Schaafwond, snijwond, brandwond - 7x dit wil je doen als er iets met je kind gebeurt

Ongelukjes gebeuren, en al helemaal bij kinderen. Daarom delen we 7 fijne EHBO-tips die elke ouder moet kennen en kom je te weten wat je moet doen bij schaaf-, snij-, en brandwonden. Zo ben je altijd klaar voor de kleine en grote avonturen van je kind.

Als je kind pijn heeft...

Als je kind valt of zich bezeert, kan hun reactie je behoorlijk laten schrikken. Voor kleine kinderen kunnen pijnsensaties groot voelen en zelfs paniek veroorzaken. Hoe reageer je op zo'n moment, en hoe zorg je ervoor dat je alles in huis hebt om elk ongelukje aan te kunnen? Het sleutelwoord is voorbereiding. Met deze 7 tips ben je er helemaal klaar voor.

1. Blijf zelf kalm: Kinderen spiegelen zich aan jouw reactie. Hoe rustiger jij blijft, hoe rustiger zij zullen zijn. Haal diep adem, tel tot tien, doe wat nodig is om jezelf eerst te kalmeren voordat je reageert.

2. Ken de basis van EHBO: Een cursus EHBO voor kinderen kan een wereld van verschil maken. Weet hoe je moet reageren op de meest voorkomende ongelukjes, zoals verstikking, verslikking, snijwonden, brandwonden, en vallen.

Dagelijks belanden er honderden kinderen op de spoedeisende hulp in Nederland. De meeste ongelukken gebeuren in en rondom huis. Met de kennis die je opdoet tijdens een EHBO-cursus durf je in actie te komen wanneer het nodig is. Zo kun je jouw kindje altijd helpen in geval van nood. Bekijk de baby- en kind EHBO-cursussen van het Rode Kruis hier.

3. Gebruik afleiding: Een kind dat pijn heeft of geschrokken is, kun je vaak helpen door afleiding te bieden. Een knuffel, een liedje, een grappig verhaal, of hun favoriete tekenfilm kan wonderen doen om ze te kalmeren.

4. Wees voorbereid: Een goed gevulde EHBO-koffer is eigenlijk onmisbaar in elk huishouden. Zorg ervoor dat je snel weet te vinden wat je nodig hebt, van pleisters in alle maten tot ontsmettingsmiddel en verband. Een kleinere EHBO-kit voor onderweg is ook een goed idee. Zo heb je altijd voldoende mee voor onverwachte situaties (en dat zijn er vaak nogal wat met kleine kinderen). Hier vind je alle EHBO-koffers handig op een rij.

5. Leer je kind wat hij kan doen als hij pijn heeft als jij er niet bent, hoe ze om hulp kunnen vragen, en simpele dingen zoals het belang van handen wassen om infecties te voorkomen.

6. Help je kind rustig worden. Doe samen ademhalingsoefeningen of masseer zachtjes hun hand of rug. Ook neuriën kan helpen om angst of pijn te verminderen.

7. Vertrouw op je intuïtie en weet wanneer je hulp moet inschakelen: jij kent je kind het beste. Als iets niet goed voelt of als de situatie jouw EHBO-kennis te boven gaat, twijfel dan niet om de huisartsenpost te bellen. Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Heb jij deze gratis app al? Van brandwond tot vergiftiging en van bewusteloosheid tot een kneuzing: met de gratis EHBO-app van Rode Kruis weet je altijd wat je moet doen. In een noodsituatie geeft de app je gesproken instructies om je te begeleiden. Download deze fijne app nu eenvoudig hier.

Weet wat je moet doen bij ongelukken

Als je kind rustiger is geworden, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je precies moet doen bij verschillende soorten verwondingen. Elk type wond vraagt namelijk om een specifieke aanpak. Wat kun je het best doen bij schaafwonden, snijwonden en brandwonden?

Wat te doen bij een schaafwond?

Je hand langs een stenen muur, een ongelukkige val tijdens het rennen– kinderen lopen regelmatig schaafwonden op. Een schaafwond is geen open wond, het zijn oppervlakkige huidbeschadigingen. Wat kun je het beste doen?

Wel doen:

  • Laat lauw, stromend water over de wond lopen om 'm schoon te maken. Geen kraan in de buurt? Een ontsmettingsmiddel dat niet kleurt en op waterbasis is, werkt ook.
  • Met wat water en eventueel een zacht borsteltje krijg je het meeste vuil wel weg. Zit er nog iets vast zoals een steentje of stukje glas? Een pincet kan uitkomst bieden.
  • Kleine schaafwonden kunnen prima aan de lucht drogen. Voor grotere wonden is het slim om ze te bedekken met een steriel, niet-verklevend verband.

Niet doen:

  • Gebruik geen sterke desinfectiemiddelen, zoals alcohol. Dit irriteert de huid van je kindje en dat prikt. Niet alleen zal je kind er harder door huilen, het helpt ook niet bij het genezingsproces.
  • Probeer je kind ervan te weerhouden om aan de schaafwond te krabben of pulken. We weten allemaal hoe verleidelijk het is om aan die korstjes te zitten, maar dat vertraagt alleen maar het genezingsproces en verhoogt het risico op infecties.

