Off-topic discussies
Yvan
21-03-2018 om 18:27
Jaloers op die 'Ollanders/Belgen?
Waar zijn we zoal jaloers op?
Wij zijn in elk geval stekejaloers op:
Dat kunnen wij niet, helaas.
Pirata
21-03-2018 om 18:45
Tuurlijk wel
Natuurlijk kunnen "jullie" dat ook.
Ik ben jaloers op de veel bourgondischer inslag van "de belg". Die laat zich niet afschepen met de troep die hier vaak naar binnen wordt gedouwd.
Yvan
21-03-2018 om 20:36
U kan zich nauwelijks
voorstellen wat we hier zoal naar binnen geduwd krijgen...
Maar da's een ander verhaal.
Zeetakje
21-03-2018 om 20:51
Voetbal
Jaloers, omdat België zich wel gekwalificeerd heeft voor het WK voetbal van 2018 en "wij" niet.
Maar...wij hebben Max. Dat dan weer wel.
Yvan
21-03-2018 om 20:58
Wie is max?
België? WK Voetbal? En euh... Hoeveel echte Belgen treden er aan bij onze "Rode Duivels"?
Zeetakje
21-03-2018 om 21:07
Temet
Haha...ik bedoel de coureur.
Voor Yvan: Max Verstappen, de F1 coureur. Hij is zó goed.
Van de hoeveelheid "echte" Belgen in jullie nationale voetbalteam heb ik geen idee, maar ze zijn in ieder geval stuk voor stuk Belgisch genoeg om jullie land te mogen vertegenwoordigen.
Anneque
22-03-2018 om 07:31
Zeetakje lol
Ik dacht dat je Máxima bedoelde
Verder een moeilijk te beantwoorden vraag. De Belgen lijken, net als de Fransen, wat zwieriger te leven, met wat minder oog voor schone schijn (prachtig, al die huizen die hier "onderhoud nodig hebben", maar daar gewoon pittoresk staan te zijn).
Dees
22-03-2018 om 09:33
antwerpen
Heerlijke muziek, dat kunnen de belgen ook denk ik.
De huizen in België pittoresk.....hahahaha ik vind het vaak gewoon oude troep maar inderdaad mijn moeder noemde dat pittoresk.
Wij hebben de schaatsers he.....
Maar goed dan hebben de belgen wel weer heerlijke steden om doorheen te wandelen en het leuk te hebben. Ik kan echt genieten van een dagje Antwerpen, incl de zoo.
Theekopje
22-03-2018 om 10:04
De Ardennen!
Ik vind (wat) reliëf in het landschap zo mooi! Vooral op vakantie hoor, zeg ik er meteen bij, want in de dagelijkse praktijk vind ik die vlakke rechte wegen wel zo praktisch. Maar het oog wil ook wat, af en toe...
Het eten, ja, je kunt mij bijvoorbeeld wakker maken voor een goede wafel!
Ik ben zeker niet jaloers op het onderhoud in zijn algemeenheid in België, en in het bijzonder niet op het onderhoud aan de wegen. Je voelt het verschil zodra je de grens over bent. Wij hebben thuis ook een eigen verkeersbord bedacht aan de collectie die ze in België hebben, waarvan wij vinden het er zou moeten komen. Naast het bord Route dégradé zouden ze er ook een met Route disparu moeten voeren...
Dora
22-03-2018 om 10:31
Stromae!
Wat een mooie muziek. OK, hetis eerder de muziek die mijn dochter leuk vindt, maar ik vind het zeker geen straf ernaar te luisteren.
Kaaskopje
22-03-2018 om 11:41
Grappig draadje
Ik ben eigenlijk ook wel blij met Max de omroep )
Oh ja Stromae! Maar daar ben ik niet jaloers op. Muziek is grenzeloos.
Kaaskopje
22-03-2018 om 11:45
Huizen - ramen
Ik zeg er eerlijk bij dat het alweer een paar jaar geleden is dat ik voor het laatst echt in België ben geweest en dan ook nog maar kort. We waren op de fiets en zijn via België weer teruggefietst naar ons hotel. Een ontzettend mooie omgeving, maar wel dus gedeeld met Nederland. Maar wat mij opvalt zodra je richting België, maar ook Duitsland gaat, is dat de raampartij (noem je dat zo in dit geval? ) minder 'gezellig' dan in Nederland is. Een strak raam, met strakke gordijnen of luiken, het geeft geen welkom gevoel.
