Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
24 april 2020
Hooikoorts is een allergie waarbij je allergisch bent voor pollen, oftewel stuifmeel, van bomen, grassen en planten. Hooikoorts komt ook bij kinderen voor. Lees hier welke symptomen er zijn en wat je kunt doen om de klachten bij je kind te verminderen.
Hooikoorts is een allergie waarbij men allergisch is voor stuifmeel van bomen, planten of grassen. Wanneer mensen een allergie voor iets hebben houdt dit in dat het lichaam antistoffen gaat aanmaken zodra het in aanraking komt met een bepaalde stof. In het geval van hooikoorts is dat een eiwit dat in stuifmeel zit. Normaal gesproken maakt het lichaam alleen antistoffen aan als het lichaam in aanraking komt met virussen of bacteriën, maar door een klein foutje gaat het soms ook niet-schadelijke stoffen ‘aanvallen’. Daarom lijken veel symptomen van hooikoorts op een normale verkoudheid of heel licht griepje. Het verschil is dat bij hooikoorts de klachten in verband staan met het hooikoortsseizoen en veel langer aanhouden dan een gewone verkoudheid.
Hooikoorts bij kinderen uit zich voornamelijk in de maanden dat het stuifmeel van bomen, grassen of planten in de lucht zweven. Vooral op zonnige dagen met wind krijgen hooikoorts patiëntjes het zwaar. Hooikoorts wordt ook wel ‘pollenallergie’ genoemd, wat eigenlijk een meer logische naam is. Stuifmeel (het spul waar kinderen met hooikoort dus allergisch voor zijn) heet namelijk ook wel ‘pollen’.
Wanneer kinderen last krijgen van hooikoorts is afhankelijk van het bloeiseizoen. Dit verandert jaarlijks een beetje. Als het bijvoorbeeld al vroeg in het jaar redelijk warm is, staan de bomen eerder in bloei en ‘lozen’ ze eerder hun stuifmeel. Wat ook een rol speelt is voor welke pollen je kind allergisch is. Sommige kinderen zijn alleen allergisch voor het stuifmeel van gras, anderen voor die van bomen en sommige kindjes kunnen tegen geen enkele soort stuifmeel.
Over het algemeen loopt het hooikoortsseizoen vanaf februari tot en met september. Vaak zijn de meeste klachten in de maanden mei, juni en juli wanneer de grassen beginnen te bloeien.
Als je wilt weten wanneer je kind mogelijk last kan krijgen, dan kun je de hooikoortsradar in de gaten houden. Zijn er veel pollen in de lucht, dan is het misschien goed om je kind zoveel mogelijk binnen te houden.
Hooikoorts bij kinderen komt niet heel veel voor, bij de meesten ontstaan de klachten pas tussen de 15 en 25 jaar. Toch zijn er wel jongere kinderen die al eerder klachten hebben, bij hen beginnen de klachten tussen de 7 en 15 jaar. In Nederland zijn er ongeveer 30.000 kinderen met hooikoorts.
De aanleg voor allergieën, zoals hooikoorts, is al bij de geboorte aanwezig, maar uit zich pas op latere leeftijd. Je kunt helaas vrij weinig doen om hooikoorts te voorkomen. De allergie is deels erfelijk bepaald, als jij als vader of moeder hooikoorts hebt, is er een grote kans dat je kind ook het ook krijgt. Maar het kan ook goed zijn dat beide ouders het niet hebben en je kind toch niezend de zomer doorgaat. Waarom het precies is dat sommigen hooikoorts krijgen en anderen niet, is niet helemaal duidelijk.
Hoe kun je het verschil zien tussen hooikoorts en het coronavirus? De symptomen van hooikoorts lijken heel vaak op een verkoudheid, en soms wordt het zelfs verward met corona, waardoor het niet duidelijk is dat het om een allergie gaat. Het grote verschil is dat hooikoorts rond een bepaalde periode is. Het kan dus vanaf januari al zijn, maar meestal zijn de meeste klachten in mei t/m juli. De klachten duren ook langer dan een verkoudheid. Is je kind na een paar weken nog steeds verkouden, dan is het waarschijnlijk hooikoorts. De verschillen en overeenkomsten tussen hooikoorts en Covid-19 worden uitgelegd door het RIVM in deze video.
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan moet iedereen met klachten van hoesten en/of neusverkoudheid en/of koorts thuisblijven totdat de klachten ten minste 24 uur over zijn. Dit geldt ook voor kinderen, die dan dus ook niet naar school of kinderopvang mogen komen. Gelukkig is hooikoorts hier een uitzondering op, zo zegt het RIVM. Twijfel je of je kind hooikoorts heeft maar is hij langdurig verkouden? Dan mag hij toch naar school en kun je vragen om een coronatest. Gjalt Jellesma van de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang (BOinK) is blij met de aanpassingen. "Als je alle kinderen met snotneus zou moeten weigeren, kan de hele opvang dicht." Er zijn nu eenmaal veel kinderen die langdurig snotteren.
Denk je dat er sprake is van hooikoorts bij je kind, ga dan naar je huisarts. De huisarts kan een allergietest doen om het vast te stellen. Heeft je kind hooikoorts, dan zijn er diverse hooikoortspillen die kunnen helpen de klachten te verminderen, de huisarts kan je een recept meegeven.
Behalve pillen zijn er ook neussprays die helpen om vrijer te ademen en oogdruppels om het branderige gevoel in de ogen te verminderen. De medicatie helpt het best als je kind er op tijd mee begint en dus niet pas als de klachten er al duidelijk zijn. Laat je goed adviseren door je huisarts over de medicatie die je jouw kind kan geven. Bij voorkeur laat je jouw huisarts een recept voorschrijven.
Ga je aan de gang met homeopathische middelen, vraag dan aan je huisarts of deze geen kwaad kunnen of überhaupt wel werken.
Mocht niets helpen bij je kind, dan kan er nog een immunotherapie overwogen worden. Deze therapie kan wel 3 tot 5 jaar duren en heeft het doel je kind stap voor stap minder allergisch te maken. Via smelttabletjes of injecties krijgt je kind de stof toegediend waarvoor hij allergisch is, na verloop van tijd kan je kind dan beter tegen de stof. Helemaal genezen van hooikoorts kan helaas niet.
Behalve hooikoortsmedicatie zijn er nog een paar andere dingen die jullie kunnen doen om de klachten te minimaliseren:
Wil je weten hoe de bloeiperiodes verlopen van bomen, grassen en planten in 2020 en hoeveel pollen er dagelijks in de lucht hangen? Bekijk dan de hooikoorts kalender van 2020.
Bronnen
Wilhelmina kinderziekenhuis
Thuisarts
Erasmus MC
RTLNieuws