Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op
bibi63

bibi63

29-11-2014 om 14:55

zorgverz.premie vanaf 18 jaar, vraag

Even een 'open' vraag. Hoe zien jullie dat? Kind wordt 18, zit nog op school (VO, MBO, HBO, WO, whatever). Heeft evt. bijbaan, maar misschien ook niet. Bijbaan is in principe voor naar eigen inzicht uitgeven (uitgaan,kleding) Woont thuis. Vanaf 18 jaar moet er dus ook zorgpremie voor kind betaald worden. Wie betaalt? Hoe zien jullie dat? Hoe is dat bij jullie?
Bibi


hier

Zoon stort de zorgpremie op mijn rekening en blijft bij mij in het ziekenfonds. Die kost wel iets meer dan hij krijgt maar ik ben er nog niet aan toe om hem in een crashverzekering te storten.
Bovendien kan hij het eigen risico ook niet dragen.

bijbaan

Zoon had afgelopen jaar wat inkomsten met lesgeven maar sinds hij op het HBO zit heeft hij daar geen tijd meer voor.
Mogelijk dat hij in januari iets vind, er zijn inmiddels goede opties, maar dan hebben we al besproken dat hij een deel op een spaarrekening stort voor zijn studie. Die kost mij ook meer dan hij aan beurs en lening krijgt.

Barvaux

Barvaux

29-11-2014 om 16:23

Annej

Wat is de zorgtoeslag tegenwoordig bij die 18jarigen?

78 euro

Als je geen eigen inkomen hebt, zoon dus, krijg je het maximale bedrag van 78 euro.
De zorgverzekeraar kost 92,77 euro per maand, dus ik leg er wel iets bij.

bibi63

bibi63

29-11-2014 om 17:10

ja maar

Ik bedoel: kind zit nog 'gewoon' op school. Laten we even stellen: VO of MBO evt HBO. Heeft geen stufi of wat het tegenwoordig ook is. Of indien wel: die zijn bedoeld voor schoolkosten. Wie betaalt zijn/haar zorgpremie? Wat is logisch?
Bibi

Wat is je vraag Bibi?

Ik begrijp je vraag niet.
Bedoel je dat het kind zelfstandig zou moeten kunnen betalen? Of dat de ouders wel moeten bijspringen? of dat een kind maar moet gaan werken?

Angela67

Angela67

29-11-2014 om 17:13

logisch?

dat heeft toch niets met logica te maken?
maar gewoon met je eigen mening als ouder.
gr Angela

Het is niet de bedoeling dat de gemeenschap opdraait voor de zorgkosten van jou volwassen kind?

Barvaux

Barvaux

29-11-2014 om 17:30

maar

Die vraag stel je toch ook niet over het mee-eten aan tafel, de overnachting thuis of de reparatie van de fiets of wel?

Dat bepaal je dus gewoon zelf.

Elinde

Elinde

29-11-2014 om 19:25

Bibi

Ik snap je vraag wel. Hier ook een zoon die over enkele maanden 18 wordt en in september gaat studeren. En dus moeten we om tafel om de financiën te bespreken. Wat betaald hij zelf en wat dragen wij bij? Er is geen stufi en dus moet hij gaan werken en lenen. En dan voelt het, voor mij, toch dat hij moet gaan lenen voor de zorgverzekering. Dat vind ik toch raar. Eerst had je toch het idee dat de basisbeurs een soort van tegemoetkoming voor de zorgverzekering was.

Hortensia

Hortensia

29-11-2014 om 19:52

Drie mogelijkheden

1) werken.
2) lenen (studiefinanciering voor MBO-ers, maar daar gaat dan ook weer het lesgeld vanaf)
3) paps en mams schieten bij.

Wat wel of niet mogelijk is verschilt per individu.

Annet

Annet

29-11-2014 om 20:15

Deze week gelezen in de krant

Er zijn studenten die minder betalen voor hun zorgverzekering dan de toeslag die ze ontvangen. Ze hebben dan wel een hoger risico die ze deels weer dekken uit de toeslag.
Kijk vooral goed naar de ziektekostenverzekering. 18-jarigen kunnen een stuk goedkoper uit zijn dan gewoon meeverzekeren bij hun ouders.

