Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer
Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op
Tihama

Tihama

26-08-2010 om 11:11

Invloed tv-programma's

Meestal lees ik vooral hoe slecht TV wel is. Ik hoor allerlei mensen die per se niet willen dat er meer dan 1 uur per dag gekeken wordt. Of waar alleen Ned 3 aan mag.

Maar ik zie zelf juist de TV als een bron van leren op diverse manieren.

Van de week het Jeugdjounaal. Maar liefst 3 onderwerpen die vervolgens een uur gespreksstof leverden:
- het voltooien van de Deltawerken
- overbezorgde ouders (volgens mijn kinderen ben ik er dus een)
- de Anne Frankboom

We waren dit jaar in Engeland op vakantie en mijn 9-jarige verbaasde me door haar actieve kennis van het engels. Maar ze is verslingerd aan Hannah Montana, Zack & Cody en nog een paar van die series. Allemaal met ondertiteling.

Zoon is al jaren weg van Discovery en National Geographic. Tegenwoordig is History Channel ook interessant.

Het is niet eens een kwestie van dat hier steeds allerlei verantwoordde zaken op TV komen. Samen kijken naar Holland has got talent levert leuke gesprekken over menselijke exhibitionisme.

TV-kijken betekent bij ons dus ook veel praten.

Ben ik nu de enige die deze positieve effecten ziet? Oja, de kinderen zijn 9 en 12.

Tihama


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Het gaat om de kwantiteit

natuurlijk heeft tv ook positieve kanten. Het gaat erom dat je kinderen er niet de hele tijd er voor hangen en ook geen andere (creatieve en sociale) dingen doen.

Bastet

Bastet

26-08-2010 om 11:48

Tihama

Ik zie het ook zoals jij schrijft.Een verbreding van je wereld,ik leer zelf ook heel veel van bepaalde programma's,zeker op Discovery,Animal Planet etc.Laatst nog een hele gesprek gehad met mijn kinderen over Animal Cops.Een dergelijke dierenpolitie heb je hier niet,waarom niet eigenlijk?Mijn dochter leest al sinds haar negende engelse kinderboeken,Dahl is nu favoriet,en haar broer van 18 haalde een 9 voor zijn havo-eindexamen engels...dus ik ben niet zo anti engelse kinderseries..
En tuurlijk,alles met mate,maar soms zijn er zulke leuke en interessante programma's op tv.
Bastet

Kaaskopje

Kaaskopje

26-08-2010 om 12:30

Tihama

Ik ben het helemaal met je eens. En met de kwantiteit valt het hier ook wel mee. Ik heb zelfs een dochter die niet zo van tv kijken houdt. Ze doet liever andere dingen. Ik heb daar nooit regels voor gehad.

Hier

Ben het ook met je eens Tihama. Ik probeer alleen een beetje op te letten dat mijn zoon van net 7 er niet lang achter zit. Twee uur achter elkaar is wel eens gebeurd hoor, maar vind ik eigenlijk te lang, maar incidenteel is dat weer geen probleem. Hij kijkt ook wel eens een keer op vrijdagavond een film met ons samen (Alice in Wonderland laatst, en De Wereld van Sophie, dan kijken we graag samen).
Oja hij mag van mij niet van scherm naar scherm, van tv naar pc of andersom, vindt-ie zelf een stomme regel, haha. Maar als hij net een uur voor de buis heeft gezeten wil ik hem gewoon niet achter de pc hebben, dan duik je maar weer eens je spellenkast in of je knutselbak of je lego of zo.

.'niet van scherm naar scherm'

Wat een grappige regel Geerke. Mag ie ook niet 'van boek naar boek' of van 'spel naar spel'?

Ik ben ook niet zo anti-beeldscherm, en we hebben hier weinig regels. maar wat ik (en de kinderen ondertussenm ook) best snap en zie is dat er een verschil is tussen 'gezellig wii-en' of naar een leuk programma kijken en oeverloos rondzappen of achter de DS hangen uit pure verveling.

