TP
17-05-2018 om 14:17
Naam van kind en spijt van die naam
L.s,
Ik ben nieuw hier en zit in "het proces", medio augustus komt er een kleine.
Een naam bedenken is niet eenvoudig gebleken..maar we zijn er inmiddels uit.
Maar...
Enige tijd geleden was er een krantenbericht waaruit bleek dat (exacte aantallen weet ik zo niet) m.i. bijzonder veel ouders binnen 6 weken al spijt hadden van de naam. Staat me iets bij van 30% ofzo.
Maar waar ligt dat aan? Of zou het aan kunnen liggen?
Te snel gekozen? Een top20 lijstje van internet geplukt en daar een naam uit gekozen? Niet echt doordacht? Bleek de naam bij nader inzien toch niet zo uniek te zijn? Blijkt de naam bij nader inzien een hype naam te zijn?
En zijn er hier evt. mensen die spijt hebben van de naam van hun kind(eren)?
Ik acht de kans bijzonder klein dat wij spijt krijgen van de 4 namen (ja, rooms katholieke inslag ) van de toekomstige kleine..maar ik ben wel nieuwsgierig waarom iemand spijt krijgt/zou kunnen krijgen van de gegeven naam.
De spijtoptanten hebben het tenslotte toch zelf bedacht..tevens is er,door de beugel genomen, tijd zat om tot een juiste naam te komen.
Waar gaat het bij een percentage van de ouders dan toch mis met de naamkeuze?
(ben hier niet voor de vooroordelen of kritiek te leveren, puur nieuwsgierig!)
Triva
17-05-2018 om 14:21
20%
Het was 20% en de invullers kwamen op een Engels mamablog. Je weet dus niets over Nederlanders en je weet niet wat voor soort mensen op dat blog meelazen.
https://www.babybytes.nl/nieuws/e%C3%A9n-op-vijf-heeft-spijt-van-babynaam
Verder staat de roepnaam van je kind nergens vast dus die kun je altijd weer wijzigen, ik ken iemand die haar kind twee namen heeft gegeven (bijv Anne Sophie) en het kind ging tot de vierde verjaardag door het leven als Anne en vanaf de vierde verjaardag als Sophie. Kind wilde dat zelf.
Triva
17-05-2018 om 14:23
oja
en een aantal antwoorden op je vragen vind je in mijn gegeven link:
De perfecte voornaam voor je kind kies je meestal niet zomaar. Daar gaan dagen, weken, MAANDEN aan fantaseren, discussieren en soms ook googelen aan vooraf. Hoe het dan toch kan dat maar liefst twintig procent van de ouders zegt spijt te hebben van de keuze van de naam voor hun kind, verbaast ons dan ook.
De enquête over de naamkeuze werd via de Britse mamablog Mumsnet gehouden tussen 15 en 20 juni 2016 en ruim 1300 moeders vulden hem in. Daaruit bleek dat één op de vijf moeders hun kind liever een andere naam zou willen geven, als dat nog zou kunnen. Een kwart van de moeders die aan hadden gegeven spijt te hebben van de keuze, laat weten dat ze het jammer vinden dat de naam van hun kind te vaak voorkomt.
Twintig procent vertelt dat ze de naam bij nader inzien niet zo goed bij hun kind vinden passen. Nog een twintig procent zegt de naam überhaupt nooit geweldig te hebben gevonden, maar dat ze er toch maar in mee zijn gegaan voor bijvoorbeeld een partner. Eén op de tien moeders die spijt heeft van de naamkeuze is gefrustreerd over de manier waarop anderen de naam van hun kind uitspreken of spellen.
Je kunt googelen naar de toekomstige naam van je kind, om zoveel mogelijk ellende uit te sluiten. Maar niet alles valt van tevoren te bedenken. Zo geeft één moeder aan spijt te hebben haar dochter 'Isis' te hebben genoemd, vanwege de terroristische organisatie die later opgericht werd. Een andere moeder noemde haar dochter Elsa, nog voordat de film 'Frozen' uit kwam. We weten inmiddels allemaal hoe populair die film - en de naam van de ijsprinses - uiteindelijk is geworden.
