Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op
VW

VW

07-12-2015 om 09:40

Sinterklaas is weer naar Spanje, hoe nu verder met Piet?

Het sinterklaasjournaal lijkt wel een beetje klaar te zijn met de Pietendiscussie. Vorig jaar werd duidelijk dat Piet zwart is door de schoorsteen dus zijn er bruine pieten en roetveegpieten. Dit jaar werd duidelijk dat Pieten zelf mogen weten of ze door de schoorsteen of door de deur gaan dus ik denk dat ze er nu wel mee ophouden. Ze hebben een voorzet gegeven, Pieten kunnen en mogen wit, geroetveegd of bruin/zwart zijn en dat was het dan?

Is het nu ook klaar zo volgens jullie of moeten we verder?
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/12/05/sinterklaasjournaal-houdt-vast-aan-zwarte-piet

Hoe zit het eigenlijk met de commerciële programma's rond Sinterklaas? Ik had begrepen dat die verder gaan met allerlei kleuren? Heeft iemand het gezien dit jaar toevallig?


Jaina

Jaina

07-12-2015 om 11:15

Nog niet genoeg

Het is nog niet genoeg. Er waren dit jaar een aantal positieve ontwikkelingen met name in de randstad maar daarbuiten is Piet nog vrij zwart gemiddeld. Persoonlijk denk ik dat we de komende jaren die tweedeling meer zullen zien: in de randstad zullen veel meer scholen sinterklaas vieren zonder piet of met andersoortige pieten. Daarbuiten zal piet nog langer zwart blijven totdat de televisie programma's de overgang compleet maken. Daarna zal piet ook buiten de randstad diverser worden. Maar er zullen nog wel een aantal jaar en veel discussies overeen gaan. Ter inspiratie is er alvast het Piet Magazine:
https://pietmagazine.nl/

Jaina

Jaina

07-12-2015 om 11:17

nickelodeon

nickelodeon had een programma met pieten zonder schmink dit jaar. Iemand liet mij in het kader van de pieten discussie daar een stukje van zien. Zag er goed uit. Is wel een verbetering.

MamavanSenH

MamavanSenH

07-12-2015 om 11:18

Geen kleurenpiet

Zolang ze geen gekleurde pieten maken vind ik het allemaal best en bemoei ik me er niet mee. Zwart, bruin, schoorsteenvegen, wit, dat is allemaal uit te leggen aan kinderen met het verhaal van piet komt door de schoorsteen of door de deur. Maar wat voor verhaal moet ik vertellen als mijn kinderen gaan vragen waarom piet blauw of oranje is?

Magalí

Magalí

07-12-2015 om 11:36

Geen kleurenpiet

Helemaal eens met jou, MamavanSenH! Gekleurde Pieten vind ik heel raar. Maar een paar dagen geleden dacht ik: waarom geen Zwarte Pieten met gekleurd haar? Dat vind ik minder raar dan een blauw of rood gezicht. Of is het dan voor de tegenstanders toch nog teveel blackface?

Dees

Dees

07-12-2015 om 11:41

zonder smink geen piet

Het lijkt me erg lastig om zonder geschminkte pieten te werken, op scholen, verenigingen en familie zit je vaak gewoon aan pieten vast die bekenden zijn van de kinderen. Als je met ongeschminkte pieten werkt herkennen die kinderen de Piet gelijk.

Wat mij betreft kan een boot door een regenboog pieten in allerlei kleuren verklaren.

Maar wat mij betreft mag je piet ook spierwit verven, dan ziet een gezicht er toch anders uit.

Net als vroeger

zo


https://www.youtube.com/watch?v=65ERQNg_Fcc&feature=youtu.be

Dat is een filmpje van de Sinterklaasintocht 1935 in Amsterdam. Die Pieten zijn in mooie zwarte pakken gehuld (denk ik, het is zwart/wit) met zwarte baretten (denk ik). Ze zijn niet geschminkt.