In het geval van overmatig verveeld hang-beeldschermen grijp ik over het algemeen wel even in, omdat ik meniet aan de indruk kan onttrekken dat dat niet bevorderlijk is voor humeur & stemming in huis. Beetje rondrennen of om mijn part irritante klussen voor je moeder doen (even vegen buiten of zo) werken vaak een stuk verfrissender.

Grappige is dat de kinderen dat eigenlijk zelf ook heel goed snappen.

Overigens herken ik absoluut het educatieve en interessante-gespreksonderwerpen-leverende aspect van tv.

Maar er is wel een hoop inhoudsloze zooi op de beeldbuis vind ik. Erg veel. En de kinderen zoeken niet altijd uit zichzelf naar die 'pareltjes' die er zeker ook tussen zitten. En op een gegeven moment ben je toch ook wel uitgepraat over de intrigerende aspecten van de real life soap of de zoveelste talentenjacht. Ik kan me levendig voorstellen dat mijn kroost een programma-aanbod zou kunnen samenstellen waar ik niet echt vrolijk van zou worden. Doen ze niet, gelukkig, maar zou heel goed kunnen.

En ondanks al die leuke educatieve inspirerende opties van de tv schrik ik toch altijd weer als ik hoor hoeveel uur per dag de gemiddelde nederlander tv kijkt
Is het niet meer dan 2 (of zelfs 3) uur per dag? In elk geval zo'n griezelige hoeveelheid minuten dat ik me afvraag of die gemiddeld-tv-kijkende nederlander ueberhaupt nog tijd over heeft voor inspirerende gesprekken....

Ingrid

3 uur en 4 minuten...

was het in 2010. Per nederlander. Per dag. Ik vind het een griezelig getal. Hoeveel vrije tijd heeft een mens gemiddeld per dag? Tuurlijk weet ik dat hier ook de bejaarden tussen zitten die het gemiddelde toch wat opschroeven, maar desalniettemin...3 uur en 4 minuten. 7 dagen per week. 365 dagen per jaar. Hoe educatief en inspirerend ook, ik moet er toch echt niet aan denken...

En dan nog een andere gedachte...met die 184 minuten per dag in je hoofd...vraag ik me toch echt af hoe het mogelijk is dat je regelmatig mensen hoort roepen dat ze geen tijd hebben om te sporten, eens een boek te lezen, of zelf eens een pond boontjes te doppen ipv een voorverpakt zakje te scoren. Ik snap het niet.

Ingrid

Martien

Martien

26-08-2010 om 14:17

Gisteren nog aanvaring met dochter

's avonds mogen de meisjes 11 en 12j best lang tv kijken. Gisteren namiddag had jongste geen zin om terug naar het kampje te gaan (ze gingen toch een uitstap doen ipv sporten). OK mocht ze thuis blijven. Ze keek mee naar het nieuws en toen ik in huis ging opruimen, bleef ze nog even kijken. Een half uur later vraag ik haar dringend tv uit te zetten. Na een tijdje kom ik terug en staat de tv aan. Nogmaals tv uitgezet met mededeling indien ze nog bleef kijken zou ze straf krijgen. Na het snoeiwerk in de tuin, ga ik naar boven en blijkt jongste in onze kamer tv te kijken. Ok dan maar 'straf' klussen in de tuin of geen tv 's avonds met rest gezin. Ze koos voor klussen. Een uurtje later begint ze viool te spelen. Na een half uurtje komt ze bij mij 'mam hoe vond je het?' 'mooi, ik ben vooral blij dat je terug je viool oppakt' dochter : 'ach ik verveelde me zo erg, dat ik maar ben gaan oefenen'
Ik zal er de volgende dagen maar goed over waken dat ze zich nog vaker verveelt
Maar zij is inderdaad veel sterker in Engels dan haar zelden tv kijkende zus. De oudste heeft dan weer een veel sterkere Nederlandse woordenschat, door het vele lezen (een aantal boeken per week).
was er niet zo een quote 'elk voordeel heb zn nadeel' of was het andersom
Hoogbegaafd nooit tvkijkend vriendinnetje van oudste startte in het middelbaar met een flinke achterstand Engels.
Groetjes