Een derde van de ouders die spijt hebben, zegt dat ze binnen zes weken na de geboorte al wisten dat ze de verkeerde naam hadden gekozen. Een kwart van hen kwam daar pas achter toen hun kind voor het eerst naar school ging.
Accepteren maar
Volgens Mumsnet oprichter Justine Roberts geeft spijt voor de keuze van de naam wel mooi weer hoe het moederschap soms in elkaar zit. "Je kunt er zo lang over nadenken en allerlei weloverwogen afwegingen maken, maar uiteindelijk loopt het toch zoals het loopt. En soms is dat dus niet per definitie iets waar je heel blij mee bent."
Gelukkig 'groeien' kinderen vaak wel in hun naam of hebben veel kinderen meerdere namen. Daardoor valt er uiteindelijk voor iedereen wel iets te bedenken dat bij hem of haar past.
TP
17-05-2018 om 14:31
@Triva
Ik heb het een tijd terug gekezen, stond me niet bij dat het om regio Engeland ging.
Spijt krijgen zal overigens niet alleen aan Engelsen toebedeeld zijjn, het zal ook hier voorkomen.
20% zijn nog veel spijtoptanten!
Dora
17-05-2018 om 15:22
Hier
konden we het niet eens worden over de naam van een van de kinderen. Man schoot alles af en kon zelf niks bedenken, ik werd er gek van. Ten slotte hield ik stand bij "Suusje" (niet de echte naam). Man was er nog niet uit. Toen werd het kind geboren, hij boog zich over haar heen en riep meteen: je had gelijk, ze ziet er echt uit als een Suusje!
Dus zo kan het ook nog: pas direct na de geboorte definitief beslissen. Kijken of het goed voelt. Overigens is meerdere namen zeker een goed idee, ik ben zelf ook van roepnaam gewisseld. Dan heeft het kind nog keus.
Kaaskopje
17-05-2018 om 15:29
Uit de losse pols
Een erg originele naam lijkt aanvankelijk een hele goede vondst, maar vind je dat na 10 jaar nog steeds, of is kind na zoveel jaar dankbaar voor zoveel originaliteit?
Als ik kijk naar de zoon van Bart Chabot, Splinter, dan stoor ik mij op zich niet aan die naam, maar toch...
Dus unieke, zelfonworpen namen, daar zie ik het meeste risico op spijt.
Dora
17-05-2018 om 15:34
katholieke namen
zei TS, dus het zal eerder in de richting van Anna Maria Theresa liggen. Daar kan je je geen buil aan vallen,toch?
Anna, Tess, Annemarie, Maartje....
Triva
17-05-2018 om 15:58
Ja natuurlijk komt het ook hier voor maar wat voor groep waren die 20% en is de kans groot dat je daar tussen zit, lees de redenen eens en vraag het je zelf af en dan verklein je de kans al enorm.
20% van de moeders had hun kind liever een andere naam gegeven. Gaat het dan om de roepnaam of om de naam zoals aangegeven?
Van die 20% bleek een kwart (dus 5% van het totaal) spijt te hebben omdat de naam van hun kind teveel voorkomt.
Van die 20% bleek 20% (dus 4% van het totaal) te vinden dat de naam niet goed bij hun kind past.
Nog eens 20% (dus weer 4% van het totaal) had spijt omdat ze mee waren gegaan met de naam van hun partner.
10% (dus 2% van het totaal) heeft spijt omdat anderen de naam van hun kind niet goed uitspreken of spellen.
Dan heb je nog mensen die spijt hebben omdat de naam van hun kind niet zo positief in het nieuws kwam (Isis, Joran etc) of omdat er een liedje van kwam (Annabel of Rosanne) of omdat het populair werd door een film (Elsa van Frozen).
Je kunt nu dus een aantal dingen wegstrepen en dat verkleint bij jou dus de kans dat je spijt hebt maar ik begrijp je wel hoor, ik dacht dat ik ook spijt zou krijgen maar gelukkig is dat niet gebeurd. Ik heb twee namen gekozen waarvan de tweede een top 5 naam was maar dat vind ik geen enkel probleem, ik heb zelf een zeer zeldzame naam en en dat vind ik helemaal niet prettig. De oudste heeft een naam die vooral in die tijd populairder werd en ik heb van beide dus geen spijt.