Inmiddels is de discussie trouwens overgenomen door nationalisten die iedereen die een andere piet wil uitmaken voor landverrader. Die mensen als Sylvana Simons een buitenlander noemen die niet moet gaan bepalen hoe wij onze tradities beleven.

Ik denk dat er geen beweging komt in die meute. Eigenlijk denk ik dat die meute alleen maar fanatieker wordt. Ze hebben bovendien alle tijd van de wereld lijkt wel én een breed netwerk om de opruiing aan te wakkeren. Niet alleen in Nederland trouwens. 'Vrienden' spammen zich wild in google Nederlands. Het lukt ze ondertussen wel om (commerciele) partijen als RTL over te halen om "Ik hou van Holland" (ja toch, niet dan) van smetten (veelkleurige pieten) te ontdoen.

Ik denk dat er maar een ding op zit en dat is de commercie, maar ook het Sinterklaasjournaal, via de rechter te dwingen om piet te hervormen.

Dat die zwarte piet wel degelijk nationalistische, racistische en discriminerende kenmerken en bedoelingen heeft, wordt met het vorderen van de tijd alleen maar meer duidelijk. De rechtelijke bewijzen liggen inmiddels voor het oprapen.

Ik vin die pieten uit dat filmpje leuk.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

07-12-2015 om 11:49

Eens

Mij maakt het niet uit of het zwarte- of roetpieten zijn. Als het maar geen kleurenpieten zijn. En die minions in Utrecht vond ik echt te idioot voor woorden.

Volgens mij gaat het een beetje blijven zoals het nu is. Er zijn regio's waar de discussie niet speelt en daar zal piet wel zwart blijven. En daar waar het wel een probleem is wordt creatief gedacht. Mij best.

Het sinterklaasjournaal hebben wij hier thuis niet gevolgt. Die verhalen vind ik veel te ingewikkeld en dat is nergens voor nodig. En op school van jongste is het halfhalf gekeken en verder is het verhaal daar niet gevolgt.

lieverdje

lieverdje

07-12-2015 om 11:54

associatie met de neger

De associatie met mensen van afrikaanse afkomst zou moeten verdwijnen. Persoonlijk vind ik een roetpiet niet zo geslaagd, vanwege de herkenbaarheid. En laten we wel wezen, een grote zwartekrullenpruik doet mij meer aan een afrikaan denken dan een pikzwart gezicht. Welke afrikaan of surinamer is nu echt zwart?

Verander het haar (bij de intocht in Meppel zagen we bijvoorbeeld een piet met twee vlechten) en hou het gezicht wel heel donker. Dan blijft de piet onherkenbaar en ook minder goed zichtbaar als het donker is buiten. Zwart of van mijn part donkerblauw, donkergroen of donkerpaars, bijvoorbeeld in de kleuren van de pakken. Bij (licht)bruine pieten wat je nu ook steeds meer ziet leg je denk ik eerder het verband met gekleurde mensen.

VW

VW

07-12-2015 om 11:55 Topicstarter

Ongekleurde pieten

'Ongekleurde' pieten is inderdaad lastig vanwege de herkenbaarheid. De tegenstanders van regenboogkleuren maar voorstanders van wegmetzwart: hoe moet je dat oplossen dan? Met roetvegen of gewoon zonder kleur ben je heel erg herkenbaar. Je ziet het nu ook al: de pieten die meededen met het Sinterklaasjournaal en herkenbaar zijn zijn zwart. Ongekleurde of roetveegpieten waren onbekende acteurs.

Verder: de verhalen in het sinterklaasjournaal te ingewikkeld? Hoezo dan? Hoe kun je dat zeggen als je het niet gevolgd hebt?

lieverdje

lieverdje

07-12-2015 om 12:01

leuk filmpje

inderdaad! De mannen op paarden zijn gekleed in 17e eeuws kostuum, waar het zwartepietenpak dan weer een afgeleide van is. Dat is op zich ook mooi, maar zijn het wel pieten? Is het niet een of andere bereden escorte die sinterklaas begeleidt, in plaats van een meute helpers die 's nachts schoentjes komen vullen?

