Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Fooi geven?

We krijgen straks een bezorging van Ikea en ineens vraag ik me af of ik nog wel een fooi hoor te geven?
Het is hier, vooral 's avonds een aanloop van jewelste in de buurt aan bezorgers van UPC, IKEA, supermarkten, postorderbedrijven, webwinkels, pizza- en maaltijdbezorgers.
Het wordt zo gewoon dat ik me afvraag of het nog wel normaal is om fooi te geven?
Ik ben het nog wel gewend. Ook als ik uit eten ga, of zoals nu bij een bezorging.
Dan denk ik ook dat die bezorgers en bedienend personeel, vast geen hoog salaris hebben.
Toch het grijpt zo om zich heen dat ik me afvraag of dat nog wel gebeurt.


Lente

Lente

31-05-2016 om 18:59

Ik heb nog nooit een fooi gegeven bij een bezorging

Volgens mij is dat niet normaal.

angel3

angel3

31-05-2016 om 19:01

nee

Hooguit bij een pizza maar dat doen wij niet. Bezorging ook niet.

alleen

Ik doe het wel eens als bezorgers helpen zware dingen naar boven te sjouwen. Gewoon uitladen en neerzetten, daar heb ik al voor betaald.

Leen13

Leen13

31-05-2016 om 20:14 Topicstarter

De deskundige

http://www.beatrijs.com/anti-fooi/
Toch maar even opgezocht. Blijk ik er een 'rechtse' hobby op na te houden.

"Beste Anti-fooi,

Asociaal durf ik niet te zeggen, maar u bevindt zich vast aan de linkerzijde van het politieke spectrum. Traditioneel kantte links zich tegen liefdadigheid en fooien, omdat het een willekeurige manier van geld overhevelen is, die bovendien de ontvanger in een akelige positie van verplichte dankbaarheid manoeuvreert. Links houdt niet van ongelijkheid tussen mensen en rilt van rijke dames die pannetjes soep uitdelen. In een rechtvaardige wereld figureren geen heren met bolhoeden die dingen zeggen als ‘Witkiel, hier is uw drinkgeld’. Dan kun je maar beter meer belasting betalen, zodat de overheid achter de schermen de noodzakelijke inkomensherverdeling ter hand kan nemen."

Noet

Noet

31-05-2016 om 20:21

Neuh

Ik heb net een complete ikea keuken laten bezorgen op 3 hoog. Aan een fooi heb ik niet gedacht, wel heb ik ze wat te drinken aangeboden.

Anna G.

Anna G.

31-05-2016 om 21:01

neuh

Alhoewel ik dat wel zou doen als de bezorgers zo vriendelijk zouden zijn om mijn Ikea pakket in elkaar te zetten.

Een pizzabezorger geef ik dan weer wel een fooitje, dat hoort een beetje bij de beloning van zo'n jongen. Die Ikea bezorger heeft een normaal betaalde baan.

Ad Hombre

Ad Hombre

31-05-2016 om 21:24

AnneJ

"Blijk ik er een 'rechtse' hobby op na te houden."

En ik een linkse...

Leen13

Leen13

31-05-2016 om 21:27 Topicstarter

Ja Ad

patatje

patatje

31-05-2016 om 23:33

linkse man

die geeft nooit fooien. Vind ik weleens flauw.

Ik soms wel. Maar niet aan pakjesbezorgers, nooit aan gedacht zelfs

Leuk dat je het ter sprake brengt. Vijf tot tien procent, dat is de moeite - meer dan naar boven afronden doe ik zelden, geen idee wat voor percentage ik dan doneer.

De kapper, geef je daar wat?
Kamermeisje?
Krantenbezorgers?
In een restaurant?
Bij een niet-betaalde garderobe?
Iemand die een koffer draagt?

caton

caton

01-06-2016 om 09:18

patatje

Even jouw lijstje gekopieerd:
De kapper: ja
Kamermeisje: ja
Krantenbezorger: ja
In een restaurant: ja
Bij een niet-betaalde garderobe: ja
Iemand die een koffer draagt: dat is doorgaans mijn man, die geef ik geen fooien

Pakjesbezorger geef ik niets, maar als er bijvoorbeeld een wasmachine wordt bezorgd, dan geef ik de bezorger wel weer een fooi.

schrieperd

schrieperd

01-06-2016 om 10:10

bijna nooit

Ik geef eigenlijk nooit fooien. Hooguit in een restaurant afronden naar een heel bedrag. Ik ga er van uit dat de mensen die werken hun salaris krijgen. En waarom zou ik degene moeten zijn die vind dat ze te weinig verdienen? Ik werk ook en in mijn werk is het niet gebruikelijk dat je fooi krijgt, ook al is mijn baan niet dik betaald.

caton

caton

01-06-2016 om 11:32

gaat niet alleen om aanvullen salaris

het is ook een stukje extra waardering, als de service goed is. Maar als ik op een terras 4 euro voor een cappuccino moet betalen, is mijn innerlijke drang om een fooi te geven ook een stukje minder dan als ik 2,50 betaal.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-06-2016 om 12:42

Niet erg consequent

Als ik hier over nadenk ben ik niet erg consequent. Op de een of andere manier vind ik het wel normaal in een restaurant als we daar echt volledig gegeten hebben. We hebben daar niet echt een heel vast percentage voor, dat gaat meer op gevoel. Krantenbezorgers krijgen ook. De rest niet. Pizza laten we amper bezorgen en ik moet er dan echt bij stilstaan om het te geven. Mijn dochter is pizzakoerier en krijgt meer niet dan wel. Bij de een een muntje en bij de ander soms papiergeld. Ze is daar uiteraard erg blij mee. Ze moet soms onder barre omstandigheden bezorgen en dan is een fooitje toch wel sympathiek vind ik.

schrieperd

schrieperd

01-06-2016 om 13:00

caton

Als t om de waardering gaat dan doe ik dat op een andere manier. Bij de kapper laat ik duidelijk blijken dat ik blij ben met mijn nieuwe look, een pizzabezorger kan rekenen op een complimentje dat hij zo snel is of dat ik t fijn vind hij met dat slechte weer toch mijn pizza komt brengen, etc.

Dees

Dees

01-06-2016 om 13:14

mijn fooi

Mijn fooi bestaat uit het accepteren van pakketjes voor de buren.

Triva

Triva

01-06-2016 om 16:09

precies schrieperd

We hebben hier gewoon een minimumloon dus fooien zijn echt niet nodig. Pizzakoerier omdat het barre weersomstandigheden zijn? Echt geen haar op mijn hoofd die daar rekening mee houdt.

Stenna

Stenna

01-06-2016 om 22:07

bij de kapper?

daar heb ik nou nog nooit aangedacht. Is dat normaal?

Kaaskopje

Kaaskopje

02-06-2016 om 14:19

Triva

Hoe is het beleid bij de post eigenlijk met extreem weer?

Kaaskopje

Kaaskopje

02-06-2016 om 14:21

Triva 2

Geef jij in een restaurant ook geen fooi?

lieverdje

lieverdje

02-06-2016 om 14:24

nooit

wij geven nooit fooi. Niet in een restaurant, niet aan de pakjesbezorger. Dat moet maar bij de prijs inbegrepen zijn toch?

Misschien ben ik dan toch heel links, dat ik het geven van een fooi toch een soort van neerbuigend vind!

Kaaskopje

Kaaskopje

02-06-2016 om 14:49

Lieverdje

De ontvanger ziet het niet als neerbuigend, maar als fijn extraatje. Toch kleeft dat weldoenerige er voor mij ook aan. Dat wringt voor mij ook wel eens. Ik ben er ook niet echt heel gul in. Het hangt van de situatie af wat en hoeveel ik doe. Zo heb ik een thuiskapper die voor een 'belachelijk' laag tarief komt knippen. Dat is zijn keus en dat lage tarief is de reden dat ik klant van hem ben. Dan ga ik het niet met fooi alsnog naar een normaal tarief ophogen. Ga ik naar een restaurant en heeft de ober ons echt voortreffelijk geholpen, dan laat ik dat zien met fooi. Hoeveel hangt af van de eindnota. Als dat 48 euro is, maken we er niet standaard 52,80 van, het kan ook 50 euro zijn omdat dat wel lekker afrondt. Is het 46 euro, dan kan het zijn dat we er óók 50 euro van maken.

Nur

Nur

02-06-2016 om 15:04

Soms

Ik geef eigenlijk altijd een fooi aan pizzabezorgers en andere aan huis eten bezorgers. Pakjesbezorgers krijgen dan weer geen fooi.
In restaurants geef ik altijd een fooi (behalve als de bediening slecht was uiteraard)
De kapper dan weer niet (maar ik weet dat er mensen zijn die dat wel doen)
Taxi chauffeur rond ik de prijs meestal af naar boven maar eigenlijk vind ik het niet zo nodig om een taxi chauffeur fooi te geven. Zo slecht verdienen die niet. Als ze wat extra's doen (bagage helpen sjouwen bijvoorbeeld) dan geef ik ze wel graag fooi.
Als we in een hotel overnachten laat ik meestal een fooi achter voor het kamermeisje

In Nederland voel ik me niet zo verplicht om fooi te geven. In de VS geef ik natuurlijk veel meer en vaker fooi omdat het daar de gewoonte is.

Wie ik wel en geen fooi geef in Nederland heeft meer met gewoonte te maken dan met dat ik echt vind dat die pizzabezorger meer recht heeft op fooi dan de pakjesbezorger.

Wel ben ik wat guller bij mensen die wat extra's doen en bij bedrijven waar ik veel vaker gebruik van maak. Je merkt wel dat je dan toch betere service krijgt. Dat gaat dan natuurlijk wel om kleine bedrijven waar ze je persoonlijk kennen.

De Albertbezorger?

Ik zou eigenlijk de Albertbezorger best een fooi willen geven.
Ik word altijd zo blij als die vrachtwagen de straat inrijdt. Een hele kelder vol aanbiedingen, waarmee de bezorgkosten er dik uit zijn, die hij helemaal tot in de keuken brengt. Ik hoef er geen meter mee te sjouwen, alleen de boel in te ruimen. En dan komt hij ook nog 's avonds als iedereen thuis is, en er dus veel handen zijn om mee te helpen. Pompidom.

En het zijn ook nog vaak studenten. Ik heb zelf kinderen van die leeftijd, dus ik weet hoe blij je met een extraatje. Toen ik zelf als 18jarige in de horeca bijbeunde aasde ik op elk dubbeltje.

Maar ja,Albert betaal je met de pin, en om nou zo'n jongen een euro in de hand te drukken vind ik ook weer zo gek.

Triva

Triva

02-06-2016 om 15:24

Kaaskopje

Ik vind het echt serieus gek dat jij, met jullie inkomen, fooien gaat geven aan mensen die wellicht een hoger gezinsinkomen hebben dan jullie of waar het gaat om studenten: die een veel beter perspectief hebben dan jullie. Misschien moet je daar eens over nadenken. Geniet gewoon van je restaurant en maak je niet druk om die paar euro fooi waarvan je niet eens weet wie die precies krijgt. Ik heb vorig jaar en het jaar ervoor een paar weken in de horeca gewerkt, achter de schermen en daar mocht je geen cent aannemen van de vooral buitenlanders. Als ze er op stonden of wegliepen ging het in het goede doelpotje.

Ik weet niet wat je met de post wil maar daar krijgen we geen fooi. Ik heb in precies 12 jaar tijd één rolletje stophoest gekregen. Of het heet is of koud of winderig of regen, ik zie geen verschil, ook niet voor de pizzabezorger. Het is gewoon werk, beter werk dan een heel heel heel erg groot deel van de wereld ooit zal hebben.

Dus nee, ik doe niet aan fooien in Nederland, niet voor de thuiskapster, niet in restaurants (ik pin daar natuurlijk altijd) alleen de krantenbezorgers kunnen wat krijgen met oud en nieuw maar eigenlijk vind ik dat ze gewoon een hoger loon moeten krijgen en NIET langs komen. Wat ze krijgen is ook maar karig (omdat ik daar dus echt over moet nadenken omdat ik weinig contact geld heb). Mijn zoon haalde overigens met oud en nieuw voor zijn wijkje waar hij een uurtje over loopt per week zo ongeveer echt zijn HALVE jaarloon binnen!

Jo

Jo

02-06-2016 om 15:42

Triva

Sorry, misschien moet jij je niet druk maken als iemand, ook als heeft die het financieel niet breed, zich er goed bij voelt om een fooitje te geven als ze een keertje uit eten gaat.
Hoe vaak per jaar zal @ Kaaskopje uit eten gaan? Precies.... dus als het haar een goed gevoel geeft om iets extra's te geven dan is dat een fijne gedachte.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-06-2016 om 16:07

Triva

Als ik uit eten ga, doe ik dat vanuit een luxepositie. Het kan er een keer af. En dan ga ik niet knierten over een paar euro. Ik stel je belerende toon niet erg op prijs als ik eerlijk ben.

Die studenten hebben mogelijk over een jaar of wat een beter inkomen, maar daar kopen ze nú geen eten van toch? Daarnaast: heb jij nu nog profijt van het toekomstpersectief wat je 20 jaar geleden dacht te hebben door je studie? Dat valt tegen volgens mij. Het is dus een aanname dat een student het beter dan ik zal krijgen.
Mijn dochter werkt naast haar koerierswerk ook bij de supermarkt. Ze wordt daar steeds minder ingeroosterd vanwege de kosten van haar loon die inmiddels wat hoger is door haar leeftijd en hoe noem je dat ook alweer... nou ja, de jaren dat ze in dienst is, en heeft dus ook minder inkomsten. Dus maakt ze overuren als koerier. Ze zal wel moeten, ondanks het mógelijk betere toekomstperspectief.

