor fruitdag vind ik toch wel wat onzinnig.
Bananen houden het hier echt geen week uit.

Fiorucci

Fiorucci

07-03-2013 om 17:18

Klopt p

Veel fruit komt uit de koeling, ook bananen. Twee dagen op schaal en ze zijn al bruin....

amk

amk

07-03-2013 om 22:19

Bruin

is cosmetisch ze zijn niet bedorven.
Appels bewaar je het beste op een zeer koele plek. De woonkamer, op zo'n leuke schaal is gewoon niet de beste plek voor levensmiddelen.

Daarbij scheiden appels gassen uit die er voor zorgen dat ander fruit sneller rijpt. Een gemengde fruitschaal is dus het verkorten van je houdbaarheidsperiode.

Bananen gaan hier in de donkere kast en halen dan de week wel. Tomaten gaan in diezelfde kast. Kiwi's worden hier vanwege de pitjes minder gewaardeerd, mango en avocado deste meer. Maar alles wordt zoveel mogelijk apart en koel bewaard.
Ben nu bezig met de wortels die een week of wat geleden zijn geoogst. Gewoon bewaren in een bak aarde en je haalt de hele winter met 1kist.

Slecht houdbaar is niet echt een argument voor geen fruit denk ik daarom. Te weinig voedzaam ja, daar kan ik inkomen. Maar dan heb je nog de boterham als alternatief.
Waarom zou je een koek meegeven naar school, blijft voor mij nog steeds staan. Fruit hoeft idd niet perse 's morgens, kan de hele dag. Koek en snoep is hier voornamelijk voor het weekend. Het is vaak ook niet in huis omdat we er niet aan denken om het te kopen. Ik heb op het werk naast de snoeppot ook een enorme schaal met fruit staan: appels, mandarijnen, bananen, tomaatjes en druifjes liggen er meestal wel op. We nemen 'm zelfs mee naar het afdelingsoverleg. De hele dag komen er wel mensen binnen lopen die wat pakken. Koek of snoep is voor MIJ helemaal geen logische keuze. En ik probeer te begrijpen waarom dat voor anderen wel het geval is.

klant

klant

07-03-2013 om 22:22

De betuttelbrigade

kan wel zo veel vinden. Gewoon meegeven wat in je opkomt. Ze kunnen je niet dwingen en ze worden vanzelf moe om je erop aan te spreken. Het kan echt niet zo zijn dat iemand je voor kan schrijven wat jouw gezinsleden moeten eten. Bij een andere gelegenheid stoppen ze je kind weer vol met "schoolontbijt" want dan is er weer een beleidsmuts met een ander vooroordeel aan het implementeren. Dat wordt dan croissants met boter en hagelslag en zo. Geweldloos verzet is het beste, dat wil zeggen gewoon souverein je gang gaan en het aan juf overlaten om zich op te winden.

Monique

Monique

07-03-2013 om 23:08

Amk

Los van het feit dat je natuurlijk gelijk hebt wat gezond en niet gezond betreft, gaat deze discussie er juist om of school in z'n recht staat als ze ouders willen verplichten om fruit mee te geven op vastgestelde dagen. Eten hoort niet bij het schoolse leven, dit heeft te maken met gezondheid en die taak ligt bij de ouders. School kan zich beter met andere zaken bemoeien: pestprotocollen bijvoorbeeld.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.