Yta Chalne

Yta Chalne

26-08-2010 om 14:25

Tja

Van mij hoeft lang tv kijken niet voor jonge kinderen. Je hoeft ook niet meteen álles te weten over wat er in de wereld gebeurt, en dingen als samen spelen, bouwen met lego, tekenen en een boekje lezen zijn ook heel leerzaam. Komt bij dat ik een erge hekel heb aan al het geluid wat er bij een tv hoort, dus uren kijken zit er sowieso niet in hier.

Zomersproet

Zomersproet

26-08-2010 om 15:31

Ingrid en algemeen

Ingrid, ik kijk regelmatig 3 uur of meer per avond. Dan start ik om 20:30 uur en gaat de televisie tegen 0:00 uit. Ik vind het heerlijk. Ik ben ook gek op films. Volg enkele series en ik vind het heerlijk dat het TVseizoen zeg maar weer begint (wintertijd). Het is voor mij echt ontspanning, vooral als ik het erg druk heb op mijn werk dan kan ik me echt verheugen op een tv-avondje. Nou ja, ieder zijn meug maar ik wilde even laten weten dat ik het niet zo verbazingwekkend veel vind . Oja, boontjes dop ik zelf en af en toe een potje.

Hier verder geen streng tv beleid. Ik grijp in als ik denk dat het idd. te veel gehang is voor de buis maar dat is niet zo vaak. Verder ben ik ook niet streng vwb. programma's. Dochter's favoriet is Disney , vind ik prima al zijn de meeste serie's tenenkrommend maar ik ben ook niet de doelgroep.

O-oh...

was heb ik nou weer ontketend? Izar...tuurlijk weet ik dat er ook mensen zijn die het druk hebben zonder dat ze veel tv kijken. En zomersproet....ik snap dat er variatie is in wat de 'gemiddelde' nederlander doet. Voor mij is een tv avond van 1/2 9 tot 12 een uitzondering. Jij doet het regelmatig. Heerlijk toch?

Maar uik vind die dikke 3 uur per dag wel erg veel. Jij niet zeg je. Maar doe jij dat 7 dagen in de week? Zomer en winter?

Zelfs als jij met het volgen van leuke series en zo tussen augustus en (laten we zeggen) mei 4 keer per week van 1/2 9 tot middernacht lekker tv kijkt, en in de zomermaanden laten we zeggen de helft daarvan dan haal je nog no way dat gemiddelde van ruim 3 uur per dag. Misschien op 2 uur gemiddeld, hooguit (even geen zin om het precies uit te rekenen). En dus is die ruime 3 uur per dag van de 'gemiddelde' nederlandse tv kijker nog ongeveer 50 % meer dan wat jij ziet. Dus om op dat gemiddelde te komen (en ook te compenseren voor de Izar's en zo) moeten er ook nog een heleboel mensen zijn die nog veel meer kijken dan die gemiddelde 3 uur...

Pff. Ik blijf het veel vinden.

Ingrid

Maylise

Maylise

26-08-2010 om 16:20

Leerzaam vind ik tv in 90% van de gevallen niet. Natuurlijk is er wel eens iets interessants te zien wat ook leerzaam is zoals een documentaire over het een of ander.
Leerzaam is voor mij ook geen vereiste overigens. Noch voor de kinderen noch voor mij. Ontspanning is ook prima.

Ik kijk niet zo heel veel tv maar dat is niet omdat ik er niet van houd. Ten eerste omdat er vaak wat anders te doen is en ten tweede omdat ik een enorme hekel aan reclame heb. Ik weiger dus ook films te kijken op de commerciële zenders en ben echt dol op de reclame loze BBC. Daar volg ik wel weer graag series. Eastenders bijvoorbeeld maar dat heeft als nadeel dat het te vaak wordt uitgezonden waardoor ik vaak afleveringen mis. Dramaseries op de BBC zijn ook meestal goed. Die duren niet eindeloos over het algemeen maar alleen enkele weken en bovendien geen enkele reclame er om heen. Nu is het zo dat als ik een serie op tv interessant vind ik vaak toch niet verder kijk vanwege de reclame, wisselende tijden van uitzending en te lange seizoenen waardoor ik mijn aandacht er niet meer bij heb.

