Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

Zo verwijder je zonder drama splinters bij je kind (grootmoeders geheim!)

Een splinter kan behoorlijk vervelend zijn, zeker voor een peuter die snel in paniek raakt. Gelukkig zijn er veel manieren om een splinter bij je kind snel en pijnloos te verwijderen. In dit artikel vind je handige, kindvriendelijke tips én een paar oude trucs van oma. En wat kun je doen als het allemaal niet lukt om de splinter eruit te krijgen? Ook daar hebben we wat voor. Zo wordt het verwijderen van een splinter iets minder stressvol voor jullie allebei!

Blijf rustig en stel je peuter gerust

Als je kind een splinter heeft, is het belangrijk om zelf rustig te blijven. Peuters voelen jouw spanning meteen aan, en dat kan ze alleen maar meer overstuur maken. Leg simpel uit wat er gaat gebeuren: "Je hebt een klein splintertje in je hand en die gaan we er even uithalen. Het gaat snel en doet geen pijn, daarna is het voorbij!" Zorg ervoor dat je peuter begrijpt dat het geen grote ingreep is, en probeer het luchtig te houden.

Afleiding werkt wonderen

Peuters houden er niet van om stil te zitten, zeker niet als ze bang zijn. Daarom is afleiding dé truc om de aandacht van de splinter af te leiden. Hier zijn een paar dingen die vaak goed werken:

  • Filmpje opzetten: Kies een korte, favoriete tekenfilm die je kind even afleidt. Zo kun jij in de tussentijd de splinter verwijderen zonder al te veel gedoe.
  • Koekje of snack: Geef je peuter een klein koekje of een stukje fruit. Iets lekkers eten zorgt voor afleiding en maakt de situatie minder spannend.
  • Zing of vertel een verhaaltje: Samen een vrolijk liedje zingen of een grappig verhaaltje vertellen kan helpen om je kind te ontspannen en minder op de splinter te focussen.

Oppervlakkige splinters verwijderen bij je kind

Als je de splinter goed kunt zien en hij een beetje uit de huid steekt, dan is het meestal vrij eenvoudig om hem eruit te halen.

  • Pincet: Gebruik een schoon pincet om de splinter voorzichtig uit te trekken. Trek in de richting waarin de splinter is gegaan, zodat deze niet afbreekt. Dit gaat vaak snel en pijnloos.
  • Plakband: Een geweldige truc voor kleine, oppervlakkige splinters is plakband. Plak een stukje tape over de splinter en trek het er voorzichtig af. Dit werkt goed bij fijne splinters zoals houtvezels.

Onderhuidse splinters bij je peuter of kleuter

Als de splinter onder de huid zit en niet zichtbaar is, dan kan het wat lastiger zijn, maar er zijn gelukkig genoeg manieren om hem te verwijderen zonder dat je peuter bang hoeft te zijn voor een naald of pincet.

Baking soda pasta

Een super eenvoudige manier om een diepere splinter te verwijderen is door baking soda te gebruiken.

  • Meng wat baking soda met water tot een dikke pasta en smeer dit op de plek van de splinter. Plak er een pleister overheen en laat het een paar uur zitten. De baking soda zorgt ervoor dat de huid een beetje opzwelt, waardoor de splinter naar boven komt. Daarna kun je hem gemakkelijk met een pincet of plakband verwijderen.

Broodkruim met melk

Een ouderwetse, maar zeer effectieve methode is het gebruik van brood en melk.

  • Week een stukje brood in warme melk en leg dit op de plek waar de splinter zit. Plak er een pleister over en laat het een paar uur zitten. De splinter wordt door het brood langzaam naar boven getrokken en kan daarna zonder veel moeite worden verwijderd.

Epsomzout badje

Als de splinter in een hand of voet zit, kun je een badje met Epsomzout proberen.

  • Laat het lichaamsdeel met de splinter weken in een warm badje met Epsomzout. Dit maakt de huid zachter en helpt de splinter naar de oppervlakte te komen, zodat je hem daarna makkelijk kunt verwijderen.

Oma’s tips voor als het niet meteen lukt

Soms willen splinters er gewoon niet uit, hoe hard je ook je best doet. Gelukkig zijn er een paar oude trucjes die je kunt proberen voordat je naar de dokter gaat.

Ui of aardappel

Ui en aardappel bevatten stoffen die kunnen helpen om een splinter naar boven te halen.

  • Leg een dun plakje ui of aardappel op de plek van de splinter en dek het af met een pleister. Laat dit een paar uur zitten of doe het 's nachts. Vaak komt de splinter vanzelf naar de oppervlakte.

Vaseline of honing

Een zachte methode die vooral geschikt is voor peuters, is het gebruik van vaseline of honing.

  • Smeer een dikke laag vaseline of honing op de plek van de splinter en plak er een pleister over. Laat dit een paar uur zitten. De huid wordt hierdoor zachter, waardoor de splinter naar boven komt.

Bananenschil

De binnenkant van een bananenschil bevat enzymen die de huid kunnen verzachten en de splinter eruit kunnen helpen.

  • Plaats een klein stukje bananenschil (met de binnenkant op de huid) over de splinter en plak het vast met een pleister. Laat dit een nacht zitten en kijk de volgende ochtend of de splinter naar boven is gekomen.

Wat als het echt niet lukt?

Soms, hoe goed je ook probeert, lukt het gewoon niet om de splinter eruit te halen. In dat geval is het belangrijk om te weten wanneer je hulp moet inschakelen.

  • Infectie: Als de huid rond de splinter rood, gezwollen of pijnlijk wordt, of als er pus uitkomt, kan dit wijzen op een infectie. Dan is het slim om naar de huisarts te gaan.
  • Koorts: Krijgt je peuter koorts na het oplopen van een splinter, dan kan er iets meer aan de hand zijn en is een bezoek aan de dokter verstandig.
  • Splinter op een gevaarlijke plek: Als de splinter in de buurt van het oog, de mond of een ander gevoelig gebied zit, is het beter om het aan een arts over te laten.

Zorg na het verwijderen van de splinter

Als je de splinter eenmaal hebt verwijderd, is het belangrijk om goed voor de huid te zorgen.

  • Was het gebied goed met water en zeep om infecties te voorkomen.
  • Kies een vrolijke pleister voor je peuter, zodat hij of zij trots kan zijn op het dapper doorstaan van het “splinteravontuur.”

Succes!

Een splinter verwijderen bij je kind hoeft echt geen drama te zijn. Met een beetje geduld en de juiste technieken is het vaak zo gepiept. Of je nu kiest voor een pincet, plakband, of een oud trucje zoals brood met melk, het is belangrijk om je peuter of kleuter gerust te stellen en af te leiden. Zo is die vervelende splinter er snel uit en kan je kind weer lekker verder spelen.