Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op

hoe vertel ik mijn zus dat ik geen logeerpartijtjes nichtjes wil

Hallo,
Mijn zus heeft 2 meisjes van 1 en 5 jaar.
Ze vindt het erg leuk als ze bij ons komen logeren, leuk voor de band enzo, ze is nogal een familiemens en vindt dat zoiets 'hoort'.
Ik vind logeetjes van mijn dochter prima en gezellig.
Maar mijn nichtjes is gewoon hard werken, mijn kinderen zijn 7 en 10 jaar, en hebben totaal andere interesses dan deze kleine meisjes.
Er wordt dus een half uur samen gespeeld, daarna gaan mijn kinderen hun eigen gang en kan ik gaan puzzelen, kleien etc met de nichtjes. Want zelf vermaken lukt (nog niet). En de volgende dag hetzelfde verhaal.
Ik vind het gewoon niet leuk... Gezellig als ze langskomen met ouders, of desnoods een paar uur spelen. Maar geen 1,5 dag... Ik kan geen kant op en kan niks voor mezelf doen.
Ze hebben 2x gelogeerd hier, dat deed ik echt voor mijn zus. Maar nu vroeg ze het weer enthousiast, maar wil ik eigenlijk vertellen dat het aan mij niet besteed is.
Ik vind het ook onzin dat het zo 'hoort' als je familie bent.
Dus, hoe maak ik dit haar duidelijk...


Ad Hombre

Ad Hombre

30-12-2014 om 22:25

Of het hoort

Ik vind op zich wel dat het 'hoort', tante/oom zijn geeft ook z'n verplichtingen. Maar in jouw geval lijkt het me i.d.d. niet optimaal. Zeker een kind van 1 maakt het een stuk lastiger. Afhouden tot de kleinste ouder/zindelijk is? Dat doet onze familie, vind ik niet onredelijk.

Angela67

Angela67

30-12-2014 om 22:26

gewoon vertellen

er zit niets anders op. Je kunt beter duidelijk zijn in het begin.
Ik weet niet hoe makkelijk je haar 'apart' spreekt, misschien moet je er een middagje theedrinken van maken en het dan ter tafel brengen. Bedenk alvast een concreet voorstel voor een datum waarop je de nichtjes zelf komt halen op bijv een zaterdag (rond het middaguur) en dat je zus ze komt halen eind van de middag en dat jullie samen eten en dat ze dan weer naar huis gaan.
Meer quality time, makkelijker voor jou in te vullen en voor haar toch een soort combi.
gr Angela

Moni

Moni

30-12-2014 om 22:28

Nou, gewoon wat je hierboven vertelt

Je kinderen vinden het maar even leuk, daarom duurt een logeerpartij veel te lang. Een middagje afspraken met de ouders erbij vind je veel leuker.
Als ze zegt dat logeren hoort, dan zeg je dat jij dat niet zo voelt. Daar kan zo moeilijk tegenin gaan.

Hemf

Hemf

30-12-2014 om 22:35 Topicstarter

Ad Hombre

Mijn kinderen hebben daar ook nooit gelogeerd, omdat ik niet vind dat 'het hoort' als je tante bent. Zus heeft het ook nooit aangeboden trouwens, waarbij ik nee zou hebben gezegd want mijn kinderen zitten daar niet op te wachten.

Suze

Suze

30-12-2014 om 22:37

Eerlijk en begrip

Ik zou het ook eerlijk vertellen zoals je het hier vertelt. En ik zou begrip tonen voor het feit dat zij het wel heel leuk vindt. Leuk voor haar kinderen vermoedelijk - begrijpelijk: jonge kinderen vinden het vaak veeeel leuker om met oudere kinderen te spelen dan andersom (!), en misschien ook wel leuk voor zichzelf - even tijd voor zichzelf, hoewel dit laatste voor haar misschien ondergeschikt is.

