Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Hoofddoek willen dragen

Mijn dochter zit net op de middelbare school, heeft nieuwe vrienden ontmoet, en spreekt nu regelmatig de wens uit om een hoofddoek te gaan dragen. Van mij mag het niet. Wij dragen in onze familie geen hoofddoek en we zijn ook niet gelovig.
Ik heb het gevoel dat mijn dochter onder druk wordt gezet door vrienden en klasgenoten om een hoofddoek te dragen. Ik heb gevraagd of ze bekeerd is maar ze zegt van niet maar dat ze gewoon een hoofddoek wil dragen. Ik heb gevraagd of er iets mis is met haar stijltang maar ze zegt van niet dus het moet wel vanuit de omgeving komen.
Hoe maak ik er een einde aan?


Hoofddeksel.

Ach, de één loopt met een hoofddoek, de ander met een petje, het zou mij niets uitmaken.

Maria

Maria

21-03-2019 om 23:37

Hoofddoek en petje

Nou Wil, er is echt wel een verschil tussen een hoofddoek en een petje.
Voor de topicstarter: lees het boek Laura H. van .... kom er even niet op en maak je zorgen. Als je het gevoel hebt dat ze onder druk van vriendinnen of loverboys gezet wordt, is dat wel zorgelijk. Als iemand zelf ervoor kiest een hoofddoek te dragen, dan snap ik dat, maar onder druk van anderen is fout.
Ik snap het wel maar ik vind het hele idee van je bedekken voor de blikken van geile mannen zo achterlijk, dat ik sowieso niet begrijp dat mensen hoofddoeken dragen. Laat die kerels hun ogen bedekken.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-03-2019 om 01:07

Toch maar volharden

Je weet niet wat ze buiten de deur doet, dus als jij het verbiedt blijft de kans over dat ze buiten jouw weten om wel een hoofddoek draagt, maar met het verbieden geef je wel een signaal af. Jij wilt het niet. Je nick lijkt erop te wijzen dat je zelf moslima bent, althans van afkomst, maar niet gelovig, maar je hebt het over 'bekeerd', wat bedoel je daarmee?

Ik zou haar wens om een hoofddoek te dragen wel wat uitgebreider bespreken. Waarom denkt ze dat dat nodig is? Heeft iemand haar wijs gemaakt dat ze zonder 'afvallig' is? Probeer te achterhalen met welke jongeren ze omgaat. Als het leerlingen van haar school zijn, zou je naar een vertrouwenspersoon kunnen gaan om het te bespreken, zodat de school weet dat ze alert moeten zijn op druk en dwang van leerlingen op leerlingen.

tussen culturen

Hou ga je ermee om? Pak niet alleen het probleem aan (de hoofddoek, de verkeerde vrienden), maar ook het gemis / de behoefte waar dit probleem uit voort komt.

Waarschijnlijk heeft ze een tekort aan niet-gelovige vrienden die in hetzelfde schuitje zitten als zij. Vrienden met dezelfde etnische achtergrond, die net als zij op basis van uiterlijk en accent gestereotypeerd worden.

Of ze heeft een tekort aan informatie over jouw achtergrond, jouw cultuur. Ze wil daar meer van weten, want ze heeft het gevoel dat ze nergens bij hoort.

Zonder hoofddoek blijft ze dat meisje met de verkeerde huidskleur en het verkeerde accent dat niet bij de andere mensen zonder hoofddoek hoort. Met hoofddoek hoort ze opeens ergens bij.

Wat doe je er aan? Als je zelf zulke dingen (discriminatie, identiteitscrisis) hebt doorgemaakt als tiener, dan kun je daar over vertellen om het gesprek te openen. Pas alleen op dat je haar problemen niet bagatelliseert, en dat je meer luistert dan vertelt. En misschien kun je haar ook in contact brengen met leeftijdsgenoten met dezelfde culturele achtergrond als jullie.

bicyclette

bicyclette

22-03-2019 om 09:48

Hakima

"Ik heb het gevoel dat mijn dochter onder druk wordt gezet door vrienden en klasgenoten om een hoofddoek te dragen."

