Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Niema

Niema

30-07-2015 om 09:42

Extra onderzoek naar vaccin baarmoederhalskanker

Dit kwam ik tegen op de website van NOS. Het maakt het wel lastiger om een besluit te nemen. Doe je er wel of niet goed aan om je kind te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker.

Het onderzoeksinstituut Lareb gaat de bijwerkingen van het vaccin tegen baarmoederhalskanker nog een keer onderzoeken. De zogenoemde HPV-vaccinatie moet meisjes vanaf 13 jaar beschermen. Het onderzoek wordt gedaan naar aanleiding van buitenlandse media-aandacht voor het vaccin en het besluit van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) om de bijwerkingen nog een keer te bekijken.

De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. In totaal heeft Lareb sinds 2006 1142 klachten over het vaccin binnengekregen. Lareb-directeur Agnes Kant zei tegen Radio EenVandaag dat dit minder meldingen zijn dan er over andere vaccins uit het Rijksvaccinatieprogramma binnenkomen. Per jaar krijgen zo'n 60.000 meisjes de vaccinatie toegediend.

Geen reden tot twijfel

"We hebben wel opgemerkt dat er een aantal bijzondere meldingen over langdurige vermoeidheid bijzitten", zegt Kant. Omdat dergelijke vermoeidheid ook voorkomt bij meisjes die geen vaccinatie hebben gehad, is het niet zeker of het vaccin de oorzaak van de klachten is. Daar wil het Lareb met het extra onderzoek achter komen. Na de zomervakantie gaat het instituut contact opnemen met alle mensen die een melding hebben gedaan.

Op dit moment is er volgens Kant nog geen reden om te twijfelen aan het vaccin. Het onderzoek is extra, zegt ze. "We verwachten ook niet dat we iets gaan vinden en het lastige is in welke mate de klachten zijn gerelateerd aan het vaccin."

Verband

Daar denkt Esther Keppel anders over. Bij Radio EenVandaag vertelt ze dat haar dochter na de derde HPV-vaccinatie soms wel 22 uur per dag slaapt en last kreeg van duizeligheid en extreme hoofdpijn. Daarnaast heeft haar dochter last van een verhoogde hartslag en een wisselende bloeddruk.

Volgens haar is er wel degelijk een verband tussen de klachten en het vaccin en lopen veel meer meisjes met de klachten rond.

Bij het Lareb zijn in totaal 49 gevallen bekend van meisjes die na het vaccin last hadden van ernstige vermoeidheid waarvan sommige in combinatie met duizeligheid, een verhoogde hartslag en bloeddruk. Kant roept mensen op die nog geen melding hebben gedaan dat wel te doen. "Zonder melding kunnen we het ook niet onderzoeken."


Amare

Amare

30-07-2015 om 09:54

Tja

1142 klachten in bijna 10 jaar tijd, op in totaal 600.000 meisjes die de inenting hebben gekregen. Ik vind dat niet bijzonder veel, eerlijk gezegd. En zoals al vaker is gezegd: klachten na een inenting is niet hetzelfde als klachten door die inenting. Als mijn auto niet start na een werkdag, zeg je toch ook niet dat het komt door die werkdag?

Hier gewoon de inenting dus.

Besmetting

De meeste vaccinaties zoals BMR betreffen besmettelijke ziektes. Ben je niet gevaccineerd, kan je er op rekenen dat je het ook krijgt. Maar baarmoederhalskanker is niet besmettelijk. De gemiddelde moeder van 40+ is niet gevaccineerd, maar we hoeven niet allemaal getroffen te worden door die ziekte, zo ook onze dochters niet.

Ons kind is niet gevaccineerd. Er kleven in mijn ogen nog te veel bijwerkingen aan een vaccinatie die niet sluitend is. Dan maar wat vaker een uitstrijkje aanvragen.

Ik snap de vergelijking met een auto niet erg. Een auto die niet wilt rijden heeft een reden( lege accu). De meiden met extreme hoofdpijn en veel slapen, hadden de dag ervoor daar geen last van.

Oja, de kinderen hebben een paar jaar geleden wel deelgenomen aan de eerste grootscheepse Nederlandse vaccinatieweek tegen hersenvliesontsteking/ meniginitus C omdat deze besmettelijk is. Het is dus niet zo van onbekend dus ongeliefd.

bieb63

bieb63

30-07-2015 om 11:48

uhhhh Flanagan...

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus en dat virus is zeer besmettelijk en wordt overgedragen door seks....

En Flanagan

"Ik snap de vergelijking met een auto niet erg. Een auto die niet wilt rijden heeft een reden( lege accu). De meiden met extreme hoofdpijn en veel slapen, hadden de dag ervoor daar geen last van."

