Welke vitamines heeft je lichaam nodig om opnieuw fit te worden na de bevalling?

Na 9 maanden wachten is het eindelijk tijd om je baby te ontmoeten. Je lichaam heeft hard gewerkt om je kindje al die tijd te laten groeien. En ook tijdens de bevalling heeft je lijf veel te verduren gekregen. Het is nu dus extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Vitamines en mineralen spelen hierbij een belangrijke rol. Wat heeft je lichaam precies nodig in deze fase?

Ontzwangeren: wat is dat?

'9 maanden op en 9 maanden af': je hebt het vast wel eens van iemand te horen gekregen. Na de zwangerschap heeft je lichaam tijd en energie nodig om weer te ontzwangeren. Dit betekent dat je lichaam zich langzaam weer aanpast aan het niet-zwanger zijn. En dat proces kost tijd. Hoeveel tijd, dat verschilt per vrouw, maar het kan maanden duren voordat je het gevoel hebt dat je lichaam weer voelt zoals je gewend bent. Dat is dus heel normaal.

In dit postpartum proces maak je allerlei veranderingen door. Je hormoonhuishouding past zich aan, je lichaam is aan het genezen van de bevalling en de borstvoeding komt op gang. Dit gaat gelukkig grotendeels vanzelf, maar dat wil niet zeggen Dat het altijd zonder slag of stoot gaat. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en alle vitamines binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft.

Welke vitamines heb je nodig na de bevalling?

Vitamines en mineralen zorgen ervoor dat alle processen in je lichaam normaal functioneren, je je opnieuw fit gaat voelen en dat je voldoende energie en weerstand hebt.

De meeste vitamines en mineralen krijg je dagelijks binnen via je voeding. Daarom is het verstandig om gezond en gevarieerd te eten, vooral in deze periode. Maar in de meeste gevallen zijn supplementen nuttig om je voorraad weer goed aan te vullen. Net zoals tijdens de zwangerschap heeft je lichaam ook na de bevalling extra behoefte aan bepaalde vitamines. Wij vertellen je precies welke dit zijn, zodat jij je snel weer opnieuw fit voelt na de bevalling.

Vitamine A

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om goed op je vitamine A gehalte te letten. Je wilt dan niet te veel van deze vitamine binnenkrijgen, omdat dit gevaarlijk kan zijn voor je baby. Na de bevalling speelt vitamine A juist een belangrijke rol. Deze vitamine ondersteunt namelijk het afweersysteem en dat kun je in deze tijd wel gebruiken.

Vitamine A komt van nature onder andere voor in dierlijke producten, zoals melkproducten, vlees, lever, donkergroene bladgroente, eieren, vis en geeloranje gekleurde vruchten. De gemiddelde vrouw heeft dagelijks 680 microgram nodig. Maar na de bevalling, en vooral als je borstvoeding geeft, is het advies om dagelijks 1.100 microgram binnen te krijgen.

Vitamine B12

Vitamine B12 is tijdens de zwangerschap belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je baby, maar ook zelf heb je deze vitamine hard nodig. Na de bevalling draagt vitamine B12 o.a. bij aan extra energie tijdens vermoeidheid.

Vitamine B12 vind je vooral in dierlijke producten, zoals vlees, vis, melkproducten en eieren. Dagelijks heb je als vrouw 2,8 microgram vitamine B12 per dag nodig, maar na zwangerschap, en vooral als je borstvoeding geeft, heb je dagelijks zo'n 3,8 microgram nodig.

Vitamine C

Vitamine C is goed voor de weerstand en daarom een belangrijke vitamine in de kraamtijd. Je immuunsysteem heeft hard moeten werken tijdens de zwangerschap en je bevalling, en vaak moet de vitamine C voorraad weer aangevuld worden. Je vindt het onder andere in zwarte bessen, guave, acerola, aardbeien, sinaasappel, kiwi en broccoli.

IJzer

IJzer is een belangrijk mineraal in ons lichaam. Het speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het transporteren van zuurstof door ons lichaam. Dat is belangrijk tijdens de zwangerschap, maar ook daarna.