Of wil ze er gewoon zelf bijhoren? Veel pubers willen opeens ook merkkleding dragen. Niet omdat ze onder druk worden gezet, maar omdat ze het gevoel hebben dat ze dan bij een bepaalde groep horen. Dat is voor pubers erg belangrijk.

Lastig hoor, ik snap je dilemma. Ik zou in ieder geval het gesprek positief en open houden. Niet verwijtend of veroordelend, dat werkt over het algemeen met pubers averechts. Probeer te achterhalen wat voor haar belangrijk is, en deel je zorgen met haar.

Maria.

Ja, maar dan baart de hoofddoek op zich geen zorgen, maar wel de reden. Dochter van TS is niet gelovig, ook niet bekeerd, ook geen stijltang die stuk is maar haar klasgenoten en vriendinnen dragen blijkbaar wel een hoofddoek. Het meisje wil er blijkbaar bij horen en past haar kledingstijl aan.
Daar zou ik wel over praten, dat ze wat zelfverzekerder wordt en haarzelf kan blijven. Maar of dat nu om drank, roken, sex, stelen, een hoofddoek of om andere zaken gaat waar je als ouder niet blij mee bent maakt voor mij niet uit.
Het gaat om een hoofddoek, niet om een burka.

Bo

Bo

22-03-2019 om 16:21

wil40

"Ach, de één loopt met een hoofddoek, de ander met een petje, het zou mij niets uitmaken."

Zoveel naiviteit had ik niet van je verwacht.

Het is lastig als een andere cultuur dominant is in de klas en 'de regels' bepaalt. Is daar sprake van? Ga gewoon eerst het gesprek aan en houdt het open.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-03-2019 om 16:37

Eens met Bo

Mij word weleens verweten dat ik té 'correct' ben en alles maar 'normaal' vind, maar als mijn dochter bij mij aan zou komen met 'ik wil een hoofddoek dragen', zou ik schrikken. Ik kan dat nóóit een positief teken vinden. Ik respecteer de keuze van vrouwen die ervoor kiezen, het maakt voor mij geen verschil bij de omgang in met of zonder hoofddoek-dragende vrouwen, maar ik vind de achterliggende gedachte van de hoofddoek of uitgebreidere bedekking niet prettig. Dus ik zou daar absoluut het gesprek over aangaan met een eigen kind.

K

K

22-03-2019 om 20:25

Zou van mij niet mogen

Omdat ik weet dat hoofddoekdragers last hebben van kale plekken en een verhoogde kans op vitamine D tekort. Geen discussie.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

22-03-2019 om 20:44

Geen probleem

Dat mag je zelf bepalen. Pubers doen elkaar nogal graag na, en dit lijkt me geen halszaak.

Lente

Lente

22-03-2019 om 21:22

Bo en Kaaskopje, wie is hier nou naief?

Ik denk dat Wil40 doorheeft dat het om een nep-post gaat.
Lees nog een keer de beginpost!

Lente.

👍

Kaaskopje

Kaaskopje

23-03-2019 om 01:50

Nee hoor niet naïef

maar ik doe netjes wat ons gevraagd is: niet over "Noorse mannetjes" beginnen. Verdenk je iemand meldt dat dan bij forumbeheer. Dat is constructiever dan gewoon maar onzin te roepen. Ik heb ondanks de geur van Noorse bossen gekozen voor een serieus antwoord. Wie weet zinvol voor iemand anders.

Onzin?