Toon begrip maar geef aan dat je het om de door jou genoemde redenen voorlopig niet meer wilt. Als ze iets ouder zijn en minder bewerkelijk kan je het weer een keer proberen.

Evt. als je zus het erg graag wil (vanwege het creëren van de band tussen de kinderen), zou je kunnen voorstellen (als JIJ dat een optie vindt, maar alleen dan), dat je zus OOK komt logeren. Kan zij haar eigen kinderen bezig houden terwijl jij jouw dingen doet. Als je dat voorstelt, begrijpt ze wellicht dat dat echt het probleem is voor jou (en dat het geen smoesje is of wat dan ook). Maar het is een erg vergezochte tussenoplossing.

Overigens: dat zij vindt dat het hoort, prima. Maar het is niet overal gebruikelijk. In elk geval niet bij ons (ook gezien de afstand, volle agenda's etc.). Wat zij vindt, is dus niet de waarheid...

Karin

Karin

30-12-2014 om 22:43

En je zus zelf?

Is het niet vooral gewoon leuk en fijn voor je zus om eens een nachtje zonder kinderen te zijn? Eigenlijk pas je dus gewoon 1,5 dagen op haar kinderen zodat zij even 'vrij' heeft? Zou je het niet zo kunnen zien?

Katniss

Katniss

30-12-2014 om 22:44

Oppas

Heeft ze niet eigenlijk een oppas nodig? Dan vind ik wel dat ze het zo zou moeten brengen. Een kind van 1 gaat natuurlijk niet voor de lol ergens logeren.
Voor de familieband zou ik dan gezellig eens met zijn allen naar Centerparcs o.i.d. gaan. Liefst ieder een eigen huisje want zo'n dreumes is natuurlijk voor dag en dauw wakker

Barvaux

Barvaux

30-12-2014 om 22:46

hmm

Ik zou die van vijf wel vragen maar die van 1 niet. De oudste kan toch wel met jouw kinderen speler? Niet dat het moet natuurlijk maar voor de lol zal ik die van 1 niet nemen, alleen in oppassen.

Woon ver van de tante en oom van mijn kinderen, dus ik ga altijd mee als mijn kinderen daar gaan logeren, geen zin om zo een eind te rijden alleen voor logeren!

Marie

Marie

30-12-2014 om 22:49

alleen de oudste?

En alleen de oudste laten logeren als een soort van compromis? Dat is voor haar volgens mij ook veel leuker. Even dat zusje "niet".
verder kan oudste dan ook gemakkelijker meedoen met haar nichten.
Tegen je zus kan je dan zeggen dat zij dan echt even "quality-time" hebben met jongste.
je kunt natuurlijk ook gewoon zeggen dat je een dreumes te bewerkelijk vindt om te laten slapen.

Nastia

Nastia

30-12-2014 om 23:07

Hoe het hoort...

Goh, ik wist niet dat dat hoorde... Ik heb zelf nooit bij mijn tantes of ooms geslapen, en mijn nichtjes/neefjes nooit bij ons. Nu ik zelf kinderen heb slapen ze wel bij opa en oma, maar nooit bij andere familie. Ze hebben één keer 'n dag bij mijn schoonzus doorgebracht (zonder slapen, dacht ik) toen we erg omhoog zaten met oppas. En wij komen uit een heel hechte familie, dus daar ligt het niet aan.

Naar je zus toe kan je gewoon eerlijk zijn: te druk en daardoor voor jou niet leuk. Ik zou 'voor de band' inderdaad een weekendje CenterParks voorstellen, dat doen wij ook wel eens. Veel leuker. Maar ik denk eigenlijk dat je zus het stiekem wel een handige manier vindt om af en toe een avondje vrij te hebben...