Voor wie?

Volgens mij is die herkenbaarheid helemaal geen probleem.
In het (beschaafde) buitenland vieren expats in de Hollandse club sinterklaas al sinds jaar en dag met een niet geschminkte piet. Ik denk dat de kleintjes die piet niet zo makkelijk herkennen. Anders zoek je iets verder weg met je pieten. Ouders van school A doen school B en andersom.

Overigens, als je al helemaal iets onherkenbaars wil, dan kan die zwart geklede piet ook een venetiaans masker dragen http://www.themask.nl/epages/08011005.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/08011005/Products/00001-0035

Maar ik geloof niet dat herkenbaarheid een probleem is voor de werkelijke doelgroep (kleine kinderen). Het kan hooguit betekenen dat je een goed verhaal moet hebben (je kunt ook bij Sinterklaas werken als Piet), of dat kinderen wat eerder de mythe door prikken.

Maar dat is niet erg, toch?

Ja, dat zijn pieten

Ja hoor, dat zijn pieten.

Ik wist trouwens niet dat er ook nog een kostuumtheorie bestaat. Crimineel. Het is nog erger dan de voorschriften voor de enige echte Franse kaas.

lieverdje

lieverdje

07-12-2015 om 12:23

nou.....

"Maar ik geloof niet dat herkenbaarheid een probleem is voor de werkelijke doelgroep (kleine kinderen). Het kan hooguit betekenen dat je een goed verhaal moet hebben (je kunt ook bij Sinterklaas werken als Piet), of dat kinderen wat eerder de mythe door prikken."

Dat eerste zou nog wel te verkopen zijn, maar dat laatste, nou.... dat zou ik wel erg jammer vinden. Ik vond mijn buurjongetje van 8 ineens bijzonder schattig toen hij bekende alle stenen die hij kon vinden had uitgeprobeerd om de deur te openen (terwijl hij beweerde het geheim van Sinterklaas alláng te kennen En zelf herinner ik me haast niets meer van het sinterklaasfeest toen ik 5 was, maar wel van toen ik 7-8 was. Het heeft wel een meerwaarde als je je later nog kunt herinneren dat je erin geloofde, denk ik.

Verder helpt het niet als je pieten uitwisselt, dan moeten de pieten al van woonplaats A naar woonplaats B gaan. Ik woon zelf in een middelgrote plaats van 40-50.000 inwoners. Dit jaar was ik betrokken bij de sinterklaasviering op school en toevallig waren zowel sinterklaas als 3 van de 5 pieten kennissen, die alledrie niets met de school te maken hadden. Het waren mensen van sportvereniging, collega, muziekleraar. Bij de intocht hier werden andere pieten (door 5-jarige kleuter- niet de mijne) herkend als trainers van sportclub van haar broer. Toen kwam dat verhaaltje op de proppen van dat zij waren ingehuurd als hulppiet, beetje á la het sinterklaasjournaal van vorig jaar.

Brand is erger

"Dat eerste zou nog wel te verkopen zijn, maar dat laatste, nou.... dat zou ik wel erg jammer vinden."

tja.

Maar erg is dat niet.

"Het heeft wel een meerwaarde als je je later nog kunt herinneren dat je erin geloofde, "
Nee. kan ik je uit eigen ervaring vertellen.
Ik was 5 toen ik samen met mijn tweelingzus de sint letterlijk ontmaskerde (we trokken aan zijn baard).
Er is nog een foto van. Het voorval zelf kan ik me niet meer herinneren.

Ik weet wel zeker dat ik niet meer geloofde toen ik naar de lagere school ging.
Ik kan mij niet herinneren dat er iemand in mijn klas was die wel geloofde.
Moet je nagaan, dat was nog een antroposofische school ook.
Die mensen geloven in kabouters.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

07-12-2015 om 12:40

Voor mij is de magie van Sinterklaas dat er niets van klopt en dat kinderen het gewoon geloven. Het hoeft allemaal niet verklaart te worden.
Ik vind die uitgebreide verhalen niet nodig.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

07-12-2015 om 12:44

VW,aanvulling

Ik volg wel het nieuws. Op nu.nl is het sinterklaasjournaal ook nieuws geweest. Net als wat mevrouw Blok van de kwestie vindt. Te idioot voor woorden.

