Zo maak je je huis veilig voor je kind – zonder stress en gedoe

Kinderen zijn geboren ontdekkers. Alles moet worden aangeraakt, beklommen of in de mond gestopt. En dat is geweldig, want zo leren ze juist veel. Maar het betekent ook dat je huis ineens vol potentiële gevaren zit die je eerder nooit had opgemerkt. Hoe zorg je ervoor dat je kleintje veilig op avontuur kan gaan zonder dat je elke seconde op scherp moet staan? Met een paar slimme maatregelen en de beste kinderbeveiliging maak je je huis een stuk kindvriendelijker.

Welke gevaren zijn er in huis? Kijk door de ogen van je kind

De beste manier om te ontdekken waar de risico’s zitten? Ga letterlijk op de grond zitten en bekijk je huis eens vanaf kruiphoogte. Wat zie je? Stopcontacten op ooghoogte, loshangende snoeren, kastdeurtjes vol spullen die niet voor kinderhandjes bedoeld zijn? Door op deze manier te ‘kruipen’ door je huis, krijg je een beter beeld van waar beveiliging nodig is.

Kastjes en deuren: voorkom grijpgrage handjes

Kleine kinderen zijn razendsnel. Voor je het weet, hebben ze een keukenkastje opengemaakt en een fles schoonmaakmiddel in hun handen. Met kastvergrendelingen voorkom je dat nieuwsgierige vingertjes bij gevaarlijke spullen kunnen. Ook lades met messen of medicijnen kun je eenvoudig afsluiten.

Dichtslaande deuren zijn een ander bekend ‘oeps-moment’. Een plotselinge windvlaag en auw, daar zitten er weer een paar vingertjes tussen de deur. Een deurstopper of vingerbescherming kan dit eenvoudig voorkomen.

Stopcontacten en scherpe hoeken: een ongeluk zit in een klein hoekje

Stopcontacten zijn magisch voor kleine kinderen – en dat is niet bepaald een geruststellende gedachte. Stopcontactbeveiligers zorgen ervoor dat je kindje er geen vinger of voorwerp in kan steken.

En dan die scherpe hoeken… Een val tegen een puntige salontafel kan behoorlijk pijnlijk zijn. Hoekbeschermers van zacht materiaal vangen de klap op en verkleinen de kans op blauwe plekken of tranen.

Extra maatregelen voor een kindvriendelijk huis

Naast de klassieke beveiligingsproducten zijn er nog een paar handige aanpassingen die je huis nóg veiliger maken:

  • Bewaar schoonmaakmiddelen en medicijnen hoog en afgesloten. Die vrolijk gekleurde flesjes lijken stiekem best veel op limonade.
  • Voorkom glijpartijen in de badkamer. Een antislipmat in bad of onder de douche scheelt een hoop geglibber.
  • Zet zware meubels en tv’s vast. Klimgrage peuters en instabiele meubels zijn geen goede combinatie. Een beveiligingsband voorkomt dat een kast of tv kantelt als er ineens een mini-expeditie wordt ondernomen.
  • Werk losse snoeren weg. Struikelen over een loshangende lader of een kabel van een lamp? Dat voorkom je simpel met kabelgoten of -clips.

Kinderbeveiliging zonder gedoe: snel en simpel geregeld

Geen zin in ingewikkelde installaties of boorwerk? Gelukkig zijn de meeste kinderbeveiligingsproducten tegenwoordig zo ontworpen dat je ze met stevige plakstrips, klemmen of magneten eenvoudig zelf kunt plaatsen. Handig als je in een huurwoning woont of gewoon geen zin hebt om gaten in je kasten of muren te maken.

Met een paar simpele aanpassingen zorg je voor een veilig thuis

Je hoeft je huis echt niet volledig om te bouwen om het veilig te maken voor je kleintje. Met een paar gerichte aanpassingen creëer je een omgeving waarin je kindje onbezorgd kan spelen en ontdekken – en jij iets minder met een bonkend hart achter ze aan hoeft te rennen. En laten we eerlijk zijn, dat geeft ook een hoop rust!

Lees ook: