Werk, Recht en Geld
bieb63
25-01-2019 om 13:42
toeslagen
Zomaar een vraag. Iets wat ik me ineens afvroeg n.a.v. diverse discussies over minder werken enz.
Stel een alleenstaande of een stel of een gezin gaat minder werken. Het gezin i.v.m. kinderen, maar de alleenstaande wellicht gewoon voor meer vrije tijd. Reden doet er op zich niet toe, maar i.i.g. eigen keus en i.i.g. met behoud van voldoende inkomen om van te kunnen leven. Maar door dat minder werken kom je in mijn voorbeeld wél in een totale inkomenssituatie dat je recht hebt op toeslagen. Krijg je die dan zo maar? Als je kinderen hebt, heb je in principe een goede reden. Maar als je die niet hebt, maar gewoon minder wilt werken ivm meer vrije tijd (voor wat dan ook), kom je dan wel gewoon in aanmerking voor die toeslagen? Eigenlijk wel raar als je daar zo over nadenkt. Maar hoe zit dat precies?
Yanea
25-01-2019 om 13:48
Bieb63
Het hebben van kinderen vind je wel een goede reden, maar het doen van mantelzorg, vrijwilligerswerk of een opleiding niet? Wie ben jij om dat te bepalen?
Flavia
25-01-2019 om 13:48
want de toeslagen gaan alleen uit van inkomen en vermogen tov een bepaalde kostenpost: huur, kinderopvang, zorg.
Ze kijken niet naar waarom het inkomen lager of hoger wordt.
bieb63
25-01-2019 om 14:37
Yanea........
Tjonge jonge. Ik bepaal helemaal niets................ Ik zette er ook bij, dat de reden op zich niet van belang was..... Ik vroeg mij alleen maar af of je bij het vrijwillig reduceren van je inkomen, door minder te gaan werken (vrijwillig dus...) je dan alsnog recht hebt op toeslagen. Best gek.
mirreke
25-01-2019 om 14:45
Hoezo gek?
Je hebt dan toch minder inkomen? En daar is het voor bedoeld.
Ik word echt heel kriegel van dit soort vragen, met de geïmpliceerde de ondertoon dat iemand het niet verdient want op eigen houtje minder gaat werken, en dan dus profiteert van de samenleving...
Allemaal het gevolg van deze regering die al drie termijnen propaganda voert met als doel verdeling te zaaien en dan fijn te kunnen heersen. Want oh oh oh, er zou eens iemand lekker gaan profiteren en minder gaan werken en dan de toeslagen misbruiken.
Weg solidariteit, en weg onbevangen vertrouwen in mensen. Zo de waard is vertrouwt hij zijn gasten... de wantrouwende overheid zorgt er zelf voor dat er een wantrouwende bevolking ontstaat waardoor we uiteindelijk elkaar echt helemaal niets meer gunnen...
Zullen we ons hiertegen proberen te verzetten?
Phryne Fisher
25-01-2019 om 14:47
Eens
Het is ook best een beetje raar. Maar ik denk dat het onbeheersbaar wordt als we hier ook een heel toezichtsapparaat op moeten zetten. Nu wordt alleen het inkomen gecontroleerd, en eventueel de gezinssituatie, maar hoe wil je aantonen dat iemand echt niet meer kan werken? Sollicitatieplicht?
Half a twin
25-01-2019 om 15:17
Heb bijna nooit fulltime gewerkt, maar wel zelf betaald.
Al mijn hele werkzame leven ben ik ook epilepsiepatiënt. Veel werken betekende ook meer aanvallen. Uiteindelijk heb ik 10 jaar lang 32-35 uur per week gewerkt, meestal zo'n 6-7 uur per dag. Heb nooit toeslagen aangevraagd, omdat ik er prima mee rond kon komen.
Toen de kinderen kwamen ben ik gestopt met werken, gelukkig verdient man genoeg en komen we prima rond zonder toeslagen aan te vragen.
Dat is namelijk wel mijn overtuiging: Als wij niet meer rond kunnen komen kan ik eerst gaan werken, voordat ik toeslagen aan ga vragen. Zal wel zoeken worden naar een juiste balans tussen aantal uren werk en zo min mogelijk epilepsie aanvallen. Pas als ik mijn maximale aantal uur werk en er nog een gat in onze begroting zit zal ik toeslagen aanvragen.
