Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Basisschoolmoe

Basisschoolmoe

20-12-2012 om 19:41

Wie is ook basisschoolmoe?

Mijn oudste kind zit op het VO en mijn jongste in groep 7 en ik ben die hele basisschool zo zat. Wie herkent dit ook? Zeker in december en in juni heb ik er helemaal geen zin meer in. Ik heb het al zoveel jaar gezien en ik ben er wel klaar mee. Gisteren weer een kerstviering gehad voor de zoveelste keer en weer die gedichtjes, dansjes en liedjes aan zien. Het open podium wat elke groep eens per jaar heeft en niet om aan te zien is want de kinderen mogen dan zelf onder een thema een toneelstukje verzinnen en dat moet je dan allemaal bekijken. Elk jaar weer die Klaas en dat gedoe met surprises. Paasontbijt, om het jaar kerstdiner, gedoe rond schoolreisjes en sportdagen. Elk jaar weer de roep om het versieren van de school met juffendag, met sinterklaas en kerst en elk jaar zijn er weer veel te weinig ouders voor de bovenbouw. Elk jaar vraag ik me weer af waarom ze niet een middagje met de kinderen die school versieren, ze zijn oud genoeg.

Ik ken iemand met vijf kinderen, de jongste is net 1 en de oudste iets van 15 en ik heb uitgerekend dat die gewoon straks 22 jaar op de basisschool rondhangt! Ik moet er niet aan denken.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
bibi63

bibi63

20-12-2012 om 21:46

Haha basisschoolmoe

Grappig om te lezen. Ik heb zelf maar 1 kind (nu 2 VO). Dus een heel andere situatie (alles maar 1x meegemaakt). Maar zo ongeveer groep 7 had ik het ook wel gezien, met elk jaar hetzelfde (wat niet helemaal waar is, want elke nieuwe, hogere groep is toch weer anders en nieuw, en uiteindelijk krijg je groep 8, wat natuurlijk ook weer spannend en anders is). Maar toch, na groep 8 was het voor mij ook wel klaar. Ik dacht wel eens meewarig over klasgenootmoeders, die nog een aantal jongere spruiten hadden: jee, je zal nog tig jaar dit moeten doorlopen, 1x is wel genoeg. Aan de andere kant dacht ik dan ook: toch ook wel een beetje jammer voor die jongere brusjes, dat moeders niet meer zo enthousiast en verrast is.
Ik snap je gevoel.
Gr. Bibi

Annet

Annet

20-12-2012 om 22:53

Hier alleen nog dit jaar te gaan

Jongste zit in groep 8. Oudste al in 4VO. Ik zal ook blij zijn als hij op het VO zit.
Het scheelt wel dat hij voor het derde schooljaar op een andere school zit die beter past bij hem. Dan hoef je tenminste geen zeurouder meer te zijn.
En elke school is anders, dat geeft weer variatie op hetzelfde thema.

Mussie

Mussie

20-12-2012 om 23:01

Uit het hart gegrepen

Ik herken het helemaal! Mijn jongste zit ook in7 en de enige reden waarom ik vandaag het verplichte kerstgedoe heb doorstaan, is dat ik dacht: hierna nog maar 1 keer! Ik voelde me zo ontaard. Iedereen stond te genieten van de sfeer en de glimmende verwachtingsvolle gezichtjes en de lichtjes, en ik stond er als een chagrijnige Scrooge tussen. Ja, ik sta daar al sinds 2002! Ik wilde wegglippen maar jongste hield me met argusogen in de gaten dus dat lukte niet,

caton

caton

20-12-2012 om 23:05

Nee!

oudste in groep 8, jongste in groep 6 en ik vind het nog steeds leuk. Gisteravond de kerstviering gehad en ja hoor, toen groep 1 zong over Kaarsjes in de nacht zat ik te snikken (zit geen kind van mij in die groep!). Nou ja, eigenlijk al bij het eerste lied Komt allen tezamen... Voor de rest ben ik redelijk nuchter, maar met Sinterklaas en Kerst zitten de tranen erg hoog. En ja, daar geniet ik dus ontzettend van.

Evanlyn

Evanlyn

21-12-2012 om 00:36

Tranen? wacht maar!

Dochter op VO heeft mij verboden nog een traan te laten bij haar optredens, anders mag ik me niet meer binnen een straal van 10 km rond de school vertonen. Ik moet "normaal" doen en tranen vallen daar niet onder. Wat wel onder normaal valt? Zo onopvallend mogelijk zijn, denk ik.