Voor nu kan je zeggen dat het te druk is. De kinderen, de tijd van het jaar, je eigen kinderen... goh, er is er net eentje ziek, er moet een werkstuk worden gemaakt of je hebt al een afspraak staan. Als je denkt dat je zus het aankan kan je ook zeggen dat haar kinderen gewoon te bewerkelijk zijn, dat het leuker is als ze wat ouder zijn en de kinderen er zélf wat meer aan hebben.

creabea

creabea

30-12-2014 om 23:42

eens met de rest

de redenen die je noemt lijken me helemaal niet onredelijk, dus volgens mij kun je het gewoon zeggen. Anders zeg je dat je niet meer aan kleine kinderen gewend bent in huis, ze zal toch wel snappen dat je met een kind van 1 aan niks meer toe komt op een dag?

En voor de familieband lijkt me het beter inderdaad dat je zus ook mee komt, of een weekendje met zijn allen in een vakantiehuisje. Dan heb je ook geen gedoe met alledaagse bezigheden.

Suze

Suze

30-12-2014 om 23:47

Bonding

Ik bedenk net als het argument van je zus is dat het zo leuk is als de kinderen een band met elkaar krijgen door de logeerpartijtjes, dan is het natuurlijk heel simpel: dan kunnen jouw kinderen altijd bij haar logeren.

Limi

Limi

31-12-2014 om 08:25

gut

Voor het eerst dat ik hoor dat 'het zo hoort'. En wat voor verplichtingen heb je dan als tante? Wat een onzin zeg.

Ik ga mijn zussen geen verplichtingen opleggen omdat ik zo graag kinderen wilde, en andersom wil ik dat ook niet.

Mijn peuternichtje is laatst komen spelen. Heel gezellig, maar na 2 uur heb ik het wel gehad en wil ik weer even rustig naar de wc kunnen. We hadden haar overigens zelf uitgenodigd, dus ze werd me niet in mijn maag gesplitst of zo

Hemf

Hemf

31-12-2014 om 08:30 Topicstarter

Dank

Dank voor alle reacties. Ik voelde me schuldig en een slechte zus en tante. Maar zo gek is het dus niet dat ik het niet leuk vind.
Als ze het weer vraagt zeg ik eerlijk dat het idd te lang is (dank Moni). En kom ik gelijk met een datum om gezellig met z'n 2en en kinderen af te spreken.
Enkel die van 5 vragen verandert niet veel, die vraagt nog het meeste aandacht...
Ik vond nog even dat ik niet moet zeuren, die 2 weekenden per jaar. Maar wat ook mee speelt is dat mijn man er al helemaaaal niet op zit te wachten. Die werkt 60u per week en dan moet die in het weekend nog 'n keer oppas gaan spelen terwijl onze eigen kinderen nu juist zo lekker groot en makkelijk zijn. Dus zijn irritatie tijdens zo'n weekend maakt het al helemaal niet leuk.
En Suze, ze hebben idd nooit daar geslapen, is ook nooit aangeboden. Dus dan klopt dat bonding verhaal idd ook niet meer Niet dat er behoefte aan was hoor van onze kant, en de kinderen hebben ook niks met logeren. Behalve bij een eigen vriendje dan.
Trouwens geen leuke ervaringsverhalen te delen door jullie?

Hemf

Hemf

31-12-2014 om 08:31 Topicstarter

Limi

haha Limi, helemaal mee eens.

Eerlijk gesprek

Het kan best zijn dat je zus graag een nacht eens rustig door wil slapen of graag met haar man een avondje uit wil. Maar dan zou het fijner zijn als ze dat eerlijk zou zeggen.
Overigens vind ik wel dat je het ook niet groter moet maken dan het is: 1,5 dag logeren betekent hooguit een middag kleien, 's avonds slapen ze en 's morgens kun je de beroemde kinderboerderij gaan bezoeken. En twee keer per jaar, dat betekent dat de jongste straks al 2 is.
Als je man 60 uur werkt zou het heel handig zijn als je zelf ook van de 'service' gebruik maakt en jouw kinderen daar een nachtje laat logeren: dan hebben jouw man en jij een rustig weekend en kun je gezellige en ontspannen dingen doen.