Kaaskopje
25-01-2019 om 16:04
Ook kriegel
Kennelijk voelen sommigen zich nu geroepen om kenbaar te maken hoe zij ermee omgaan of zouden gaan. Mensen met een onder de streep-inkomen hebben het recht om toeslagen aan te vragen. Punt. Als je er vrijwillig voor kiest geen gebruik te maken van dat recht, is dat ook je goed recht, maar klop er niet voor op je borst. Je kunt het blijkbaar missen, anders vroeg je het wel aan.
In het programma "Een huis vol" doet een gezin mee met een alleenstaande vader met vijf kinderen. Hij heeft er niet voor gekozen om alleen voor zijn kinderen te zorgen. Om alles voor elkaar te kunnen krijgen, werkt hij 'maar' 18 uur per week. Hij is eigen baas, eigen bedrijf, dus niemand die daar moeilijk over doet. Maar zijn inkomen is daardoor laag. Ik ben de láátste die zo'n man verwijt dat hij geld uit de overheidsruif gebruikt, als dat aan de orde is. De man betekent kennelijk ook nog eens veel voor buurtkinderen, juist omdat hij thuis is en niet werkt. Ik hou hier nadrukkelijk geen pleidooi voor zo min mogelijk werken, maar wel voor 'bemoei je niet met wat een ander doet'.
bieb63
25-01-2019 om 16:37
Huh?
Wat een vervelende reacties......
Het was maar een VRAAG? Geen enkel!!! oordeel mijnerzijds.
Ik vroeg het me gewoon af. En ja, wat Phryne zegt: lastig te controleren én te beoordelen.
Maar toch blijft het m.i. enigszins gek. Er zijn zat redenen te bedenken waarom iemand met goede redenen (en dat kunnen er tallozen zijn), minder werkt dan ft en daardoor recht heeft op toeslagen. Anderzijds kan iemand ook uit een vorm van luxe (dus zonder reden, maar puur uit luxe) een dag minder gaan werken en dan wel recht hebben. Maar nogmaals, ik realiseer me heel goed dat dat heel moeilijk te controleren en te beoordelen is.
Yanea
25-01-2019 om 16:38
Bieb
Je gebruikt termen als raar en goede reden. Daarmee oordeel je dus over mensen die niet aan jouw standaard voldoen.
Dees
25-01-2019 om 16:43
Ja dat is het kromme je kunt er zelf voor kiezen om bijvoorbeeld maar 2 of 3 dagen te gaan werken en dan wordt je inkomen lekker aangevuld
Ik heb weleens aangegeven hoe ongelofelijk raar dat is. De mensen moeten er zelf mee leren leven dat ze teren op andermans geld dat is het enige wat ik ervan vindt.
Yanea
25-01-2019 om 17:17
Dees
Die luie parttimers zijn wel de mensen die jouw kinderen voorlezen op school, die training geven bij de voetbal, die de boekhouding doen van de wijkvereniging en die de verstandelijk gehandicapten naar hun zwemles brengen.
Niet elke meerwaarde is in geld uit te drukken.
Dees
25-01-2019 om 17:25
Yanea
Ik werk zelf ook maar 32 uur en ben lid van de ouderraad waar ik de boekhouding doe, daarnaast help ik mee met diverse feesten op school en heb ik wekelijks de zwemkinderen van school begeleid.
Ik vang geen cent toeslagen!
De mensen die veel minder of niet werken zie je juist niet met dat soort activiteiten bij ons.
Flavia
25-01-2019 om 20:01
Yanea
Dat is geen toeslag, dat is een belastingkorting en iets heeeel anders 😎
Flavia
25-01-2019 om 20:06
Maar
Maar die korting is wel veel meer dan de meeste toeslagen.
€2700 netto per jaar!
Dees
25-01-2019 om 20:25
Flavia
Kindgebonden budget voor 1 kind max 4253 per jaar
Zorgtoeslag maximaal 1188 per jaar pp
Huurtoeslag maximaal 4.248
En die toeslagen zijn meestal een opeenstapeling. Aan toeslagen.
Phryne Fisher
25-01-2019 om 20:26
Mag dat niet?
Kun je je voorlopige teruggaaf niet zelf aanpassen? Volgens mij wel hoor.
Phryne Fisher
25-01-2019 om 20:35
Volgens mij heb ik twee draadjes en reacties verwisseld Toch maar eens gaan forummen met leesbril.
Yanea
26-01-2019 om 11:08
Bieb63
Sjoemelen met winstbelasting, mag dat wel? Of alleen als je CEO bent?
bieb63
26-01-2019 om 14:44
Yanea
Er wordt ongetwijfeld genoeg gesjoemeld. Niets nieuws onder de zon.