Desondanks ben ik ook dolblij dat ik nog maar een jaartje basisschool hoef. Ik druk me zoveel mogelijk, want ik heb mijn portie nu wel gehad. Dat zou anders zijn als mijn ervaringen met de school anders waren geweest, maar nu kan ik niet wachten om voor de laatste keer het schoolplein af te lopen.

neteret mut

neteret mut

21-12-2012 om 00:55

Viel wel mee

maar wij zijn dan ook van basisschool veranderd toen de oudste eraf ging en nogmaals toen alleen de jongste 3 ernog naar toe gingen. Zwemles vond ik erger. Nu middelbare scholen is ook weer veel van hetzelfde en toch ook weer soms anders ivm andere leraren en andere lesmethodes ( en verdeelt over meerdere scholen)

Fiorucci

Fiorucci

21-12-2012 om 07:10

Ja hoor

Na zestien jaar basisschool zat het er voor mij eindelijk op en wat zalig zeg, alle kinders op het vo. Het enige wat er vandaag moest gebeuren was iets bereiden voor het kerstontbijt in de brugklas van jongste. En dat doet ze gewoon zelf..)
Ik vind het heel verfrissend, geen basisschool meer.

Het begint...

Ik ben echt zo enthousiast meer voor de basisschoolactiviteiten als dat ik 8 jaar terug was met de oudste.
Gisteren kerstviering op de bs met de jongens. Ik zit/sta mijn tijd wel uit. Misschien ook omdat mijn jongens ook niet erg enthousiast zijn voor vieringen op school en dochter dat wel was. De jongens kijken alleen naar sportdag uit.

Maar ik zal wel heel blij zijn met het einde van de zwemlessen. Nog een paar maanden..

En nog maar 4 of 5 jaar kerstvieringen op de basisschool (afhankelijk van al dan niet versnellen van jongste)

Op de middelbare school geen kerstviering met ouders, alleen af en toe een open avond (en niemand mist je als je niet gaat) en 10 minutengesprekjes.

Och

Natuurlijk denk ik ook wel eens: wéér een kerstviering... Maar ik vind vooral dat ook het jongste kind net zo veel recht heeft op een beetje enthousiaste ouder als het oudste. Als je dat niet op kunt brengen, dan heb je te veel kinderen, denk ik

Tihama

Tihama

21-12-2012 om 11:26

Hahaha

Hier een in groep 8. De ander op het VO. Ik ben het wel een beetje eens met Jippox. Je jongste kind heeft net zoveel recht op enthousiasme. Voor je kind is het namelijk wel allemaal de eerste keer.

Ik ben trouwens niet basisschoolmoe. Ik blijf het lieftallig vinden en leef gewoon met mijn dochter mee. Ik beken wel dat ik heel weloverwogen de keuze voor maximaal twee kinderen heb genomen. Ik kon al na de geboorte van de jongste niet wachten met sterilisatie, zo bang was ik voor een derde kind. Twee kinderen is blijkbaar gewoon mijn tax voor beschikbare energie en enthousiasme voor alles wat er aan vasthangt.

Tihama

ishtar

ishtar

21-12-2012 om 11:44

Nee hoor

jongste in groep 5, middelste in groep 8, oudste VSO. Ik geniet er nog steeds van, en die schooltoneelstukjes. Ja, niet 'om aan te zien' maar met zoveel plezier gemaakt en voorgedragen dat ik er graag naar kijk.
En dat kerstdiner, ach, een middagje samen met de kinderen in de keuken en 2 lege schalen mee naar huis. Surprises vind ik ook leuk, ik hou niet van knutselen (zonder doel) maar zo 1 keer in het jaar, daar geniet ik dan ook van. Verder gaan ze lekker zelf naar school en huis, meestal, want ik ga jongste zo wel ophalen. Gewoon, omdat het gezellig is. Ik doe het ook nog maar 9,5 jaar, dat scheelt. 22 jaar op de basisschool, daar zou ik ook niet aan moeten denken!

