Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
19 december 2003 door Nanny Gortzak
Onze zoon is nu 6 weken oud en mijn vrouw geeft hem al evenzovele weken borstvoeding. Echter na een borstvoeding, zowel direct als ook uren erna, huilt hij veel en kan hij soms wel 6 uur achter elkaar wakker zijn.
Als we de melk afkolven, ziet het er waterig uit. We vroegen ons af of het genoemde gedrag veel voorkomt en of de waterigheid van de moedermelk een indicatie ergens van is.
We hebben ook geprobeerd om 's nachts bijvoeding te geven (hypo-allergeen), en alhoewel het nog kort dag is, lijkt hij rustiger na een voeding.
Wat kunnen wij doen om de situatie van ons kind te verbeteren?
Uw vraag is eigenlijk: wat kunnen we doen qua borstvoeding om het huilen te verminderen? Een andere vraag is of de gekolfde melk iets zegt over de aard van de problemen.
Om met de laatste vraag te beginnen: de waterigheid van de melk zegt vooral iets over het kolven zelf.
Het kolven van waterige melk wijst er in de regel op dat er niet lang genoeg gekolfd is om de vette achtermelk te kolven. De melk is echter van prima kwaliteit.
Langer kolven, dubbelzijdig kolven, of vaker van borst wisselen bij het kolven, kunnen dit probleem verhelpen. Eventueel is kolven met een andere kolf een oplossing.
Om een specifiek antwoord op uw vraag over het huilen en het wakker blijven te kunnen geven, zou ik over meer gegevens moeten beschikken. Zoals: hoeveel voedingen krijgt uw zoon, hoe is zijn groei, hoeveel luiers heeft hij per dag en hoe zien deze eruit?
Omdat deze gegevens ontbreken, moet ik mij beperken tot een algemeen antwoord, in de hoop dat u eruit kunt halen wat op u van toepassing zou kunnen zijn en wat verbetering zou kunnen brengen.
De meeste pasgeboren baby's willen vaak drinken. Ik denk dan aan 10 tot 12 maal per dag, en nog vaker is niet ongewoon. Een pasgeborene heeft in het begin namelijk nog maar een heel klein maagje, ongeveer ter grootte van een flinke knikker.
Na de eerste paar weken, waarin de borstvoeding goed op gang komt, de maag wat gegroeid is en de baby meestal ruim over het geboortegewicht is, kan het voedingspatroon wat gewijzigd zijn.
Hoewel het aantal voedingen dan meestal wat zal afnemen, blijken toch heel wat baby's ongeveer elke twee uur wat te willen drinken. Er zijn ook baby's die langere tussenpozen hebben tussen twee voedingen, en er zijn er die heel vaak willen blijven drinken.
Daar is allemaal niets mis mee, zolang een baby zich goed ontwikkelt, goed groeit en goed in zijn vel zit. Wanneer er op een van deze punten iets hapert, dan kan er gekeken worden naar de manier van voeden.
Eventuele problemen bij de groei, de ontwikkeling of het algemene welbevinden (waaronder humeurigheid en veel huilen) kunnen natuurlijk tal van oorzaken hebben. Een daarvan kán de borstvoeding zijn (naast medische problemen, etc.). Hieronder geef ik een aantal mogelijkheden.
Oplossing: vaker en effectiever voeden, nakolven en de afgekolfde melk aan de baby geven, kan het probleem verhelpen. Soms is een aanpassing bij het aanleggen noodzakelijk.
Oplossing: in dit geval kan het helpen om de borsten eenmaal goed leeg te kolven. Vervolgens drinkt de baby één borst per voeding, en liefst zit er ook niet al te veel tijd tussen de voedingen (om te voorkomen dat de borsten overvol raken).
Oplossing: halverwege de voeding een baby even laten boeren en ook na de voeding goed laten boeren, kan het probleem van veel lucht binnenkrijgen verhelpen.
Bij een snelle melkstroom kan het helpen om eerst wat melk in een handdoek te laten weglopen en de baby pas aan te leggen na de eerste melkstroom.
Pijn, bijvoorbeeld veroorzaakt door een geboorte-trauma, dient door een deskundige behandeld te worden. Ondertussen kan gevoed worden in een houding die voor de baby het prettigste is. Bij kinderen met een duidelijke voorkeurshouding, kan dit bijvoorbeeld in de rugby-houding zijn aan één borst (onder de arm door) en de normale houding bij de andere borst. Een variant hierop kan zijn om de baby liggend op bed te voeden.
Oplossing: met hulp van een diëtist(e) kan nagegaan worden of er sprake is van een allergie en welke producten de moeder moet vermijden.
Los van de mogelijke problemen gelden er in ieder geval een aantal algemene adviezen die altijd van toepassing zijn:
Bij aanhoudende problemen, of bij twijfel over de oorzaak van de problemen, kan het zinvol zijn om een arts of een lactatiekundige te raadplegen.
is lactatiekundige IBCLC.