Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Erika

Erika

02-05-2020 om 11:12

Verpleegtehuizen

Wat een verschrikkelijk verhaal in de Volkskrant. https://tinyurl.com/yccbkvrf (link verkort).

Ik vind nu toch echt dat het verbod op bezoek moet worden opgeheven. Precies zoals ik iemand al op tv hoorde zeggen: mensen in een verpleeghuis zijn toch al aan het einde van hun leven, gaan ze niet dood aan een hartaanval, dan gaan ze wel dood aan corona. Deze eenzaamheid is toch onmenselijk.
Zeker gezien het feit dat de medewerkers al weken wel in en uit lopen en naar wat ik hoor ook lange tijd onbeschermd. Die hebben dus al volop corona kunnen meenemen. Ze hadden ook het bezoek kunnen beperken tot een of twee vaste familieleden/vrienden.


|Niet alleen mee naar binnen

Maar bezoekers nemen het ook mee naar buiten. Per bewoner 2 mensen zijn veel mogelijke besmettingshaarden.
Op het moment van de maatregel weet je vooraf niet waar besmettingshaarden zijn.sommige huizen hebben erg veel zieken. sommige huizen niet. Dat is geen kennis die op voorhand beschikbaar is.
Dat iemand van 94 plotseling achteruit gaat is ook niet vreemd. Moeilijk dat je het zelf niet kunt volgen, zeker. Dat zou mij ook diep door mijn hart snijden. `Maar heeft het zin om boos te zijn op de maatregelen en op de mensen in het huis? Je kunt zelf wel bedenken dat het niet uitmaakt of je moeder sterft door corona of door iets anders, maar kan/mag je dat ook bedenken voor de andere bewoners?
Het is zeker een zeer drastische maatregel geweest, die hopelijk vanaf volgende week wordt versoepeld.

Tsjor

Pennestreek

Pennestreek

02-05-2020 om 12:57

Erika

Als je ergens geen verstand van hebt moet je je misschien eerst eens in het onderwerp verdiepen voor je mee gaat blaten.
Ja, het is vreselijk voor de bewoners van verpleeghuizen. Maar het alternatief is hele lege verpleeghuizen omdat de meeste bewoners overlijden.
En het personeel loopt niet in en uit voor de lol he, het gaat hier om mensen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen en bij alle dagelijkse handelingen hulp nodig hebben. Waarbij je dus geen afstand kunt houden. Al dat personeel houdt zich dus heel strikt aan alle maatregelen omdat ze hun cliënten niet willen besmetten.
Ze dragen vaak geen bescherming omdat hun dementerende cliënten daarvan in paniek raken. En omdat er anders niet genoeg beschermende middelen zijn als er een uitbraak komt.

Vergis je niets in de problematiek, die is niet eenvoudig op te lossen. Maar de deuren openen is vragen om massale sterfte. En dan kun je als familie niet eens afscheid nemen. Ook geen fijne gedachte lijkt me.

Wadje

Wadje

02-05-2020 om 13:30

Heimwee

Mijn broer (Down syndroom) woont in een instelling en ik heb hem ook al weken niet vast kunnen houden. Wij vinden dit echt niet leuk. Gelukkig begrijpt hij enigszins waarom het niet kan. Wij willen elkaar heel graag een knuffel geven, maar dat mag niet. Ik zie hem somberder worden, maar we houden vol.
Mijn moeder is 2 jaar geleden overleden. Zij had dit niet begrepen. Ik ben blij dat ze het niet meer hoeft mee te maken.

vingerhoedje

vingerhoedje

02-05-2020 om 14:15

mijn vader

Mijn vader is een paar maanden geleden overleden. De laatste maanden van zijn leven woonde hij in een verpleeghuis. Hij had dit ook niet begrepen en verschrikkelijk gevonden! Ik ben erg blij dat hij dit niet meer heeft meegemaakt.

Begrijpen

Ouderen kunnen blijkbaar verschillen. Ik ken diverse hele oude mensen die uit zelfbescherming direct in lockdown zijn gegaan en hun kinderen alleen nog digitaal zien. Nu met het mooie weer wel weer eens in de tuin op afstand maar dat is het dan.

In verpleeghuizen wonen mensen primair in groepen dus elke beslissing die je daar neemt heeft effect op de hele groep.