Hoe doen jullie dat dan

Hoe doen jullie dat dan als je kind zulk soort dingen niet leuk vindt?
Mijn oudste zoon (groep 4) vindt school best oke, maar muziek, toneel en knutselen vindt hij afschuwelijk. Hij leeft voor zijn sporten. Toen het de beurt aan zijn klas was om een liedje op het podium te zingen stond hij aan de rand van de groep naar de juf te kijken, maar heeft geen woord gezongen voor zover ik kon zien. Auditie doen voor een van de rollen voor het kerstspel zal hij al helemaal niet doen. Kerstviering was voor hem ook echt uitzitten.
Jongste zoon (groep 3) heeft een hardgrondige hekel aan school en verveelt er zich te pletter. Hoewel hij wel van muziek, toneel etc. houdt, haakt hij al af omdat het met school is.
Dus gisteren met 2 jongens naar de kerstviering gegaan die daar zelf geen zin in hebben en dan vind ik er ook niks aan. Als je kind nou staat te glunderen en genieten op dat podium, dan kan ik daar ook van genieten, zo was dat met oudste. Maar met die 2 jongens van mij is het gewoon uitzitten.

Maylise

Maylise

21-12-2012 om 12:14

Ja, maar ik loop dan ook al heel lang rond op een basisschool. En nu ik zelf geen kinderen meer heb op de basisschool heb ik nog wel twee nichtjes die bij ons wonen en die naar de basisschool gaan. Het is net groundhog day

Maar in de praktijk vind ik het niet zo erg. We hebben al die jaren niet doorgebracht op dezelfde school. In totaal heb ik 8 basisscholen van binnen gezien dus regelmatig weer een frisse blik.

En verder ben ik sowieso niet zo aanwezig op de school. Een kerstdiner 1x per jaar en een keer een toneeluitvoering is niet zo erg. Dat valt toch best mee. Verder kom ik er gewoon niet zoveel. Bij brengen/halen blijf ik tegenwoordig zelfs meestal in de auto zitten.

Ik denk dat het geheim er in zit dat je als ouder gewoon niet te veel aanwezig moet zijn op school. Dan heb je veel minder gelegenheid om je te ergeren aan van alles en nog en wat en dan blijft de school ook veel langer houdbaar en 'leuk'.

Niet zo erg

Hoewel ik helemaal niet zoveel kinderen heb, dateert mijn 'basisschoolcarrière' als ouder toch al vanaf 1999. Nog anderhalf jaar en we kunnen de school vaarwel zeggen.
Ik moet bekennen dat ik bij mijn oudste dochter veel enthousiaster was dan bij de jongste. Het ging wat meer vanzelf, omdat het voor mij ook allemaal nieuw en (bijna) allemaal leuk was. Maar zoals jippoz al zei: ook de jongere kinderen hebben recht op aandacht en enthousiasme. En als je je er een beetje aan overgeeft, valt het best wel mee.
Natuurlijk is een middelbare school veel minder werk. Maar ook je binding met de school zelf en de leerkrachten is minder.
n@nny

Jippoz = jippox

Sorry

Van te voren

Ik had dezelfde gevoelens als basisschoolmoe wél van te voren: o, nee he! Weer kerstkrea/sintviering/rommelmarkt/afsluitfeest/juffenfeest, help wat moet kind nu weer meenemen, klaarmaken, aantrekken etc. Maar als het dan zo ver was, vond ik het toch wel leuk en gezellig allemaal. Ik vind de pre-kersttijd nu toch wel saai met drie kinderen op VO, de één een uurtje spelletjes gedaan op school, de ander kerstontbijt en nummer drie zwemmen in een zwembad. De kerstviering op de basisschool had toch wel wat.

Anne Carin

Anne Carin

21-12-2012 om 15:23

Juist wel

Ik heb maar 1 kind dus heb alles juist heel bewust meegemaakt en overal van genoten, omdat ik wist het is de eerste en tevens laatste keer. Ik had graag meer kinderen gekregen maar dat heeft niet zo mogen zijn. Dat zal zeker ook een rol spelen. Dus ik mis het zelfs wel een beetje nu zoon alweer een paar jaar op het VO zit. Ik geniet dan ook ten volle mee als hij zich, zoals gisteravond, opdirkt voor het kerstgala. Het gaat zo snel, voor je het weet zijn ze de deur uit!

Vera*

Vera*

21-12-2012 om 15:33

Hangt er van af

Vooral voor dochter was het echt de laatste twee jaar uitzitten en daarvoor vond ze het ook al niets. Zoon was iets gemakkelijker maar voor hem hoefde die drukte ook niet.
Daarbij hadden ze allebei helemaal geen aansluiting en vriendjes en vond ik het echt een verplicht nummer.
Nu alletwee op het vo en ik vind het een verademing.

