Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

18 maart 2011 door Nanny Gortzak

Hoe combineer je borstvoeding met vaste voeding? (8 mnd)

Mijn zoontje is 8 maanden en krijgt naast borstvoeding nu ook fruit, een potje eten en een boterham. Mijn borstvoeding begint nu echter terug te lopen. Ik voed nog 's ochtends, 's middags en 's avonds, en soms ook nog 's nachts, maar hij heeft steeds minder plasluiers (2 kleine luiers).

Eigenlijk wil ik borstvoeding blijven geven, maar ik heb het idee dat hij te weinig vocht binnenkrijgt. Moet ik hem nu water of limonade gaan geven? Of moet ik opvolgmelk gaan geven? Of stopt de borstvoeding dan helemaal?

Antwoord

Veel moeders merken dat hun baby na een maand of 8 minder gaat drinken. Enerzijds gaat hij iets meer eten: een paar keer per dag staat er een hapje (fruit, groenten, graanproducten, etc.) op het menu. Maar anderzijds is er nog steeds een grote behoefte aan melkvoedingen.

Dan rijst inderdaad al snel de vraag wat je aan moet met de borstvoeding. Net als op elk ander moment geldt ook nu: als moeder en kind dat prettig vinden, kan de borstvoeding gewoon voortgezet worden. Maar soms gaat dat niet helemaal goed.

Teruglopende melkproductie

Wanneer een baby naast de borstvoeding ook ander voedsel krijgt, kan het gebeuren dat de borstvoeding wat op de achtergrond raakt. De melkproductie neemt af, de baby compenseert dat door andere dingen te gaan eten en drinken, en de moeder gaat denken dat het einde van de borstvoeding nabij is.

Om dit te voorkomen, of terug te draaien, kun je het volgende doen:

  • Begin elke voedmoment met borstvoeding. Ook als je van plan was om bijvoeding te geven. Dat doe je dan erna.
  • Geef al het drinken waar de baby behoefte aan heeft, aan de borst. Dus geen water of limonade.
  • Als je je zorgen maakt over de hoeveelheid vocht die de baby binnenkrijgt, denk dan eerder aan 'natte hapjes', zoals yoghurt (vanaf 7 maanden), fruit, groenten, pap (eventueel broodpap), of vochtig gemaakt brood. Vochtig maken kun je doen met water, afgekolfde melk, of desnoods een beetje poedermelk. Het voordeel van natte hapjes is dat ze met een lepel gegeven kunnen worden en dat de baby dus niet went aan een fles. (Met 8 maanden is een fles ook niet echt nodig. Vloeistoffen kunnen dan in een bekertje worden aangeboden.)
  • Indien er toch meer vocht gegeven moet worden, geef dat dan in een gewone beker met kleine beetjes tegelijk. Hiermee wordt voorkomen dat een baby zich kan opvullen met flessen drinken, waardoor de behoefte om te zuigen aan de borst zou afnemen. En door nu al uit een gewone beker te leren drinken, kan een moeder het stadium van zuigfles en tuitbeker overslaan.
  • Kolf tussendoor om de voeding weer op peil te brengen.
  • Drink zelf voldoende vocht en blijf gezond eten.
  • Geef na een hapje ook nog even de borst.
  • Bied de borst aan op elk moment dat de baby wil zuigen.

Kortom: door voorrang aan de borst te blijven geven, kun je nog heel lang met moedermelk voorzien in de (meeste) behoefte aan vocht.