Half a twin
22-03-2018 om 12:40
voor smaak en keuze
Op toetjes gebied moet je naar Frankrijk gaan. Daar is de keuze reuze. Mis ze het hele jaar.
Kaaskopje
22-03-2018 om 13:20
Belgje
Ik vind de toetjes van de Aldi of Lidl ook lekker, maar is het aanbod daar anders dan hier?
Zeetakje
22-03-2018 om 13:45
Max en bonbons
Grappig! Ik dacht met Max echt niet aan omroep Max of aan Máxima, maar dat kan ook natuurlijk.
Ik vind de Belgische bonbons zalig. Van die witte, met praliné en een hazelnoot erin. Mmmm...
Belgje
22-03-2018 om 14:11
Chocolade
Van Nederlandse chocolade krijg ik puisten, van Belgische niet. Gelukkig is de Belgische véél lekkerder.
Leen13
22-03-2018 om 14:46
Belgie, Belgie
Ik vind België net iets minder 'aangeharkt' dan Nederland.
Als je door het landschap rijdt zie je veel diverse huizen, veel zelfgebouwd en aangebouwd, diverse soorten steen.
Nog niet zo lang geleden kreeg ik nog Lactulose of iets dergelijks uitgereikt door een apotheker die dat aan de balie, met een soort stofjas aan, stond uit te gieten van flessen die achter hem in een houten apothekerskast stonden.
Stromae uiteraard, Jacques Brel.
Lou
22-03-2018 om 14:50
Nergens jaloers op
Ik zal wel een blinde vlek voor landsgrenzen hebben of zo. Ik ben niet jaloers op België als ik zelf ook kan genieten van Jacques Brel en Wim Helsen, en ik ben ook niet speciaal trots op Nederlandse schaatsers of dijken.
Belgje
22-03-2018 om 14:58
Aangeharkt vs gribus
Zoals je misschien wel weet ben ik Nederlandse, maar ik woon al heel lang in België. Ik vind België véél minder aangeharkt dan Nederland. Je zou de achterkant van de huizen eens moeten zien, ronduit een gribus. En het stadscentrum hier ook. Maar echt, ik krijg het tegenwoordig spaansbenauwd in sommige keurige, rechte, opgepoetste Nederlandse steden.
Er zitten grote voordelen aan dat nette en goed onderhouden land, begrijp me niet verkeerd. Kijk alleen maar naar de snelwegen. Of een paspoort aanvragen in Nederland, wat een efficiënte zaligheid vergeleken met Belgische autoriteiten waar je iets moet regelen en waar je standaard drie keer terug mag komen (en lang wachten) voordat het lukt.
margaretha
22-03-2018 om 16:21
in beide landen wel iets leuks/ lekkers
Belgie: koffiekoeken en dan vooral die met pecan
Nederland: friese oranjekoek en suikerbrood
chocolade koop ik altijd bij de a of de l en dat zijn denk ik dezelfde verpakkingen als in NL al staat er dan belgische prainen op (of ik koop een cote dor preine blok)
Huizen en straten in NL netter, maar ook meer regels. Buren misschien socialer maar niet altijd weet ik uit eigen ervaring. Hier in B kom je in het algemeen bijna niet binnen bij je buren maar een praatje maken wordt uitgebreid gedaan als je buiten bezig bent. Na bijna 12 jaar zijn we wel nog steeds die Ollanders in de straat.
Nummerplaat auto is persoonlijk en hoort niet bij de auto, hoef je niet een nieuw nummer uit je hoofd te leren bij aankoop andere auto. Maar de autokeuring jaarlijks, met vaak herkeuring (terecht of niet), zucht. Goedkopere ziektekostenverzekering maar wel bij elk bezoek aan tandarts of huisarts meteen betalen en later terugkrijgen (al zou dat misschien veranderen, hangt van de huisarts af)
Meer rekening houden met hoeveel personen van een salaris moeten leven (belasting teruggave, vermindering onroerend belasting, studietoelage enz. ) maar ook veel meer alleen cash (postbode met de nieuwe nummerplaat, 30 euro betalen graag . Tja dat heb ik niet in huis)
Yvan
22-03-2018 om 19:06
Niemand heeft het over de badkuipen in onze weiden???
Vreemd .
Even overlopen, beginnen met de B wegen: ja inderdaad, een schande. Dat vinden wij ook. Toen er hier sprake was, een paar jaar terug, van de invoering van een wegenvignet, was de reactie hier dezelfde als bij jullie: "wie wil nu betalen voor dien brol!".