In ieder geval zou ik de kosten van het studeren daar niet in zoeken. Wel in reiskosten, collegegeld, boekengeld. Als ze op kamers moeten is het weer anders.
De gewone kosten (kleding, huisvesting, sport, etc) blijven gelijk aan voordat ze gaan studeren. Niet dat die kosten er niet zijn, maar ze veranderen niet.

Barvaux

Barvaux

29-11-2014 om 20:16

Elinde

" Eerst had je toch het idee dat de basisbeurs een soort van tegemoetkoming voor de zorgverzekering was."

Ik dacht dat de zorgtoeslag een 'soort van tegemoetkoming' voor de zorgverzekering was... Waarom zou de basisbeurs dat zijn?

Linda K

Linda K

29-11-2014 om 20:40

Wij betalen

Wij betalen de premie voor uithuizige zoon. Het is onderdeel van onze bijdrage aan zijn studie. Eigen risico ophogen om minder aan premie kwijt te zijn is hier geen optie.

Ik ben het eens met de eerste reacties dat dit iets is wat je als gezin afspreekt.

Zelf

Mijn dochter werd halverwege dit jaar 18 en stond nog bij ons op de polis omdat wij de premie voor het hele jaar vooruit betaalden. Zij maakte de zorgtoeslag weer aan ons over. Vanaf 1 januari wil ze haar eigen polis. Net als wij neemt zij alleen het basispakket met het maximale eigen risico. Dat betekent in haar geval dat ze zorgtoeslag hoger is dan de premie. Het verschil spaart ze, als ze haar eigen bijdrage zou moeten aanspreken betalen wij dat met aftrek van het premie-toeslagverschil. Het is uiteindelijk vestzak broekzak, maar dochter vond het wel een volwassen aktie om zelf een polis te hebben, zelf premie te betalen en zelf zorgtoeslag te ontvangen.

skik

bibi63

bibi63

30-11-2014 om 14:28

reactie

Allereerst is het gewoon een vraag. Hoe gaat dat? Hoe doet men dat? Ik heb even helemaal geen oordeel over welke vorm dan ook. Het is meer dat ik denk: wij moeten altijd flink sappelen om het einde van de maand te 'halen'. Als daar t.z.t. de extra zorgpremie bij komt is dat best een aderlating (los van kosten voor school die er na het VO zeker bij gaan komen). Ik vroeg me dat gewoon af. En hoelang doe je dat (18 is weer iets anders dan 20 bijv.).

Maar.... ik las hier ook iets over zorgtoeslag. Hoe zit dat? Wij krijgen dat niet (iets boven modaal gezinsinkomen, dus je piest naast de pot), maar krijgt kind dat dan wel standaard? Dat maakt het verhaal dan weer heel anders. Maar zo had ik dat niet begrepen.
Bibi

Marie

Marie

30-11-2014 om 14:49

zorgtoeslag moet kind zelf aanvragen

Kind moet zelf zorgtoeslag aanvragen op toeslagen.nl

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/index.html

En het gezinsinkomen heeft daar geen invloed op (ouders zijn geen toeslagpartners voor de zorgtoeslag). Toevallig net proefberekening voor dochter gedaan.

bibi63

bibi63

30-11-2014 om 14:53

dank je marie!

Was zelf totaal niet in de veronderstelling dat zij, persoonlijk, zorgtoeslag kon aanvragen!
Bibi

bibi63

bibi63

30-11-2014 om 14:59

vervolg

Ik heb zelf ook even die proefberekening gedaan. En inderdaad, ze krijgt gewoon toeslag! Zo zie je maar weer, toch weer wijzer geworden (ik dacht dat ouders meetelden in dit verhaal, maar niet dus).
Bibi

Barvaux

Barvaux

30-11-2014 om 16:29

fijn bibi

Fijn dat je dat nu weet, jammer dat veel mensen er geen idee van hebben!