Ik denk dat je snel spijt krijgt als je een naam kiest die je altijd moet spellen of die men standaard verkeerd uitspreekt en ik ben van mening dat je dat je kind nooit moet aandoen. Dus doe niet grappig en verzin andere spellingswijzen zodat je kind niet bijvoorbeeld Tim heet maar Tim-met-een-h-ertussen-T-H-I-M dus (dat is best een lange naam als je gewoon Thim in gedachte had).
Half a twin
17-05-2018 om 17:09
Creativiteit kent grenzen
Hoe leuk je de naam Beau ook kunt vinden, als de kleine ter Ham als achternaam krijgt is de kiezen voor Beau niet zo handig.
Onze oudste heeft ook niet de naam van mijn eerste voorkeur, het bekte niet lekker met de achternaam dus voor de 2e voorkeur gegaan. Jammer? Ja! Spijt? Echt niet, zoiets wil je een kind niet aandoen is mijn mening.
Paasei
17-05-2018 om 17:35
Geen spijt, wel jammer
Hier heel goed nagedacht over de namen van de kinderen. Overwogen of ze bij de achternaam pastten, niet mee gepest konden worden, geen vreemde afkorting mee gemaakt kon worden (Bernardus Hendrik wordt B.H.).
Daarom viel een van mijn favorieten, Casper, af. Was bang voor associaties met Casper het spookje. Zoon heeft een andere naam gekregen. Ook leuk, maar wel wat minder origineel. En dat terwijl hij vertelde (toen we het er eens over hadden) dat zijn klasgenoten Casper het spookje niet eens meer kennen.. Vind het toch wel een beetje jammer dat we toen (achteraf) te voorzichtig zijn geweest..
juf Ank
17-05-2018 om 18:13
geen spijt
van de naam zoals hij klinkt. Maar de betekenis van zijn naam: 'Strijder', dat hebben we geweten en klopt als een bus. Had ik dat met een andere naam voorkomen dan had ik het graag gedaan.
Dees
17-05-2018 om 19:35
Moeilijke namen
Hier een korte makkelijk uit te spreken typisch Nederlandse maar niet vaak gebruikte naam. De naam kan gespeld worden met y of i en met ‘ op een van de letters of zonder. Wij hebben de eenvoudigste variant maar inderdaad we moeten het nog weleens spellen enzo. Spijt heb ik er overigens absoluut niet van want heel veel namen spel je op 10 verschillende manieren. Maar in de klas van mijn zoon zitten ook kinderen waarbij ik me afvraag of de ouders wel hebben nagedacht over de namen, moeilijk uit te spreken en ook moeilijk uit te schrijven. Ik snap gewoon niet waarom ouders dat doen. Ik weet ook van 3 kinderen in 1 gezin waarvan de oudste een naam had die uit 3 delen bestond, en waarbij zijn broertjes iedere een deel van zijn naam kreeg. (Bijvoorbeeld DirkJan en broer Jan en broer Dirk.
Nuzo
17-05-2018 om 21:10
Spelling
Wij kozen ook voor een naam die niet fout kon gaan: Teun.
Het eerste wat de verloskundige vroeg:"met of zonder h?"
In de dagen na zijn geboorte heb ik veel gedacht dat Dieter ook een leuke naam geweest zou zijn. Ik heb toen een klein beetje spijt gehad.
We hebben zijn broertje zo genoemd.
Tihama
17-05-2018 om 22:02
Verkeerde spelling
Onze dochter heeft een weinig voorkomende naam.
Maar met een omwisseling van de klinkers heeft onze dochter juist een heel bekende naam. Je moet dan denken aan een verschil als Sanne-Senna.
Die omwisseling gebeurt opvallend vaak.
De eerste keer dat het misging was bij de drukproeven van de geboortekaartjes.....de laatste keer was gisteren bij Starbucks
En alles daar tussenin. Ik heb me wel eens afgevraagd of we dit niet anders hadden moeten doen. Gisteren bij Starbucks heb ik het dochter eens gevraagd. Absoluut niet. Ze is heel blij met haar naam en ze vindt het helemaal geen probleem dat ze zo vaak moet corrigeren. Ze is overigens vernoemd naar een grootouder. Dat vindt ze zelf een extra mooie gedachte bij haar naam.