Primavera

Primavera

21-12-2012 om 16:22

Dan had ik toch geen kinderen moeten krijgen

Jippox:" Maar ik vind vooral dat ook het jongste kind net zo veel recht heeft op een beetje enthousiaste ouder als het oudste. Als je dat niet op kunt brengen, dan heb je te veel kinderen, denk ik "
Tja, dan had ik helemaal geen kinderen moeten krijgen ipv vier. Bij de jongste heb ik namelijk net zo'n bloedhekel aan het verplichte-kerst-liefdadigheidsgedoe als bij de oudste. Gelukkig is de jongste een jaar versneld, dus we zijn een jaar eerder van de jaarlijkse kerstgelddiscussie af. Ik heb diep medelijden met de ouders die hun kind hebben laten doorkleuteren, dat is nog eens twee jaar langer, wat een ramp!

Mussie

Mussie

21-12-2012 om 16:30

Jullie hebben gelijk

Jongste heeft net zo veel recht op enthousiasme als oudste. Alleen kan ik het echt niet opbrengen. Ik heb wel geluk dat man sinds twee jaar een andere baan met heel andere werktijden heeft. Dus bij oudste deed ik echt alles alleen wat school betrof, maar bij jongste neemt man zeker zijn deel voor zijn rekening. En die ziet alles voor het eerst dus ik hoop dat hij dan het enthousiasme opbrengt!
Ik ben zelf de oudste en ik zag heel scherp ( vooral in de puberteit haha) dat er ook wel voordelen kleven aan wat minder enthousiasme hoor! Ik werd op de voet gevolgd en m'n zusje had toch echt meer ruimte om haar eigen gang te gaan en dingen te ontdekken.
Hoe dan ook, morgen heeft jongste een hele dag sporttoernooi en ik ga mee. En dat vind ik echt leuk. Dus ik ben niet altijd Scrooge.

Nicky Lohs

Nicky Lohs

21-12-2012 om 18:06

Nee

Ik herken het niet. Loop al even mee op de basisschool, oudste is bijna 15 en jongste moet nog geboren worden.
Vanaf het begin ben ik niet te hard van stapel gelopen. Heb vaak met verbazing gekeken naar moeders die de halve week op school rondlopen. Gewoon, af en toe helpen met een activiteit en genieten van het enthousiasme van je kinderen. Enige uitzondering vind ik de informatieavonden in het begin van het jaar. Daar hebben ze jarenlang de ouders woordspinnen laten maken met het thema 'wat verwacht je dat je kind dit jaar leert'. Niet boeiend, zeker niet als je zelf ook in het onderwijs werkt en de leerlijnen per jaar ondertussen kan dromen

Ook niet

oudste zit in het laatste jaar, jongste is nog maar halverwege. Ik geniet enorm van avonden als het kerstdiner, met het kinderkoor en alle drukte van stressende ouders met gerechtjes. grote buffetten met kinder-eten. Kinderen die zich extra mooi hebben gemaakt en stralen.

ouderavonden, tien minuten gesprekken, informatieavonden ik ga overal braaf heen en blijf het interessant en spannend vinden. zelfs al ga ik voor de 2e keer naar de informatieavond van groep 4.

en natuurlijk heb ik hier ook elk jaar weer problemen met motivatie van de kinderen, of leerhouding, of weet ik veel wat er dit jaar gaat komen waardoor ik de 'zeurende ouder' mag zijn.

met zwemles had ik het wel erg. toen oudste a-b-c- had na twee jaar, begon daarna meteen de jongste. Goh wat was ik blij dat zij ook c had gehaald twee jaar later, elke keer aan de rand van het zwembad kijken hoe ze in het water liggen te worstelen of op de kant staan te bibberen van de kou. nee, dat vond ik echt niets.

Geniet nog steeds

Ik loop nu al 13 jaar mee op deze school en ik mag nog 3 en half jaar : ) Ik ben nog steeds net zo enthousiast als in het begin. Eigenlijk word ik steeds blijer van deze school: ) Dochter ziet er nu al tegenop dat ze ooit van school weg moet en ik begrijp het helemaal. Die heeft 6 jaar dezelfde juffen gehad en houdt inmiddels echt van hen. Vanochtend weer genoten van het kerstspel. Het was geweldig echt. Zo veel inzet van die leerkrachten. Dat doen ze met een team en daar oefenen ze al vanaf de herfstvakantie voor : ) Echt super!