Daarom kijk ik vooral graag series of films op dvd. Nooit reclame en op een tijdstip dat het mij uitkomt en als ik meerdere afleveringen achter elkaar wil zien kan het ook.

Hoewel ik dus weinig tv kijk is dat meer vanwege de randverschijnselen eromheen dan dat ik niet hou van films/series/documentaires.

Natuurlijk is er verder ook veel troep op de tv. Veel programma's zijn absoluut oninteressant maar het fijne is natuurlijk dat ik het niet hoef te kijken. Daarom ligt mijn ergernis ook meer bij de reclame omdat als ik een programma kijk mij dat wel min of meer opgedrongen wordt. Met als dieptepunt die softporno reclames die vanaf 0:00 hun opwachting maken.

Overigens vind ik de Nederlandse tv nog redelijk inhoudelijk vergeleken met bijvoorbeeld Arabische zenders. Daar wordt nauwelijks wat interessants uitgezonden. Dat is zo oppervlakkig over het algemeen en gaat alleen om mooie meisjes en gladde jongens. Hoewel de andere huisgenoten daar soms anders over denken. Ik vind sommige soap series nog wel leuk zoals Bab El Hara. Het fijne daarvan is ook nog dat het alleen tijdens Ramadan wordt uitgezonden zodat ik er niet het hele jaar aan vast zit.

Toen mijn kinderen klein waren was ik trouwens wel veel strenger met wat ze zagen. Nu is mijn jongste al 10 dus ik heb nu geen restricties meer eigenlijk behalve natuurlijk geen extreem geweld.

Maylise

Zomersproet

Zomersproet

26-08-2010 om 16:30

Nou

Niet elke avond. In de wintertijd meer dan tijdens de zomer. Op vakantie is er geen TV aanwezig dus dat haalt het gemiddelde weer naar beneden . Ik ga ook nog weleens de deur uit (uit eten of iets anders) maar heb momenteel geen vaste avond-activiteit en heb daar vooral in de winter ook niet zoveel zin in. Maar geen 7 dagen per week maar zeker wel 4 avonden maar dan niet altijd tot laat. Soms kijk ik een favoriete serie en als er dan niks meer op is wat mijn interesse heeft dan gaat ie uit. Dus als je het zo stelt dan haal ik dat idd. niet maar het is voor mij zeker geen uitzondering om van 20:30 - 23:30 uur televisie te kijken. Het is echt ontspanning.

Tihama

Tihama

26-08-2010 om 17:02

Kijkcijferonderzoek

Boontjes doppen doe ik het liefst terwijl ik TV-kijk.Het liefst met Dr. Phil op de achtergrond. Maar die kans krijg ik niet vaak

Vroeger vroeg ik me nooit af hoe die getallen tot stand komen, maar tegenwoordig ben ik er zelf onderdeel van.
Als de TV aangaat, dan vraagt het kastje:'wie kijkt?'. Dat knippert irritant, dus je vergeet niet je naam aan te klikken.

Hier staat de TV vaak aan terwijl we allerlei andere dingen tegelijkertijd doen. Man dicteert hier de afstandsbediening 's avonds , maar hij kijkt niet zo erg actief. De TV staat aan, terwijl hij:
- de krant leest
- een computer repareert
- aan het werk is
- zit te chatten
- iets anders op de computer doet
Het intrigerende is wel dat zodra ik dan de TV uitzet, hij opveert en zegt dat hij zat te luisteren.