De vraag over de post was zuiver hoe ik het stelde: wat is het beleid daar met extreem weer? Moeten jullie de weg op als je met de fiets of de auto van de weg af glijdt? Of als er zwaar onweer is, waardoor je gevaar loopt? Ik had het niet over fooi.

Triva

Triva

02-06-2016 om 16:25

Kaaskopje

Tis niet belerend, ik vind het gewoon jammer dat je je blijkbaar alleen prettig voelt als je een fooi kan geven.

Als je het nieuws gevolgd hebt begin januari weet je dat er in Groningen en Drenthe dagenlang geen post is bezorgd door de ijzel.

Bij zwaar onweer (dat duurt geen uren en is er maar zelden rond 1 uur 's middags) doe je niet anders dan elk normaal denkend persoon. Je brengt jezelf in veiligheid en ik denk dat als ik 10 min ergens binnen ga staan bij zwaar onweer ik dat gewoon op geef als extra tijd (niet anders dan terug moeten fietsen omdat er verkeerd gesorteerd is) maar dat heb ik nog nooit meegemaakt. Ik heb meer last van extreme hitte omdat ik daar slecht tegen kan. Gelukkig heb ik sinds een maand of drie op di en do een fietswijk in een industriegebied, dat is wel lekker bij hittegolven.

'Daarnaast: heb jij nu nog profijt van het toekomstpersectief wat je 20 jaar geleden dacht te hebben door je studie? Dat valt tegen volgens mij. Het is dus een aanname dat een student het beter dan ik zal krijgen.'

In mijn geval valt dat helemaal niet tegen maar dat ligt anders dan wat jij denkt.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-06-2016 om 19:15

Triva

In mijn schoenen staand, komt het wel belerend over. Je vertelt mij wat verstandiger voor mij is. En ik voel me helemaal niet alleen prettig als ik een fooi kan geven. Wat een onzin. Het is een keuze die ik bewust maak. Ik heb dinsdag een High Tea genuttigd met mijn zus. Cadeautje voor haar verjaardag, via Social Deal. Koopje! En dat hield ik graag zo. Dus geen fooi. Maar als ik in staat ben om pak ''m beet 50 euro of meer te betalen voor een avondje uit eten, dan is het natuurlijk een beetje belachelijk om ingewikkeld te gaan doen over 5 euro of iets dergelijks.

Ik heb het nieuws over de post niet zo gevolgd, maar omdat mijn dochter in het Noorden woont, hield ik wel in de gaten hoe het weer daar was en had ik regelmatig contact. Zij moest wel gewoon werken, schandalig genoeg. En omdat deze baan belangrijk voor haar is, ging ze braaf.

Triva

Rationeel gezien heb je natuurlijk volkomen gelijk. Maar probeer het eens van een andere invalshoek te bekijken.

De fooiengevers bewijzen niet alleen een dienst, ze kopen er ook een. Namelijk het gevoel dat ze een royaal,sympathiek,warm, altruistisch mens zijn. Als je er vol ingaat - nog een babbeltje maakt,glimlacht - dan blijft dat gevoel nog aardig lang hangen. In die zin heb je voor een schijntje een kadootje voor jezelf. En dan ook nog een waarvan je niet hoeft te bedenken waar je dat weer op gaat bergen. Kan het beter?

Triva

Triva

02-06-2016 om 23:45

yep

Het kan beter want goedkoper. Morgen maak ik twee mensen blij door meteen rechtstreeks naar ze toe te fietsen omdat ze allebei belangrijke post verwachten en daar hoef ik niet voor te betalen en zij hoeven er niets voor te geven en ik voel mij er al de hele dag blij over. Verder zwaai ik morgen naar minstens drie of vier ouderen die letterlijk en figuurlijk achter de geraniums zitten en ik zou dat niet half zo leuk meer vinden als ze mij daar een fooi voor zouden geven en zo voel ik dat ook in een restaurant. Ze doen niet aardig om het mij naar de zin te maken nee ze doen dat voor een fooi. Ik zou veel eerder naar een restaurant gaat die met een bordje netjes aangeeft dat de fooi in de prijs zit. Dan weet je tenminste of die ober je het jou oprecht naar de zin maakt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.