Tsjor

Limi

Limi

31-12-2014 om 11:27

haha Tsjor

Jouw ochtenden en middagen duren wel erg kort

Stel de kinderen worden om 12 uur opgehaald, maar zijn om 6 uur al wakker en hebben dan vermaak nodig (heb je geluk is het misschien 7 uur)...dan duurt zo'n ochtend wel erg lang. 's Middags idem. Kleintje moet misschien nog wel slapen en wil niet. In ieder geval kun je dan ook nergens heen en zit je urenlang de kleuter te vermaken, want je eigen kinderen voelen die verantwoordelijkheid niet. En je hebt waarschijnlijk ook niet genoeg speelgoed meer om de doelgroep doorlopend bezig te houden. De leeftijden van de gasten en je eigen kinderen lopen ook te ver uiteen om iets gezamenlijks te ondernemen dat wat langer duurt. Leu-eu-euk.

Peuternichtje vroeg de hele tijd aandacht, wat niet erg was, want ze was er maar kort. Maar ze at bijvoorbeeld mijn boterham op, en wilde er nog eentje, goed, maar ondertussen zat zij al bovenaan de trap, want we hebben geen traphekjes meer. Speelgoed had ze ongeveer een minuut interesse in. Mijn kinderen speelden gewoon door, maar dus niet meer met haar. Ze kondigde ook nog aan te gaan plassen, maar toen moest ik er weer snel bij zijn omdat ze een poepluier had en bij het uittrekken daarvan zou ze vast niet heel voorzichtig zijn.

Ik vind ook niet dat je verantwoordelijk bent voor je zus een nachtje doorslapen o.i.d. bieden. Logeren zou je alleen moeten doen als beide partijen het echt leuk vinden en er ook echt zin in hebben. Niet omdat iemand toevallig je zus is. (Noodgevallen daargelaten.)

Ulla

Ulla

31-12-2014 om 11:42

Baby

Ik zou het los van eventuele andere redenen te veel verantwoordelijkheid vinden om een baby te logeren te hebben. Vooral 's nachts zou ik nog niet willen (te bezorgd). Verder zou ik niet zo'n probleem maken van incidenteel oppassen, ook al kost het je een dag. Ik ging altijd wat leuks met ze doen en wat is nou een dag op een mensenleven?

vlinder72

vlinder72

31-12-2014 om 11:50

Gewoon zeggen

De eerst volgende keer als ze weer begint over logeren dan zou ik het gewoon eerlijk zeggen. Je kinderen vinden het best leuk om even met die kleintjes te spelen maar niet heel lang. Logeren is daarom niet leuk voor jullie kinderen.

Als ze een keer een weekend weg willen dan wil je best oppassen maar niet logeren omdat het zo leuk is. Dat is het namelijk niet.

En dat is echt niet raar. Van mijn vier kinderen gaan alleen de oudste twee logeren bij mijn schoonzus. Mijn dochter mag ook best een keer komen logeren omdat mijn schoonzus een meisje in huis wel gezellig vindt. Maar mijn jongste van vijf gaat nooit mee. Haar zoons zijn 13 en 9 en mijn zoons 12 en 10. Dat gaat perfect maar niemand zit te wachten op een vijf jarige stoorzender.

Maar zouden wij echt een weekendje weggaan dan weet ik zeker dat al mijn vier kinderen zouden mogen komen logeren.

Rafelkap

Rafelkap

31-12-2014 om 12:03

over en weer

Het zou geen probleem zijn, als het (meer) over en weer was, maar dat kan ook nog komen als haar kinderen groter zijn.
Maar twee weekenden per jaar vind ik niet veel en dan kan je best zorgen dat jouw kinderen wat meer meedoen.
Zit je eigenlijk vooral met je man. Het is natuurlijk geen familie van hem (slechts aangetrouwd), is dat het wat hem irriteert? En kan je je zus niet meevragen tot de kleinste wat groter is?

Wij hebben een gehandicapt kind dat niemand te logeren wil hebben, dat is weer het andere uiterste. Een eenjarige is normaliter maar tijdelijk 'belastend'.

tonny

tonny

31-12-2014 om 12:16

en hoe 'hoort het' voor opa's en oma's?

Die hebben geen kinderen in huis om met de logeetjes te spelen

Mogen die ook zeggen 'nou, liever niet' of hoort het zo dat ze logeetjes geweldig vinden en er nooit genoeg van krijgen?
Of iets tussenin?

Hoe gaat dat bij jullie?

Ervaringsverhalen

Toen oudste zoon klein was heb ik hem wel eens laten logeren bij een oom en tante. Wij hadden even rust nodig, was een onrustig kind. Toen ik hem ophaalde zeiden ze: wat een stem heeft die jongen. Gelukkig, wij waren dus niet de enige die af en toe horensdol werden van zijn geluid. Dezelfde reactie bijeen vriendin die, volgens haar echtgenoot, veel kon hebben. Maar het stemgeluid van deze baby ging haar ook wel erg ver. En toch hebben we hem als baby wel ergens laten logeren, bij een zus (zelf net getrouwd, wilde wel eens oefenen met een baby) etc. Allemaal wel vertrouwde adressen, gebruiksaanwijzing mee (is niets aan te doen aan dat geluid) en zelf een nacht bijslapen en de oren weer resetten.
Ander ervaringsverhaal: blak na de scheiding kreeg ik naast mijn vier eigen kinderen nog vier logees, wacht kinderen in huis dus. Van alle leeftijden tussen 2 en 14. en het liep allemaal als een trein. Met zoveel kinderen snapten ze allemaal, dat je gangbare dingen als afwassen, kleren opruimen, schoenen wegzetten etc. ook moest doen. De oudsten hielpen de kleinsten, ik had het niet beter kunnen treffen. Met die ene oudste ben ik drukker geweest dan later met die 8 kinderen.

Tsjor

vlinder72

vlinder72

31-12-2014 om 12:27

Tonny

Toevallig logeren mijn oudste drie kinderen bij mijn schoonmoeder. Onze jongste kan/wil ze er niet bij hebben. Dat vindt ze te druk.

Bij mijn ouders gaan ze wel allevier logeren maar niet langer dan twee nachten en alleen als ze het zelf graag willen.

Logeren moet namelijk niet. Het moet voor iedereen leuk zijn.

En "moet" het wel een keer omdat wij zelf een weekend weg willen of door omstandigheden dan kunnen wij vast wel regelen dat ze allevier ergens gaan logeren.

Een programma voor 1,5 dag

Een dag is ook kort! Een dagprogramma dan:
Ik neem aan dat de kinderen 's morgens gebracht worden, dan ben je in de ochtend nog druk met alles overal neerzetten, wat drinken, koekje, lunch, de spelletjes zijn nog leuk.
12.30 lunch.
13.30 baby gaat slapen, brooddeeg maken, drie kinderen maken figuurtjes ervan, brooddeeg in de oven. Baby wordt wakker, krijgt eten.
16.30 eten koken, of halen of met de kinderen pizza's versieren en bakken.
18.00 afwassen (kinderen, jij hebt dan tijd voor de baby)
18.30 Allemaal wat drinken en een stukje fruit
19.00 baby gaat naar bed. Voor de andere drie kinderen een DVD, Ice age bijvoorbeeld.
21.00 kinderen naar bed (oudste mag nog 30 minuten langer opblijven als ze wil).

De volgende ochtend:
6.30 baby is wakker.Eten, aandacht.
7.00 de andere kinderen zijn wakker. Lawaai, ontbijt, wassen en aankleden.
9.30 Naar de kinderboerderij, eendjes voeren eindeloos
11.30 thuis nog even een spelletje
12.30 lunch
en dan komen oom en tante alweer. Of als die nog even wegblijven: baby slaapt, eigen kinderen willen een spelletje doen en je gaat met kind van vijf figuurtjes uit reclamefolders knippen en opplakken. Oudsten kunnen meedoen als ze zien hoe je meer gekleurde papiersnippers hele mooie tekeningen kunt maken.

Een dag is zo kort.

Je kunt het nog uitbreiden met 'Oh jee, ik ben de koekjes voor oom en tante vergeten'; en dan samen lopend naar de winkel om koekjes uit te zoeken. Als de oudste niet mee wil kan ze rustig thuis blijven.
Zelf koekjes bakken kan ook.
Of 's avonds het kind van 5 een tekening laten maken voor pappa en mamma.

Tsjor

Hemf

Hemf

31-12-2014 om 12:39 Topicstarter

Tsjor

Ja, het moet super zijn om bij jou te logeren, maar zo'n 1,5 dag als boven beschreven is echt niks voor mij... De hele dag entertainen en knutselen heb ik bij mijn kinderen ook nooit gedaan.

In nood logeren prima, maar ik kan van bovenstaande echt niet genieten.
Heel gezellig als vriendinnen van mijn oudste komen logeren, ik zet een bord bij en klets tussen de bedrijven door gezellig met de meiden. Erg leuk.
Maar ze vermaken zich zelf.

Nastia

Nastia

31-12-2014 om 13:22

Opa's en oma's

Opa's en oma's mogen ook best nee zeggen. Mijn ouders en schoonouders vinden het leuk om de kinderen te logeren te hebben, maar ook niet altijd of allemaal tegelijk. Ik heb zelf ook alleen maar bij mijn ene opa en oma gelogeerd, nooit mijn andere...

Ik zou zelf niet zitten wachten op een baby/dreumes in huis. Mijn kinderen zijn pubers dus ik heb niks meer qua speelgoed en mijn huis is verre van baby-proof... we hebben nog net geen openliggende stroomdraden, maar het scheelt niet veel. Veel te bewerkelijk dus, ik zou de hele dag achter het kind aan moeten lopen, alleen al om ervoor te zorgen dat het veilig blijft. Nee, dank je.

Hemf

Hemf

31-12-2014 om 13:31 Topicstarter

opa's oma's

Die zijn dat ook niet verplicht hoor. Mijn vader zit er totaal niet op te wachten en dat laat die ook duidelijk merken haha. Prima.
Mijn moeder (ouders zijn gescheiden) vindt het wel leuk, maar heeft ook weleens nee gezegd omdat ze het op dat moment teveel vond. Even goede vrienden.

verplicht?

Logeren verplicht? Nee, nooit, voor geen enkele partij. Logeren is voor de leuk, en moet dat dus ook zijn voor iedereen die erbij betrokken is. Alleen als iedereen het graag wil, dan kan het.
Iets anders is opvangen in geval van nood of als gunst. Dan doe je het om een ander te helpen. Dat vind ik iets anders. Maar logeren omdat het *moet*? Echt niet.

Mocht je zus er weer over beginnen dan zou ik eerlijk zeggen dat je dat om de redenen die je benoemd (voorlopig) niet ziet zitten. Dat als het je zus om de 'bonding' te doen is, dat ze dan jouw kinderen kan vragen om te komen logeren (maar dat die ook eventueel nee kunnen zeggen) en dat als ze gewoon op zoek is naar een oppas, dat ze dàt dan moet zeggen. En in dat geval is het alsnog aan jou of je dat voor haar wilt doen of niet. Je bent het niet verplicht.

tante Sidonia

tante Sidonia

31-12-2014 om 14:37

ad hombre

Verplichtingen als tante of oom??? Hahahahaha vind ik echt een heel bijzondere gedachtengang. Niet van jou verwacht ook eigenlijk. Maar daar ben ik het totaal niet mee eens.
Logeren moet leuk zijn voor allemaal. Tenzij het als dienst naar de ouders gedaan wordt, maar dat kan dan beter duidelijk zijn!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.