Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Wat moet je doen als je kind iets schadelijks heeft gedronken, zoals bellenblaas, shampoo, afwasmiddel of zeep?

Oeps! Je draait je even om, en je kind heeft een slokje van iets gedronken wat echt niet de bedoeling was: bellenblaas, shampoo, afwasmiddel, of zelfs zeep. Paniek natuurlijk! Maar geen zorgen, in dit artikel lees je precies wat je moet doen als je kind per ongeluk zoiets binnenkrijgt. Van wat je direct kunt doen tot wanneer je de dokter moet bellen – wij hebben alle tips voor je op een rij gezet.

Wat zit er in deze producten?

Bellenblaas, shampoo, afwasmiddel en zeep bevatten allemaal schuimende stoffen (detergenten) die vet en vuil oplossen. Het goede nieuws: deze producten zijn meestal niet heel giftig, maar kunnen wel irritatie veroorzaken. Het gevaar zit vooral in de schuimvorming, want dat kan problemen geven met de ademhaling als het schuim in de keel terechtkomt. Dus als je kind bijvoorbeeld afwasmiddel heeft gedronken, moet je direct weten wat je het beste kunt doen.

Wanneer moet je je kind laten braken?

Je vraagt je misschien af: moet ik mijn kind laten braken als het iets verkeerds heeft gedronken, zoals bellenblaas of shampoo? Het antwoord is duidelijk: nee, niet doen! Overgeven kan juist meer schuim veroorzaken, en dat vergroot de kans op verstikking. Dit geldt voor álle schuimende producten, zoals badschuim, douchegel en natuurlijk ook bellenblaas, afwasmiddel en zeep.

Wat moet je wél doen?

Als je kind per ongeluk bellenblaas, shampoo, afwasmiddel of zeep heeft gedronken, volg dan deze stappen:

  1. Niet laten braken
    Zoals gezegd: braken zorgt voor meer schuimvorming en dat kan gevaarlijk zijn. Laat je kind dus niet overgeven, ook al lijkt dat misschien een logische eerste stap.
  2. Mond spoelen
    Spoel de mond van je kind met een beetje water om het product weg te spoelen. Zorg ervoor dat je kind dit uitspuugt en niet doorslikt. Gebruik eventueel een vochtig washandje om de mond schoon te maken.
  3. Iets vettigs geven
    Laat je kind iets vettigs eten, zoals een hapje boter, slagroom, of een vette koek. Dit helpt de schuimvorming in de maag te verminderen. Volle melk kan ook, maar geef niet te veel.
  4. Houd je kind goed in de gaten
    Let op klachten zoals hoesten, moeite met ademhalen, of roodheid rond de mond. Als je kind zich niet lekker voelt, meteen de dokter bellen!
  5. Bel altijd de dokter
    Ook als je kind zich prima lijkt te voelen, is het verstandig om even contact op te nemen met de huisarts. Vertel wat je kind heeft gedronken en hoeveel, en bewaar het flesje of de verpakking voor de zekerheid.

Symptomen van vergiftiging

Je vraagt je vast af: Hoe snel merk je vergiftiging bij je kind? Dat kan per product verschillen, maar in de meeste gevallen komen de klachten snel op, zoals:

  • Braken (zelfs al probeer je dit te voorkomen, door de prikkeling in de maag kan het gebeuren)
  • Hoesten of moeite met ademhalen
  • Roodheid of irritatie rond de mond
  • Huilen of tekenen van pijn
  • Slikproblemen

Als je een van deze symptomen ziet, bel dan direct een dokter of 112, vooral als je kind moeite heeft met ademhalen.

Wat als je kind allesreiniger heeft gedronken?

Allesreiniger is misschien wat minder schuimend dan bijvoorbeeld afwasmiddel, maar het kan alsnog voor vervelende klachten zorgen als je kind dit heeft gedronken. Ook hier geldt: niet laten braken en meteen een arts bellen voor advies. Vaak kan een klein beetje water of melk worden gegeven, maar dit is echt afhankelijk van het product. Dus altijd de dokter raadplegen!

Hoe voorkom je dit soort ongelukken?

Kinderen zijn nieuwsgierig en stoppen van alles in hun mond, dus voorkomen is altijd beter dan genezen. Hier zijn een paar tips om te zorgen dat je kind geen gevaarlijke producten binnenkrijgt:

  • Bewaar schoonmaakmiddelen hoog en buiten bereik: Zet spullen zoals allesreiniger, afwasmiddel en zeep op een plek waar je kind niet bij kan, bijvoorbeeld een hoge kast of afgesloten keukenkastjes.
  • Gebruik kindersloten: Kindersloten op keukenkastjes kunnen een goede manier zijn om schoonmaakmiddelen veilig op te bergen.
  • Geen lege flesjes om mee te spelen: Zelfs een leeg flesje shampoo of zeep kan nog restjes bevatten. Laat je kind er dus niet mee spelen in bad of onder de douche.
  • Houd toezicht bij bellenblaas: Jonge kinderen willen alles proeven, ook bellenblaas. Blijf erbij als je kind ermee speelt en leer het ze veilig te gebruiken.

Zelf altijd rustig blijven en de juiste stappen volgen

Als je kind per ongeluk bellenblaas, shampoo, afwasmiddel, zeep of allesreiniger heeft gedronken, is het belangrijk om kalm te blijven. Laat je kind niet braken, geef iets vettigs te eten en neem altijd contact op met de dokter.