Gisteren zag ik hoe een kleinkind in een rijdende gesloten kamer naar binnen werd gereden voor het contact met haar grootmoeder. Ik ben blij dat mensen het initiatief nemen voor alternatief contact.

Ik heb dan ook een beetje moeite met de mensen die mopperen als er muziek gemaakt wordt en liedjes gezongen voor een verpleeghuis.

Dit hele coronagebeuren doet wel een groot beroep op ons sociale gedrag.

juf Ank

juf Ank

03-05-2020 om 00:20

als je vindt dat

in het verpleeghuis bezoek moet kunnen komen: realiseer je dat er nog steeds geen beschermingsmiddelen voldoende in de zorg zijn.
Niet alleen de bewoners lopen meer gevaar; daardoor ook de zorgmedewerkers. Is dat hun dank?

Juf Ank.

Dat is zeker een dilemma, dat telt ook voor het onderwijspersoneel na de meivakantie. Vooral in het speciaal onderwijs is de 1,5m. onmogelijk te handhaven. Lastige keuzes, ik ben blij dat ik de beslissingen niet hoef te nemen.

Famke

Famke

03-05-2020 om 07:09

Dat

hangt van de vorm van het speciaal onderwijs af. Op een school voor meervoudig gehandicapte kinderen lukt het niet. Op een school voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis misschien wel.

Afstand

Tussen personeel en kinderen op school of opvang is niet nodig, heeft Rutte duidelijk gezegd

Erika

Erika

03-05-2020 om 08:55

Rutte

Dat heeft Rutte inderdaad duidelijk gezegd. Maar het is niet 100% duidelijk dat kinderen het virus niet doorgeven als ze het hebben maar weinig tot geen verschijnselen hebben.

Wachten

Dan maar wachten op 100% zekerheid. Tsjor

kinderjuf

kinderjuf

03-05-2020 om 09:28

wil40

Dat geldt voor de kinderopvang nog veel harder hoor. Daar is anderhalve meter ook onmogelijk. En wij werkten al vanaf het begin gewoon door, voor ouders in cruciale (dus meestal ‘besmettingsgevaarlijke’) beroepen.

Zie het maar zo dat onderwijzend personeel ook als cruciaal wordt gezien voor het overeindhouden van de maatschappij, kinderen zijn de toekomst. En dan kan de anderhalve meter regel een stuk losser worden gelaten, net als bij de andere cruciale beroepen.

ElenaH

ElenaH

03-05-2020 om 09:29

Raar toch?

'Tussen personeel en kinderen op school of opvang is niet nodig, heeft Rutte duidelijk gezegd'

Maar ouders die bij buitenspelende kinderen zitten, moeten wel 1,5 meter afstand houden ... Dat is toch raar?

kinderjuf

kinderjuf

03-05-2020 om 09:30

Tsjor

Haha, ja, kinderen gewoon een jaar of wat niet meer naar school... of nooit meer want 100% ga je nergens bereiken.

kinderjuf

kinderjuf

03-05-2020 om 09:32

Elena

Dat heeft met vermijdbaarheid en crucialiteit te maken.

Anders

'Dat is zeker een dilemma, dat telt ook voor het onderwijspersoneel na de meivakantie.'
Dat dilemma ziet er toch anders uit, het is niet hetzelfde. Kinderen zijn een andere factor dan oude mensen; persoonlijke zorg is ander werk dan les geven. Er zijn maar een paar momenten waarop het op elkaar lijkt, bijvoorbeeld de juf die aangaf, dat het een probleem was als een kind een ongelukje had gehad en dat je het kind dan niet kunt verschonen (sic!). In de zorg is daar een andere oplossing voor.
Ik vind het niet correct om onderwijspersoneel mee te laten liften op de problemen die zorgpersoneel hebben. Het is anders, er zijn andere oplossingen mogelijk, de risico's zijn niet vergelijkbaar.