Mijn reactie was gewoon een serieuze, zelfs nog uitleg in #7. Het hoedje van gereformeerde vrouwen op Zondag naar de kerk heeft dezelfde betekenis als de hoofddoek van de moslima.Waarom alleen die hoofddoek reden is om te schrikken begrijp ik dus weer niet.
Wel als mijn kind onzeker is, een meeloper en makkelijk beïnvloedbaar. Een goed gesprek hierover met je kind lijkt me zinvol. Ik ben het met je eens dat uit wat vreemde postings ook interessante draadjes kunnen ontstaan.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-03-2019 om 10:37

Wil oké

Dan verbaast mij je luchtige houding alsnog. De hoofddoek staat niet op zichzelf. Het is geen mode die aan komt waaien en weer overwaait. In mijn kindertijd was dat wel zo. De hoofddoek die mijn moeder en andere vrouwen in de jaren '60/70 droegen had ook niets te maken met diepere gevoelens dan 'leuk' en 'netjes'. Laat staan de doorzichtige doekjes die om de krulspelden gespannen werden. Ik heb als kind ook een sjaaltje speciaal voor kinderen ontworpen gedragen.

Het is echt zo, in mijn omgeving, ook door man, wordt ik gezien als óvercorrect. Ik wil alles maar begrijpen en ik praat alles maar goed. Ik ben van mening dat dat niet waar is. Ik ben wel degelijk kritisch en vind niet alles maar goed. Ik heb mijn grenzen. Alleen liggen die misschien niet op dezelfde plek als bij de anderen.

Dat gezegd hebbende: in mijn omgang met vrouwen die een vorm van bedekking hebben, respecteer ik dat. Je zult niet aan mij merken of iemand van top tot teen bedekt is of bijna in blote billen over straat gaat. Als het mijn kind zou betreffen, zou dat toch anders liggen. Uiteraard zou ik de keus van kind uiteindelijk ook respecteren, maar wel eerst willen weten waarom, wat zit erachter? Merk ik duidelijk dat kind onder invloed is geraakt van mensen die haar niet accepteren zonder bedekking, dan is de reden waarom ze het zou doen niet zuiver en zou ik het gevoel hebben dat er werk aan de winkel is voor mij. Als kind het zelf wil, vindt dat ze dit moet doen... ik zou er moeite mee hebben, maar dan is het verder niet aan mij.

Ondanks dat vrouwen die voor een vorm van bedekking kiezen zeggen dat het echt echt eigen keus is, is dat naar mijn idee niet waar. Ja, op zich wel, ze doen het vrijwillig, maar de achterliggende gedachten hebben nooit iets met het geloof te maken gehad, waardoor het dragen ervan in mijn ogen echt totaal niet meer in onze tijd past. Datzelfde geldt ook voor de (zondagse) hoofdbedekking van christenen. Het is een door mannen ingeweven stukje 'traditie' die henzelf tegen verleidingen moet beschermen. Je maakt mij niet wijs dat God (als je daar in gelooft) na de schepping van zo'n mooi mens opeens verlangde dat ze onzichtbaar voor de rest van de mensheid door het leven moest gaan.

Als een vrouw zegt dat ze een hoofddoek draagt omdat ze dat mooi vindt, zou ik dat prima vinden. Ik vind zo'n om het hoofd geknoopte sjaal vaak ook mooi staan. Ik vind traditionele kleding sowieso vaak leuk om te zien, het maakt het straatbeeld kleurrijker (op de zwarte burka na). Sikhs met tulband... prachtig, Afrikaanse mannen in vol ornaat (kwam er een paar tegen vorige week), het heeft iets 'trots'. Surinaamse vrouwen tradiotioneel gekleed (zo'n enorm hoofdding (even te lui om de naam ervan te zoeken) geweldig. Maar haal het religieuze eraf als dat eraan zit, vind ik. Een vrouw is het waard om volledig gezien te worden.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-03-2019 om 10:59

aanvulling:

ie henzelf tegen verleidingen moet beschermen. ... of moet laten zien dat de vrouw op de tweede plaats staat.