Voor mij geldt iets soortgelijks maar dan met het verschil dat ik een stuk minder actief luister. Ik zit namelijk vaak te lezen of te chatten of te forummen. Als ik echt afwezig ben (mentaal of fysiek) dan meld ik me af, maar als ik half kijk/luister, dan meld ik me aan. Soms schiet ik in de lach als ik een reclame zie en dan zegt manlief:'Die reclame is al maanden op TV en jij ziet hem nu voor het eerst'. Ik kan ook prima een boek lezen en in de lach schieten als ik iets grappigs op TV hoor. Geen idee hoe dat bij mij werkt.

Bij het kijkcijferonderzoek word je geacht jezelf aan te melden als je kijkt. Maar ook als je half kijkt of half luistert. Dat betekent dus dat in die 3 uur per dag mensen ook vaak allerlei andere dingen aan het doen zijn, maar wel aangemeld zijn als kijker.

Tihama

Massi Nissa

Massi Nissa

26-08-2010 om 17:09

Maylise en ons kijkgedrag

Maylise, ik heb me in Marokko inderdaad weer zitten verbazen over de honderden Arabische zenders en het povere aanbod (vooral voor kleine kinderen: er was precies 1 zender die filmpjes van Tom en Jerry, Woody Woodpecker en Bugs Bunny uitzond. De rest was echt crap).
Hier: ik kijk nergens naar, behalve naar belangrijke voetbalwedstrijden. Sommige tv-programma's bekijk ik via uitzending gemist, maar ook dat komt niet veel voor. Mijn man kijkt elke avond zeker drie uur, die komt wel aan dat landelijke gemiddelde. Hij kijkt naar: voetbal, documentaires, reisprogramma's en films. Hij vindt De Pfaffs ook geweldig, vind ik weer amusant, een Marokkaan die verslaafd is aan een Belgische reality soap.
Dochterlief zou het liefst de hele dag tv kijken, maar mag in de praktijk 's morgens een uurtje (Nederland 3, Ketnet, Nick Junior) en verder mag ze haar eigen dvd-tjes bekijken: veel Disney en ander prinsessengedoe, 101 Dalmatians, de Kleine Ijsbeer (hele leuke film trouwens, echt een aanrader voor grote peuters en kleuters), dat werk. Op regenachtige dagen kijkt ze meer dan op zonnige dagen. Dochter komt lang niet aan het landelijk gemiddelde. Ik vind trouwens dat ze behoorlijk wat opsteekt van tv en vooral films: heel veel liedjes, interessante uitdrukkingen ("Mama, wat is een oogje in het zeil?"), andere talen (ze heeft Dora in het Frans en kent inmiddels veel typische Dora-zinnen en -liedjes in het Frans) en gewoon algemene kennis. En toch hecht ik als ouderwetse moeder meer aan boeken. Ergens vind ik dat je meer leert van boeken en dat boeken op de een of andere manier op een hoger plan staan dan televisie. Dat onderscheid krijgt dochter ook mee, ik hoop dat het beklijft.
Groetjes
Massi
PS: O ja, mijn dochter van drie kan ook gerust een half uur spelen op poissonrouge.com en heeft daar uitstekende muisvaardigheden aan overgehouden.

Maylise

Maylise

26-08-2010 om 17:20

Tihama

Ik ken heel wat gezinnen waar de tv gewoon de hele dag door aanstaat zonder dat er persé iemand naar kijkt. Gewoon als achtergrond geluid dus. Ik hou zelf erg van stilte dus ik heb de tv nooit aan als ik niet kijk maar mijn kinderen doen het vaak wel. Ze zetten de tv aan en gaan dan bijvoorbeeld achter de computer of hun huiswerk maken.

Maylise

Maylise

Maylise

26-08-2010 om 17:32

Massi nissa

Wij hebben een schotel en kunnen honderden zenders ontvangen uit Syrië/Libanon/Egypte/Jemen en weet ik veel welke landen. En serieus als ik ze allemaal eens bij langsgaan is er vaak gewoon helemaal niks op. Het lijkt ook allemaal op elkaar...