Tsjor

crucialiteit

Ik moest het even opzoeken: crucialiteit. Geen synoniem.
ElenaH: 'Maar ouders die bij buitenspelende kinderen zitten, moeten wel 1,5 meter afstand houden ... Dat is toch raar?' Het gaat dan toch om de ouders onderling? (wellicht bedoelde kinderjuf dat met vermijdbaarheid en crucialiteit)
Kinderjuf. Even over de term 'vitale beroepen'. die term werd in het leven geroepen om aan te geven welke kinderen (van ouders met vitale beroepen) naar school of kinderopvang konden gaan. De bedoeling was vooral om ervoor te zorgen dat het zorgpersoneel (niet de leerkrachten) aan het werk konden blijven, nadat de scholen en de kinderopvang waren gesloten.
De term 'vitale beroepen' is niet gebruikt als term om aan te geven welke mensen 1,5 meter afstand moeten houden. Het is volgens mij, voor zover ik het kan volgen, dus niet zo, dat de 1,5 meter regel niet voor kinderen opgaat omdat de kinderopvangmedewerkers en het onderwijzend personeel een vitaal beroep zou hebben.
Volgens mij zijn er drie dingen van belang: de besmettelijkheid van kinderen en de ernst van de ziekte voor kinderen is een aanzienlijk lager risico dan voor ouderen (70+, maar die werken niet meer op scholen en in de kinderopvang); het goede inzicht, dat het onmogelijk is om kinderen 1,5 meter afstand van elkaar te laten houden; en de beschikbaarheid van testmogelijkheden voor personeel met klachten.

Tsjor

100% zekerheid

En dan het perspectief: 'Haha, ja, kinderen gewoon een jaar of wat niet meer naar school... of nooit meer want 100% ga je nergens bereiken.' Inderdaad, 100% zekerheid ga je nooit bereiken. De vraag is wat voor kinderopvangmedewerkers en onderwijspersoneel dan zwaarder weegt: geen onderwijs en kindervang meer, een jaar lang, of wellicht nooit meer. Maar dan zou ik ook de banen opheffen, ouders het geld geven, zodat zij thuis opvang en onderwijs kunnen organiseren, hetzij door het zelf te doen, hetzij door een abonnement te nemen op een afstandslesgever of door personeel in te huren.
Er zijn alternatieven mogelijk, dat is wel gebleken.

Tsjor.

ElenaH

Ouders moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden in de speeltuin. Net zoals personeel 1,5 meter afstand van elkaar moet houden!

Kinderen onderling niet en kinderen naar volwassenen ook niet, met in acht mening van hygiëne natuurlijk.

En uiteraard hebben docenten lang niet zoveel lichamelijk contact met leerlingen als zorg en kinderopvang medewerkers. Op een incidentele kleuterjuf na misschien, maar ook die kan nu iets minder vaak handen vast houden of kinderen op schoot nemen.

ElenaH

ElenaH

03-05-2020 om 10:57

Tsjor

Nee, ouders moeten ook 1,5 meter afstand van andermans kinderen houden. Alleen bij kinderen in het eigen huishouden hoeft dat niet. Dit las ik op de website van het rivm.

Ik wil wandelen met mijn kind, moet ik dan 1,5 meter afstand nemen?
Als uw kind in hetzelfde huishouden woont is dat niet nodig. Houd wel altijd 1,5 meter afstand tot anderen.

Dan wachten

'Nee, ouders moeten ook 1,5 meter afstand van andermans kinderen houden.'
Dan wachten totdat die maatregel niet meer nodig is.
Ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat zoiets in een georganiseerde omgeving, waar professionaliteitsregels gelden haalbaar om te zetten is naar een werkbare vorm, terwijl dat in een ongeorganiseerde omgeving (ouders buiten op het veld) niet te doen is.
Maar als de georganiseerde omgeving kijkt naar wat anderen wel of niet 'mogen' en daar de criteria vandaan halen, tsja, dan moeten we wachten.

Tsjor

Jan

Jan

03-05-2020 om 13:31

Ik heb mijn bedenkingen bij deze maatregel

Alhoewel ik er in mij directe omgeving niet mee te maken heb heb ik me al godsgruwelijk bood gemaakt over de sluiting van de verpleeghuizen.

Het zijn al halve hospices geworden, damage is done. Is dat erg? Misschien, maar in zo’n grote crisis kun je nooit alles tegelijkertijd goed doen. En de verpleeghuizen zijn het kind van de rekening.