Ad Hombre

Ad Hombre

23-03-2019 om 11:14

Kaaskopje

Pas op, we worden het nog eens. Ik kende een Marokkaanse meid die ook ineens met een hoofddoek rondliep. Op mijn vraag waarom, was het antwoord dat haar vriendinnen haar vroegen waarom zij niet ook een hoofddoek droeg. Pure groepsdruk.

Daarnaast zijn Nederlandse moslims volgens mij behoorlijk fanatiek. Je mag geen haartje zien. Zelfs in Iran lopen de vrouwen vrij relaxed met een doekje wat achter op hun hoofd zodat je nog wat haar ziet, maar hier is het zwart-wit, alles of niets. Op z'n Nederlands zou ik bijna zeggen.

Een Indiase vriendin van mij ziet er op het ook wel wat Marokkaans uit. DIe krijgt regelmatig toegesist dat ze een hoer is zonder hoofddoekje.

En niet lastig gevallen worden? Ik zat laatst in de trein tegenover een jong mooi moslimmeisje in een mooi lichtgrijs gewaad met hoofddoek. Zag er niet verkeerd uit. Die werd prompt lastig gevallen door twee (zo te zien) moslimjongens. Joelen, op de ruit tikken bij het uitstappen. Dus, nee, dat helpt ook niets. Die hoofddoek zegt maar een ding: 'je bent van ons'.

Ze hebben die dingen destijds niet voor niks verboden in Turkije. Die mensen kenden de kracht van de onderdrukking. Helaas wordt er nu weer even hard onderdrukt en idiote westerlingen als die NZ premier doen er nog aan mee ook.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-03-2019 om 11:32

Ad Hombre

Ja de wonderen zijn de wereld niet uit.

In Iran is er iets anders gaande. Men was daar onder de sjah al tamelijk westers. Toen Khomeiny en consorten het voor het zeggen kregen was het gedaan met die vrijheden. Dat luchtige doekje is niet meer dan het minimale wat nodig is om niet opgepakt te worden. Ze willen dat doekje zelf niet (even te algemeen gezegd).

Het is een feit dat migranten de neiging hebben om in het verleden te blijven hangen. Daarin zijn moslims, waar ook vandaan, niet anders dan christenen. Een doorsnee Nederlandse gemeenschap in de typische emigratielanden is vaak conservatiever dan de doorsnee van Nederland. De woorden van mijn eigen vader drukten dat ook heel aardig uit. Toen wij (weer) in Nederland terugkwamen, was hij teleurgesteld over hoe de maatschappij in de voorgaande negen jaar was veranderd. Het was niet meer het Nederland van waaruit ze waren vertrokken.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

23-03-2019 om 11:40

Tja

Ik heb een collega wier man liever niet heeft dat ze die hoofddoek draagt. Kennelijk krijg je dan toch andere reacties in het dagelijks leven en is het veiliger op straat. Onder Marokkaanse vrouwen is het wel een soort van statussymbool, je bent sterker (en geloviger) als je een hoofddoek draagt.

@Emma

@Emma

23-03-2019 om 12:26

Phryne

Ik geloof ook wel dat het, althans hier in NL, meer een ding van vrouwen onderling is dan dat die mannen het nou zo nodig vinden.

Ad Hombre

Ad Hombre

23-03-2019 om 13:21

Phryne/Emma

Het schijnt dat vrouwenbesnijdenis ook met name door andere vrouwen wordt opgelegd. Waarschijnlijk is dat ook een soort statussymbool je bent sterker en geloviger als je besneden bent

Kaaskopje

Kaaskopje

23-03-2019 om 13:45

vrouwen

het is zeker zo dat vrouwen bepaalde tradities in stand houden. Het is wat we altijd deden, dat moeten onze kinderen ook doorstaan. Doe je het niet dan ben je 'slecht'. Dan kun je beter maken dat je wegkomt ook. Maar wat dan weer wel zo is, is dat de mánnen bepalen of zo'n traditie afgeschaft gaat worden. Geven zij niet hun akkoord voor afschaffing van bepaalde tradities, dan moet je als meisje en vrouw van goede huizen komen om in opstand te durven komen.