Wat bedoel je?

Dendy ik heb de mening van mevrouw Blok even gekopieerd van Nu.nl
''De pietendiscussie heeft mij de ogen wel geopend'', aldus Blok. ''Zelf heb ik Zwarte Piet nooit geassocieerd met donkere mensen, voor mij was het een volkomen op zichzelf staande figuur, maar dat zegt niets over wat andere mensen hierbij voelen."

"Het sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin zo langzamerhand ook te denken: van die rare blackface moeten we maar eens af.''

Kun je uitleggen wat je idioot vindt?

Dendy Pearson

Dendy Pearson

07-12-2015 om 13:04

Lavell

Dat de mening van mevrouw Blok op nu stond. En die stond in eerste instantie zelfs bij het 'echte' nieuws. Maf toch?

Ik reageerde op VW die zich afvroeg hoe ik kon weten wat er in het Sinterklaasjournaal gebeurde als het hier thuis niet is gevolgt.

Oh, dat

Eh ja.

Het zijn duidelijk niet de kinderen die problemen hebben met een andere piet.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

07-12-2015 om 13:18

Lavell

Inderdaad.

lieverdje

lieverdje

07-12-2015 om 13:22

M Lavell

""Dat eerste zou nog wel te verkopen zijn, maar dat laatste, nou.... dat zou ik wel erg jammer vinden."

tja.

Maar erg is dat niet."

Nee, strikt genomen is het ook niet erg als we helemaal geen sinterklaas zouden vieren. Het is geen eerste levensbehoefte ofzo. Maar kan het niet zo zijn dat jij het niet zo belangrijk vindt omdat je je niet kunt herinneren ooit in Sinterklaas te hebben geloofd? Mijn buren, zelf bevindelijk gereformeerd opgevoed, hebben in hun jeugd alleen maar te horen gekregen dat sinterklaas een paaps feest is. Ze zijn zelf niet meer christelijk, maar hebben hun kinderen niet willen voorliegen. Dat mag iedereen voor zich weten, maar zelf vond ik dat de glans van het feest er wel af was toen ik niet meer geloofde. Ik bedoel, daar gáát het hele feest om, het is niet voor niks dat grote mensen geen sinterklaas vieren toch?

En, dus?

Ik begrijp je probleem niet. Niets staat je in de weg om iets met onherkenbare pieten te doen, toch?

"maar zelf vond ik dat de glans van het feest er wel af was toen ik niet meer geloofde. Ik bedoel, daar gáát het hele feest om"

Volgens mij niet. Volgens mij vier de Sinterklaasvierende mens de meeste Sinterklazen terwijl die mens er goed van doordrongen is dat de goedheiligman niet bestaat.

Het gaat om de surprises en de gedichten.
Vind ik.

Ik zie het geloof ik ineens

Of ben je er bang voor dat ik mijn feest met een voor jonge kinderen herkenbare piet vier?

Vind je eigenlijk dat niemand het feest zo zou mogen vieren om het feest van de 'gelovigen' niet te verpesten?

MamavanSenH

MamavanSenH

07-12-2015 om 14:22

Grote mensen

"het is niet voor niks dat grote mensen geen sinterklaas vieren toch?"

O nee? Hier zaten er voor de "grote" mensen net zoveel cadeautjes in de zak als voor de kinderen. Voor mij draait het niet zozeer om het erin geloven maar om de gezelligheid van de avond met de familie, en natuurlijk de aanloop daar naartoe met de intocht, Sinterklaasjournaal en schoen zetten. Dat was leuk (zonder Sinterklaasjournaal) toen ik 4 was en nu nog nu ik 34 ben. Mijn vrouw en ik hebben ook Sinterklaasjournaal gekeken toen de kinderen niet thuis waren en we hebben zelfs onze schoen gezet .