Kaaskopje
18-05-2018 om 01:17
Tihama
Ik vraag me nu af of mijn dochter de bekendere naam andersom naam heeft .
Temet
18-05-2018 om 09:25
nou, spijt...
Mijn zoon heeft een naam die bijzonder weinig voorkomt maar die wel heel kort is, en, zo dachten wij, makkelijk te spellen en uit te spreken.
Desondanks wordt die naam om de haverklap verhaspeld, vermoedelijk omdat hij zo weinig voorkomt dat het niet direct bij mensen blijft hangen. Dus wordt de uitspraak gewijzigd, worden er letters toegevoegd...
Ik wist dat de naam zeldzaam was, maar had ik geweten hoe zeldzaam, dan had ik misschien toch iets anders aangedragen. Maar vader had een andere naam in gedachten waar ik enorm op tegen was en dit was een compromis waar we beiden mee konden leven. Ik vind de naam op zich nog steeds prima, maar iets minder exclusief had wel gemogen.
Dochter heeft een naam die niet veel voorkomt, maar die je zo af en toe wel hoort en die dus minder zeldzaam is dan de naam van grote broer. Puntje bij haar is dat haar naam - onbetwist een meisjesnaam - erg lijkt op wat nu toevallig ineens een vrij populaire jongensnaam is, en ze komt dus nog wel eens fout gespeld in deelnemerslijsten etc terecht.
Beide kinderen hebben trouwens een redelijke standaard naam - in de volledige versie (dus denk bijvoorbeeld Johannes ipv Jan) als tweede naam (en dochter heeft ook nog een derde naam), inderdaad als 'reserve', daar kunnen ze dan later nog wat leuks van maken als ze hun eerste naam bij nader inzien zat zouden zijn. Tot nu toe hebben ze die neiging niet.
Groeten,
Temet
Kaaskopje
18-05-2018 om 10:44
Mening van mijn zus
Al lezende voort bedacht ik opeens hoe mijn zus op de namen van onze jongste reageerde. Als kersverse ouder ben je blij met de naam die je gekozen hebt, in het begin toch hoop ik in ieder geval wel, maar kun je je wat onzeker voelen over de mening van anderen. Ik zelf zal nooit een gekozen naam afkraken. Ik zou als ik het lelijk vind een tactvol antwoord geven. "Oh, wat een bijzondere naam!" en daar blij bij kijken. Als iemand dan doorvraagt zou ik eventueel zeggen 'het is geen doorsnee naam, maar dat hoeft toch ook niet?" Dat kan verkeren trouwens. De naam van onze oudste was in haar geboortemaand nog geen landelijk gemeengoed. We konden in de jaren erna ook bijna nooit spulletjes vinden waar haar naam op stond. Toen ik een jeugdboek tegenkwam met haar naam als titel, heb ik die dan ook meteen gekocht. Maar vanaf die tijd is de naam plotseling zeer populair geworden.
Maar wat ik eigenlijk wilde vertellen, is dat toen mijn zus hoorde wat de namen van de jongste dochter waren, ze spontaan uitriep dat ze de tweede naam veel leuker vond om te gebruiken. Misschien gek, maar dat vond ik niet leuk. Dat vond ik onder de categorie 'hou dat lekker voor jezelf' vallen .
Fransien
18-05-2018 om 11:11
Zeldzame namen
Onze kinderen hebben vrij zeldzame namen die wij erg mooi vinden. Naam van oudste klinkt erg normaal maar komt bijna nooit voor, afgekort is het een wel veel voorkomende naam en dus korten mensen het vrij vaak en makkelijk af. Dochter heeft daar een hekel aan, ze is blij met haar bijzondere naam.
Tweede heeft een naam die een afkorting lijkt van een meer voorkomende naam, achteraf gezien is het misschien niet zo'n handige naam maar zoonlief heeft geen neiging om hem te veranderen.
Derde heeft een zeldzame naam die met een paar letters verschil op een veel bekendere naam lijkt, wordt nogal eens verkeerd aangesproken maar vindt dat zelf geen probleem
Vierde heeft een wat ongebruikelijkere variant van een redelijk populaire naam, heeft er zelf geen problemen mee als hij verkeerd aangesproken wordt maar vindt het wel onhandig als hij weer eens moet spellen.