Maar als je de onderzoeken ziet waar het aantal besmetten verpleeghuismedewerkers in de de tientallen procenten loopt. Als je bedenkt dat die medewerkers elke dag in en uit gaan. Dan kan ik mij niet voorstellen dat een beperkte bezoekregeling zo veel extra risico oplevert dat dat risico onacceptabel is.

materiaal

Allereerst zal er heel ruimhartig beschermingsmateriaal voorradig dienen te zijn in de verpleeghuizen, die ook beschikbaar gesteld kan worden aan bezoekers.
Met een hele goede hygiene kun je mogelijk het aantal slachtoffers beperken. Maar zo'n verpleeghuis is nu net een petrischaaltje. Het virus kan er ongeremd rondwaren omdat de hygiene en de sociale afstand te wensen overlaat.
En de kweek uit het verpleegtehuis wordt door de medewerkers de samenleving ingebracht. Echt, dat wil je niet, voor niemand.

Permanente schoonmaak

Elke afdeling dient weer een eigen schoonmaker in dienst te hebben zodat besmette oppervlakken snel weer schoon worden gemaakt en men elkaar niet op gedeelde badkamers en toiletten kan besmetten.

en dan ook weer, net als vroeger, ook voor avond-, nacht en weekenddiensten aan het personeel royaal goed schoonmaakmateriaal ter beschikking stellen. Nu zit van alles achter slot en grendel, want is van het schoonmaakbedrijf zelf.

En niet, zoals nu vaak het geval, de goedkoopste de schoonmaak laten doen, waarop er een absolute minimumvoorziening bestaat waarbij het hooguit voor het oog schoon is.

We hebben de schoonmaak de afgelopen decennia ernstig verwaarloosd.

Pennestreek

Pennestreek

03-05-2020 om 14:10

AnneJ

In onze verpleeghuizen is de schoonmaak gewoon van onszelf hoor. Desalniettemin zitten alle beschermende middelen inderdaad achter slot en grendel, want anders verdwijnt dat met het personeel mee naar huis. Dat levert tegenwoordig geld op namelijk. Er is ook al bij ons ingebroken…

Jan, wie zegt dat die personeelsleden het virus niet op het werk hebben opgelopen? Dat is precies wat Tsjor in een van de eerste posts al bedoelde: als er een uitbraak is neemt het personeel en het bezoek het virus ook weer mee naar buiten. Dat wil je ook niet.

Schoonmaak

Wel een goed idee, een permanente schoonmaakster op de werkvloer. Zal zeker helpen bij voorkomen van besmettingen

Jan

Jan

03-05-2020 om 15:04

Pen

Dat lijkt me zelfs vrij waarschijnlijk. Maar we staan ook bezoek toe in ziekenhuizen, dat zijn net zo goed coronabrandhaarden. Dus kennelijk hebben we als samenleving daar gemeend dat het grondrecht op familie toch zwaarder weegt.

Ik zie niet helemaal in waarom dat in een verpleeghuis anders moet zijn. En ik pleit echt niet voor het wagenwijd open zetten van de deuren. Maar een beperkte bezoekregeling (1 vaste bezoeker of iets dergelijks) moet volgens mij echt wel mogelijk zijn.

Daar komt bin dat zolang zorgpersoneel niet verplicht intern zit (waar ik overigens tegen zou zijn, maar goed het zou kunnen) blijft er verkeer van binnen naar buiten en vv. Ik snap niet waarom dat dan bij familie ineens een gigantisch probleem is.

onbegrip Jan

"Ik snap niet waarom dat dan bij familie ineens een gigantisch probleem is."

Omdat je niet meer risico neemt dan absoluut noodzakelijk is om mensen in leven te houden. Het personeel dat in en uit loopt is al een onvermijdbaar groot risico.

Jan

Jan

03-05-2020 om 16:00

Maar

Dat risico is verhoudingsgewijs dan zo klein dat ik vind dat je het grondrecht(!) op familie niet op deze manier geweld aan kunt doen.

Beweren

Beweren dat het risico klein is wil niet automatisch zeggen dat dat ook zo is. Ook familieleden nemen dan het coronavirus mee uit het petrischaaltje dat het verpleeghuis nu kan zijn. Naar andere familie en groepen buiten het verpleeghuis. Noem dat maar een klein risico!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.