Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
30 september 2004 door Lissy de Ridder
Onze oudste zoon van bijna 4 jaar heeft soms een grote teelbal. We zien dit 's avonds bij het in bad gaan, maar de volgende morgen is het dan weer weg. Het lijkt geen pijn te doen, maar hij giechelt wel als we willen voelen. Daarnet zei hij wel dat het pijn deed, maar we twijfelen daaraan. Het is in ieder geval een raar gevoel, het lijkt of er 'geen einde' aan het balletje lijkt te komen, je kunt de verdikking volgen tot in zijn buik.
Heeft u enig idee wat dit kan zijn? Hij is altijd al een slechte eter geweest en het is ook niet een echt fit jongetje (zeker niet als je hem vergelijkt met zijn jongere broertje), maar we weten niet of dit ermee te maken kan hebben. Hij lijkt geen koorts te hebben.
Wat u beschrijft, zou kunnen wijzen op een liesbreuk. Ik zal uitleggen wat dat betekent.
Bij het indalen van de teelballen vanuit de buikholte naar het scrotum (de balzak) ontstaat er een kanaal. Na het indalen van de ballen sluit dit kanaal zich rondom de vaatstreng en de zaadstreng. Als dit kanaal nu weer open gaat, ontstaat er een verbinding tussen de buikholte en het scrotum. Vervolgens kan de buikinhoud – door het kanaal – in het scrotum terechtkomen. Vaak gaat het bij "de buikinhoud" om een darm-lis [een lis is een lus - red.]
Als deze darm-lis terugschiet in de buikholte, is de bobbel weer verdwenen.
Een kind heeft hier meestal geen last van, tenzij er sprake is van afknelling. We noemen dat: een beklemde liesbreuk. Bij afknelling zijn er veel klachten (pijn, huilen) en moet er meteen naar gekeken worden door een arts.
Omdat een liesbreuk nooit vanzelf verdwijnt, moet die operatief gecorrigeerd worden. Het is een kleine ingreep, die plaatsvindt onder narcose.
Uw huisarts kan beoordelen of er inderdaad sprake is van een liesbreuk. Belangrijk is dan wel dat de zwelling aanwezig is op het moment dat de arts gaat kijken. Soms kan de zwelling uitgelokt worden door de patiënt op de handrug te laten blazen (waardoor de druk in de buikholte verhoogd wordt).
is kinderarts in het Sophia Kinderziekenhuis (Erasmus MC Rotterdam).