Het feit dat de symptomen zich op een gegeven moment openbaren betekent niet dat je daarvoor nog gezond was. De ziekte kan al (veel) langer in je lichaam aanwezig zijn.

Onderzoek welkom

Blijkbaar is het niet altijd eenvoudig om oorzaak en gevolg aan te geven bij vaccinaties. Hopelijk is het wel statistisch aan te tonen, mits er voldoende gegevens zijn. Een toename van slaapziekte na introductie van het HVP-vaccin kan een verklaring geven. Maar zelfs dan kunnen er nog andere oorzaken zijn.
Zie daarvoor de autismediscussie.

Amare

Amare

30-07-2015 om 14:44

Flanagan

Mijn auto had de dag ervoor ook geen last van zijn lege accu, of lege tank, of kapot stroomdraadje ... Echt!

Ieder zijn eigen mening

Ik baseer mijn mening op de onderstaande link waarin duidelijk is dat de ziekte niet via de lucht wordt doorgegeven. In de link wordt aangegeven dat de condoom nog de meeste bescherming biedt, naast monomaan in een relatie staan. Daarnaast zou de virus voor het grootste deel door het lichaam worden uitgeschakeld.

Nu is de vaccinatie juist in opkomst doordat is geconstateerd dat er meer meiden op steeds jongere leeftijd met verschillende jongens sex hebben. (Of dat vroeger echt mnder was, betwijfel ik. Door de technische ontwikkeling in de medische wereld zullen ze de cellen sneller herkennen.)

Miscchien ben ik wat ouderwets, en mijn dochter ook. Ik zal haar ook adviseren vanaf haar 25ste een uitstrijkje te laten maken. Ik kan geen vertrouwen scheppen in een vaccinatie welke te weinig beeld heeft van de bijwerkingen op korte termijn en lange termijn.

Gezien het doel van het artikel van TS, sta ik daar niet alleen in.
De info van het RIVM heeft als doel: vaccinatie en is zodoende naar mijn mening, minder objectief.
Maar het is niet mijn bedoeling anderen te overtuigen van mijn mening, dat moet ieder voor zich weten.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/1991-baarmoederhalskanker.html

Amare

Amare

30-07-2015 om 20:43

Deels

Bij een deel van de dragers wordt het virus inderdaad gewoon door het lichaam besteden. Net als bij der bof, de mazelen, de rode hond en al die andere virussen waarvoor (bijna) iedereen ingeënt wordt. Bij de dragers die het virus niet zelf onschadelijk maken, ontwikkeld zich baarmoederhalskanker. Uitstrijkjes helpen bij de opsporing, maar je moet dan nog steeds de behandeling ondergaan! En die is niet fijn.

En Flanagan, jij en je dochter kunnen wel ouderwets zijn, maar de toekomstige vriend van je dochter kan wel een vriendinnetje gehad hebben voor hij je dochter leerde kennen. Een keer sexueel contact kan al genoeg zijn.
Of mag je dochter alleen uit met maagden?

Antikwakje

Antikwakje

30-07-2015 om 21:07

Flanagan

Ik vind het eerlijk gezegd schokkend dat je ondanks eerdere draadjes waar jij ook aan deelgenomen hebt, nog steeds beweert dat condooms bescherming bieden tegen HPV. In jouw link staat: "De enige manier om besmetting met HPV te voorkomen is altijd condooms gebruiken.". Wat een domme en bovendien gevaarlijke onzin.

Zoals ik al zei

Ieder zijn mening.
Als je goed heb gelezen, hecht ik meer belang aan frequente controles.
Amare en antikwak kunnen mogelijk hun mening aangedaan zijn na aanleiding van een ziektegeval in de directe omgeving. Als Amare het nodig vindt om een sarcastische vraag te stellen over het wel van mijn dochter en Antikwak mijn reactie zeer zet als gevaarlijke onzin, ben ik klaar met dit draadje.