Maylise

In balans

wij hadden dus wel TV regels.
Dit omdat 1 van onze vier kinderen niets anders meer deed dan voor de buis hangen.
elke vrije minuut,elke vrije dag ,ze deed niets anders meer.ze hoorde je niet als je haar riep,ze zag niet wat er om haar heen gebeurde ,ze zat gewoon ín de tv.afgesloten van de wereld.
vanaf dat moment hebben we er regels ingegooid: als wij gaan koken( rond 5 uur half zes) mag de tv aan.Tijdens het eten gaat hij uit en als het huiswerk af is mag hij weer aan.
overdag staat hij dus nooit aan.
Kind gaat nu weer met vriendinnen om,leest weer eens een boek,en doet weer andere leuke dingen.
TV kijken is in mijn ogen niet slecht,als je daarnaast ook nog een leven hebt.

Hmmmm

Nouhou, ik kan niet zeggen dat wij op vrijdagavond diep bomen over het menselijk exhibitionisme na een chips en cola-avond.
Ik vraag me dus oprecht af of Tihama niet een tikkie te veel haar best doet om dom vermaak (heerlijk) uit het taboehoekje te halen. (Het hoger opgeleide, zeer verantwoorde menschen taboehoekje welteverstaan).
Antwoord gevend op de vraag of tv goede gesprekken oplevert: soms, meestal niet. Eerlijk gezegd speelt wdb internet hier een grotere rol: nu.nl, youtube, marktplaats etc.

Asa Torell

Asa Torell

26-08-2010 om 20:28

Hangt er maar helemaal van af

Ik vind dat er ook veel interessants op tv te vinden is. Vooral die informatieve programma's, ik heb ook het idee dat er daar veel meer van is dan toen ik klein was.
Maar waar zoon naar kijkt, hm. Dat heeft naar mijn idee eerder een negatieve invloed op hem: er wordt in alles maar dan ook alles wat er tussen 17.30 en 19.00 op nickelodeon e.a. voorbij komt, alleen maar geschreeuwd en op elkaar afgegeven heb ik de indruk. En zoon doet dat schreeuwen en afgeven naar mijn smaak ook te veel, maar of er een verband is weet ik natuurlijk niet. In elk geval lijkt het me niet leerzaam in positieve zin. DVD's voor zijn leeftijd vind ik wat dat betreft geslaagder, of animal planet e.d., maar zoon kijkt echt veel liever naar die herrie.
Daarnaast heeft hij ook nog eens last van het hierboven beschreven 'in de tv leven', hij hoort echt niets van wat je tegen hem zegt. Ook heeft hij erg vaak 'niks te doen' als hij niet achter de tv/computer mag. Kortom hier wordt af en toe gefantaseerd over het wegdoen van dat ding, maar dan komt man niet aan zijn bijdrage aan het landelijk gemiddelde .

Kiki

Kiki

26-08-2010 om 20:48

Een heel andere mening

Ik vind het helemaal niets. Mijn kinderen mogen geen TV kijken, niet thuis en niet op de opvang en niet bij mijn (schoon)ouders.

Youtube heb ik niet helemaal kunnen tegenhouden, maar dan bepaal ik (of man) wat ze te zien krijgen.
Televisie kijken is per definitie een passieve bezigheid en het stimuleert echt geen contact en/of gesprekken, het stokt juist.

Veelvuldig kijken tast, naar mijn mening, de ontwikkeling aan en leidt tot passiviteit, taalachterstand en slaap- en concentratieproblemen.

Ik geloof er niets van dat kinderen Engelse woorden leren van de televisie en dat de reden waarom het HB-buurmeisje een achterstand in Engels had kwam doordat ze geen TV keek.

Ik zie bij geen enkel programma echt de meerwaarde. Ik vind het niet leerzaam ook, uit de krant en internet kan ik het ook halen.

Het vervelende is ook dat ik weet dat ik uiteindelijk zal moeten zwichten over de geen TV-regel, omdat ik niet wil dat mijn kind (zoals ik vroeger) buiten de klas komt te staan omdat hij geen idee heeft wie bekend is en wat de programma's zijn waar ze het over hebben.