Ik begrijp niet zo goed wat dat hiermee te maken heeft. Ten eerste is het al geen sjoemelen, want het mag.
Dees
26-01-2019 om 15:12
Ja hoor
O ja het gaat weer eens over misbruik van toeslagen (die bedoeld zijn voor noodzaak en niet voor de luxe van naar keuze niet of weinig werken) en we halen er de vpb bij.
Yanea
26-01-2019 om 16:14
Nee Dees
De toeslagen zijn niet bedoeld voor noodzaak. Ze zijn een wettelijk recht, net als de hypotheekrenteaftrek en de winstbelasting.
bieb63
26-01-2019 om 17:07
Nou Yanea
Uiteraard is het een wettelijk recht. Maar wél bedoeld voor noodzaak. Hypotheekrenteaftrek en winstbelasting zijn regelingen, maar niet bedoeld voor noodzaak.
Hoe je het went of keert, de toeslagen zijn bedoeld voor mensen die met hun werk (of uitkering) dusdanig weinig verdienen dat toeslagen nodig zijn om te kunnen leven. En uiteindelijk niet bedoel voor mensen die uit luxe (en dan bedoel ik dus echt luxe) minder gaan werken en door de toeslagen dat kunnen doen. En dan bedoel ik dus iemand, bijv. een alleenstaande, die ft werk, daar geen problemen mee heeft (zwaar lichamelijk of geestelijk werk), niet totaal uitgeblust is na een week werken, het werk an sich oke vindt, maar best een dag minder zou willen werken bijv. voor hobby en meer vrije tijd (dus niet voor mantelzorg, vrijwilligerswerk enz), dus puur eigen luxe. En dat kan doen omdat hij/zij dan toeslagen krijgt.
Yanea
26-01-2019 om 17:31
Onzin bieb63
Nergens in de wet of de toelichting staat iets over die noodzaak. Je verzint het gewoon.
Sas
26-01-2019 om 18:23
De hypotheekrenteaftrek is wel noodzaak
want anders krijgen de politieke partijen problemen met hun achterban.
De hypotheekrente bestaat nog vanwege die noodzaak. Niet omdat het zo'n logische regeling is.
Net zoals de VVD het afschaffen van de dividendbelasting noodzaak vond.
En het heffen van milieubelasting aan milieubelastende bedrijven geen noodzaak vindt, al is dat voor het milieu wel noodzaak.
Dees
26-01-2019 om 18:25
Yanea
Ieder weldenkend mens kan zich voorstellen dat een ander zich niet een slag in de rondte werkt om een ander zijn inkomen aan te vullen zodat diegene uit luxe wat minder kan gaan werken.
Leen13
26-01-2019 om 18:42
Herverdeling
Toeslagen zijn ook bedoeld om inkomen te herverdelen zodat er niet een klein deel alles heeft en de rest niets.
Een aantal toeslagen, zie kinderbijslag en AOW, zijn ook bedoeld om situaties die financieel nou eenmaal kwetsbaar zijn voor de meeste mensen voor iedereen leefbaar te maken. Het bevordert ook de solidariteit. Als je als meer verdienende alleen nog maar extra belasting betaald en er niets voor terug krijgt loopt de motivatie om bij te dragen aan de gemeenschap ook wel terug.
Het is een steeds individuelere samenleving waarin dit soort zaken onder druk komt. Uiteindelijk verliest dan iedereen want je leeft nou eenmaal niet in een bubbel maar in een gemeenschap waar je ook afhankelijk bent van elkaar om er een leefbare samenleving op na te houden.
We kunnen ook steeds meer mensen laten stikken of hun leefbaarheidstoeslagen afnemen. Dan mag je zelf in een compound gaan zitten achter muren, met bewaking. En als je dan in je kogelvrije SUV naar buiten rijdt kijk je links en rechts vanaf je highway de slums in waar men worstelt om te overleven.
Je kinderen gaan niet meer om de hoek met iedereen naar school, maar je betaald je blauw aan particulier onderwijs waar je kinderen, alweer in die SUV, heen en weer gereden moeten worden.
Het bestaat. Gelukkig nog niet hier. En tot die tijd vind ik het zelf, uiteraard met een achtergrond in de vorige eeuw waarin dat nog wel gangbaar was, prima om belasting te betalen en bij te dragen aan het leven van anderen en daar zelf ook van mee te profiteren.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.