Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Tot welke leeftijd BSO?

Nav de discussie over mobiele telefoons ben ik benieuwd tot welke leeftijd jullie kinderen naar de BSO gaan en vanaf welke leeftijd ze zelf naar huis mogen reizen. Wij zijn vorig jaar van school gewisseld en dochter staat nu bij verschillende BSO‘s al bijna een jaar ingeschreven. We lossen het nu op met oppas aan huis maar ik ben benieuwd hoeveel jaar dit nog een onderwerp is. Dochter is trouwens bijna acht en gaat naar groep 5.


mijn zoon vanaf eind groep 6, hij was toen 10 bijna 11. Maar de tijd dat hij alleen thuis was was maar heel beperkt want ik werkte op 400m afstand en hij trainde 4 dagen per week. Dus het was thuis komen, omkleden en wat eten en dan was ik er 1,5 uur later ook. 
De vakanties hebben we langer afgenomen want hele dagen thuis toen nog niet.

Hier gaan beiden nog wel (groep 4 en groep 2) maar denk dat oudste inderdaad vanaf eind groep 6 alleen naar huis mag als ik aan het werk ben. Dan zou hij 2-3 uur alleen thuis 2x per week. 

hier zijn ze afgelopen halverwege het schooljaar gestopt. Ze waren toen net 10 en bijna 9. Nu waren ze voor de BSO stopte al vaak een paar alleen thuis als ik een keer later thuis was vanuit mijn werk.

onze bso bood heel veel activiteiten aan, ook voor 10-12 jaar. Eentje wilde daarom langer blijven. Ik vond vanaf 10/11 jaar kind serieus genoeg om paar uur na school alleen thuis te zijn. Maar was geen 5 dagen, maar 2. 

Bosanemoon

Bosanemoon

10-08-2024 om 11:51 Topicstarter

Onze dochter is er nu nog niet aan toe om alleen naar huis te komen vanuit school; het is best een drukke route en ze is nog niet handig genoeg in het verkeer. Maar eind groep zes misschien wel 🙂 Alleen thuis zijn zie ik haar dan ook wel doen, ze is best zelfstandig en kan zichzelf goed vermaken. Bij ons gaat het op dit moment om drie middagen. 

Hier bij start groep 7. Gedurende het schooljaar zie je meer vriendinnetjes stoppen met de BSO. 
Zoon start dit jaar in groep 6 maar hij moet gewoon nog naar de BSO. Zie hem nog niet 3 uur alleen thuis rondhangen.

Ik werk op een buiten BSO en bij ons blijven de kinderen gemiddeld genomen langer dan op andere BSO's merken we. Meestal met 11 dat ze stoppen. Afhankelijk van het kind en welke route ze moeten nemen fietsen ze vanaf 9,5 zelf naar huis. 

Dochter is nu negen en gaat naar groep zes. Hier zie je het aantal kinderen met BSO wel dalen vanaf groep zes. Hangt ook wel samen met of er oudere broertjes en zusjes zijn. Dan stoppen kinderen vaak eerder. 
Onze dochter heeft het op de BSO naar haar zin. Ze is enig kind. School is hier om 14 uur al uit. Ze is wel vaker even alleen thuis en dat kan ze prima, maar meerdere middagen per week de hele middag vind ik erg lang. Bovendien kan ze op de BSO met andere kinderen spelen en dat vinden we ook belangrijk. Ik zou persoonlijk kiezen voor BSO afbouwen in plaats van direct meerdere middagen alleen thuis zijn. 

Dochter gaat in vakanties ook vaak een dag naar de BSO omdat ze dat leuk vindt en er dan allemaal leuke dingen bedacht worden. 
Hoeft niet per se, want man werkt in het onderwijs en heeft dan dus ook vrij.
In de zomervakantie niet, die is al volgepland genoeg met andere dingen.

Overigens gaat dochter al vanaf groep 3 zelfstandig lopend van en naar school en huis. Is vijf minuten lopen en het is een voorzichtig en zelfstandig meisje.

Dochter is 10 en heeft nu een jaar geen bso meer. Dat gaat om 1 middag waar ze ongeveer 1,5 uur alleen is. Andere middag werk ik thuis. Zoon is 4 en vindt de bso niet leuk. Maar hij heeft pech, hij zal er toch nog wel een paar jaar naartoe moeten. Nu gaat hij 2 dagen, maar op mijn thuiswerkdag zou hij op een gegeven moment wel thuis kunnen blijven, nu lukt het nog niet om te werken met hem erbij, zeker tijdens vakanties niet. Vanaf welke leeftijd doen/deden jullie dat?

Mijn zoon ging alleen naar de voorschoolse en vakantie bso de voorschoolse hebben we afgeschaft toen hij in groep 7 zat, vlak na zijn 10e verjaardag. Vakantie bso hebben we toen nog wel aangehouden want hele dagen alleen thuis vonden we toen echt te lang. Sinds hij in groep 8 zat ook geen vakantie bso meer, dat was 10 jaar.

Vanaf groep 5 alleen naar huis. Het was een simpele route met alleen maar fietspad en er was dan wel iemand thuis. Vanaf groep 7 zonder bso. Ze gingen wel maar 1 dag (lange middag vanaf 12:30), de overige 2 dagen was of man thuis (die werkt heel onregelmatig) of anders m'n moeder. Alleen in de vakanties kwam oma dan wel de hele of halve dag oppassen, want hele dagen alleen thuis vond ik toen nog wel te lang. 

Malm schreef op 10-08-2024 om 13:23:

Dochter is 10 en heeft nu een jaar geen bso meer. Dat gaat om 1 middag waar ze ongeveer 1,5 uur alleen is. Andere middag werk ik thuis. Zoon is 4 en vindt de bso niet leuk. Maar hij heeft pech, hij zal er toch nog wel een paar jaar naartoe moeten. Nu gaat hij 2 dagen, maar op mijn thuiswerkdag zou hij op een gegeven moment wel thuis kunnen blijven, nu lukt het nog niet om te werken met hem erbij, zeker tijdens vakanties niet. Vanaf welke leeftijd doen/deden jullie dat?

Werken met een kind thuis: niet! Want ik kan niet op een kind letten en werken. Ik vind dat ook niet professioneel staan als ik met klanten asn het bellen ben en kind vraagt aandacht.

In coronatijd was het acceptabel hoewel ongewenst want het kon niet anders maar nu alleen als je onverwacht op je vrije dag in moet spri gen.

Ik ben pas thuis gaan werken met kind thuis toen kind ruim op de middelbare school zat. En dan ook liever niet.

in coronatijd bso opgezegd, dat was groep 4. Er was altijd iemand thuis als dochter uut school kwam. Ik kan flexibel thuiswerken. Dat gaat ook prima als dochter thuis is. (Of dat kan, verschilt natuurlijk per kind en de leeftijd).
Eind groep 6 ging ze 2 dagen per week naar huis als wij er niet waren (andere baan vriend). Dan was ze 1,5 uur alleen thuis. 

Hier gemiddeld start groep 7 (dus tm groep 6) Als ik dagdienst had toen oudste in groep 6 zat, mocht ze zich wel eerder afmelden daar en zelf naar huis komen. Als ik avonddienst had en man was pas na zessen thuis mocht ze iets na vijven zelf naar huis. Hele middag alleen vond ik toen nog te lang. Er zaten paar kinderen nog uit groep 7 op bso, achtste groepers niet. 

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.