In de jaren 1950 en 1960 werd B zo ongeveer volgestort met beton. Verhalen over belangenvermenging tussen de politiek en de "betonlobby" zijn er altijd al geweest, over regelrechte corruptie ook, maar tot veel gerechterlijke onderzoeken, laat staan veroordelingen, heeft dat niet geleid...
Er werd erg veel beton en asfalt gegoten, maar dat ging niet altijd (eigenlijk: meestal niet) gepaard met veel planologisch denkwerk. Er is nauwelijks nog een dorp hier, dat niet doorsneden wordt door een drukke drievaksweg en zowat elk dorp heeft wel een "dodenweg" of een "dodenbocht".
Ter illustratie: een van die roemruchte "dodenwegen" is de N70 - Antwerpse Steenweg, een drukke drievaksweg die tal van dorpskernen van kleine landelijke gemeenten in twee snijdt: Sint-Amandsberg, Oostakker, Lochristi, Zeveneken, Beveren, ... Midden februari werd in Oostakker op die weg nog een meisje gedood bij een verkeersongeval. De verkeerssituatie is er een complete ramp en die specifieke plaats al aangeduid als "zwart punt" sinds ... 2002. Maar daar is verder niks mee gedaan.
Wegen lijken wel vaker aangelegd met asfalt of beton van matige kwaliteit (elke kg cement minder in het beton is pure winst...), waardoor er meer onderhoud nodig is.
Ook dat gebeurt maar mondjesmaat, om nog een andere reden: B kampt al sinds de jaren 1970 met een structurele en aanhoudende onderfinanciering van openbare werken.
Onze architecten, ingenieurs, bouwvakkers mogen nog zo competent en vol goede wil zijn: de budgetten zijn er niet of ze zijn ontoereikend. Dat merk je aan alles: wegen, spoorwegen, elektriciteits-, waterleiding-, rioleringnet, ... Alles.
Tel daarbij de immense versnippering van bevoegdheden en de lethargie van onze politici. En daarom hebben we dus zo ongeveer de slechtste wegen van West-Europa...
Yvan
22-03-2018 om 19:36
Ongeveer toch, Marghareta
"Goedkopere ziektekostenverzekering maar wel bij elk bezoek aan tandarts of huisarts meteen betalen en later terugkrijgen (al zou dat misschien veranderen, hangt van de huisarts af)".
Zo gaat het nu: je gaat bij de (tand)arts langs, je betaalt, je krijgt een papiertje ("Getuigschrift voor verstrekte hulp").
Daarop kleef je zo'n ellendig klevertje van het ziekenfonds, je stuurt het ding op naar dat ziekenfonds en na een paar dagen staat het geld op je rekening.
(overigens, weetje, veel mensen weten het niet: je moet geen postzegel plakken. Op de omslag schrijf je: "portvrij - sociale wetten".)
Sinds 1 januari kan de arts overschakelen naar een systeem van elektronische "papiertjes". Je moet dan nog altijd aan hem betalen, maar hij geeft de consultatie in via E-Health en de terugbetaling gebeurt verder automatisch.
Artsen zijn niet verplicht om in het nieuwe systeem te stappen, maar men veronderstelt dat de meesten uiteindelijk wel overstag zullen gaan.
margaretha
22-03-2018 om 19:50
re yvan
ik heb het geluk dat er een "witte bus" van de mutualiteit dichtbij is en dan hoeft er eigenlijk niet eens een envelop om. Naar ik heb begrepen zijn nog niet veel huisartsen overgeschakeld. Ook niet in NL dat gedoe over erelonen enaangesloten of niet (of soms wel en soms niet ivm privepraktijk) Maar in B meer eigen keus mogelijk in welke huisarts enz. (denk ik). In B op elke hoek een apotheek, in NL ook in de supermarkt pijnstillers en andere middeltjes te koop en nog goedkoper ook.
Yvan
22-03-2018 om 19:51
Nummerplaat - autokeuring -
Nummerplaat betalen aan de postbode? Euh... Als je hier een auto inschrijft ga je langs bij je verzekeringsagent, die brengt de verzekering en de administratie in orde, vraagt de nummerplaat aan en schiet de centen voor. De postbode brengt de nummerplaat, niks te betalen, en jij ontvangt een factuur van de verzekeringsagent .
Zo doen ze dat hier.
Onze verzekeringsagenten voelen de concurrentie van het online gedoe maar al te goed. Ze zijn dus zéér klantvriendelijk.
Bel hen gewoon en vraag: "hoe moet ik dat doen?".
Vroeger moest je nog persoonlijk je nummerplaat gaan ophalen. Dàt was pas een ramp. Er is zelfs nog een tijd geweest, daarvoor, dat je ze persoonlijk in Brussel moest gaan ophalen... Een hele tijd geleden, maar ik heb het wel nog meegemaakt.
Ja, wij hebben hier de verplichte auto-keuring, voor auto's ouder dan 4 jaar (als ik me niet vergis).
Op zich niet onzinnig, maar er zijn veel klachten over. De verhalen zijn legio, van mensen die een rode kaart krijgen, een blokje omrijden, onmiddellijk terug gaan voor een herkeuring en als bij wonder een groene kaart krijgen... De keuringscentra zeggen dan weer dat een keuring nu eenmaal een momentopname is, dat ze uitsluitend werken met geijkte en gecertifieerde apparatuur en dat de beslissingsspeelruimte van het personeel uiterst beperkt, om niet te zeggen nihil is. Ik weet in elk geval uit (beperkte) ervaring dat het flink helpt als je een blitse jonge meid bent...
Yvan
22-03-2018 om 20:10
margaretha
Ja: geconventioneerd, niet-geconventioneerd, deels geconventioneerd, ...
Allemaal heel ingewikkeld. Maar met de zoekmodule van het RIZIV/INAMI kan u onmiddellijk achterhalen hoe het zit met deze of gene arts: https://www.inami.fgov.be/webprd/appl/psilverpages/nl
margaretha
22-03-2018 om 22:53
re yvan
Eergisteren nog de oude bij de verzekering ingeleverd (waren nog zonder de 1 vooraan), andere auto dus verzekering aangepast en die hebben idd netjes geholpen met het aanvragen van de nieuwe platen, maar gisteren wel degelijk moeten betalen aan de postbode (staat ook duidelijk in de ingesloten brief). Ik woon al jaren in B, weet inmiddels van veel dingen hoe het eraan toe gaat.
Triva
23-03-2018 om 08:43
altijd
dat gezeur over goedkopere ziektekosten terwijl het volgens mij gewoon via een andere kant komt maar goed wegenonderhoud: ho maar. Ik begrijp dat niet. Wat meer belasting betalen is blijkbaar niet mogelijk?
Kaaskopje
23-03-2018 om 09:08
Ziektekosten
Ik ben ook wel benieuwd hoeveel men in België betaalt aan sociale zekerheidspremie en hoe bijvoorbeeld belasting over wonen eruit ziet. Hoe staat dat in verhouding tot wat we in Nederland betalen. Een schoonzus van mijn vriendin is Belgische, het gezin woont daar ook en ik heb ooit begrepen dat het minder goedkoop is dan het lijkt. Maar die informatie is al wel van een tijd geleden.
margaretha
23-03-2018 om 11:08
re triva en kaaskopje
jullie hebben gelijk. Ziektekostenverzekering is goedkoper maar of je er evenveel voor krijgt is maar de vraag, het blijft opletten dat je niet naar een niet-conventigeerde arts gaat bv of in een eerste klas kamer komt in het ziekenhuis terwijl je daar niet voor verzekerd bent enz. Daarnaast krijg je wel een groot deel van je huisarts bezoek terug maar niet alles (en hoeveel hangt van meerdere factoren af). Het gewone leven is duurder omdat in het algemeen de supermarkten duurder zijn, net als medicijnen (doosje paracetamol bv is vele euro's duurder). Ik weet niet of het nog zo is maar vroeger had de hema prijskaartjes waarop zowel de NL als de B prijst stond, B altijd duurder.
Voor een deel ken ik bedragen niet van de belastingen in NL, heb het niet goed onthuden wat wij toen betaalden en weet zeker niet hoeveel dat nu geweest zou zijn. Hier hebben wij veel korting gehad bij de belastingen door ons aantal kinderen (krijgen elk jaar zelfs "terug"). Kinderen tellen mee totdat ze 25 zijn, dus kinderbijslag tot 25, meeverzekerd bij de ouders tot 25.
Ander iets : bibliotheek lidgeld, kost bijna niks (4 euro per jaar voor volwassene) maar bij te laat betalen gaan de kosten snel omhoog en reserveren is niet gratis. Kijk je alleen naar het lidgeld dan is het goedkoop.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.