Marie

Marie

30-11-2014 om 16:35

tegemoetkoming schoolkosten bij DUO aanvragen

O, ja. Kind kan vanaf 18 ook tegemoetkoming in schoolkosten aanvragen bij de DUO.

https://duo.nl/particulieren/scholier/financiering-voor-scholieren/een-tegemoetkoming-aanvragen.asp

Kan vanaf 3 maanden voor 18e verjaardag aangevraagd worden en gaat in vanaf het kwartaal na 18e verjaardag, omdat ouders dan geen kinderbijslag meer krijgen.

Succes

Kaaskopje

Kaaskopje

30-11-2014 om 16:57

Skik

Als je dochter onverhoopt in het ziekenhuis belandt, betaal jij dan het eigen risico? Zo ja, dan kun je dat opbrengen blijkbaar. Mensen als Bibi en ook als ikzelf zouden die extra kosten niet zomaar kunnen ophoesten. Geen haar op mijn hoofd dus, die er over piekert mijn dochter haar eigen risico te laten verhogen. Wij betalen nu de premie, zij stort de zorgtoeslag op onze rekening en met wat geluk hoeven we niet de volle 375 euro te betalen. Dat maal 3 (andere dochter moet het nu echt zelf rooien), vind ik al stevig zat.

Barvaux

Barvaux

30-11-2014 om 17:18

Kaaskopje

Reken dan wel eerst de korting uit die je krijgt en zet die (en het restant van de zorgtoeslag) op de rekening. Dan heb je al een aardig deel paraat. Niet dat je het moet doen maar zoals jij rekent klopt natuurlijk niet. Je betaalt stukken minder en daarvan betaal je dan dus het eigen risico en ja dat moet je maar willen, ik doe dat ook niet maar het kan dus wel goedkoper zijn.

Mijn schoonzus zat van de week te klagen. Eerst anderhalf jaar klagen dat ze het OV moet betalen voor haar zoon op het MBO en nu klagen over de zorgpremie (en niets meer positiefs over het gratis OV) en dat hij vaak geblesseerd is en fysio nodig heeft en zich daar extra voor moet verzekeren.

Katniss

Katniss

30-11-2014 om 18:24

En de tandarts?

Als je dan een goedkope basisverzekering doet met hoog eigen risico, neem je dan ook geen tandartsverzekering? Waarschijnlijk kan mijn dochter daar wel zonder, want van de premie die je uitspaart kun je zeker twee keer op controle, maar je weet maar nooit of er nog eens iets gebeurt. Een mens blijft meestal niet levenslang zonder gaatjes.

Per jaar bekijken

Maar dat Katniss, kun je natuurlijk per jaar bekijken. Ik merk nu zelf nu ik (jaja) ouder wordt, meer begin te mankeren met name aan mijn gebit. Maar je kunt dat toch gewoon nu nog zonder doen en evt. later alsnog erbij nemen? Gewoon kwestie van ieder jaar rond deze tijd bedenken wat je verwacht het komende jaar. Ja, je kunt acute tandpijn krijgen en daar moet je je dan aan laten helpen op eigen kosten. Maar veel dingen kunnen best wachten tot het nieuwe jaar.

Precies

Weet je hoe zonde het is om jaren premie te betalen voor zaken die je niet nodig hebt? Jaja, Nederlanders zijn dan ook het meest oververzekerde volk ter wereld. Als je jong bent, en je hebt een gezond gebit, is zo'n tandartsverzekering echt niet nodig.

Barvaux

Barvaux

30-11-2014 om 21:10

Vaak kun je met de tandarts ook wel wat schipperen met het jaar. Wij gaan altijd in juni en december en als er dan wat is in december kun je daar ook nog in januari vaak wel wat aan doen (onze tandarts doet niets tijdens de controles maar maakt altijd een nieuwe afspraak).

Maar toch hebben we de grootste kosten gehad toen mijn man een kaakontsteking had en hij naar een ander soort tandarts moest, daar kon hij niet mee wachten en bij de eigen tandarts had hij de verzekering al op gemaakt. Zo hoog verzekeren doe je niet en dat betaal je dan met de andere jaren dat je niet hoefde te betalen.

Wij hebben dus de laagste tandartsverzekering maar hoger gaan we niet, geen verzekering halen we er tot nu toe niet echt uit.