Vaccinatiediscussie

Het komt toch steeds weer op hetzelfde neer. Er is een groot belang om zoveel mogelijk mensen te vaccineren. Daar heeft iedereen belang bij.
Echter vaccinatie kan in een aantal gevallen bijwerkingen hebben. De meningen zijn daarover verdeeld hoe dat in elkaar steekt en of dat wel mogelijk is en hoe dan. Maar elke vaccinatie kent geregistreerde bijwerkingen waar je een kleine kans op hebt.
Gelukkig mag je nog steeds zelf bepalen of je dat beperkte risico voor jezelf en je kinderen neemt.
Het is niet handig om te denken dat vaccinatie moet, het doet je goed, zonder je te realiseren dat je ook pech kunt hebben. Dan is het te laat.

bieb63

bieb63

30-07-2015 om 23:18

Klopt annej

Mee eens. Maar als flanagan redeneert uit de gedachte dat het niet besmettelijk is EN zij en haar dochter ouderwetse, volgens haar, ideeen hebben over seksualiteit, dan denk ik wel dat ze nogal naief redeneert. Condooms leujk, 1 partner leuk, maar ik vraag me dan af of ze zich wel realiseert dat het allemaal totaal anders kan gaan

Amare

Amare

31-07-2015 om 08:25

Tja

Controles voorkomen de besmetting niet, ze sporen ze alleen op.

Fiorucci

Fiorucci

31-07-2015 om 09:37

Ik ben benieuwd

Ik heb een melding gedaan van extreme vermoeidheid na de vaccinatie. Vooral ook omdat dit ongeveer een week na de vaccinatie begon, vier/vijf maanden aanhield, en toen weer afnam. Na de tweede vaccinatie volgde exact hetzelfde patroon. Vandaar mijn melding.

Amare

Amare

31-07-2015 om 10:03

nou

Ik was ook moe als puber. En ik had best vaak hoofdpijn. Maar ik heb die inenting(en) nooit gehad.

Dineke

Dineke

31-07-2015 om 10:23

Fio even uit pure nieuwsgierigheid

Ik doe niet actief mee aan deze discussie, mijn kinderen vielen net buiten de boot met de oproepen en ik weet er nog steeds niet genoeg van om een mening te hebben.

Maar ik ben (oprecht dus geen sarcasme) benieuwd Fio, stel dat je dochter iets onder de leden heeft of had, een verklaarbare oorzaak voor moeheid (helaas een symptoom van vele aandoeningen, ernstig of niet) trek je zo'n melding dan ook weer in? En hoe houd je dat uit elkaar?

Lucerna

Lucerna

31-07-2015 om 10:26

Dineke

Ik zou, net als Fiorucci, die melding ook doen als zich dat bij mijn dochter voordeed. Juist uit de grote patronen kan het Lareb betere conclusies trekken dan uit individuele gevallen. Maar als er niets gemeld wordt, valt er moeilijk een patroon vast te stellen. Het kan zijn dat het toeval is, het kan ook een bijwerking zijn die bij x procent van de ingeënte meisjes voorkomt.

Theekopje

Theekopje

31-07-2015 om 11:45

Statistiek

"Blijkbaar is het niet altijd eenvoudig om oorzaak en gevolg aan te geven bij vaccinaties. Hopelijk is het wel statistisch aan te tonen, mits er voldoende gegevens zijn."

Met statistiek alleen kun je oorzaak en gevolg niet aantonen. Zelf als je een samenhang ziet in de cijfers, wil dat nog niet zeggen dat het een de oorzaak is van het ander.

Er is ook een ijzersterke samenhang te vinden in het aantal ijsjes dat in een zomer gegeten wordt, en het aantal verdrinkingsgevallen in die zomer.

Tine

Tine

31-07-2015 om 14:16

Flanagan, uitstrijkje laten maken

Je zal je dochter adviseren vanaf haar 25ste een uitstrijkje te laten maken. Lijkt me een goed idee, ik adviseer dat mijn dochter ook. En dat geldt óók voor alle meisjes die wel gevaccineerd zijn want vaccinatie doet een hoop maar is niet sluitend. Het verschil is dat die meisjes een veel minder grote kans lopen dat er bij dat uitstrijkje wordt ontdekt dat het foute boel is.
Maar je hebt gelijk hoor, je kunt ook tegen je dochter zeggen, doe maar alleen die uitstrijkjes, en als je dan kanker blijkt te hebben kun je behandeld worden, ja even vervelend maar tanden op elkaar dan maar, en mocht het per ongeluk toch niet op tijd zijn geweest(ja dat kan, ook met goede controles!!) dan was het jammer maar dan heb je die vaccinaties tenminste ontlopen. Is allemaal keus.

Dummie

Dummie

31-07-2015 om 15:45

Domme vraag

Komen die vormen van kanker waartegen gevaccineerd wordt dan zoveel voor? Het lijkt in mijn omgeving en generatie niet te bestaan. Is dat een gelukkig toeval?

Mijn kind is ook niet gevaccineerd omdat we er ten tijde van de oproep nog niet uit waren. En dat ben ik dus nog steeds niet.

Antikwak

Antikwak

31-07-2015 om 16:49

Mening

Dat het gebruik van condooms geen bescherming biedt tegen de overdracht van HPV is geen mening, maar een feit. Ook zonder penetratie of penetratie met gebruik van condoom kan besmetting plaats vinden. Prima hoor, dat maken van een eigen kritische afweging. Maar doe dat dan niet op basis van fabeltjes (= in dit geval levensgevaarlijke onzin, vooralsnog is baarmoederhalskanker nog steeds een dodelijke ziekte in meer dan 30% van de gevallen).

Baarmoederhalskanker komt voor op relatief jonge leeftijd en is in een voorstadium te behandelen, vandaar het bevolkingsonderzoek. Behandeling van het voorstadium of een vroeg ontdekte tumor is erg belastend. Ook als het goed afloopt. Zonder (werkende) baarmoeder kun je prima verder leven, kinderen krijgen is alleen wat moeilijk...

myrthe

myrthe

31-07-2015 om 16:55

ben ik weer

Even weer het misverstand uit de wereld helpen. Hoewel je hpv oa via seks kunt opdoen is het een virus. Het werkt niet als een soa. Een condoom helpt maar 50% voorkomen. Ook kan het virus onder nagels zitten. Het kan dus ook via "friemelen" overgebracht worden. Dus ook al zijn beide partners nooit met iemand anders naar bed geweest, dan nog kun je het oplopen, tenzij je latex handschoenen aan doet of niet aan friemelen doet, zeg maar.

myrthe

myrthe

31-07-2015 om 17:02

fiorucci

Gaat dst je melding hebt gedaan. Ik vind het ook goed dat de Meldingen nu landelijk bekeken worden. Ben benieuwd wat de uitkomsten zijn.

Amare

Amare

31-07-2015 om 17:04

Dummie

Per jaar krijgen in Nederland gemiddeld 679 vrouwen baarmoederhalskanker.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

31-07-2015 om 17:40

En in mijn directe omgeving

2 vrouwen met een hpv voorstadium en 2 vrouwen wat verder weg die er aan overleden zijn.

Antikwak

Antikwak

31-07-2015 om 18:58

Een vriendin die de kanker overleefd heeft, maar geen kinderen heeft kunnen krijgen en die nooit meer normaal van seks geniet en een vriendin die haar moeder veel te jong verloren heeft.

En daarnaast zijn er nog heel wat onrustige cellen weggebrand. De "onnozelen" zullen nu wel denken dat ik me in een zeer sletterige omgeving bevind, maar dat is niet het geval.

Antikwak

Antikwak

31-07-2015 om 19:06

Aanvulling

En trouwens dan nog, dan gaat zo 'n dochter van ouders met de "juiste normen en waarden" een paar jaar los. Alsof je dan de kanker aan jezelf te danken hebt in plaats van dat je moeder die zich gewoon niet goed wilde voorlichten en feit niet van mening kon onderscheiden waarschijnlijk verantwoordelijk is...

Tja

Dat zijn allemaal individuele ervaringen. Ook goed hoor. Maar het blijft een lastige keuze, dat blijkt wel, juist omdat niet altijd goed aan te tonen is wanneer iets het gevolg is van de vaccinatie. Hopelijk is men in staat om dat onderzoek te verbeteren.
Ik ken alleen de patiente op jonge leeftijd waardoor ik gewaarschuwd werd om zelf tijdig uitstrijkjes te gaan maken.
Toch 2x baarmoederhalskanker gehad. Om de vijf jaar is dan blijkbaar niet genoeg. En daarna zonder problemen 2 kinderen gehad.
Verder mogelijk alleen een oma, in die tijd werd er zo vaag over gesproken dat ik ook maar wat gok.
En een collega, ook alweer 20 jaar geleden, die niet tijdig uitstrijkjes had laten maken. Kan. Succesvol behandeld maar kon geen kinderen meer krijgen. Op het randje was dat niet leuk, die keus werd haar definitief uit handen genomen. En deze behandeling was ingrijpend, operatief en chemo.

bieb63

bieb63

31-07-2015 om 21:25

Annej

je hebt helemaal gelijk dat het een lastige keuze is, zeker omdat het een nieuwe vaccinatie is, dus je weet maar nooit....
Maar ik vind wel, dat áls je tegen de adviezen ingaat, je wél moet weten waar je het over hebt. Als je dan als moeder roept dat het niet besmettelijk is en dat je denkt dat je ouderwets opgevoede dochter met een ouderwetse jongen te maken krijgt, je géén doordachte keuze maakt. Kortom realistisch zijn én je goed verdiepen in de feiten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.