Massi Nissa

Massi Nissa

26-08-2010 om 21:26

Kiki

Ik ben tot mijn dertiende opgegroeid zonder televisie en miste het helemaal niet (al zat ik natuurlijk wel aan de buis gekluisterd bij vriendinnen of tantes, want het was zo anders en nieuw). Ik las veel boeken, speelde buiten (van lieverlee minder, trouwens) en verveelde me zelden. Later kregen we wel televisie en kan ik me nog herinneren dat ik behoorlijk verslaafd was aan bijvoorbeeld Medisch Centrum West. Ook als student keek ik nog vrij veel televisie, met name de goede nachtfilms (zucht, toen kon dat nog...). En natuurlijk Het Kleine Huis op zondagochtend, haha. Toen mijn zwartwitje met zes kanalen ermee ophield, had ik weer tien jaar geen tv (en nooit iets gemist, voetbal keek ik in een cafe). Pas toen man in mijn leven kwam, kwam er ook weer een tv. Voor hem. Ik kijk nog steeds niet en ik denk echt dat dat verband houdt met die eerste dertien tv-loze jaren. Ik ben er gewoon nooit echt ingekomen ofzo. Een computer hadden wij trouwens wel, echt zo'n beetje vanaf de allereerste pc die op de markt kwam voor thuisgebruik.
Groetjes
Massi

Kiki

Kiki

26-08-2010 om 21:30

Massi

Hier ook opgegroeid zonder televisie. Pas toen ik het huis uitging heb ik een televisie gekocht.
Mijn man heeft onze televisie een jaar of zeven geleden van de trap af laten vallen met een verhuizing en we hebben geen nieuwe meer aangeschaft.

Maar ik vond het, vroeger, wel vervelend dat we geen TV hadden.
Op een gegeven moment was er een TV-programma waanzinnig populair, iedereen keek en had het erover en ik had geen idee.

Tirza G.

Tirza G.

26-08-2010 om 21:42

O maar kiki

Dat probleem is opgelost, inmiddels. Er zijn nu zóveel zenders dat nooit meer iedereen in de klas naar hetzelfde heeft gekeken. Iedereen heeft iets anders gezien

Tirza

Asa Torell

Asa Torell

26-08-2010 om 22:11

Massi

Hier gaat dat niet op, man is hier de grote tv-kijker en hij is opgegroeid zonder tv. Ik kijk bijna nooit, in plaats daarvan heb ik OO (en daarvoor was ik verslaafd aan detectives). Als ik wel kijk heb ik overigens wel last van het onbereikbaarheidsprobleem dat zoon ook heeft, dat komt uit mijn familie. Ik heb dat net zo goed bij het lezen trouwens.

tonny

tonny

26-08-2010 om 22:11

Met pubers...

... vind ik samen iets kijken best zinnig.

Vroeger keken we Hartbreak High of zoiets. Daar was best over na te praten, er kwamen allerlei dingen aan de orde die ook in het gewone leven gebeuren en zo kon je er mooi 'neutraal' over praten.
Nu Puberruil. Soms een discussieprogramma. Jong. Je zult het maar hebben, dat soort dingen.

Kinderprogramma's om over te praten kan ik niet zo gauw verzinnen, behalve Klokhuis en het Jeugdjournaal.

tonny

tonny

26-08-2010 om 22:16

Regels

TV nooit als achtergrondgeluid terwijl niemand kijkt - vreselijk zeg!!

Nooit onder het eten. Nou ja, alleen als er iets Heel Belangrijks gebeurt.

En toen ze klein waren, mocht-ie voor schooltijd niet aan.

Oh ja, kinderen mochten ook geen TV op hun slaapkamer.

Jaja, dat was toen ik nog een gezin in huis heb.
Nu zitten de laatste thuiswonende dochter en ik Neighbours te kijken terwijl we ons bord leeg-eten. Dat doen we alleen als man/vader niet thuis is, dan zitten we gewoon aan tafel En dan is in 90% van de avonden het geval.

margje van dijk

margje van dijk

26-08-2010 om 22:18

Ik vind televisiekijken helemáál niet slecht. Als je wilt kun je het gewoon beschouwen als multi-dimensionaal de krant lezen. En iedereen vindt de krant lezen heel goed, toch? Dus dan is televisie nog beter.

Ik vind dat er ontstellend veel televisieprogramma's zijn waar je echt wijzer of gelukkiger van wordt. Ik noem maar wat, Zomergasten, al die series (kies maar iets), films, het journaal, voetbal, schaatsen. Toen ik vroeger studeerde, hadden we de eerste jaren ook geen TV. Toen die op een gegeven moment kwam had ik zoveel vreugde van alleen al naar St Elsewhere kunnen kijken, ware euforie was dat. Waarom zou je jezelf of je kinderen dat onthouden?

Ik vind het (voor mezelf) vergelijkbaar met forummen of zo. Nu zit ik actief te typen, is dat zo veel beter dan dat ik actief een programma zit te volgen? Ik geloof niet in dat zwart-wit-denken.

Dat gezegd hebbende staat hij hier niet de hele dag aan. Ik heb een gloeiende hekel aan de hele dag tekenfilms op Boomerang of zo, wat onze kinderen het liefste zouden kijken. Maar ik heb er ook een hekel aan als ze de hele dag Donald Ducks liggen te lezen. Niet dat dat niet gebeurt, ik vind dat we wel in een stadium zijn gekomen dat ik niet de enige ben die bepaalt wat zij doen.

Maar ik schaar me wel achter Tihama in deze: televisie is niet fout of slecht. Integendeel.

Margje

Engels

N.a.v. Kiki's opmerking over het Engels oppikken van TV, heb ik een andere ervaring. We verhuisden in 1997 ( nog weinig computergebruik) naar een Engels sprekend land en vooral de oudste van 9 bleek een behoorlijk Engelse woordenschat te hebben.

Kiki

Kiki

26-08-2010 om 23:16

Margje,

93% van Nederland heeft een televisie, natuurlijk ben je het niet me eens Niemand hier op het forum waarschijnlijk.

Ik zet het hier misschien wat zwart-witter neer, maar iedereen was zo braaf eensgezind in dit draadje. Toch even een tegengeluid laten horen

Maar ik meen het echt dat mijn kinderen geen TV mogen kijken.

Kinderen moeten zichzelf leren vermaken en hoe leren ze dat als er altijd passieve schermtijd voorradig is.

En sorry Shonagh, ik geloof het nog steeds niet Mijn zoontje kijkt dus geen TV en die pikt met 2,5 jaar al zoveel Engels op dat het gewoon knap is. Dat doen kinderen nou eenmaal met of zonder TV

Neem nou Sesamstraat, dat is oorspronkelijk ontstaan in de Verenigde Staten, als een educatief programma om achterstandskinderen van hun leerachterstand af te helpen. Wie hadden er uiteindelijk het minste baat bij, diezelfde achterstandskinderen

Er zijn onderzoeken waarin wordt gezegd dat je kinderen onder de twee of drie jaar geen TV moest laten kijken.
Neem nou bijvoorbeeld dat baby-TV, ten eerste creëer je een vraag die er helemaal niet is, ten tweede leert een kind door pakken, voelen, ruiken en proeven.
Dat lukt niet met een televisie!

Ach

Ik vind het ook wel een beetje zwartwit van Kiki. Hier kijkt zoon met mate tv, soms niet, en anders 10 tot 30 min per dag. Heel erg soms meer. Ik zal niet zeggen dat zoon ervan leert (alhoewel ik dat wel vermoed) maar dat het zijn ontwikkeling belemmert absoluut niet. Gewoon met mate en dan is er niets aan de hand. Ik verbaas me wel over wat kinderen mogen kijken. Hier vrijwel alleen cbeebies maar een ander kind van bijna 4 heeft al Star Wars gezien. Vind ik een beetje overdreven.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.