Twijfels? Als je niet zeker weet hoe ernstig het is of als je de wond niet schoon krijgt, bel dan even met de huisarts.

TIP

Ben je aanvullend verzekerd? Dan wordt een EHBO-cursus in de meeste gevallen vergoed! Bekijk de  online EHBO-cursussen hier.

Wat te doen bij een snijwond?

Op je knie vallen tijdens het rennen, je hoofd stoten tegen een tafel, in je vinger snijden tijdens het meehelpen in de keuken: kinderen krijgen regelmatig een huidwond. Als het even tegenzit, zit er ook nog vuil in. Dit is wat je het best kunt doen.

Wanneer bel je de dokter?

112 bellen is alleen nodig bij zeer grote of diepe wonden, vooral als er flink bloedverlies is of als er grote voorwerpen in de wond zitten.

Bel de huisarts als..

  • De randen van de wond niet mooi op elkaar aansluiten en je veel huidweefsel ziet, dan moet de wond waarschijnlijk gehecht worden.
  • Je kind zich zorgen maakt, bijvoorbeeld over een mogelijk litteken.
  • Het lastig is om het lichaamsdeel waar de wond zit te bewegen
  • De wond zich op gevoelige plekken bevindt, zoals in het gezicht of de geslachtsdelen
  • Als er iets in de wond vastzit.

Een diepe wond

Hoe weet je nou of de wond te diep is? Bloed kan er al snel beangstigend uit zien. Een wond kan te diep zijn als deze breder is dan een centimeter en als je ziet dat de randen van de huid uit elkaar staan. Het is ook te diep zodra het bloeden niet stopt nadat je een tijd druk hebt uitgeoefend, of als je kind behoorlijk veel pijn heeft en niet goed kan bewegen.

Bij een kleinere wond

In de meeste gevallen zijn snij- en huidwonden goed te behandelen thuis. Zo pak je het aan.

Wel doen:

  • Met lauw, stromend water maak je het schoon. Geen kraan in de buurt? Een kleurloos ontsmettingsmiddel kan ook.
  • Gebruik een schone doek voor de huid rondom en dek de wond af met iets steriels en niet-klevend, zoals pleisters.
  • Hechtstrips zijn ideaal om het bloeden te stelpen bij kleinere wondjes

Niet doen

  • Als er iets in de wond zit, trek er dan niet aan, maar zoek medische hulp.
  • Geen ijs erop: ijs direct op de wond kan meer kwaad dan goed doen.

Wat te doen bij een brandwond

Een kop hete thee die omvalt, het is de nachtmerrie van elke ouder met kleine kinderen. Brandwondjes gebeuren sneller dan je denkt en het is erg belangrijk om te weten hoe je moet handelen.

Je belt de huisarts als:

  • De huid deels of helemaal is verbrand.
  • De zon je kleintje flink te pakken heeft genomen en de huid daardoor is opgezwollen of vol blaren zit.
  • Het gaat om een brandwond van een baby, peuter of kleuter.
  • Het om gevoelige plekjes gaat, zoals het gezichtje, de handjes, voetjes, of bij de geslachtsdelen.
  • De brandwond groter is dan het handje van je kind.
  • De wond er raar uit gaat zien of er vocht uitkomt.
  • Je geen idee hebt hoe die brandwond is ontstaan.
  • Na een paar dagen de wond er niet beter, maar juist slechter uitziet.
  • Bel 112 bij ernstige brandwonden of als ademen moeilijk gaat.

Gelukkig kun je de meeste kleine brandwonden goed thuis verzorgen.

Wel doen:

  • Koelen! Gelijk onder lauw, zacht stromend water houden, dat voelt het fijnst voor je kind. Dat doe je zo’n 10 tot 20 minuten en anders zo lang mogelijk.
  • Kleding uit zo snel als je kan, maar natuurlijk zonder te trekken. En natuurlijk ook eventuele sieraden.
  • Focus op de wond: Laat alleen het verbrande stukje huid afkoelen en zet dus niet je kind onder een lauwe douche, zo voorkom je dat je kind het te koud krijgt.
  • Dek het af met plastic huishoudfolie, steriel verband, of een schone theedoek. Net wat je bij de hand hebt.

Niet doen:

  • De wond aanraken met je vingers (of die van je kindje). Zo houd je het risico op infecties klein.
  • Zalfjes of crèmes: tot de dokter zegt dat het mag, laat je de brandwond met rust.
  • Eten of drinken bij grote brandwonden: even wachten op het groene licht van een arts.

Met deze EHBO-tips en adviezen voor de behandeling van schaaf- snij- en brandwonden, weet je wat je kunt doen om je kind goed te helpen. Dan kan hij weer snel lekker verder spelen en de wereld ontdekken.