Kaaskopje

Wij hebben een flinke buffer, dus onverhoopte hoge kosten kunnen wij opbrengen. Da's een enorm voordeel, want zo kan je risico nemen. En wat Barveaux zegt, je moet de besparing op je premie meenemen in je berekening.

De premie bij een standaard eigen risico is 93 euro. De premie bij het maximale eigen risico is 66 euro. Met de besparing van 324 euro per jaar op de premie is je eigen risico dus eigenlijk geen 875, maar nog maar 501 euro. Slechts 150 euro méér dan de 375 waar je niet onderuit komt.

Mijn dochter krijgt 78 euro zorgtoeslag. Met een premie van 66 euro houdt ze daar 12 euro aan over. Dat levert over een jaar nog eens 144 euro op en zie daar: het extra eigen risico dat zij loopt is nog maar 7 euro per jaar.

Gelukkig zijn we allemaal gezond en heeft geen van ons een aandoening waarbij te verwachten is dat het eigen risico aangesproken moet worden. Verder lopen wij net zoveel risico als ieder ander, je kan altijd een ziekte of ongeluk krijgen. Maar als dat twee jaar achter elkaar niet gebeurt ga je al 'winst' maken.

skik

Kaaskopje

Kaaskopje

02-12-2014 om 16:05

Barvaux

Nav jou: Reken dan wel eerst de korting uit die je krijgt en zet die (en het restant van de zorgtoeslag) op de rekening.===

Dat besef ik. Maar gister bijvoorbeeld ben ik bij de huisarts beland. Ik moest 'eventjes' naar het ziekenhuis voor foto's. Zo gezegd zo gedaan, vervolgens blijkt dat ik terug moet voor waarschijnlijk gepeperd geprijst onderzoek. Dan zou ik met maximaal verhoogd eigen risico 860 euro moeten betalen. Dat wil ik niet. Ik wil niet in die situatie komen. En omdat ik ook aan de andere kant zit en dus klanten aan de telefoon krijg die hun eigen risico opgehoogd hebben, hoor ik ook de schrik als men toch te maken krijgt met die situatie. Nooit weer..., zeggen ze dan. Het kan je nog tot in het volgende jaar achtervolgen en veel mensen houden daar geen rekening mee.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-12-2014 om 17:01

Verzekeren voor wat je niet nodig hebt

Ik vind dat ook zo'n lastig punt. Je weet nooit wat je nodig zult gaan krijgen, maar verloskunde hoeft niet meer en alternatieve zorg hoef ik niet, bijvoorbeeld. Maar ja.... stel nou toch dat mijn rug in de kreukels raakt (niet denkbeeldig), dan is het wel fijn als ik daar wat voor vergoed krijg. Toch maar verzekeren dan? Alleen met de basisverzekering red ik het meestal wel, maar ik ga nu toch weer even rekenen of ik voldoende kan declareren om het zinvol te maken. Een bril bijvoorbeeld. Ik kan me volledig verzekeren voor 109,50, dus dat valt mee. Dan betaal ik 21 euro boven de basispremie, keer 12 is 252 euro. Grappig genoeg krijg je dan maar 150 euro per 3! jaar vergoed voor een bril, maar gelukkig doet de brillenwinkel leuk en heeft het toch weer zin. Toch maar aanvullend verzekeren dus en dan mag ik ook nog naar de fysiotherapeut voor datzelfde geld.

Wat mij aan het verhaal wel irriteert is dat de verzekering waar ik naar over wil stappen een onderdeel is van de verzekering waar ik nu al bij zit, maar omdat de nieuwe een 'internetverzekering' is, hoef ik minder te betalen. Ik heb met mijn huidige verzekeraar ook amper contact. Dat is niet nodig. De verzekering waar ik nu al bij zit is weer in samenwerking met VGZ, VGZ heeft ook weer andere voorwaarden en vergoedingen. "Moeder" VGZ concurreert dus eigenlijk met zichzelf via verschillende namen. Idioot toch eigenlijk? Mijn gevoel zegt dat de hele zorgverzekering weer op de schop moet en teruggebracht moet worden naar veel minder keuzes, in plaats van ontelbare variaties op ontelbare variaties.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.