Primavera

Het ging niet alleen om het kerstgedoe maar wat algemener over het hele basisschool gebeuren. En als je dat na 1 kind al beu bent en je hebt er nog meer, dan denk ik toch wel dat je een serieuze inschattingsfout gemaakt hebt bij je gezinsplanning.
Punt is alleen dat daar tegen die tijd niet zo veel meer aan te doen is... Ik vind dan wel: dan máák je maar zin!

Maylise

Maylise

21-12-2012 om 23:24

Jippox

Maar op zich hoeft er toch niet zoveel te gebeuren? Zoveel hoef je als ouder toch uiteindelijk niet? Ik weet dat ze vaak hulp vragen maar uiteraard hoef je dat niet te doen. Ik hou het al jaren tot het minimum beperkt. Ik doe geen vrijwilligerswerk op de school en ik ga alleen naar de dingen die voor de kinderen van belang zijn en waar zij om vragen. Dan valt het verder toch wel mee?

merene

merene

22-12-2012 om 00:18

Schoolmoe is het niet

mijn oudste zit op VO en mijn jongste in groep 8. Ik ben niet basisschoolmoe, maar merk wel dat de binding met school minder is. Toen de oudste in groep 8 zat, bracht ik de jongste nog naar school en nu kom ik nauwelijks op school. Soms krijg ik een mailtje van de klassenouder of leraar met een hulpvraag en soms ga ik daar wel op in, maar dat is het dan.

MinkeMei

MinkeMei

22-12-2012 om 14:43

Oh heerlijk

Mijn kinderen zijn studerend. Ik mis de basisschool absoluut niet:
nooit meer:
- een handvol gekleurde rekenblokjes in je hand geduwd krijgen om mee te oefenen (de hele buurt heeft meegedacht inclusief mijn academisch gevormde wederhelft maar we kwamen er niet uit, ook ons kind niet)
- tijdens het 10 minuten gesprek: 'ze haalt wel hoge cijfers maar eigenlijk kan ze het niet'
- andere leerkracht een jaar later tijdens het 10 minuten gesprek : 'ze is geniaal"
- andere leerkracht en ander kind bij 10 minuten gesprek: haar werk zit vol fouten, het is echt hopeloos. Kind maakte consequent overal dezelfde fout, eo in plaats van oe.
- andere leerkracht legt de nieuwe rekenmethode uit van schattend rekenen, een klas vol ouders die het niet snappen en juf snapt het ook niet.
- morgen is er geen school want ... volgende week is er op die en die dag geen school want ... etc.
Maar het sinterklaas en kerstgebeuren op school ja dat mis ik toch wel een beetje!

Yaron

Yaron

22-12-2012 om 21:33

Nog niet....

Nee, ik ben gelukkig nog niet basisschoolmoe, ik niet ook nog wel even, oudste zit in groep 7, jongste is bijna 3 jaar. Wel is alles minder 'spannend', bij de volgende kinderen, tweede in groep 5, derde in groep 2. Ik ben wel een beetje peuterspeelzaalmoe, bij de oudste 2 was ik daar heel actief bij betrokken, maar daar heb ik nu geen behoefte meer aan.

Evanlyn

Evanlyn

22-12-2012 om 22:48

Ach

het maakt kind toch niet uit wat ik ervan vind, daar is-ie niet mee bezig. Zelf vond hij het erger dan ik: wilde absoluut gewoon een T-shirt en een spijkerbroek aan. Dat mocht hij ook.

Jippox

Tja, ik had mij voor mijn eerste zwangerschap dus eerst moeten laten voorlichten over het basisschool gebeuren. En daar dan mijn gezinsplanning op moeten afstemmen. Grappig.
Ik vond de basisschool totaal niet aansluiten op het leven van werkende ouders. Een domper na vier jaar volledig kunnen vertrouwen op een altijd open KDV. Veel vakanties, extra vrije dagen, andere aanvangstijden vanwege allerlei leukigheden, overvolle klassen, vieze wc's, etcetera.
Ik ben erg blij dat deze periode achter de rug is en mijn kinderen ouder zijn. En dan heb ik heus genoten hoor, ondanks dat ik eea slecht geregeld vond. Had vorige week meelij met mijn licht-kerst-gestresste collega's met basisschoolkinderen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.