Leen13
18-05-2018 om 11:21
Vernoemd
Mijn kinderen zijn vernoemd. Naar tevredenheid. Er is wel wat met spelling, het zijn wel wat minder voorkomende namen, maar erg hinderlijk is dat niet, niet genoeg om daar vanaf te willen wijken. Zelf heb ik dat ook altijd gehad.
Wat ik wel jammer vind. Mijn exman werd opgevoed door zijn ouders maar die leefden samen met een kinderloze oom en tante. Twee broers die met twee zussen waren getrouwd. En achteraf had ik die ook graag willen vernoemen. Niet aan gedacht.
De naam van een van beiden lijkt erg op die van mijn vader dus die oom maakte er een grapje over dat hij er toch in voorkwam. Ik noem mijn dochter dan ook weleens bij alle namen inclusief die van haar tweede oma van vaders kant.
Jammer dat je die achteraf gedachten vooraf niet kunt hebben, maar je de koe....
mijk
18-05-2018 om 12:03
Mijn dochter
Heeft een vrijwel niet voorkomende naam die ook nog uniseks is en op verschillende manieren te spellen. Met unieke lastig te spellen achternaam) Ze is er naar eigen zeggen met 13 nog steeds 'vet blij mee'.
Het is overcompensatie. Mijn achternaam en voornaam komen zo veel voor dat op de middelbare school 2 mensen dezelfde voor en achternaam hadden en ik ooit in een klas zat met 5 meisjes met dezelfde voornaam....
Mijk
Waterlief
18-05-2018 om 13:29
Leuk, het gaat weer eens over namen!
Onze kinderen hebben namen die niet onbekend zijn maar die niet vaak voorkomen. Ik heb geen spijt al had ik iets beter over de schrijfwijze van de naam van oudste na moeten denken, in die naam zit een d maar had ook een t kunnen zijn, en dat wordt vaak fout gespeld. Beide hebben 3 namen, allevier de opa's en oma's zijn vernoemd en allebei een naam die we heel mooi vonden. Ze hebben allebei dezelfde eerste letter in hun roepnaam en dat vonden enkele mensen gek.
Sally MacLennane
18-05-2018 om 13:38
geen spijt
Mijn kinderen hebben een roepnaam die niet zo vreemd is maar in dit deel van het land niet zoveel voor komt. We wilden absoluut geen modenaam. Ik heb een modenaam en heb dat nooit zo leuk gevonden, je had er altijd wel een paar met dezelfde naam in de klas.
Kort na mijn geboorte werd er een liedje met mijn naam heel populair en toen was het gauw afgelopen met de modenaam voor nieuwgeborenen
Daarbij hebben ze een paar doopnamen.
Eén van de kinderen gebruikt tegenwoordig één van zijn doopnamen als roepnaam, want hij gaat veel met buitenlanders om en zij kunnen die naam beter uitspreken dan zijn roepnaam.
Paasei
18-05-2018 om 13:40
Haha
Weet je wat helemaal erg is..? Namen waar je niets meer aan doen kan! Mijn man heeft een voornaam die ik vreselijk vind.. hoe hebben zijn ouders dat kunnen doen..? Hij komt uit een streek waar veel mooie stoere namen voor komen.. waarom hebben ze zich daar niet aan gehouden.. nee zij wilden een lange franse naam.. bleh..
Helaas leefde man al zo lang met die naam toen we elkaar leerde kennen dat ik het er maar mee moest doen.. hij stond 1-0 achter want ik wilde niet uit met iemand met die naam.. Gelukkig is het goed gekomen. Ik noem m nu gewoon 'schat'..)
IngridT
18-05-2018 om 13:42
Zelfs de raarste namen wennen is mijn ervaring.
Ik kan niet zo goed tegen kunstmatig ‘fout’ gespelde namen...Presilla of Jhonnie....gruwel, maar verder is mijn ervaring dat zelfs de ( in jouw ogen) raarste of lelijkste namen voor een baby in no time normaal worden. Ook bij volwassenen geldt dat trouwens.