O

O

23-03-2019 om 22:49

Absoluut niet

Onder deze groep mensen heerst de opvatting dat meisjes zonder hoofddoek een hoer zijn. Ik zou mijn dochter er ver vandaan houden. Dat ze ongelovig is zegt niets, waarschijnlijk wil ze niet lastig worden gevallen door de omgeving en daarom de hoofddoek op.

Bo

Bo

24-03-2019 om 11:26

wil40

"Waarom alleen die hoofddoek reden is om te schrikken begrijp ik dus weer niet."

Nee niet alleen de hoofddoek. Elke vorm van religieus fanatisme (ik ben katholiek opgevoed maar beschouw mezelf nu als niet-gelovig) zou ik van schrikken en zo ver het kan ontmoedigen.

Verder woon ik in een grote stad en ik ken voldoende Marokkaanse dames met en zonder hoofddoek. Wat opvalt is dat degenen zonder hoofddoek vaak een goede baan hebben en de anderen thuisblijfmoeder vaak zijn. Dus als je wilt dat je dochter later meer kans heeft op een fatsoenlijke baan, zou ik die hoofddoek toch echt achterwege laten.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

24-03-2019 om 11:34

Dat is niet per definitie zo. Ik ken genoeg vrouwen met hoofddoek die een goede baan hebben. Een van mijn collega’s heeft net hoogzwanger en met hoofddoek succesvol gesolliciteerd op een hogere functie. Ze moeten er harder voor werken, dat wel.

Bo

Bo

24-03-2019 om 11:45

Phryne

Nee natuurlijk is dat niet altijd zo. Maar over het brede geheel genomen wel. 100%. Op de basisschool van mijn jongste is dat echt heel duidelijk zichtbaar. Ik kan het verschil direct zien en benoemen.

Op mijn eigen werk (semi-overheid) hebben we welgeteld NUL moslims en hoofddoeken. Wel medelanders met een migratieachtergrond, maar van andere afkomst. In ons pand zit ook een groot accountantskantoor en daar werken opvallend genoeg best een behoorlijk aantal dames met hoofddoek. Ik vraag mij wel af of zij alleen op kantoor werken (achter de schermen) of ook naar klanten gaan. Ben benieuwd...

Vriendin

Vriendin

24-03-2019 om 13:28

Hoofddoek

Ik heb een Nederlandse vriendin, hoog opgeleid en draagt een hoofddoek. Getrouwd met moslimman. Ik ga haar hier helemaal niet naar vragen omdat ik dat privé vind maar ze komt niet over als dat ze onderdrukt wordt door haar man.

Vriendin

Vriendin

24-03-2019 om 13:30

Sterker nog

hoe meer ik mee lees hier in de rubriek echtscheiding en daarna hoe meer ik de indruk krijg dat veel Nederlandse vrouwen zonder hoofddruk worden onderdrukt door hun man.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

24-03-2019 om 13:55

Nee

De vrouwen die ik ken hebben juist de broek aan thuis, en heel vaak een man die een lagere opleiding en baan heeft. Met een van mijn collega’s heb ik het er wel eens over gehad. Zij was lang ongetrouwd (met 28, dus het viel wel mee), en haar ouders wilden al op zoek gaan naar een geschikte kandidaat uit Marokko. Gelukkkg kon ze er toen via via zelf een vinden, waarmee ze getrouwd is.

Bo

Bo

24-03-2019 om 14:18

vriendin??

Dat is toch helemaal niet de discussie? Inderdaad de Marokkaanse dames die ik ken zijn pittige types, inderdaad vaak hoger opgeleid dan hun man. Heb zeker niet de indruk dat ze onderdrukt worden. Maar waarom jij dat hier dan aanhaalt snap ik niet.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.