Ondanks dat vind ik het hele erin geloven van kleine kinderen echt heel leuk (en ook belangrijk, fantasie is een groot onderdeel van de ontwikkeling van kleine kinderen). Dus ik zou het wel jammer vinden als ze er al heel jong niet meer in geloven. Maar dat is niet omdat het hele Sinterklaasfeest daarom draait maar omdat ik het zo leuk vind om kinderen er helemaal op te zien gaan in die fantasie van Sinterklaas. Overigens mag het dan wat mij betreft best realistisch blijven. Een piet die zwart is omdat hij door de schoorsteen komt kan wel. Pieten in allerlei kleuren omdat de boot door een regenboog vaarde gaat me wat te ver.

Gemist

""het is niet voor niks dat grote mensen geen sinterklaas vieren toch?""
Waarom zag ik die zin nou over het hoofd?

Om mij heen vieren grote mensen Sinterklaas. Op het werk, op de duikclub, op de universiteit, binnen de familie. De eerste baby's moeten hier nog geboren worden. We zijn al 20 jaar uit de 7 jarigen gegroeid. Maar sinterklaas vieren is onverminderd voortgegaan.

"Ondanks dat vind ik het hele erin geloven van kleine kinderen echt heel leuk"
Eh ja.
Daar kan ik me ook iets bij voorstellen. Maar dat is een grote mensen pleziertje.

" fantasie is een groot onderdeel van de ontwikkeling van kleine kinderen"
Ja. Ze zijn daarvoor natuurlijk niet afhankelijk van sinterklaas. Dat zou wat te weinig fantasie per jaar zijn

" Overigens mag het dan wat mij betreft best realistisch blijven."
Realistische fantasie... hmmm... daar moet ik even over nadenken

VW

VW

07-12-2015 om 14:36 Topicstarter

Volwassenene die geen sinterklaas vieren?

Dat begrijp ik ook niet, ik ben ook allang uit de gelovigen maar we kijken dus wel sinterklaasjournaal en het ene jaar doen we er meer aan dan het andere maar ik schrijf elk jaar gedichten.

MamavanSenH

MamavanSenH

07-12-2015 om 14:43

Ik bedoel dus

Je kan best zwart worden van het roet in de schoorsteen. Maar op geen enkele manier gaat het ooit iemand lukken om een oranje of paars gezicht te krijgen door onder een regenboog door te lopen. Dus dat gaat mij een stapje te ver.

mijk

mijk

07-12-2015 om 14:44

We vieren ons suf

bij mij thuis, bij mijn man thuis. Veel vrienden van ons ook met gedichten surpises cadeaus en soms ook met een bons op de deur. Ook als iedereen 'het geheim' kent. Waarom zouden we er niet van genieten als we weten dat het niet echt is. Dan hoef je ook geen televisie meer te kijken of een roman te lezen toch?

Mijk

mijk

mijk

07-12-2015 om 14:46

Hele discussie bij ons thuis

over het Sinterklaasjournaal tussen mijn zoon van 13 en zijn oudoom en opa (midden 60) over hunebedstenen. Mijn oom heeft niet eens kinderen. Wij hebben daar lol in!

Mijk

Rechtzaken?

http://www.nu.nl/binnenland/3926244/raad-van-state-vernietigt-uitspraak-rechtbank-zwarte-piet.html

In Amsterdam zijn rechtzaken gevoerd. Zonder succes.
Ik denk dat Jaina gelijk heeft. Het voorkomen van zwarte piet zal gespreid uitsterven.
Overigens mooie pieten in dat pietenmagazine.
Maar van mij mag het ook een zootje ongeregeld aan alternatieve hulpjes zijn. Al dan niet met een historische verwijzing, naar sprookjes bijvoorbeeld.

Op de school van mijn dochter kwam een zwarte sinterklaas met een witte piet. Voorlopig zal de discussie nog wel even duren denk ik.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.