Extreem voorbeeld...ik had vroeger een Finse collega die ‘Pentti’ heette ( of Pennti, daar wil ik vanaf zijn, Finse spelling is niet mijn sterkste kant). Aardige vent. Realiseerde me pas jaren later dat dat wel een heel hilarische voornaam was in een half Nederlandstalige / half Amerikaanse werkomgeving. Net zoals ik een paar jaar terug een leerling in de klas had die ( iets in de geest van.....laten we even om de privacy denken) Ben Knap heette. Nooit bij stilgestaan dat dat komisch was, totdat een collega er een keer een ( goedbedoeld) grapje over maakte.
Ingrid
Alkes
18-05-2018 om 13:55
modenaam
Grappig dat hier bij OO altijd vooral ouders reageren die hun kind geen modenaam willen geven. Ik vraag me dan altijd af of OO niet populair is bij de ouders van Daan, Noah, Sem, Sophie, Julia en Emma.
En ja hier wel een kind met een naam uit de toptien van destijds. En geen spijt van gehad. Dochter heeft een minder populaire naam, maar zeker geen originele.
Echt origineel vind ik trouwens als je je kind nu Frans of Joke noemt.
Leen13
18-05-2018 om 14:21
Mooie namen
Ik vind oud hollandse namen ook heel mooi. Ik ken inmiddels ook iemand die heet Pleun. Vind ik ook mooi. En ja, die actrice, Pleuni Touw, vond ik ook altijd al een mooie naam hebben.
Echt origineel vind ik ook een arabische naam: Nour (licht) of Warda (Roos).
Fransien
18-05-2018 om 15:14
Namen in het buitenland
Iets verderop woont een Afgaans gezin met o.a. een dochter die zich Pana noemt. Haar afgaanse naam klinkt als Porna maar zo wilde ze zich niet noemen, net iets teveel mensen die daar andere associaties bij hebben.
In het afgaans betekent de naam iets bloemigs geloof ik.
Half a twin
18-05-2018 om 15:44
Bedenk wel dat een kind groeit.
Jongensnamen met je eraan geplakt doen het al lang goed als meisjesnaam. Ik ken een Toontje van inmiddels ruim 60, diverse Guusjes en een Coosje.
Mijn schoonouders vonden Joop te oud klinken voor hun 50 cm lange en 3500 g. zware zoon, dat werd Jopie, ook zo aangegeven bij de burgerlijke stand. Inmiddels is Joop 1,98 m. en 80 kg zwaar en een echte Joop.
Zorgt soms voor leuke post. Bij de garage formulieren ingevuld voor de tenaamstelling van de auto en iemand in het bedrijf wilde ons nog wat vragen, krijgen we mail met de aanhef Geachte mevrouw.
Echte naam is anders maar die laat ik even weg ivm herkenbaarheid. Jopie voor een jongen was toen misschien niet geaccepteerd door de ambtenaar van de burgerlijke stand helaas mijn mans naam dus wel.
J'en
18-05-2018 om 15:46
Absoluut geen spijt
We vonden het erg moeilijk een mooie jongensnaam te bedenken bij oudste, maar gelukkig zijn we er uitgekomen. De meisjesnaam die we toen hadden vind ik nu echt niet mooi meer. Bij de tweede zoon waren we er zo uit, bij de derde hadden we geen jongensnaam, gelukkig was het een meisje. Bij de vierde hadden we wel een jongensnaam, maar ook zij bleek een meisje. De jongens hun namen komen heel weinig voor, allebei de enige met die naam op een school met meer dan duizend leerlingen, de meisjesnamen komen vaker voor maar staan niet in de top 20. Hun naam spellen moeten ze alle vier, ondanks dat de jongste haar naam een gangbare schrijfwijze heeft. Ze hebben een tweede naam die bij allemaal met een j begint, dat hadden we van tevoren niet bedacht, maar na de oudste twee met toevallig de j vonden we het leuk de andere tweede namen ook met een j te laten beginnen. Ze zijn allemaal gelukkig met hun naam. Mijn naam komt in mijn leeftijdscategorie heel veel voor, ik zat soms wel met twee of drie naamgenoten in de klas en ook weleens op het werk.
Leen13
18-05-2018 om 15:52
Afstemmen
Soms kan het ook handig zijn om een naam af te stemmen. Bobbi betekent in het Surinaams (bobi): vrouwenborst. En zo zul je wel meer van dat soort dingen hebben. Uiteraard kun je dan ook een naam in bepaalde kring aanpassen en een van je andere namen daar gebruiken.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.