Een verhoogde ijzerbehoefte komt vrij vaak voor bij vrouwen die net zijn bevallen of borstvoeding geven. Vooral als er veel bloedverlies is geweest bij de geboorte, is ijzer belangrijk. Daarom is het belangrijk om extra te letten op je ijzerinname. IJzer zit veel in groene bladgroenten, vlees, bonen, noten en volkorenproducten. Dagelijks moet je als vrouw die borstvoeding geeft 15 of 16 milligram ijzer binnenkrijgen, regelmatig wordt er dan ook door het ziekenhuis of de huisarts een ijzersupplement geadviseerd.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat we nodig hebben voor onder andere een goede spierfunctie en ondersteunt het energieniveau. En die energie kun je hard gebruiken na de bevalling en in de periode van gebroken nachten.

Magnesium krijg je binnen via noten en zaden, melkproducten, volkorenproducten, vlees en groente. Je hebt dagelijks tussen de 280 en 300 milligram magnesium nodig om je lichaam te ondersteunen.

Omega-3

Omega-3 is een groep vetzuren die belangrijk zijn voor een goed hart1 en Ze dragen bij tot een goede ontwikkeling van de hersenen2 en ogen3 van de baby. Je hart heeft flink moeten werken tijdens de zwangerschap en heeft deze vetzuren nodig. Helaas maakt ons lichaam deze niet zelf aan.

Omega-3 vind je onder andere in vis, schaal- en schelpdieren en plantaardige olie. Als je wekelijks 2 keer vis eet, en één keer daarvan vette vis, krijg je meestal al flink wat omega-3 binnen. Eet je weinig tot geen vis of ben je vegetariër of veganist? Dan is het belangrijk hier extra op te letten en dit eventueel aan te vullen. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren binnen te krijgen.

Synthetische versus natuurlijke supplementen

Als jij je gaat verdiepen in supplementen, zul je snel ontdekken dat er twee categorieën supplementen zijn: synthetische supplementen en natuurlijke supplementen. Wat is het verschil tussen deze supplementen? En waar kies je voor na de zwangerschap?

Synthetische supplementen

Synthetische supplementen zijn gemaakt in een laboratorium en bestaan uit kunstmatige ingrediënten. Ze worden gemaakt om de natuurlijke variant van een bepaald voedingsmiddel na te bootsen, zoals vitamine C of ijzer. Deze supplementen bevatten niet precies de stoffen die van nature in ons lichaam voorkomen of die in ons voedsel zitten.

Natuurlijke supplementen

Natuurlijke supplementen bestaan uit ingrediënten die afkomstig zijn uit de natuur. Dit kan bijvoorbeeld een bepaalde plant of kruid zijn waarvan bekend is dat het bepaalde voedingsstoffen bevat die goed zijn voor ons lichaam. Natuurlijke supplementen worden vaak gezien als veiliger en beter opneembaar door ons lichaam dan synthetische supplementen. Dit is waar, maar niet altijd.

Synthetisch of natuurlijk?

Sommige vitamines en mineralen zijn beter opneembaar door ons lichaam in de natuurlijke vorm, en andere vitamines zijn juist synthetisch beter opneembaar. Het is dus belangrijk om te weten welke vitamines en mineralen je nodig hebt na de zwangerschap én om uit te zoeken welke vorm het beste voor jou werkt.

Wil je weten wat jouw lichaam nodig heeft? Overleg dan met je huisarts of verloskundige over eventuele supplementen die je zou kunnen gebruiken. Zij kunnen je advies geven, afgestemd op jouw persoonlijke situatie en voedingspatroon. Zo kun jij je lichaam optimaal ondersteunen na de bevalling en echt genieten van je kraamtijd met je nieuwe baby.

1 EPA en DHA zijn goed voor het hart bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA/DHA

2 De inname van DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de hersenen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Bij een minimale inname van 250 mg DHA per dag.

3 De inname van DHA door de moeder, draagt bij tot een goede ontwikkeling van de ogen van de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Bij een minimale inname van 250 mg DHA per dag.

Lees ook: